Written by AbangNara | August 21st, 2014

Menarik juga kajian yang dilakukan oleh Felixia Yeap atau lebih dikenali dengan nama Raisyyah Rania selepas memeluk agama Islam. Baru-baru ini Felixia telah berkongsi sekeping gambar dirinya di dalam sebuah kereta Porsche. Gambar tersebut menunjukkan tangannya sedang memegang stereng kereta mewah tersebut. Tujuan utama Felixia berkongsikan gambar ini ialah untuk mengalakkan dirinya bekerja lebih keras dan berkongsi rasa cintanya terhadap kereta.

felixia porsche

Walaupun dengan jelas sudah menulis Porsche tersebut adalah bukan miliknya, masih terdapat komen-komen yang tidak masuk akal diterima oleh Felixia. Antaranya Felixia dikatakan menjual diri untuk memperolehi kekayaan sebegini. Malah ada yang menuduh Felixia masuk Islam kerana mahukan kekasih kaya dan bersikap materialistik semata-mata. Felixia telah memberi komentarnya sendiri berdasarkan kajian yang telah dilakukan. Agak menarik juga penemuan Felixia:-

What I noticed when I tried posting something out of the norm or what was “expected” of me as a newly reverted Chinese-Muslim.

Eg : Something like the picture of my hand on a Porsche steering. Which happened not to be mine, unfortunately. It was a show car.
(Bag is not valid for discussion/debate as it was bought with my own savings a few years back.)

Motive of posting : To encourage and remind myself to work harder, and to share my love for cars which I have always liked since I was in kindergarten.
Being a Muslim now does not mean one cannot indulge in what we used to love before we were Muslim, provided that it is not harmful or haram.

Feedbacks from SOME Muslims :
They tend to zoom into my nails, hand socks and other really small pictures of the picture. They are the ones who expect perfection in a newborn Muslim and that is why our dakwah fail at this point. People would never be perfect and people are afraid to be given the hard pressure to be perfect. Some commented just based on seeing my hand on a luxury car steering lock and not by reading/understanding what was written in the post. Things like calling me Cina bukit melalak, show off, etc.

Feedback from SOME non-Muslims :
They tend to go all hyped up (again also without reading) by assuming I’m selling myself for luxury stuffs and assuming that is why I reverted into Islam. Again, they take one glance of just one picture and ignored all the rest of pictures about the religion that I have been posting and just fire their guns blindly. Happy that they found a “proof” to back up their incapabilities to understand why a Malaysian Chinese girl would suddenly revert into Islam without any materialistic reasons or gain. Some commented vulgarities like I’m selling my ***** and all. One even tried to do reverse psychology and blindly claim and made Islam look like a religion where one is not allowed to enjoy anything from the world. Islam actually encourage one to be successful in the world and afterlife. It’s a balanced religion. That is why we like to wish newborns with “Semoga berjaya di dunia dan akhirat”.

Terribly sorry if this is too frank or hurt anyone’s feeling here.
THANK YOU to those who stood up with a clear mind and understood the greater good of my postings. You guys rock!!!

Again, the Porsche unfortunately isn’t mine…and even if it’s mine, you should be happy. It shows that reverting into Islam does not stop your rezeki and income. That my friend, is already a dakwah point.

Allahuakhbar.

felixia porsche

Biasalah manusia memang begitu. Ada je yang tak puas hati dengan orang lain. Ini memang asam garam kehidupan. Anggap sahaja sebagai satu ujian. Apa pun Abang Nara agak kecewa kerana berdasarkan pemerhatian Abang Nara sebentar tadi, gambar-gambar lama Felixia Yeap masih ada dan tidak dibuang seperti yang dijanjikan. Untuk makluman, Felixia sebelum ini berjanji akan membuang gambar-gambar seksi miliknya sebelum Ramadhan. Sekarang ini Syawal pun dah nak habis. Mungkin Felixia terlupa. Harap-harap boleh disegerakan.

Written by AbangNara | July 2nd, 2014

Abang Nara ingatkan Felixia Yeap akan pilih nama yang bermula huruf ‘F’ macam Farah ke, Farhana ke atau Fasha. Namun akhirnya nama ‘Rania’ menjadi pilihan bekas model ini. Bakal memeluk Islam pada 5 Ramadhan ini, nama ‘Rania’ yang ini diperolehi menerusi mimpi dan merupakan salah satu daripada 2 gabungan nama yang akan digunakan kelak.  ‘Farah Rania’ mungkin?

farah rania felixia yeao

Nama ‘Rania’ itu telah diumumkan oleh Felixia Yeap menerusi rancangan ‘Apa Kata Malaysia’ pada Ahad lepas yang telah dikendalikan oleh Datuk Aznil Nawawi. Kata Felixia Yeap menerusi rancangan itu:-

Selepas mendapat mimpi tersebut…saya tertannya-tanya apakah maksud di sebaliknya. Saya tidak membuang masa dan terus mencari makna disebalik nama tersebut. Rania…bunyinya Indah bukan? Ia membawa maksud ‘pemimpin yang mempersonakan’.

farah rania felixia yeao

Satu lagi nama baru Felixia Yeap akan diumumkan pada esok 3 Julai bersamaan 5 Ramadhan. Apa pendapat anda? Apakah nama satu lagi yang sesuai untuk Felixia? Kalau Abang Nara mesti pilih ‘Farah’. Nampak lembuat dan sesuai dengan wajah suci Felixia. Kalau anda pula?
farah rania felixia yeao

P.S: Nak beli baju raya untuk plus size? www.misclaire.com sedang mengadakan jualan sempena ulangtahun mereka. 3 barangan hanya untuk RM100 sahaja.  Tak kira apa-apa jenis barangan sama ada dress, jubah, blouse atau pun skirt.  Namun promosi ini hanya untuk 12 jam sahaja bermula 10 pagi hari ini sehingga 10 malam. 3 items for RM100 only. Memang terbaik. Layari www.misclaire.com sekarang juga.

