October 8th, 2019

Seperti yang dijangka ramai penyanyi dari Korea Selatan, Han Byul dinobatkan sebagai juara program realiti Big Stage musim kedua. Namun, kemenangannya dipertikai oleh sesetengah netizen yang menganggap Han Byul tidak layak dinobatkan sebagai juara kerana dia adalah penyanyi luar dan seharusnya berikan peluang kepada penyanyi tempatan yang lebih berbakat.

siti nurhaliza han byul

Bersuara mengenai isu tersebut, Datuk Seri Siti Nurhaliza selaku juri tetap Big Stage 2 berkata, kemenangan Han Byul tidak wajar dipertikai kerana program itu lebih kepada penilian bakat yang ada pada peserta. Tiada langsung istilah mengetepikan anak seni tempatan.

 

Muzik ini universal, kita berkongsi bakat dan mempertaruhkan bakat di pentas ini. Bukan buka penyertaan untuk negara lain tapi kita nak juga peserta negara kita menang. Itu bukan persaingan namanya.

kemenangan han byul dipertikaihan byulhan byul big stage 2

Persaingan sihat apabila kita menilai secara telus dan dijadikan ini sebagai salah satu cabaran dan peluang untuk artis tanah air kita belajar.

Pada masa yang sama, Siti Nurhaliza turut berkongsi pengalamannya bersama penyanyi terkenal, Misha Omar yang pernah menyertai pertandingan nyanyian di luar negara. Mereka meraih kemenangan kerana juri telus menilai berdasarkan bakat mereka

han byul juara big stage 2

Macam pertandingan saya dengan Misha Omar (juri jemputan), kita pernah pergi bertanding di satu pertandingan nyanyian di Shanghai, China dan kami berlawan dengan peserta tempatan.

Tapi disebabkan juri menilai lagu itu secara telus, saya dan Misha dipilih menjadi juara. Jadi dalam hal ini, tidak ada masalah siapa yang menjadi juara, meskipun orang luar.

siti nurhalizaPadu betul respon dan pandangan daripada seorang penyanyi yang berpengalaman. Janganlah kita terlalu negatif dan cuba untuk mempunyai minda yang terbuka.

Sumber Berita : mStar Online

Kredit Foto : Kaki Foto & Official Ria X

October 7th, 2019

Seperti yang dijangka penyanyi dari Korea Selatan, Han Byul dinobatkan sebagai juara program realiti Big Stage musim kedua dan berjaya membawa pulang hadiah wang tunai bernilai RM100,000, kereta Perodua Axia Style, telefon pintar Vivo V17 Pro, berserta trofi sumbangan Astro.

han byul juara big stage 2

Pada konsert final yang berlangsung semalam, Han Byul menyanyikan dua lagu iaitu ‘cover’ lagu Lose Yourself daripada Eminem serta ‘single’ terbaharu berjudul Luka dan Bahagia.

Tempat kedua pula dimenangi oleh Neeta Manisha yang berjaya membawa pulang wang tunai RM50,000 berserta trofi. Pemenang tempat ketiga, Adzrin pula berjaya membawa pulang wang tunai RM25,000 berserta trofi.

juara big stage 2han byul

Sementara itu, Irfan Haris diumumkan sebagai pemenang tempat keempat dan berjaya membawa pulang hadiah wang tunai RM10,000 berserta trofi. Tempat kelima dimenangi oleh peserta dari Indonesia Dinda Permata yang berjaya membawa pulang hadiah wang tunai RM5,000 berserta trofi.

Namun, kemenangan Han Byul dipertikai oleh netizen yang tidak berpuas hati mengapa pula orang luar boleh memenangi pertandingan tersebut. Seharusnya berikan peluang kepada penyanyi tempatan yang lebih berbakat.

“Malaysia tak ada bakat ke sampai

bagi orang luar menang?”

kemenangan han byul dipertikaihan byulhan byul big stage 2han byul big stage 2han byul juara big stage 2netizen tidak puas hati han byul menang

“Han Byul layak menang, konsisten

setiap minggu”

han byulbig stage 2han byulhan byulBagaimanapun, ada juga netizen yang merasakan Han Byul layak untuk menang. Dia sudah berusaha sehabis baik dan persembahannya setiap minggu juga berkualiti dan konsisten.

Kesemua finalis akhir Big Stage 2 sangat berbakat tetapi sudah tertulis rezeki Han Byul untuk menang. Tidak perlu lah kita pertikai lagi.

