Written by serenity | May 14th, 2018

Sekiranya anda mengikuti dunia hiburan, pasti mengenali wartawan bekas wartawan Melodi, Zuan Azmi. Dalam satu penulisan di Facebook, Zuan mendedahkan sebab sebenar dia berhenti dari menjadi wartawan untuk rancangan hiburan tersebut.

Ini susulan Zuan memuat naik satu gambar berunsur gurauan mengenai Datuk Seri Najib Abdul Razak di Instagram yang menyebabkan dia dikecam. Walaupun telah cuba meminta maaf, disebabkan sekumpulan manusia yang digelarnya ‘pemakan dedak gred A’ yang tidak senang selagi dia berada di TV3, dia mengambil keputusan untuk berhenti.

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.

Zuan menulis:

Masih aku ingat [email protected]@t2 dlm TV3 yg tibai aku kaw2 waktu kes gambaq DS Najib dulu. Beria2 nk matikan aku dari TV3, skrg dh kena halau belum?

Utk org luar, warga keja TV3 atau Media Prima tidak bersalah, tapi yg salah [email protected]@t2 yg kuat makan dedak yg keja dlm TV3 tu sendiri. Percayalah aku cakap yg depa makan dedak gred A, hidup mewah. Cover saja story org2 tu masyukkk baq hang. Minta SPRM check account sekoq2. Depa masyuk tapi warga kerja lain merana bersusah payah atas tindakan mereka. Ada beza pekerja yang mengikut arahan dengan orang suruhan.

Walaupun mcm2 cara aku buat nk betulkan salah aku tu dulu termasuklah cubaan nk jumpa & minta maaf dkt DS Najib, depa ni ibarat tak boleh stop selagi aku masih ada di TV3.

Di satu sudut, yg buat salah letak gurauan tak kena tempat tu aku, aku akui aku salah & tak patut buat. Ya lah aku tak sokong DS Najib, aku marah sebab apa yg DS Najib buat dekat Tun M pada waktu tu. Gila kot, Tun M tu negarawan hebat, orang Kedah & senior aku di SAHC, confirm2 la aku sokong dia.

Aku antara frontliner (bahagian hiburan) TV3 yg berani tunjukkan sokongan kepada Tun M & DS Mukhriz di social media (IG & FB) pada waktu itu. Yang lain semua diam sebab nk selamat diri sendiri saja.

Untuk info setahun jugak aku hadap battle ni seblum aku decide berhenti dengan rela hati tanpa paksaan dari Media Prima pada Nov 2016 & focus bisnes Daging Merah Loqstaq aku. Believe me too many snakes there, semua punyai misi tersendiri baik dedakian, macai, atau dengki semua ada.

Nk jelaskan di sini bahawa aku berhenti rela hati bukan sebab isu ni, tapi cubaan nk jatuhkan aku sebab isu ini ada berlaku dari luar & dalam TV3 pada waktu itu.

Aku amat berharap [email protected]@t2 ni akan dibersihkan sepenuhnya dari TV3 & Media Prima khususnya yg ada dalam News tu. Kesian warga kerja lain bekerja siang malam nk cari rezeki utk keluarga kena hentam sebab [email protected]@t2 ni. Kesian lah kat depa ni. Jangan lah hina & caci rezeki mereka yang tidak bersalah.

Cucilah seluruh Media Prima kerana kalau setakat cuci news department saja tak jalan sebab [email protected]@t2 ni banyak lagi dkt department lain pun ada.

Tak perlu aku mention siapa [email protected]@t2 ni. Sapa makan cili dia rasa pedasnya! Yg bukan [email protected]@t2 pastinya akan relax saja kan?

Akhir kata Tun M dh diangkat jadi PM, dia pastinya akan bijak atoq TV3 tu jadi elok balik. Dont worry kwn2 disana.

Serius juga jika Zuan sendiri meminta SPRM membuat siasatan jumlah sebenar wang dalam akaun individu yang dimaksudkan.

Zuan kini menjalankan perniagaan restoran Daging Merah Loqstaq di Mutiara Damansara di ibu kota. – beautifulnara.com

71 responses to Rakan Sekerja Pemakan Dedak Cuba Jatuhkan Aku, Sehingga Aku Berhenti Jadi Wartawan – Zuan Azmi

  1. Anonymous says:

    Umno-heavily corrupted. You are the part of the problem just like Neelofa because you supported them!

