Written by AbangNara | January 25th, 2013

Susulan entri “Ibu Liyana Jasmay Kesal Gambar Pra Perkahwinan Anaknya Tersebar” yang dikeluarkan sebentar tadi, banyak pihak yang menyalahkan CandidSyndrome yang merupakan jurugambar bagi foto-foto pra perkahwinan Liyana Jasmay dan Fathuddin.
saiful nang
Sebentar tadi, Abang Nara telah menerima satu email daripada Saiful Nang, pengasas CandidSyndrome yang menjelaskan isu ini dengan begitu panjang lebar sekali. Agak menarik cerita di sebalik tabir yang telah berlaku. Sila baca di bawah:-

TERKEJUT UNTA bila ramai yang forward kan link sebegini kepada saya http://beautifulnara.com/ibu-liyana-jasmay-kesal-gambar-pra-perkahwinan-anaknya-tersebar/

Respon saya : Betul ke makcikkk?? Atau kerana saya tak beri hak ekslusif tu kepada wartawan BH kegemaran Makcik Si Jaydee tu? Kalau makcik malu kerana gambar itu untuk tontonan peribadi, mengapa pula Makcik sekeluarga minta saya berikan foto itu kepada BH untuk siaran ekslusif hari Ahad 20 Januari 2013? (belum kahwin lagipun tarikh tu) Takkan tersebar di internet tak boleh, tapi masuk paper pegang-pegang tak kisah pula? Adakah kerana makcik rasa bingit baca komen yang semuanya panas mendidih menghentam anak sendiri? Bilakah masa kita persetujui tentang apa yang makcik katakan itu? Saya tak pernah diberitahu dan tidak pernah bersetuju tentang hak ekslusif BPop

Tentang gambar pra-perkahwinan yang tersebar dan disebarkan. Saya bukanlah selebriti, kata-kata saya bukanlah suratkhabar lalu nak ambil untuk kilas perkara ini. Maka saya gunakanlah facebook untuk memberi penerangan ini.

BIAR SAYA CERITA DARI MULA…

Saya ingin mudahkan ceritanya. Kurang 3 hari dari 14 Januari (tarikh pra-perkahwinan) itu, Izuan Mokhtar yang menguruskan wedding LJ menguhubungi saya dan bertanya jika berminat untuk penajaan fotografi. Setelah melihat jadual saya nyatakan saya akan ke Mekah pada tarikh itu. Walaubagaimanapun beliau menyatakan tentang sessi pra perkahwinan dan saya jawap yang itu boleh dijalankan kerana masih sempat untuk dilakukan. Semuanya melalui telefon dan Izuan sendiri berkata akan meminta Liyana sendiri menghubungi saya tetapi hingga ke hari pengambaran masih tiada panggilan (Izuan tidak beri nombor Liyana kepada saya).

Kami satu pasukan CandidSyndrome pergi ke sana dengan call time pada jam 9 pagi. Kami tiba tepat pada masanya di Hyatt Kuantan. Tetapi Liyana hanya tiba jam 1 petang dengan alasan yang dinyatakan oleh Izuan Mokhtar kerana “overslept”. Beliau sampai tanpa kesal dan tanpa maaf terus sahaja berlalu. Pengambaran dilakukan bermula jam 5 petang.

Mungkin umum kenal gaya CandidSyndrome yang tidak mengambil foto pra-perkahwinan yang intim. Disebabkan terlalu penat menunggu dan semua pra-visual yang kami sediakan tidak boleh digunakan disebabkan kesuntukan masa yang hanya membenarkan pengambaran dilakukan hanya disekitar kawasan hotel sahaja, maka kami hanya mengambar mengikut flow dengan kurang intervensi dalam pengaturan gaya. Apa mereka pose kami shoot. Kerja kami hanya mendapatkan detik yang terbaik. Itu juga adalah permintaan LJ sendiri kerana Fathuddin digambarkan orang yang sangat pemalu untuk posing. Ia melanggar prinsip saya sebab itu saya sendiri tidak publish foto-foto intim mereka itu di facebook saya (pernah cuba sekali, terus kena hentam. Saya pun remove terus untuk jaga airmuka LJ dan keluarga juga tidak mau cacatkan prinsip saya sendiri)

Sehingga habis pengambaran, TIADA TERMS & CONDITION kami yang mereka setujui dan tiada T&C mereka yang telah diberitahu kepada kami. Malah semua email perhubungan saya dengan pihak mereka melalui Izuan Mokhtar juga terus dengan LJ juga tidak pernah dibalas. Kami di CandidSyndrome International memang mengamalkan sistem semuanya perlu dituliskan agar tidak menjadi kekeliruan pada masa mendatang. Tetapi mereka tidak respon dan masa juga semakin singkat. Mudah kata, semua tu berlaku macam kawan-kawan pergi shoot sama-sama. Tak ada apa-apa yang mereka mahu jadikannya saksi bertulis walaupun sekadar email.

Hak foto adalah milik fotografer (selagi tidak dipindah hak dengan pembayaran atau klausa tertentu yang dipersetuji secara bertulis dan berbukti) dan hak penerbitan masih pada muka mereka. Bermakna, kami berkongsi hak kerana kami menaja. Maka kami tidak setuju dengan hak ekslusif yang diberi kepada BH TANPA ADA PENGATURAN ROI (Return of Investment). Kami minta kepada BH menerusi wartawannya Jaydee (Zaidi) untuk memberikan kami beberapa artikel kepada syarikat kami, tetapi beliau tidak mengendahkan langsung email itu sehingga hari dateline. Pada hari dateline beliau cuba kacau saya untuk dapatkan foto-foto itu dari saya dan apabila tak dapat, habis semua mak, ayah, liyana, kakak liyana, izuan semuanya dihubungi.

Saya berdiri tetap dengan pendirian saya, dah lah saya hanya boleh ambil untuk pra-perkahwinan sahaja dan semasa perkahwinan mereka saya sudah ada urusan satu lagi perkahwinan yang akan berlangsung di Mekah. Jika mereka pada mulanya suka akan foto-foto yang kami ambil, kemudiannya mereka mahukan hak foto itu sehingga kami tinggal tiada apa-apa yang boleh diharap untuk membalas semula penajaan itu.

Begini mudahnya, bila semua foto nak diberi kepada BH secara EKSLUSIF dan tiada yang lain boleh dapat DAN BH tidak mahu memberikan kami publisiti, di manakah mahu kami perolehi pulangan penajaan?

Pada 17 Januari lalu saya menghubungi seorang Penolong Editor di sebuah akhbar lain yang kemudiannya terus mengatakan “Yes, kami akan berikan publisiti kepada anda, lebih dari yang anda minta” jika kami bekerjasama dengan mereka untuk foto-foto itu. Ikutkan ranking akhbar, saya lebih suka pilihan ini.

Sepanjang perkahwinan selebriti yang kami buat sebelum ini dari Ning Baizura, Datuk Dr. Sheikh Muszaphar, Awal & Scha dan lain-lain semuanya berurusan secara yang mudah. Kami ambil foto, dan wartawan yang mahu akan hubungi kami dan kami respon dalam masa kurang 4 jam mereka dah dapat foto yang diminta. Dalam masa yang sama kami juga dapat publisiti yang diminta. Tahu tahulah, fotografer dan video ni biasa mana sebut sangat dalam kredit pun. Kalau Wedding planner dapat 3 perenggan, designer dapat 2 perenggan, juruseolek pun dapat 1 perenggan, kami-kami ni biasa dapat kredit kecil yang satu ayat seperti “fotografi dijalankan oleh candidsydrom” (siap salah eja lagi selalunya).

Pada malam yang sama, 17 Januari, Izuan menelefon saya dan menyampaikan satu pesanan yang saya anggap angkuh yang kurang lebih berbunyi

“Kalau susah sangat berurusan dengan Saiful Nang dan CandidSyndrome ni, tanya dia berapa fees dia haritu, kita bayar sahaja…senang cerita”

Lalu saya jawap kepada Izuan, “Jangan ingat duit boleh beli hormat. Jangan cakap tentang duit dengan saya kerana saya tahu mereka bukan dalam golongan pelanggan saya”.

Izuan tetap mahukannya lalu saya mengarahkan pejabat saya, Azman Salikin untuk membuat sebutharga seperti biasa. Pada keesokannya 18 Januari Izuan menelefon saya dan menyatakan

“Liyana kata sampai sini sahaja, dan kami tak berhajat untuk teruskan dengan CandidSyndrome dengan HARGA YANG RIDICULOUS”.

Saya senyum dan saya katakan kepada Izuan, bukankah saya dah beritahu Liyana bukan dalam kalangan pelanggan saya (Saiful Nang) kerana khidmat Saiful Nang tak sama dengan team CandidSyndrome. Jika seharian pengambaran dengan saya dengan caj RM12,000 dikatakan ridiculous, saya hanya ulang kata kepada Izuan “Saya dah kata, jangan main soal duit dengan saya, saya tahu siapa pelanggan saya dan saya pilih pelanggan juga. Saya pernah tolak tawaran kerja puluhan ribu ringgit dari jutawan ternama yang tidak pandai hormat kami sebagai manusia, maka jangan sekali-kali main harga diri kami dengan harga dalam ringgit”.

Hari berikutnya, Izuan menghubungi saya semula, katanya kalau saya nak publish semua itu hak saya tapi semuanya sampai di sini sahaja. Kerana foto itu juga akan digunakan oleh BH. Akhirnya BH dapat juga jadi yang PERTAMA publish foto itu. Menanglah sudah perjuangan Jaydee yang berjaya memporakperandakan hubungan yang awalnya baik, kerja kami juga mereka sukai. HANYA KERANA KAMI TIDAK MAHU MEMBERIKAN HAK EKSLUSIF KEPADA BH SAHAJA (kerana kami tidak diberitahu sebelum pengambaran tentang itu dan juga BH tidak mahu memberikan pulangan publisiti kepada kami) HABIS SEMUA yang awalnya elok dan hujungnya bengkok.

Kecoh dengan perkara itu, saya tanyakan kepada Izuan MENGAPAKAH LIYANA DAN KELUARGANYA TIDAK PERNAH MAHU MENELEFON SAYA?

Diberi kepada saya gambaran dari Izuan, mereka ini telahpun mempercayai semua yang Wartawan Hiburan BH, Si Jaydee itu katakan. Maka semua hasil buat kami masuk longkang tanpa saya mampu menyatakan cerita ini LANGSUNG kepada Liyana. Hingga hari ini pun saya tidak mahu bercerita kepada umum tentang ini, tetapi apabila Makcik dah mula bagi statement, saya pun bagilah juga statement ni.

Manalah tidak sentap, mereka lari dari berhubung dengan saya. Minta no telefon dari Izuan pun tak dapat. Macammana masalah kecil macam ni boleh diselesaikan dengan cara pengantara. Jadinya macam sekarang ni lah, masalah tak selesai tapi dah mula kecoh belakang-belakang.

Takkan kerana hangit orang hentam anak pegang-pegang dalam pra-perkahwinan jadi isu besar pasal masuk dalam blog tapi dalam newspaper boleh pun.

Kepada newspaper, blogger hiburan silalah ambil cerita ini kalau sudi ye. Saya ni bukan Artis glemer, kalau saya bersuarapun bukannya orang nak pandang. Tapi kalau anda pandang, saya suka dengan anda kerana terbukti anda memberikan LAPORAN TELUS ;)

Kepada Izuan, anda seorang yang sangat professional. Saya selesa bekerja bersama Izuan. Cuma saya yakin Izuan juga ada masalah kerana beliau menerima arahan dari RAMAAAAIIIII BOSS di belakangnya.

Saya minta keluarga Liyana tidak teruskan melatah dan sila jangan jawap lagi isu ini. Saya pelawa untuk telefon saya kerana saya tak boleh telefon anda. Selesaikan cara baik, pasti ada jalan.

SAIFUL NANG
Pengasas
CandidSyndrome International
CandidSyndrome.Com

Semoga dengan penjelasan ini kita akan lebih jelas dan tahu apa sebenarnya yang telah terjadi. Terima kasih kepada Saiful Nang atas email yang dihantar. Untuk info lanjut anda boleh layari Facebook Saiful Nang.

350 responses to Penjelasan Daripada Saiful Nang, Pengasas CandidSyndrome Mengenai Isu Gambar Liyana Jasmay

 1. miss A says:

  semua tu haram buat sebelum kahwin. yg bergambar,yg mengambil gambar, yg suruh bergambar.. semua nya terlibat..

  0

  0
  • ckp jer says:

   yang salah tetaplah salah..
   dah lah makcik, xpayah nak bising2, ko je yang kena balik nanti ==”

   0

   0
   • Mak Andam Terlampau says:

    berlagak lebih…retis2 Malaysia…biasalah..semunya nak murah saja. semua nak sponsor. sedeyyyyy!!!!!!

    0

    0
    • i'm not a monster says:

     LJ yg ambik gambar cium, pegang2… bila tersebar org lain pulak dipersalahkan….tak profesional langsung, patutnya pikir lah ko tu public figure tak patut ambik gambar mcm tu…jaga lah adab skit kita org melayu, x manis posing mcm tu

     0

     0
    • Panaurama Artis Malaysia says:

     artis-artis malaysia memang macam ni la perangai. ingat macam pelakon Hollywood. Kat luar belagak…dalam TV bukan main cover sopan, cakap pijat semuat tak mati…semuanya hipokrit belaka. semua nak murah, asyik menekan pijak kepala. itu artis, yg kuncu2 balaci mereka pun satu hal..lebih sudu dari kuah. dari emak, famili, PR, assistant ….perangai macam firaun. menyampah….

     0

     0
    • Sharifah Zohro Juburen says:

     mak cik yg salah. oh panas…panas..panas telinga makcik kan. listen….listen…listen…sudah… sudah…sudahhhh.

     hentikan menyalah semua orang..pergi basuh kain, cadar dan langsir….pergi cari kayu masak nasik minyak kawah..kenduri dah nak dekat !

     0

     0
    • Rooneyyyy says:

     Peluk cium tu biasalah la, korang tu yg sakai felda..kampung..sekampungnya!!!!!!!!!

     0

     0
    • hanna says:

     Makcik patutnye kesal ngan anak sendiri…Kalau gmbar tu xdipublish pun ape yg ank die buat tu mmg x btol..seblom cri salah org lain check kluarga sendiri dulu…Kalau amek gmbar elok2 org publish kt mne pun xkne caci dek org

     0

     0
    • Juliana Banoss says:

     MENYAMPAH DENGAN LIANA JASMAY NIH, ALA2 BIMBO KEKDAHNYA

     kukukata.blogspot.com/2012/06/beginilah-tempat-pelacur-nigeria.html

     0

     0
    • Cermin Bercakap says:

     Apala, kalau mak diaorang bijak anak mereka tak jadi artis la.

