Written by Bella | July 10th, 2019

Selepas dihimpit pelbagai spekulasi, akhirnya pelakon Fizo Omar dan Mawar Karim sah bercerai talak satu pagi tadi. 

Mawar berkata, sepanjang tempoh enam tahun perkahwinan dia sudah berusaha untuk menyayangi Fizo dan keluarga demi kebahagiaan mahligai yang dibina. Malah, kedua-duanya sudah cuba sedaya upaya untuk menyelamatkan rumah tangga mereka tetapi tiada keserasian lagi.

Namun, Mawar redha dengan ketentuan takdir dan dia sanggup berkorban demi kebahagiaan Fizo dan keluarga.

Selama enam tahun tempoh perkahwinan kami, saya telah cuba dan Fizo telah cuba untuk selamatkan perkahwinan ini. Mungkin sampai sini sahaja usaha saya untuk mencari keserasian antara Fizo dan keluarga. Saya korbankan kasih sayang saya demi kebahagiaan Fizo dan keluarga.

Mengakui masih menyayangi bekas suaminya, Mawar bagaimanapun enggan mengulas lanjut soal memberikan peluang kedua kepada Fizo. Masih terlalu awal untuk berbicara mengenai perkara berkenaan.

Difahamkan, perceraian mereka berpunca daripada masalah keluarga dan bukannya orang ketiga.

Sumber Berita : Kosmo Online

Kredit Foto : Astro Gempak

136 responses to Saya Korban Kasih Sayang Demi Kebahagiaan Fizo Dan Keluarga – Mawar Karim

  1. faraj says:

    Masa belom , memang syok nak duduk dlm panggung wayang. Dah halal cepat pula bosan… lebih2 yg batang halus!

    2

    24
    • Kak Wok says:

      benda boleh cerai, buat apa stay? senang sgt nk cerai skrg ni. kentot busok pun boleh jdi isu tau, tanya wekkkkkk

      6

      1
      • Anonymous says:

        Sampai bila nk tumpang bini, bro?

        17

        2
        • Ina says:

          Aku pun rasa rimas tinggal dgn in-laws ni. Ye lah malam2 kite nk gomol2 cium molot dgn hubby kt atas sofa. Kalu mak mertua ade… how la sis?

          39

          0
        • Office Girl says:

          Ade maid pun aku rasa rimas inikan ade mak mertua bagai. Lambat laun meletop jugak tu. Paham situasi Si Mawar. I cannot I need my privacy!!!

          56

          -1
        • Anonymous says:

          bawak mak adik tinggal sekali dgn bini… fizo ni paham2 laaa byr laa bil2 ker rumah ker aper yg patut… ni ajak tinggal sekali bayar duit makan mak adik sendiri jerrrkkkk

          mak fizo tuh xmalu ker xajar anak sendiri.. si fizo tuh kuar lah belanja lebih utk hal rumah… dah ajak mak adik tinggal sekali… si adik tu jgn tinggal free jerrkkk makan pakai berak cingkung sume nk free…. itu rumah kakak ipar yg bina hasil keje/berniaga.. skrg biar tiga2 berambus dari rumah tuh…

          83

          0
        • Mike says:

          Ini masaalahnya dengan Melayu kita. Bila kawin tu pandai-pandai la bro jaga hati bini. Ni tak, dah nama adik beradik tu kalau boleh suruh angkat tilam, katil ..duduk lepak sekali, makan lepak 3x sehari… dari pagi sampai malam. Datang ziarah tiap2 bulan sebab free hotel di KL. Kalau single lain la.. ini ko dah ada bini tu. Bukan nak suruh biadap pada adik beradik dan ipar duai. Ko agak2 la…itu rumah ko bukan jabatan kebajikan masyarakat. Mungkin Mawar bukan datang dari keluarga besar dan takada semangat kekeluargaan yang besar macam orang Kelantan. Mungkin bini rasa penat2 aku cari duit nak layan famili ko dah bertahun melampau la. Adik beradik pun jangan nak lepak ambil kesempatan sangat rumah abang/kakak sendiri ko. Dia dah berkeluarga kasi ruang!!!

          23

          0
        • Kak Ruby says:

          Kak Ros kita tu mcm nekad naik jumpa hakim. Macam dah tak tahan nak hidup solo gitu… mcm serik gayanya!

          9

          0
        • Anonymous says:

          Memang kalau dah tak tahan fed up dgn marriage /suami kita akan ckp …ahhh fuck it je. Maknanya kedua-dua menemui jalan buntu la. Salah sorang harus bertindak dan put this to an end.

          10

          0
    • Mat Sahdo says:

      Masa bercinta mmg sedap… beromen lepas kawin malam pertama mmg nikmat. Lama kelamaan bosan pulak. Asyik pattern sama je. Lelaki pulak cepat pancut. Pompuan kena warm up kasi gentel dulu. Lelaki nk pompuan mcm blue filem tapi pompuan Melayu, cium pun malu-malu apatah lgi nk kasi blowjob….

      0

      41
    • Anonymous says:

      silapnya 1 saja.
      a. patut dok asing2 dr awai
      b. dah dapat detect ada masalah cepat2 pindah.
      c. fizo patut tau beza, syurga akhirat (ibu) & syurga dunia. dua2 perlu dipelihara. dlm kes ni fizo gagal.

      124

      1
      • Anonymous says:

        Emak dan bini… isu rumit. Rasa sis Mawar dah buat jalan terbaik. Lebih2 kang nanti dituduh pisahkn kasih sayang mak dgn anak jantan. Nasib baik berduit so senang la nk buat decision Mawar tu. Kalu x berduit, duduk la mcm kem tahanan dgn puak2 dia rumah dah jadi dewan serbaguna !!

        55

        0
    • Mrs Liya says:

      Ni bkn psl ranjang ler. Ini pasal Geng Budu dtg tinggal si Rose pun naik stress. Mak mertua jgn diajar duduk sekali. Kalau serasi pun 1 dalam 5 yang sanggup tahan kerenah mak mertua! Mak sendiri lain, mak mertua mesti ada unsur2 nk kontrol ank lelaki.

