Written by AbangNara | August 3rd, 2018

Nampaknya memang hangat isu barang original dan tiruan ini. Semalam, Neelofa mengeluarkan pendapat jika tidak mampu nak beli yang original, tak perlulah kita membeli barang tiruan. Ada yang bersetuju dengan pendapat Neelofa, ada pula yang membangkang. Bagi mereka, Neelofa dah kaya raya jadi boleh beli apa yang diinginkan tanpa perlu berkira. Walaupun tak mampu, sesekali teringin juga bergaya dengan beg LV, Gucci, Chanel, sebab itulah ada sekelompok manusia yang sanggup membeli barang tiruan gred AA, AAA, AAAA original.

barang tiruan

Mempunyai pendapat yang berbeza dengan Neelofa, Datuk Aliff Syukri mengakui yang diriny apernah memakai barang tiruan ketika mula-mula berniaga dahulu. Baginya tak salah untuk menggayakan barang AA kerana ia bukanlah merompak atau mencuri.

Kini selepas kejayaan businessnya, Datuk Aliff menggayakan jam yang berharga ratusan ribu. Fuh!!! Kata beliau:-

Tak salah nak pakai AA. Tak merompak, tak mencuri. Saya pun pernah pakai masa mula-mula berniaga, jujur saya bagi tahu. Melainkanlah kalau kita ni wanita simpanan, lelaki simpanan ke boleh pakai ke boleh pakai yang ori. Baju saya daripada jenama Ralf Lauren dalam RM600, tali pinggang Gucci RM3,000 dan jam yang saya pakai sekitar RM180,000. Saya beli masa bisnes saya okay

aliff syukri

Secara jujurnya, Abang Nara berpendapat memang tak wajar untuk kita membeli produk tiruan. Ukurlah baju di tangan sendiri. Kalau tak mampu jenama LV, banyak lagi jenama yang mempunyai rekaan menarik pada harga lebih rendah seperti Sembonia, Charles Keith dan sebagainya. Membeli barang tiruan ini seolah-olah kita menipu diri sendiri. Lebih baik kita menyimpan, bekerja lebih gigih dan membeli yang original untuk kepuasan diri. Tak gitu? Apa pendapat anda? Sumber Media Hiburan.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

51 responses to Saya Pun Pernah Pakai Barang Tiruan Masa Mula Meniaga Dulu – Datuk Aliff Syukri

  1. Pembeli says:

    Some people beli je tak tengok pun jenama… Kalau rasanya “berdosa” beli yang tak ori, why not semua peniaga yang jual barang fake ne di halang terus dari berniaga. Sebagai pembeli, suka hati la nak beli jenama apa sahaja, bukan pembeli seludup masuk pun. Dah beli dari kedai based on apa yang dilihat bukan sebab jenama. Si neelofa tu pun mengeluarkan produk dari kilang yang keluarkan barang fake juga kot… Tak la quality sangat… sama je macam tudung-tudung yang takde jenama tu.

    28

    2
    • Anonymous says:

      Salah pemikiran ko tu. Isu dia skrg, berbelanja ikut kemampuan sbb seeloknya elakkan berhutang. Mcm abam nara ckp, byk je lagi brand yg cantik2, yg harga dia mampu milik. Trend zmn skrg menakutkan sbb org berebut nak nampak kaya tp hakikatnya samada ko pakai brg fake(what point ko pakai fake tp nak org kagum dgn ko?) atau ko pakai yg legit tp ko sanggup berhutang sbb nak dptkan brg legit. ko tak mampu tp gigih nak pakai yg legit sbb apa? sbb batak like or batak perhatian lah tu. Isu dia bukan ‘lantaklah duit aku so suka hati aku lah nak pakai apa’ tapi isu sekarang berbelanja ikut kemampuan. Hidup jgn harapkan pujian.

