Written by AbangNara | December 31st, 2014

Agak sedih juga sebenarnya apabila pendedahan Jinggo yang dilakukan menerusi media sosial telah menyebabkan orang ramai menganggap Puteri Balqis dan pihak pengurusannya kini mula berlagak diva selepas memenangi anugerah baru-baru ini. Walaupun ibu Puteri Balqis telah tampil dan menerangkan segala dakwaan Jinggo adalah fitnah semata-mata, sedikit sebanyak reputasi pelakon cilik itu pasti tercalar dengan apa yang telah terjadi.

jinggo

Tampil menerusi Mstar Online, Jinggo menerangkan pendedahannya itu dilakukan kerana kecewa dengan sikap bapa Balqis yang mengeluarkan kata-kata kesat apabila membalas mesejnya dan bukannya bertujuan untuk menjatuhkan reputasi Puteri Balqis. Kata Jinggo:-

Bukan itu sahaja, dia turut membabitkan isteri saya (Sheila Rusly) yang tiada kena mengena pun dengan perkara ini. Mesej dia telah mencabar maruah saya dan perkara itu membuatkan saya bengang dan meluahkan rasa tidak puas hati itu di Facebook. Bukan bermakna ingin menjatuhkan reputasi Balqis. Terpulanglah pada umum untuk menilai perkara itu.

Ini saya cakap berdasarkan apa yang saya tahu sahaja. Memang saya minta pihak produksi mendapatkan Balqis untuk drama ini dan mereka cuba usahakan sehingga dapat. Selepas menerima jadual Balqis, kami lihat agak sukar untuk menyusun jadual penggambaran Balqis bersama artis-artis lain yang terlibat.

Maka pihak kami terpaksa mengeluarkan surat memaklumkan hasrat kami untuk bekerjasama terpaksa dibatalkan. Tetapi lain pula jadinya apabila bapa Balqis memberi jawapan dengan kata-kata yang langsung tidak berbudi bahasa. Sudah 23 tahun saya terlibat dalam industri ini, takkanlah pihak saya suka-suka nak batalkan tawaran.

jinggo

Mendengar penjelasan Jinggo membuatkan Abang Nara teringat kata-kata ibu Puteri Balqis yang mendakwa pihak produksi menganggu mereka siang dan malam semata-mata untuk mendapatkan khidmat anaknya. Namun apabila dah lahirkan persetujuan, tawaran dibatalkan secara tiba-tiba. Nasihat Abang Nara, lain kali pihak pengurusan Puteri Balqis kena bertegas agar tidak lagi dipermainkan sebegini rupa. Jangan kasihankan orang lain. Kepada Jinggo pulak, kalau dah beria-ia sampai kacau orang siang malam, pastikanlah janji ditepati. Kesian orang lain terpaksa menerima tawaran anda tetapi apabila sampai hari yang dijanjikan, tawaran dibatalkan begitu sahaja.

P.S: Gambar pokok-pokok tertua di seluruh dunia

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

78 responses to Pendedahan Saya Bukan Untuk Jatuhkan Reputasi Puteri Balqis – Jinggo

  1. Anonymous says:

    ohhh jadi ko fitnah je la yg dorang mintak deposit dulu tu? sebenarnye ko xtau ape2, pakai ckp je? ko ni bodoh ke ape? dgn budak pun nak cari gaduh… besar sgt ke bini ko tu sampai xleh sebut? ko sebut mak bapak balqis boleh pulak??

    0

    0
    • Orang Cerdik says:

      Oh Rozana

      kau telah membuat jejaka bangla tersenyum
      Membuatnya tersenyum lebih dari bahagia
      Kau yang sudah menemaniku
      Saat ku membeli bisjut & royi

      Keberadaan jejaka bangla itu selalu membuatmu tersenyum
      Mereka sahabat sejati
      Kau menjadikan jejaka bangla lebih mengerti
      Bagaimana erti RM10K yang sebenarnya

      Bisjut & royi pun pasti ada
      Bisjut & royi akan terjual
      Di dua Pulau yang berbeda..
      Tetapi itu bukan masalah bagi jejaka bangla
      kerna mereka sedang mencari RM10K

      Nak bisjut?
      Nak 10K?