      108

      -1
      • Anonymous says:

        Anak perempuan dengan mak boleh.
        Anak lelaki dengan mak.. byk problem.
        Emak kalu dgn anak lelaki lain mcm sikit. Lebih2 anak lelaki kesayangan. Tabahlah siapa yg tinggal dgn mak mertua yg ada anak lelaki.

        71

        0
      • Hot stuff says:

        BETUL!!!!!!!! Mertua and anak beranak byk yg semak dari yg bagus. Mcm nak compete dgn menantu. Konon ibu lagi ada hak pada anak jantan. Abuse their status as parents. Itu yg naik melampau. Berapa ramai yg bercerai berai pasal keluarga mertua

        34

        0
        • xtahan says:

          betul…even xdok skali pn semak..WA bagai..tnye arini wife msk ape..takot ank kebulur..ad je bnde nk control n bzbodi..

          14

          0
        • anak makcik bawang says:

          hahahah ini yang aku rasa. sampai bila patut balik kampung untuk raya. bila patut balik ke kl. aku kahwin dgn anak dia duda ada anak. sampai balik kampung pun siap tanya laki aku anak tidur mana? dalam bilik ke? orang raya balik kampung golek2 je lah… nama pun kampung. banyak lagi benda yang dia control. jadi aku ambik pendekatan malas nak layan. nak sangat layan cucu kau kan… hah layanlah. nak sangat layan anak kau.. layanlah. jadi aku cuma masak weekend je. kemas rumah semua aku tak buat. i just don’t care! jaga diri sendiri lebih penting sebab mak mertua ni kita cuma perlu hormat je bukan kena taat macam mak kandung. mak mertua aku pernah suruh aku kemas store. sedangkan dia ada anak lain yang duduk sama. tahu pulak anak dia letih kerja. habis tu aku??

          2

          0
    • Pro Kelate says:

      KENAPA Bila org KELANTAN bercerai KORANG sabitkan dgn negeri..BUKAN SEMUA org KELANTAN Jahat Dan BUKAN SEMUA BUKAN KELANTAN Jahat…INI SEMUA berpunca Dari PARTI POLITIK…ingat di KELANTAN je ke ADA SETAN…negeri2 lain SETAN TAK pergi …BUKAN main SEDAP lagi ngumpat….RASA lebih pahala atau KURANG dosa….

      8

      22
      • Anonymous says:

        sebab orang kelantan ni lain machiam skit kot…pelik
        baik laki maupun perempuannya.

        40

        6
        • Tersujat says:

          Tengok Coach Yin cukup… hiks!

          8

          2
        • Get real says:

          Alah geng mamak pun sama, kalau ada nak semua nak control. Semua nak lebihkan keluarga diorg

          9

          9
        • unknown says:

          bukan lain sikit lain banyak kott

          0

          0
        • diya says:

          hahahaha… kata la ape pun… 1 malaysia tau perangai org kelantan mcm mane… dgn pengor nye lg… hahaha.. selisih..

          4

          0
        • unknown says:

          sbb tu geng mamak sebolehnya dorg akan kahwinkan anak lelaki dorg dengan mamak yg seangkatan.. saudara sendiri pon onn.. dorg x pentingkan harta.. sekufu bg dorg adalah mamak yg selevel.. ada yg diimport dr india.. mamak sedar diri & dorg tau apa yg dorg nak.. if 1st child is a boy, means blessing.. tp xdelah sampai bunuh anak pompuan..

          2

          -1
      • Anonymous says:

        Baca kes2 kat bawah… byk yg dah terkena dgn geng Kelantan. Kes Aisyah berlian pelsu punya angkara? Puak Afrika ke?

        23

        3
        • Anonymous says:

          dah tu kau hanya fokus pada yang buruk aje, memang la.. ramai lagi yg baik2 dan boleh dicontohi.. kalau dah vbenci, cakap apa pun tak guna.. sampai 7 keturunan pun tetap tak suka..

          5

          2
      • anak makcik bawang says:

        SEMUA ORANG KELANTAN AKU JUMPA ESPECIALLY LELAKII SEMUA MACAM DARJAT TONG SAMPAH. EX ABG IPAR AKU KELANTAN. PERANGAI MACAM SIAL. HIDUP DIA KAKAK AKU YANG TANGGUNG. HARTA AKAK AKU DIA GEBANG KAN KE SEDARA MARA DIA… HARTA DIA. DASAR JANTAN KELANTAN!

        1

        0
      • Org N9 says:

        Sebab Kelantan serambi Mekah. Org harapkan Kelantan sempurna. Bebas maksiat dan perkara2 tercela… tapi… (sambung sendiri)

        13

        1
    • minah jambu say NO to drugs says:

      stay ngan mak mertua memang leceh macm ciak gitu ..dudok sendiri2 dengan suami amak kira dh ok ..mak mertua masok aje kan hadoii hancur !! dudok satu hari dua nak tengok anak cucu tkpe la ni nak staaaaay lama2 eeeee bosan nyeeeeeeeeeee !! mak mertua pulak kalau tk suruh balek tknk balek nak melagooooook aje kt rumah anak !! tk fikir ke pasal anak menantu ke ???? mak mertua tak fikir tentang privacy anak ngan menantu ke ???? bukan kate anak n menantu tk sayang mak tapi kalau bertandang rumah anak tu agak2 la eeeeeeeeeeee rimas dapat mak mertua cangini mawar cerai pon bagus lah aman sikit hati tu tenang sikit ..sabar ye mawar lain kali jangan cari jantan klantan macm fizo lagi ok ..semoga bahgia di masa depan..

      1

      0
  2. Anonymous says:

    Sebab tu kalu kawin harus tinggal berasingan. Ini ko angkut mak dan adik ko bagai oii. Bini pun fed-up…

    83

    0
    • Anonymous says:

      betol…. aku pernah. rasa mcm terpenjara dlm rumah sendiri. nak masak pun kena minta pendapat nak mertua. bila tak tanya nanti sentap buat2 tak lalu makan. memang 24jam asyik kena jaga hati dia. hati kita siapa nak jaga. husband pun serba salah, last2 kami keluar duduk jauh sewa murah. tapi rasa lega. bukan benci pada mak mertua cuma rasa tak bebas dan terperangkap ditengah syurga suami dan emaknye!

