Written by Bella | May 30th, 2019

Bukan semua orang boleh kekalkan hubungan baik dengan bekas suami mahupun isteri selepas bercerai. Tidak dinafikan, ramai yang ada ego tersendiri sehingga ada kalanya anak-anak yang menjadi mangsa.

Namun, apa yang dilakukan oleh Farah Lee dan bekas suaminya, Ally Iskandar harus diberikan pujian. Meskipun sudah berpisah, mereka bersikap profesional mengekalkan hubungan baik demi anak perempuan tercinta, Maream Esabel.

Ramai juga sebak dan terharu melihat rakaman video saat Maream mendakap erat ‘daddy’ tercinta sebaik sahaja tiba di lapangan terbang ketika pulang ke Malaysia. Luahan rindu antara bapa dan anak yang sudah lama tidak berjumpa.

Bagaimanapun, Farah menerusi akaun Instagramnya apa yang beliau kongsikan itu bukanlah bertujuan untuk meraih perhatian, sebaliknya mahu memberikan gambaran bahawa pasangan bercerai tidak semestinya harus bermusuhan.

Toleransi antara kunci utama untuk menjaga hubungan baik. Kami doakan mereka kekal harmoni begini sehingga selama-lamanya. Amin..

Written by Bella | March 27th, 2019

Rasanya semua kenal dengan personaliti media sosial, Farah Lee seorang ibu tunggal yang cukup tabah dan bersemangat menjalani kehidupan bersama anak perempuannya, Maream Esabel.

Sedang melanjutkan pelajaran di University of Leeds, United Kingdom dalam bidang Sarjana Pendidikan Kanak-Kanak, Farah sering sekali berkongsi coretan yang cukup memberikan inspirasi buat ramai orang di luar sana.

Kali ini perkongsian Farah mengenai persoalan kenapa beliau tidak mencari pengganti selepas bercerai dengan Ally Iskadar mencuri tumpuan ramai.

Dalam tulisannya itu, Farah berkata beliau sehingga kini masih lagi trauma dan mencari pengganti bukan bermakna ia mampu menyembuhkan luka yang masih berbekas dalam hatinya.

Pada masa yang sama, beliau sempat titipkan pesan untuk mereka yang bergelar janda tidak malu dengan status mereka.

Perkongsian Farah itu sekali lagi memberikan inspirasi kepada wanita yang turut menghadapi situasi yang sama. Mereka juga mendoakan agar satu hari Farah juga akan bertemu dengan kebahagiaannya.

Farah dan Ally mendirikan rumah tangga pada 20 Januari 2012 dan kemudiannya bercerai pada 17 Ogos 2016. Hasil perkahwinan mereka dikurniakan seorang cahaya mata perempuan, Maream Esabel.

Written by Bella | September 13th, 2018

Farah Lee bukanlah selebriti popular tetapi beliau antara wanita yang cukup kuat, bersemangat dan mempunyai jumlah peminatnya tersendiri. Kehidupan Farah bersama anak kecilnya, Maream Esaabel mula mendapat perhatian ramai apabila beliau sah bercerai dengan personaliti tv popular, Ally Iskandar.

Menerusi akaun Instagramnya, Farah sering memuat naik aktiviti seharian mereka anak-beranak. Malah, hubungan harmoni Farah bersama bekas suaminya juga sering dijadikan inspirasi buat orang ramai diluar sana.

Terbaru, niat Farah untuk terus menimba ilmu akhirnya termakbul apabila beliau mengambil keputusan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat sarjana dalam bidang Pendidikan Khas Kanak-Kanak di Leeds, United Kingdom.  Untuk pengetahuan anda, Farah juga memiliki ijazah dalam bidang Kejuruteraan Mekaninal dari Inha University, Korea Selatan.

 

Perkongisan Farah mengenai penghijrahannya bersama Maream ke UK mendapat pujian netizen yang rata-rata menganggap beliau seorang wanita yang tabah dan bersemangat. Mereka turut mengucapkan selamat maju jaya kepada Farah.

Memang bukan mudah untuk menuntut ilmu di negara orang, apatah lagi terpaksa juga menggalas tanggungjawab sebagai seorang ibu pada masa yang sama. Tentunya, Farah memerlukan kesabaran dan semangat yang kuat untuk beri tumpuan kepada pelajaran dan anaknya juga. Apa-apa pun, kami juga mendoakan agar segalanya dipermudahkan buat beliau dan agar segala impiannya tercapai.

