May 14th, 2018

Sekiranya anda mengikuti dunia hiburan, pasti mengenali wartawan bekas wartawan Melodi, Zuan Azmi. Dalam satu penulisan di Facebook, Zuan mendedahkan sebab sebenar dia berhenti dari menjadi wartawan untuk rancangan hiburan tersebut.

Ini susulan Zuan memuat naik satu gambar berunsur gurauan mengenai Datuk Seri Najib Abdul Razak di Instagram yang menyebabkan dia dikecam. Walaupun telah cuba meminta maaf, disebabkan sekumpulan manusia yang digelarnya ‘pemakan dedak gred A’ yang tidak senang selagi dia berada di TV3, dia mengambil keputusan untuk berhenti.

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.

Zuan menulis:

Masih aku ingat [email protected]@t2 dlm TV3 yg tibai aku kaw2 waktu kes gambaq DS Najib dulu. Beria2 nk matikan aku dari TV3, skrg dh kena halau belum?

Utk org luar, warga keja TV3 atau Media Prima tidak bersalah, tapi yg salah [email protected]@t2 yg kuat makan dedak yg keja dlm TV3 tu sendiri. Percayalah aku cakap yg depa makan dedak gred A, hidup mewah. Cover saja story org2 tu masyukkk baq hang. Minta SPRM check account sekoq2. Depa masyuk tapi warga kerja lain merana bersusah payah atas tindakan mereka. Ada beza pekerja yang mengikut arahan dengan orang suruhan.

Walaupun mcm2 cara aku buat nk betulkan salah aku tu dulu termasuklah cubaan nk jumpa & minta maaf dkt DS Najib, depa ni ibarat tak boleh stop selagi aku masih ada di TV3.

Di satu sudut, yg buat salah letak gurauan tak kena tempat tu aku, aku akui aku salah & tak patut buat. Ya lah aku tak sokong DS Najib, aku marah sebab apa yg DS Najib buat dekat Tun M pada waktu tu. Gila kot, Tun M tu negarawan hebat, orang Kedah & senior aku di SAHC, confirm2 la aku sokong dia.

Aku antara frontliner (bahagian hiburan) TV3 yg berani tunjukkan sokongan kepada Tun M & DS Mukhriz di social media (IG & FB) pada waktu itu. Yang lain semua diam sebab nk selamat diri sendiri saja.

Untuk info setahun jugak aku hadap battle ni seblum aku decide berhenti dengan rela hati tanpa paksaan dari Media Prima pada Nov 2016 & focus bisnes Daging Merah Loqstaq aku. Believe me too many snakes there, semua punyai misi tersendiri baik dedakian, macai, atau dengki semua ada.

Nk jelaskan di sini bahawa aku berhenti rela hati bukan sebab isu ni, tapi cubaan nk jatuhkan aku sebab isu ini ada berlaku dari luar & dalam TV3 pada waktu itu.

Aku amat berharap [email protected]@t2 ni akan dibersihkan sepenuhnya dari TV3 & Media Prima khususnya yg ada dalam News tu. Kesian warga kerja lain bekerja siang malam nk cari rezeki utk keluarga kena hentam sebab [email protected]@t2 ni. Kesian lah kat depa ni. Jangan lah hina & caci rezeki mereka yang tidak bersalah.

Cucilah seluruh Media Prima kerana kalau setakat cuci news department saja tak jalan sebab [email protected]@t2 ni banyak lagi dkt department lain pun ada.

Tak perlu aku mention siapa [email protected]@t2 ni. Sapa makan cili dia rasa pedasnya! Yg bukan [email protected]@t2 pastinya akan relax saja kan?

Akhir kata Tun M dh diangkat jadi PM, dia pastinya akan bijak atoq TV3 tu jadi elok balik. Dont worry kwn2 disana.

Serius juga jika Zuan sendiri meminta SPRM membuat siasatan jumlah sebenar wang dalam akaun individu yang dimaksudkan.

Zuan kini menjalankan perniagaan restoran Daging Merah Loqstaq di Mutiara Damansara di ibu kota. – beautifulnara.com

March 9th, 2016

Pasangan Fizo Omar dan Mawar yang merupakan usahawan perniagaan tudung keluarganya iaitu Fareeda baru-baru ini mendapat kritikan kerana mutu perkhidmatan restoran ‘FizoMawar Kitchen’ milik mereka di Bangi, Selangor.

