MATTA Bakal Berdepan Kerugian Berlipat Ganda Susulan Penularan COVID-19

COVID-19

MATTA Bakal Berdepan Kerugian Berlipat Ganda Susulan Penularan COVID-19

Persatuan Ejen-Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) meminta untuk mengetepikan caj pembatalan biasa bagi mengelakkan ejen pelancongan mengalami kerugian yang banyak berikutan banyak pembatalan dan penundaan percutian yang diterima berikutan wabak COVID-19. MATTA membuat permohonan terhadap pembekal perkhidmatan pelancongan terutama kepada syarikat penerbangan dan hotel.

Datuk Tan Kok Liang selaku presiden MATTA menyatakan bahawa operator pelancongan mengalami kerugian yang mencecah hampir RM500 juta hasil daripada pembatalan tempahan yang dilakukan oleh pelanggan selepas bulan Februari.

Advertisement
lapangan terbang

Gambar hiasan

MATTA telah menerima aduan daripada ejen pelancongan berkenaan amalan yang tidak sama tentang penawaran bayaran balik secara penuh atau sebahagian. Perkara ini dilihat sebagai perkara yang tidak adil kepada ejen pelancongan dan juga mengelirukan orang ramai. Aduan ini dibuat kerana terdapat beberapa syarikat penerbangan yang mempunyai amalan yang berlainan.

Akibatnya, ejen pelancongan telah dituduh menipu. Syarikat penerbangan perlu berhenti melakukan diskriminasi terhadap ejen pelancongan.

Terdapat beberapa kes di mana bayaran balik bagi pembatalan tempahan tidak dibenarkan oleh syarikat penerbangan dan hotel. Malah, bayaran balik mungkin diberikan dalam bentuk kredit yang memerlukan pelanggan menempah tiket penerbangan atau hotel dalam tempoh yang ditetapkan.

Sebarang pemulangan adalah tertakluk kepada polisi pembatalan pembekal seperti syarikat penerbangan, hotel atau taman tema. Pembayaran yang ditetapkan perlu dibuat dahulu untuk mendapatkan tempahan. Para pelanggan yang mahu mendapatkan pembayaran balik penuh tidak mengikuti amalan biasa industri global.

Data yang diterima menunjukkan ramai pelanggan di Malaysia telah membuat pembayaran penuh untuk pakej pelancongan bermula Februari hingga Jun. Manakala ejen pelancongan pula telah membayar kepada syarikat penerbangan, hotel dan pembekal lain bagi pihak pelanggan mereka.

pelancong

Gambar hiasan

Ejen pengembaraan dan operator pelancongan telah bersedia untuk menjelaskan dan membantu pelanggan namun perasaan panik muncul disebabkan jangkitan COVID-19. Perkara ini turut menyebabkan pelanggan menuntut bayaran penuh dan ada sehingga yang ingin mendapatkan tindakan undang-undang.

Meskipun menjadi mangsa, kami berharap syarikat penerbangan, hotel dan orang ramai dapat melayan ejen pelancongan dengan adil.

Masalah utama kepada isu ini bukan berpunca daripada desakan untuk pelanggan untuk membatalkan tempahan tetapi pelanggan bimbang dijangkiti COVID-19.

Iqram Reen
3 jam lalu

"Dok Rumah Belajar Masak Je.." - Isu Dicekik Fezrul Khan, Iqram Dinzly 'Nasihat' Reen Rahim Jangan Manja

Sumber 

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...