      84

      0
      • Get real says:

        Kepada orang pompuan semua, kalau dah kawin JANGAN duduk dengan keluarga mertua tak kira baik mcmne pun. Kalau yg buat2 baik lagi jangan. Find your own privacy.

        25

        0
      • Anonymous says:

        Kesiannya ko sis.. Aku mak mertua dah pesan awal2.. Jangan dok sekali dengan dia. Sebab dia tau kalau duduk sekali ni banyak buruk dari baik. I love my MIL.

        13

        0
    • Anonymous says:

      fizo anak mak.. susah laa. mawar dhla jenis independent n x suke itu ini diawasi. lgpon dulu aku tgk mawar ni x bape suke sgt dgn fizo tapi dah keluarga yg push2 so die cuba.

      41

      0
  3. takdir says:

    semoga mawar dan fizo tabah.. setiap yang berlaku ada hikmahnya… mungkin ini yang terbaik buat kalian…

    10

    1
  4. Mama Anak 5 says:

    aku rasa sbb famili fizo duduk skali tu baca komen2 dlm cari forum dot com. bini mana nk tahan? nk main kt atas washing machine pun xleh.. xder privasi. asyik2 main dlm bilik bosan la..

    32

    0
  5. Anonymous says:

    Bisnez Fizo per dh jdi? Kedai burger ada lagi ke?

    5

    3
    • wakakaa says:

      HOt Burger stall tu sume dah lama berkubur…
      harap kedai makan fizomawar kitchen tu jer laa lepas kawin… itu pun harap mawar inject modal dpt laa bukak kedai.. fizo tuh kan status bankrupt msa tuh… xtau laa skrg nama dah clear… sbb tuh nama kedai ade nama ‘mawar’… si fizo canang bukak kedai thai stail sbb hadiah utk mak… apekebondooo hadiah mak letak nama ‘mawar’ kan… skrg buat bisness baru ‘talk tentang bisness to newbie’.. jual air liur jer lah fizoo oiiiii mengalahkan toke naza… hati2 sape yg terkenen dgn fizo ni weiii… sikit2 fizo & family kikis…

      0

      0
  6. Anonymous says:

    Klu bercerai sebab hal keluarga in laws sangatlah x berbaloi sebb innm laws patut jd pendamai, bukan punca perceraian . Malang sungguh mempunyai mertua nnm ipar yg suka msuk campur hal anak yg dah kawen n x lepaskan anak tu dgn hidup sendri. Tgk sepupu aku yy mak jd punca roboh masjid, kesian sungguy

    49

    0
  7. Anonymous says:

    Lelaki main x best pun boleh jadi.., pompuan nk lelaki yg sensasi. Pompuan Melayu nmpk je lembik2 tpi atas katil kalah kuda liar!

    3

    7
  8. Anonymous says:

    Weyyy ni bkn psl atas katil la. Kan Mak si Fizo dan adik dia kalu x silap duduk skali. Mungkin Mawar raser privasi sudah x da.. Tahu je lah Geng Budu ni, puak2 dtg melepak ke kita x tahu. Rumah jdi one stop center homestay….

    60

    1
    • Kepochi says:

      Aku taknakla cakap geng budu. Sbb mungkin geng tempoyak, cencaluk pun ada yg sama jer. Tapi dari pengalaman dan pengamatan geng budu ni selagi ada sedara mara mesti nak tumpang. Masa study dulu aku tinggal rumah teres lebih kurang berbelas orang dalam rumah. Parents housemate suka datang tidur situ. Yg pompuan tentu la tak selesa dgn bapak member tu. Hotel bajet ada jer dekat rumah.
      Ada member ofis plak selalu mengeluh. Dia sekeluarga duduk flat kecik. Sedara mara hasben selalu datang KL mesti nak tumpang. Padahal berlambak jer hotel bajet.

      54

      0
      • Anonymous says:

        Betul, saya setuju. Sbb terjadi pada diri sendiri. Family ipar selalu dtg. Dah la tu buat mcm rumah sendiri. Tak jaga kebersihan. Pastu dh saya ni perempuan, hubby gi kerja, boleh pula abg ipaq lepak2 kat rumah. Saya pula jadi segan padahal rumah sendiri. Padahal byk homestay, hotel2 kat KL ni. Laki bini pun gaji byk pula tu..

        16

        0
    • Anonymous says:

      Jadi motel … ada buffet free. Mmg kalu sorang dtg, 3-4 kereta akan dtg. Tu standard ahhh.

      11

      0
  9. Anonymous says:

    Family should not interfere their children family matter problem.

    21

    0
  10. gem says:

    so betullah mawar x boleh masuk dgn keluarga fizo
    sbb tu lepas kahwin, kena duduk asing. paling2 pun mak mentua seorang je
    ramai-ramai pening kepala. takziah
    mawar xrugi kalau single pun. anak dah ada, duit byk. freedom!!!

    38

    0
  11. anonymous says:

    ini macam kes mawar ni the breadwinner of the family,sori yek kalau salah sebut,i sound stupid when writing in eng kiki kih kih

    15

    1
    • Anonymousjugak says:

      Hahaha….kelakar komen kau. Ok la tu breadwinner betul….Alpha woman. Agaknya jugak….Fizo pun lama tak berlakon, kerja apa? Apapun cian….nasib la ada inlaws camtu tapi ada jugak yg inlaws baik bini pulak cekik darah….apapun mmg kawin nak kena ada give and take….harap dorang baikla semula.

      11

      1
  12. Ros says:

    Oh geng budu. Mmg camping di mana2 level paria. Lagi2 stok x berduit dapat menantu terus owner kedai Fareeda. Move on la anak mami oi-anda semua ada, hidung pun mancung. Setakat laki budu, lupekan jela.

