January 9th, 2020

Salah satu trend terkini apabila kita memilih komputer riba/laptop ialah ia perlu lebih nipis dan lebih ringan. Rata-rata syarikat teknologi gergasi cuba memenuhi permintaan pengguna dengan membuat produk mereka lebih nipis dan lebih ringan, namun sayangnya, harga yang ditawarkan terlalu MAHAL. Nipis dah nipis, ringan dah ringan, cantik dah cantik, tetapi bila tengok harga jualan, memang boleh menangis air mata darah dibuatnya.

Namun mimpi anda untuk memiliki komputer riba dengan kesemua ciri-ciri di atas akhirnya bakal menjadi kenyataan apabila HUAWEI mengumumkan HUAWEI MateBook D 15 dengan harga yang cukup menggiurkan iaitu RM2,499 sahaja.

HUAWEI MateBook D 15

Ok jom kita tengok lebih dengan mendalam kualiti-kualiti hebat HUAWEI MateBook D 15 ini:-

Seringan 1.53kg & Senipis 16.9mm

HUAWEI MateBook D 15

Direka untuk mudah dibawa ke mana-mana, HUAWEI MateBook D 15 mempunyai berat HANYA 1.53kg dengan ketebalan senipis 16.9mm. Memang sesuai untuk para pelajar, mereka yang suka melancong serta anda yang suka bekerja di luar pejabat. Confirm tak akan sakit bahu punyalah!

Skrin 15.6 inci dengan paparan HD FullView

HUAWEI MateBook D 15

Paparan HD FullView sudah lama digunakan di dalam telefon pintar, dan HUAWEI telah membawa teknologi ini untuk HUAWEI MateBook D 15 keluarannya. Dengan resolusi 1980 x 1080 pada skrin sebesar 15.6 inci ini, anda pasti akan puas hati dengan kebesaran visual yang boleh ditonton menerusinya. Untuk makluman, ratio screen-to-body HUAWEI MateBook D 15 ini adalah sebanyak 87%, jadi anda boleh akses lebih banyak maklumat tanpa perlu “scroll” skrin. Ini pasti akan memudahkan lagi kerja anda seperti membuat pembentangan dengan PowerPoint, menulis kerta kerja dan melakukan penyuntingan video.

Selain itu, paparan skrin komputer riba ini juga diiktiraf menggunakan “low blue light” oleh TÜV Rheinland . Ini bermakna “blue light” akan diasingkan, sekaligus mengelakkan mata kita daripada terkena radiasi berbahaya. Jadi bolehlah filem atau drama kat NetFlix berjam-jam tanpa perlu risau rosakkan mata. Ini merupakan teknologi canggih yang tidak dapat di siri Apple MacBook.

Kolaborasi multi-screen yang amat MUDAH

HUAWEI MateBook D 15

Sekiranya anda juga merupakan pengguna telefon pintar HUAWEI, maka anda pasti sangat gembira dengan fungsi “multi-screen collaboration” ini. Ia membolehkan HUAWEI MateBook D 15 dan telefon pintar HUAWEI anda berkongsi satu skrin, di mana anda boleh bertukar-tukar fail dengan mudah, memindahkan gambar dari telefon ke laptop dan melihat apa yang disimpan di dalam telefon secara terus di HUAWEI MateBook D 15. Fungsi “multi-screen collaboration” ini menyelesaikan masalah pemindahan fail di antara Android dan Windows.

HUAWEI MateBook D 15

Dengan fungsi ini juga, anda boleh menjawab panggilan telefon menggunakan komputer riba, sekaligus memastikan anda tidak terganggu dengan telefon pintar anda. Maka anda akan lebih fokus melakukan kerja dengan HUAWEI MateBook D 15 ini. Paling penting, anda boleh main game macam PUBG, Mobile Legends atau COD Mobile dengan skrin yang lebih besar. Confirm puas hati punyalah!!!

HUAWEI MateBook D 15

Charger yang muat dalam poket

HUAWEI MateBook D 15

Hadir dengan charger 65W USB-C, HUAWEI MateBook D 15 boleh dicas ke 53% dalam tempoh 30 minit sahaja. Lebih menarik, charger HUAWEI MateBook D 15 ini boleh muat ke dalam poket anda, tidak seperti charger komputer riba jenama lain yang besar dan berat. Selain itu ia juga boleh digunakan untuk memindahkan data dari komputer riba ke telefon pintar HUAWEI anda dengan pantas.