      42

      3
      • Pembeli says:

        Tak faham apa yang aku tulis ke? I said some people tak tengok jenama… Dia jalan kat kedai, nampak beg dia suka, rasa mampu nak beli, beli. Bukan pun heran sangat dengan jenama dan tak tau nak bezakan pun original ke tak. Tak semua orang pakai barang berjenama yang fake ne nak show off… some people beli sebab suka apa yang dia tengok kat kedai. Tak semua orang pay attention dengan jenama-jenama. Ada yang beli main redah je. Tapi dari kenyataan mereka-mereka yang berkenaan yang mengecam pengguna barangan fake ne, macam la semua orang kena pay attention dengan keaslian sesuatu barang. For some people bag is just a bag. Shoe is just a shoe. Sekadar nak pakai je.

        61

        0
        • Anonymous says:

          Eleh si Nara tu tak payah bodek sgt lofake… selama ni elok jer borong melaram gred AA thai mari time bila balik kelantan

          11

          1
        • Clara Boscona says:

          Hapuskan lanun cetak rompak dan penyokong-penyokong lanun2 yg tak beretika! Besok barang ko orang klon jgn suruh KPDNKK buat serbuan ye. Ko senyap je!

          3

          4
        • SokongPembeli says:

          Pembeli, aku pun setuju dgn ko. Aku beli brg dkt timesquare je. Ak pn tgk asal cantik, kena selera aku, aku grab je tnpa tgk jenama sume. Dan harga mmg mampu bilik. Tak trfkr pn sebab nk menggayakan brg berjenama. Yang mn ckp Islam tk sk la apa la. Lantak korg la. Bab2 ni Islam. Solat tu cukup ke 5waktu? Entah2 subuh pn subuh gajah.

          13

          1
        • Anonymous says:

          so true. kadang2. rasa cantik, selesa.. terus beli. tak tengok jenama, fake ke, legit tak legit. janji selesa and sedap dipakai. semua tu tak penting. bukan utk di show off pun. pelik dgn pemikiran people nowadays.

          10

          0
        • HHEHEHEHEHE says:

          ye. tp still salah kalau ikutkan sudut dri peniaga atau peniru tuu. sbb secara tk langsung support dorang buat business dri hasil ciplak hak/idea org lain. dan kaya dri hasil ciplak.

          just imagine ure the seller, u own the idea. and org lain ciplak hak kau. its not ethical at all.

          si instafamous2 bru nak up plak, dok promote ig fake sellers ni. and batak likee nak show off nampak kaya lewls.

          2

          0
      • Anonymous says:

        Ak setuju dgn statement neelofa sbb ak pn mcm tu cuma ak tak kaya mcm dia la. Level ak setakat beli levis ori harga 250, kasut nike adidas 400, dan lain2 brand linkungan harga mcm tu. ak xkn beli kasut nike yg harga 800 sbb ak tau ak xmampu. Ak berkenan mcm mana pun ak xkn pegi cari yg fake semata nk dpt harga murah pastu sibuk nk tayang yg kita mampu padahal org xtau yg tu fake. So ak akan beli kasut nike yg harga dlm lingkungan 400 tapi original. Mcm tu lah contohnya. Ak bercakap bagi pihak diri ak. Neelofa mgkin price range kemampuan dia lain.

        17

        1
        • Anonymous says:

          Aku pernah beli kasut Nike tiruan. Sedap pakai dan tahan bertahun. Apalah salahnya? Nike tu dah kaya sebab orang2 tak reti menilai!

          11

          1
        • Anonymous says:

          Neelofa pun fake juga lah. Muslimah fake!!