     Emak, bapak 2×5..5×2 !!!!

     Hahahahhaaha

     0

     0
    • Biskot Merry says:

     Mama nya bahlul & anak plak gedik. elok sangat la tu khennn !?

     0

     0
    • datin sri mariam says:

     datin,

     meh lah join kelas agama i…i ada buat tiap hari kat rumai i….
     ustaz n ustazah datang rumah…ajar i n kawan2 i yg vvip ni tentang hukum hakam agama, dan lain2…

     meh lah ye…i buat free je…

     0

     0
    • gegurl says:

     tgk muke Liyana Jasmay ni pun kita leh agak dia org yg mcmana.. apa2 pun aku sokong statement Saiful Nang nih… **berani kerana benar bro!…

     0

     0
    • John says:

     kan!! artis malaysia semua benda nak dasyatt.. sume benda nak mahal.. sume benda nak tiptop kalah hollywood! tapi realiti nye xberduit pun.. harapkan org nak sponsor sane sini..ptuiiii!!

     0

     0
    • Mak Jah says:

     Ceh.. bila dah kena hentam baru nak salahkan orang lain. Yang LJ tu punnnn satu pi tangkap gambar macam tu kenapa? Halal haram semua tak pandang dah. Datang lambat kat set pun tak mintak maaf? Serious geli ketiak betul dengan retis macam ni. Tak profesional!

     0

     0
    • yUyU says:

     LJ ckp bakal suami dia pemalu.. memang nampak lah pemalunya itewwww.. puiiii..

     0

     0
    • nora says:

     yelah retis malaysia nie xde r glamour mane pon kecoh jer lebih….citer cm byk duit sgt tp sebut RM12k dh ckp ridiculous…nmpk sgt xder duit…kecoh jer lbh…sume nk free jer…

     0

     0
   • Rosmah V2.0 says:

    Mak2 Datin Malaysia…….biasalah nyah.
    Berangan…otak taraf budak PMR. Rambut macam sarang tebuan….podahhhhhhh!!!!!!

    0

    0
    • Altantuya kentut depan Rosmah says:

     budak2 PMR lagi bijak berbanding mak liyana ni..

     0

     0
    • Liyana Memeye says:

     Bila madu dibalas…racun…

     0

     0
    • FELDA BUKAN SAKAI says:

     EH SIBODOH ROONEYY NI NAK MAMPUS KE KENA SESAH GAN ORG FELDA??
     KAU INGAT ORG FELDA SAKAI SANGAT KE?
     EH, KAU INGAT HADAP KE ORG FELDA NAK BUAT GINI2?? ORG BANDO NI YG MISKIN LELAGI RETIS SEBAB TU SEMUA NAK SPONSOR…!! ATLEAST ORG FELDA NI KAWIN PAKAI WET SNDIRI OK!

     0

     0
    • Minah Jambu Anti Melayu Kuno says:

     sedih melayu2 kampung cam korang ni. pegang tak boleh, itu tak sah, ini tak halal. ini bukan sekolah pondok agama laaaa…grow up please.

     0

     0
    • durian says:

     Roneyyyyy….nie rsnyer bukan islam coz my frez nama roney jgk tp agama dia Hindu…so bagi Roneyyyy nie mmg xsalah peluk cium dia kan INDIA.

     0

     0
    • yUyU says:

     aku LIKE rambut macam sarang tebuan tu.. haha.. ape mmg itu je pesen rambut dorang eh?? hahahahahhahah

     0

     0
    • melati says:

     terang lagi bersuluh..namanya di TAJA…ape bangang mak liyana ni..dah la FREE..kau lagi nak control nak itu nak ini…x malu..lgpuan semua orang dah tau nama “SAIFUL NANG” ni…bayaran 12 ribu tu sesuai la dengan gah nama company tu..

     0

     0
   • SimpliSenah says:

    ohhhh baru aku paham..mak cik bodoh sombong – ah!akszz

    0

    0
   • nafies says:

    kahkahkah.. nak salahkan orang lain konon. anak ngan menantu kau tu yg dah taktau halal haram. kan dah kena. mesti mak datin taktau nak sorok muka kat mana kan lpas ni? LOL.

    0

    0
    • Hantuk Tergadah says:

     anak dia tu dah kena pegang dengan berpuluh jantan2 waktu berlakon..nak berlagak alim plak dah dan nak salahkan orang lain? begitu???

     0

     0
   • Neelopah says:

    Ini semua “sydrome orang berada tapi nak tunjuk power sebenarnya bodoh”. Banyak kat Malaysia ni !

    0

    0
    • Anonymous says:

     AKU JADIK TAK SABO NAK NENGOK GAMBO L.J NGN LAKI DIA MUKA TALIBAN NI KAWEN. BUKAN NK NENGOK SANGAT PUN SBB AKU JADI LOYA NGN KERENAH FAMLY DIA NIH.. TP NK NENGOK GHOPE MAK DATIN YG BINGAI SANGAT TUH..! ANAK SENDIRI TK RETI JAGA MARUAH, SALAHKAN FOTOGRAFER PLAK DAH.. PTHUIiii…!!! DATIN LH SANGAT..

     0

     0
  • Kak Melah says:

   Nasik sudah jadi bubur lambuk…..lain kali peluk la lagi sebelum kawin. kan dah jadi isu !!!!

   0

   0
   • Alahai says:

    Kenapa salahkan photographer lak…salahkan wartawan2 tu lah. bodoh betul makcik. siapa suruh mak cik percaya pada wartawan2?

    0

    0
    • momok says:

     “Saya dah kata, jangan main soal duit dengan saya, saya tahu siapa pelanggan saya dan saya pilih pelanggan juga. Saya pernah tolak tawaran kerja puluhan ribu ringgit dari jutawan ternama yang tidak pandai hormat kami sebagai manusia, maka jangan sekali-kali main harga diri kami dengan harga dalam ringgit”. SN

     0

     0
    • Anonymous says:

     Bukan aritu Liyana kata dia nak kawen guna duet sndri and NO SPONSOR ke? (correct me if I’m wrong)

     0

     0
    • nenen says:

     salahkan aku jual nasik lemak?????

     0

     0
    • Bobot76 says:

     salahkan aku jual tempe..?

     0

     0
    • Anonymous says:

     LAEN KALI SRH AHLI KELUARGA SENDIRI AMIK GAMBO…..BENGONG PYA MAK DATIN….

     0

     0
   • Miss Butterfly says:

    pengajaran buat artis2 lain. kalau taknak diri kena kutuk dgn org ramai sila jaga adab dan kelakuan anda ya! nampak sgt artis2 Malaysia ni bodoh dan sgt jahil tapi berlagak perfect, berlagak diva, berlagak macho, berlagak mewah, berlagak jutawan walaupun majoritinya miskin.

    0

    0
    • Minah Jambu Kesal Dgn Katak says:

     kau bising apa hal? bukan gambar kau pun :(

     0

     0
    • Anonymous says:

     kitaorg bising sbb perbuatan mungkar yg diaorg buat tu.. nampak sgt kau Katak sebenar kan ‘Minah Jambu Kesal Dgn Katak’.. entah2 kau ni LJ atau mak LJ… sudahla jahil, bebal plak.. inilah org kata, ibarat taik yg bertabur2.. makin bertabur makin ditabur2… setakat kau nak buat dosa sorang2, kau buatlah puas2.. jgn nak tunjuk kpd masyarakat perbuatan jijik kau nih…. jijiklah kau ni…

     0

     0
  • kamariah says:

   ooo mcm ni…
   makcik dah fhm…Datinlah sgt…
   akai x dak…

   0

   0
  • kakak neelofa says:

   makcik besta dh kena troll!!

   cinta bersatu yer makcik!

   0

   0
  • DinDa says:

   mesti berbulu je dia korang panggil dia makcik..
   kan dia tu datin…
   datin??? PUIIIIIIII….
   otak kat lutut…

   0

   0
   • DATIN says:

    Rasanya Saiful Nang tak heran dgn Datin tu..ibu mertua Saiful Nang ni pun Datin juga. Isteri S.N ini pun ada PH.D dari Universiti ternama di U.K (Dr in Chemical Engineering, kalau tak silap).

    0

    0
  • n says:

   sepatutnya family LJ jumpa lah syarikat photographer tu bkn nya bg kenyataan kt paper..tak respect langsung kt org..hal ni blh bincang tp sendiri yg besar2 kan..ni semua org dah baca sendiri yg malu..kesian

   0

   0
  • anoy says:

   kedua dua pihak tidak profesional. enough said !!

   0

   0
  • anoy says:

   12k ?? lumyan seyh bidang fotografi. modal beli kamera jer kot.

   0

   0
  • Minah Jambu Beli Samsung Kau Jeles says:

   Korang memang kampung ulu sakai bin iban. Minah jambu frust dengan melayu2 macam korang. Open-minded la sket, bro. Bakat dia lebih bermutu dari cacian korang…

   0

   0
   • aku says:

    APE MASALAH KO DENGAN IBAN PLAK? KEPALA KETURUNAN KO PERNAH KENE HUNTING DGN ORG IBAN KER? EVEN KO EMO PN XYAH NK RACIST BLH?

    0

    0
    • Minah Jambu Beli Samsung Jeles? says:

     kau iban ker???habis kenapa terasa? Opsssss..

     0

     0
    • aku says:

     AHA. MMG DARAH IBAN + MELANAU MENGALIR DALAM TUBUH AKU. KO ADE MASALAH DGN BANGSA AKU? BAGUS SANGAT KER KETURUNAN KO TU? AKU RSE TAK SBB LAHIR KN SPESIS RACIST MCM KO.

     0

     0
   • aku bangga jadi orang kampung says:

    kau rasis

    0

    0
   • HTC One says:

    Hoih Minah bajet urban sangat la keluarkan segala adjektif yang sinonim dgn kampung. Kalau kau tak sedar, meh aku khabarkan ramai dh anak2 Iban yg grad overseas, pengalaman hidup diaorg lg happening dpd kau yg hanya mampu menengok salji dpd wallpaper up Samsung kau. Btw, aku rasa ngko nie takleh cerdik sangat, rasanya baju seciput je kot… So, aku rasa hp Samsung yg kau beli pun mesti setakat galaxy mini je kan? Rasanya Takde sapa pun jeles dgn phone bajet rendah kau tu… Dasar racist!

    0

    0
   • Proud to be iban says:

    Hello minah..
    Setakat samsung.. Apa kelasss!!
    Kite pkai iphone 5..
    Dah ada new ipad..
    Tp nk bli ipad 3..
    Kawan kite kata, muka kita cantik sgt..
    Pure iban katakan..
    Smasa kite study ambk degree kat U dl..
    Smua fikir kite ada kacukan.. Sbb hidung kite mancung..
    Kulit kite gebu,,, mata kite bulat…
    X smua iban cantik mcm sy.. Tp x smua malay cantik jg..
    Smua ada kelebihan dan kekurangan masing2.. So,
    Hdup di Malaysia.. Kita kena trima satu dan lain kan..
    Jd, x baik tau racist2..
    Nk berperang ke.. Bom sini bom sana..
    Sbb tu kena jg keamanan ngr..
    Sbb org mcm kau lah minah, ngara ni kucar kacir..
    Aku harap kan, kau dapat la berubah..
    Jgn nk showoff sgt.. Sbb yg laim ada jauh lbih hbat dr ko..
    Tp dieorg diam je pun,,

    Klau xnak berubah xpe.. Suatu hr nanti.. Adalah hukuman ny utk insan mcm minah samsung ni k..

    Peace

    0

    0
    • mak c kina says:

     kesian…ada jugak org dislike…bkn kesian kt ko,tp kesian kt org yg dislike tu…

     0

     0
    • sitikus says:

     The new iPad dengan iPad 3 tu sama lah, wey. :p

     Post la gambar kau yg cun tu. Tak pun bagi URL Facebook kau, aku nak add. Thanks in advance! :)

     0

     0
   • cot says:

    bakat dia bermutu tp mulut nye lebih mengerutu huhuhuhu! muka tak seindah. datinnn lah sanggaattt!!!

    0

    0
   • minah jambu mmg xde adab says:

    xpe..akhirat nt tgk ko leh kate x ‘aku nak masuk syurga..’

    0

    0
   • 360 says:

    kena seksa dlm kubur, masuk dlm neraka pn x kira sesiapa…teruk amalan dia teruk la hukuman dia..hukum Allah x leh nk diketepikn..kalu ko terasa ko tu moden sgt2 la x kn sampai bab agama pn nk tolak ketepi.ada akal tu fikirla..bawa2 la btaubat…

    0

    0
  • kak timah says:

   panjang lebar penerangan sepatah haram aku xpaham

   0

   0
  • AKUNI says:

   LAA…GAMBAR2 TU SEMUA DI TAJA LA EKKK…
   BUKAN KAH SI LIYANA JASMAY BGTAU TOLAK TAJAAN UTK KAHWIN DIA…???
   SBB PRIVASI KONON.. CAKAP X SERUPA BIKIN LA MINAH LJ NI. KAN DAH KANTOI.

   0

   0
  • datin sri mariam says:

   datin,

   meh lah join kelas agama i…i ada buat tiap hari kat rumai i….
   ustaz n ustazah datang rumah…ajar i n kawan2 i yg vvip ni tentang hukum hakam agama, dan lain2…

   meh lah ye…i buat free je…

   0

   0
  • Ketiak Nara wangi says:

   Jom tengok Gimnastik

   0

   0
  • lol says:

   Boleh je buat post wedding yang halal .. keco la datin n lj. Dah la lambat tak on time .. buat apa yg hyatt hotel kuantan tuh sampai overslept?????

   0

   0
   • Sn says:

    Dia overslept di KL. Datang dari KL lewat sampai hyatt utk shooting sahaja. Maaf jika statement saya itu tidak detail. Hyatt hanya tempat shooting yg ditaja oleh hotel tu sendiri (sumber dari izuan mokhtar)

    0

    0
   • Anonymous says:

    Ye betul… macam video pra wedding Irma Hasmi…. sooooo sweeeet… suka sangat….. tak yah pegang2, peluk2, cium2….. kan kan kan..

    0

    0
  • Cik Shahnaz says:

   LJ ni mmg retis yg sombong & angkuh aku rase…2 X 5 dgn mak dia ajer..Like Mother like Daughter nih…apa2 pun Makcik…hanya makcik sendiri tahu perangai & anak sendirik mcmane..jgn nak salahkan org lain…tgk ajer pakaian2 LJ sblm ni semuanya sePESEN baju pra-perkahwinan…Makcik yg x pandai control LJ jgn salahkn org lain…Hari tu aku respek jgk bakal menantu makcik tu,lelaki yg baik & warak..tapi skrg aku suspek die pon 2X5 dgn lelaki mata keranjang yg lain..

