July 19th, 2020

Chef Wan atau nama sebenarnya Datuk Redzuawan Ismail memang dikenali sebagai seorang yang amat mementingkan hubungan kekeluargaan. Sering memuat naik perkembangan terkini mengenai ahli keluarganya, Chef Wan sememangnya seorang yang penyayang apabila tiba mengenai ahli keluarganya.

Baru-baru ini, tukang masak terkenal itu ada memuat naik video memaparkan keakrabannya dengan insan paling dikasihinya, tidak lain tidak bukan ibunya sendiri iaitu Noraini Abdullah atau lebih manja dipanggil Cik Ani.

Video tersebut telah dimuat naik di laman instagram milik Chef Wan dan ternyata, entri tersebut telah mendapat perhatian orang ramai yang rata-rata kagum melihat kasih sayang yang dicurahkan Chef Wan kepada ibunya.

Beliau turut berkongsi mengenai gelagat Cik Ani yang sering saja membuat perkara tidak mengikut masa dan ketika.

“Ahh so wonderful to be semi retire spending more time with my mother. Alhamdullilah kita dua-dua dah reput ni. Tidurkan emak semalam sleeping next to her in the end i was the one who fall asleep first..”

View this post on Instagram

Ala sibuk la some of this people yang asyik nak bersyarah konon kita ni ambil gambar mandi di kolam tu nampak aurat, banyak tunjuk seluar pendek with all my friends lah. Ada yang coment tak malu ke dah tua nampak kan perut tu buncit dan tetek tu dah gelebeh. Dah tua gelebeh la semua! Law of gravity! Esok dah tua asyik mengata orang jangan esok bibir masing2 pulak Allah gelebeh kan.? Baru tahu nasib masing2. Tak kan la mereka ini bodoh sangat tak tahu yang selama ini i lead a very liberal life. Meaning saya ni tak hidup didalam gua batu bergaul dgn mcm2 orang dan semua pun saya treat with respect. Tak kan mandi di kolam renang nak berjubah pulak. Memang la saya dah tua badan pun gemuk dan boroi tetapi with great confidence and selfesteem. Itu sebab saya berani post gambar2 itu. I am comfortable in my own skin pun. Pi lah suluh muka dan badan masing2 pun kalau cantik sangat nak mengata kan saya ini. Bapak atau laki kau orang masing2 pun ada yg rupa dan badan mcm aku jugak! Sikit hari all of u are going to get to where i am too. I updated all those video because i wanted to laugh at my silly old self and hopefully make others laugh too. Dont be a bloody hipocrite always wanting to judge my life and put me down. By doing so i make others smile dan tak menyakit kan hati sesiapa pun. Yang kau orang risau tetek aku ni gelebeh dan perut aku ni boroi apa hal? Pi telanjang depan cermin tu suluh dulu badan masing2 jika cantik sangat kan.? Tak habis2 nak jadi ustazah dan ustaz. Tak habis2 nak jatuh hukuman. Mulut masing2 mcm haram jadah nak menyakit kan hati orang mereka tak sedar pulak. Suka hati aku la nak jadi ikan jerung ke atau badak berendam sekali pun! Kau Ado? Elok2 boleh follow my IG kan dah kena block now. Rimas manusia2 yang always think they are far holy and better than us.. Ada pulak tu menyindir yindir kita pulak mcm la kita ni banggang sangat tak faham maksud mereka. Is all this necessary? Kau tengok Ikan Dugung ni baring relax aja.. Tak pulak dia kisah the world around him. Nak tengok ..tengok tak suka unfollow aja. We have so much to learn from people attitude out there.

A post shared by chef wan (@_chefwan58) on

 Menelusuri ruangan komen, ramai yang memuji keakraban Chef Wan bersama ibunya kerana tidak pernah lekang memberikan perhatian dan sering memenuhi kehendak ibunya.

Malah, ramai yang mendoakan yang baik-baik buat Chef Wan di atas layanan baik yang diberikan kepada ibunya itu.

July 14th, 2020

Mempertikaikan pakaiannya yang didakwa tidak menutup aurat ketika mandi kolam baru-baru ini, Chef Wan akui rimas apabila ada sesetengah netizen yang tampil memberikan komen yang tidak manis kepadanya lebih-lebih lagi mempertikaian usianya dengan pakaiaan yang dikenakan tidak sesuai.

chef wan mandi kolam tak pakai baju

Menurutnya, ramai dalam kalangan netizen terlalu sibuk dan asyik mencari kesalahnnya semata-mata.

