Makan Berpada-Pada Di Hari Raya, Ini Senarai Jumlah Kalori Bagi Setiap Biskut Dan Kuih Popular!

Gaya Hidup

Makan Berpada-Pada Di Hari Raya, Ini Senarai Jumlah Kalori Bagi Setiap Biskut Dan Kuih Popular!

Tibanya hari raya, pastinya kita akan dihidangkan dengan juadah istimewa seperti kuih muih dan hidangan seperti ketupat, lemang dan sebagainya sebagai pelengkap kepada sambutan Aidilfitri tiap tahun.

Bagi mereka yang menjaga badan dan berdiet, pastinya agak sukar untuk kekal ‘maintain’ kerana makanan menyelerakan dihidangkan depan mata, dan hanya setahun sekali pula tu!

Advertisement

Penting juga untuk kita tahu jumlah kalori dalam setiap hidangan agar kita dapat mengambilnya dalam kadar terkawal dan sihat.

Jom ketahui jumlah-jumlah kalori pada kuih raya popular seperti di bawah!

1. Almond London

Almond londonSumber : Google  

Siapa yang tak suka dengan kuih ni kan? Biji badam disalut dengan adunan coklat premium sebelum ditaburi badam cincang pastikan memikat selera sesiapa yang melihatnya.

Setiap biji biskut ini mengandungi lebih kurang 50 kalori. Oleh itu, anda perlu berjalan kaki selama 15 minit atau berjoging selama 6 minit bagi membakar kalori daripada sebiji kuih tersebut.

2. Biskut Semperit

SampertiSumber : Nestle  

Juadah pemanis mulut yang rapuh namun cair di mulut ini muncul setahun sekali dan menjadi pilihan ramai. Sama seperti Almond London, Semperti mempunyai 40 kalori dan ada perlu berjoging selama 5 minit untuk membakar kalori sebiji samperit.

3. Dodol

Diperbuat daripada campuran tepung pulut, santan dan gula melaka, dodol  merupakan kuih raya klasik yang masih mempunyai peminatnya yang tersendiri.

DodolSumber : Google  

Sepotong kecil dodol dipercayai mempunyai 70 kalori dan anda perlu berjalan kaki selama 20 minit atau berjodong selama 8 minit bagi membakar kalori tersebut.

4. Tart Nenas

Tart nenasSumber : Google  

Kalau anda nak tahu, sebiji tart nenas mengandungi kalori sebanyak 50 dan perlu berjalan kaki selama 15 minit ataupun mengayuh basikal selama 8 minit.

5. Kerepek pisang

Kudapan seperti kerepek pisang ini memang ‘berbahaya’ kerana dalam sedar tak sedar mungkin dah habis sebalang anda makan!

Kerepek pisangSumber : Google  

Untuk tiga keping kerepek pisang, ia mengandungi 40 nilai kalori dan anda perlu berjalan kaki selama 10 minit atau berbasikal selama lima minit okay!

Penting untuk kita memilih makanan supaya sentiasa sihat dan dapat mengelakkan obesiti di kemudian hari!

Selain itu, kami kongsikan artikel trending yang lain pada pautan di bawah.

mona fendi
4 weeks ago

"Dia Selalu Baca Al-Quran Siang Dan Malam" - Warden Penjara Kongsi Pengalaman Sambut Aidilfitri Bersama Mona Fendy

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

SUMBER : Helo Doktor

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...