November 18th, 2019

Ingat tak kelmarin kecoh apabila Pegawai Eksekutif Pemasaran FINAS iaitu Ahmad Idham telah menggesa pihak kerajaan supaya menapis kandungan yang ditayangkan di laman penstriman popular iaitu Netflix?

Ingatkan netizen sahaja yang marah dengan idea kurang bijaknya itu, rupanya selebriti terkenal iaitu Sharifah Sakinah turut meluahkan rasanya mengenai hal tersebut menerusi laman Instagramnya.

 

 

View this post on Instagram

 

Today, CEO Finas suggest the Government to filter Netfix content which I strongly disagree. Yes some content are not suitable for younger minds but you can use the security PIN feature whatt. For parents who are concerned with this paid internet app, you can set password to avoid kids viewing or simply just don’t subscribelahh. Please jangan kacau Netflix. If the government wants to ban or filter Netflix I’m gonna baring depan finas tu dengan kawan2 ramai2. Boleh singgah zoo negara sekali…. Cause it is unfair and inconsistent, what about app like Wechat or Youtube???? To the CEO of Finas, I really miss your old dramas like Cinderella that inspire me to become TV actress. Who can forget the romance scenes and all the pegang2, dancing2 that I watched when I was child on the unfiltered national TV.

A post shared by Sharifah Sakinah Al-Khaired (@sharifah_sakinah) on

Menurutnya, jika tidak mahu membiarkan anak-anak terdedah dengan kandungan melampau, bolehlah gunakan PIN keselamatan yang disediakan oleh platform Netflix sendiri.

Hari ini, CEO Finas mencadangkan kerajaan untuk menapis kandungan Netflix dimana saya tak bersetuju. Ya mungkin ada kandungan yang tidak sesuai untuk kanak-kanak tapi kita boleh guna PIN keselamatan.

Untuk ibu bapa yang risau dengan aplikasi ini, kamu boleh tetapkan kata laluan untuk elakkan anak-anak menonton atau lebih senang jangan langgan.

sharifah sakinah perli ahmad idham mengenai tapisan kandungan netflix

Dalam diam, Sharifah Sakinah turut menyindir Ahmad Idham kerana filem keluarannya juga mempunyai adegan yang tidak bertapis langsung.

Kalau kerajaan nak sekat atau tapis Netflix, saya akan baring depan Finas dengan kawan ramai-ramai, boleh singgah zoo negara sekali. Ini tidak adil dan macam-mana aplikasi lain seperti Wechat dan YouTube?

Untuk CEO Finas, saya sangat rindu drama lama awak seperti Cinderella yang memberi inspirasi untuk saya menjadi pelakon. Siapa boleh lupa babak romance dan pegang-pegang, menari-menari yang saya tengok semasa kecil yang tidak bertapis di televisyen.

Amboi, perli sakan ya Sharifah Sakinah!

Sumber: mStar Online

May 10th, 2019

Bila sebut sahaja nama pelakon Sharifah Sakinah, mesti ramai yang mengenali beliau dengan karakter selamba dan gila-gila. Biarlah dikecam teruk, beliau tetap dengan pendiriannya yang tidak mempedulikan segala kritikan. Untuk apa tertekan dengan persepsi orang lain?

Baru-baru ini, Sakinah dilihat menutup ruangan komen di akaun Instagramnya, ramai juga yang tertanya, ada apa-apa serius yang berlaku?

Namun, kata Sakinah demi menghormati  bulan Ramadhan yang mulia, beliau menutup ruangan komen kerana tidak mahu terpengaruh dengan kata-kata negatif.

Hi semua, lupa nak wish dekat korang selamat menyambut ramadhan. Lepas itu, the reason why I turn off the comment sebab Sakinah tak nak baca my komen, takut terpengaruh pulak.

So, for this ramadhan mungkin tak sempat lagi menutup aurat, tapi sempat menutup komen di Instagram.

Alahai, ada sahaja gelagat Sakinah ini. Tidak dinafikan tutup aurat itu wajib tetapi kita juga perlu menjaga kata-kata di bulan Ramadhan. Barulah seiring kan?

Sumber Berita : Media Hiburan

January 9th, 2017

Sedang hamil lima bulan dan dijangka bakal melahirkan anak sulungnya sekitar bulan Mei nanti, pelakon Sharifah Sakinah merasa syukur kerana beliau diberikan peluang untuk hamil sekali lagi selepas mengalami keguguran selepas mengerjakan ibadah umrah sebelum ini.

Alhamdulillah, saya bersyukur mendapat rezeki hamil lagi. Keguguran tahun lalu tak memberi apa-apa tekanan.  Saya anggap ketika itu, tak ada rezeki. Saya lalui kehidupan seperti biasa.

Cuma tak sangka, sekembalinya daripada mengerjakan umrah pada Februari tahun lalu, saya dan kakak, Sharifah Shahirah sama-sama hamil.

Lebih menggembirakan lagi, beliau dan suami Aliff Adha dikatakan bakal menimang cahaya mata perempuan.

Suami saya bukan kepalang seronok kerana memang nak anak perempuan. Apatah lagi, dia tidak ada beradik perempuan.  Bakal anak saya ini akan menjadi cucu pertama untuk keluarga suami. Sebelah saya pula, ini cucu yang ke-17.

Alhamdullillah dan tahniah buat Sharifah Sakinah dan suami yang bakal menimang cahaya mata perempuan yang diidamkan tidak lama lagi. Kami doakan agar segala proses bersalin nanti berjalan dengan lancar.

Sumber Berita : BH ONLINE

December 14th, 2016

Khabar angin yang mengatakan pelakon Sharifah Sakinah sedang hamil nampaknya benar apabila Sakinah sendiri sebentar tadi memuat naik foto yang menampakkan “baby bump” beliau ketika meluangkan masa bersama rakan-rakan beliau.

Walauabagaimanapun, Sakinah tidak berkongsi sebarang butiran lanjut mengenai kehamilannya itu. Peminat yang melihat foto berkenaan rata-rata merasa teruja dan mengucapkan tahniah buat Sakinah.

Selama ini berita kehamilan Sharifah Sakinah menjadi teka-teki apatah lagi bila kakaknya Sharifah Shahira dikatakan bergurau mengenai adiknya itu yang sedang mengandung menerusi  satu muat naik di Instagram.

Untuk makluman anda, Sakinah pernah mengalami keguguran sekitar bulan April lepas ketika mengerjakan umrah bersama keluarganya.

Alhamdullillah, nampaknya perut Sakinah agak besar juga. Sudah berapa bulan agaknya beliau hamil ya? Apa-apa pun, kami mendoakan segala proses kehamilan dan bersalin nanti berjalan dengan lancar.