View this post on Instagram

Ala sibuk la some of this people yang asyik nak bersyarah konon kita ni ambil gambar mandi di kolam tu nampak aurat, banyak tunjuk seluar pendek with all my friends lah. Ada yang coment tak malu ke dah tua nampak kan perut tu buncit dan tetek tu dah gelebeh. Dah tua gelebeh la semua! Law of gravity! Esok dah tua asyik mengata orang jangan esok bibir masing2 pulak Allah gelebeh kan.😂 Baru tahu nasib masing2. Tak kan la mereka ini bodoh sangat tak tahu yang selama ini i lead a very liberal life. Meaning saya ni tak hidup didalam gua batu bergaul dgn mcm2 orang dan semua pun saya treat with respect. Tak kan mandi di kolam renang nak berjubah pulak. Memang la saya dah tua badan pun gemuk dan boroi tetapi with great confidence and selfesteem. Itu sebab saya berani post gambar2 itu. I am comfortable in my own skin pun. Pi lah suluh muka dan badan masing2 pun kalau cantik sangat nak mengata kan saya ini. Bapak atau laki kau orang masing2 pun ada yg rupa dan badan mcm aku jugak! Sikit hari all of u are going to get to where i am too. I updated all those video because i wanted to laugh at my silly old self and hopefully make others laugh too. Dont be a bloody hipocrite always wanting to judge my life and put me down. By doing so i make others smile dan tak menyakit kan hati sesiapa pun. Yang kau orang risau tetek aku ni gelebeh dan perut aku ni boroi apa hal? Pi telanjang depan cermin tu suluh dulu badan masing2 jika cantik sangat kan.😂 Tak habis2 nak jadi ustazah dan ustaz. Tak habis2 nak jatuh hukuman. Mulut masing2 mcm haram jadah nak menyakit kan hati orang mereka tak sedar pulak. Suka hati aku la nak jadi ikan jerung ke atau badak berendam sekali pun! Kau Ado? Elok2 boleh follow my IG kan dah kena block now. Rimas manusia2 yang always think they are far holy and better than us.. Ada pulak tu menyindir yindir kita pulak mcm la kita ni banggang sangat tak faham maksud mereka. Is all this necessary? Kau tengok Ikan Dugung ni baring relax aja.. Tak pulak dia kisah the world around him. Nak tengok ..tengok tak suka unfollow aja. We have so much to learn from people attitude out there.

A post shared by chef wan (@_chefwan58) on

“Ada yang komen tak malu ke dah tua nampakkan perut tu buncit dan tetek tu dah gelebeh. Dah tua gelebeh la semua!Law of gravity! Esok dah tua asyik mengata orang jangan esok bibir masing-masing pula Allah gelebeh kan.”

Menerusi entri yang dimuat naik di laman Instagramnya, Chef Wan dilihat menzahirkan rasa ketidakpuasan hatinya buat netizen yang tidak putus mencari salah silapnya.

View this post on Instagram

Calun anugerah Seri Panggung! Ya Allah bertabok lari la semut 2 dengar i menyanyi!😅😂😂

A post shared by chef wan (@_chefwan58) on

Namun begitu, pakaian yang dipakainya itu sesuai dengan keadaannya, malah mengakui langsung tidak kisah dengan fizikal diri dan kulitnya yang sudah menunjukkan usia sebenarnya.

“Takkan mandi di kolam renang nak berjubah pula. Memang la saya dah tua badan pun gemuk dan boroi tetapi with great confidence and selfesteem. Itu sebab saya berani post gambar-gambar itu. I am comfortable in my own skin pun.”

Ujar Chef Wan, beliau mendedahkan kebanyakan daripada pengguna laman sosial yang memberikan komen pedas kepadanya telah pun disekat dari mengikutinya di laman Instagram.

May 28th, 2020

Meskipun bekas isterinya Norhayate Ayub, telah menghembuskan nafas terakhir pada Mac lalu akibat komplikasi buah pinggang dan jantung, chef selebriti terkemuka Malaysia, Dato Redzuawan atau lebih mesra disapa Chef Wan berkongsi cerita bersama pengikut di laman Instagram miliknya baru-baru ini.

chef wan

Menerusi perkongsian berkenaan, Chef Wan seakan menyifatkan bekas isterinya itu sebagai seorang wanita yang sangat baik dan lemah lembut.

