Written by AbangNara | September 18th, 2015

Lama rasanya Abang Nara tak kongsikan surat terbuka pembaca BeautifulNara untuk mana-mana selebriti. Selalunya surat sebegini adalah luahan hati terhadap artis yang sedang hangat dilanda kontroversi. Kali ini, seorang pembaca yang ingin dirahsiakan namanya telah menghantar luahan yang agak panjang lebar dalam Bahasa Inggeris buat Tasha Shilla. Rasanya tak perlulah diperkenalkan siapa itu Tasha Shilla. Kepopularitian Tasha Shilla memang tak boleh dinafikan lagi.
tasha shilla

Seperti yang kita tahu, sejak kebelakangan ini Tasha Shilla memang sering dikaitkan dengan pelbagai kontroversi. Antaranya ada gambar separuh bogel yang didakwa milik Tasha, kemudian ada tragedi bekas kekasihnya dipukul atas arahan Tasha dan semestinya, pakaian Tasha Shilla yang terlalu seksi sehingga menjolok mata. Sebulan kalau tak ada kontroversi, memang bukan Tasha Shilllalah namanya.

tasha shilla

Kecewa dengan sikap Tasha Shilla, si pembaca BeautifulNara ini telah menulis luahan hati di bawah (maaf tak pandai translate sebab bahasa omputih Abang Nara dah berkarat).

Salam and hi Tasha Sheila,

I won’t say anything related to religions due to your childish act these past few days. Because I believe that one should hate the sin and not the sinner. Firstly, yes I hate what you did dengan memakai pakaian yang pada I too much. You might say your parents are okay with it but wallahualam if other parents are okay seeing their daughter in such manners.

Do you know that 8 out of 10 girls in Malaysia are considered remaja bermasalah sosial? Do you know that 4 out of 10 girls in Malaysia mengandung anak luar nikah? No you did not. Because if you knew, you, as a public personality, won’t set such examples. Because if you knew, you would consider other parents and other girls fate. It is heartbreaking that NGOs and others work so hard to help curb the social illness in our society and yet public personality like you can throw it away just like that.

Again, i believe there is a kindness in your heart. You might be a soft spoken person in real life, you might be a very hard working girl and so on, and anything that i dont know of and thus i dont hate you, but i really hate what you are doing to yourself and especially to others parents and girls out there.

Here is another reason, the one yang I sangat kecewa. For years, women has fight equality and justice in their life. Trying hard to eliminate the sex symbol out of the way. We believe that women need not to show their skins to be desired at. We believe that women should not be the object and victim of fashion.

I am speaking on behalf of women generally and not Islam. But what you did these past few days just show that all our effort are down by the drain memandangkan you potray that you need to be sexy to get something, which i dont know what are you trying to prove. For all we know, Kate Middleton never wore something flashy to get the attention of the world and to secure her a prince for the rest of her life. For all we know, Yuna is building her names out there in a modest way possible and making us all proud.

And so, I hope you help us in helping the society. If you cant do that, just stop becoming the roots of the problems. You can join us empower women and curb social illness or at least you can help us by not giving a bad example to these young girls.

Thank you.

tasha shilla

Abang Nara suka dengan pendekatan pembaca ini yang menggunakan ‘wanita’ sebagai asas kepada tegurannya. Iyerlah kadangkala ramai yang sentap apabila ditarbiyah menggunakan nama agama. Teguran sebegini cukup umum dan tidak mengaitkan sebarang dosa dan pahala, cuma ia melibatkan maruah seorang wanita. Apa kata anda? Adakah anda bersetuju dengan kata-kata si penulis ini? Kongsikan di ruangan komen.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

110 responses to Surat Terbuka Seorang Pembaca Kepada Tasha Shilla

  1. lara alana says:

    hai la artis malaysia yg suka berhashtag. aku memang tak suka langsung artis malaysia ni. #taksukasilajanganfollw #akuartispandai #ehbabila #artismalaysiasemuasakai tu ha hashtag utk artis mesia. # artis malaysia BM failed.