   0

   0
  • Anonymous says:

   masa berlakon pun sama je duk peluk2 bagai..

   0

   0
  • bbycumil says:

   tunang LJ pemalu?klaka la..cium2 peluk2 xmalu plak

   0

   0
  • suff says:

   bagi saya saiful nang nie teruk & sombong..dulu 2008 pernah deal ngan dia tapi layan saya mcm haram…biar tuhan jer balas kat ko saiful nang ….karma

   0

   0
   • aku anak kampung says:

    aku rasa ko je yg komen negatif pasal SN ni..ntah2 ko yg bodoh sombong kot..hihihi..

    0

    0
   • Sn says:

    Ooo saya tahu siapa, ada 2 org sahaja yg saya layan kasar apabila mereka mula pijak maruah kami. Sekarang dah 3 org termasuk lj. Jadi awak mesti salah seorang darinya. Tak ramai pun golongan macam ni, 3 dai beratus clients kami pun :) baguslah kalau awak sedar perkara itu supaya tidaklah rasa bagus sahaja bila jumpa org lain.

    0

    0
    • darwina says:

     bagus saiful nang!setinggi mana awk berjaya, jgn berlagak..sentiasa merendah diri..tp jgn smpai maruah dipijak.sy pun byk kerja ngn golongan datin2 ni..mmg mostly suke pandang org sebelah mata.rasanya pompuan2 yg dpt title dato’ hasil usaha sdiri biasanya lg humble than yg dpt title datin sbb tumpang pangkat suami yg dpt dato

     0

     0
  • Anonymous says:

   bila mak LJ dh buat statement cam ni lg ramai lh yg bg komen kaw2 kt family diaorg. tulah lain kali fikir dlu sblm nk buat ape2, skrang tanggung sndri lh malu 2.

   0

   0
  • 7 says:

   Ko ingat bila ko dah bagi alasan gini, dosa ko ambil gambar intim diaorg terampun? kenapa tak bagi nasihat?

   0

   0
  • mat popia says:

   Owh…. ada 1 lg… y tengok gmbaq bkan muhrim open sana sinun. Ak pn tkena skali.. huhuhu

   0

   0
  • johan says:

   memang betul berdosa.. tapi komen saiful nang mcm semua org buat dosa kecuali dia.. pada hal dia yg ambik gambar, sudah pasti bagi guideline posing, dan lain lain lagi.. lepas tu publish kat facebook dia.. beribu ribu org tgk.. setiap kali org tgk dia dpt share dosa.. ibu pelakon juga cakap jgn publish tapi dia publish juga.. tiada amanah esklusif tak ekslusif… semoga semua yg terlibat insaf…

   0

   0
 2. wen says:

  kalau gambar sopan, tak bersentuh, mesti tak jadi isu -.-”

  0

  0
 3. faz says:

  Pndai ye mak datin nk cover…

  0

  0
 4. esah says:

  Kesimpulannya tak payah buat gambar pre-wedding ini & makcik datin jangan lupa ya telefon abang saiful :-p

  0

  0
 5. faz says:

  Ye betuii.. semue terlibat semue tnggung dosa..pndai2laaa jwb nnti..

  0

  0
 6. Cik Cun says:

  Belum kahwin dah ade isu!
  Permulaan yg xbaik ni dik nun…
  Sbb tu kita disuruh pikir dulu b4 buat pape.

  0

  0
 7. chemicalnova says:

  knowing Saiful Nang, he is a nice guy and professional.
  Memang hak dia untuk cakap mcm tu.
  oh please artis je kot tp nk demand plak macam2.
  artis professional konon….

  0

  0
  • 2013 says:

   Aku pernah hantar private message kepada Abg Saiful Nang nak tanya harga untuk photography sessions berapa?. Walaupun aku tau aku tak mampu tapi aku cuba lah tanya..seriously, dia jawab begitu pantas. For me he is professional and the price that he took bertepatan dengan standard dia. kalau korang amik photographer luar negara mau pengsan kalau dengar harga. ni pun dah kira terbaik. Insyallah mmg kalau ada rezeki dan masa aku balik malaya nanti, aku nak suruh dia amik gambar aku dengan hubby (walaupun kitaorg ni dah pengatin lama – hehehe) but his works is masterpiece yo!

   0

   0
 8. lara_hati says:

  Hmm , inilah yang orang kata kerana nila setitik rosak susu sebelanga , kerana gambar yang tidak sesuai abis terbuka semua cerita huhu.mcm-mcm.

  0

  0
 9. Anonymous says:

  org kaya sombong

  0

  0
 10. rose says:

  alasan mak LJ mcm harammmmm ja…hahahaha..slhkan photog sbb publish pic anak dia bcium dahi…mcm anak dia bcium tu xslh…bongok2 sekeluarga! ttp nk tegakkan bng yg bsh..taw malu tsebar gambaq anak xkawen lg bcium dlm pre-wed..tp gelabah slhkan photg tygkan…kalo photog tu xpublish, dosa ttp sama m.cik oit…bongok!

  0

  0
 11. kak leha says:

  nasib baiklah gambar pre wedding kak leha tak tersebar.. kalo tak naye jer..

  0

  0
 12. adi says:

  dosa free.. tahniah!!!!!!!

  0

  0
 13. nono says:

  em, bukan dulu die kate tak nak terima tajaan ke utk kahwin?

  0

  0
 14. afai says:

  lain kali, buat je la post wedding, kan senang. :)

  0

  0
 15. Cik adik says:

  Amik kauuu…pjg lebar penjelasan..baru ada akai…hurmmm ni baru betul…

  0

  0
  • Adik Kecik says:

   kaaannn…? ni baru dikatakan statement berani kerana benar.. kita tunggu apa mak liyana nak jawab..

   0

   0
   • Cik adik says:

    Drpd mak datin liyana jwb…baik dia settle belakang dgn saiful. .bukak pekung nk buat apa. .malu nya seumur… huh..sian….lain kali berfikir nk guna lidah

    0

    0
   • Adik Kecik says:

    sape yg kenal makcik besah pasti tahu camana mulut dia, tengoklah nanti dia pasti jawab balik. takde maknanya dia nak settle blkg dgn saiful, kalau tak kenal kena lebih berfikir nak guna lidah

    0

    0
    • Cik adik says:

     aku tak kenai mak liyana walaupun aku Datin..
     tapi jgn ler malukan org org berharta…
     adab sopan mulut kene laa jaga..sebab nilai setitik..abis semua org kaya terpalit.. ala ala org kaya tak reti nak hormat org..

     tak per laaa..mana ada org tak buat silap..
     hopefully kemelut Saiful & Kontroversi si LJ x berpanjangan…
     dah tau buat silap jgn sedap bg statement dekat press..
     diaorg amik kesempatan jugak nak lariskan jualan berita..konon cari makan…jual berita laa.. xkan nak buat kelab malam macam awie or jual nasi lemak,…ye dak?
     huhu…

     lepas ni …untuk makcik mak pada liyana… tegur anak dulu… mana yg silap…jgn di ulang lg…bende dah sah sah haram… hurmmm..jgn ler buat..tutup mcm mana pun Allah nampak wpun kat celah bedah hihi…
     ni tuding jari jer…

     *ingatan untuk diri sendiri* peace yo! ac mizal hehehe

     0

     0
    • Adik Kecik says:

     Cik adik.. kalau mcm tu baik ko tak payah masuk beautifulnara terus, ini blog gosip artis.

     aku tengok komen kau yg paling atas pun menghina org jugak, komen kau bunyinya camni “Amik kauuu…pjg lebar penjelasan..baru ada akai…hurmmm ni baru betul…”. komen kau pun gaya nak malukan orang jugakkan??

     kalau kau betul2 sgt positif mungkin komen kau mcm ni bunyinya “aku doakan perselisihan ini selesai dengan sebaiknya”.. faham?

     kau ni kritik org bukan main sedapkan? sedangkan diri kau sendiri mulot bukan main jahat, bila org tegur tahu pulak kau melatah ya? kalau org baik, org takkan mencarut mcm kaulah.. mesti mak bapak kau kesal sbb kau ni suka mencarut.. nak komen atau kritik tak semestinya perlu mencarut, bila kau mencarut nampak sgt kau lagi jahat berbanding org lain.. entah2 kau ni liyana jasmay sebenar ataupun mak liyana jasmay, makcik besah tu.. kesian sgt kau ni..

     0

     0
    • Anonymous says:

     kau datin? propa sgt kau nih.. elok sgtlah tu bajet datin tp mulot jahat yg suka mencarut… hahahahaa…

     0

     0
    • Cik adik says:

     Aaa Hhaaaaahhhaaa walllllaaaaaaa…

     0

     0
    • Cik adik says:

     Pun sama adik kecik… mengata mulut makcik besah…… 3×5 5×3… hehe…tu lerr manusia…perasan hebat bagus tp diri sendiri kain kengkadang koyak… br sergah sikit dah melatah..kwang kwang kwang…

     0

     0
 16. marisa says:

  dalam hal ni memang sangat nampak mak dengan anak sama sepesen perangainya.. sombong jugak liyana jasmey ni ek..

  0

  0
  • sara says:

   tak berapa suka sgt dgn mak cik tu…boleh dia tuduh saiful nang, dh memang pic tu kan hak phographer…selalunya org bodoh sombong jer buat statement tak pikir dulu mcm mak cik tu lah

   0

   0
 17. lala says:

  makcik, udah2 la tu . focus kat persiapan majlis perkahwinan makcik.. lain kali jgn buat statement membabi buta, kan dah kena troll

  0

  0
 18. sue says:

  knowing SN, saya lebih percayakan SN drp mak si liyana ke memana artis…
  mmg betul, LJ act is not his type of customer… so x yah ah nak kecoh lebih2

  0

  0
 19. datin mona says:

  belum kawin dah kecoh.. wedding die nanti ntah pape,,
  aku suke tulisan Saiful Nang.. anda sangat bagus. macam ini yg kita mahukan.

  ‘Jangan ingat duit boleh beli hormat’

  0

  0
 20. mulut busuk says:

  golongan bodoh sombong + berlagak mcm ni yg patut dihentam. gud job candidsyndrome :) so lps ni xde lah retis2 ni berlagak diva sgt.

  0

  0
 21. opi says:

  masa baca statement saiful nang, pasla Liyana ni bukan potential customer dia, rasa cam saiful nang angkuh, tapi bila baca betul2, baru faham, sekaya mana pun org tu, kalau tak hormat orang dan masa, berapa pun ditawarkan, tetap saiful tak amek. bagus2

  0

  0
  • Saiful Nang says:

   Terima kasih, betul…saya pilih customer bukan kerana wang mereka, tetapi nilai hormat mereka sangat diambil kira. Kita manusia biasa, juga ada maruah. Saya pernah tolak puluhan ribu RM kerana hormat, saya pernah terima job percuma juga kerana hormat. Hormat diberi, hormat dibalas. Tiada yang lebih mulia dari yang lain kecuali taqwa mereka.

   0

   0
   • Anak Makcik says:

    Thumbs up SN! I am your big fan :D

    0

    0
   • Aishah says:

    “saya pilih customer bukan kerana wang mereka, tetapi nilai hormat mereka sangat diambil kira.”- suka ngan ayat ni… thumbs up!!! :)

    0

    0
   • SN FTW! (Y) says:

    Yang dislike comment SN ni mesti mak si LJ tuh. :D

    0

    0
   • pelajar rekabentuk UPM says:

    saya memang tak kenal SN secara detail. tapi apa yang saya boleh gambarkan, dia seorang yang humble. pernah pensyarah saya jemput SN bagi talk teknik fotografi selama 3 jam kalau tak silap (termasuk outdoor).

    Dia sangat tidak lokek ilmu. menurut pensyarah saya, dia menolak untuk mengambil bayaran. dan berapa ramai kat sini yang tahu dia sebenarnya ada gelaran Dato’. Dato’ Saiful Nang. He doesn’t go around telling others his title.

    0

    0
   • pizza says:

    Encik Saiful, anggaplah apa yang dah terjadi ni sebagai kafarah dari ALLAH kerana melanggar prinsip. Mengambil gambar yang melanggar batas dan berniat pula menambah pendapatan (promosi) daripadanya. Kemelut ni sedikit sebanyak telah mencemar reputasi you.

    Salam ukhwah and all the best for your future.

    0

    0
 22. Anak Makcik says:

  Aku memang kenal Saiful Nang nie. Pernah jumpa. Mmg seorang yg baik, ramah dan tegas. LJ nie pun sengal. Dah ler datang lambat. SOrry pun tak ada. Habislah cerita Popodom 2. Tak minat dah aku nak tengok.

  0

  0
 23. Tok Mudim says:

  kesian aku baca luahan dan penjelasan photographer kat atas tu.. bagi aku Liyana Jasmay dan bakal suami tak profesional, mak liyana jasmay pula mulut lantang.. jurufoto yg kena hentam.. nampak sgt artis ni semuanya nak mudah, nak murah, taknak kalah, nak meletop, nak kualiti terbaik, tak hormat orang, tak hormat masa orang walaupun diri sendiri hampeh.. kes ini sbg pengajaran kpd semua orang supaya hidup ni kena hati2 jaga batasan halal haram dan juga hubungan/hornat antara sesama manusia.. nampaknya laki liyana jasmay nak kena sunat dgn tokmudim sekali lagi ni, pemalu apa ke barang camtu?

  0

  0
 24. Che Pah Al Kelantani says:

  Gambar cium macam tu pun korang nak kecoh,macam mana la malaysia ni nak maju,open minded la cikit…kita bukan duduk zaman batu,bagi aku cium cium tu normal je,ia tidak salah selagi kalau tidak menaikkan nafsu syahwat..

  0

  0
  • benci manusia jahat says:

   nampak sgt kau ni nak burukkan nama negeri Kelantan kan ‘Che Pah Al Kelantani’.. AKU DOAKAN NIAT JAHAT KAU NI AKAN DI QADHA’KAN BALIK PADA DIRI KAU.. AMIN….

   0

   0
  • bongok says:

   ni lagi sorg mahkluk xfaham hukum agama … jgn takbur sgt la .. tulis ekot sedap mulut je ..mengucap sikit…maju la sgt phuiiiii

   0

   0
   • hijau says:

    sial sgt si ‘Che Pah Al Kelantani’ kat atas ni. komen pasal hukum sesedap rasa, aku harap sgt2 org cam ‘Che Pah Al Kelantani’ ni kena balasan Allah sbb persendakan hukum.

    0

    0
  • Anonymous says:

   ko ni bodoh ke ape…..haram…dorang bknyer dah kawin….
   blajr agame ke x ni….

