Written by Bella | September 18th, 2018

Dalama bahasa seharian kita, tentu sekali ramai yang pernah menggunakan perkataan ‘retis’ iaitu merujuk kepada artis di Malaysia ataupun individu yang lagak dan gayanya seperti seorang artis.

Namun, menurut selebriti Adibah Noor, gelaran itu sebenarnya satu penghinaan dan hanyalah satu perkataan yang dicipta oleh netizen untuk merendah-rendahkan golongan artis.

Bukan Adibah sahaja yang berkata begitu, pelawak dan pengacara Jihan Muse juga berpendapat perkataan itu tidak perlu digunapakai kerana tidak wujud dalam Bahasa Melayu. Ia sekadar bahasa pasar yang dihebahkan oleh netizen.

Sejujurnya tiada isu besar pun mengenai sebutan berkenaan, memanglah bahasa jiwa bangsa tetapi ada kalanya mungkin kita perlu sedikit relaks dalam sesuatu perkara. Apa pula komen anda?

Written by Bella | December 8th, 2017

Sejak kebelakangan ini, beberapa selebriti tanah air sudah mula menggunakan media sosial sebagai medium untuk mereka menyuarakan pendapat tentang isu semasa negara. Antara selebriti yang mendapat perhatian ramai baru-baru ini ialah Fathia Latiff dan Datuk Shiela Majid. Namun, ketika Exco Puteri UMNO Dira Abu Zahar mula menyelar tindakan Fathia dan turut menyatakan seakan selebriti tidak perlu mencampuri urusan kerajaan, isu tersebut semakin hangat diperkatakan.

Terbaru, Adibah Noor dan Daphne Iking menerusi laman sosial Twitter meluahkan pendapat mereka sendiri mengenai larangan untuk seseorang selebriti itu bersuara dalam hal isu semasa dan politik negara. “Serangan” yang dilakukan terhadap golongan selebriti seolah-olah menggambarkan mereka tidak mempunyai hak untuk bersuara.

Berikut antara “tweet” Adibah dan Daphne serta respon daripada netizen :-

Kebebasan bersuara atau menyatakan pendapat diiktiraf dalam undang-undang hak asasi manusia dunia. Tidak salah untuk rakyat Malaysia memberikan pendapat masing-masing asalkan ia tidak melampaui batasan dan menyalahi undang-undang.

 

Written by AbangNara | September 15th, 2014

Suria FM kini memberi peluang kepada semua pendengar untuk memenangi sebahagian daripada RM50,000 di dalam peraduan, Telinga Power Suria FM. Peraduan ini akan bermula pada 1 September hingga 26 September 2014, setiap Isnin hingga Jumaat.

Telinga Power Suria FM memerlukan pendengar menjadi pemanggil pertama di talian 03-77242115 selepas isyarat memanggil keudara dan teka klip bunyi yang dimainkan dalam masa 10 saat.

telinga power suria fm

Setiap bunyi yang berjaya diteka, akan membawa pulang wang tunai RM500 sebagai ganjaran dan jika tidak, wang berkenaan akan digandakan ke segmen-segmen yang seterusnya. Telinga Power Suria FM akan keudara menerusi lima segmen iaitu :

1. Segmen Ceria Pagi – 5 pagi – 10 pagi

2. Segmen Santai Ceria – 10 pagi – 1 petang

3. Segmen R&R Suria – 1 petang – 4 petang

4. Segmen Ceria Petang – 4 petang – 8 Malam

5. Segmen Ceria Suria – 8 malam – 10 malam

telinga power suria fmPembayang bunyi akan diberikan dari semasa ke semasa oleh penyampai. Kalau ia adalah jam BONUS VIVO, anda akan menang VIVO Xshot Smartphone Extreme Hi-Fi & Video Capture bernilai RM 1, 599, tidak kira jika jawapan anda betul atau salah. Untuk makluman, peraduan yang sama telah dilakukan pada Mac 2014 dan ia kini diadakan kembali kerana sambutan hangat oleh para pendengar Suria FM.

telinga power suria fm

Buktikan ketangkasan telinga anda di dalam Telinga Power Suria FM. Bermula 1 September ini, layari www.suriafm.com.my untuk maklumat lanjut dan ikuti kami di Facebook www.facebook.com/SuriaFMRadio. Suria FM, Menceriakan Telingamu.