Kamera “tersembunyi”

HUAWEI MateBook D 15

Kebiasannya komputer riba mempunyai kamera yang diletakkan di skrin. Namun HUAWEI MateBook D 15 tampil dengan kelainan dengan kamera “tersembunyi”nya. Terletak di papan kekunci, kamera ini boleh dibuka dan ditutup dengan satu picitan sahaja. Memang sangat unik, menarik dan selamat. Tak ada lagi masalah kamera diakses dan di”hack” oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Storan besar & prestasi pantas

HUAWEI MateBook D 15

Kehebatan HUAWEI MateBook D 15 tidak dapat disangkal lagi apabila ia menggabungkan penggunaan 2 cakera keras iaitu 256GB SSD dan 1TB HDD untuk lebih kuasa dan lebih pantas. Tiada masalah tersangkut-sangkut, tiba-tiba skrin tak bergerak atau main game “lag”. Untuk makluman, HUAWEI MateBook D 15 dijana dengan AMD Ryzen 5 3500U, selain turut menyertakan sokongan GPU AMD Radeon Vega 8 yang membolehkan anda melakukan kerja dan bergembira tanpa sebarang masalah.

Wany Hasrita pun guna


Power jugak Wany Hasrita buat review HUAWEI MateBook D 15 ini. Terus terasa nak beli selepas tengok betapa terujanya penyanyi ini bercerita tentang kehebatan komputer riba ini. Korang layan video kat atas ini. Lengkap sungguh penjelasan Wani Hasrita.

HUAWEI MateBook D 15

Sesungguhnya dengan harga RM2,499, HUAWEI MateBook D 15 yang telah mula dijual bermula hari ini (18 Januari) adalah pilihan yang paling tepat, jimat dan berbaloi sekiranya anda ingin membeli komputer riba baru bersempena tahun 2020 ini.

Confirm tak ada komputer riba lain yang boleh menandinginya daripada segi kualiti dan harga yang ditawarkan. Sebagai kesimpulan, komputer riba siri Apple Macbook pun tidak mampu untuk memberikan segala fungsi, kualiti dan teknologi seperti yang ada pada HUAWEI MateBook D 15 dengan harga yang begitu mesra bajet. Untuk maklumat lanjut, sila layari laman rasmi HUAWEI.

Advertisement
February 26th, 2019

Kecanggihan teknologi hari ini membolehkan kita membuat apa jua kerja di mana-mana pada bila-bila masa. Sekiranya anda seorang pelajar, assignment boleh dilakukan menghirup secsawan kopi di Starbucks. Sebagai seorang peniaga online, pemantauan urusan jual beli produk anda boleh dilakukan sambil menikmati keenakan kek “Chocolate Indulgence” di Secret Recipe.

Dan buat kaki gamers, tiada siapa yang boleh menghalang anda untuk membuat pembentangan projek sambil duduk di taman melihat keindahan musim bunga di Korea Selatan. Satu-satunya perkara yang anda perlukan ialah komputer riba (laptop) yang nipis, ringan, berkuasa dan boleh dibawa ke mana-mana. Antara ribuan laptop yang berada di pasaran, pilihan TERBAIK tak lain tak bukan ialah Huawei Matebook D.

Cerita banyak tak guna, jom kita tengok kenapa Abang Nara dengan berani dan yakinnya boleh menyatakan bahawa Huawei Matebook D ini adalah pilihan terbaik untuk mereka yang sedang mencari laptop:-

  1. Harga yang AMAT berpatutan

Perkara paling penting dalam membeli sebuah laptop ialah harga yang berpatutan dan mampu milik. Takkanlah kita nak keluarkan duit sehingga 5, 6 ribu ringgit untuk sebuah laptop kan? Tak perlu risau kerana harga Huawei Matebook D untuk pasaran Malaysia ialah RM2999 sahaja. Memang mampu milik sangat-sangat terutama untuk seorang pelajar atau mereka yang baru mula bekerja. Dengan segala spesifikasi yang bakal Abang Nara kongsikan, anda akan yakin 100% ia akan menjadi satu pembelian yang paling berbaloi dalam hidup anda.

  1. Sangat-sangat ringan dan nipis

Mempunyai berat seringan 1.47 kg dan senipis 15.8mm sahaja, Huawei Matebook D sangat sesuai untuk mereka yang yang sentiasa on-the-go. Ia boleh diletakkan di dalam apa jua jenis beg tanpa sebarang masalah. Keberatannya memang tak terasa langsung. Memang perfect untuk dibawa pergi bercuti ke luar negara. Bahu confirm tak sakit dan tak lenguh.

  1. Rekaan yang elegan

Huawei Matebook D mempunyai rekaan yang sangat minimalis kerana hanya logo Huawei sahaja diletakkan pada bahagian hadapannya. Selain itu, bahagian kerangkanya diperbuat daripada aluminium berwarna silver untuk memastikan cap jari anda tidak meninggalkan sebarang kesan selepas memegangnya.