    23

    0
  13. Anonymous says:

    so fizo, ape lg get out u from that house angkut skali family2 ko tu, keje nak menumpang senang menantu aje erghhhhhhhh

    27

    0
  14. mak jemmsssss says:

    kadang-kadang benda nmpk remeh di mata lelaki tetapi berat di mata perempuan.
    Perempuan lebih suka privacy… bila dipendam xpaham2 lama2 benda kecik boleh jadi besar. Bila duduk sebumbung dengan ipar duai, aurat, tingkah laku, hati perasaan kena sentiasa jaga n xbebas nk buat apa pn di rumah sendiri.. klo datang skali skala xkisah.. ni kalau tiap2 minggu datang penuh rumah or duduk terus sebumbung.. mmg jadi masalah besar n akhirnya isteri terpaksa mengalah. Ini masalah general yg slalu org terlepas pandang. bak kata org bila jauh bau bunga bila dekat bau taik.

    74

    0
  15. Johorean says:

    Geng budu buat cam rumah sendiri ke tuuuu?

    4

    2
  16. anonymous says:

    hu hu hu kembalilah kau menjadi ‘dollah hapak’ cakap besar kemain nak jadi motivator konon,patut la skrg dah lakon balik jadi xtra pon extra lah dollah janji masyuuuk

    5

    2
  17. Anonymous says:

    kesimpulannya, dah kahwin, duduk rumah sendiri. sewa pun takpe sementara nak stabilkan kewangan baru kahwin. jangan duduk dengan mertua mahupun mak sendiri.

    duduk rumah mertua, kita tak selesa. duduk rumah mak sendiri, pasangan tak selesa. jadi lebih baik duduk sendiri. nak gaduh baling kuali ke baling lah. mertua/mak taktahu.

    kalau duduk sekali, gaduh sikit mertua / mak dengar. macam mana diorang nak suka kita/pasangan

    mak mertua pun, anak lelaki dah kahwin tolonglah sedar. memang syurga anak lelaki tu masih di bawah tapak kaki mak dia tapi janganlah kepit anak lelaki tu bawah ketiak, setiap benda hal keluarga dia awak nak masuk campur sampai baju raya kaler apa pun awak yang tentukan. anak awak bukan budak kecik lagi.

    kalau nak kepit, jangan bagi dia kahwin. simpan lah anak lelaki awak tu membujang sampai ke tua

    1

    0
  18. As says:

    Well finally orang tahu juga mak Fizo tu macam mana. Everytime Fizo ada girlfriend, habis dicantasnya sebab mak dia mata duitan. Sebelum Fizo dengan Mawar lagi, Fizo ada exgirlfriend model tu mak dia reject sebab konon tak berharta. Itu dinikahnya dengan Mawar, boleh tanggung satu family. Sekali Mawar tak tahan!

    35

    0
  19. Mira says:

    Kawin dgn. Kelantan memang suka bawa saudara mara. Yg. Menumpang tak ingat nak balik, na Sewa rumah lain,org.kelantan kena akui

    19

    1
    • lolita says:

      tadi aku nak komen mcm ni tapi kena kecam..hihi. mmg betol. sepupu aku kawen dengan minah kelantan. dah a wife tu tak keja, sepupu aku pon bukannnya keja besar. tapi geng2 budu tu slalu sgt la datang bertandang sampai sepupu aku terpaksa balik lepak umah mak dia. datang plak tu lama2, selagi tak habis beras kat umah tu tak balik. dah tu , datang nak jalan2 la, makan kat situ sini la..bajet mcm anak dia kawen dgn org kaya. si anak pon satu hal, agak2 la nak handle. ni tak, dia sama naik. tak geng2 budu datang dia pulak angkut anak2 kelik kelantan. hish! tak paham aku! sepupu aku tu dah lama pendam rasa, sampai satu hari tu sepupu aku cakap, kalau dah tak tahan sangat dia sanggup cerai! tapi wife dia tak tahu…sepupu aku cakap masa kitorang ramai2 kat umah mak dia. sepupu aku lelaki, apa dia heran. dr kawen takde masalah, dah kawen nak menanggung biawak idup buat ape dak. bakal janda la minah tu…makin hari makin naik tocang, dia tak tahu husb dia tunggu masa je.

      0

      0
      • Anonymous says:

        komunikasi. takut wife tu tak tau. luah, beritahu, tegur apa semua dulu, lepas tu kalau tak jalan, baru fikir tindakan selanjutnya. kita sendiri pun mesti terkebil2 bila pasangan nak pisah atas sebab yang kita tak sedar/tau. At least tau dulu, so nanti apa2 lepas tu baru nampak patut buat macammana.

        2

        0
    • jihan says:

      aku pon pernah alami benda ni. tension aku, rimas la dgn mak bapak asyik menumpang umah sewa bujang perempuan. ayah berkopiah tp takkan x pikir anak2 dara tu tak selesa ke ape.

      patutnya org kelantan ni kawen puak2 korang jer. korang je lebih memahami cara hidup korang. kahwin dgn orang luar …berapa kerat jer yg bahagia. yg lain…mmg cerai penyudahnye. lelaki kelantan nak jd biawak hidup , pompuan ken abuat semua, mcm menghamba. tp pompuan kelantan, ewww! pengotor yg amat. x housemate aku..ya ampun! pengotornya sampai kitorang soh dia pindah, sanggup bayar sewa mahal kerana hilang sorang dr menanggung tahap pengotor dia tu.

      34

      1
      • Anonymous says:

        Aku ada anak buah lelaki keja tentera diraja. Mak nya bangga anaknya dpt mkwe org kelntan. Ktanya nk tunang ckp masa raya tdi lh kat kmi2 ni adik ipar dia. Kiranya kakak ipar aku ni orgnya sgt rajin..serba serbi pandai dri kerja rumh smpailh buat kuih muih mlyu dan kuih2 raya trmsuk rempeyek. Kakak ipar saya ni org jawa kt kwasan zahid hamid.