    0

    0
    • Olga says:

      Surat terbuka yg poyo. Pakai tudung pun jubor selambak pakai jeans lagi perasan dah nk masuk syurga. Jaga bontot masing2 dah ler ye dok. Yang hijab pakai t-shirt lengan pendek pa citer? Ni yg susah kalau terbawak2 gaya hidup Timur Tengah. Padahal, Quran pun belum berkhatam! :(

      0

      0
      • Sporean Gurl says:

        Pakai seksi haram…bergossip kutuk artis kerja mulia la sgt kannn?!

        Hahaha…some ppl are just so full of shit! …Malays these days. Full of pathetic stories! Yawnzzzzz…

        0

        0
        • Lmfao says:

          I carefully read this letter until she mentioned Yuna. Is this some kind of a joke? Sorry… Yuna probably is the last Muslim you want to take as an example especially when it comes to…aurat! Please…spread this garbage somewhere else!!!

          0

          0
        • Siti says:

          Nara, tolong la jgn buat lawak. Merepek la. Tahu ke tudung bonggol unta tu haram…menyerupai haiwan dan nampak bentuk sanggul. Apa daa….

          0

          0
        • melati says:

          tak perlu nak sibuk aurat anak orang…anak kita dan cucu kita belum tentu perfect dan sempurna. ingat tu sudah.

          0

          0
        • Anonymous says:

          surat terbuka paling poyo…bahasa rojak. geli nk baca.

          0

          0
        • One Direction says:

          bodoh punyer penghantar surat,,, bajet alim konon nasihatkan Tasha tapi idola dia Yuna si tuala bungkus kepala tu. the heck.

          0

          0
        • Mmmmmm says:

          Pakai seksi haram , mengutuk pown haram . Yang dosa tetap dosa .

          0

          0
        • Anonymous says:

          surat terbuka paling merepek. nk bersyarah pun agak2 la. buat org gelak je. x payah nk jd hipokrit. x ler minat nk masuk backup tasha ni tapi….udah2 la jaga tepi kain orang. nanti kang hidayah datang, yg pernah mengutok dapat dosa, dia yg dapat pahala berganda,,lebih drp korang. don’t jugde!

          0

          0
        • Bukan Alim Tapi DiAjar says:

          betul, kalu misal kata besok dia bertaubat, yg mengutok dia tetap ada berdosa. dia dan tuhan dah kosong2. korang dengan dia masih berhutang dosa.

          0

          0
        • Bedah says:

          berdoa lagi baik/elok dr ko duduk menaip buat surat berantai lah ….terbuka lah. banyak pulak masa si mak cik kepoh ye? mmg jenis suka jaga tepi kain org la ni. hish….loser betul la.

          0

          0
        • Justmytwocents says:

          Tu la.. Org tulis in english dkutuk.. Tp mmg pon korang xthu english.. Kalau ko betol2 terer english.. Ko msti paham part yuna tu.. Writer ni mksudkan KEJAYAAN yg yuna dh contribute as malaysian yg bole djadikan contoh kpd remaja/belia.. Writer x emphasize part aurat tu, at 1st place pon dia dh mention.. Dia bcakap on behalf WOMEN..

          0

          0
      • Pak Haji Moden says:

        kalau pakaian Tasha ni kononnya la mengugat iman anda sbg sorang muslimin rasanya yg terganggu itu patut belajar agama lebih dalam lagi. belajar cara2 mengontrol hawa nafsu. islam x ngajar orang menilai dan menghukum. sekian.

        0

        0
        • D says:

          Habis tu Islam ke yang salah sekarang ni suruh perempuan tutup aurat.

          0

          0
        • Anonymous says:

          anda boleh beri nasihat tapi anda tak boleh memaksa.
          nabi muhammad saw pun hanya menyampaikan ajaran islam bukan memaksa. please, belajar cara2 nabi berdakwah. korang pun x betul nk nasihat orang plak. kamon….

          0

          0
        • Senyum Kambeng says:

          nk berdakwah dlm ruangan gossip memang xkan makan saman la jawabnya. ibarat masuk disko kasi ceramah agama. memang xkan bawa apa2 faedah la kalian. apa kata tutup ruangan gossip ni buat /ceramah a dakwah dan aurat. baru la afdal dan kena konsep kan?! alahai.

