September 16th, 2009

#Sila baca artikel ini sambil mendengar lagu Satu Hari Di Hari Raya nyanyian M. Nasir

hari raya

Pejam celik pejam celik dah tak sampai seminggu dah kita nak berhari raya. Sungguh pantas masa berlalu. Nasib baik raya kali nie jatuh hari Ahad, dapatlah beraya dengan hati yang gembira. Tapi bila kenang-kenang dan fikir-fikirkan balik, rasanya Hari Raya di Malaysia nie makin lama makin kurang meriahnya. Dah tak happening macam masa kecik-kecik dulu. Tak tau lah sebab apa. Mungkin sebab umur dah makin tua kot, jadi dah makin tak feel dah.

Jadi kami nak mengajak anda mengenang kembali kenangan Hari Raya masa zaman kanak-kanak dulu. Serius masa kecik-kecik dulu raya memang sangat best. Meriah tak terkata. Antara benda-benda best time raya dulu yang kami buat ialah:-

1. Main mercun roket tepi jalan raya. Sepupu sorang pergi tunggu tepi jalan tengok ada kereta datang ke tak. Kalau ada kitorang bajet-bajet dengan sumbu mercun tue then bakar. Berdentum mercun roket tue kat tepi kereta. Siap ada satu kereta tue berhenti terus kat tengah-tengah jalan tue. Maybe ingat tayar kereta dia pecah kot.

2. Pakai baju raya dari pagi raya 1st sampai tengah malam. Memang tak bertukar dah. Tak kira la bau dah hangit ke apa ke. Memang maintain satu hari pakai baju tue jer. Tue yang kekadang bila malam main bunga raya baju raya compem berlubang. Mak ayah marah suruh tukar baju pun wat derk jer.

3. Main karbait. Ala menatang benda yang diorang letak dalam meriam buluh tue. Tapi kami tak letak dalam meriam buluh. Kitorang buat lubang. Letak air sikit dalam tue. Pastue letak karbait. Pastu letak tin atas lubang tue then cucuh ngan lidi. Kadabom ~~~ Makin tinggi tin tue terbang makin syok dibuatnya.

4. Pusing satu kampung carik duit raya. Kumpul jiran jiran satu umur then buat road tour satu kampung. Makcik jiran tengok muka kitorang pun dah tau muka nak duit raya jer. Datang sekadar minum air sirap jer. Pastu wat muka seposen nak duit raya. Dapat duit raya terus chalo mencari mangsa seterusnya.

5. Malam raya kumpul ramai-ramai depan TV tengok sarkis sambil berlari-lari atas rumah nenek. Memang best tue sarkis time tue. Time tue mana ada Astro apa semua nie. Sarkis pun dah kira takjub dah. Lepas tue nenek marah sebab katanya rumah nak runtuh kitorang lari. Hehehe.

Apa pulak kenangan korang? Meh share-share ngan kitorang. Kasik terasa sikit feel raya tahun nie.

P.S: Tak puas hati betul lah dengan stesen radio swasta nie. Dah nak seminggu raya pun lagu Indon banyak tak hengat. Kami nak lagu raya please.

 
September 15th, 2009

Haa kami mendapat info daripada reader kami, yang Erra Fazira pegi shopping baju raya kat Butik Hajaba. Ala, butik Hajaba ni memula dulu glemer sebab tudung Hajaba, tapi skang ni dah ada macam-macam, baju kurung lah, jubah moden, dan macam-macam lagilah.

Dengarnya Erra Fazira pegi beli pelbagai jubah fesyen moden kat Hajaba. Ha, lepas ni kalau korang tgk Erra pakai jubah yang lawa-lawa tu, mungkin dari Hajaba lah tu. Kepada tauke Hajaba, kalau nak buat iklan kat Beautiful Nara, amat dialu-alukan…Kak Nara boleh tolong gayakan.Glemer tuh, kompem lepas ni ramai yang cari baju-baju dari Hajaba.

Artis lain shopping kat mana ek? Datuk Siti mungkin tempah baju designer kot, mana boleh main beli baju ready made, nanti sama pulak baju raya ngan orang lain.

Korang pulak, dah beli baju raya ke?

September 15th, 2009

keputusan pertandingan

Jeng, jeng, jeng. Akhirnya saat yang ditunggu tiba jua. Maafkan kami yang hina ini kerana terlambat memberi keputusan pertandingan pengkomen terbanyak yang telah kami anjurkan sempena Hari Kemerdekaan Malaysia. Sesungguhnya terlalu banyak komen yang perlu kami tapis dan audit terlebih dahulu sebelum keputusan rasmi boleh dikeluarkan. Apa-apa pun, jutaan terima kasih kami ucapkan kepada anda semua yang sudi menjoin pertandingan ini.

Dannnnnnnnnnnnn…….. Pemenangnya ialah…… Eh sebelum itu oleh kerana sambutan yang terlalu hangat, setelah berbincang dengan manager kami, sesungguhnya teramatlah berbesar hati kami untuk memberikan 3 hadiah sagu hati kepada anda.

Maka dengan ini diumumkan pemenangnya ialah………… (sila baca artikel ini selengkapnya).

P.S: Sila pastikan anda hantar butiran bank anda beserta nama penuh menggunakan email yang anda guna masa komen. Hadiah akan diberi seminggu selepas raya (minggu 28hb) sebab kami tau anda sengkek time tue. Terima kasih

1. Penari Poco-Poco (3460 komen) - RM250 - tempat pertama 2. Aries_April (2540 komen) - RM150 - tempat kedua 3. Eclipse (2379 komen) - RM100 - tempat ketiga 4. Tomeii (1985 komen) - RM30 - hadiah saguhati 5. Violet (1951 komen) - Rm30 - hadiah saguhati 6. hantupensil (1812 komen) RM30 - hadiah saguhati

September 15th, 2009

scha host sehati berdansa

Murah rezeki betul artis kegemaran kami nie. Dah confirm Scha Al Yahya akan jadi host rancangan Sehati Berdansa bersama dengan pakwenya Fahrin Ahmad dan Awal Ashaari. Nampaknya Linda Onn dah ditolak ke tepi dan digantikan dengan Scha yang lebih hot dan mengancam. Lagipun kan lagi elok kalau Fahrin diapit dengan Scha berbanding dengan Linda Onn time program tue nanti.

Tapi sebenarnya kami risau jugak dengan kemampuan Scha nie. Dia tak pernah jadi pengacara rasanya. Mampu ke dia nak hos rancangan Sehati Berdansa nie? Harap-harap sebelum dipilih dah dibuat uji bakat terlebih dulu la. Kalau setakat nak guna kepopularitian percintaan Scha ngan Fahrin untuk femeskan program nie memang kami amat-amat tak setuju. Harap-harap Scha dapatlah bersedia. Kang nanti kena kutuk pulak.

Buat Fahrin, bagilah tunjuk ajar kat awek anda tue. Time nie la nak tunjuk macho. Masa nie la nak guna ilmu yang ada di dada untuk dikongsi bersama dengan si dia. Baru makin naik saham nanti. Buat Scha, all the best. Kami yakin anda boleh buat. Chaiyok-chaiyok.

P.S: Terkejut kami baca tajuk ruangan hiburan Berita Harian semalam pasal Scha dan Fahrin putus kasih. Baca punya baca rupa-rupanya Scha mintak orang jangan asyik citer pasal gosip bercinta dia jer. Dia nak orang judge dia berdasarkan mutu lakonan dia. Bukan sebab percintaan dia dengan Fahrin. Bagus betul la budak Scha nie.