   0

   0
  • hmm says:

   Betul la tu gamaknya ye cik pah… hihihi.. tapi dalam Quran kata jgn menghampiri zina, bukan jangan berzina. Lain rupanya pada fahaman cik pah yer..

   0

   0
  • halmah says:

   bangang abadi tol ko ni….

   0

   0
  • Anonymous says:

   Che pah ni dlm golongan wahabi. Aswj xde yg mcm tu..

   0

   0
   • bila komen tak guna akal says:

    kalau golgn wahabi lain cerita sbb totally out tapi jgn murtad sudahlah, suka2 je nak buat hukum sendiri. kena laknat allah baru tahu. komen tu komenlah tapi jgn persendakan hukum !!!

    0

    0
  • Anonymous says:

   Che Pah al kelantani…sok anak awak wat pra kawin gmbr cium mulut ye….kalau x pn wat gmbr separuh bogel…tu kan y awak suka asalkan x menaikan nafsu syhwat….aku agak la che pah al kelantani ni org y bodoh…….otak udang….

   0

   0
  • missssss says:

   kalo mcmtu, ko je lh yg jd photog diorang..

   0

   0
  • mel says:

   eh eh eh… ni la betul2 cth akhir zaman. mmg balik ke zmn jahiliyyah. nak buat ngarut2 g buat kat tmpat israel sn nu. biar kena gmpa bumi ribut taufan tsunami semua kat sn. jgn nak buat ngarut2 kat msia ni. rmai lg yg ada akai n iman.

   0

   0
  • Anonymous says:

   Ko ni! Kite biar maju seiring agama, ko nak kene negara kene laknat, bongok

   0

   0
  • shasha says:

   Mazhab mana ko pakai che pah oii… sorok2 sikit BODOH tu, kan dah malu…

   0

   0
  • JHudd says:

   Ntah pon dorang nih baik korang seme bantu derma kat gaza atau pelarian rohingya dari buat komen kolot macam nih, bukan dorang cium mulut pon, cium dahi pon nak marah ker?

   0

   0
   • darwina says:

    dahi ke tgn ke ketiak ke..selagi belum nikah tu namanye haram..haish!kalo ko kat sebelah aku skrg ni, mau aku hantuk ko kat keyboard ni 88 kali JHudd ooiiii!

    0

    0
  • Anti Che Pah Al Kelantani says:

   sah budak baru nak belajar kenal dunia…

   0

   0
  • Anonymous says:

   Ko Ni nak kene panah petir ke ape? Dh haram tetap haram

   0

   0
 25. Mak palsu Liyana Jasmay says:

  kang dah kena ‘tembak balik’ dgn Saiful Nang.. mesti herot muka mak liayana jasmay sbb kantoi lagi sbb propa

  0

  0
 26. kepoci says:

  MAKCIK MALU SEBAB ANAK MAKCIK KENA CIUM SEBELUM NIKAH

  0

  0
  • leha says:

   mak liyana cakap camni.. “makcik malu sbb gambar2 ni tersebar, kalau gambar ni tak tersebar makcik relax je walaupun makcik tahu anak makcik dah kena kiss, peluk, pegang dgn laki..”

   0

   0
 27. dee says:

  LJ x ader adap dan sopan……dari air muka memang da kenal siapa LJ……kite memang x minat kat dia…..tapi pepahal pun harap berpanjanganlah jodoh beliau dan diberi petunjuk dan hidayahNYA…..amin…

  0

  0
 28. wahidah jongang says:

  hahhahahah bagus itu. jangan beli maruah org datin besah!
  eeerrr anak muka macam belacan pun gaduh nak juai tinggi2. udahler muka belacan, ugama pun tak ada. atas terbuka, bawah pun terkangkang. bangga ke datin sepah eh besah oiii?

  0

  0
  • Dolly Parton says:

   liyana jasmay ni tak lawa pun tubuh kering tetek kecik, gedik je lebih. mak pulak over dan mulot longkang! next please..!!

   0

   0
 29. cik mon tel says:

  dah la di sponsor.. banyak lak cekadaknye.. bila soh bayo,kata mahal.. kalu nk ikutkan artis ni kahwin mmg xde duit.. semua di sponsor,tu yg meriah.. klo bukan artis kahwin pon sama je nan org biasa.. ni la lumrah manusia..

  0

  0
 30. ............... says:

  hey..heyyyy…aku dh x suka LJ……..belom kawin dh kecoh…sok kalau dh kawin entah ap cite plk….

  0

  0
 31. dee says:

  apa la nara ni…kiter antar komen selalu x si publish…..menci….

  0

  0
 32. Eikin says:

  Amik kau setepek liyana. Dorang ingat maruah boleh beli pakai duit ke sengalll?

  0

  0
 33. Anonymous says:

  LJ…JGN NK BERLAGAK LA..KO PN BUKAN CANTIK SGT….

  0

  0
 34. mrs.y says:

  mokcik2..kalo x d’expose pon mokcik sbnrnya menunjukkan ketidakcerdikan(ayt sopan) mkcik merestui apa yg si LJ buat,kot ye pn bru blik obersea,jgn la lupa asal usul..islam-melayu..malu kat org2 bkn islam,cnfius deme tu,mne bezanya dorg ngan kita ni..mokcik dok hentam photogrphr ni,tgk dh tebukak pekung sndiri..malu je..ni belum kwen lg,xelok la..kan elok kalo dok diam2 merewang ngn sanak saudara.merapatkan silaturrahim,bkn mcm ni..korang pn manusia biasa jgk,cuma public figure je.hu3
  p/s : igt dia kesal sbb ank dia dok pose mcm tu,rupanya kesal sbb photographer post pic tu,pulak2 kena hentaaammmm..adoyaaiii.~~

  0

  0
 35. KakRosmahKemut says:

  Alah, tgok gambo IG LJ pun dah cukup. Ngalahkan org yang dah kahwin dok kat luar negara tu. Nikan pula takat gambo pre-wedd yang lite-lite gitu. Toksah lah nak clear kan apa-apa mak LJ. Kami paham dah hidup retis ni.

  0

  0
 36. Audrey Hepburn says:

  IN THE FIRST PLACE, kenapa nak amik gambar pre-wedding? Takleh tunggu post-wedding kah? In the first place tu kena tengok. Metafora, kalau pokok tak sihat, kena tengok pada akar, kena ubati akarnya.

  0

  0
 37. sedih hakak tau says:

  biasalah mak datin kannnn…kau hado anak jadi artis?biasala pegang2 tu..pegang2 peluk2 je pun..bukannya buat hape pun kannn..mak datin kena kelass uolss.tak moden la tak peluk2 cium2 dahi ni…

  apa nak jadi la zaman sekarang ni..sedih.

  0

  0
 38. khalifah says:

  liyana xprofessional, kekwat.

  0

  0
 39. noknok gorgeous says:

  secara automatik, LJ bukan lagi antara artis yang aku minat, OH MY WEDDING .. habis la rating cerita papadom, but love statement saiful nang, memang jelas :)

  0

  0
  • x minat says:

   Memang x minat pon dia. Yg psti bile dgr radio skali kua je lagu dia yg cinta brsatu tu cpat2 aku.tuka channel lain…bkn best pon..

   0

   0
 40. Anonymous says:

  Aku pun bukan minat sgt lj ni…lg berapa hari lg nk kawin.buat malu jer….lain kali wat gambar post wedding baru ok….

  0

  0
 41. nenetPenne says:

  aku tak faham lah kehidupan artis nih..depa ingat depa artis depa ni bagus sangat ker? menyombong tak tentu arah..datang lewat tak mintak maaf…
  artis jer pun, kadang2 tu SPM pun failed.. cuba bilang dgn jari seramai mana artis yang educated???
  kau ingat kau ada duit kau boleh arah orang sesuka hati?? padan muka kena sebijik…
  udah2lah mak liyana oi.. dah salah tu mengaku jelah, jangan dolak dalih..kang lagi banyak menda lain terkeluar…

  0

  0
 42. Anonymous says:

  aku ucapkan TAHNIAH kpd Saiful Nang kerana berani beri penjelasan pjg lebar begini. memang sesuai utk artis2 yang bodoh + bajet Diva walaupun….

  0

  0
 43. shiro says:

  U are RIGHT Saiful Nang ,
  nampaknye keluarga Liyana ni mcm x pernah deal cash jer dengan photographer ni, RM12,000 dikatakan RIDICULOUS . hahaha kesian2x itu harga kira murah la untuk Standard Saiful Nang … sedangkan cousin aku kahwin bawah flat PPR je pun bayar RM2000 tau.. x kesah nin setakat RM12K jer pun u dah hangin…. kesian2x LJ

  0

  0
  • ManiSHa says:

   itula, kata/ngaku diri tu mak datin.. takkan setakat 12K pun nak kecoh.. aiyohh.. mak datin apa ni takde duit????

   0

   0
 44. macam macam says:

  ini sume foyossssssssssss..huhuhuhuhuhu

  0

  0
 45. COKLAT says:

  yelah…btul la kate LJ..klu tgk air muke ngan cara bergambar mmg nmpak mcm pemalu sungguh bakal suami LJ ni…..percaya sgttttt…..( tangan kat bahu mata ke ats..)

  0

  0
 46. jane says:

  sebok betoi le kisah si kengkang ni. tak padan kurus keding nak bergambo gitu.

  0

  0
 47. Anonymous says:

  Aku setuju ngan Abg Saiful, sepatut keluarga LJ kene bterima kasih kerana org sudi menaja, mmg betul selagi tiada hitam putih perjanjian kontrak, segala foto yg di ambil adalah hak milik Candin Syndrom. Jgn nk berlagak DIVA sangaat lahhh makcik Datin ooooiiii, hal2 kecil mcm ni pon nak meroyan lebih2

  0

  0
 48. melissa says:

  berani kerana benar.. dia ingat dia datin boleh suke hati hentam orang agaknye. bile suruh bayar cakap mahal plak. 12k pon xmampu.. datin ape macam tu? datin cap ayam agaknye. dah la orang taja nak demand macam2 plak.. memang jenis manusia x pandai bersyukur.

  0

  0
  • Cik adik says:

   Dia dah malukan dan merendahkan maruah diri… ptutlaaa org kaya or satin kene hentam….. pinjam ayat Tun Mahathir…melayu mudah lupa… huhu..kerana santan pulut binasa…kerana mulut tambah dosa…

   0

   0
 49. dah ku sangka says:

  x silap lah selama ni sangkaan aku…kwn aku pon yg sama2 blakon satu drama ngn si liyana ni pon kata benda yg sama.liyana ni sombong sbb dia kaya dan perasan cntik.blakon lon bukan best mana..perasan lebih dia ni..ishk ishk ishk…

  0

  0
  • Anonymous says:

   perasan cantik..? mmg sah2 la perasan… cantik ke…??? tk yh la nk perasan sgt Liyana oiii…

   0

   0
 50. skyflowerz says:

  mak je yg malu..ank die yg buat tu xde rse malu pn.

  0

  0
 51. nokia lumia says:

  LJ yg ambik gambar cium, pegang2… bila tersebar org lain pulak dipersalahkan….tak profesional langsung, klu ko dah rasa benda tu salah,..tak yah le nak cium dahi segala bagai,..lagi satu mak si LJ ni,…bab bergambar ni tahu plak ko malu anak bergambar mcm tu,…yg anak ko berlakon peluk sana sini tu tak de plak ko malu,..sama juga dosanya,..

  0

  0
 52. kay99 says:

  malunya saya baca tajuk ni serta melihat gambar2 ni..makcik ni sepatutnya menegah anak buat benda2 mungkar..photographer pun salah juga kerana terlibat sama dgn perkara2 yg berunsur maksiat..tapi yg paling saya kesal ialah sikap makcik ni..patutnya muhasabah diri dulu, lihat dimana silapnya..pada saya berpunca dari diri makcik & pakcik sendiri, anak makcik, bakal menantu makcik dan ahli keluarga makcik yg membenarkan maksiat subur dalam keluarga..makcik tak rasa malu dengan diri sendiri ke? or malu dengan encik saiful nang and his crews ke? yang penting kena malu dengan Allah..kalau malu pada Allah tak ada, tapi malu dgn public sebab gambar tersebar, dimana ikhlasnya malu makcik tu? di mana rasa takut makcik kepada Allah sebagai ibu yg membenarkan maksiat didepan mata?

  0

  0
 53. Kahuna says:

  Apabila ditanya mengenai tajaan, dia mengaku ada ditawarkan beberapa penajaan. Namun dia serta keluarga memutuskan untuk menguruskan semua dengan sendiri kerana merasakan majlis akan jadi lebih istimewa dan mendatangkan kepuasan serta kekal menjadi kenangan manis buat Liyana sekeluarga.

  “Perkahwinan saya adalah semua tentang diri saya. Syukurlah saya mempunyai ahli keluarga yang sangat mengambil berat dari semua segi dan tahu semua keinginan saya. Jadi saya tidak perlu risau atau terlalu berfikir mengenai kelancaran hari tersebut.

  “Saya bukan tidak mahu ditaja tetapi untuk hari perkahwinan, rasanya ia jadi lebih manis jika memori itu disimpan dan hanya dimiliki oleh saya. Jika saya menerima tajaan contohnya untuk video dan gambar, pihak yang menaja juga berhak ke atasnya. Saya rasa kurang special kalau macam tu.

  krdt:- http://www.murai.com.my/article/default.asp?article_id=13648&c=1&s=1

  0

  0
 54. jengkreng says:

  alaaa.. mcm2.. nak tutup malu la tu

  0

  0
 55. Plastic says:

  Nk jual hak exclusive kt BH jer sbb nak raih undi for ABPBH ker??

  0

  0
 56. xoxo says:

  aku lg menyampah dgn komen2 si rooneyyyy yg bajet2 urban sgat..ko sokong awie buka kelab malam smpai LJ peluk sume ko suka..urban doh ko..puiiiiii

  0

  0
 57. Mysterious says:

  Saya suka dengan tulisan maklum balas candidsyndrome….tetapi mengenai BH memang saya dengar dari beberapa pihak wartawan BH memang semua macam tu…so tak terperanjat mengenainya…

  0

  0
  • Cik adik says:

   sibuk nak lakukan berita… cari rezeki konon…sian kan BH hehehe.. takkan nak juai kelab malam mcm awie..kwang kwang kwang

   0

   0
 58. Anonymous says:

  booooo rooneyyyyyyyyy

  0

  0
 59. hmmmmm says:

  makcik,klau tak kluar mna2 blog atau paper pon,tetap tidak dihalalkan utk bersentuhan bukan muhrim …lagi2 cium dahi …kelakar la makcik …niat tak menghalalkan cara makcik oii …

  0

  0
 60. datin wanabe says:

  mak datin..datuk..skrg mana ade yg berduit.. lagi2 melayu bangi tak semua tp ramai yg tunjuk byk duit..tp takde duit.. mak datin nih dia cuma menyesal saje gmbr tu tersebar sebelum nikah…tp tidak menyesal perbuatan anaknya sebelum nikah… tp itu pun semua biasa2 jea bg anak2 melayu..takde gmbr pun..klu brjalan2 kat shopping kompleks nk peggang tgn, baik yg bertudung. .lagilh yg tk bertudung.. artis kalau tak kena gelombang tsunami bukan artis namanye..