          11

          1
    • Anonymous says:

      CETAK ROMPAK ADALAH SATU KERJA SALAH ……. LAGU SIFU M NASIR PIKIR PIKIRKAN LAH…………
      siang malam peras kepala
      untuk menghasilkan sebuah karya
      tapi alangkah sedih di hati
      jika kerjanya tidak dihargai

      andai terjadi pada diri anda
      apakah agaknya yang dirasa
      banyak modal sudah ditanam
      melibatkan ramai pekerja

      tapi bila masa memungut hasil
      alangkah kesal w-ngnya tak setimpal
      andai terjadi pada diri anda
      apakah agaknya yang dirasa

      cetak rompak – menghampakan seni negara
      cetak rompak – kita harus membasmikannya
      cetak rompak – adalah satu kerja salah
      cetak rompak – oh inilah masanya
      oh untuk kita bertindak
      dan harus bekerjasama

      tidak kira corak ciptaan
      lagu, buku mahupun filem
      patutkah kita yang berpenat lelah
      orang lain yang memungut untungnya

      andai terjadi pada diri anda
      apakah agaknya yang dirasa
      memanglah seni kebanggaan
      wang bukan perkara utama

      tapi jikalau tanpa w-ng
      apa dapatkah kita teruskan
      andai terjadi pada diri anda
      apakah agaknya yang dirasa

      cetak rompak – menghampakan seni negara
      cetak rompak – kita harus membasmikannya
      cetak rompak – adalah satu kerja salah
      cetak rompak – oh inilah masanya
      oh untuk kita bertindak
      dan harus bekerjasama

      cetak rompak – menghampakan seni negara
      cetak rompak – kita harus membasmikannya
      cetak rompak – adalah satu kerja salah
      cetak rompak – oh inilah masanya
      cetak rompak – untuk kita bertindak

      cetak rompak
      cetak rompak
      cetak rompak

      – kumpulan lirik lagu kembara

      0

      0
    • Da’i Fazli says:

      Inilah jadinya bila manusia moral hilang. Tak kisah takde brand janji cantik. Kalau pakai ori pun sebab ko bayar label dan status. Ko sebenarnya memperkayakan golongan kapitalis!

      8

      2
    • Anti Lofake says:

      Aku tengok butik Lofake sunyi je kat negeri2 lain. Memang sesuai kena ciplak mahal melampau padahal kualiti tak ke mana pun. Mahal sebab dah ada nama. Macam tudung Lofake la. Kalau pandai cari nescaya ada yang secantik dan murah!

      3

      0
    • Chohkri Yulis. says:

      Salah pmikiran awk. Gni ke Islam? Menda salah ttap salah. Sbenarnya ada halangan utk halang barang2 fake ni. Krajaan pnah buat serbu besaran dlu…tp masa tu dh stat byk2 lg skarang..sampai x tkawal. Skarang krajaan akan buat serbu ble ada laporan dr pemilik atau penjual sah je. Ble dh rmai sgt dh jual yg kbykkn dr golongan bwhan jual…kalau krajaan buat bto memang kecohla 1 Malaysia nnt..haha. Mcm pdatang asingla kalau dr dlu kita tak acuh pasal isu mmang x rmai mcm skang. KL – Selangor pdatang asing dh 1 juta org. Ni crita bto sbb bak2 serbu mngenai lesen mmang aku thu.

      5

      3
    • Jengjeng says:

      rasanya bnde ni subjektif. mmg ramai org menggunakan brg fake, kalau dh tkde kemampuan tuu susah sikit nak komen and boleh kira dimaafkan sbb org yg takde kemampuan ni kadang2 dorang tktau pon pasan brand berjenama tuu, xtau pun yg dorang pakai tu fake.

      tapi skrg makin berleluasa instafamous pakai fake sume dan acah2 lifestyle kalah artis hollywood. siap promote lagi ig jual brg fake, bergaya pakai brg fake dah salah satu. dok promote dpt income lg lah salah. meluat akuuu. sume nak nampak kaya. poket kosong, otak lagi lah kosong.

