Written by Irsa | November 19th, 2019

Bukan mudah untuk tetap berbaik dengan keluarga mertua apabila sudah bercerai dengan pasangan. Kadang-kadang, punca perpisahan itu disebabkan oleh keluarga mertua sendiri. Atau pun, rata-rata lebih selesa mengelak daripada terus berhubungan dengan bekas keluarga pasangan supaya dapat mengelakkan situasi yang kekok.

Namun begitu, tidak pula bagi Farah Lee yang sehingga ke hari ini masih lagi baik dengan keluarga Ally Iskandar walaupun mereka sudah berpisah pada tahun 2016.

 

View this post on Instagram

 

. “Bagusnya Farah masih baik dengan keluarga bekas suami.” . Tak. Bukan Farah yang baik tapi mereka yang baik sebab masih sudi terima Farah as a part of their family. Sayang semua banyak sangat. Daddy Maream Farah dah anggap macam abang sendiri (abang yang annoying ?), Ibu Maream Farah anggap macam adik, baik sangat selalu keep up dengan khabar ktorg berdua kat sini. . Korang, jangan pernah menyesal dengan kehidupan yang lepas. Siapa kita jumpa, tanah mana kita pijak, lorong mana kita lalu — semua ada hikmahnya dan itulah yang membentuk kita hari ini. . Mungkin kita berkawan dengan seseorang dan hubungan tu endingnya tak seperti yang kita ingin. Tapi, nikmat lain yang Allah iring bersama-sama dengan perjalanan tu jangan pula kita butakan. Farah, Allah gantikan dengan kasih sayang sekeliling yang Farah sendiri tak pernah sangka banyaknya ? . Allah maha Adil. Dia tak pernah zalim. Terpulang pada kita nak fokus kat mana. #FLwrites #ommabebel #FLbalikMALAYSIA

A post shared by FARAH LEE || F. L. (@farahlee_) on

Bahkan, wanita ini masih berhubung elok dengan bekas suaminya sehingga mengakui bahawa dia kini menganggap lelaki itu sebagai abangnya.

Daddy Maream Farah dah anggap macam abang sendiri (abang yang annoying). Ibu Maream Farah anggap macam adik, baik sangat selalu bertanyakan khabar kami berdua di sini.

farah lee anggap ally iskandar sebagai abangnya sendiri

Menerusi entri Instagram itu juga, Farah meminta agar semua pengikutnya supaya menilai sesuatu kegagalan itu daripada sisi yang positif. Katanya, tidak semua perhubungan akan berakhir seperti apa yang kita inginkan.

Allah maha Adil. Dia tak pernah zalim. Terpulang pada kita nak fokus yang mana.

Luahan hatinya ini telah menerima pujian ramai peminat. Kebanyakan mereka terharu melihat Farah yang langsung tidak menyimpan rasa sakit hati dengan bekas suami mahupun keluarga lelaki itu langsung.

Sumber: Instagram

Written by Bella | May 30th, 2019

Bukan semua orang boleh kekalkan hubungan baik dengan bekas suami mahupun isteri selepas bercerai. Tidak dinafikan, ramai yang ada ego tersendiri sehingga ada kalanya anak-anak yang menjadi mangsa.

Namun, apa yang dilakukan oleh Farah Lee dan bekas suaminya, Ally Iskandar harus diberikan pujian. Meskipun sudah berpisah, mereka bersikap profesional mengekalkan hubungan baik demi anak perempuan tercinta, Maream Esabel.

Ramai juga sebak dan terharu melihat rakaman video saat Maream mendakap erat ‘daddy’ tercinta sebaik sahaja tiba di lapangan terbang ketika pulang ke Malaysia. Luahan rindu antara bapa dan anak yang sudah lama tidak berjumpa.

Bagaimanapun, Farah menerusi akaun Instagramnya apa yang beliau kongsikan itu bukanlah bertujuan untuk meraih perhatian, sebaliknya mahu memberikan gambaran bahawa pasangan bercerai tidak semestinya harus bermusuhan.

Toleransi antara kunci utama untuk menjaga hubungan baik. Kami doakan mereka kekal harmoni begini sehingga selama-lamanya. Amin..

Written by Bella | March 27th, 2019

Rasanya semua kenal dengan personaliti media sosial, Farah Lee seorang ibu tunggal yang cukup tabah dan bersemangat menjalani kehidupan bersama anak perempuannya, Maream Esabel.

Sedang melanjutkan pelajaran di University of Leeds, United Kingdom dalam bidang Sarjana Pendidikan Kanak-Kanak, Farah sering sekali berkongsi coretan yang cukup memberikan inspirasi buat ramai orang di luar sana.

Kali ini perkongsian Farah mengenai persoalan kenapa beliau tidak mencari pengganti selepas bercerai dengan Ally Iskadar mencuri tumpuan ramai.

Dalam tulisannya itu, Farah berkata beliau sehingga kini masih lagi trauma dan mencari pengganti bukan bermakna ia mampu menyembuhkan luka yang masih berbekas dalam hatinya.

Pada masa yang sama, beliau sempat titipkan pesan untuk mereka yang bergelar janda tidak malu dengan status mereka.

Perkongsian Farah itu sekali lagi memberikan inspirasi kepada wanita yang turut menghadapi situasi yang sama. Mereka juga mendoakan agar satu hari Farah juga akan bertemu dengan kebahagiaannya.

Farah dan Ally mendirikan rumah tangga pada 20 Januari 2012 dan kemudiannya bercerai pada 17 Ogos 2016. Hasil perkahwinan mereka dikurniakan seorang cahaya mata perempuan, Maream Esabel.

Written by Bella | September 13th, 2018

Farah Lee bukanlah selebriti popular tetapi beliau antara wanita yang cukup kuat, bersemangat dan mempunyai jumlah peminatnya tersendiri. Kehidupan Farah bersama anak kecilnya, Maream Esaabel mula mendapat perhatian ramai apabila beliau sah bercerai dengan personaliti tv popular, Ally Iskandar.

Menerusi akaun Instagramnya, Farah sering memuat naik aktiviti seharian mereka anak-beranak. Malah, hubungan harmoni Farah bersama bekas suaminya juga sering dijadikan inspirasi buat orang ramai diluar sana.

Terbaru, niat Farah untuk terus menimba ilmu akhirnya termakbul apabila beliau mengambil keputusan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat sarjana dalam bidang Pendidikan Khas Kanak-Kanak di Leeds, United Kingdom.  Untuk pengetahuan anda, Farah juga memiliki ijazah dalam bidang Kejuruteraan Mekaninal dari Inha University, Korea Selatan.

 

Perkongisan Farah mengenai penghijrahannya bersama Maream ke UK mendapat pujian netizen yang rata-rata menganggap beliau seorang wanita yang tabah dan bersemangat. Mereka turut mengucapkan selamat maju jaya kepada Farah.

Memang bukan mudah untuk menuntut ilmu di negara orang, apatah lagi terpaksa juga menggalas tanggungjawab sebagai seorang ibu pada masa yang sama. Tentunya, Farah memerlukan kesabaran dan semangat yang kuat untuk beri tumpuan kepada pelajaran dan anaknya juga. Apa-apa pun, kami juga mendoakan agar segalanya dipermudahkan buat beliau dan agar segala impiannya tercapai.