          0

          0
        • Singsanh says:

          Tang islam x ajar menghukum kemain nak follow. Tang islam ajar suruh ikut hukum hangpa redah ja semua. Haihhh

          0

          0
        • Mak haji says:

          Hoi Si bodoh ! Haa panggil bodoh tau marah. Memang la control hawa nafsu tapi perangai tasha shilla yg bodoh ni mengundang orang kutuk dia. Dosa kering je dapat xpasal2. Apa susah ke pakai sopan sikit kalau xnak tutup aurat pon. Bagi la orang bercakap pasal talent dia instead of her skin !

          0

          0
      • Ibu sumiatung says:

        Saya ibu sumiatung seorang TKI TAIWAN pengen pulang ke indo tapi gak ada ongkos sempat saya putus asah apalagi dengan keadaan susah gaji itupun buat biaya anak sekolah di kampung sedangkan hutang banyak sama majikan kebetulan saya buka-bukan internet mendapatkan nomor MBAH LIMPAH katanya bisa bantu orang melunasi hutang melalui jalan TOGEL dengan keadaan susah terpaksa saya hubungi dan minta angka bocoran TAIWAN angka yang di berikan 4D ternyata betul-betul tembus 100% alhamdulillah dapat 220.juta

        0

        0
        • Anonymous says:

          sebab ko lah berjerubu….shooh.

          0

          0
        • One Direction says:

          @Ibu sumiatung
          x perlu pulang ke indon,,, mari pulang ke rumah One Direction basuh pinggan mangkuk, sental toilet. my mom & dad kerja outstation x balik lagi, i pulak busy layan lagu One Direction,,, bayaran nya saya bagi Ibu sumiatung jalan2 di kawasan jerebu ya.

          0

          0
        • ayda kasturi says:

          nyampah baca bahasa rojak…tulis jela full english…. ak paham je inggeris… bencinya surat terbuka…aku suka surat layang…ko antar jela surat layang kat tashat shilat tu.. ko ingat ade tashak shilak kisah….

          0

          0
      • minah jambu says:

        betol cakap kau tu olga minah jambu sokong banyak2 persen..minah2 tudong ni eeeeeeee minah jambu banyak hairan pasal pakai tudung tapi ketat ikut bentok badan seluar ketat pastu bila dorang Nampak minah2 yg free hair dorang ngumpat lah konon2 minah tudung tu orang yg macm tkde ugama pasal dorang tk bertudung ! bagos ke minah2 tudung ni ? mak cik mak cik tudung pon sama bertudung tapi pakai baju t tangan pendek ketat pulak tu Nampak perut bertingkat2 dia huh !

        0

        0
    • Tasha Sulah says:

      drp buat surat terbuka, kau baca yassin lagi elok…pastu promote yuna sempat plak tu….adeyyyy #bolehbelah sgt la! :D

      0

      0
    • karipapayam says:

      ok la tu dia mentioned yuna, sape lagi yg dh capai taraf international berbungkus macam tu. misz nina dulu pon international tapi sexy lagi that time. jgn la jadi melayu bodoh sangat! yuna mmg x syariah compliance tapi walaupon pakai x sexy, still boleh famous. tasha shila? sexy melampau tapi tak kemana. zarina ann julie pon sama, nabila huda?

      dalam banyak2 komen ni semua nampak part yuna tu je. betol la rakyat MELAYU ISLAM MALAYSIA ni sensitive pasal agama. memang xleh usik langsung. hahahha..

      0

      0
      • Anonymous says:

        kalau seseorang betul2 alim/warak kau xkan masuk ruangan gossip la. kau tinggalkan semua ni. masuk ruangan gossip lepas tu nak jd ustazah plah. haish.

        0

        0
      • One Direction says:

        internasional ikut celah mana Yuna tu. Berduet dgn artis omputih tak bermakna dia tu jadi internasional singer. Kalau macam tu senang lah kan,,, ambik mana2 makcik kampung lepas tu duet dgn artis omputih,,, terus di cop internasional singer. Internasional artis tu macam 1D, Lady Gaga, Selena Gomez, Taylor Swift, Ariana Grande dikenali seluruh dunia.