    18

    2
    • rakyat bijak says:

      Kegagalan Umno-BN baru2 ini bkuasa m mbuktikn yg rakyat skrg bijak.. mnolak politik samseng, blagak, ego, mnindas rakyat, mbohong rakyat, korupsi, knaikn hrga bangan, rasuah n mcm isu2 kerana Umno bkn lgi parti yg mpjuangkn rakyat tpi duit dan kuasa. mari kita talkin kn saja parti yg “outdated” ni.

      46

      0
      • Din says:

        Aku tingin sgt nk tgk nazri tu! Dia no 1 samseng satu family. Ank bini sama naik. Berlagak bkn main. Baru rasa sekarang dok bwh pulak.

        100

        0
        • Anonymous says:

          bro, skrg diaorg nk cekup yg paling besar 1MDB…nanti yg sederhana besar kena la interview. :)

          26

          0
        • Anonymous says:

          SEMOGA LEBIH RAMAI YG TAMPIL.
          BAPA ALTANTUNYA SANGGUP JUMPA TUN MERAYU AGAR DPT KEADILAN BUAT SI ANAK YG DIBUNUH KEJAM….

          31

          0
        • Big Brother says:

          Tony Fernandes and Neelofa…”heavily corrupted”!!

          23

          0
        • xyz says:

          Agreed. Ned tu pun sejak gaduh dengan bini muda nazri ja dok mendiamkan diri tak berapa helok dengan bapa. Sebelum ni masa kerja tourism hapa dengan bapa dia tu macam menyirap je tengok, pegawai khas pelancongan lantikan bapa, tapi asyik post pergi bercuti ja. Dengan ned minta kena panggil bossned, dengan bapa dia lagi dok chief bagai, dengan binimuda lagi sibuk nak fight letak nama datin.. mujurlahhhhh kalah

          48

          0
      • Anonymous says:

        Abg nara bole tukar kot bn tu..bn stands for beautifulnara or barisan nasional? Bkk website abg nara terus nmpk bn biru tu.. lewls. Sakit mata

        6

        3
      • Anonymous says:

        Gang dedak..gang Lofa jugak la.

        10

        1
    • Marina says:

      I agree. We the Rakyat fought very hard to stop the previous regime from corruption and high cost of living but the people in the media and celebrities? Tony Fernandes and Neelofa? RTM and TV3? We have proven that we Malaysians can topple a 62 -year- old organization in a smooth, peaceful and clean democratic process. Congratulations to the people who voted out BN and looking forward to working under Tun and his new team. One of the most historic win of all the elections in the world. Don’t forget that! For those who voted for BN… shame on you!

      33

      1
      • Anonymous says:

        winnn!!’

        5

        1
      • Loyala says:

        Neelofa..a traitor to Malaysians!!!

        14

        1
      • Anonymous says:

        excuse me but what kind of ‘fought’ that you fought very hard that you mention? queuing up during election?

        4

        3
      • Dina says:

        Tun lead Umno and BN most of those 62 years. And corruption started during his time and we’ll flourished in fact. Just ask his sons who have ammassed billions between them. One even got into the top 10 list of richest in msia.
        So he’s no Angel himself just that he is clever at hiding them and yeahhh back then no social media. Go figure.

        3

        9
        • Zura says:

          At least his sons and daughter are doing something a.k.a working. Handling few companies. Bukan goyang kaki tiba2 masuk duit, bukan dok oversea diam2 tiba2 dapat duit.

          17

          0
    • salamat munak says:

      aik, bkn ko berhenti sbb kes gaduh dengan Mas Idayu ka…?? mohon pencerahan…

      6

      0
    • Anonymous kepala otak kau says:

      Bodoh betul la bangsat ni. Apa plak kena mengena dengan neelofa? Pls do your research douchebag.

      4

      6
    • melati says:

      Duta TN50…hanya tinggal mimpi. Lopak pun bakal jadi bini ke 3 Tok Red ..wakaka

      10

      0
    • Tek & Nenen says:

      Neelofa sayang Najib dan BN. Masa sanggup jual moral jadi duta TN5O? Anak emas tu kot..

      11

      1
    • Anonymous says:

      Yg xberape cerdik je yg sokong Umno- BN zaman skrg ni. Parti politik ybg dah x relevan dan outdated!

