June 14th, 2016

Hidup sebagai banduan didalam penjara bukanlah satu perkara yang mudah untuk dihadapi oleh vokalis kumpulan Spring iaitu Ameng Spring. Kini, setelah lima tahun dipenjarakan, beliau khabarnya bakal dibebaskan daripada Penjara Kluang.

Ada desas-desus mengatakan Ameng bakal dibebaskan hari ini tetapi tiada siapa yang tahu kesahihan tarikh pembebasannya itu.

Isterinya Sabariah Zakaria pula berkata beliau tidak pernah mahu merahsiakan tarikh pembebasan suaminya cuma mahu Ameng tenang dan rehat bersama keluarga.

Sabariah pada masa yang sama berharap suaminya diberi peluang oleh masyarakat untuk terus membina keyakinan dirinya.

Berilah Ameng peluang untuk bertenang dan mengembalikan kekuatan dan keyakinan dirinya sehari dua ini.

Abang Ameng akan bebas, tapi saya tidak mengesahkan pada mana-mana pihak yang beliau akan dibebaskan esok.

Ameng dijatuhi hukuman penjara lapan tahun dan dikenakan 10 sebatan oleh Mahkamah Sesyen Melaka pada 12 April 2011 kerana kesalahan penyalahgunaan dadah. Hukuman itu bagaimanapun dipendekkan berikutan kelakuan dan disiplin cemerlang yang ditunjukkannya.

Sumber Berita : Harian Metro

Advertisement
February 15th, 2011

ameng spring

Nak bersimpati kat Ameng Spring pun tak mampu. Abang Nara hanya mampu tersenyum bak kerang busuk. Sememangnya dadah itu musuh negara dan musuh diri sendiri. Bila kena tangkap, terimalah akibatnya. Susulan kes Ameng Spring ditangkap bersama dadah, akhirnya dia membuat pengakuan bahawa dadah tersebut adalah miliknya. Tapi isteri Ameng yang turut ditangkap bersama minta dibicarakan.

Kes ini disiasat mengikut Seksyen 39A(2) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang membawa hukuman penjara maksimum seumur hidup atau penjara tidak kurang daripada lima tahun dan sebatan tidak kurang 10 sebatan. Inilah bahana main dengan dadah. Boleh meringkuk di penjara seumur hidup.

Harap-harap untuk kes perbicaraan isteri Ameng, pihak mahkamah dapat fikirkan apa yang sebaiknya. Almaklumlah kalau dedua masuk penjara, siapa yang nak jaga anak diorang? Kesimpulannya, jauhilah dadah.

Advertisement
February 2nd, 2011

ameng spring tangkap dadah

Laporan Buletin Utama ada menyatakan seorang vokalis kumpulan rock dan isteri ditahan di sebuah hotel di Melaka kerana memiliki dadah jenis ganja dan syabu. Abang Nara terus mencari identiti vokalis rock ini kerana gambar di atas di”blur”kan. Kemudian Abang Nara terbaca sesuatu di Twitter Hazrey, seorang wartawan yang jitu.

ameng spring tangkap dadah

Info ini masih tidak dapat disahkan sepenuhnya tetapi daripada rupa paras gambar yang di”blur”kan dan info dari Twitter, berkemungkinan besar penyanyi kumpulan rock tersebut ialah Ameng Spring. Serbuan polis ketika itu menjumpai 122 gram ganja dan 1 gram syabu. Buat masa ini, penyanyi kumpulan rock tersebut ditahan reman untuk membantu serbuan polis.

Nanti dah confirm identiti pesalah tersebut kami akan updatekan lagi untuk anda.

Advertisement
April 8th, 2010

ameng spring dadah

Memang betullah kata Wardina yang artis Malaysia tak boleh dijadikan ikon. Macam-macam kes polis yang melibatkan artis-artis Malaysia semenjak dua nie. Kes Benjy pun semakin menarik untuk dibaca. Rupa-rupanya berhampiran rumah Benjy ada satu makmal memproses dadah. Makmal tue dibina hasil belajar dari Internet jer.

Minggu nie sahaja Badrul Muhayat dan Ameng Spring kedua-duanya dah kena tahan dengan polis. Badrul Muhayat disebabkan tuduhan memukul isteri. Ameng Spring pulak sebab ugut bekas isteri dia. Dan yang paling lawak Ameng Spring masa kena soal siasat tue boleh kantoi tengah amik dadah pulak.

Apa nak jadi lah dengan segelintir artis-artis Malaysia kita nie? Mungkin tekanan jiwa yang sangat tinggi menyebabkan diorang bersikap di luar batasan. Tapi kalau nak fikirkan tekanan, lagi tertekan orang biasa macam kita nie yang gaji tak pernah nak cukup.

Apa-apa pun kita sebagai rakyat Malaysia amiklah cerita-cerita artis nie sebagai pengajaran. Mana yang elok jadikan pedoman. Yang tak elok buang jauh-jauh. Belajarlah dari mereka.

Kita tunggu perkembangan selanjutnya kes Benjy, Badrul Muhayat dan Ameng Spring. Tunggu ~~~~~~~

Advertisement