        0

        0
        • Ok says:

          Masalahnya ada ke makcik2 random yang boleh duet macam kau cakap tu? kau sendiri faham tak perkataan international tu maksudnya apa? artis yang kau sebut tu memang international singers tapi tak bermaksud owl city is any less well known than the rest. Dorang bukan setakat terkenal tapi sgt talented ok? Dah keluar dari tempurung tu meh aku pegang and tarik kau. Kesian.

          0

          0
  2. Anonymous says:

    bhase jerman xdok ke

    0

    0
    • Lovelyvic says:

      Sangaaaaaaatttt setuju dengan penulis surat ni.
      Harap2nya Tasha Shila terkesan la apa yang disampaikan…
      Mcm yang di kata…. “Kalau kita tak mampu untuk bantu menaikkan martabat wanita di mata dunia, cukuplah jangan jadi punca kepada kejatuhan maruah wanita.”

      0

      0
      • aku says:

        act dia ni..mcm meroyan pun ada…kesian..hope ko berubah la tasha… kesian la kat diri sendiri…

        0

        0
        • Spender Terbuka says:

          Sibok je kain terbuka la, rumah terbuka la, apa la …
          Terharu dgn surat terbuka yg busybody kerana bgitu istiqamah dlm mencari buruk artis. Siap buat karangan lagi tu. Korang jaga laki anak2 korang dah ler!

          0

          0
        • Mat sahdo says:

          Yuna kepala lilit towel tu harus dibangga…hahaha…gelak lagi hahaha…siapalah yg samdol tulis ni woi??!!!

          0

          0
      • Anonymous says:

        sudah2 la tu BN..
        kdg2 keadaan tu dh reda..tp sengaja up kan balik bagi panas.
        sedar x sedar, kdg2 org laen pn same cetuskan kontroversi.
        biar die hidup dgn aman..die xbuat hal lagi, tetibe org laen yg cucuk2.
        bukan membela, tp kan keadaan dah reda..doakan die berubah kan bagus..
        tak perlu lagi tuding jari, die sendiri pn dah tgelincir lagi nak hentam..makin jauh tsasar la jawabnye.
        btw, i dont think she read this article.
        tulis dlm BM ok dah klu nak tegur..

        0

        0
        • Anonymous says:

          klu nak luah tegur sume direct email or pm TS.
          Kan sini nak buat open2 nmpk mcm nak tumpang glemer..die bkn baca pn..
          nk tgk ‘eh eh email haku BN kuarkan lah..’
          pm je TS tu

          0

          0
        • Zack says:

          Poyo je lah surat terbuka pemende? Jaga kain korang dulu. Macam perfect. Lawak la. Seluar dalam spender korang pun entah2 made in China ada DNA babi. Alahai…semak!

          0

          0
      • Anonymous says:

        haku x proud pn dgn yuna..
        seriously nak proud for what..
        tudung pn ntah pape..klu seiring sumenye nk bina name, yes she can get my respect

        0

        0
  3. poyos la says:

    alaaaaa..mls nk bace klu tulis omputih ni.. oh lupa kite kan kt LAS VEGAS skrg..

    0

    0
    • rakyat mesia says:

      alahai typical sgt perangai ko

      0

      0
    • CT says:

      narrow mind set. Patut lah ko tak tahu cakap omputih sbb ko sendiri cakap ko malas! Typical Malay!!!!

      0

      0
      • yelatu says:

        korg speaking pon berterabur ..dlm BN berani la.. cer face to face.. grammar ke mne ayat ke mne. pe la nk bangga sgt pndai ckp omputih.. xpndai ckp omputih pon duit dlm bank berkepok2 yg korg konon2 pndai western sgt tp sbnrnyer haprak..keje mkn gaji tp gaya xnk kalah

        0

        0
        • Nak tau je. says:

          kira kau ni bagus sangatlah? nak tau tu je. cuba bagitau sikit kat mana yang langsung tak guna Bahasa Inggeris ni. Kot2 la terlepas pandang.

          0

          0
  4. Anonymous says:

    Bagos org ni komen… tp si tasha shila ni dah kene main ngan si han tu dia tu.. tu yg jadik mcm tu… kan..

    0

    0
  5. lynna says:

    bgus awk berani. hrp ada ”ketukan2” hati kt tasha tu. bg la dia sedor skit.