      0

      0
      • Anonymous says:

        Ler. Dah2 Lah Cerita Nie. Bengang Sama Bengang Je Nie.
        Usah Dipanjang2kan.

        0

        0
      • Anonymous says:

        Ini ler namanyer produksi CAP AYAM…

        Lain kali kalau tak berniat nak malukan orang… jangan buat pendedahan kat media sosial… Tak kan tak leh profesional kot?

        0

        0
      • mia sarah says:

        silah la jawab wahai si mat jonggo bin dubbo.

        salahkan si bapak mahu jaga kebajikan anak nya? masaalahnya sekarang bukan pasal diva ke haper? ibu bapa si balqis buat garis panduan utk menjaga kebajikan si anak. yg x pro bukan si bapa tapi si suami kpd pengarah yg x pernah menang anugerah tahap global.

        ko buat rancangan masakan dalam dapur tepi jamban rumah ko je..senang!!!

        0

        0
        • Baby AA says:

          kesian…kecik2 dah kena fitnah.

          0

          0
        • Datin Semah says:

          akak pegi buat kain kembang payung kat tukang jahit pun kena bayar deposit kat amoi tu, inikan pulak artis yg pernah menang awards uols. hargailah bakat dia doh. jangan jadi kaki buli la. tak elok. sampai bila industri nak naik taraf? masing2 sibuk menabur pasir dalam periuk nasi org lain.

          0

          0
        • purari says:

          Kalau ibu bapa nak jaga kebajikan.. baik suruh budak tu sekolah.. nie ibu bapak nak jual anak.. sampai ketat jadual anak bertindih ngan production lain…kesian budak nie.. bakat mmg bagus.. tapi mak bapak dah terlebih guna… agaknya anak nie yang tanggung mak bapak tak?

          0

          0
    • Jgn Buat Kerja Cara Yahudi says:

      dgn budak kecil pun kau nak carik gaduh…pehal kau? sakit otak?

      0

      0
      • Peminat Balqis says:

        sepandai2 tupai menaip di FB…akhirnya jatuh juga ke tanah. siapa yg buat fitnah sekarang. kau jawablah dgn tuhan nanti….

        0

        0
    • minah jambu rambut kerinting says:

      SELAMAT TAHUN BARU SEMUAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA pengomen BeautifulNara ! semoga di tahun baru pengomen2 semua di murahkn rezeki kesehatan yg baik dn di berkati Allah selalu yeeeeeeeeeeee !

      0

      0
    • minah jambu rambut kerinting says:

      dh lah jingo u ambek budak lain la berlakon dengan u punye drama…kan banyak lagi pelakon budak2 lelaki pompan..

      0

      0
    • minah jambu rambut kerinting says:

      kawan minah jambu kol minah jambu tadi dia ternampak n jalan betol2 depan Datuk K kt Far East Plaza Singapore ..that time Datuk K tengah bebual kt hp…dia cakap Datuk K bila tengok depan2 hensemmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm orang nyeeeeeeeeee ! minah jambu macm tk pecaya yg kawan minah jambu nampak dia !!!!!! kawan minah jambu cakap kalau tk pecaya tanye Daaaaatuk K sendiri pasal Datuk Siti sekarang berada di Singapore…

      0

      0
  2. zarra says:

    Dah boleh agak dah. Kesian Balqis jadi mangsa. Padahal kecik lagi.

    btw ayah Balqis keje ape? Ke tak keje mcm ayah Mia Sara? Opsss

    0

    0
    • Anonymous says:

      aku rasa ayah dia keje, bapak mia je makan hasil titik peluh anak. jadi manager katanya uolls…

      0

      0
      • ayu says:

        …korang kerja ke? atau kerja jaga tepi kain orang… :D

        0

        0
        • Anonymous says:

          keja tepi kain org takpe, janji bukan keja makan duit titik peluh anak. buruh kanak2 uolls… uolls pun makan duit anak uolls ke??? kahkahkah :D

          0

          0
  3. baby says:

    Salam Nara,

    x perlu lah nak jadi lalang..dari gaya penulisan..rasa nyer yang keluarkan statement kt blog ko ni mcmbukan nara..maybe isteri dia kot..sangat2 x profesional..sudah2 la jadi talam 2 muka oi..kan lebih baik ko soh jinggo minta maaf di atas kesilapan yg tlh dibuat pd keluarga adik balqis..tu lg afdal dr ko menambah2 kat blog ko ni..bukan wat kan diorang tambah baik..lg mengeruhkan keadaan lg adalah..kesian la kat ko n family ko ni nara :(

    0

    0
    • Anonymous says:

      ko ni baru baca blog nara ke? ape kata ko jgn masuk sini sbb klu ko x masuk, kurang sikit pendapatan dia. lalang2 dia ko baca jgk. tahpape tahhh….

      0

      0
      • mak mah says:

        anoy ni mesti bini nara..hahah..amacam org ct 2 tahun..wat part time tlg laki jawab kat blog kew..kihkihkih

        0

        0
        • Anonymous says:

          bini nara keje kastam. xde masa dia layan blog ni, lain la uolls makan gaji buta. aku bukan bini nara aku mak ngko. balik2 kene tuduh bini nara la, retis backing diri la.. dah xde argument lain ke…

          0

          0
        • Komen says:

          wei.. yg keje gomen la lg byk masa melayan tenet wei. ko pe tau???

          0

          0
        • Anonymous says:

          korang tgk komen atas ni kata org gomen makan gaji buta suka main internet. cepat marah dia!

          0

          0
        • Komen says:

          helo aku biznes sdiri la wei.. gaji buta ke gaji celik ke kompeni aku..lu pe citer?? sentap nampak..

          0

          0
        • bininara says:

          oi oi oi!! akulah bini nara.. hekhekhek.

          0

          0
        • Anonymous says:

          ko dah gila ye ‘komen’? ko yang kata org gomen makan gaji buta asik main tenet, sape pulak yang kata ko keje gomen. bodoh tak reti baca ke?? bisnes seniri ke bisnes ngangkang kat rumah aka bisnes tanam anggur?? ahahahah

          0

          0
  4. ika says:

    Hmmm…ntah2 kononnya dia kacau siang malam tu nak mintak jadual, kadang2 bila org dah marah benda yang sekali dua pun boleh je dia cakap ‘selalu’ sebab nak tunjuk cerita tu hebat. Kalau betul ada tawaran, apa kata mak dia tunjuk surat tawaran yang dah disign tu?

    0

    0
    • Anonymous says:

      motip nak tunjuk tawaran. sah2 la dia sebut nama michael ang, dia tgh belakon ngan michael ang. klu nak bukti sgt ape kata ko pegi cari michael ang je.

      0

      0
    • ko bc x sepenuhnye pengakuan Jinggo 2?????& ko bc x penerangan bg pihak Putri Balqis? klau ko bc statement dia kat atas 2 b’beza mksudnye dngn statemen yg dia tulis kat FB 2… klau ko xtau nk bezakan mn yg betul sebenarnye lg xtau le ……nk minat/sokong seseorg 2 agak2 le cikit….yg aku peliknye isu 2 dah b’laku sebelum putri Balqis dpt anugerah tp knp bru sekarang dia nk post ayat2 mcm 2???knp bru nk lepaskan kemrhan kononnye??? ms kejadian 2, xmrh ke??? 2 la org melayu xle tengok org b’jaya..hasat dengki,fitnah dah sebati…contoh utk ko renung2kan….

      0

      0
  5. orang says:

    Bukan ke ayah si balqis tu da ckp anak dia bz dgn shooting lain, tapi couple ni gak merayu-rayu nakkan balqis berlakon utk diorg jgk?

    pfft!