Kritikan itu ditulis oleh seorang penulis blog yang berpendapat terdapat aspek yang perlu diperbaiki dalam perniagaan restoran itu dari segi pengurusan masa penyediaan makanan dan rasa teh hijau yang terlalu manis. Rebiu penulis blog itu menjadi viral di media sosial dan Fizo bertindak mengkritik semula penulis blog itu.

Bagaimanapun Fizo telah meminta maaf apabila kritikan balas olehnya mendapat reaksi negatif Netizen.
 photo 11939570_1042986395759498_998299684_n.jpg
Melalui Utusan Online, isteri Fizo, Mawar memberitahu yang dia terus memberi semangat kepada Fizo walaupun ada pihak cuba menjatuhkan suaminya itu:-

Sebelum ini dia berada dalam dunia seni dan saya pula dalam dunia perniagaan. Sekarang apabila dia serius dalam bidang perniagaan, kami perlu saling membantu.

Sebab itu bila ada yang cuba menjatuhkan dia, mereka macam-macam cerita tidak betul tentang bisnes kami, apa yang boleh saya bantu adalah dengan terus memberi semangat, menyokongnya tanpa henti.

Saya sentiasa ingatkan dia, melayan perkara sebegini tidak akan membuahkan hasil dan mengubah apa-apa, jadi jangan terlalu ambil pusing.

Di usia perkahwinan yang masih muda, Mawar sendiri enggan terlalu memikirkan jika ada yang sakit hati melihat mereka. Kerenah manusia terlalu banyak dan tidak terdaya untuk dia sendiri memuaskan hati semua orang.

Manusia ini pelbagai dan sukar untuk saya sendiri puaskan hati semua orang. Pendekatan yang saya ambil kini pastikan keluarga dan orang terdekat bahagia dahulu. Jika terlalu fikirkan apa orang fikir, saya tidak rasa kita boleh ke hadapan. Sama juga dalam soal perniagaan, itu yang saya kongsi selama ini dengan Fizo.

Fizo pula memberitahu bahawa restoran ini juga untuk memenuhi impian ibunya yang gemar memasak. Untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan perniagaan FizoMawar Kitchen dia menghabiskan masa berbulan di Thailand untuk mendapatkan resipi masakan terbaik.

Untuk memastikan restoran ini hanya menghidangkan yang terbaik jadi saya akan berulang-alik ke Thailand sebulan sekali untuk mendapatkan bahan asas masakan.

Bagi saya boleh ambil jalan mudah dengan mengimport terus bahan-bahan ini, tetapi dalam meletakkan FizoMawar Kitchen terus berada dalam kedudukannya sendiri, saya rela meluangkan masa untuk mendapatkan apa yang terbaik untuk pelanggan.

Bukan itu saja, Fizo turut memasak di restoran miliknya dan isteri itu:-

Selama beberapa bulan saya mengelilingi Thailand untuk belajar beberapa resipi, jadi saya gunakan kesempatan ini berkongsi setiap menu menarik. Mujur buat masa sekarang juga pekerja saya sudah mahir dengan resipinya, tetapi pada masa depan saya sudah merancang untuk memperkenalkan beberapa masakan lain.

Tidaklah semua masakan di sini berasal dari Thailand, ada juga beberapa masakan ibu yang turut saya sajikan di sini. Sebab itu selain saya dan isteri, ibu juga memainkan peranan yang penting di restoran ini.

Tahun ini kami merancang untuk membuka tiga lagi cawangan di kawasan Lembah Klang. Untuk jangka masa panjang pula kami sasarkan untuk mempunyai cawangan di beberapa buah negeri pula.

Seringkali kita lihat selebriti menceburkan diri dalam perniagaan makanan. Bersandarkan pada populariti, ramai yang sedia mencuba makanan di restoran selebriti. Namun begitu telah banyak perniagaan makanan artis gulung tikar kerana tidak serius dan tidak mengambil positif kritikan pelanggan, juga kerana harga yang tidak masuk akal.