    0

    0
  6. Rara says:

    Typical Malay. Why can’t you dm her instead? In Islam, kite haruslah menegur sesama insan. Yes i do agreed with your intention but do it in a proper way. Tegurlah secara baik yakni tersembunyi dr org lain utk menjaga aib setiap hambaNya, nescaya Allah akan menjaga aib mu disana kelak. I’m not trying to be ustajah but yeah benci dosa dia bkan bkn dia. Setiap org pasti boleh berubah. Lesson learn from mistake. Instead of sending the letter to nara, y don’t you send it to her? Email Tasha is on her bio link or dm her tru ig.

    0

    0
    • zaza says:

      tegur secara sembunyi? weh, ini bkan pejabat agama nk nasihat sembunyi2. ini blog gossip kak oi. kalaw tak hebah habis mcm mana nk dpt duit traffic?mcm mana abg nara nk sara hidup anak bini dia? kahkah

      0

      0
    • zara says:

      Kalau ia di buat secara sembunyi, yg mana hanya dilihat oleh si pemberi teguran, maka teguran juga harus dibuat secara sembunyi. Tetapi apa yg dibuat oleh tasya shila adalah secara terang-terangan yg mana satu malaysia dapt melihat keaiban dia. So for me, tak salah dia bg teguran secara terbuka supaya org lain juga dpt mengambil pengajaran. Wallahua’alam.

      0

      0
      • Lara says:

        Setuju sangat with u Zara.. tapi masalahnya, paham ker idok si TS bahasa omputeh ni? Kalau paham bagus la, boleh la renung2 kan sejenak.

        0

        0
        • nasi ayam sedappppp says:

          mesti lah Tasha faham english… dah dulu dia kapel dgn Hans, mesti lah speaking, tapi tak tahu lah kot2 Hans tu pandai ckp melayu atau Tasha pandai ckp siam.

          0

          0
        • Lara says:

          owh kalau macam tu, saper tu gf nya si Hans sekarang ni (kawannya si mendoza) tu pun terror la speaking omputeh yer?

          0

          0
      • dotdot says:

        i stuju dgn u zara…sdgkn nabi nk smpikan ajrn melaluu dkwah..rsnye tguran surt ni ok,cume cth yuna tu cam xsesuai…

        0

        0
  7. siti says:

    well said by the writer. Agreed with her. You still can change Tasha Shilla..Hope Allah will give you HIS hidayah , aamiin.

    0

    0
  8. Lotus says:

    I don’t quite agree with her. Especially the point she stated where 4 out of 10 girls have children out of wedlock… okay so, did the writer above know that a lot of these girls whom have children out of wedlock tak pakai baju terdedah pun. They are normal, every day people yang bertudung litup cantik, pijak semut tak mati kind of women/girls yet they succumb to their own nafsu. I disagree yang perempuan pakaiannya terdedah ni moral meeker teruk. I know many women who may dress in “Malay Standards” sexy, but in reality have very high moral and values for themselves. Don’t mix nafsu sex with dressing up. Some people like to dress up in certain ways, and malays love to label people based on what they see.

    0

    0
    • senget sangat kannnn says:

      ok la..lepas ni semua ppakai spenda jek pn takpa…kalau org marah..sila balas baik cakap please dont mix nafsu sex with dressing up ye…

      0

      0
      • Lotus says:

        Yes even if you r in your underwear pun, like how most ppl wear when they are swimming aka men with their shorts, shirtless, women in their bikinis, doest make them automatic sluts & gays. Skin is skin. You can however still have sex even if you were fully clothed.

        0

        0
  9. zaza says:

    nk nasihat kt tasha ni umpama cuba nk spray minyak wangi kat seketul taik lembu.
    sembur macam mana pon tetap bau busuk.
    so sia2.

    0

    0
  10. hattap says:

    #whybotherx3

    0

    0
  11. Anonymous says:

    Sangat2 setuju..berubahlah semuga diberi hidayah

    0

    0
  12. dua kali lima dol says:

    this article goes out to all artis wanita kat Malaysia ni jugak, baik yang berhijab atau tidak….janganlah terlalu taksub ngan gaya kehidupan celebriti. Kalo tengok IG masing masing suka sangat dipuji dan berlaga laga tayang body tayang muka tayang handbag tayang kasut etc…..bila kena tegur ngan peminat cepat betul melenting, siap lah cuba nak defend diri masing2…..dan untuk peminat jangan lah taksub sgt dengan artis ni semua, biar berpada-pada pujian tu nanti terlebih puji semua jadi BESAR KEPALA….kita semua manusia biasa ….IDOLA yang sempurna hanya Nabi Muhammad saw…..