      0

      0
  2. nok gebuzzz says:

    kalau teringin ape salahnyer…tapi ikut kemampuan kite…kalau smpi diri sendiri x mkn mmg cari nahas la…bak kate pepatah “biar papa asal bergaya”ramai jer aku nengok melayu mcm tu…nak anset ipong…tapi duit selalu xd…

    5

    1
  3. Anonymous says:

    Mmg ko x merompak tp org yang keluarkan barang fake tu merompak hasil idea org lain. so secara x langsung kau pun sokong orang rompak. Please lah jgn bingai sgt. Pakai fake item pun, takde org akan maki kalau ko duduk diam2 tak berlagak kaya. Tak payah bangga sgt pakai fake item tu.

    13

    1
  4. Ika says:

    memanglah tak berdosa tapi dari segi moral benda tu salah..umpama u pakai barang curi.. kena tanam sikap rendah diri dan pakai apa yg kita mampu..dah tahu benda tu fake tp anda beli juga..banyak lagi choices..pilihan di tangan anda..letakkan diri anda di tempat owner brand itu ya ;)

    9

    3
  5. cap rice says:

    Secara jujurnya, Abang Nara berpendapat memang tak wajar untuk kita membeli produk tiruan. Ukurlah baju di tangan sendiri

    haahahhaaahahaaa…bodohnya

    4

    1
  6. Ros says:

    Rosmah pakai Hermes dengan Tun Hasmah pakai Marie Claire. Siapa nampak classy? Lol. Money cannot by class. Confidence, elegance, beauty semuanya datang dari dalam. My gaji is 10k and my favourite brand is Charles and Keith. Sekian.

    6

    11
  7. Anonymous says:

    Aku sanggup menabung utk beli yg ori drpd yg fake, kalau pun aku x mampu aku beli aje brand yg mampu pakai cth yg selalu nmpk kat shopping mall tu. euwww mcmane korang sanggup pkai LV fake contohnye n bawak kehulur kehilir especially artis or selebriti x rasa malu ke.

    5

    2
    • Jemah says:

      Ko ni mesti spesis yg biar papa asal bergaya kan.ha3 sadis weh spesis mcm ko ni. Kumpul duit beli bnd2 mcm tu. Menabung beli rumah la wei.

      6

      0
  8. Hantu mak limah says:

    Kalau mak aku dia beli handbag pasar malam..bila dia balik rumah aku tgk eh..beg fake mk…bg aku dia mana lah tau brand mk tu branded..dia tgk cantik,suka dan ckup duit untuk beli…tp mcm kita org muda2..errr..bg malu aku jer pakai beg fake.

    4

    0
    • Anonymous says:

      Memang ada orang yang tak tau barang dia beli tu fake. Bagi saya kalau dalam case macam tu takpe sebab ye lah, bukan general knowledge pun barang branded semua ni. Tapi yang tak patut bila artist semua ni guna fake items knowing orang akan anggap diorang punya original. Tu dah kira menipu la jugak.

      7

      0
  9. Sadin says:

    Rilex la. Time aku aku tgh budget2 ni aku tak heran aku pakai fake beg brand Gusi pun.. Tgk bdk rmh aku ni setiap bln asyik beli kasut je. Cukup bln duit nyawa2. Baik aku simpan duit lg baguss. Tak da kudis pun pakai fake. Biarlah aku low class pun jnji ada duit simpanan.

    9

    0
  10. Lembu polkadot says:

    Honestly, aku agree dgn abg nara. Somehow aku rasa malu pakai barang fake ni…aku lg rela pakai barang yg dah mmg terang2 low end brand, dari yg high end tp fake.
    Btw,org yg dah biasa pakai barang ori ni, dia tengok yang fake , boleh kenal tau

    2

    2
  11. Lala says:

    Aku prefer pakai barang takde brand drpd barang tak ori.