Ada baiknya mana-mana pengusaha restoran atau perniagaan makanan mendengar dan memperbaiki mutu perkhidmatan dan kesedapan makanan di premis masing-masing supaya kekal relevan dalam bidang yang terlalu banyak persaingan ini.

Jom saksikan Slot Panggung Seni Ekstravaganza Muzikal Randai “Cindua Mato” pada 25, 26 dan 27 Mac ini di Panggung Sari,…

Posted by Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara on Sunday, 6 March 2016

December 9th, 2015

Sekitar 2013 pelakon Shahrizal Jaszle telah ditangkap khalwat dan menurut Shahrizal, ia memberi kesan buruk kepada kehidupan peribadi dan kerjaya lakonannya. 

Melalui mStar Online, Shahrizal yang ditemui selepas menghadiri kes perbicaraan khalwatnya yang berlangsung di Mahkamah Rendah Syariah Petaling memberitahu kerjaya lakonannya suram selepas kejadian itu, namun kini dia diterima semula.

Apa yang dirancang wanita itu berjaya, dia berjaya putuskan hubungan pertunangan saya dan rosakkan nama saya dalam industri.

Tentang jodoh itu mungkin sudah ditetapkan Allah, namun kerjaya saya juga selepas kejadian itu agak malap kerana ramai produksi yang tidak mahu panggil saya berlakon, namun Alhamdulillah tawaran sudah kembali semula.

Shahrizal memberi keterangan kepada Mahkamah bahawa dia diperangkap oleh Farah Nurizzati Salleh, 25, selepas wanita itu meminta beliau datang ke rumahnya. Shahrizal juga tidak akan berhenti menegakkan keadilan dan tidak kisah tanggapan orang ramai terhadapnya.

Saya tidak kisah orang fikir apa tentang saya atau ingat kes ini walaupun sudah dua tahun berlalu.

Saya juga tidak kisah turun naik mahkamah beberapa kali pun, demi maruah saya dan mendedahkan perkara sebenar.

Isteri Shahrizal yang hadir ke mahkamah juga memberi sokongan kepada Shahrizal:

Dia tidak kisah pun saya teruskan kes ini kerana dia kenal wanita itu bagaimana. Dia juga pernah ditipu wanita tersebut.

Kalau anda masih ingat, Shahrizal Jaszle telah ditangkap khalwat dengan Farah Nurizzati di Apartmen Taman Sri Subang kira-kira pukul 3.30 pagi oleh unit penguat kuasa Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) hasil aduan orang ramai pada 16 Mei 2013.

Shahrizal tidak mengaku bersalah sementara Farah mengaku bersalah atas pertuduhan itu.

Farah juga kehilangan pekerjaan apabila ‘diterjah’ di tempat kerja oleh Shahrizal dan ibunya yang membawa bersama beberapa orang wartawan. Menurut Farah, Shahrizal memberitahu pertunangannya dilaksanakan atas paksaan keluarga dan ia telah putus (ketika itu Shahrizal bertunang dengan Redzwani Puteri) dan Farah mendakwa Shahrizal memberitahu mencintainya. Kata Farah:

Justeru perlu dijelaskan puncanya adalah kami berdua memang sudah bercinta dan kerana itu saya yakin. Shahz sendiri memberitahu tunang itu bukan pilihannya. Malah segala SMS dan saksi yang tahu kami bercinta ada dengan saya.

Shahrizal bagaimanapun, mendakwa diperangkap oleh Farah. Shahrizal juga mendakwa Farah seorang psiko yang mahu memutuskan pertunangannya dengan Redzwani.

Namun ketika itu, Redzwani Puteri yang menjadi tunangan Shahz mempercayai cerita versi Shahrizal. Walaupun keluarga Redzwani menyatakan tidak dapat menerima Shahrizal selepas kejadian itu, Redzwani masih bercinta dengan Shahrizal kerana mendakwa lebih mengenali lelaki itu.

Malah, Shahrizal memberitahu hubungannya dengan Redzwani semakin kukuh, dan akan kahwin lari dengan Redzwani jika hubungan mereka terus tidak direstui keluarga.

