“Lebih Baik Banteras Sijil Halal Palsu..’ – Netizen Persoal PPIM Anjur Kempen Tukar Logo Halal Malaysia

Berita

“Lebih Baik Banteras Sijil Halal Palsu..’ – Netizen Persoal PPIM Anjur Kempen Tukar Logo Halal Malaysia

Tular di media sosial Twitter apabila sebuah poster kempen tukar logo Halal Malaysia yang dianjurkan oleh Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) yang mencetuskan perdebatan netizen.

Dalam poster tersebut, PPIM berhasrat untuk mengklasifikasikan logo halal kepada beberapa jenis mengikut warna logo seperti hijau untuk syarikat milik orang Islam 100%, jingga untuk syarikat milik kerjasama orang Islam dengan orang bukan Islam dan merah untuk syarikan milik orang bukan Islam 100%.

Advertisement

Dalam pada itu, PPIM menjelaskan bahawa mereka berusaha untuk membawa perubahan tersebut supaya pengguna di Malaysia terutamanya warga muslim tidak mudah dimanipulasi.

Menjengah ke ruangan komen, netizen tampil memberikan pendapat masing-masing dan kebanyakan beranggapan bahawa ianya tidak perlu untuk mewujudkan ‘kasta’ logo halal di Malaysia.

Komen TwitterSumber : Twitter 

Menyusahkan. Bab halal haram ni kalau JAKIM dah bagi sijil tak payah nak ada beza itu ini. Jangan nak membeza-bezakan di sebab kan ras. – netizen

Selain itu, ada yang berpendapat bahawa PPIM perlu lebih memberi tumpuan dan fokus kepada kempen banteras sijil Halal palsu atau yang tidak diiktiraf oleh JAKIM, bukannya mengambil alih tugas pihak berkuasa.

Malah, ada juga yang membangkitkan isu kempen Buy Muslim First (BMF) yang pernah diketengahkan sebelum ini di mana inisiatif itu dibuat bagi menaikkan dan membantu ekonomi produk pengusaha muslim.

peniaga dan wanita bergaduh
10 bulan lalu

"Naik Lemak Peniaga Ni" - Akibat Tegur Berniaga Di 'Parking Lot', Peniaga Berang Tolak Wanita Sampai Jatuh

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

SUMBER : Twitter

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

1 Comment

  1. Scha

    February 12, 2022 at 8:46 pm

    Bagi aku bagus je.. senang nak beli produk bumi.. aku.sokong 100 %.. cuma kalau org nak tipu juga panjang je akalnya..

Loading...