April 28th, 2018

Beberapa hari lalu, video pelakon Fathia Latiff mendirikan solat didalam kereta kerana terperangkap dalam dalam kesesakan lalu lintas dengan mekap yang agak tebal menjadi isu serta perdebatan hangat di media sosial.

Ramai mempertikaikan mengapa Fathia tidak mencari surau ataupun masjid yang berdekatan untuk solat dan bagaimana pula beliau menentukan arah kiblat dalam kenderaan yang sedang bergerak.

Advertisement

Menjawab persoalan tersebut, Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri menerusi laman web rasmi pejabat mufti menjelaskan perkara itu dari segi hukum agama Islam.

Mari sama-sama kita lihat penjelasan penuh beliau dengan membaca entri ini sepenuhnya.

Sumber Berita : Laman Web Rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

Harapnya segala persoalan yang bermain di minda kita tentang hukum solat didalam kenderaan sudah terjawab. Semoga ia memberikan manfaat buat kita semua.

Advertisement

23 responses to “Mufti WP Jawab Isu Fathia Latiff Solat Dalam Kereta, Jelaskan Hukum Dari Segi Agama”

  1. ZANA says:

    tolong weiii .. syahadat tangan kiri, salam tangan kiri… ok ke weii .. aku buat tangan kanan … :(

  2. whitehorse says:

    hey guys.. normally i don’t really bother to spent my few mins of quality times that i have for unnecessary issue, anyhow this time around i think this is something interesting to talk about. its about a knowledge.

    first of all i would like to extend my sincere apology to anyone that might think what I gonna say after this might hurts your. Please read this with an open mind. Im not here to attack anyone.

    As i can see in Malaysia lately, peoples start taking a duty of Allah swt. Do we all forget that all of us are just his creation, kita adalah hambanya, kita bukan Tuhan yang mencipta. Our duty in this world is to serve him (Allah swt) not to be a judge to another creations that belongs to him. Even tho we think we had cover our Áurat perfectly, that still not enuf to put us above anyone else and being judgmental by start labeling others i.e this so and so will go to Jahanam instead of Jannah just because that person done so and so. As another ‘Hamba Allah’ the best we can do is to ‘menasihati secara berkhemah’ and that’s also have to be done in private so the insan yang kita tegur itu tidak lah merasa malu dan merasa dirinya diaibkan.

    Tetapi if we had advice them 3 times than our duty is done. its up to them to listen or the other way around.

    Why we malaysian must be to paranoid and extreme about all this. Menghukum seseorang itu tidak akan ditrerima solatnya, dimasukkan ke neraka, etc.. who are we to judge? the judgement is only in the hand of the creator (Allah swt).

    Even in tanah arab sekalipun,i.e : while having coffee at the coffee shop, no one will say anything to you if suddenly you are praying next to them. Simply because adakah amalan you diterima atau tidak itu adalah urusan Allah swt.

    So its a time i think all of us have to really sit back and think, islam itu mudah.. dont make ít complicated just because you think your are perfect and you will be placed in Jannah. Hati itu hanya Allah yang mengetahui…
    #hentikanlahmenghukumumatnya kerana kita juga tidak sempurna. Yang sempurna hanya Dia..

    • lynn says:

      Thing is, ada perbezaan solat di sebelah org masa di kedai dengan solat dalam ke deraan. Baca apa mufti cakap. Tidak dibenarkan solat fardhu dalam knderaan kecuali dalam darurat, dalam kes ni tiada darurat pon her part, therefore, it’s not allowed.

  3. Fifie says:

    ikut logik, kalau nak pergi mana2 dan tahu akan ambil masa selalunya akan solat sebaik masuk waktu. waktu zohor, asar dan isyak cukup panjang. alasan masa dah nak tamat macam tak logik sebab dia bermekap tebal untuk hadiri majlis, adakah kalau tidak ada traffic jam, dia tiba di tempat majlis, dia akan tanggalkan mekap semua untuk solat dan pakai balik? kedua, sekarang banyak tempat/bangunan yang menyediakan ruang solat untuk orang Muslim. kat stesen minyak pun ada. apa salahnya berhenti sebentar untuk solat sebelum sambung perjalanan?

  4. ghadisk says:

    ms attention seeker.. asbol je ko ni kan…

  5. Nur says:

    Fathia beri solat belah kiri dulu ?

Loading...