Written by AbangNara | July 4th, 2017

Tiada pasangan suami isteri yang mahukan perkahwinan mereka berakhir dengan penceraian, lebih-lebih lagi jika sudah memiliki cahaya mata hasil perkongsian hidup. Namun bukan jodoh semua pasangan ke akhir hayat. Begitulah juga perkahwinan Farah Lee dan Ally Iskandar. Mereka berdua telah bercerai pada 17 Ogos 2016. Hasil perkahwinan, mereka mempunyai seorang cahaya mata iaitu Maream Esabel.

farah lee

Apabila sudah bergelar janda, sudah pasti ada kritikan, tohmahan dan pandangan sinis yang diterima oleh Farah Lee. Apa sahaja yang dilakukan pasti ada yang tak kena di mata sesetengah manusia. Terbaru, Farah Lee telah menulis panjang lebar meluahkan isi hatinya. Sedih juga membacanya.

Tunjuk sedih selalu kang orang cakap tak moved on meroyan pulak, tunjuk happy side pulak ramai nak ikut dia ingat jadi janda ni best sangat kot ? Sharing ni agak personal tapi harapan semoga ia dapat buka mata mereka yang ada plan untuk bercerai, berfikir lagi.
.
Firstly keputusan bercerai ni bukan kehendak aku. Aku setuju diceraikan kerana menghormati kehendak pihak satu lagi. I believed he had done his best and that was his time to tawakkul so he decided to ceraikan. But for me, I masih rasa belum did my best jadi aku masih mahu pertahankan, tambahan kami ada Maream.
.
Jadi walau dah dilafazkan talak, dalam tempoh iddah aku masih mahu tinggal serumah (islam galakkan untuk talak rajie). Macam2 usaha. Kalau orang tengok, macam tiada maruah. Parents aku marah, kata mereka kenapa masih terhegeh.? Aku kata ini bukan kerana dia tapi kerana Allah. Sebab bukanlah dia perfect sangat sampai aku tak nak lepaskan ? Bukanlah aku rasa tak mampu cari ganti yang lebih hebat ? Tapi ia janji dengan Allah yang perlu aku tunaikan.
.
Perselisihan bagi aku biasa dalam rumahtangga. Kita berkorban, mereka juga. Ada benda yang kita tak suka pada mereka, begitu juga mereka. Tapi sebab kita dah berakad, sabar, jangan senang-senang nak leraikan. Marriage needs toleration, marriage needs sacrifices. Ni bukan bercinta, ni bukan bertunang, ni perkahwinan.
.
Jadi, sabar. Usaha. Berdoa, tahajjud, zikir. Buat baik dengan semua orang. Banyakkan sedekah. Ikhlaskan diri dengan pengorbanan yang diberi. Involve keluarga, pihak luar if terlibat dan bincang bersama. Hadir kaunseling. Jumpa ustaz, amalkan pendinding diri (mungkin berkaitan dengan makhlus halus). Kalau perlu, cuba duduk asing dahulu.
.
Since relationship takes two to tango, kalau pihak satu lagi bagi kerjasama, usaha di atas mungkin berjaya. Kalau tak, menjanda lah kita ? Tapi at least kita tahu kita dah berusaha, no regrets. Sampai tahap ni, kita akan senang redha. Sampai dah redha, kita akan bersyukur.
.
Jadi, selagi masih ada peluang, usahalah pertahankan. Mungkin tak bahagia sekarang, tapi berkat sabar dan ingin turuti suruhan Tuhan, bahagia akan tampil nanti. Kalau tak didunia, di Syurga pasti.
.

farah lee

Sedih kan membacanya? Kita tidak merasai apa yang dialami oleh Farah dan juga Ally di dalam perkahwinan mereka, jadi janganlah kita menjadi hakim sesuka hati. Apa pun, semoga Farah tabah menghadapi dugaan ini. Doakanlah agar Farah akan bertemu seorang lelaki yang akan berjaya mengisi kekosongan hatinya. Insya Allah. Amin.
air asia juara duniaP.S: Promosi AirAsia kali ini yang bertemakan “World Champion”, sempena kemenangan mereka di dalam kategori “World’s Best Low-Cost Airline” untuk 9 tahun berturut-turut. Antara harga promo yang Abang Nara rasa sangat-sangat berbaloi ialah:-

KUL – LANGKAWI : RM24
KUL – ALOR SETAR : RM24
KUL – PENANG : RM24
KUL – JOHOR BAHRU : RM24

KUL – JAKARTA : RM89
KUL – BRUNEI : RM99
KUL – SIHANOUKVILLE : RM49
KUL – LUANG PRABANG : RM79

Untuk makluman, travel period untuk promosi ini adalah bermula 15 Januari 2018 (promosi tidak termasuk pada embargo period). Banyak lagi destinasi lain yang turut ditawarkan pada harga tak masuk akal. Boleh KLIK SINI untuk destinasi penuh. Apa pun anda kena buat tempahan segera sebab promo ini akan tamat pada 9 Julai. Selamat terbang!!!