July 18th, 2017

Baru-baru ini ketika menghadiri open house hari raya, sempatlah Abang Nara berborak dengan kawan-kawan yang sudah lama tidak berjumpa. Salah seorang daripada mereka baru sahaja pulang daripada bercuti di Beijing. Katanya Beijing memang best dan wajib dilawati sekurang-kurangnya sekali. Teruja mendengar ceritanya, balik rumah Abang Nara terus Google “tempat menarik di Beijing”.
beijing

Dan sesungguhnya memang banyak tempat menarik dan best di Beijing untuk dilawati. Kalau pergi sehari dua memang tak cukuplah nak cover semua tourist attractions di Beijing. Bangunan bersejarah banyak, makanan pun banyak yang menarik untuk dicuba, mercu tanda yang gah dan tempat shopping pun best. Antara yang mencuri perhatian dan buat Abang Nara terasa nak terbang ke Beijing hari ini jugak ialah:-

1.Tembok Besar China (Badaling)

beijing
Tak lengkap lawatan anda ke Beijing sekiranya tidak menjejakkan kaki ke Tembok Besar China/Great Wall of China bahagian Badaling ini. Seperti yang anda semua ketahui, Tembok Besar China adalah salah satu daripada 7 keajaiban dunia. Tembok Besar China Badaling ini telah dibina ketika Dinasti Ming dengan kepanjangannya mencecah 12 kilometer dan merupakan bahagian yang paling popular di kalangan pelancong. Pemandangan selepas memanjat ke puncak pasti akan membuatkan anda terpukau dan jatuh cinta dengan Beijing.

beijing

2.Forbidden City

beijing

Forbidden City di dalam bahasa Melayunya adalah “Bandar Terlarang” namun ia bukanlah bermakna anda dilarang melawatnya. Setiap tahun, dianggarkan kira-kira 14 juta pengunjun menjejakkan kaki di sini untuk melihat dengan mata sendiri keunikan seni bina, kebesaran serta keluasan Forbidden City yang dibina ketika zaman Dinasti Ming. Terletak di tengah-tengah kota Beijing, Forbidden City dibuka setiap hari kecuali Isnin dan boleh dilawati dengan menaiki pengangkutan awam. Salah satu perkara yang wajib dilakukan apabila melancong ke Beijing adalah bergambar di hadapan Forbidden City ini.
beijing

3.Temple of Heaven

beijing

Dibina dari tahun 1406 sehingga 1420, Temple of Heaven mempunyai keluasan sebesar 2.73 kilometer persegi dan mempunyai 3 bangunan yang cukup unik. Ia dibina ketika zaman Emperor Yongle dan telah disenaraikan sebagai UNESCO World Heritage Site pada tahun 1999. Tujuan pembinaan Temple of Heaven adalah untuk para raja berdoa kepada Tuhan agar dikurniakan rezeki yang melimpah ruah, cuaca yang baik dan juga umur yang panjang. Selain daripada 3 bangunan ini, kawasan sekitar Temple of Heaven juga telah digazetkan sebagai taman untuk orang awam beriadah. Jadi memang sesuai sangat bawak anak-anak serta keluarga berjalan-jalan di sini.

beijing

4. Peking Duck

beijing

Ok cukup tentang bangunan dan tempat bersejarah. Meh Abang Nara cerita tentang makanan di Beijing pula. Salah satu makanan yang wajib dicuba apabila anda tiba di Beijing ialah “peking duck”. Kelazatannya memang menjilat jari. Jangan risau bab halal kerana banyak restoran yang menyediakan “peking duck” halal di Beijing. Kawan Abang Nara cakap, sekali dah pekena “peking duck” Beijing, memang ketagih dibuatnya. Lazat yang amat.
beijing

5.Sugar-coated haws

beijing

Apabila anda berjalan-jalan di sekitar kota Beijing, confirm anda akan terjumpa dengan “sugar-coated haws” ini. Dikenali sebagai “Tanghulu” di dalam bahasa China, “sugar-coated haws” adalah sejenis makanan tradisional rakyat China di mana buah-buahan seperti “haws”, strawberi, oren dan kurma akan dibalut dengan gula, coklat atau bijan. Ala macam kita makan buah jambu yang cucuk dengan lidi tue la. Lebih kurang samalah konsepnya. Rasanya pun boleh tahan lazat.