  0

  0
 61. maiden says:

  wah banyak abg nara delete komen.. profesional betul la abg nara ni..

  0

  0
 62. aku xpercaya LJ says:

  kalo dah tuan bdn merelakan diri dicium,nk slhkn org len ke??aku mmg xpnh ske ngan si LJ ni…kalo xde duit RM12k,xyh berangan nk wt pre-wedding photoshoot bagai…kate ank dato’,org kaye,retis la pulok…rsenye stkt RM12k tu idok le mnjadi mslh gamaknye ye…kpd makcik,jgnla mnyalahkan org len dlm hal ni…kalo ank mkcik yg reti kate “no,no,no,no,no”,sume ini xkn berlaku ye mkcik…papepn,slmt pngantin barula ye…t jgn lupe amk post wedding lak…ms 2 korg nk bpeluk bcium bagai nk rak pn,ADE AKU KSAH????

  0

  0
 63. suzzy says:

  berani buat berani tanggung, semudah tu xperlu point finger. eat the bullet!

  0

  0
 64. AKU BANGGA AKU ANAK FELDA says:

  KO YG SAKAI ROONEY..SIAL PUNYA MULUT,KO CKP LA KO JELEZ NGN ORG2 FELDA YG KAYA RAYA,KAWIN XMINTAK SPONSOR,KO NGN RETIS2 NI YG SAKAI..KAWEN NK MELETOP,PRE WEDDING BAGAI,TP SEMUA NK FREE..KAWEN YG HADOOO!!KO MMG SAKAI LA ROONEY

  0

  0
 65. nurul says:

  RM12000 dikata ridiculous..huhuhu agak2 la saiful nang tu master kot..mmg la harga mahal..lj ni igt kaya sangat..mintak sponsor jugekkk rupanya..hampehh

  0

  0
 66. LehaM says:

  It’s kinda sad if org yg ber-‘status’ boleh putar-belitkan kenyataan. Tak semua yg mcm tu but hakikatnya mmg ada. Apa2x pun, kudos to SN – you hv the right to betulkan apa yg salah :) I’m from Singapore & lama dah admire your work.. you’re good!! Semoga success!!

  0

  0
 67. Ratu minah jambu merah/ biru says:

  betol cakap lehaM tu minah jambu sokong …..Oooooooooo liyana tolong pujok mak u yg tengah marah tu ! kasi dia undrstand sikit ape itu pra perkahwinan…..mungkin mak u tk tau gak nye ape itu pra perkahwinannnnnn…..n gambar yg tersiar tu bukan nye ape2 n tkde ape2 yg berlaku ponnnnn kannnnn

  0

  0
 68. sexyismyname says:

  Bodo la korang. Sukati dia la nak posing macamana

  0

  0
  • Anonymous says:

   kau pun bodoh sebab x blaja agama. Dua kali bodoh sebab komen x pakai otak.

   0

   0
  • Anonymous says:

   pegi mampos lah kau ”sexyismyname”..hagak2 la kalau nak backing pon. bodoh.

   0

   0
  • benci bila si bodoh bercakap says:

   nampak sgt si sexyismyname ni yg paling bodoh di sini, dah terang2 itu perkara mungkar tapi tetap buta hati buta akal buta mata. inilah org kata manusia yg tak sampai seru..elok campak je sexyismyname ke dlm api, seksilah kau dlm kebakaran sampai rentung

   0

   0
 69. K says:

  aku rasa kedai makan ayah dia tu charge lagi ridiculous

  0

  0
 70. Lolly Lolla says:

  Mokcik weh anak mokcik ni yang melampau batas apasal pulak mokcik nak salahkan photographer? Patutnya mokcik sebagai Ibu kena jadi penasihat kepada anak mokcik. Jangan kasi amik gambar Pre Wed bagai ni. Skrg ni 1 jari mokcik tuding kat SN tapi 4 jari lagi duk tuding kat mokcik.

  0

  0
 71. Sayang says:

  Lain kali jgn ada yg wat pre wedding foto ok…..Wat cam org dulu2 tu. Dah sah baru la posing abis2 an. Posing kat katil lagi gitu. Xde yg marah pun sbb dah sah.

  0

  0
 72. ikan siakap diternak kak cham/olga says:

  sabarlah labuuu……nasik dah jdi bubur..
  hilang detik manis nikahnya nanti..
  yelah..dah cium dahi… nanti time nikah nk cium ape pula?
  kat manela nak sorok muke LJ n datin n family nanti…
  kalau siakap, dah lama prgi lari jauh2…

  0

  0
 73. Lagubestbest says:

  Liyana N lelaki dia tu xde khabar. Biasalah yang kecoh bila anak nak kawin selalunya ‘Makcik’, bukan mak liyana sorang kot, majoriti dalam masyarakat ah senang.

  0

  0
 74. Anonymous says:

  sape LJ??? penah menang Artis paling popular ke? berangan mcm kahwin anak raja..udah2 lah tu..kalu kau eksklusid mcm datuk CT aku pun x rasa mual nk muntah hijau dgn propaganda mcm ni…bak kata azwan ali SEDEH KATANYA…

  0

  0
 75. mak joyah says:

  liyana jasmay? hanya mampu gelak je wei..bukan ape ….die tu mcm budak2 kecik je +gedik…..sesuai ke u jadi bini org hahahahahahahha lol………. aku x rasa la diorang ni kekal lama..ye la..belum kawen dah pandai kiss sana sini…

  0

  0
 76. bunga says:

  pre wedding irma jugak yang awesome ;)

  0

  0
 77. Amoi Comel says:

  Apasal mahal sangat pakej photography dia, sampai belas2 n puluh2 K walhal gambar bukan cantik mana pun…

  0

  0
  • aku bulat says:

   Dia letak hrga mhl sbb maruah dia dan crew dah dimainkn…
   Thats y dia ckp maruah x bole d beli dgn wang ringgit..
   Klu org tu ada rasa hrmat,free pun xpa…
   Tp ni hormat pun tiada ada hati mau jatuhkan reputasi org…

   0

   0
  • Zezek says:

   Ni sorang lagi dok dalam gua. Saiful Nang dah bagi diskaun dah tu. Masuk rating di majalah di Hong Kong majalah cina rating 10 fotografer termahal Asia. Dapat anugerah duta asia pasal semua hasil business dia buat rumah anak yatim prihatin di Kajang. Rate dia orang yang pakai ferrari buat reban ayam sahaja yang mampu. Memang mak lj tu tak kenal sn lah. Enuff said. Main tembak ke sn pakai penabur, sekali sn kilas semua fakta ada tarikh ada nama ada event, macammana nak balas balik? Aku lawyer kalau tengok cerita ni, lawyer bodoh sahaja yang nak jadi lawyer si makcik ni kalau dia nak saman orang yang takdo dokumen. Aku bajet kalau amoi comel cakap gambar sn tak cantik, itu maknanya dia hina suktan brunei dan suktan kelantan punya taste yang angkat sn jadi fotografer rasmi istana. Takpun amoi comel ni fotografer yang bengkak hati dengan status sn yg macam langit berbanding status dia sendiri yg macam lombong tinggal.

   0

   0
   • Anonymous says:

    yes,betol tu,im from brunei,SN ne dh dkira macam photographer Diraja lh kat brunei,asal je event kat istana mesti SN ada..anak sultan kawen semua pkai SN, n SN jua ada cawangan kat brunei -candidsyndrome-brunei,kira dia rekrut photographer brunei,which says all about his professionalism.statement dia kata “dia memilih” tu mungkin dia nampak seperti sombong tapi dia “memilih cara orang” bukan “memilih duit orang”..itu maksud dia.. apapun his work is mastermind..thumbs up!!

    0

    0
 78. BENCILIYANA says:

  SEBAB NI AKU JDIK XSUKE LJ.BAND DIE..HUAHAUHAUA

  0

  0
 79. Mr Saiful Nang,
  Your photos are incredibly amazing.
  By right the celebrity should not act that way. Very unprofessional.

  A bitter lesson to other celebrities. Just reveal their true colors whomever they are.

  Yes, money is very important. But it’s not everything.
  Anyway, your pride is worth than that, dude!

  p/s: Love your arts.

  0

  0
 80. me says:

  saye kenal wife saiful nang ni.dr kat faculty chemical engineering.baik n siap pakai tudung labuh lg even mak ayah die dato n datin.dari sini kte boleh tahu camne saiful nang ni orgnye.

  0

  0
 81. farafarhana says:

  salam..abang nara..just nak bagi idea..saya ari tu tgk rancangan MELETOP..pas2 mase LJ ckp no sponsor utk wedding dia, wahhh..dalam hati..bagusnya dia nie…tapi tetibe baca blog abg nara (hari2 bukan your blog tau-almaklumla peminat setia),terus terkezut dgn isu photographer..

  Back to the topic, jangan blame photographer..semua orang cari makan (tapi i bukan photographer).. semua orang ade different ways untuk cari duit. sepatutnya sebelum ape2, dua2 pihak kena sign agreement or contract regarding anything..so that anything happen, we know who shall be blame..tapi bile dah jadi, semua tuding menuding..

  Sape-sape yang bukan muhrim pun xboleh bergambar berpegang2..kan HARAM disisi agama..bukan sebab koleksi peribadi atau ape je..kite kene tanye diri kita.agama kita.. saya bukanlah ustazah..tp kalau gbr2 tersebut pun utk tujuan peribadi, rasenya dah salah.. silap2 kalau tersalah langkah, gbr2 tersebut boleh dimanipulasi oleh pihak2 tertentu..that’s y ade sebab agama wat hukum sebegitu..

  Abang nara, ape pun saya harap isu nie dapat selesai segera n harap sape2 pun ambil positif komen saya..
  BTW, anak n is3 u sgt comel..

  Peace..assalamualaikum

  0

  0
 82. Esah radio says:

  Biasela..artis…bukan mmg selalu ke jadi mcm ni kat kalangan artis. Dtg lambat, tak disiplin, bg kerjasame kurang, terase diva. Selalu sgt aku dgr mcm tu dlm surat khabar. Tak tau la sbb dah rase glemor sgt ke, dh kaye sgt ke sbb nmpk org mcm semut. Mmg bukan semua artis mcm ni…tp bile sorg bt perangai, busuk name……
  Skirt tu biarla pendek lagi…tayang semua…smpi takde ape yg tinggal. Muke cantik pun jadi kureng sbb penampilan & peribadi yg emmmmm…down….

  0

  0
 83. kiah says:

  ambikkk ko LJ & mak ko sekali! kesiannn LJ & bakal suami, dah tak mampu agak nya… sebab masa interview bukan main lagi cakap lebih puas hati kalo guna duit sendiri & sebab tu TAK NAK DITAJA, dah lah gedik, cakap org puteh “I know & u don’t know” haha.. sekaya & setinggi manapun kedudukan seorg itu sekiranya tidak pandai menghormati org lain itu adalah CUKUP BIADAP & cetek sungguh pegangan agama nya…Welldone SN!

  0

  0
 84. oiii penyibuk says:

  i kan baru balik dari USA…kalau kafir laknat boleh buat gambar pra-perkahwinan kissing2, takkan i tak boleh…anyway, i believe in Saiful Nang…me = one of the follower untuk inspirasi gambar kahwin(selepas nikah kay).pakai otak lah, u(LJ) pergi belajar ke USA so boleh kata dari golongan terpelajar n so damn open to muslim culture as you were born and raised in MALAYSIA…sorry to say but this is so off the limit..tak takut ke Allah laknat…btw, i just wondering nape ramai sangat photographer yang ambil job for pre-wedding picture?dalam Islam tak suruh pun apatah lagi menggalakkan…..xpayah la tanggung dosa free…wat je pre-wedding pas akad nikah,tak sama ke?

  0

  0
  • lala says:

   die kursus je selama 6 bulan.. bkn g belajar for several years pun… so x brape nk trpelajar la sgt pn.. huhuhu.. sbb ad mkcik kt kg aku g krsus buat bahulu pn bbrapa bln gak.. kire same la 2……… huhuhuhuhu

   0

   0
 85. suff says:

  bagi saya saiful nang nie mmg teruk dan sombong…..dulu masa 2008 masa sy nak kahwin pernah tanye harga pakej dia tetapi dengan selamba dia jawab x payah tahu ler dia dah full…padahal apa salah terang kan la harga pakej….

  0

  0
  • Saiful nang says:

   Kalau saya sendiri pasti saya tahu dan ingat saya cakap atau tidak. Tak takut ke dosa fitnah? Seingat saya, hanya 2 orang yang saya kata begitu yang jenis berlagak datang dengan kereta mewahnya tapi tak hormat kami macam manusia. Itu memang kena punya…awak golongan tu rasanya. Kalau Sultan Brunei pun pandai berbahasa, takkan orang biasa yg baru ada bmw sikit nak layan vendor macam anjing. Tak puas hati call saya 0172267533 (saiful nang).

   0

   0
  • bananaz says:

   dh dia tau schedule dia full..buat ape dia bazir air liur nk bgtau ko lagi? pastu kang dia bgtau..mana tau nnt ko ingat dia bg harapan plak mcm dia bleh wat utk wedding ko plak…

   p/s: bg aku lg elok dia ckp mcm tu…so straight to the point..x dpt ckp x dpt…takde nk kona sana sini…

   0

   0
  • SN says:

   Saya tak cakap pun macam tu walaupun dah penuh. Obviously sau fitnah

   0

   0
 86. we luv senrose. says:

  Seeloknye mak liyana jgn bg pape statement dah. Kalo ko brbalas2 statement hnye memburukkan keadaan je. Kita sbagai pmbaca, pmerhati, org luar, dn sbagainya pun jgn la tlg menyemarakkaan lg mslh ni. Ce bygkan kalo korang fmly LJ. Org mmg suka brckp. 90% dari komen yg aku bce mengenai kes pre wed photoshoot liyana ni smua mengutuk, mencaci cerca, menghina. We aren’t helping. Kita dok ngata2 kt diorang, tp kita sdiri mcm mane? Ibarat kata, ayam jantan berkokok tp bulu berjejeran tahi. Ye2, si LJ buat slh, aku pasti dia pn rasa kesal. So kita jgn nk tmbh srbuk perisa tlg trus mengkontroversikan keadaan. Biar diorang slesai mslh ni tnpa prlu kita sbahai org luar nk sibuk memburukkn keadaan. Org tu dh nk kwin, lain la kalo tak jd kwin or dia kwin dgn org len ke. Be rasional yo.