    0

    0
  13. mak tiri says:

    kenapa tasha shila jadi mcm tu. bohongla kalau parents dia tak malu…sedih tengok perempuan melayu jadi macm ni..berubah la ke jalan yang benar.

    0

    0
  14. Wisteria says:

    Sebagai contoh. Kita nak beli kasut. Dah try, muat. Kita minta saiz yg kita nak, tapi yg baru dalam kotak dalam stor, dah out of stock. Yg ada cuma kasut display. Harga kasut display yg dah lama diDEDAHkan tu lagi murah harganya. Dapat additional discount. Kalau penjual tak nak bagi diskaun, kita sanggup cari di kedai lain. Apa kelas beli kasut yg dah dicuba, dijaja di cermin kedai? Nilai susut tinggi.
    Macam tu lah juga dengan tubuh badan wanita. Yang terlalu lama terdedah tu, akan susut nilai MARUAHnya. Lelaki yang melamar perempuan seperti ini bagai beli kasut display tadI. Orang lain dah puas tengok, mungkin ada juga yg puas cuba.
    Maruah perempuan ni kalau dalam Islam amatlah tinggi. Sehelai rambut pun ada nilainya. Inikan pula bahagian tubuh yang patutnya jadi pujaan suami.
    Sayang sekali, wanita zaman moden beranggapan bahawa seksi itu hak, seksi itu kepuasan diri. Dalam tak sedar, nilai diri tak ubah seperti kasut display kat kedai Jukebox. Udahla murah, jahitan senget pulak tu. Hoho!

    0

    0
  15. nyonya says:

    Summary of the surat : jgn buat jalang dan tunjuk jalang depan masyarakat khususnya kaum wanita muda dan kanak2x.

    0

    0
  16. Nonna says:

    Dont waste yr time girl writing in English. She does not understand it. She says her parents are ok with it . …lets ask them personally and hear their answer. If they really are ok with it, i salute them. They have raised their child well.

    0

    0
  17. Anonymous says:

    Nk list kn smue ke..hehe
    Bunga citra lestari, daphne iking, zarina anjoulie…dll…semua kaki tyg bdn.. da la islam haish..apo nk jadi..

    0

    0
  18. Anonymous says:

    Poyo nya surat terbuka ni. Eee…hipokrit sgt

    0

    0
  19. jong2nai says:

    bodo la.. hipokrit btl..nak tulis surat tbuka bagai.. eleehh.. carila org lain tu k d jadikn example.. nk ts jd example ko watpe..?! hakpuii…

    0

    0
  20. Anonymous says:

    Mula2 aku impressed giler baca surat ni, lepas dia mention Yuna….terus rasa merepek. Nice try…..hahahaha!!!!

    0

    0
  21. tak paham omputih says:

    I try to understand what is the meaning of that letter….but i dont understand..oh my english!! Translate please..i want to know.

    0

    0
  22. Lalalala says:

    aku pon tergelak waktu dia cakap…yuna tu wey.
    hahahahaha….haram jada punya surat terbuka.
    poyo giler. dalam byk2 …yuna. adoi la….hahhahahahaaa

    0

    0
  23. Im Tasha says:

    surat terbuka yg #bolehbelah #puii #podahhh

    0

    0
  24. Anonymous says:

    Dia paham ker…? Does she understand english?

    0

    0
  25. Nekeleh says:

    ni nak tegur tasha ke….nk promote yuna?

    :D

    0

    0
  26. Rasdam Mewangi says:

    Semoga akak berpakaian sopan selepas ini walaupun awak free hair..