        Nk jdikn citer sbb bangga dpt bakal mnantu org klntan…lalu aku pun ckp ” kak klau saya ckp jgn mrh ye”..apa dia..katanya.
        Ini media sosial ckp..tpi bukn aku..aku ckpkn je..habislh kak..org2 klntan pompun byk pmls dn pgotor..maaf kak..aku smpaikn je.

        Lalu kakak aku trkedu..ye..ke..
        Lalu akupun tenangkn otak dia..ini nasib je kak..klau dpt yg rajin dn pmbersih..nasib kak baik..
        Klau x….sian kak.
        Itu je.

        0

        3
        • Anonymous says:

          TERUKNYA PERANGAI KO. ORG CKP BKN KO NMPK, WLAUPN MGKN BETUL TP KO DH MCM LIBATKAN BUDAK PMPN TU YG KO PN X TAU ORGNYA MCMMANA, KLAU ANAK KO NK KAWIN TIBA2 BELAH 1 LAGI MNGATA DIA HNYA BERPANDUKAN CKP2 ORG, APA KAU RASA, PATUT X PATUT?

          0

          0
      • Amalina says:

        betol aku setuju. geng kelantan ni mcm ni, hak orang dia kalau boleh di akan sapu bersih bab makan lah, membungkus la!! , contoh la, datang beraya rumah besan bawak segala tok nenek dia sapai 8 buah kereta lepas tu, sebutir buah tangan pun x di bawa. dah tu kita ni tuan rumah dengar nak datang masak la beriya bagai bagai suma. sudah makan, depa ni boleh beli durian kat tepi jalan rumah tu lepas tu makan reramai kat luar rumah kami tanpa mengajak tuan rumah, ya allah buruk sungguh la perangai geng kelantan ni, hak orang habis dia sapu bersih makan, hak di beli offer ngajak pun tidak. tolong laa hapuskan bangsa mcm ni.muak aku dengan sikap orang kelantan ni.

        12

        0
    • Anonymous says:

      Tak baik cakap mcm tu. Saya org kelantan, kawin dengan org Utara. Lepas kawin adik beradik suami suka menumpang. Memang tak ada privacy. Bila saya luah pada suami, dia kata biarlah. Keluarga dia. Adik ipar pulak mengadu kat mak dia yang saya tegur dia macam-macam. Saya tegur sebab adik ipar ni suka ajak abang dia g mana-mana tanpa peduli saya ni kak ipar dia bukan tunggul kat rumah. Mak mertua pulak suka telefon suami saya arah pergi sana-sini ambik hantar adik beradik dia, buat saya tunggul. suami pulak macam lembu kena cucuk hidung. Ke hulu ke hilir semua setel pasal keluarga. Mak mertua sound saya sebab tegur anak dia yang menumpang rumah saya. Katanya anak-anak dia yang lain tak pernah bising . ” Hang ni anak mak tumpang macam-macam hang kata noh”. Saya kata apa? Saya kata tu abang dia, tak kisah. Tapi saya pun ada hak nak tau dia ajak abang dia pergi mana. Buat apa. Haa tu la org utara, kepit keluarga sampai ke kawin.

      2

      0
  20. unknown says:

    adik aku pun selalu citer housemate yg sorg nih suka sgt bw member family kelantanese stay rumah sewa dorg.. tegur la cemana pon dia buat stupid jer..

    u go girl.. buktikan geng nasi kandaq boleh hidop walau apa keadaan sekali pun..

    32

    0
  21. lili says:

    Dah kalau ayat Mawar mcm ni bunyinya, rasanya boleh assume mmg in law punya pasal. Mak mertua ni kan, kalau hidup tak menempek dengki dengan menantu mmg tak sah kan. Bukan la semua, tapi 80% gitu. Ada pulak jenis jealous anak dah kahwin, ehhh deyyyy

    31

    0
    • Get real says:

      Ahh betul2. Aku experience bende yg sama. Mak mertua mmg kuat berdrama tamil. Baru 2 bulan kita kawin, dia konon buat2 sakit.

      9

      0
      • Sabar selagi mampu says:

        A ah betul. Saya dulu, lps dua bln kawen pindah rumah sewa atas persetujuan kami suami isteri. Mak mertua saya terus mcm kena histeria! Dituduhnya saya sengaja nk pisahkan dia dgn anak dia. Sewaktu kami tinggal asing, dia jadi tak keruan. Dituduhnya saya santau anak dia sampai turut kata isteri. Walaupun kami masih bertahan sebagai suami isteri, saya akui, saya benci mak mertua saya.

        2

        1
  22. Ros says:

    apelah sangat geng budu kalau nak banding ngan geng nasi kandaq wei. setiap corner dalam ceruk malaysia ni ade kedai. hangpa dok meniaga kat tepi pantai lagi pakai sentimen tolong kaum di persekitaran penuh sampah sarap. hok aloh. lol.

    3

    7
  23. Pemikir says:

    Tak baik kita buat ramalan bukan-bukan. Jodoh dah habis nak buat macam mana. Bukan semua orang mampu untuk bertahan. Kalau kesabaran yang tinggi mungkin akan sedaya upaya cuba baikkan keadaan. Tak nafi ada yang rasa tak berbaloi nak selamatkan hubungan mungki sebab tak nak makan hati fikir masalah. Bagi sesetengah perempuan , kalau semua dah ada dan tak perlu bergantung kepada lelaki, jadi seperti Mawar lah. Buat apa pening-pening nak setel masalah, setel berpisah hilang la sakit kepala.

    9

    2
    • Anonymous says:

      Susah berkongsi kasih dgn anak lelaki. Kalau jenis anak lelaki baik dab rapat mmg mcm tu. Dia tersepit dipersimpangan delima!

      3

      0
  24. AK2.O says:

    Bukan nak burukkan kan geng Budu..Aku penah sewa 1 rumah dengan geng sana..rumah 2bilik…Sekurang nye info la aku yang awal duduk rumah tu..Aku balik2 keje..rumah aku penuh 1famili dia…Aku pulak sebagai tuan rumah jadi orang asing…3hari deorang stay..Nak xnak aku pulak terpaksa keluar tumpang umah kawan lain..Habis dia bawa dari adik beradik..atok..nenek..Aku bukan nak pertikai rezeki orang..tapi deorang datang kereta mahal2 beb..xkan la hotel bajet pun xmampu..adoiii laaa…macam2 karenah….