      K bye!

      2

      8
      • FFFFFF says:

        tak semua orang sokong BN tu outdated. Banyak orang yang still menjaga dan berjuang seperti mana teguhnya BN selama berdekad penggal yang lepas. Jangan kerana Najib atau orang2 BN yang tak bagus, hang pun nak jadi mentalist menghina orang2 BN. UMNO 72tahun, dan selama itu dilupakan jasanya? Untuk orang2 macam anda, bukan cerdik yang perlu ada tapi adab!

        42

        0
        • syg love says:

          to FFFFFF, you winnnnnn !!

          5

          0
        • Anonymous says:

          entah jangan sebab najib, ahmad maslan dan zahid hamidi punya mulut, hangpa kutuk Umno BN sekaw kawnga. 6 dekad memerintah banyak jasa. Cuma dalam tempoh 30 tahun ini sahaja banyak sangat pembulian dilakukan oleh Umno BN, bukan Tok Jib seorang. Dalam proses melawan Tok Jib , ramai orang Umno dijatuhkan atau dipecat terus keahlian dari parti. tetapi memandangkan depa bukan menteri dan reti panggil press, ramai orang tak tahu.

          nah ambik kau.

          8

          0
        • Annon says:

          Jasa dihitung klu buat benda free ataupun dibayar ckit . Tp klu gj tinggi, hidup mewah melampau2 dr skop kerja dia, tu bkn jasa. Tu dikira remuneration ataupun mata pncarian, mcm pekrja2 lain jugak. Klu nk kcoh jugak pasal jasa, sila kira jasa tukang urut, jasa tukang cat, jasa pemandu bas kilang..etc

          3

          0
      • Anonymous says:

        lol. looks whos talking. PH supporter in beautifulnara. pointing out their less acknowledge points. have you register as a voter yet?

        5

        0
      • Anonymous says:

        lps ni jadi la pemakan dedak krjn sekrg ni plak.

        3

        0
  2. Anonymous says:

    skrg baru nk menyalak? ko pun sama mcm tony fernandes air asia tu wey. sudah..takde maknanya. semuanya lalang. tak lalang..pakat2 lompat jdi katak. harap tv3suku muflis lepas ni…

    6

    11
  3. Anonymous says:

    Stfu lahhhh!!!

    3

    0
  4. Anonymous says:

    sedap laaa najib dpt sapu 2.6 billion… bukan ratus juta… tp billion oiii
    nk resign pon xder hal… duit bank dah penuh
    selagi ade muka najib & zahid hamidi kt BN… smpi bila2 pru GE geng BN pasti kalah…
    dah kantoi mencuri… media antarabangsa dah sahkan bukti… ape lagi mau tunggu.. harap Tun M dpt sumbat kan mereka ni laju2 ke sg.buloh.. aku rase rosmah tgh cari bomoh yg bole sorokkan beg2 emas2 harta2 hasil duit rakyat…

    24

    1
    • Aida says:

      Lol

      2

      0
    • Anonymous says:

      rakyat skrg mahukan keadilan. nak tengok najib-semah sengsara di penjara. macam mana berlagaknya seorang pm yg menyuruh rakyat dgn angkuh nya makan kangkung. kifarah pasti menyusul….just waitttt. kalau tun dan pasukan tak dapt bukti pun…interpol dan cia dah ada file diaorg.

      6

      1
  5. asdfasdf says:

    Hishamudin atau KJ sebagai Presiden UMNO
    Diorang tu la harapan

    17

    2
  6. Monster says:

    Hmmmmm Dengar citer media prima punya channel tv iaitu TV3 kena saman RM 1.1 Juta … pasal kes fitnah Anwar !!!

    12

    2
    • Anonymous says:

      Hrp2 kmbalikn siaran tv1..tv2..tv3..tv 8..ntv 7…tv 119 dlm bentuk canel semulajdi tanpa ada KAITAN DGN ASTRO.
      Klau kwasn bdr byk kondo2.aprt2.flt2..klau TAK ADA ASTRO…siaran jdi mcm hujn renyai.
      Kmbalikn semula jgn ada share dgn rtm.
      Byk org ssh ni..trpaksa byr Astro 120 sebuln paling murah.