beijing

6.Sweet-pease pudding

beijing

Buat penggemar dessert, jangan lepaskan peluang anda untuk menikmati kesedapan “sweet-peas pudding” yang cukup popular di Beijing. Puding ini diperbuat dari kacang jadi anda tidak perlu risau bab kehalalannya. Ia sering dimakan sebagai tanda ketibaan musim “spring”. Rasanya? Sekali dah makan, pasti nak lagi.

beijing

7. Wangjing SOHO

beijing

Sekiranya anda menganggap Beijing hanya dipenuhi dengan bangunan bersejarah, maka anda silap 100%. Jangan terkesima melihat keunikan rekaan Wangjing SOHO yang mempunyai ruang pejabat, shopping kompleks dan tempat tinggal. Siap dibina dan dibuka pada 2014, Wangjing SOHO ini mempunyai keluasan 115,392 meter kaki persegi dan pasti akan membuatkan anda tercengang.

beijing

8. Wangfujing Pedestrian Street

beijing

Khas untuk kaum Hawa yang suka bershopping, jangan lepaskan peluang untuk menghabiskan masa anda di Wangfujing Pedestrian Street untuk membeli pelbagai cenderahati, barangan berjenama dan juga window shopping. Ia adalah salah satu tempat shopping yang paling popular di Beijing. Jangan lupa untuk mencuba pelbagai makanan yang dijual di gerai-gerai sepanjang jalan ini.

beijing

9. Dashilar Street
beijing

Sekiranya anda ingin bershopping sambil melihat keunikan seni bina bangunan di Beijing, Dashilar Street adalah tempat yang wajib anda kunjungi. Hampir kesemua bangunan di sini dibina ketika zaman Dinasti Ming dan dijaga rapi sehingga hari ini. Silap-silap anda tak jadi shopping sebab asyik berhenti ambil gambar di bangunan-bangunan yang sangat unik ini.

beijing

10. 798 Art Zone
beijing

Bersiap sedia untuk terkesima dan terlopong mulut secara automatik apabila anda melawat Beijing 798 Art Zone ini. Pelbagai hasil seni yang unik, kreatif dan menarik dipamerkan di kawasan yang pernah menjadi kilang ketenteraan ini. Sila pastikan handphone anda cukup bateri sebab banyak “port” ambil gambar yang awesome di sini.
beijing

Banyak lagi sebenarnya tempat-tempat dan benda-benda menarik yang ada di Beijing. Tapi cukuplah Abang Nara senaraikan 10 sahaja. Antara tempat lain yang wajib dilawati ialah Ruins of Yuanmingyuan, Nanluoguxiang, Summer Palace dan Ditan Park. Abang Nara rasa sekurang-kurangnya perlu 5 hari untuk habis pusing satu Beijing.

Sekiranya anda dah teruja, inilah masa terbaik untuk menempah tiket ke Beijing kerana AirAsia X kini sedang mengadakan promosi istimewa ke sana. All in fare one way bermula dari RM299 sahaja. Syaratnya kena booking sebelum 30 Julai 2017 dan terbang dari sekarang sehingga 8 Februari 2018. Untuk makluman, penerbangan AirAsia X ke Beijing adalah sebanyak 2 kali sehari. Maknanya memang ramai rakyat Malaysia yang suka bercuti ke sana.

Jadi tunggu apa lagi? Jom kita sama-sama terbang ke Beijing bersama AirAsia X. Maklumat lanjut layari www.airasia.com.