  0

  0
  • senrose leuniey neelopa k says:

   Abang SN’s statement mmg clean n clear.good job.
   Small minds discuss things,Average minds discuss people,great minds discuss ideas.
   Dear ppl of the world,
   dont be the 3rd class mind ppl,k.
   sincerely,like i care,duhh.

   0

   0
  • karat radio says:

   btol..tapi ambil ini sebagai iktibar ..jgn fikir duit boleh beli maruah org..bukan maruah itu dialas di tapak kaki..dia bukan retis yg letop kebabom pon..yg boleh ckp 12K itu merepek!! shopping LV konon kat oberrseas pooorah 12 K jadi soal??x gitu??dan aku percaya SN diulang SN lagi sekali SN niiii pun XMISKIN DUIT..pun x hadap sgt 12k yg LY ckp mengarut tu…satu statment RETIS yg buat aku menyampah ‘I PUN MANUSIA BIASA’ so??? kalu u manusia biasa PLS nilaikan org dgn harga diri BUKAN dgn WANG YG U CKP MENGARUT TU!! igt TATAKERJA ORG BERBEZA DAN CARA BAYARAN PON BEZA…kalu LY RASA MAHAL SGT SN tu punya harga XPANDAN DGN LV DIA KATANNYERRR meh sini aku yg ambik pic kahwin and pra kahwin sekali..murah #) FILEM KODAK GULUNG cuci dan siap x sampai 200 hengget: #JUSTSAYING manusia biasa jugak

   0

   0
  • Anonymous says:

   btol..tapi ambil ini sebagai iktibar ..jgn fikir duit boleh beli maruah org..bukan maruah itu dialas di tapak kaki..dia bukan retis yg letop kebabom pon..yg boleh ckp 12K itu merepek!! shopping LV konon kat oberrseas pooorah 12 K jadi soal??x gitu??dan aku percaya SN diulang SN lagi sekali SN niiii pun XMISKIN DUIT..pun x hadap sgt 12k yg LY ckp mengarut tu…satu statment RETIS yg buat aku menyampah ‘I PUN MANUSIA BIASA’ so??? kalu u manusia biasa PLS nilaikan org dgn harga diri BUKAN dgn WANG YG U CKP MENGARUT TU!! igt TATAKERJA ORG BERBEZA DAN CARA BAYARAN PON BEZA…kalu LY RASA MAHAL SGT SN tu punya harga XPANDAN DGN LV DIA KATANNYERRR meh sini aku yg ambik pic kahwin and pra kahwin sekali..murah #) FILEM KODAK GULUNG cuci dan siap x sampai 200 hengget: #JUSTSAYING manusia biasa jugak

   0

   0
  • esah lorong says:

   btol..tapi ambil ini sebagai iktibar ..jgn fikir duit boleh beli maruah org..bukan maruah itu dialas di tapak kaki..dia bukan retis yg letop kebabom pon..yg boleh ckp 12K itu merepek!! shopping LV konon kat oberrseas pooorah 12 K jadi soal??x gitu??dan aku percaya SN diulang SN lagi sekali SN niiii pun XMISKIN DUIT..pun x hadap sgt 12k yg LY ckp mengarut tu…satu statment RETIS yg buat aku menyampah ‘I PUN MANUSIA BIASA’ so??? kalu u manusia biasa PLS nilaikan org dgn harga diri BUKAN dgn WANG YG U CKP MENGARUT TU!! igt TATAKERJA ORG BERBEZA DAN CARA BAYARAN PON BEZA…kalu LY RASA MAHAL SGT SN tu punya harga XPANDAN DGN LV DIA KATANNYERRR meh sini aku yg ambik pic kahwin and pra kahwin sekali..murah #) FILEM KODAK GULUNG cuci dan siap x sampai 200 hengget: #JUSTSAYING manusia biasa jugak

   0

   0
 87. Kim says:

  Poyo je LJ ni..aritu kata kawen xnk sponsor, puii

  0

  0
 88. afnan says:

  entahlah..belum sah nikah. buat benda yg Allah murka..acamana allah nak pelihara rumahtangga esok hari…pilih wanita itu kerana 4 perkara;kecantikannnya.keturunannya
  hartanya dan agamanya .nescaua kamu akan selamat dunia akhirat.

  0

  0
 89. snow says:

  Tahniah saiful nang krn berani mempertahankan maruah anda!

  0

  0
  • Anonymous says:

   btol..tapi ambil ini sebagai iktibar ..jgn fikir duit boleh beli maruah org..bukan maruah itu dialas di tapak kaki..dia bukan retis yg letop kebabom pon..yg boleh ckp 12K itu merepek!! shopping LV konon kat oberrseas pooorah 12 K jadi soal??x gitu??dan aku percaya SN diulang SN lagi sekali SN niiii pun XMISKIN DUIT..pun x hadap sgt 12k yg LY ckp mengarut tu…satu statment RETIS yg buat aku menyampah ‘I PUN MANUSIA BIASA’ so??? kalu u manusia biasa PLS nilaikan org dgn harga diri BUKAN dgn WANG YG U CKP MENGARUT TU!! igt TATAKERJA ORG BERBEZA DAN CARA BAYARAN PON BEZA…kalu LY RASA MAHAL SGT SN tu punya harga XPANDAN DGN LV DIA KATANNYERRR meh sini aku yg ambik pic kahwin and pra kahwin sekali..murah #) FILEM KODAK GULUNG cuci dan siap x sampai 200 hengget: #JUSTSAYING manusia biasa jugak

   0

   0
 90. Anonymous says:

  btol..tapi ambil ini sebagai iktibar ..jgn fikir duit boleh beli maruah org..bukan maruah itu dialas di tapak kaki..dia bukan retis yg letop kebabom pon..yg boleh ckp 12K itu merepek!! shopping LV konon kat oberrseas pooorah 12 K jadi soal??x gitu??dan aku percaya SN diulang SN lagi sekali SN niiii pun XMISKIN DUIT..pun x hadap sgt 12k yg LY ckp mengarut tu…satu statment RETIS yg buat aku menyampah ‘I PUN MANUSIA BIASA’ so??? kalu u manusia biasa PLS nilaikan org dgn harga diri BUKAN dgn WANG YG U CKP MENGARUT TU!! igt TATAKERJA ORG BERBEZA DAN CARA BAYARAN PON BEZA…kalu LY RASA MAHAL SGT SN tu punya harga XPANDAN DGN LV DIA KATANNYERRR meh sini aku yg ambik pic kahwin and pra kahwin sekali..murah #) FILEM KODAK GULUNG cuci dan siap x sampai 200 hengget: #JUSTSAYING manusia biasa jugak

  0

  0
 91. Anonymous says:

  btol..tapi ambil ini sebagai iktibar ..jgn fikir duit boleh beli maruah org..bukan maruah itu dialas di tapak kaki..dia bukan retis yg letop kebabom pon..yg boleh ckp 12K itu merepek!! shopping LV konon kat oberrseas pooorah 12 K jadi soal??x gitu??dan aku percaya SN diulang SN lagi sekali SN niiii pun XMISKIN DUIT..pun x hadap sgt 12k yg LY ckp mengarut tu…satu statment RETIS yg buat aku menyampah ‘I PUN MANUSIA BIASA’ so??? kalu u manusia biasa PLS nilaikan org dgn harga diri BUKAN dgn WANG YG U CKP MENGARUT TU!! igt TATAKERJA ORG BERBEZA DAN CARA BAYARAN PON BEZA…kalu LY RASA MAHAL SGT SN tu punya harga XPANDAN DGN LV DIA KATANNYERRR meh sini aku yg ambik pic kahwin and pra kahwin sekali..murah #) FILEM KODAK GULUNG cuci dan siap x sampai 200 hengget: #JUSTSAYING manusia biasa jugak

  ERMMM dunia oh dunia

  0

  0
 92. Sya says:

  to b honest, mmg saiful nang ni pemilih walhal dia offer services, kita client. esp nama2 besar di dunia wedding event, kita book utk photographer, make up artist yg lain, tp sampai masa, org lain pulak yg replace. and tak bother nak be apologetic langsung, dahla tak pernah bersua muka, kononnya bz sgt asek bg pd assistant dia je deal. so, for me, isu ni, LJ’s mom ada hak utk berasa malu sebab anak2 ni biasanya suka bt apa yg dia suka je pun bila da malu expect ibubapa utk backing diaorg balik. but i dont think that the photog tu pun bg statement mcmni. there is not a hint of professionalism dalam kenyataan dia pd beautifulnara. cuma nampak candidsyndrome bg statement merekalah paling habis professional. cuba lihat dan nilai balik statment tu sedangkan datin or jutawan mana tah pun mereka tak pandang, well apatah lagi org biasa2 ni. talk rubbish!

  0

  0
 93. mah esah simpang says:

  btol..tapi ambil ini sebagai iktibar ..jgn fikir duit boleh beli maruah org..bukan maruah itu dialas di tapak kaki..dia bukan retis yg letop kebabom pon..yg boleh ckp 12K itu merepek!! shopping LV konon kat oberrseas pooorah 12 K jadi soal??x gitu??dan aku percaya SN diulang SN lagi sekali SN niiii pun XMISKIN DUIT..pun x hadap sgt 12k yg LY ckp mengarut tu…satu statment RETIS yg buat aku menyampah ‘I PUN MANUSIA BIASA’ so??? kalu u manusia biasa PLS nilaikan org dgn harga diri BUKAN dgn WANG YG U CKP MENGARUT TU!! igt TATAKERJA ORG BERBEZA DAN CARA BAYARAN PON BEZA…kalu LY RASA MAHAL SGT SN tu punya harga XPANDAN DGN LV DIA KATANNYERRR meh sini aku yg ambik pic kahwin and pra kahwin sekali..murah #) FILEM KODAK GULUNG cuci dan siap x sampai 200 hengget: #JUSTSAYING manusia biasa jugak

  0

  0
 94. we love saiful nang says:

  bagusnya tulisan saiful nang ni, nampak tak,berani kerana benar, orang yg salah sentiasa nak tegakkan benang yang basah,apa pun harap liyana jasmay ni berubah, jangan ingat artis tu besar sgt, adab dan sopan terhadap orang, mesti kena ada, dah tau salah apa salahnya minta maaf, jangan la angkuh sgt, tak kemana pun, artis pun manusia biasa,

  0

  0
 95. Jaafar Onn says:

  Pemalu??nmpk mcm xtau malu ja sin chan ni

  0

  0
 96. mak lampir says:

  bagi opinion mak lah, bak kata SN, yang tidak professional adelah wartawan BH yang malas buat keje sukesuki mintak pic free dr makcik. makcik plak no choices sebab waratawan tu je lah yang hadap nak promosi LJ secara free kenelah ikut. kerana takut esok2 LJ xde publisiti plak.

  disebalik itu plak wartawan tu buat cite gembargembur lagakan makcik ngan SN, maka makcik terkeluar dari senarai SN menjadi “bukan level” kerana makcik tanpa menghubungi SN terus bagi statement menuding pada SN..bg mak la kan…makcik sebenarnya xtau dan xpaham apa yang LJ tu dah buat skang… yang makcik tau kene cover line pasal anak makcik dah buat salah. masalahnye skang mana LJ xkan menyorok belakang makcik kot… lain kali mak nasehatkan ikutlah ke mana LJ pegi dan buat ala2 manager, nasihat die selagi boleh dan ikut peraturan bisness orang walaupun FREE. kerana SN sendiri cakap die xpernah jumpa dan bercakap dgn makcik. cara makcik bg statement macam makcik pegi shooting sekali je.. *ntah2 tgh gubah bunga telor kat umah

  kasihan mak pada makcik sudah tua2 begini di kecam orang ramai, menjadi mangsa lagaan wartawan, di cemuh dengan orang yang tidak kenal., memalukan golongan org ada2 katenye. makcik perlu ingat tidak ade ‘level’ di akhirat nanti…kite semua sama..dan duit bukan 1 ukuran tapi harga diri…. makcik tersepit di antara agenda orang2 yang ingin mengambil kesempatan ke atas makcik sekeluarga. doalah banyak2 semoga hari perkhawinan nanti berjalan lancar tanpa kontroversi.

  untuk LJ anda ingin melangkah ke alam rumahtangga, jika kelakuan begini, bagaimana anda ingin mengharungi dugaan dengan membuat keputusan sendiri tanpa perlu merujuk ibu kamu setiap masa. please do grow up gal… fasa perkahwinan bukan 1 drama atau filem…ianye reality yang kamu perlu hadapi.

  untuk SN.. u memang awesome…tidak ade kritikan tapi muhasabah la diri. ambil peristiwa ini sebagai pengajaran. ye maruah tidak boleh die beli dgn wang.. halalkan sahaja dan pertahankanlah maruah anda.

  0

  0
 97. 2x5 says:

  Memang LJ salah… Ni Msia babe bukan Hollywood. Orang paling bodoh sekali pun boleh agak gambar cium = kontroversi. But, SN punya response omputih cakap “leave a bitter taste in my mouth”. Fahamlah nak defend diri, tapi perlu ke sindir LJ tak mampu bayar 12k? Megahnya statement “mereka bukan dalam golongan pelanggan saya”. Why do you have to stoop to her level? Remember: 2 wrongs don’t make a right.

  0

  0
  • tim says:

   dia bukan angkuh, dia ckp x masuk level pelanggan dia sbb smua pelanggan dia hormatkan masa dgn kerja dia, so LJ bkn masuk level pelanggan dia

   0

   0
 98. suke hati... says:

  rezeki SN…pasni meletup la SN..GOOD JOB!!! berani kerana benar~
  LJ n her mother ..> OTAK ADE,,,AKAI MMG ZERO!!!

  0

  0
 99. Adele says:

  Moralnya, yang bergambar tu pun berdosa, yang mengambil gambar pun berdosa, tak payah menuding jari!

  0

  0
 100. NURUL says:

  Salam Abang Nara. Also Abang Saiful Nang. I’m here not to SIMPLY judge people. BUT replies dari SN sangat3 lah TERBAIK. Just THE PEOPLE that SN was dealing with je memiliki ZERO UNDERSTANDING on SN principals which is CLEAN and CLEAR. SN still OK when menunggu like HOURS which THE BRIDE and THE GROOM TO BE LATE. SN still OK OK when THE PEOPLE langgar habis prinsip SN tu. SN still OK OK OK when BH pula kecoh with article matters. But now reputasi CandidSyndrom dipersalahkan on something they DON’T. Memang harus SN bagi replies untuk membuktikan kebenaran. To THE WHOEVER pleaselah jangan mencalit kesalahan dan sebarang insiden which embarrassing YOU ke atas orang lain who got nothing to do with that. HOLLYWOOD stars pun tak CHAOS like YOU. Oh ho. Thanks.