    0

    0
    • minah jambu rambut kerinting says:

      bis bapak balkis mintak 50% tau pulak dorang buat kecohkn n tk terima ! bila dh buat kecoh eh boleh pulak dorang cakap > saya buat pendedahan bukan kerana nk jatohkn reputasi balkisss < Ooooooo pandai cakap eh ! dh buat kecoh 1malaysia pastu nk cakap macm gitu pasal nkan prihatin dari rakyat jelata podah !!

      0

      0
  6. […] Maka pihak kami terpaksa mengeluarkan surat memaklumkan hasrat kami untuk bekerjasama terpaksa dibatalkan. …read more […]

    0

    0
  7. Shhh says:

    ABANG NARA NI BETUL2 MCM LALANG..BILA STATEMENT IBUBAPA PUTERI BALQIS KUAR..ABG SETUJU DGN MEREKA PASTU BILA STATMENT JINGGO NI KUAR HENTAM BALIK IBUBAPA BALQIS…

    0

    0
  8. baby says:

    huhuhu..kepada Jinggo..agak2 la ko nak melampiaskan marah ko post kt fb..bapak si balqis reply kat private mesej ko kan..tu da terang lagi bersuluh ko nak aibkan budak ni bagi satu Malaysia tau..sekarang ni sapa lagi bodoh..ko n bini ko n kaum kerabat ko memang terbukti bodoh :P

    to nara..sdah2 la jadi talam..ko tgk aku quote kata2 ko
    ” Nasihat Abang Nara, lain kali pihak pengurusan Puteri Balqis kena bertegas agar tidak lagi dipermainkan sebegini rupa. Jangan kasihankan orang lain. Kepada Jinggo pulak, kalau dah beria-ia sampai kacau orang siang malam, pastikanlah janji ditepati. Kesian orang lain terpaksa menerima tawaran anda tetapi apabila sampai hari yang dijanjikan, tawaran dibatalkan begitu sahaja.”

    sebab mak bapak dia bertegas la si jinggo bebal ni x puas hati n terus post kt fb..nara..ko patut amik spm balik..ayat tersirat pown ko x paham..kesian ko nara..talam berbakul2

    0

    0
  9. zikryhaikal says:

    kesimpulannye, jgn ler gune fb sbgai medium utk melempiaskan marah, sedih atau kecewa anda dgn tjuan org lain akan memberi perhatian kpd anda.. kalau nak tulis dkt fb dgn perkataan merapu dan tidak brlandaskan fakta dan hny mngikut nafsu amarah semata2.. lbih baik brckp dgn brickwall.. x gentleman langsung..

    0

    0
  10. la dia mrh kat ayh bdk 2 tp g libatkan ank dia wat pe??? dah ko kutuk2 bdk 2 pas 2 tup tup upanye statement ko 2 hnye fitnah semate2… so sape yg malu??? memo syarikat ko yg diberikan kpd ayah/ibu putri balqia didedahkan & ko pun kuarkan statement yg b’tentangan dngn statement ko sendri yg di tulis kat fb…ko ingt semua org bole wat x pedulik klau ank dorg difitnah???. nk tegakkan benang yg bsh pun x guna dah.. sbbkan ko post bnd 2 x pasal2 pengikut ko dlm fb sm2 hentam putri baqis, xpasal2 sm2 dpt dosa….apa kate ko & pengikut fb ko mntak maaf je ngan Putri Balqia & fmly….

    0

    0
  11. 2cents says:

    Hurmmm, aku respek dgn pengarah ni, sb banyak buat drama yg bg pengajaran dlm kehidupan harian. Tp kenapa nak buka aib orang, fitnah org. Tak bagus bro.

    0

    0
  12. jann says:

    nara u ney xdea pendirian..