May 9th, 2017

Melbourne. Orang kata, sekali kita menjejakkan kaki ke bandar ini, perasaan rindu dan keinginan untuk kembali semula pasti akan dirasai. Dinobatkan sebagai “most liveable city” untuk 6 tahun berturut-turut pada 2016, Melbourne mempunyai keunikannya yang tersendiri sehingga membuatkan kita terpanggil-panggil untuk terbang ke sana.
melbourne

Kawan-kawan Abang Nara yang pernah pergi ke Melbourne kesemuanya pernah berkata “rindu la nak jalan-jalan kat Melbourne.” Jadi Abang Nara pun tanyalah “apa yang best sangat Melbourne nie sampai kau nak pergi 2,3 kali?” Lalu mereka berkata “sekali kau pergi, dah rasai ketenangan Melbourne, lepak kat kafe sana, shopping sana, memang kau nak pergi lagi”. Tak puas hati dengan jawapan mereka, Abang Nara membuat sedikit kajian tentang kehebatan Melbourne.

melbourne

Rupa-rupanya memang banyak sangat benda ‘best’di Melbourne ini. Terdapat banyak tempat-tempat menarik untuk sightseeing dan shopping. Nak lepak minum kopi pun terdapat kafe-kafe di merata tempat! Makanan halal pun sangatlah senang nak cari. Antara aktiviti best yang boleh dilakukan di Melbourne ialah:-

1.Tengok keletah kanggaru, koala dan burung penguin di Phillip Island

Abang Nara yakin mesti mereka yang dah pernah pergi ke Phillip Island pasti akan merindui keletah haiwan-haiwan comel di sana seperti burung penguin, kanggaru dan juga koala. Anak-anak pun confirm suka dapat tengok haiwan-haiwan ini. Sambil-sambil itu korang boleh layan keindahan pantai di sana dan menikmati pemandangan matahari terbenam. Romantik beb!!!
phillip island

2. Mencuba pelbagai jenis restoran

melbourne

Restaurant Rumi nie kalau baca review dia memang semua bagi 5 bintang

Bab makan di Melbourne memang best. Semua jenis restoran ada terutama sekali yang halal! Restoran-restoran halal di Melbourne sangatlah sedap, unik dan lain daripada yang lain. Antara yang popular ialah Restoran Rumi (Rumi Restaurant) yang menyediakan sajian istimewa Lebanon, Burger Edge yang menjual 100% daging burger halal, Red Spice Road yang menghidangkan “chicken rib” pujaan hati seluruh Melbourne dan banyak lagi. Confirm perut korang kenyang sepanjang percutian di Melbourne nanti.

3. Lepak minum kopi sambil menikmati ketenangan bandar Melbourne

melbourne

kafe macam nie bersepah di tepi jalan Melbourne

Orang kata apabila di Melbourne, kita perlu duduk minum kopi setiap hari sambil menikmati keindahan, ketenangan dan kenyamanan bandar ini. Bab nak cari kedai kopi atau cafe tak perlu risau sebab berlambak sangat di Melbourne. Bandar ini ibaratkan syurga bagi pencinta kopi dan penggemar kafe-kafe. Kopi dan makanan yang disediakan di kafe-kafe sana memang kaw-kaw sedap. Lagi best apabila bangun awal pagi dan nikmati sarapan yang disediakan di kafe-kafe itu, confirm menangis sebab sedap sangat.

melbourne

nampak cantik dan sedap sangat-sangat. Adui. Meleleh air liur dibuatnya

4.Merasai sendiri budaya dan kesenian bandar Melbourne

melbourne

Tarikan sebenar Melbourne yang menyebabkan ramai orang pergi 2,3 kali melawat bandar ini ialah kebudayaan dan keseniannya yang unik dan pelbagai. Pertama kali pergi memang orang akan merasa kagum melihat segala apa yang ditawarkan muzium, pertunjukan seni budaya, festival filem, festival muzik dan bermacam-macam lagi. Malah setiap tahun, jutaan pelancong akan hadir untuk merasai kemeriahan festival-festival seperti Moomba, the Melbourne International Arts Festival, Melbourne International Film Festival, Melbourne International Comedy Festival dan The Melbourne Fringe Festival. Sekali dah rasa keunikan budaya Melbourne, confirm korang akan jatuh cinta dan ingin kembali lagi.