    0

    0
  27. anon says:

    Honestly mmg aku tak pernah surat terbuka sape2 or ditujukan pd sape2 pun. Kenapa nara suka sngt siar surat2 terbuka ni? ltu hanya pendapat seseorg je, kenapa perlu dilayan. Lain org lain pandangannya, tapi kenapa perlu bagi keistimewaan pd org yg menulis surat terbuka ni. Mengada2 betul…..menyampah.

    0

    0
  28. david gandy says:

    Malas nak baca surat2 terbuka ni. Tapi ni mesti tegur psl pakaian tasha kan. Hmm….30-40 thn dulu jrg sngt org bertudung, tak mcm skrg tapi dulu jrg sngt org buang bayi, bayi2 luar nikah. Skrg tiap2 hari ade je berita psl buang bayi. Kalau bertudung hanya sekadar fesyen, baik takyah. Jadi takyah nak paksa or mengutuk sape2 yg belum bertudung, biar dia sedar sendiri. Kalau pakai sekadar nak publisiti or nak puaskan hati org, tapi hidup bergelumang dgn dosa, buat ape… Ramai je yg bertudung tapi ade anak luar nikah…
    Satu lagi…MENYAMPAH, TULIS DLM ENGLISH. DIA INGT DIA SORANG KE YG TERER ENGLISH….menunjuk2… Aku duk luar negeri berthn2 takde nak riak..

    0

    0
  29. anon says:

    NARA, PLEASE….NEXT TIME JGN LAYAN SURAT2 TERBUKA NI….buang masa je baca…Jgn disiar….YG TULIS SURAT NI ATTENTION SEEKER…..boleh belah, and FYI…tak kuasa nak baca..eee meluat !!!!

    0

    0
  30. Anonymous says:

    bukan tugas kita nk hitung dosa orang. berdoa je. kita bukan pendakwah profesional. siapalah kita nk ubah dia.

    0

    0
    • AMAR MAARUF NAHI MUNGKAR says:

      Sila faham kandungan Al Quran dan Hadith. Kita ini smuanya Khalifah dan Daie di muka bumi Allah. Sbg muslim WAJIB dn kita ada pranan dlm menegur scara HIKMAH kpd saudra kita. Tugas kita bkn menghitung dosa2 org lain TAPI kita juga akan di kira berdosa jk membiarkan maksiat scara berleluasa. Kita tidak berupaya mengubah seseorg kecuali HIDAYAH itu ALLAH beri kpd org itu. Tugas kita sbg hambaNya hnyalah MENYAMPAIKAN shj teguran itu scara berhikmah. Kemurkaan Allah adlah krn ramai HambaNya membiarkn prkara2 maksiat. Maka bala akn menimpa kpd smua org samaada brdosa atau tidak.

      0

      0
  31. Anonymous says:

    surat sampah…nonsense nya.

    0

    0
  32. hurm says:

    cite pasal artis melayu , publish pulak dalam blog gosip bahasa melayu.
    tapi speaking omputih mcm tengah bagi surat terbuka kat jennifer lopez. malu sangat ke ckp bahasa melayu? lol

    0

    0
  33. Xoxoxoxox says:

    I despise surat terbuka. Enough la weyyyy….

    0

    0
  34. aku cantik says:

    ngapa eh ramai yg x suka dgr nasihat daripada penulis surat tu?
    bukan kah pesan memesan tu bagus.

    ini dari wanita untuk wanita ya, kalau kita nasihat orang di khalayak dan mnjatuhkan air mukanya mungkin itu bkn sesuatu yg baik.apa kata hantar surat ni kpd tasya sensiri. dan bahasa pengantarnya yg boleh difahami oleh penerima. aku tak pasti tasya ada masa nk baca surat terbuka tu tp aku pasti penulisnya mesti ada di kalangan kita, yg pasti saya pun trkejut dia yg kne bash pula.

    0

    0
  35. dina says:

    ramainye nak jadi mcm tasha ye…:)
    dia frust tu bf lari….biarkan ler.
    kipidap tasha….i sokong u ….sexy people like us should flaunt our body…:)

    0

    0
    • Sokong Dina 1 % says:

      Betol …. betol …. betol tu …..
      Sexy women like dina and frenz should flaunt ur body ….