      5

      0
      • lynn says:

        apa plak astro sebulan 120 paling murah?
        Aku buat basic je aritu br RM68 la.

        2

        0
        • Anonymous says:

          masa aku apply dulu..katanya basic tetap basic..kena ada beli tmbhn package..ye.ke aku kata..kalau basic je RM38.00 mesti tmbh package lain.

          “pas tu belilh package movie omputh”..dh 7 taon pakai..rege 115 sebulan.

          1

          0
    • lynn says:

      dah kena suruh bayar pun kat DSAI

      1

      0
    • Anonymous says:

      Yg patut kena saman kes Anwar is Tun sebab dia yang buang and human Anwar masuk penjara tetiba skrg cium mulut pulak kak… Rakyat tunggang langgang pasal kes Anwar… skrg leh jilat ludah masing2.

      0

      1
  7. Nauz imza says:

    Yg kat atas dok marah2 zuan nie mmg blaja takat darjah 6 ke? BACE ape dier tulis. Dier kene hentam pasal post gmbr bodo najib dekat insta. Dier yg berani troll najib zaman tv3 suku. Dier x bace berita pukul 8 bhai. Alhamdulillah dier tau rezeki itu Allah s.w.t. yang bagi. Bukan kerajaan BN atau Media Prima. Elok jer dier berniaga setiap jumaat dekat masjid wilayah cari rezeki lepas benti.

    25

    0
  8. Anonymous says:

    mmg lah tv3 anti ayahanda mahathir… tapi allah swt tu maha berkuasa. tumbang terus bn walapun tv3 propaganda bn-umno.

    4

    1
  9. Anonymous says:

    silap2 tv3 boleh bangkrap lepas ni…
    dulu sakit hati giler tengok buletin utama..nmpk obvious penjilat.

    7

    1
  10. Anonymous says:

    Zazuan..tu mesti kuncu2 Lopak! Hati2 ya..

    1

    3
  11. Siti says:

    BN ni pun apa kurang. Sokong Lopak bermaksud sokong TN50. Itu idea sape yew??

    2

    4
    • Anonymous says:

      kenapa? TN50 tu tak bagus? kau faham tak apa dasar2 dalam tn50? apa aspirasi2 yang dibincangkan? cakap je lebih tapi knowledge ZERO. orang bash dia pun sibuk nak bash.

      4

      1
  12. Anonymous says:

    Tu semua mungkin species Lopak.

    4

    2
  13. Anonymous says:

    BN bakal terkubur bersama Neelofa. Terima kasih boss Lopak yg baru tu bernama Zahid.
    wakaka

    5

    3
  14. Anonymous says:

    lopak…tali barut najib dan pendukung2 rasuah dan korupsi!

    1

    2
  15. Anonymous says:

    since when voting for BN or PAS are treason? The table has now turned. BN supporters are now Opposition supporters. And that makes PH supporters as dedak macai if you keep on your drama and acting and bullying others whose name are not DS Najib, RM, ZH and the likes. Non PH supporters have never been in government, we are rakyat like you guys.

    Democracy takes into account the will of the majority of the Rakyat. And freedom of expression is part of it.

    Yang wartawan ni siapa suruh berhenti, bukan dia diberhentikan, bukan dipotong gaji, bukan diturunkan pangkat, ditukar kedudukan. Ambil maklum ye Zuan whatever nama kau dan fanatik Zuan, ramai orang dalam Umno dipecat juga sebab tak menyokong PM terdahulum Relax je tak panggil press.

    Btw di mana2 pun ada office politics and now you main the real politik. Jadi hadaplah pembuli2 dan penentang2 sekalian. Kat ofis tu biasa kerani kutuk bos, pekerja kutuk pekerja, kau MC dia kata kau EL menyusahkan dia kena tanggung kerja, apasal bonus kau lagi tinggi padahal dia punch card pun merah.

    itu biasa bhai. Pendek kata melainkan diugut dan dibulu sampai boleh buat kes di pejabat buruh baru layak panggil press. Blerghh

    15

    0
    • Anonymous says:

      exactly. nak kata dia penyokong tegar PH konon. tapi where were he all these while? why quit? why give up? he should fight for whats right and by quitting shows how coward he was. dah PH menang sekarang baru nak melalang.

      0

      0
    • oserver says:

      Very well said.