Sumber Berita : BH ONLINE

Kredit Foto : Official Ria X , Astro Gempak & NSTP/Sairien Nafis

September 30th, 2019

Pengarah drama terkenal Michael Ang dikenali sebagai seorang yang bermulut ‘lahar’ dan memang lantang bersuara mengenai pelbagai isu menerusi media sosial. Tidak dinafikan sesetengah pendapatnya memang benar dan ada juga yang tidak mendapat persetujuan ramai.

michael ang sindir han byul

Terbaru, Michael menerusi akaun Twitternya seakan “memerli” tentang siapa yang bakal menjuarai program Big Stage 2019 dimana konsert final akan berlangsung pada minggu hadapan.

“Biasalah orang Malaysia, bila orang

luar reti cakap Melayu terus julang

mereka sampai langit”

michael ang perli han byul

Menurut Michael, Neeta menjadi pilihannya kerana mempunyai potensi besar untuk bergelar juara, menyanyi pun sedap dan cukup berbakat sekali.

michael ang han byulhan byul big stage 2019

Namun, sudah menjadi kebiasaan orang Malaysia, sesiapa sahaja orang luar yang boleh bertutur dalam Bahasa Melayu pasti akan dibangga-banggakan, “cair” habis sehingga menjunjung mereka sampai ke langit.

“Tak salah orang bukan Malaysia

menang, Han Byul pun berbakat”

Rata-rata netizen mempercayai kata-kata perli itu ditujukan kepada Han Byul yang turut berjaya ke peringkat akhir Big Stage 2019.

han byul big stage finalhan byulhan byul michael anghan byulfinal big stage 2019Ada yang menyokong kenyataan Michael tetapi ramai yang berpendapat tidak ada salahnya jika Han Byul menang kerana dia juga berbakat dan persembahannya berkualiti.

Pada pendapat kami, setiap finalis akhir Big Stage 2019 mempunyai kekuatan mereka tersendiri. Walaubagaimanapun, adat pertandingan pasti ada menang ada kalah, jadi tidak perlu membuat perbandingan.

Sumber Berita : Forum CARI

August 26th, 2019

Memang sudah menjadi lumrah manusia suka membuat perbandingan. Itulah yang terjadi apabila Hanbyul, penyanyi dari Korea menyanyikan lagu “Vroom Vroom” nyanyian asal oleh Nabila Razali di pentas Big Stage 2019. Rata-rata netizen mengkagumi mutu nyanyian Hanbyul dan ramai yang bersetuju ia adalah lebih best dan sedap berbanding Nabila Razali. Sebutannya pun sangat jelas dan lancar. Siap dapat standing ovation daripada Datuk Siti Nurhaliza dan Judika.

hanbyul vroom vroom

Lebih mengkagumkan, nama Hanbyul menjadi trending di laman sosial Twitter. Namun kalau anda adalah Nabila Razali, sedikit sebanyak pasti sedih dan terkilan membaca komen-komen yang dilemparkan di laman sosial tersebut.

hanbyul vroom vroom

Betul ke Hanbyul nyanyi lagi best daripada Nabila Razali? Korang kena tengok video di bawah untuk buat penilaian sendiri:-

Akan tetapi, Nabila Razali tidak ambil pusing dengan perbandingan tersebut, malah memuji Hanbyul kerana berjaya membawakan lagu nyanyiannya dengan begitu baik sekali. Kata Nabila:-

Saya sedar ada yang membandingkan cara nyanyian kami, ada yang kata dia nyanyi lagu Vroom Vroom lagi baik dari saya. Saya tak kisah tentang komen penonton itu, cumanya pada saya tak perlulah ada perbandingan begitu. Setiap penyanyi ada cara tersendiri nak sampaikan lagu dan dalam pertandingan setiap peserta pastinya akan buat lebih baik daripada penyanyi asal.

Kalau kita tengok artis luar negara pun banyak buat cover lagu orang lain dan lebih sedap berbanding penyanyi asal, tapi orang tak kata… peliknya asal Nabila Razali mesti ada salah. Saya sangat bangga dan rasa terharu apabila orang luar mampu bawa lagu itu dengan baik mengikut caranya sendiri. Dia sangat bagus!!!

hanbyul

Ada betulnya juga kata Nabila Razali itu kan? Memang kebiasaan cover lagu akan lebih best berbanding penyanyi asal. Kalau sama je, baik tak payah cover lagu kan? Apa pun Abang Nara suka dengan fikiran positif Nabila yang tidak memandang negatif kritikan netizen. Semoga nanti Hanbyul dan Nabila akan dapat berduet di atas satu pentas. Barulah meletup kebabom. Tak gitu?