melbourne

5.Shopping sakan di Melbourne

melbourne

Salah satu sebab ramai kaum wanita kembali semula ke Melbourne ialah keseronokan bershopping di sana. Ia merupakan ‘shopping heaven’ sebab banyak sangat tempat shopping dengan harga yang berpatutan. Antara nama-nama tempat shopping yang terkenal ialah Bourke Street Mall, Melbourne Central, Queen Victoria Village, Emporium Melbourne dan The Strand. Melbourne juga mempunyai pelbagai kedai-kedai atau brand yang tidak ada di Malaysia. Banyak benda rare yang boleh dibawa balik ke Malaysia. Dinasihatkan untuk bawa duit yang secukupnya. Kad kredit jangan dilupakan!

melbourne

Sekiranya anda merindui Melbourne dan ingin terbang ke sana sekali lagi, ini adalah masa terbaik buat anda. AirAsia X kini sedang menjalankan promosi KL – Melbourne dengan harga bermula RM549 untuk penerbangan sehala bagi kelas ekonomi dan RM1,699 untuk flatbed penerbangan sehala. Murah kan? Tapi tempoh promosi ini amat terhad iaitu bermula dari 1 sehingga 21 Mei ini untukpenerbangan 1 Mei sehingga 30 September 2017. adi tunggu apa lagi? Refresh balik memori anda di Melbourne bersama AirAsia X!

April 17th, 2017

Baru-baru ini Abang Nara sekeluarga telah pun bercuti ke Korea bersempena musim bunga di sana. Niat di hati nak melihat keindahan bunga-bunga mekar di dahan, namun sayangnya kami pergi seminggu awal. Jadi bunga tak berkembang lagi. Sedih memang sedih, namun seperti biasa, percutian ke Korea tidak pernah mengecewakan. Banyak tempat menarik boleh dilawati serta aktiviti-aktiviti best yang boleh dilakukan seisi keluarga.

korea airasia x

sempatlah wife bergambar dekat sebatang dua pokok yang dah berbunga di Yeouido Park

Macam biasa Abang Nara kalau ke Korea mesti akan naik AirAsia X. Makanan sedap, pramugara dan pramugari mesra dan paling penting, harga berpatutan. Tapi kenalah beli tiket awal untuk dapatkan harga tiket yang best. Contohnya macam sekarang ini AirAsia X tengah adakan promosi untuk cuti musim panas dengan penerbangan segera. Harga tiket ke Seoul dan Busan telah pun mendapat diskaun sebanyak 20%. Fuh!!! Memang berbaloi-baloi. Ini adalah masa terbaik anda untuk merancang “summer vacation” anda di Korea.

airasia x korea

Sekiranya anda first time nak melancong ke Korea, mesti akan blur tak tahu nak pergi mana. Jangan risau. Dengan pengalaman Abang Nara, ini 5 tempat yang WAJIB korang lawati sekiranya anda merancang untuk bercuti di Korea pada musim panas ini:-

1. Nami Island

airasia x korea

Abang Nara sekeluarga bersama rakan-rakan menyemarakkan rasa cinta di Nami island

Sekiranya anda tidak melawat Nami Island ketika berada di Korea, maka tidak lengkaplah percutian anda. Nami Island menjadi sangat popular selepas ia dijadikan tapak penggambaran drama Winter Sonata. Pemandangan di Nami Island memang superb cantik. Tak puas rasanya berposing ambil gambar di sini. Semua sudut cantik-cantik belaka. Pokok-pokoknya yang rimbun membuatkan anda rasa tenang dan nyaman. Pastikan bateri handphone/kamera dicharge sepenuhnya sebab confirm ratusan gambar akan diambil di sini.

nami island

Kalau pergi dengan suami/isteri anda, confirm terasa keromantikan yang amat sangat. Anak-anak pun suka sebab boleh berlari dengan bebas serta banyak tempat permainan untuk mereka di sini. Restoran makanan halal turut sama disediakan jadi anda tak perlu risau bab menjamu selera. Kebiasaannya anda perlu menghabiskan sehari suntuk di Nami Island, jadi pastikan tiada rancangan lain dibuat pada hari tersebut.