      0

      0
    • Anonymous says:

      pembangkang ph dulu kalau kalah cfm memekak x sudah..sekrg menang pun x abis memekak gak..take turn jd macai ngan pemkn dedak krjn la ni pulak..

      0

      0
  16. Byejib says:

    Tapi elok jugak dia ni berhenti. Jadi reporter dulu kuang aja menyombong

    8

    0
  17. Anonymous says:

    tak yang aku x paham sekarang kenapa babitkan neelofa? korang tggu lah nanti neelofa ada buat something yang powerful yg membuka mata korang time tu la korang terhegeh2 kata “aku memang minat dia dari dulu” puik pukimk.

    3

    3
  18. Anonymous says:

    SIAPA YG MULAKN DULU.
    KLAU TAK KERANA KO YG SUKA2 EDIT IKUT HATI KO JE..WALAUPUN ORG TU KO X SUKA..DIA SIAPA PM KN MASA TU..SO..KO EDIT DN LETAK DLM BILIK KO JE LAH UTK TATAPAN BGUN PAGI DN TIDUR MLM.
    INI..KO SESUKA HATI MEMUATNAIK TANPA FIKIR AKAN DTG.
    SO..KENA BUKU GN RUASLH..KLAU WARTAWAN SUKA BUAT CITER PANAS.

    9

    0
  19. Anonymous says:

    nahhh patot laa sorg pembaca berita pru malam tu yg lelaki tu semcm suka bile BN kalah n x sabar2 die nak announce Tun menang. siap gelakkan lagi calon2 BN yg majoriti kalah besar kat PH. sure korang pon da lama pendam, nak benti sure byk bende kena pikir. btolla kadang kena pikir gak periuk nasi sndiri sbb ade tanggungan. diorg kalau nak buat, kat mane2 pon diorg akan pastikan korang x bley hidup. so sekarang korang pakat lah ramai2 buat whistle blower kat bos2 hanat korang tu. tunjuk diorg the power of kite org bawahan mampu jatuhkan korupsi mcm tu!! kalau x sampai bile pon tak habis pemakan dedak ni. pusing2 hanat mcm tu aje.

    5

    0
  20. Anonymous says:

    daging merah loqstaq sedap

    0

    0
  21. Anonymous says:

    Melayu memang bodoh.
    Lepas ni cina akan makin kaya.
    Xde GST…. bisnes sape kuasa?
    Sape pulak Finance Minister?
    N sape pulak dapat BR1M….. Melayu ler…
    Hahaha… Bodoh dehh

    2

    2
    • kerja TIGA DIRTY PUN X MAU. says:

      mmg di akui yg bodoh melayu moden skrg je. Melayu dulu2 mmg suka bersussh payah mcari rezki, boleh dikatakn rajin 80% dlm 100% tu.
      Skrg lelaki melayupun dh jadi surarumah.
      Kerja pun memilih2 sgt, ssh sikit mulalah gentar dn x cekal..hanya 40% je org muda lelaki melayu yg btul2 bertanggungjwab..selebihya..hasil bini..bini.

      5

      0
    • D jagung says:

      Btol tu boskur…Org nak hidup free memanjang gitu lh..dorg tak membaca sgt history lama2..apa yg tun M kata melayu mudah lupa dn haprak….

      0

      0
  22. anonymous says:

    ahhh sudah lah kau masa jdi wrtwn melodi tu dulu pun punya berlagak nak mampos prangai pon cm pondan 3suku

    1

    0
  23. haiiiiilaaaa says:

    baru tengok apa yang kau post tentang najib.

    gurau kau tak lawak. gurau macam orang bodoh. cuba orang mainkan gambar ahli keluarga kau? saudara kau? suka??

    1

    0
  24. Abu dhabi says:

    Ala zuan ko kena berenti dulu pun sbb amik kesempatan promote free daging merah loqstaq kt melodi. Byk cantik muka dia. Pegi selit2 kedai daging ko tu bila interview artis. Ni dan2 nk kata ko kena aniaya. Tgk la article ni pun nk selit daging merah dia tu. Lalang typical. Ni species lg teruk.

    0

    0
  25. Enaz says:

    dia ni pun spesies dedak umno bn gak dlu… acah2 victim.. phui.. perangai mcm naharam

    0

    0

Leave a Comment

Optional