    25

    1
  25. Nour says:

    Fizo ko kawenla dgn orang negeri ko je. Yg paham loghat Kelantan. Aku dah rasa. Dulu hsemate Kelantanese, Aku serik.

    13

    0
    • Anonymous says:

      neelofa available

      4

      1
      • Anonymous says:

        Lofak sendiri taknk Kelantan..bekas Agong pun xnk Kelantan. Lofak akan dpt Mat Salleh atau Arab Kaya. Korang tengok je lahhh..,,

        11

        0
        • Anonymous says:

          agong & adik beradik dia semua tak kawen kelantan, kawin rusia, sophie tu tak sure mat salleh mana..Pastu dulu, si fakhry kawen , manohara dr indon. sanggup kawen indon tu dr kelantanese.Tengku amalin plak kawen kerabat brunei.

          7

          0
        • wakakaa says:

          tu lah pasal… kerabat kelantan pun xingin dgn kelantase sendiri… dah laa pengotor… kang penuh tanam istana dgn sampah..

          1

          0
  26. Ustaz Texas Chicken says:

    Mawar dah free, boleh le cuba yang lain…mesti ada yang lebih panjang dan amat memuaskan

    0

    3
  27. menantu yang dibenci says:

    dah kahwin, duduk rumah sendiri. sewa pun takpe sementara nak stabilkan kewangan baru kahwin. jangan duduk dengan mertua mahupun mak sendiri.

    duduk rumah mertua, kita tak selesa. duduk rumah mak sendiri, pasangan tak selesa. jadi lebih baik duduk sendiri. nak gaduh baling kuali ke baling lah. mertua/mak taktahu.

    kalau duduk sekali, gaduh sikit mertua / mak dengar. macam mana diorang nak suka kita/pasangan

    mak mertua pun, anak lelaki dah kahwin tolonglah sedar. memang syurga anak lelaki tu masih di bawah tapak kaki mak dia tapi janganlah kepit anak lelaki tu bawah ketiak, setiap benda hal keluarga dia awak nak masuk campur sampai baju raya kaler apa pun awak yang tentukan. anak awak bukan budak kecik lagi.

    kalau nak kepit, jangan bagi dia kahwin. simpan lah anak lelaki awak tu membujang sampai ke tua

    1

    0
  28. Anonymous says:

    Tapi serius menyampah masa dyorg mula2 kawin dulu…menunjuk macam koranglah pasangan paling perfect.Melamar kat wayang…Pastu igt masa yg kecoh pasal tudung paridah tu….(boleh tgok semula video2 yg lepas)…betapa bongkak dan angkuhnye pasangan suami isteri ni menjawab membalas pertanyaan org…masa tu mmg siapa2 yg ingat akan geram sgt2…dengan ketawa angkuh…tapi skrg bukan nak ketawakan atas perpisahan dyorg ni…cuma nak ingatkan kat semua…apa pun jgn lah berlebih dlm kehidupan ini…moga ini jadi iktibar kat pasangan ni (jika berjumpa pasangan lain pulak nanti) dan untuk aku juga.

    5

    1
  29. Ally cat says:

    Kelantanese ni kalau sapa boleh cakap loghat dia, boleh follow cara dia, dia suka la..dia mmg sembah ratu la kat kauu..tp kalau xmau ikut cara dia, xlayan bahasa dia.. mmg dia xlayan la kau..

    11

    2
  30. Anonymous says:

    Diaorg ni paling aku x kena time jual tudung buat mcm lembu org serbu dulu…

    2

    0
  31. Anonymous says:

    Kelantan patut kawin Kelantan. Negeri lain x phm dgn sifat kenegerian mereka tu. Yg tahan ok. Yg x tahan dan x phm mcm aku ni rasa lebih rela carik Indon!

    14

    1
    • Anonymous says:

      Msalhnya pompuan klntan dh byk tgkp org lelaki luar dri klntan..pndai2. Dh tu berat tulang dn dompet di zip2kn je..x kuar blnja.

      6

      0
  32. Dari sudut pandagan ?? says:

    Klau kawen sbb rupe paras, harte, pgkat, atau sbb femeli jodohkan dan satu pihak je yg suka, mmg ade hrpn xkan brtahan, tp klau kawen sbb ikhlas, jujur , tanpa ade cmpor tgn femeli, dn btol2 ade teamwork utk wujudkn cinta & utk mnjayakan prkawinan tu, inshallah selamat..

    3

    0
  33. Anonymous says:

    dah dapat payung emas tauke tudung… ko plak pi heret mak ko sekali maka…tamatlah. berlakon je lah drama tv3 pkl 7… :((

    11

    0
  34. Anonymous says:

    Kawin sama Kelantan mmg ko kena follow cara diaorang la. Baju merah mesti ada… :((

    5

    1
  35. Anonymous says:

    I igt i sorang je yg kawen dgn kelantanese yg suke hangkut all family members buat rumah jadi port, mentang2 aku anak yatim piatu, makan hati sendiri je, rupe2 nye based on comments here ramai kelantanese mcm tu, mase mula2 kawen dulu rase teruk ke aku rase mcm ni.. skrg dah lali dan faham Alhamdulillah

    15

    1
  36. Kosni says:

    Leceh geng budu ni, aku pernah la dapat girlfriend instafamous kelate, geram je. Jalan kemana2 semua orang nak tengok, dahla aset besar, malam2 manja merengek. Haih pening aku nak keje pun tak senang. Selalu mc sbb suka sgt ajak bercuti. Paling aku geram, diorang ni masak kemain. Gemok jadinya. Lepas tu dia je cantik. Aku ni? Chubby. Ni aku komen sementara hilangkan lelah baru lepas gym.