2. Namsan Tower

namsan tower

alamak x nampak pulak Namsan Tower tinggi sangat

namsan tower

cantik kan? Pergi waktu malam lagi cantik Namsan Tower nie

Kalau korang tak pergi Namsan Tower ni, umpama korang datang melawat Kuala Lumpur tapi tak pergi tengok KLCC. Apa yang paling best di Namsan Tower ini ialah anda dapat melihat keindahan serta kesibukan bandar Seoul secara menyeluruh. Untuk view yang terbaik, Abang Nara sarankan korang guna perkhidmatan cable car yang disediakan. Memang akan terkesima dibuatnya.

namsan tower

pemandangan Seoul di waktu malam. Stunning!!!

3. Namsangol Hanok Village untuk mencuba Hanbok, pakaian tradisional rakyat Korea

namsan tower

comel tak kami sekeluarga? Dah macam golongan bangsawan Korea dah

Berdekatan dengan Namsan Tower, jangan lepaskan peluang untuk mencuba Hanbok, pakaian tradisional rakyat Korea yang sering dilihat di dalam drama-drama di Namsangol Hanok Village. Memang ia adalah satu pengalaman yang amat berharga. Abang Nara dah rasa macam Raja Korea zaman dulu-dulu dah. Selain itu jangan lupa untuk menghayati keunikan rumah-rumah tradisional Korea dinasti Joseon yang telah dibaikpulih untuk tatapan para pelancong.

namsan tower

boleh juga lihat rumah tradisional Korea di Seoul Bukchon Hanok Village. Unik sangat-sangat)

4. Menikmati keindahan dan keunikan Busan

Sepanjang 7 tahun belajar di Korea, Abang Nara tidak pernah menjejakkan kaki ke Busan. Teringin sebenarnya nak jalan-jalan di Busan lebih-lebih lagi di musim panas. Selain boleh terbang direct dari Kuala Lumpur ke Busan dengan AirAsia X, anda juga boleh menaiki keretapi api laju KTX dari Seoul. Untuk makluman, Korea Tourism Organisation (KTO) telah pun bekerjasama dengan KTX untuk memberikan 30% diskaun harga tiket sehala ke semua destinasi khas untuk rakyat Malaysia. Diskaun ini boleh diperolehi di dalam Discover Korea Your Way 2017 booklet di laman web Visit Korea Tourism. Antara benda-benda best yang boleh dilakukan di Busan ialah:-

(i) Mandi-manda di pantai Haeundae

busan airasia x

pantai Haeundae di Busan yang sangat popular di musim panas

Musim panas kalau tak pergi mandi pantai tak bestlah kan? Pantai Haeundae di Busan ini akan menjadi tumpuan ribuan penduduk tempatan dan pelancong setiap kali summer holiday. Abang Nara akan pastikan diri ini sekeluarga akan dapat merasai kemeriahan mandi laut di sini satu hari kelak.

(ii) Melihat keunikan Gamcheon Culture VIllage

busan

unik kan Gamcheon Culture Village nie?

(iii) Oryujdo Skywalk

busan

dapat tengok sunset kat sini dengan bini tercinta confirm romantik habis

Satu hari nanti Abang Nara akan suprisekan isteri tercinta dengan membawa dia melihat sunset di Oryujdo Skywalk. Confirm romantik tak ingat punya. Pemandangannya pasti akan memukau.

(iv) Shopping sakan di BIFF Square

busan

tempat shopping di Busan seperti MyeongDong di Seoul

Kalau tak puas shopping di Seoul, teruskan membeli belah di BIFF Square Busan yang memang menjadi tumpuan para pelancong. Sama taraf macam MyeongDong di Seoul. Confirm meriah dan banyak barang-barang best Korea yang dijual di sini.

(v) Merasai sendiri pengalaman di jimjilbang macam dalam drama Korea

busan

Jimjilbang atau sauna di Busan Korea memang cukup popular dan sering menjadi lokasi penggambaran drama Korea. Teringin juga nak masuk dan merasai sendiri pengalaman di jimjilbang. Kalau berjaya jejakkan kaki ke Busan, memang Abang Nara akan luangkan masa semalam dua di jimjilbang Busan. Feeling-feeling macam pelakon drama pulak. Hehehe.