  0

  0
 101. mamaaish says:

  anak buat salah x marah,org lain pulak disalahkan…apa punya masalah orang tua ni…dahlah pakai baju hmpr nmpk seluar dlm…gerammmmmmmmmmmmmm…………..

  0

  0
 102. NanaAzman says:

  Alaaa..masa LJ ni belajar kat New York bukan tunang dia datang melawat ke? Kalau setakat cium dahi, dakap erat LJ tak heran la. Ada dia kisah..

  0

  0
 103. nanaazman says:

  Tunang LJ macam muka sin chan

  0

  0
 104. didigaga says:

  rasanya wartawan whats-his-face yang SN mention tu pun salah banyak gak sebab nampaknya dia yang duk cucuk cucuk datin/family LJ..akibatnya dari benda bleh settle elok elok dah jd mcm ni..aku bukan kurang dengan wartawan hiburan..tapi..entahlah..

  0

  0
 105. SaifulNangKa says:

  Abg Nara mana komen I pasal 12k yg tak worth the photos tu? Abg Nara ni deletekan ker autodelete?

  0

  0
  • Zozek says:

   Kalau ramai yg dislike, dia autodelete kerana rating rendah. Ko pun dajjal ko tak kenal saiful nang siapa. Ko kutuk habislah fan dia dislike komen ko, terus kena delete otomatik

   0

   0
   • SaifulNangKa says:

    Bukan aku kutuk ape tapi 12k mmg melampau rege tuh kalau pics ala2 instagram aku bole charge camtu guner iphone5

    0

    0
    • Napieleon says:

     Sultan brunei bayar saiful nang berjuta ok. Kalau 12k tu macam buat servis koleksi kereta vintage sn jer. Ko yg tertinggal kretapi tak ikut perkembangan pencapaian bangsa Malaysia sendiri. Ko banding dgn ko yang shoot memanglah nampak mahal pasal ko kan murahan punya fotografer

     0

     0
    • hanis says:

     kan SN dah ckp… LJ dtg lewat calltime 9am pkl 1tghr baru sampai.
     so shoot je mn yg sempat n props yg dia dh ready pun takleh nk guna.
     sbb tu la gambar pun gitu2 je

     0

     0
 106. Anonymous says:

  I agree that her dad’s restrnt punye charges lg ridiculous…hopefully artis lain/reporters amik iktibar-jgn nak brg free je

  0

  0
 107. ivory says:

  mengapa ibunya marah kepada gambar yang tersebar di internet.patutnya ibunya marah dengan gambar yang diambil.

  0

  0
 108. echa rina says:

  ramai je artis dh kerjasama ngn saiful nang nie..time part die jd cam nie plak..rosak periuk nasi org jer..dah byk duit sgt p la bayar xpayah mintak sponsor..sedehh..!!!

  0

  0
 109. alfa says:

  sbnrnye dua2 salah..SN ni profesional..kita x tau sape sbnrnye yg btl2 salah.mgkn SN ni nak slmtkan diri.

  0

  0
 110. SayE says:

  aku x phm satu perkara le. biasanya foto pra perkhawinan ni, masyarakat cina yg biasanya buat. diaorg print out byk2 n edarkan kat org yg dtg masa resepsi kawin diaorg. tp x kisahlah kan sbb diaorg xde isu halal haram sblm n slps nikah nih. nih yg org Melayu ni sibuk je nak follow tanpa pk dah halal haramnya. kalau nak amik sgt foto sblm resepsi, nikah awal2. sanding kendian. masa diantara tu buat le sesi photoshoot tu. dah halal kan? majlis je lmbt.

  dan satu hal lagi. nama pun sponsor. pepandailah amik hati org yg sponsor tu. lagi2lah awak tu kan ke retis. layan le dgn budi bahasa yg baik. org tu kan buat baik kat awak. x luak skit pun badan awak tu kalau buat baik kat org. bukan nak disanjung bagai. tp, cukuplah dgn ucapan terima kasih n bg kredit kat kerja yg diorg buat. itu pun susah sgt ke? ke mmg dasar org kaya2 nih ada sifat sombong dlm diri diaorg. ingat diaorg tu besar sgt. konon cam byk duit sgt nak berlagak bagus. takkan rm12k pun x mampu? walau SayE x tau berapa kos fotografi utk level profesional, ianya dah cukup berbaloi kot dgn usaha diorg nak berada di set on time sedangkan LJ dtg x ckp sorry n bg reason yg ridiculous ‘overslept’. heh.. len kali kalau rasa x mampu, amik je photographer yg amatur ye. murah le skit harganya.

  n makcik. kalau malu sekalipun, xyah jadikan org lain kambing hitam. sblm tunding satu jari kat org lain, 4 jari kat blkg tu tunding kat awak. ajar anak2 tu adab berkawan. apa itu muhrim dan bukan muhrim. patutnya makcik kena malu sbb anak makcik tgkp gmbr camtu. yg org yg tgkp gmbr ni pun x pasal2 dpt dosa sama. adeh laa.. makcik. umur dah lanjut. bawak2 le g mengaji n belajar agama makcik oii.. masa dah suntuk. rumah dah kata pergi, kubur kata mari maaa..

  buat SN.. ini satu pengajaran. anda kata anda ada prinsip sendiri. maka, walau dlm apa keadaan sekalipun, sila berdiri teguh atas prinsip anda itu. next time kalau ada yg request nak suruh buat sesi photoshoot b4 kawin, bgtau tnc apa yg boleh dan apa yg x. kalau client xnk, xyah le amik job tu. rezeki Allah yg bg. satu pergi, insya Allah akan dpt sst yg lebih baik lg. good luck ye.

  -SayE-

  0

  0
 111. Jiran Sebelah Rumah Kak Limah says:

  Bangang ke poyo ni LJ? Kau nak publish kat satu dunia pun ingat orang kisah sangat ke? Berlakon pun tak seberapa, nyanyi lagi hampeh weyyy. Dah bagus orang nak tolong sponsor. Artis banyak duit pun nak kene mintak simpati orang sponsor? Tak malu ke uolsss?

  0

  0
 112. Princess Haley says:

  Tak terkomen..hu hu
  menyampah ngan kegedikan LJ

  0

  0
 113. Puteri Suraya Al-Qaseh says:

  Ye lah, Liyana Jasmay (LJ) tu kan baru balik dari New York kan, mungkin terbawak bawak perlakuan di New York ke Malaysia tak? Kesian kan, nak sangat jadi Melayu Urban. Kat NYC pun tak de la masuk Julliard ke apa ke, ntah2 belajar English je kot? Dalam Twitter si LJ siap nak guna Alhamdulillah lah etc. Ish nak cover line pun patut2 la kan, tak yah la nak guna2 line-line gini. Yang bakal laki dia dikatakan PEMALU, aku memang terkujat. Kalau Pemalu dah gini caranya kucup sana sini, kalau lah Fathuddin ni kurang Pemalu orangnya, tak tahu la aksi macam mana yang bakal diaksikan terhadap si LJ yg memang sudah sedia tahu tak tahu malu ni kan???

  0

  0
 114. DarlingGurl says:

  Hmm, ni kes mcm kacang lupakan kulit jugak (secara amnya lah), dulu hidup susah, tp sekarang dh lupa pd org2 yg pernah membantu diorg sampai di kedudukan sekarang, bukan setakat sombong malah riak (seluruh family pula tu), berkawan pun pilih bulu…mesti yg ada certain standard, rupa etc. aje…mungkin inilah balasan Allah S.W.T kpd mereka, sebab rupanya ramai yg sakit hati dgn family ni…bukannya sakit hati sbb cemburu, tp dengan kesombongan dan bongkak mereka yg menjadi penyebab…apalah salah org yg pernah involved dgn diorg sampai dilayan sampai mcm tu sekali…minta2 dgn terjadinya perkara ni, harap diorg sedar yg kekayaan/kedudukan/pangkat tak akan kekal selama2nya, sekarang mungkin senang tp esok2 kalau dh jatuh susah, sama2 kita tengok siapa kawan dan siapa tidak…

  0

  0
 115. re: minah jambu anti melayu kuno says:

  bukan haram sebab adat melayu tak berpegang-pegangan, bercium-ciuman.
  HARAM SEBAB ALLAH yang kata pegang-pegang, cium-cium antara yang bukan mahram, itu haram. nak buat semua tu pi kahwin la dulu.

  Allah Pencipta kita, kita ciptaanNya. Sudah pasti pencipta kita lebih tahu apa yang terbaik untuk kita. Allah kata suatu itu haram, maka haramlah, sebab kalau kita mendekatinya boleh mendatangkan keburukan kpd kita sendiri.

  SIAPA KITA untuk mempersoalkan hukum-hakam agama? bila cakap tu hati-hati sket, sebab nanti badan yang binasa. Jom lah kita kembali kepada Islam. Dunia ni dah tua dah. Semakin hari umur ita bertambah, semakin hampir kita dengan kematian. Bila ajal tiba, TIADA SIAPA boleh halang malaikat maut mencabut nyawa kita.
  Renungan buat kita bersama. Sesama saudara Islam, tegur menegur itu wajib.

  0

  0
 116. Madam F says:

  memang harga makanan kedai bapak dia tu ridiculous! makanan x seberapa je pun. LJ, mcm yg u kata, kalau xde duit tak payah makan kedai bapak u kan? so.. kalau U takde duit, tak payah poyo sangat pakai khidmat Saiful Nang. Shame on u!

  0

  0
 117. Anonymous says:

  true..madam f… ape saje yg di kata lj semua pulang kat dia…. uwarghhh malunyeee….

  0

  0
 118. Anonymous says:

  haha..pling lawak…yg komen baru 231komen…tapi like dah 265 yea monster… like sendiri ke?..mesti yg like beratus2 like sindiri..haha

  0

  0
  • suka kucing says:

   anon dengki sebab komen dia xdak org like letteww….hahahahha
   anon baru masuk blog ni erh..? akak dah 2 tahun kat sini…kalo like byk dr komen tu perkara biasa sebab ada silent readers

   0

   0
  • Anonymous says:

   ape nko merepek nie??? tak sume owng yg baca entry nie akan komen.. bengap ke ape ko ni??

   0

   0
  • Ayarmour says:

   entry ni dh 3 hari….hot pulak tu…mestilah ramai yg masuk…kalau kau tgk entry lama BN sekitar tahun 2010….ada like mencecah 1000 lebih like….komen sket ja, kalau tgk statik users online pun lebih dr 1000 org dlm satu masa…haiyaa ada akal fikir lorh…..jgn main redah aja ckp

   0

   0
  • Anonymous says:

   Tongong kau Anon 3:14. Dok diam2 sudah sbb bila kau menaip je nampak nau kebodohan kau tu

   0

   0
 119. berat nanang says:

  x semestinya yg like tu komen kot.. ada silent readers.. :)

  0

  0
 120. kak kiah meletopp says:

  SEBENARNYA DATIN TU MALU NGAN BAKAL BESAN DIA.. ITU PASAL MCM CACAING KEPANASAN. ORG X TGK BAKAL SUAMI YG OVER. ORG AKN TGK YG BAKAL ISTERI TU PANDAI JAGA ADAB SOPAN KE TIDAK.. BETUL X?

  0

  0
 121. The Pumkiner says:

  Sanful Nang,

  Perkataan yang betul adalah “deadline” bukan nya “dateline”

  “Dateline” refers to a line in a newspaper article that gives the date and the place of origin.

  “Deadline“, however, refers to the date or time a task needs to be completed.

  0

  0
  • Anonymous says:

   English lah sangattttt……

   0

   0
  • Idontcare says:

   like he gives a fuck when you correct his date line or deadline. Nobody cares about em lol

   0

   0
  • heart says:

   he make 100 thousands even if his english is not as good as urs. ko ado??

   0

   0
   • nona says:

    The pumkiner berniat baik utk membetulkan english sn..dh katanya candidsyndrome kn level2 international..english pn kne laa btol..tp anehnya mangkok jamban 3 org nie plak yg sentap lebih..jgn jd org laa kalo xbole trima teguran yg mbina..bodohhh

    0

    0
    • heart says:

     nak kata org mangkok jamban..ko tu apa? mangkok tahi?

     0

     0
    • nona says:

     Bhsa melayu xde istilah mgkuk tahi..ada istilah mangkuk jmban je..n yes..mangkuk jmbn tue ko..tmpt org tujah taik..hadap jelaa..bodohh

     0

     0
    • sy org biasa says:

     biar lah dia tegur english saiful nang pun..kalau dia tak tegur kita pun tak perasan ayat tu ada salah…bagi saiful nang pulak maybe dia typo kot masa tulis tu

     0

     0
   • heart atas nie bodo says:

    Nk tegur org kot english konon..tp grammar sendiri ke gaung..puih..tp xpelik pn klo ko bodo english..org da tegur cket dgn niat baek..ko da sinis cmnie..bodo cn kibas..

    0

    0
   • Anonymous says:

    are you sure he makes 100 thousands ?

    0

    0
 122. tok kadi says:

  bila dorang nak kawin? kawin dlm masjid ke kat luar? kalau kawin dlm masjid baik pkai tudung, bju sanding pun biar lah sopan yer, jgn ketat sgt…jgn lah terdedah sgt…biar sedang2 cukup

  0

  0
 123. XoXo says:

  To tell d truth… Begitulah sikap d famili dia n this Diva LJ….x terkejut pun this issue jadi becoz dulu pun ms p bercuti dgn naiki local famous Airline pun , terserlah attitude them which tiada langsung ” hormat”…ms tu LJ br menang best actress Malaya! Ramai saksi bengang!!

  0

  0
  • Fida tiru CT says:

   elok sgtlah kejadian camni tersebar, org2 berlagak, propa dan sombong camni mmg patut kena cerca.. seswaiiiii

   0

   0
  • Ada aku kisah says:

   kalau dah selalu di manja kan mmg jd camni laa… mak dia siap back up anak dia yg wat salah.. apa ar.. Btw jgn fikir amik gambar tu senang n edit tu pap pap pap siap.. ckp pakai mulut.. bukan kaki..

   0

   0
 124. Aku sebatang kara says:

  Belacan + Sin Chan hahaha

  0

  0
 125. mmmmmmmmmm says:

  baru jer nak minat liyana….lepas jadi hal ni terus tak minat

  0

  0
 126. Runny says:

  Ala kencingla ambik gambar pun sampi 12k photographer keje xsusah mana tu pun minta mahal2 uweeekkk

  0

  0
  • heart says:

   if u dont know how photographer works, SHUT UP!