    4

    0
  37. Gegurl says:

    Mesti guna ayat… bini boleh cari mak sorang ja di dunia ni… kemonlah… kepada lelaki yg anak mak… better la jgn kawen klo x dpt adil kepada isteri n mak… dan kpd mak yg rasa terancam klo anak laki kawen… baik larang anak tu kawen yer…bkn ja mawar… sekeliling aku pun ramai yg jadi janda sbb kes anak mak..

    20

    0
  38. Anonymous says:

    Saudara-saudari bawang sekalian.. yang dh bercerai tu cerita diorang, salah silap diorang. Jangan la nak mengata, mengumpat, menfitnah fizo mawar ngn family kelantan/p.pinang. Dah xde keje lain ke brader sister smua? Bawak komen & nasihat korang dekat rumahtangga sendiri dulu ya. Org lain yg bercerai, korang pulak gila sendu nak tambah dosa fitnah. Tak usah jadi bodo

    15

    1
  39. Kisah Benar says:

    aku pernak bercinta sama awek kelantan. mula2 macam sweet. lama2 semacam rimas. sehari message 15 kali. macam nak tahu aku kemana. aku ni dah la kerja dia asyik sms. bila tak layan merajuk lepas tu bila aku tak pujuk dia call. lama2 aku minta transfer. aku pakat dgn sepupu aku konon dia awek aku. si budu x puas ati member fb aku semua dia stalked. lama2 aku maki sbb dah tak tahan. sengaja aku buat geram sbb dah mcm mental dan psiko!

    11

    0
    • Kisah Benar pt says:

      (Bersambung) Aku minta transfer jauh sbb nak putuskan langsung. Amat mentally dependent pd aku. Jenis 24jm nak bercinta mcam filem hindustan. Aku rimas sbb aku suka wanita berdikari. Yang paling tak berkenan suka psiko orang. Mula buat ayat “kita tahu la kita tak cantik” “siapalah kita.. kerja pun tak bagus macam awak”. Eeee rasa nak tampar je. 24 jm nk kena belai. Serik lah

      10

      0
      • Kisah Benar pt 3 says:

        Yg paling x tahan sanggup stalked kawan2 aku. Habis semua dia nk add guna akaun palsu. Itu belum kawin nanti dah kawin silap2 nk keluar isi minyak pun dia call 5-6 kali. Yg paling leceh jenis tarik simpati macam2 alasan nak suruh aku sembang layan kerenah dia…

        8

        1
        • sos says:

          org kelantan kalo dpt tau ko gaji besar skit… if xgaji besar tp family ade tanah sendiri… memang diorg akan ikat ko gila2 smpi lubang cacing dia nak control… yg pandai mcm ko dpt lepas… memang hansuang diorg ni… aku kalo dpt tau dr kelantan… atau ade ipar ke makcik nenek kelantan dan2 tu juge aku block no fb ig twit etc sume… nk kwn bole itupun mampus pi malas lyn.. buat leceh nasib lah aku block terus…

          2

          0
  40. Anonymous says:

    Kelantanese mmg lain sikit diaorg. Aku mmg xleh masuk dgn Kelantanese. Cara entah tak paham mereka berpikir. Cakap syuga tapi bab beli emas sanggup x mkn!

    10

    0
  41. Wekkkkkkk says:

    Komen aku punyalh menusuk psl mgutuk..last2 x ada..nara ni nmpk ke jika kita tulis sebelum clik trakhir sending….klau terlmpau kutuk org2 dia..dia dh tahu awal2..block kn.

    0

    0
  42. Macai Pedih DiLazer Ikon Felda says:

    Perempuan kalu dah berduit lepaskan saja besok nyesal bila dah tua!

    0

    0
  43. Anonymous says:

    Npe org klntn xnk dok klntn

    3

    0
  44. Anonymous says:

    Sbb tu ka sharnaz kata dlm fmly ada 3 ja, mak, bapak , anak.. Yg lain semua kera. Mujur sharnaz lelaki..

    6

    1
    • Anonymous says:

      Aku dah merasa tinggal dgn mak mertua. Mmg no privacy dan terpaksa pendam je apa2 hal pon. Aku sanggup pindah keluar rumah pkl 6 pagi pergi kerja pun xper. 3 thn kot.. mmg korang akan hilang identiti diri. Rasa mcm berkongsi kasih je dan bukan rumah ko. Rumah sendiri baru rasa nikmat ada suami.,

      8

      0
      • Anonymous says:

        Member dulu cm tu jgk. Suami dia mmg baik, Bangun 5 pagi masak dulu sblm keluar kerja. Kerja gaji biasa je, tp gaji laki die lg sikit tu pun mak mertua kawal. Dia tak mintak pn nk suruh asuh anak2 dia, kena lah dia bayar mertua die . Nk beli susu anak pn pkai duit sendiri. Tak jemput duduk sekali pn tibe anak beranak mai duduk skli, mujur adik ipar ok. Tu pn kena tuduh hasut adik ipar jd degil, yelah pening dgn perangai org tua. Itu berpurdah ye org tua tu. Siap ada calon isteri lain, patut la tak kisah rupanya mertua pn bini no.2. Wife pertama takde anak duduk rumah org tua. Dh meninggal br kwn tau pak mertua ade wife sorg lg. Mujur skrg dh bahagia kwn aku tu laki bini gaji besar. Berkat sabar pernah PJJ bagai.

        1

        0
  45. Anonymous says:

    Dalam 1 rumah tak boleh 2 queen..mmg haru..

    6

    0
  46. Fizodobo says:

    Gud job mawar … mennyusahkn jer tanngung biawak hidop ank beranak..patutpun lately fizow sllu up story ttg dulu hidup susah skrg berjaya konon…rupanya nak cover smua harta dia smua dri harta mawar…x malu sungggguhhhh

    7

    0
  47. Anonymous says:

    Bini dan ibu.. mmg ko tersepit la dlm satu rumah.

    2

    0
  48. No name says:

    Dulu bkn mawar kata jth hati kat fizo sb cara si fizo layan mak dia kaaaa ?? sb katanya klw layan mam dia baik confirm mcm tu la dia layan bini dia.. sudahnyaaaaa cam gini.. lps ni mst mawar x mau dh kawin lelaki ank mak hahahaaa

    0

    1
    • Anonymous says:

      Sis, setiap pernikahan akan melalui fasa2 berbeza. 6 thn sudah mestilah pantai pun berubah mengikut waktu, harapan, impian dan keadaan.

