Written by Bella | April 28th, 2018

Beberapa hari lalu, video pelakon Fathia Latiff mendirikan solat didalam kereta kerana terperangkap dalam dalam kesesakan lalu lintas dengan mekap yang agak tebal menjadi isu serta perdebatan hangat di media sosial.

Ramai mempertikaikan mengapa Fathia tidak mencari surau ataupun masjid yang berdekatan untuk solat dan bagaimana pula beliau menentukan arah kiblat dalam kenderaan yang sedang bergerak.

Menjawab persoalan tersebut, Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri menerusi laman web rasmi pejabat mufti menjelaskan perkara itu dari segi hukum agama Islam.

Mari sama-sama kita lihat penjelasan penuh beliau dengan membaca entri ini sepenuhnya.

Sumber Berita : Laman Web Rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

Harapnya segala persoalan yang bermain di minda kita tentang hukum solat didalam kenderaan sudah terjawab. Semoga ia memberikan manfaat buat kita semua.

23 responses to Mufti WP Jawab Isu Fathia Latiff Solat Dalam Kereta, Jelaskan Hukum Dari Segi Agama

  1. achik bawang says:

    1st

    1

    2
    • T says:

      Rsaya skg ni bkn isu besar solat dlm kereta tp cara pakaian fathia dgn nampak telinga makeup tebal lg..baju pon nmpk ketat

      12

      1
      • Mother of six says:

        Ikut syarat sah.. ketat tetap sah.. janji xnmpak kulit melainkan muka dan tapak tangan.. telinga xpasan.. nmpak subang. Tp telinga xnmpak. Klu nmpak br pertikai xsah. Baju ketat xd3 isu. Mekap pon xde isu. Sah solat. Cma pakaian ketat xsesuai solat dihadapan ajnabi.

        2

        0
  2. melati says:

    lantak ko lah FL..!!! yg penting bila lah Sinar FM nk buang Rahim, perasan Handsome & Selalu merendah kan Wanita , padahal Rahim sendiri Hodoh dari Khinzir…tu jrrrr

    5

    10
  3. Kiokk says:

    Melati mmg peminat fanatik Sepah. Susah mati utk Sepah.

    0

    0
    • minah jambu say NO to drugs says:

      sengaja nak tunjok yg dia tu baik solat dlm kereta nakan perhatian dari orang sekeliling termasok yg sewaktu dengan nye huh ! solat dengan make up tebal anting2 labuh pakaian ala ala pengantin tk laku..dengan bulu mata sengaja nak timbul kan kontolbesi…suda la lu fathia dh tak laku lagi lagi nak kan perhatian kau ingat orang suka eh !! kawan kau yg sama gelek tunjok tetek tu aje yg suka ngan prangai kau huh !

      6

      0
  4. asahi says:

    Buangkan sifat2 riak yg menunjukkan sedang solat ke, senang beribadah apa ke.. jgn sampai pahala yg dicari dosa yg dpt..

    19

    0
  5. Coco says:

    Moderation in anything we do

    6

    0
  6. Anonymous says:

    Kssimpulan, FL tak boleh solat fardhu dalam kenderaan kerana kenderaan itu boleh dihentikan dan dia on the way Ke pertujukan fesyen, acara yg bercampur gaul lelaki wanita fesyen muslimah dan fesyen yanv tidak ikut syariat. Adakah ini dikatakan dharurat?

    Skirt ketat, dagu nampak, tudung pendek dan lengan baju ketat.

    Sama2 renungkan adakah teguran ini memebawang sia2 atau penting untuk elak masyarakat terkhilaf.

    41

    0
  7. Scalion says:

    False eyelashes bokeh bawa solat ke?