   Ko pegi lah beli D3 and all the lenses…
   lepas tu pegi cover wedding Nikah, berinai, sanding, reception….
   lepas tu balik…edit gambar semua….
   lepas tu charge lah RM50…ko ingat berbaloi??

   0

   0
   • Cik adik says:

    Biasa laaa tu..ckp dgn org yg kurang cerdik pandai…komen sesedap gulaa…lenkali suruh diaorg edit sendiri jer gambar guna henpon..x pun pakai timer jer snap pic…nak aksi apa pun bole….ni bg statement mcm org yg keje tangkap gambar cikai cikai…x buat research ni lerr tanggungnya.

    0

    0
  • dadu says:

   Photographers’ time is money to them. Along with their energy and effort.

   0

   0
 127. Hati-hati,ada mata yg mmerhootiii says:

  “Ramai yang datang untuk memberikan tajaan pelamin, dekorasi, fotografi dan sebagainya tetapi saya tolak dengan baik kerana ingin melakukan semuanya sendiri. Saya mahu sebuah majlis perkahwinan yang ringkas dan lebih dekat dengan jiwa semua yang hadir”

  Ooouuppsss……

  0

  0
 128. meluat dgn budak2 hingusan bodoh says:

  bajet romantikla konon, org tengok pun nak muntah.. yg pompuan muka mcm jering, yg laki pulak muka cam Sin Chan.. dah kemaruk sgt dua ekor ni… kalau dah camni gayanya tak payah nak cakap diri tu ‘pemalu’ sgtlah! yg haram tetap haram!

  0

  0
  • adoyai says:

   jgn nk smekan ngn jering ea…lg busuk dr jering..at least jering sdap di mkn cecah budu/smbl…sin chan ag baik dr mamat tersebut….kahkahkah…

   0

   0
 129. heart says:

  Saiful Nang is the most professional photographer..sebab tu lah dia di hire oleh Royalty kat Brunei to cover for Sultan’s daughters Wedding. bukan satu..but 2 org princess yang kawin..both hired him.

  LJ ni cuma kuman je….

  0

  0
 130. Lalala says:

  Respect , Respect, Respect. Try to respect other ppl’s job, time & most important respect the person himself. Regardless whether you’re an artist or not. Your attitude reflect’s you.

  0

  0
 131. misskecik says:

  PENGALAMAN WITH PHOTOGRAPHER

  janji jumpa jam 10 pagi di tempat kejadian, fotographer dtg lewat, pukul 11, jam katenye..xpe la dimaafkan..kawasan KL kan..lps tu die mintak breakfast dulu, emm sabo je la..dan minta kami ke tmpt die nak sarapan tu untuk borak2 pasal shoot..one of my bestfren xpuas hati terus cancel kan photoshoot.

  an hour later, the photographer team update status kat wall nya…siap perli perli lagi..

  konklusi:
  1)photographer x on time (biase la keje ngn tipikal anak melayu mmg cmni)
  2) die nak breakfast dulu (wat..kol 11 bru nak bfast…emm ok fine, u need an energy for the whole day) nape x discuss awal2, kami ley consider.
  3) update status kat fb..perihal situasi kecil ni…nampak sgt rude
  4) ya kami salah memilih photographer melalui online..kini kami xnak percaya pada photographer online

  – sikap segelintir photographer
  die menganggap die bos, so kene ikot ckp die je.., bukan la nak cakap customer is always right, tp tlg la bertolak ansur..win-win situation,

  -so kes liyana jasmay ni lebey kurg kes saya la..iaitu photographer naik tocang..penulisan sebegini membuat photographer tu nak tunjuk die bagus..

  0

  0
  • Pelik says:

   Apahal pulak nak samakan kes lj ngan kes awak? Plus Saiful Nang keluar kenyataan kat FB sebab mak liyana dah keluar statement dulu kat bn.dia nak defend diri dia la.tu pun dikatakan naik tocang????

   0

   0
   • Anna says:

    Lain betul kes awak dengan kes LJ. Awak nak mintak simpati yee? Ee, tak malu. Uhm, ok. KESIAN GILA DEKAT KAU.

    0

    0
 132. heart says:

  bapak LJ ni Dato’ ke? Dato betul ke BELI?

  0

  0
 133. ate udah ler....... says:

  ate udah ler…. kalu la mak aku kene maki gini gayenyer… menitik laaa air mate…….. udah ler… anak yg tak betol, mak tersilap kata… mak yg di maki….hmmmmmmm……..sudah2 laaa.. agaknye mereka2 ni pun dah tobat…

  0

  0
 134. Well I’m going to need to do some more research, but this was a really good place to start.

  0

  0
 135. lala says:

  yg izuan jd orng tgh 2.. izuan mokhtar yg pelakon 2 ek…… ptot dh lame xbralakon..

  0

  0
 136. farah says:

  orang yang ke 300 comment! YES!

  0

  0
 137. Erni says:

  misskecik: ak tak paham la ko ni..napa nak samakan situasi ko dgn LJ? ko kenal ke LJ ni mcm mana..FYI, ak ni one of peminat LJ tau dulu2 ler coz ak kenal dia pun sebab cerita KAMI..then ak penah pergi satu event ni..ada la cik LJ ni..ak igtkan LJ ni jenis yg best n x sombong la, jenis gegiler.. mcm cerite KAMI tu tapi last2 bila jumpe kat event tu bapak sombong nak mampus..! ak tak sangka pangai dia macam tu..dah la event tu bersama pembaca2 majalah..from there terus ak da tolak dia out from my favourite artist..best lg Lisa Surihani..dengan ditemani oleh ibunya..pakaian nya yg sopan seperti gadis melayu dan sikapnya yg x sombong membuatkan ak salah seorang peminat setia Lisa Surihani..! LJ bagi ak sgt sombong..cube la tny kt sesapa yg pernah terserempak dgn LJ ni depan2..kompom akan ckp menda yg sama..! to LJ n family LJ..xyah nak perbesarkan hal ni ok..klau x nak malu jgn la posing MELAMPAU..nmpk mcm da alim da bakal suami tu tapi bila tgk gmbr ni baru ak tau mana letaknya maruah korang..so jgn nak salahkan photographer..diaorg cume jalan kan keja diaorg but you is the one yg tergedik2 dan x pna pk dulu ke..klau gmbr ni tak tersebar sekalipun x pena pk ke malu ke x bergambar depan photographer sebelum menjadi suami isteri yang sah..? -renung2kan..peace..:P

  0

  0
  • mimi says:

   aku lak 1st time jumpa LJ n tunang dia ni waktu dia dtg wedding sorg artis ni…tergedik jugak la aku ni nak amik gambo ngan dia, retis kan…masa tu dah nak habis majlis, ramai la wartawan2 yg nak interview, bila tengok masa wartawan interview dia, ya ampunnnnn gedik giler, kalah aku punya gedik, mcm dia sorg ada tunang..terus cancel nak bergambo.

   0

   0
 138. Cik adik says:

  Tunggu berita propaganza ngan melodi… aku berani jamin depa bg statent dlm tibi…keh keh keh…biasa laaa org berduit dn berniaga berita…. br meletopssss..ooopppsss pecah svreen tibi aku nanti

  0

  0
 139. Hello there! I just wish to offer you a huge thumbs up for the great info you have here
  on this post. I’ll be returning to your site for more soon.

  0

  0
 140. I want to to thank you for this excellent read!
  ! I absolutely enjoyed every little bit of it.
  I have got you bookmarked to check out new things you post…

  0

  0
 141. stl hot jobs says:

  I love your blog.. very nice colors & theme.
  Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to construct my own blog and would like to know where u got this from. thanks

  0

  0
 142. ngokngek says:

  datin la sgt, bkn ke apak c liyana dh kawen 2? mak lj bini tuaa..??? a kata b, b kata c, mcm prof sgt, asal xnak deal direct je ngn SN, kan senang, nk ‘bprotocol’ bagaii…mcmlaa tahap divaaa

  0

  0
 143. dik non says:

  hmm klo da tau pic ni utk simpanan sndri nape ko g amek pic pra perkahwinan pulak. tggu je sah bru amek..seriously xfhm aku ngn LJ, bakal suami n family2 mereka ni.

  0

  0
 144. Opah says:

  barat la sgt…. geli ‘uban’ opah ni….

  0

  0
 145. Anonymous says:

  opah ganyang ko…gedik

  0

  0
 146. Anna says:

  Tunang LJ pemalu? PEMALU SANGAT TUU. Hehehe.

  0

  0
 147. Anonymous says:

  liyana jasmay tak lah popular sgt…dulu tak ada sorang pun yg komen psal berita dia nk kawin, tup2 bila timbul isu ni baru lah org pandang skit liyana…pandang sebab kontroversi…buat malu jer…dah lah dulu nak tiru avril lavigne…lagu hey aku tak percaya cinta tu mcm lagu avril lavigne…omputih lah sgt

  0

  0
 148. Reena says:

  Dah terfakap dengan gambar melekap, dan dan suh mak bekap..bajet hot & urban sgt la LJ ni..salah tetap salah..kekayaan tak boleh beli hormat..yg hanya leh beli pangkat.. anyway semua tu tak guna pasal kita hidup pun singkat..ni la cth kalau tak tau hormat, adab & budi bahasa…last2 satu family kena bahasa..baru ko rasa. Padan muka! Siapa yg malu? Mereka dan keluarga mereka.

  0

  0
 149. Anonymous says:

  artis dah la tak seberapa.perasan je macam FAMOUS. tak suke la dekat LJ.sepatutnya sebagai MAK, kena la didik anak betul2,tegur apa yang tak betol,esok kat akhirat akan ditanya,mak pun dapat dosa sekali.nauzubillah……. insaf la LJ…kahwin jela cepat kalau dah tak sabar sangat ni

  0

  0
 150. ct says:

  rasa sendiri laaa….ko caj mahal2 makan kt restoran ko tu xpikir…skrg org caj photo kt ko mahal2 xsanggup lak ye…..ha kan dh kene cash!

  0

  0
 151. scorpioncat says:

  aku tgk restoren ikan sungai tu dah bebulan tutop..x laku kot..rege mahal bebenor…

  0

  0
 152. Ayumi says:

  x cantiklah mutu gambar tu..hebat sangat ke sampai RM12,000… x berbaloi..Patut
  RM12,000 photographer kena readykan baju dalam 2-3 pasang utk posing and ada make up artis sendiri..Ini mcm gambar aku ambik utk adik aku kawin je,, habis kena entam dgn family masa tu..patut aku terus cakap, ini nilainya RM12,000..

  0

  0
  • ayuni says:

   LJ ni tak check dulu ke berapa harga perkhidmatan SN? ohhh lupa LJ mintak SN sponsor kan.so LJ tak perlu ambik tau pasal apa2 pun….ok apa last minute punya gambar tu, kan SN ckp diorg tunggu dari pukul 9 pg, pukul 1 ptg baru LJ sampai, pukul 5 baru start…dah elok2 org nak sponsor gi buat hal…berlagak sgt…kalau saya, saya letak terus rm30K..puas hati aku.

   0

   0
   • Ayumi says:

    Ayumi!….eh Ayuni! nama nak sama pulak, kebetulan kot..Walau sponsor pun mesti la menampakkan gambar dengan nilai harga kan. Ini gambar ni mcm amatur la (itu maksud saya). Kalau nak sponsor biar ikhlas, itu pun nasib baik LJ pilih SN kan, secara hikmahnya SN dah untung dari segi nama dan moral support. Sekarang dgn kes LJ mcm ni Ayuni pun dah support SN kan..so itu je dan win situation buat SN. SN pun mcm kekwat kan. Bagi Ayumi, cara SN tulis email tu mcm angkuh juga. Agaknys semua yg ada related dgn Dato’ ni ada ego mcm ni yek..hmm

    0

    0
  • domo says:

   “Disebabkan terlalu penat menunggu dan semua pra-visual yang kami sediakan tidak boleh digunakan disebabkan kesuntukan masa yang hanya membenarkan pengambaran dilakukan hanya disekitar kawasan hotel sahaja, maka kami hanya mengambar mengikut flow dengan kurang intervensi dalam pengaturan gaya. Apa mereka pose kami shoot. Kerja kami hanya mendapatkan detik yang terbaik. Itu juga adalah permintaan LJ sendiri kerana Fathuddin digambarkan orang yang sangat pemalu untuk posing.”
   – Ni la punca knp gmbr nmpak biasa..dh xde ms kol 5pm bru nk shoot..badan pon dh pnat.sape suh LJ dtg lmbt..dh dtg lmbt ni jela hasilnya..

   0

   0
 153. wanji says:

  Sebelum buat tindakan tak pikir panjang, bila dah malu pandai pula melenting.

  0

  0
 154. mencin says:

  pakaian pon xsemenggah..
  kalau xtahu menari jgn slahkan pentas bergoyang..

  0

  0
 155. camera says:

  Howdy just wanted to give you a quick heads up and let you know a
  few of the images aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its
  a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.

  0

  0
 156. blackjack says:

  Yang alasan overslept tuh aku geram . aku pantang betul orang lambat . dah lah orang nak ambil gambar die, lepas tu buat suke hati. kau ingat kau sorang ade urusan ? tak fikir orang yang tunggu kau tuh pun ade kehidupan .? hah ? ishh .menyampah menyampah.

  0

  0
 157. Anonymous says:

  lepas baca.. SN ni kasi crite hot bagai sbb xdpt rm12k lah tuh… xder lah cantik mana mutu gambar pon.. gah kisah bagai padahal SN ni yg bodo.. dh LJ xpenah contact SN ni, dia yg terhegeh tercongok kan tunggu LJ dr pg utk ambik gmbr… sbb nk tempias glamor LJ ler SN nii… pastu kecoh kasi tambah cili belacan bagai nk nmpk crite berpihak kt dia..

  0

  0
 158. phentermine says:

  Incredible quest there. What occurred after? Take care!

  0

  0
 159. Kak Jenab says:

  sekarang ni dah jadi trend gambar pre wedding ni kan? ermm tapi bukan budaya kita dalam Islam, bukan LJ sorang ja buat ramai lagi orang buat cuma bukan artis. ermm haishss

  0

  0
 160. Anonymous says:

  kata lj tak nak ada sponser dalam perkhawinan dia…eeerrrmmm…pelik ………..
  sudah sudah lah tuuuu…jelak tgk artis m’sia….

  0

  0
 161. LJ ngan famili dia nie mmg kurang adap sikit, kurang pendidikan agama, dia ingat sume yg dia org buat tu betul, org lain buat semua salah..LJ nie mmg gedik lebih…sebelum nie pun dh bnyk gosip dia ngan lelaki sana lelaki sini…semua tu betul…tk percaya?????

  0

  0