    0

    0
  13. aku says:

    Kesimpulannya..anak jgn diasuh jd retis…k bai

    0

    0
  14. Pujangga says:

    hadoiiiii… ade jgk ke? bila laa agaknya hentam menghentam sesama sendiri akan lenyap dlm diri manusia? sudah2 laa tu.. artis luar disanjung, artis dlm dihina wlupun masih kanak2.. artis seberang yg kantoi video lucah diambil jd juri MLM last year. bertepuk tgn bagai bila sebut nama artis tue.. bende kecik diperbesar2 kan. 20 thn dlm industri pun klu akal x cukup matang pun x guna jgk!

    0

    0
  15. tak pasal2 budak tu dah kne ksian – kedaionlinemy.com

    0

    0
  16. ex crew says:

    alaaa sheila tu dh tenggelam..belakon pun sterotaip..ktt location klau takde krew tunduk kt dia nnti dia x tegur krew tu..sbb tu ramai krew blah ..ingat apa krew ni bkn keje kaki bodek ..suruh la dia buat program masak..diri sendiri yg masak lps tu pangg artjs tong komen masakan dia..artis pun bkn tauliah mcm chef..so artis pun mengakulah masakan dia sedap … lps tu Artis ambik payment ..bAlik..eso
    k artis sengal2 lain yg dtg..sama juga..ANGKAT BAKUL dlm program sendiri…

    0

    0
  17. Anon says:

    ohh kau ingat dgn berbekalkan 23tahun pengalaman dlm industri kau sentiasa betol ke? kau takkan jadi pembelit? ceh. pengalaman lama dlm industri tak menjamin kau takkan buat salah.

    0

    0
  18. mak jemah says:

    ni small matter je sebenarnya…tp biasa la benda smua dihujung jari… padahal boleh je kalo memasing no comment. ambil contoh siti…apa2 no comment. benda kalo tutup2 elok dalam kain org xnampak. unless kalo ko sendiri yang tayangkan. tgk …sekrang sape yang tayangkan dulu. tapi kalo dok dalam kain…tetap tersembul kluar nak buat mcm mana plak kan? cth: orang yang pakai tudung tapi menampakkan bentuk badan and b**h d**a … pk lah sdiri……

    p/s: renung-renungkan….selamat membaca

    0

    0
  19. Lahar says:

    kaorang laki bini layak buat racangan masakan sendiri tumbuk sambal tepi longkang je, sebab kau laki bini sama mulut longkang! k bai.

    0

    0
  20. encik tupai says:

    Bapak mana tak hangin kalau kene camtu..

    0

    0
  21. PU RAHMAH says:

    Bpak bapak ibu ibu…dunia hiburan meme banyak fitnah….fikirlah sebelum nak jebakkan anak dalam dunia hiburan…teguhkan iman dan takwa.

    0

    0
  22. Produksi yang dah d BAND oleh media prima.. mengharap stesen lain je cari makan. sedarlah sikit weiiiii. zaman ko dah berlalu,dah merudum xpayah nak naik balik dengan tumpang populariti si anak kecil ni. sesendu alam pemikiran ko. Sadis..

    0

    0
    • Sue says:

      Diband oleh Media Prima??? Bukan ke drama yang dia nak shoot tuh untuk slot Akasia di TV3?? Dan TV3 adalah stesen tv dibawah Media Prima Berhad kan sedara?? Acanerr tuhh??

      0

      0
  23. Sue says:

    Alahaiii si jingo bell jingo bell nih…

    0

    0
  24. fxicwr says:

    Salam.

    Sekolah kan jer dulu si balqis tu..dah besar..baru berlakon..
    kan mudah…mak bapak tak cukup duit ker sampai suruh anak berlakon??

    0

    0
    • kalo mcm tu xd la pelakon kanak kanak kt malaysia ni oi.. kalau pelakon dah tua bangka nanti ckp pulak bek dok masjid jelah sebab dah tua. so yang ada pelakon d malaysia ni yang mcm mana? sapa nak berlakon watak kanak kanak?
      sedih jugek

      0

      0
      • minah jambu rambut kerinting says:

        minah jambu leh jadi pelakon kanak2 kol hp minah jambu lah kalau nk minah jambu berlakon sebagai kanak2..mesti hepening…!