    0

    0
  8. Anyn says:

    Mufti bg surat kat lopa. Dia pun teringin. Apa2 je la tetek

    1

    0
  9. Ayoyo says:

    Do what you want to do as long as it is legal n lawful in islam rules BUT please dont record n post for the whole world to see.though your friend post it not you, educate each other about whats the bad effect of posting your good deeds. But come to think of it, actually you need people to talk about you, right..?doesnt matter good or bad.sigh..you have been victimised by social media. Your life depends on it. Lucky me, dont have to b in your shoe

    7

    0
    • penyokongBiruMuda says:

      i feel you, dude. lucky me too; being a marhaen, that is. haha… alhamdulillah. so far don’t have to go through all that s^^t the celebs have got to face in their daily life. Ya Allah, kau jauhkanlah kami dan anak cucu zuriat keturunan kami dr fitnah masihid dajjal…

      1

      0
  10. membawang says:

    xyah la solat, bkn diterima Allah pn solat ko tu x sah!

    0

    7
  11. Nur says:

    Fathia beri solat belah kiri dulu ?

    0

    0
  12. ghadisk says:

    ms attention seeker.. asbol je ko ni kan…

    0

    0
  13. Fifie says:

    ikut logik, kalau nak pergi mana2 dan tahu akan ambil masa selalunya akan solat sebaik masuk waktu. waktu zohor, asar dan isyak cukup panjang. alasan masa dah nak tamat macam tak logik sebab dia bermekap tebal untuk hadiri majlis, adakah kalau tidak ada traffic jam, dia tiba di tempat majlis, dia akan tanggalkan mekap semua untuk solat dan pakai balik? kedua, sekarang banyak tempat/bangunan yang menyediakan ruang solat untuk orang Muslim. kat stesen minyak pun ada. apa salahnya berhenti sebentar untuk solat sebelum sambung perjalanan?

    2

    0
  14. whitehorse says:

    hey guys.. normally i don’t really bother to spent my few mins of quality times that i have for unnecessary issue, anyhow this time around i think this is something interesting to talk about. its about a knowledge.

    first of all i would like to extend my sincere apology to anyone that might think what I gonna say after this might hurts your. Please read this with an open mind. Im not here to attack anyone.

    As i can see in Malaysia lately, peoples start taking a duty of Allah swt. Do we all forget that all of us are just his creation, kita adalah hambanya, kita bukan Tuhan yang mencipta. Our duty in this world is to serve him (Allah swt) not to be a judge to another creations that belongs to him. Even tho we think we had cover our Áurat perfectly, that still not enuf to put us above anyone else and being judgmental by start labeling others i.e this so and so will go to Jahanam instead of Jannah just because that person done so and so. As another ‘Hamba Allah’ the best we can do is to ‘menasihati secara berkhemah’ and that’s also have to be done in private so the insan yang kita tegur itu tidak lah merasa malu dan merasa dirinya diaibkan.

    Tetapi if we had advice them 3 times than our duty is done. its up to them to listen or the other way around.

    Why we malaysian must be to paranoid and extreme about all this. Menghukum seseorang itu tidak akan ditrerima solatnya, dimasukkan ke neraka, etc.. who are we to judge? the judgement is only in the hand of the creator (Allah swt).

    Even in tanah arab sekalipun,i.e : while having coffee at the coffee shop, no one will say anything to you if suddenly you are praying next to them. Simply because adakah amalan you diterima atau tidak itu adalah urusan Allah swt.

    So its a time i think all of us have to really sit back and think, islam itu mudah.. dont make ít complicated just because you think your are perfect and you will be placed in Jannah. Hati itu hanya Allah yang mengetahui…
    #hentikanlahmenghukumumatnya kerana kita juga tidak sempurna. Yang sempurna hanya Dia..

    0

    0
    • lynn says:

      Thing is, ada perbezaan solat di sebelah org masa di kedai dengan solat dalam ke deraan. Baca apa mufti cakap. Tidak dibenarkan solat fardhu dalam knderaan kecuali dalam darurat, dalam kes ni tiada darurat pon her part, therefore, it’s not allowed.

      0

      0
  15. ZANA says:

    tolong weiii .. syahadat tangan kiri, salam tangan kiri… ok ke weii .. aku buat tangan kanan … :(

    0

    0

Leave a Comment

Optional