April 30th, 2018

Hujung minggu lepas hangat dengan kisah Ara Johari, penyanyi lagu Bunga yang dikecam Netizen kerana memuat naik rakaman sebahagian filem Avengers: Infinity War di IG Storynya.

Bukan setakat dikecam, malah ada Netizen yang memaki hamun Ara Johari kerana memuat naik rakaman itu. Kepada Melodi TV3 29 April, Ara mendakwa dia tidak berpuas hati dengan mereka yang mengeluarkan kata-kata kesat terhadapnya:

Ia untuk Story sebenarnya. 15 saat. I bukannya record the whole movie. Dorang maki sampai keluar kata-kata kesat. I tak puas hati pasal itu, and then I upload lagilah. Why not you just skip my Story? Kenapa nak tengok kalau benda tu jadi spoiler? Kemudian benda tu jadi viral.

Kalau ikut undang-undang untuk movie memang salahlah kalau I upload. Tapi bagi I benda tu normal. Ramai sangat orang buat. Story 15 seconds, bukannya record the whole movie. I record story 15 seconds and tak la nampak skrin sangat. I record nampak skrin dalam 5 seconds je tak tau benda tu jadi isu pula.

Ditanya jika dia ada menerima apa-apa tindakan akibat memuat naik rakaman itu ke media sosial, Ara memberitahu:

So far, tak ada lagi alhamdulillah la, kita tengok nanti ada ke, tak ada ke.

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.

Ditanya adakah dia menjawab kecaman Netizen dalam nada marah:

Cuma dalam nada sarkastik, la. Bagi Ara benda tu biasala. Balas komen orang dan suka melayan juga la. Bukan dalam nada marah cuma Ara marah pada yang mengeluarkan kata-kata kesat sampai Ara dikecam.

Tapi kenapa sekarang? Ara nak tanya itu je kenapa sekarang? Kenapa dalam filem Avengers saja Ara dikecam sebegitu rupa. Kenapa sebelum ini ada orang ramai, ada artis upload movie Melayu tapi mereka tak kecam. Kenapa bila filem antarabangsa saja yang dikecam ? Bagi Ara benda tu memang salah tapi normal sangat orang ambil Story dalam hall tapi bila Ara kena maki sampai begitu sekali.

I cuma minta maaf atas dasar I salah dan I minta maaf pada team-team production. Bagi I jika orang bagi kejahatan, kita kena balas dengan kejahatan, itu memang I punya stail. Ara kena (kecam), okay, tapi orang yang merekod semua harus kena.

Ara minta maaf pada semua yang nasihat tapi pada yang kecam Ara tak minta maaf dan pada yang maki Ara takkan minta maaf langsung. Sorry.

Kepada Utusan Online pula, Ara memberitahu dia bersedia dikenakan tindakan terhadap perbuatannya:

Silakan, saya tidak kisah. Bagaimanapun bagi mereka yang terus mengecam saya macam tidak pernah buat salah saya minta mereka hentikan.

Bagaimanapun buat masa ini saya tidak dihubungi mana-mana pihak termasuk pawagam lagi.

Setakat pengetahuan penulis, mereka yang memuat naik rakaman filem dalam panggung ke media sosial juga dikecam cuma tidak sebegitu teruk kerana mereka dengan segera memadam rakaman yang dimuat naik dan tidak memprovokasi Netizen dengan lebih lanjut lagi.

Diharap Ara telah mendapat pengajaran dari peristiwa ini dan tidak akan melakukan perkara yang sama lagi. – beautifulnara.com

 

April 6th, 2018

Saat ini Ude Wahid dan isterinya, pelakon Izreen Azminda nampaknya sedang menyulam bahagia. Kedua-duanya telah mengaktifkan semula akaun Instagram masing-masing tetapi masih mematikan fungsi komen.

Terbaru, Ude Wahid telah memuat naik gambar sarapan roti telur yang disediakan oleh Izreen Azminda untuknya.

Ude menulis:

Bagaimanapun, ada yang menganggap Ude memerli bekas isterinya, Intan Liana Salleh dengan memuat naik gambar dan kapsyen tersebut Ini kerana Intan beberapa kali membuat kenyataan  telah ‘move on’ sebelum ini.

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.

Akibatnya, Ude dan Izreen masih dicaci maki Netizen di Instagram:

Sementara itu, Intan Liana semakin rancak dalam bidang peragaan. Terbaru, wanita itu menjadi model koleksi busana raya Annas Easkey, serta dihujani tawaran membuat pelbagai ulasan produk di Instagram. Malah, dia menjadi tetamu rancangan Meletop ditemubual oleh Neelofa dan Nabil baru-baru ini.

Selamat maju jaya diucapkan buat mereka bertiga.- beautifulnara.com

Sumber: Instagram Eh Sentap Pulak

March 27th, 2014

Warga China yang terkesan dengan peristiwa MH370 bukan saja menghentam kerajaan Malaysia, Malaysia Airlines dan rakyat Malaysia, malah penyanyi Shila Amzah turut menerima tempias. Status terbaru yang dikemaskini oleh Shila di sebuah laman media sosial utama China iaitu Sina Weibo penuh dengan komen-komen negatif.

Ada yang menghina, ada yang memaki, bahkan ada juga yang menghalau Shila dari bertanding dalam program I Am A Singer. Seolah-oleh mencari peluang untuk melepaskan kemarahan, orang yang tidak kena-mengena pula menjadi mangsa. Namun begitu, masih ada peminat Cina Shila yang mempertahankan beliau. Antara komen yang diterjemah menggunakan Google Translate:-

This is a tragic plane crash. Everyone is sad and praying for the victims families. Makes me more sad, that some people actually take advantage of this appalling crash to attack innocent people. I really feel sick for those who do not limit human morality.”

Seorang lagi menyatakan:-

As a Chinese person, really feel shame, how there are so many \ ‘\??’ patriotic dog \ ‘\??’, online is very arrogant, what reviled others, most Chinese people’s reputation abroad is very smelly, is when you count curse you, you are willing to do. Do not scold scold go on the Internet all day, have your family do on the plane? No, shut up, aircraft accident and now you have less Chiyikoufan Well? You feel less sleep a night yet? So you lost it? No?

Manakala seorang lagi berkata:-

Shira is a singer. She is not open aircraft. She can not represent the Malay government. Do not spray the wrong person. Thank you.

Apa pun diharap Shila tabah menghadapi dugaan ini. Memang sukar mencipta nama di negara orang dan lebih sukar lagi dipersalahkan atas perkara yang langsung tidak kena mengena dengan beliau.

Laporan asal: Wan Crazy Kid