        0

        0
  25. Sesungguhnya doa org yang teraniaya dan difitnah adalah tidak bertapis apalagi menganiayai kanak2 yg tidak berdosa….sedarlah wahai insan2 sebelum tuhan turunkan musibah dan bala kepada kamu.

    0

    0
  26. amir says:

    kita doakan mereka bahagijerla ek

    0

    0
  27. baiduri says:

    dari pemerhatian..Jinggo nak kata bapak balqis kasar bahasa…yang dia balas balik kat fb tu pun sama jgk kasar bahasa…tak ada beza…So apa motif Jinggo yg mulakan dulu tu?

    0

    0
  28. adaakukesah says:

    nara tak yah la nk nasihatkn diorg, kita tak tahu situasi sebenar don’t judge them..and klu nk marah ke tak yah la luahkn di fb or other related social network..umpama membuka pekung di dada, tidak profesional..happy 2015..jjang!

    0

    0
  29. Anonymous says:

    Katakan la jika Sheila Rusly dan Jinggo merupakan orang yang bertanggung jawab membimbing adik Balqis hingga memenangi award artis wanita terbaik bukan nya Erma Fatima. Adakah isu ini akan timbul….

    Ini la masalahnya dalam industri seni di Malaysia. Bila ada yang berjaya sikit mula la timbul bab cemburu . Macam mana industri kita nak maju. Tak boleh ke sama2 bimbing adik kecil ini untuk maju ke hadapan. Beri peluang dia untuk maju hingga ke peringkat antara bangsa. Sheila Rusly dan Jinggo sepatutnya beri galakkan bukan menjatuhkan semangat adik Balqis untuk berjaya. Ketepikan sikap cemburu tu. Bersaing la secara sihat.

    Lihat contoh di Hollywood. Sesiapa yang telah memenangi award tidak kira tua dan muda akan dihargai. Boleh demand harga dan mendapat kelebihan atas usaha mereka untuk industri. Di Malaysia pulak jika artis veteran je bayar seciput. Jika ada yang menang anugerah je , tak berani nak ambil. Dituduh demand la , perasan Diva la dan macam 2. Jika semuanya tak boleh, penat je la usaha mereka untuk menang anugerah atau berkarya hingga ke tua tapi tak dihargai. Tapi kalau ada artis lawa je sikit , berani pakai seksi, berani peluk sakan atau anak2 Datuk dll, cepat je production house sambar. Berlakonnya atau menyanyinya hancus… Sebab tu artis kita setakat Malaysia je .

    0

    0
  30. Dunia Hiburan, memang selalu jadi tumpuan. Baik atau buruk, mesti pandai menilai.

    0

    0
  31. anon CUTE says:

    AKU PON JAHAT JG,TP SORY TO SAY,DH LAMA AKU PERATI SHEILA PAKAI TUDUNG,MESTI ATAS PARAS TETEK.BETULKAN JIKA AKU SILAP.

    0

    0
  32. Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem says:

    korang mcm tak paham2 sejarah sheila rusly ni…kaki gaduh…sama lah h2x5 dgn laki dia tu

    0

    0
  33. cuba bgtau says:

    anak sy dulu prnah berlakon extra je…Byk jugak bdk2 diambik extra..
    Masa mkn..ada ke patut., Bdk2 tk BG MAKAN…Krew yg lebih2 brlari ke tempat Makan..mcm KEBULUR satu ari tak Mkn..Padahal 1hari 4 kali MAKAN..
    BDK2 trkebil2 menengok mnahan LAPAR…AT last sy & salah sorng Mak disitu.,BELI makanan di luar BG Bdk2 tu Makan..
    Bdk2 boleh le buat camtu…cuba kt Orglain..Mcmni ke sebuah Production…dh le Penerbitnya Sombong…

    0

    0
  34. MalayDilema says:

    pasal ni pon nak bergaduh sesama sendiri…cemana Melayu nak maju nih…. :(

    0

    0
  35. OntotHitam says:

    kesian adik tu….

    0

    0