Walaupun ikatan perkahwinan mereka terlerai kira-kira 33 tahun lalu, namun Chef Wan difahamkan masih menjalankan tanggungjawab menjaga kebajikan bekas isterinya itu.

Menurutnya, ketika beliau berusia 22 tahun, perkahwinan mereka telah diaturkan oleh keluarga tetapi hanya mampu bertahan selama empat tahun sahaja atas alasan tersendiri.

View this post on Instagram

With my late x wife Beraya di Sg Koyan with my mother di dalam kenangan. She is by nature a kind, sweet, gentle person. But we were so young when her insanely jealous behaviour had destroyed our 4 yrs marriage. As we were not compatible i decided to end up the marriage. It was a painful ending for both of us emotionally. But i never blame her for that as i understood that she had come from a very poor family life dan jarang bergaul dgn orang. Her life dari kecil is pretty much house work as she come from a family of 14th children. Many also died at early age. She only educated up to standard 3 sekolah agama and had to stopped due to poverty. My marriage was an arrange marriage in a way too between my dad and my grandmother off course with my blessings. I was 22 and she was 19th ketika itu. She really loved me but was also too obsessed of owning me. My mom used to blame me for always spoiling her to the point she felt in secured of loosing me. Until today i still believed the insecurity and inmaturity that had brought our marriage down. Understanding what she has gone through life hati saya tak sampai untuk melepas kan dia mcm tu sahaja tanpa menjaga kebajikan beliau. So i made a promised on the day i divorce her infront of the Kadi in Kuang that i will not ruin her life but to care for her welfare sehingga la ke hujung nyawa nya sampai ke liang lahat itu. So i have kept that promised for 33 years. May be i have alot of compassion and enpathy for her and tak nak hidupnya melarat apa tah lagi beliau ada lah ibu kepada anak2 saya. After that we seen to be better as friends and she respected me and valued me more for always being there for her. I bought her a 3 bedroom apartment just 2 minutes walk on the next block where my penthouse is and every month i make sure she gets rm5,000 or more for her food allowances while i took care of her home,I.D, clothing, travels etc. All she need to do is ask. But she the sort would never ask for anything. Instead i still lavished her with what i can afford. I always tell her anytime nak pergi mana2 ke just tell the driver he would take u. She said…" tak pe Wan saya dah banyak menyusah kan awak." naik la dia taxi.

A post shared by chef wan (@_chefwan58) on

Namun demikian, Chef Wan dikhabarkan telah berjanji di hadapan bekas isterinya bahawa beliau akan tetap menjaga kebajikannya sehingga akhir hayat kerana bekas isterinya itu merupakan ibu kepada anak-anaknya juga.

Katanya lagi, beliau turut memberikan elaun bulanan sebanyak RM5,000 dan turut membelikan sebuah apartment buat bekas isterinya.

Tambah Chef Wan, walaupun wanita itu tidak pernah meminta apa-apa daripadanya dan tidak pernah menyusahkan dirinya, namun beliau sentiasa mahu mewahkannya.

Untuk rekod, Chef Wan melangsungkan perkahwinan bersama Norhayate di usia muda. Namun kecundang apabila kedua-dua pihak memutuskan untuk bercerai selepas empat tahun berkahwin. Hasil hubungan ini, mereka dikurniakan dua cahaya mata iaitu Serina dan Muhammad Nazri.

July 9th, 2019

Terasa hati dan agak terkilan dengan sindiran Datuk Seri Najib Razak terhadapnya yang dikatakan sudah dirasuk syaitan sekali lagi gara-gara kenyataan isu peneroka Felda pemalas, Chef Wan tampil membalas sindiran tersebut.

Menurut Chef Wan, Najib tidak memahami maksud sebenar disebalik tulisannya di akaun Istagram dan sengaja ingin memutarbelitkan kenyataan itu untuk menjatuhkan nama baiknya.

Chef Wan juga berkata Najib juga telah bersikap hipokrit sebelum ini. Tidak perlu untuk mencampuri urusan orang lain.

Maksud perumpamaan ‘beranak macam kucing’ bukanlah untuk menghina semua golongan peneroka tetapi hanya segelintir sahaja.

Menurut Chef Wan, tidak mustahil tindakan Najib ini berpunca daripada rasa tidak puas hati apabila dirinya menerima anugerah Ikon Felda.

Selepas menerima pelbagai respon dan mendapat perhatian, kenyataan Najib yang dimuat naik di Twitter itu nampaknya sudah dipadamkan.