Written by AbangNara | June 20th, 2014

Hari Raya bakal menjelang tiba. Abang Nara pasti anda sekarang sedang membuat kira-kira untuk membeli belah agar kelihatan ceria dan menarik di pagi Syawal. Macam mana kalau Abang Nara katakan ada cara yang AMAT MUDAH untuk anda memenangi RM100,000 sekaligus boleh berbelanja sakan tak ingat dunia. Menarik kan? Jeng, jeng, jeng….

tumix

Ya kalau anda masih ingat lagi, Abang Nara pernah kongsikan mengenai peraduan TUMIX ® Cabaran Rasa Kuah yang akan tamat pada 20 Julai ini. Fuh~~ Menurut informasi yang Abang Nara terima, memang banyak penyertaan yang telah diterima. Mana tidaknya, selain hadiah utama iaitu wang tunai RM100,000, pelbagai hadiah menarik seperti barangan eletrik (tv, peti sejuk, mesin basuh) turut sama ditawarkan. Hadiah saguhati setiap 2 minggu yang bernilai RM5,000 pun turut sama ditawarkan. Memang boleh kelabu mata dibuatnya. Lagi best, hanya 5 langkah sahaja yang diperlukan untuk menyertai peraduan TUMIX ® Cabaran Rasa Kuah ini.

Meh sini Abang Nara terangkan dengan lebih mendalam mengenai 5 langkah untuk menyertai peraduan TUMIX ® Cabaran Rasa Kuah ini.

LANGKAH 1
Minta sampel percuma TUMIX® Kuah di laman web www.tumixkuah.com.my.

LANGKAH 2
Apabila sampel sudah tiba di rumah anda, MASAK hidangan anda dengan  TUMIX® Kuah 

LANGKAH 3
RASA dan alami sendiri keenakan masakan yang dimasak bersama TUMIX® Kuah

LANGKAH 4
Ambil gambar anda bersama masakan tersebut / pek TUMIX® Kuah (dengan muka WOW sebab teruja sebab sedap sangat). Jangan lupa untuk sertakan komen bertulis mengenai pengalaman anda tidak melebihi 10 patah perkataan.

LANGKAH 5
Hantar borang penyertaan melalui pos biasa atau menerusi Internet di laman web www.tumixkuah.com.my

Senang kan? Hehehe. Abang Nara dah tengok beberapa penyertaan yang dihantar menerusi www.tumixkuah.com.my. Memang semuanya kreatif-kreatif belaka. Boleh tahan juga kreativiti rakyat Malaysia ini rupanya. Nampak gayanya kalau Abang Nara nak menang, kenalah buat yang lebih power dan lebih unik daripada mereka yang dah join.

tumix

Oleh kerana Abang Nara pun nak menang RM100,000 (sapa taknak wei, banyak kot), maka petang tadi diri ini telah masuk ke dapur untuk menunjukkan bakat masakan. Hehehe. Abang Nara masak ayam masak kurma je. Mudah. Namun kelazatannya bertambah apabila TUMIX® Kuah dicampurkan ke dalamnya. Yummy!! Wife Abang Nara makan tambah 2 kali tue. Power gak Abang Nara masak.

tumix

Abang Nara dah hantarkan gambar di atas secara online di www.tumixkuah.com.my. Kalau tak ada rezeki nak menang RM100,000, dapat menang hadiah bernilai sehingga RM5,000 yang diberikan kepada para peserta setiap 2 minggu pun dah cukup bagus dah. Kalau ada rezeki lebih, mana tahu boleh menang pelbagai hadiah menarik seperti barangan eletrik penajaan Toshiba. Tak rugi pun cuba sebab senang sangat nak sertai peraduan TUMIX® Cabaran Rasa Kuah ini. Lepas masak tue, korang ambil je gambar dan upload. Tak ke senang tue?

tumix

Jadi korang tunggu apa lagi? Senang gila kot nak sertai peraduan TUMIX ® Cabaran Rasa Kuah ini. Takkan semudah ini pun korang taknak join lagi? Kalau Abang Nara menang nanti, jangan berputih mata pulak. Heheh. Sekali lagi Abang Nara ingatkan, peraduan TUMIX ® Cabaran Rasa Kuah ini akan tamat pada 20 Julai ini. Jadi silalah bersegera untuk menyertainya. Hadiah utama RM100,000 tue. Takkan taknak kot? Maklumat lanjut, layari www.tumixkuah.com.my.