    5

    2
  12. waniy says:

    dulu masa zaman uni, aku beli selipar jamban brand adidos.. tapi logo mcm adidas.. ni kira fake juga ke? aku rembat je selipar tu sbb plg murah dan selesa

    3

    0
  13. Fuhhhh says:

    Sama je mcm buat tetek bontot besar lepastu pakai mcm instafamous tayang sana sini, tak malu ke org tgk benda fake? Haaaa tepukkkk

    1

    0
  14. Cermin says:

    Kau sendiri pun noya masa kat vietnam bila jumpa tudung yang kau jual sama ngan kedai2 kat tepi jalan tu Jual. Siap record post dlm ig lg. Buat bising dlm kedai orang ckp ko lukis sendiri corak tu til owner kedai bawak keluar senapang kot. Nw apa kes keluar statement mcm smpah?

    0

    0
  15. Anonymous says:

    dato bodoh kaya bodoh

    0

    0
  16. haha says:

    sebenarnya dalam hal ni, kita kembali kepada basic ya, iaitu cetak rompak. Bayangkan, manusia instafamous tu jual barang fake, dia untung dan kaya pendapatan mencecah puluh ribu ringgit daripada perbuatan tersebut. Adakah dia usahawan yang berjaya? sedangkan dia tidak keluar sesen pun daripada R&D, design dan sebagainya. dia cuma perlu beli barang dekat China yang murah, lepas tu jual mahal sikit dekat sini. Pemilik asal yang susah payah keluar untuk design dan sebagainya?1 sen pun tak dapat. Kiranya mencuri orang lain punya karya.

    2

    1
    • mai says:

      berjaya la tu kiranya dia tau camna nak marketing,tak kira lah apa barang sekalipun, ko tuh,tah2 jual barang asli pun tak laku sebab bodoh dlm bab2 marketing..bongok punya haha

      1

      2
  17. Pakcik bawang says:

    Dulu ko merempan, menggila dekat Vietnam pasal dorang tiru tudung ko tu ap kes pulak???.?? Poyooo cakap x serupa bikin la ko pakcik.

    1

    0
  18. Anonymous says:

    Nak juga bapok ni..

    0

    0
  19. Anak Bawang says:

    kenapa nak malu beli barangan fake? pengguna nak membeli utk kepuasan diri sendiri even fake or ori. why should we bother other people punya comments? they buy by their own money, not your money. so stop it making noise. konon tipu diri sendiri sebab pakai barangan fake. itu bukan tipu diri sendiri. itu self satisfactory! dah dia mampu beli barangan fake jer, lain la korang nak sponsor dia beli brgan ori pula.

    1

    0
  20. bodopiang says:

    alif nih..
    kang kata xde otak marah…
    masa buat lagu..
    meroyan suruh org support..
    produk dia kena celup pun meroyan suruh org beli yg ori..
    suruh org hargai titik peluh org lain ..
    skg dia kata tak salah pulak pakai brg palsu ..
    ahahahahhahahaha

    0

    0
  21. allasandra says:

    in all seriousness. supporting fakes is you indirectly supporting an illegal business. Bila sesuatu perniagaan dijalankan secara haram ia secara langsung akan mengunakan cara haram dan tidak beretika untuk beroperasi. Ini menyebabkan jenayah seperti Child labour, human trafficking, modern slavery. Kerana mangsa mangsa inilah digunakan untuk membuat brg brg tersebut.
    Theres a reason why its a crime to purchase.
    Fikirkanlah.

    0

    0
  22. sagat says:

    nak gak bgtau dia pakai rege sekian2…antara badut2 kaya yg suka tjk bodoh…

    0

    0
  23. kak melah says:

    dok pakai branded2 beribu2 kuar pon muke pecah wat pe kak oiii….klu ko cantik pakai sarung guni buat baju pon cantik. Mengkayakan brand2 ni sume wat pe..motif tak hingin aku membazir duit aku kt diorg pakai jer ape yg mampu.

    0

    0
  24. bby says:

    kain kapan jugak xde tiruan..

    0

    0

Leave a Comment

Optional