      TP BUKAN UTK SAPER2 LELAKI TP HNYA UTK SUAMI SHJ ….
      LELAKI2 BKN MAHRAM ADALAH HARAM MUTLAK HAKIKI.
      Harap2 sesiapa yg sokong tsha ni smuanya dpt TAUFIQ DAN HIDAYAH.
      Sempat BERTAUBAT sblm HABIS NYAWA. Taubat Nasuha. KIPIDAP !
      Aameen …

      0

      0
  36. pooorraahhhh says:

    Dia ni dah gabak.. Dah kongkang

    0

    0
  37. Sally says:

    Although I kinda disagree with her dressing sometimes i pity TS. She seems so….lost. Maybe she just needs some time to get all the shits together and finally move on.

    0

    0
  38. lisa says:

    saya tak nampak any negative kat surat di atas….

    0

    0
  39. melati says:

    Sumpah …dgn nama Tuhan…Tasha Shila nk Mat Rempit jer minat kat dia…

    0

    0
  40. senget sangat kannnn says:

    this stupid tasha shila, so called wartawan, media hiburan dan jabatan agama yg biarkan makhluk cm babi ni berleluasa should go and DIE jek la…

    korang semua pn sama jek level ngan minah bodo tasha shila ni…
    sbbnye kalau korang dok senyap…just sebarkan cerita2 elok ARTIS lain..
    kasi si bimbo ni x klua paper/blog berbulan2…
    tengok la minah ni x akan laku la…
    jadi peminta sedekah jilat jubo orang lalu lalang..
    baru la nk insap…

    0

    0
  41. anon says:

    surat terbuka konon

    0

    0
  42. zaza says:

    knp guna contoh yuna? yuna pon tk boleh pakai dik non. gaya tudung saji tu. skrg pon tgh mabuk dgn gaya hollywood yg dia agung2kan sgt tuh.
    baik guna cth irma hasmie atau wardina je.

    0

    0
    • Rasdam Mewangi says:

      Betul tuh.. Buat apa Yuna pakai tudung kalau berkiblatkan Hollywood.. Yang free hair termasuk berpakaian seksi tak apa..

      0

      0
  43. Anonymous says:

    menggelabah betul buat surat terbuka utk artis. buang masa…

    0

    0
  44. Kemboja Putih says:

    penulisan yg baik..tapi, membandingkan Yuna dgn TS ni adalah perbandingan yg x tepat..
    dah alang2 nk wat perbandingan, bandingkan lah TS dgn Aishah RA..
    kenapa perlu petik nama artis jugak…
    penulis perlu buat sedikit research supaya dpt menghasilkan mutu/penyampaian/impak yg lebih umphhhhh!
    *peace no war*
    *hanya pendapat*

    0

    0
  45. KakLeena says:

    Alahai…takyah susah2 nk komen nasihat lah. Bapak tasha pun x kisah, sapa lah kita yg takda mengena dgn dia nk nasihat dia. Bapak dia yg tanggung dosa pun tak kisah..

    0

    0
  46. myms says:

    pegi mampos lah ko Tasha Shila……

    0

    0
  47. Anonymous says:

    saya takde mslh pun dia mention yuna..sbb dr ayat dia tu dia tak puji langsung pun yuna menutup aurat..dia tak kate pun yuna as a role model untuk muslimah.dia dah ckp dh dia tak sentuh soal agama,dia sentuh soal wanita. cuma dia mention yuna sbg contoh wanita yg xperlu bpakaian showing too much skin sprti tasha untuk pg international..sbb cara tasha bpakaian seolah2 x hormat diri sndiri…at least yuna msih ‘btutup’ walupun x tutup dr sg aurat…

    0

    0
    • Anonymous says:

      hahaha diaorg ni maybe tak paham English. sy pon pelik knp diaorg dok hentam writters and “pasal yuna”. si penulis tak cakap pon pasal aurat yuna. dia just mention how yuna membina nama dan kejayaan kerjaya dia.

      0

      0
  48. kikilala says:

    mcm ni la kalau aartis tak laku. dia akan dedahkan semuanya utk tarik perhatian. jangan murah sangat Tasha Shila. esok nati x ada nilai dah. murah. lebih murah dari sampah.

    0

    0
  49. Maseira azelia anninea says:

    Tak fahamlah. Kenapa nak kena buat macam ni????

    0

    0