Written by AbangNara | June 28th, 2014

Esok, umat Islam di Malaysia akan mula berpuasa. Pastinya ramai yang akan menggunakan bulan Ramadhan ini untuk menggandakan lagi amalan ibadah terutamanya solat terawih di malam hari. Selamat berpuasa Abang Nara ucapkan. Jangan makan banyak sangat masa berbuka sampai terlepas sembahyang terawih. Hehehe.
felixia yeapDan kehadiran 5 Ramadhan ini pastinya ditunggu-tunggu oleh Felixia Yeap kerana pada hari tersebut, model ini akan memeluk agama Islam seperti yang pernah diumumkan sebelum ini. Berkata kepada Malaysian Insider, Felixia memilih hari tersebut kerana ia jatuh pada hari jadinya dan juga merupakan hari kegemaran Nabi Muhammad. Kata Felixia:-

?Saya akan memeluk agama Islam pada 5 Ramadan, pada Khamis ini. Saya memilih tarikh hari jadi saya, hari kegemaran nabi, maka saya berharap ia menjadi hari paling bersejarah dan diingati dalam hidup saya.

Bezanya (sebelum selepas bertudung) adalah kawan-kawan saya dulu kebanyakan lari menyisihkan saya. Mereka menyangka saya berhijab kerana ingin menjadi Melayu tetapi sebenarnya saya tertarik dengan Islam.

felixia yeap peluk islamNamun begitu Felixia Yeap merahsiakan tempat dirinya bakal mengucap syahadah. Nama Islamnya juga akan diumumkan kemudia. Apa pun, semoga perancangan Felixia berjalan lancar. Sama-samalah kita ucapkan selamat datang kepada saudara baru kita ini. Semoga hidup Felixia akan lebih diberkati, dirahmati dan dimurahkan rezeki selepas ini.

Written by AbangNara | June 5th, 2014

Sedihnya Abang Nara membaca luahan hati Felixia Yeap. Mana tidaknya, model popular ini sampai jatuh sakit kerana tertekan dengan komentar orang ramai yang mencela dirinya hanya kerana pernah bergambar seksi satu ketika dahulu. Malah di Facebook miliknya, ada beberapa pihak sengaja meng”LIKE” dan memberi komen di gambar-gambar seksinya seolah-olah sengaja mahu membuka sejarah lama Felixia Yeap. Memang kalau Abang Nara pun boleh jadi tertekan dibuatnya.
felixia yeapBakal memeluk Islam pada bulan Ramadhan ini, Felixia Yeap telah pun menulis rintihan hatinya yang menggambarkan rasa kecewanya terhadap peminat-peminatnya yang beragama Islam. Nukilan tersebut bertajuk “Rintihan seorang bakal muallaf”. Berikut Abang Nara sertakan tulisan penuh Felixia Yeap:-

Ku berlari dari bayang-bayangku
Dari kegelapan dahulu
ingin menuju ke jalan bercahaya
tidak menghiraukan bahaya

adakah itu salah
apakah itu masalah
untuk seorang insan hina bertaubat
walaupun dosa kekafirannnya lebat
inginkan ke jalan yang sepatutnya
dan lepaskan diri dari racun dunya

aku mahu redha
tapi aku tetap manusia
tetap ada airmata
yang mengalir bila terluka

kenapa yang sepatutnya membantuku
yang akan menjadi saudari saudaraku
mencaci, mencemuh dan menhina
menggali aib dan menayangkan semua

kenapa, kenapa, kenapa?
begitu membenciku sehingga
ku berasa bersalah ingin bertaubat
salahkah apa yang ku buat?

pernah ku terfikir untuk berhenti
berpaling dan berlari
namun aku tak sanggup
untuk terus sia-siakan hidup
tanpaMu Ya Allah
keranaMu aku akan belajar lebih redha
jika tidak, aku pasrah…

felixia yeap

Bersabarlah Felixia Yeap. Ini semua dugaan dan cabaran yang harus ditempuhi. Sesungguhnya ujianNya hanya kepada mereka yang mampu menanggungnya. Jangan dilayan sangat kata-kata orang lain. Yang penting, kita tahu apa yang kita lakukan. Semoga cepat-cepat memeluk Islam, berkahwin dan hidup bahagia di samping suami tercinta. Sama-samalah kita doakan. Kredit info Facebook Felixia Yeap.

P.S: Kementerian nafi subsidi minyak hanya untuk mereka berpendapatan RM5,000 ke bawah