October 3rd, 2019

Isu tentang warna kulit melibatkan Haneesya Hanee memang kecoh juga sejak kebelakangan ini sehingga ibunya juga terpaksa membuat laporan polis kerana komen keterlaluan netizen yang menyamakan gadis berusia 19 tahun itu dengan Hajarul Aswad.

black hanifah haneesya hanee

Melihat apa yang berlaku, penyanyi Black Hanifah yang turut mempunyai tona kulit yang agak sama menasihati Hanee agar tidak cepat melatah apabila warna kulitnya yang gelap dijadikan bahan jenaka.  Sepatutnya keunikan itu dijadikan sebagai senjata untuk mengembangkan bakatnya, membina nama dalam industri seni.

Pada pendapat saya, Haneesya baru menapak dalam industri, mungkin dia sekeluarga masih belum biasa dengan situasi semasa seperti di media sosial. Dia masih terkejut dimana orang mengenali namanya, stalk dia, follow dia.

haneesya hanee

Jadi saya nak nasihatkan Haneesya supaya jangan cepat melatah, malah jadikan kekurangan itu sebagai senjata.

Sejujurnya, Black sendiri mengakui dia tidak pernah terasa hati sekiranya ada orang yang mengejak warna kulitnya. Menganggap ia sebagai satu kelebihan dirinya yang tidak ada pada artis lain.

black nasihat haneesya hanee

Saya tak pernah nak report polis sebab orang cakap saya ni black, kerana saya sedar saya seorang lelaki berkulit gelap. Tetapi disebabkan kulit gelap ini saya mendapat tempat dalam industri.  Pada saya Haneesya mempunyai identiti yang tersendiri, kalau orang sebut je nama dia mereka sudah boleh terbayang wajah dan tona kulitnya.

Kata-kata Black itu ada benarnya. Buat apa kita hendak layan provokasi orang lain kalau yakin dengan diri sendiri. Biarlah orang nak kata apa pun, asalkan buktikan diri  berbakat dan mampu bertahan lama dalam industri.

Sumber Berita : mStar Online

September 30th, 2019

Sejak memenangi anugerah Artis Baharu Wanita Popular ABPBH 32, nama Haneesya Hanee semakin hangat diperkatakan, melonjak naik.

ibu haneesya hanee saman netizen

Bagaimanapun, Haneesya masih lagi dikecam teruk sehingga ada pihak yang menuduhnya mencari publisiti murahan dengan menggunakan isu warna kulit. Malah, ada juga komen melampau menggelarkan gadis berusia 19 tahun itu dengan pelbagai gelaran menyentuh hal sensitif mengenai warna kulitnya.

Tidak tahan teruk dikecam,  Haneesya dan ibunya telah membuat laporan polis terhadap dua orang individu yang memberikan komen melampau merendah-rendahkan Haneeysa dengan membandingkan warna kulitnya dengan Hajarul Aswad.

Menurut ibu Haneesya, dia memberikan tempoh dua minggu kepada individu-individu terbabit untuk membuat permohonan maaf secara terbuka. Tindakan undang-undang akan diambil sekiranya mereka gagal membuat permohonan maaf itu dalam tempoh yang ditetapkan.

Tidak salah untuk memberikan pendapat ataupun komen di media sosial tetapi janganlah sehingga menyakiti hati orang lain serta menjatuhkan imej mereka. Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya.

September 26th, 2019

Sehingga hari ini, ramai yang masih tidak berpuas hati dan mempertikaikan kemenangan Haneesya Hanee sebagai Artis Baharu Wanita Popular di ABPBH 32. Apa agaknya pencapaian gadis berusia 19 tahun itu yang boleh dibanggakan sedangkan banyak lagi artis lain di luar sana yang lebih layak untuk menerima anugerah tersebut.

haneesya hanee

Pelbagai kecaman yang diterima oleh Haneesya termasuklah berkaitan isu warna kulit.  Terbaru, menerusi akaun Twitter Haneesya memuat naik paparan komen serta foto seorang lelaki menggelarkannya sebagai ‘Haneesya Hitam‘.

haneesya hanee tiada bakat

Bagaimanapun, tindakannya itu sekali lagi mengundang kecaman netizen. Rata-rata netizen berpendapat Haneesya tidak sepatutnya terus melayan provokasi warganet sekiranya hendak kekal lama dalam industri. Janganlah terlalu hendak meraih perhatian.

Excuse Me? Tiada Bakat?

haneesya hanee

Tidak hanya berdiam diri, Haneesya tampil membalas komen netizen tersebut. Jika benar dia tidak mempunyai bakat, macam mana boleh berada dalam industri hiburan.

“Berlagaknya ‘reply’, tak nak terima

teguran”

haneesya hanee dikecam

“Bakat apa yang ada? Hanya publisiti murahan”

haneesya hanee tiada bakathaneesya hanee

“Sejak menang anugerah, semakin angkuh”

Ada kalanya lebih baik untuk berdiam diri daripada layan segala provokasi dan kecaman. Biasalah netizen ini kalau dilayan memang akan menjadi-jadi, cuba untuk tidak cepat melatah. Janganlah sampai ramai orang mula rasa meluat disebabkan perbuatan dan kata-kata anda sendiri, harus sentiasa merendah diri.

Sumber Berita : Forum CARI

September 26th, 2019

Anugerah Bintang Popular Berita Harian 32 (ABPBH32) yang berlangsung di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), Ahad lalu, disaksikan 5.8 juta penonton.

mira filzah abpbh 32

Menerusi laporan data Nielson Malaysia, ABPBH 32 yang disiarkan mulai jam 9 malam, merekodkan 47.5 peratus syer penonton ketika bersiaran, ia sekaligus menandingi rating program lain yang turut bersiaran pada waktu sama.

abpbh 32 hampir 6 juta tontonan

Berita itu memang kedengaran hebat sekali, namun rata-rata netizen mengatakan sebaliknya, angka jumlah tontonan itu seakan tidak relevan. Tahun ini mereka tidak teruja untuk menonton ABPBH apatah lagi terdapat kategori yang tiada kena-mengena dengan anugerah itu seperti Artis Korea Popular. Sepatutnya anugerah berprestij ini fokus kepada pengiktirafan untuk artis tempatan sahaja.

Komen netizen

abpbh 32 hampir 6 juta tontonanabpbh 32 hampir 6 juta tontonanabpbh 32abpbh 32 hampir 6 juta tontonan

Sejujurnya ABPBH tahun ini agak kurang “wow” nya. Tidak salah untuk lakukan pembaharuan dan memberikan nafas baru tetapi janganlah sampai nilai eksklusif anugerah berprestij itu hilang. Bila penonton juga tidak teruja, siapa lagi yang hendak sokong anugerah tempatan? Apa-apa pun harapnya pihak ABPBH tidak salah faham dan menerima setiap kritikan serta pendapat dengan hati terbuka.

Sumber Berita : BH ONLINE

Kredit Foto : Instagram ABPBH 32