Papan kekunci (keyboard) agak lurus ke hadapan untuk memudahkan anda menaip. Selain itu Ia mempunyai pad sentuh besar di bawah dan terdapat pembesar suara (speaker) di kedua-dua sisi keyboard untuk kesan bunyi yang lebih padu. Tidak dilupakan, butang kuasa dengan sensor cap jari terbina di bahagian atas kanan untuk capaian yang mudah. Secara kesimpulannya, rekaan Huawei Matebook D sangat kemas, elegan dan praktikal.

  1. Nisbah paparan skrin yang besar

Dengan paparan skrin sebesar 14 inci, Huawei Matebook D menawarkan nisbah rekaan skrin ke badan yang agak luas, iaitu seluas 81%. Resolusi yang digunakan ialah 1920 x 1080p turut menggunakan panel IPS Full HD. Tak kira sama ada menyempurnakan tugasan kerja, menulis final year end project atau menyiapkan pembentangan projek, paparan skrin seluas ini akan memastikan anda puas hati, lebih bersemangat dan lebih fokus.

  1. Spesifikasi yang cukup padu untuk tugasan harian

Dengan Huawei Matebook D, tiada istilah lembap dan tersangkut-sangkut kerana spesifikasi yang digunakan adalah amat sesuai untuk melakukan sebarang tugasan harian. Dijana dengan cip Intel Core i5-8250U generasi kelapan yang telah dipadankan dengan memori 8GB RAM LPDDR3 bersama storan dalaman 256GB SSD, segala kerja dan tugasan yang dilakukan akan terasa sangat selesa, pantas dan “smooth”. Ia turut dilengkapi dengan kad grafik Intel UHD Graphics 620 yang membolehkan anda menikmati segala bentuk multimedia tanpa sebarang masalah.

  1. Bateri yang tahan lama

Satu masalah biasa komputer riba di pasaran sekarang ialah ia perlu dicas setiap masa kerana kadar ketahanan bateri yang lemah. Baru duduk minum secawan kopi dah kena pergi cari plug untuk cas. Bateri yang digunakan oleh Huawei Matebook D berkapasiti  5400 mAh yang mampu memberikan penggunaan sehingga 12 jam. Anda boleh buat melayari web, tulis assignment, buat pembentangan projek atau layan Facebook tanpa perlu risau tentang kadar bateri. Terbaik bukan?

  1. Huawei Pocket Charger turut tersedia

Huawei Matebook D ini juga menyertakan Huawei Pocket Charger di dalam kotak pembeliannya. Apa yang menarik mengenainya adalah, ia merupakan sebuah pengecas berwayar yang sangat ringan, iaitu 155g sahaja yang gabungan beratnya adalah kurang daripada 2kg. Paling best, Huawei Pocket Charger ini juga cukup ringan dan kecil untuk diselitkan ke dalam beg anda dan tidak perlu membawa beg komputer riba sekaligus memudahkan pergerakkan anda untuk membawanya ke mana-mana sahaja.

  1. Sokongan Huawei Share

Sekiranya anda mempunyai smartphone Huawei, sudah tentu anda akan bergembira dengan sokongan fungsi Huawei Share yang terbina di dalam Huawei Matebook D ini. Fungsi ini memberi peluang kepada anda untuk membuat pemindahan fail dengan mudah tanpa sebarang wayar. Ia menyokong pemindahan fail dengan mudah secepat satu minit untuk fail sebesar 1G.

Kebiasaannya jika anda ingin membuat pemindahan fail daripada telefon pintar kepada komputer riba, anda memerlukan peranti tambahan untuk proses ini. Namun, ia berbeza untuk Huawei Matebook D ini dimana, anda hanya perlu mengaktifkan fungsi Huawei Share ini pada komputer riba dan sambungkannya kepada telefon pintar Huawei anda.

Dengan fungsi ini, jelas sekali ia sangat mudah untuk anda membuat pemindahan fail dengan cepat tanpa memerlukan pemacu USB (pendrive) atau mana mana peranti tambahan lain. Hebat kan?

  1. Sensor cap jari pada butang kuasa

Seperti yang telah dimakluman, butang kuasa Huawei Matebook D ini terletak pada bahagian atas sebelah kanan kerangkanya. Lebih menarik, butang kuasa ini turut digabungkan dengan sensor (pengimbas) cap jari. a akan memudahkan anda untuk log masuk ke komputer riba anda tanpa perlu memasukkan kata kunci. Hal ini juga dilihat sangat membantu dalam memberi privasi dan keselamatan yang baik kepada komputer riba anda daripada diceroboh atau digodam oleh individu individu yang tidak bertanggungjawab.

df780026-e1b7-4bc4-a0ac-9c137266996c

Ha mesti korang dah teruja dengan kehebatan Huawei Matebook D ini kan? Secara kesimpulannya, komputer riba ini adalah mempunyai prestasi penggunaan yang sangat baik dengan harga di bawah RM3,000. Senang cakap, memang berbaloi untuk anda miliki. Dapatkan sekarang di laman rasmi Huawei Malaysia.

Advertisement