5. Taebak Hanbo Coal Mine, tempat penggambaran drama Descendants Of The Sun

seoul

Sekiranya anda peminat drama Korea terutamanya Descendants Of The Sun lakonan Song Joong-ki dan Song Hye Kyo, luangkanlah masa anda untuk ke Taebek Si, Gangwon Do untuk melihat sendiri tempat penggambaran drama ini. Selain mengambil feeling keromantisan aksi-aksi di dalam drama tersebut, anda juga boleh mengikuti DMZ Security Tour yang turut disediakan. Banyak aktiviti-aktiviti menarik yang disediakan sepanjang tour tersebut. Tapi tiada apa yang lebih best melainkan dapat mengimbau kembali detik-detik romantis di dalam drama Descendants Of The Sun secara ‘live’ di tempat penggambarannya. Confirm puas hati sangat-sangat. Kalau pergi dengan kekasih hati silalah lakonkan semula babak-babak tersebut. Romantik sangat-sangat.

nami islan

Sebenarnya banyak lagi tempat-tempat best di Korea yang tak sempat Abang Nara nak senaraikan di sini. Terlalu banyak tempat untuk dilawati terutamanya di Seoul seperti Insa Dong, Myeong Dong, Lotte World, Namdaemun, Dongdaemun, World Cup Stadium dan banyak lagi. Kalau nak tulis satu-satu, memang tak akan habis punya. Jadi cuti musim panas ini, jangan lepaskan peluang untuk terbang ke Korea (sama ada ke Seoul atau Busan) dan menikmati cuti musim panas di sana bersama AirAsia X dengan diskaun tiket sebanyak 20% . Abang Nara berani jamin ia akan menjadi satu percutian yang paling best dalam hidup anda.
airasia x busan

Maklumat lanjut layari www.airasia.com. Selamat terbang dan Kamsahamnida.

May 23rd, 2013

Abang Nara pernah pergi Busan ketika belajar di Korea dulu. Memang cantik tempatnya terutamanya Haeundae Beach. Penuh dengan manusia ketika musim panas. Semuanya berseronok mandi-manda di pantai itu. Sampai tak ada tempat nak duduk.
busan

Jadi apabila Abang Nara mendapat tahu yang AirAsia X akan memulakan penerbangan 4 kali seminggu dari Kuala Lumpur ke Busan, memang diri ini teruja dibuatnya. Penerbangan pertama akan bermula pada 15 Julai 2013 ini. Dan dengan kerjasama AirAsia X, Abang Nara ingin memberi sepasang tiket penerbangan pergi balik KL-Busan kepada seorang pembaca bertuah BeautifulNara.
busan

Caranya amat mudah sekali. Anda hanya perlu menjawab 3 soalan di bawah dan hantarkan jawapan anda ke [email protected]. Pemenang akan dihubungi menerusi email.  Soalannya ialah:-

1. Berapa kalikah penerbangan AirAsia X dari KL ke Busan dalam seminggu?
2. Bilakah penerbangan pertama dari KL dan Busan akan bermula?
3. Lengkapkan slogan ini (suka hati berapa panjang pun). “Saya ingin memenangi tiket ke Busan bersama Air Asia X anjuran BeautifulNara kerana …. “.

busan

Untuk makluman, sempena pelancaran penerbangan KL-Busan, AirAsia kini sedang mengadakan promosi besar-besaran. Anda boleh menikmati keindahan Busan dengan harga tiket bermula RM269 sahaja. Murah gila kan? Kalau terasa nak tempah, layarilah www.airasia.com sekarang jugak. Promosi ini sah sehingga 2 Jun 2013 sahaja.

busan

Jadi tunggu apa lagi? Sertailah peraduan awesome ini sekarang jugak. Pemenang akan dipilih berdasarkan jawapan yang betul dan slogan yang paling kreatif. Sila cepat kerana tarikh tutup peraduan ialah pada 2 Jun ini. Terima kasih sekali lagi kepada AirAsia X atas kerjasama ini.