      2

      0
  49. Solo Lagi says:

    Mmg kalu ada family menyibok kita akn sakit hati meluap-luap kew sis? Aku kawin sbb ko.. bukan mak ko! Aku yang nk jamah kote ko malam2. Mcm tu ke perasaannye? Tolong explain sbb Mawar tu mcm hilang sabar je?!!!!!

    0

    0
  50. riana says:

    tapi betulla..nape ek..geng budu ni mcm x der rs bersalah kalau bawak puak2 diorang duk sekali tumpang rumah bini?kawan aku ,adik ipar dia dh dekat 4 tahun menumpang je kat situ…laki kawan aku plak selalu outsation..pastu kalau family dia dtg berhari2 kat situ..rumah kecik..adoi….bertabahlah…

    4

    1
  51. Mawarberduri says:

    Takziah untuk FizoMawar. Sepatutnya dibendung n kena tegas, kalau isteri selalu komplen tak selesa, suami kena ambil kira & pandai2lah bagi alasan pada mak.
    Saya sendiri, suami orang utara. Baru 2 bulan kawin, mak mertua dah suruh adik suami duduk ngan kitorang. Memang saya bangkang, ckp terus terang pada suami yg tak selesa ada org lain. Bertegas jugak walaupun sekarang kena pulau dgn mereka. Kalau jadi, memang adik ipar tu jadi mata2 mak depa la. Mujur suami Bertegas dan bagi alasan… Dia faham, itu ibu n ini isteri. Hormat dua dua. Ada batas lebih elok.

    18

    0
  52. Imah says:

    Ramai je jantan anak mak, x kira negeri, aku org terengganu ank yatim, x de nak angkut adik beradik pun, tp bekas laki aku org jerlun kedah sampai sekarang ddk dgn mak bapak dia. Bertahun nk rujuk dgn aku, sorry la…..

    10

    0
  53. Zaira says:

    Msg2 kena tolerate la. Yg anak,kena la tau batas2 menjaga hati dua2 wanita. Aku kawin dgn org KL yg maknya asal Kelantan. So far, ok je setakat ni,xde la geng2 berangkut menempek rumah sedara mara. Aku pun tak pnh dipaksa utk ikut cara dorg,wlpn dlm rumah aku sorg je ckp KL. Klu x fhm aku tanya. Aku plk yg segan sbb dorg x berkira. Mgkn nasib Mawar dpt yg perangai hulu(klu itulah puncanya).

    6

    0
  54. Anonymous says:

    Mmg byk problemlah kalau mak mertua gn menantu perempuan kalau duduk sekali…Islam pun menggalakn suami cari rumah untuk isteri.

    3

    0
  55. Anonymous says:

    mungkin si suami boleh cari rumah dekat2 dgn area tu….6 thn dia tak selesa ditambah dgn baby.

    1

    0
  56. Anonymous says:

    janda kaya bakal ditackle oleh org2 asing islam yang kacak dan tahu erti islam sebenar…termeranalah lelaki2 melayu jdi gelandangan, cukup2 makan.

    0

    0
  57. audra says:

    aku kelantan, bekas laki aku org utara. aku dah biasa berdikari, mak aku yg pure kelantan tu jenis tak bagi anak menantu menempek – sila berdikari. bekas laki aku tu yg sibuk nak bagi tumpang adik beradik dia kat umah aku kat KL ni. adik beradik aku pun aku x bagi duduk lebih 3 hari ni kau nak bagi duduk berbulan.. Bila tak dibagi, gaduh oi siap MIL kata aku berkira lagi. Huh! nasib baik aku kental. Gile nak ngadap perangai anak dia yg x semenggah tu.

    korang sikit2 ade isu terus petik kelantan… mcm la negeri lain sume suci murni. hari2 korang kawan baik ngan org kelantan. masuk blog gini korang mengata mcm2… mcm xde la kelantanese yg baik kat mata korang… cube la open minded dan x main sentimen negeri..

    2

    6
    • errrr says:

      kisah ko ni cuma 1 dari 10k org kelantan….
      kes ko adik ipar cuma nk menumpang beberapa bulan jerrr….. jenis kelantase ni memang famos bwk anak beranak bukan menumpang tp tinggal terus…. dah laa pengotor tinggal nak free jer…

      3

      1
      • Anonymous says:

        ishishishish….iyo ko, takutlah. Patutnya ada syarat sebelum menikah.

        0

        1
      • Anonymous says:

        kalau setaman pun sama, setinggan apatah lagi, kalau ada 1 family kelantan, siap ko, ada tumbuh mcm lalang, lpas tu guna perkataan seringgit di KL pun dlm bahasa mereka. Satu riyal..satu riyal..x boleh ke ckp seringgit..nymph, mcm mereka je ada bahasa ibunda..itulah kenyataanya..

        1

        0
  58. AKU says:

    entah kenapa aku benci kelantan, fikir punya fikir, rata2 aku jumpa, nasib aku x baik, serumah dn sebilik, baju aku hilang, aku x pernah buka almari dia walaupun dia tak kunci. Almari aku aku buka juga, sbb aku percaya, hbis siap pinjam baju kurung aku silih berganti pakai, bila basuh pulak, di bahagian kain kembang tu ada kotor, main celup je baju. Buat almari aku mcm almari dia, last2 aku pindah.

    lagi satu, dpur byk tahi tikus, aku juga yg bersihkan masa dgn dia.
    lagi satu, dia pindah ke rumah tu, bawa perabot org, semua dia kebas, walaupun perabot tu nyawa2 ikan.
    lagi satu, agaknya mmg mcm tulah kan perangai kelantan, suka angkut-angkut, mcm haiwan angkut-angkut tu yg bwa tanah luar masuk ke rumah jdikan tempat tinggal ..rumah jadi mcm sarang semut.

    0

    1

Leave a Comment

Optional