Bagaimanapun, sekitar April 2014, Shahrizal mengumumkan telah memutuskan pertunangan dengan Redzwani dan mempunyai kekasih baru iaitu Husna Nadzree (isteri sekarang) melalui akaun Instagram masing-masing. Apa yang menarik, Redzwani Puteri terkejut ketika diberitahu tentang perkara itu di Twitter, mendakwa dia tidak tahu apa-apa mengenai perkara itu. Redzwani melalui Twitter berkata apa yang dilakukan oleh Shahrizal dan Husna kepadanya ialah sesuatu yang kejam.

Redzwani kemudiannya membuat keputusan untuk mengundurkan diri dan selepas itu tidak lagi dilihat aktif di media sosial.

Shahrizal pula mendakwa sudah putus tunang dengan Redzwani selama setahun lebih sebelum itu.

Husna pula tertekan kerana dituduh perampas, yang sudah tentu dinafikan olehnya.

Bagaimanapun, sekitar awal Mei tahun ini, Shahrizal telah berkahwin dalam satu majlis tertutup dengan Husna.

Terdapat percanggahan antara cerita Shahrizal dan cerita Farah. Setakat ini Shahrizal masih mempertahankan bahawa Farah memerangkapnya. Terpulanglah pada mahkamah untuk membuat penilaian siapa menceritakan perkara sebenar. Apa pendapat anda?

October 9th, 2013

Minggu ini kecoh apabila Bipop, sebuah sisipan hiburan untuk Berita Harian hari Ahad, mendedahkan yang pasangan Aeril Zafrel dan Wawa Zainal sudah bernikah sekitar Februari dan sudah mendapat anak lelaki sekitar Ogos. Baik Aeril mahupun Wawa masih belum menjawab secara rasmi tentang pendedahan tersebut, sebaliknya memilih untuk tweets serba sedikit tentang apa yang berlaku di Twitter. Khabarnya mereka akan menjelaskan segalanya entang isu berbangkit dalam satu sidang media Jumaat ini.

Melalui Twitter, Wawa mendakwa terdapat dalang yang ingin menjatuhkan Aeril, dan spekulasi yang bertebaran di Internet ialah dalang yang dimaksudkan ialah David Teoh, Pengarah Urusan Metrowealth Movies. Hari ini melalui Berita Harian, David bagaimanapun menafikan tuduhan tersebut.

Kenapa pula mengaitkan saya mempunyai niat untuk menjatuhkan mereka, sedangkan selama ini saya bersusah payah menaikkan mereka, mahu bagi mereka popular.

Saya ibarat bapa kepada semua artis di bawah naungan MIG, takkan saya mahu lihat anak saya gagal dalam kehidupannya.

David juga menyatakan dia menerima dengan hati terbuka apa saja keputusan Wawa selepas ini (sama ada mahu terus berlakon dengan MIG atau tidak), kerana perkara sudah berlaku dan dia enggan menyalahkan Wawa. Sebaliknya dia meminta Wawa untuk menghubungi syarikat sekiranya masih mahu berlakon di bawah MIG kerana David melihat Wawa sebagai seorang yang ada potensi dalam industri.

Sementara itu, melalui mStar Online, Aeril Zafrel mendakwa dia bukan ingin dilihat seperti ‘budak baik’ kerana mengaitkan kontroversi yang berlaku pada dirinya masa ini dengan agama. Katanya:-

Saya tidak pernah menggunakan agama atau ayat suci al-Quran untuk mempertahankan diri dalam satu-satu hal. Bagaimanapun menjadi perkara normal untuk mengaitkan hal agama dalam perbualan kita.

Kadang-kadang apabila berborak dengan kawan-kawan pun saya bercakap mengaitkan agama.

Menurut Aeril dia berpendapat ada pihak tertentu yang hendak menjatuhkannnya, namun dia berhak untuk mendiamkan diri, kerana perkara ini melibatkan maruah, dan bagi mendapatkan ketenangan untuk merungkaikan semua persoalan membabitkan hubungannya dengan Wawa Zainal Jumaat ini.

Apa pun kita tunggu saja apakah yang diumumkan mereka berdua dalam sidang media itu nanti yang dianggap sebagai satu wadah utuk membersihkan nama mereka.