“Misleading Teruk!” – Netizen Berang Malaysia Ditempat Kedua Penduduk Paling ‘Racist’ Di Dunia

Kehidupan

“Misleading Teruk!” – Netizen Berang Malaysia Ditempat Kedua Penduduk Paling ‘Racist’ Di Dunia

Melalui satu tinjaun yang dibuat oleh Index Mundi, terdapat satu fakta serta statistik peringat negara menyatakan negara Malaysia merupakan negara kedua mempunyai penduduk yang ramai bersifat rasis.

Dalam kajian bernama ‘Kajian Diskriminasi Kaum’ itu, mereka telah mengukur sejauh mana perkauman wujud di setiap negara dalam dunia dan keputusannya memaparkan tanah air kita menduduki tempat kedua selepas Afrika Selatan.

Advertisement

 

negara rasis

Negara Afrika Selatan menduduki tempat pertama dimana indeks mata mencapai 6.86, manakala Malaysia pula 6.32 dan diikuti negara Guatemala, indeks mata sebanyak 6.10.

Statistik tersebut telah menjadi tular di media sosial dan kebanyakkan rakyat Malaysia berasa tidak puas hati melihat data tersebut kerana mereka tidak rasa tahap ‘rasis’ di Malaysia ini tidak seteruk negara-negara lain.

komen netizen

komen netizen

komen netizen

Dalam pada masa yang sama, mereka juga berkata selalunya sifat perkauman yang berlaku dalam Malaysia datang daripada ahli-ahli politik dan jarang sekali berlaku di kalangan rakyat biasa.

Selain itu, kami kongsikan artikel trending pada pautan di bawah.

4 bulan lalu

(VIDEO) "Ni Bukan Caranya.." - Tak Faham Minat Anak, Bapa Dikecam Bakar Koleksi Barang 'Kpop'

 

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

SUMBER : Lobak Merah

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

6 Comments

  1. Memang betul

    September 28, 2022 at 1:32 pm

    Memang betul pun. tengok la sekolah. sekolah mesti nak sekolah dia. Tun M nak buat sekolah satu dengan sekolah kebangsaan pun taknak jugak. nak exclusively untuk puak dia. kerja pun, nak requirement bangsa dia. Memang puak2 ni racist. Memang betul pun melayu kena tolong melayu. ada ke bangsa lain nak tolong melayu??? melayu je baik hati gilosss nak tolong bangsa lain. Ko cakap apa pun, ni fakta. terang nyata bersuluh. selagi ada sekolah exclusive untuk puak2 ni, selagi tu la diorang ni racist. ko pergi la tengok negara lain, paling dekat pun singapore. ada ke sekolah exclusive macam ni??? Austrtalia, ada ke??? pandai pulak kalau puak ni pergi negara2 luar, accept je apa ada. kalau dok malaysia, ya ampun serba serbi tak kena, sikit2 cakap orang racist. cermin ladiri sendiri oiiiii. Bahasa melayu pun cakap tak betul, ada hati cakap melayu racist. cit poooodddaahh!

  2. Anonymous

    September 28, 2022 at 11:26 am

    Institutionalized race-based policies to help the majority race. Sounds about right

  3. Mat Aussien

    September 28, 2022 at 10:50 am

    mat kilau, ketuanan melayu. melayu kena tlg melayu. ha tu la rasis.

    bodo melayu

  4. Pocoyo

    September 28, 2022 at 10:27 am

    Seems about right…

  5. Anonymous

    September 28, 2022 at 10:12 am

    not just politicians je yg racist tu ustaz yang tak bagi artist overseas datang buat concert. boleh dia bagi statement nak pergi concert boleh ke negara lain, kat malaysia tak boleh. memang layak malaysia jadi negara racist!

Tinggalkan Komen Anda Di Sini