Written by AbangNara | June 20th, 2018

Jujurnya, Abang Nara tidak mengenali siapa As’ad Motawh ini. Jadi agak terkejut juga apabila dia mengumumkan akan berhenti menyanyi sekiranya Haqiem Rusli berhenti menyanyi. Seperti yang kita semua sedia maklum, Haqiem Rusli bakal memaklumkan tentang karier nyanyiannya pada bulan Julai ini selepas mengalami depresi yang teruk sejak menceburi bidang ini. Tup-tup tak ada ribut tak ada hujan, si As’ad Motawh ini nak mengikuti keputusan Haqiem Rusli jugak.

as'ad motawh

Ini kata-kata yang ditulis oleh As’ad Motawh di akaun Twitternya:-

as'ad motawh

Apa yang kelakarnya ialah apabila para netizen yang membalas pengumuman dari As’ad Motawh ini menyatakan sokongan mereka agar dia berhenti daripada menjadi penyanyi. Ada yang mengkritik suara tak sedap, perasan hensem dan sebagainya. Kelakar juga membaca komen para netizen.

as'ad motawh
as'ad motawh
as'ad motawh

Namun As’ad menegaskan yang keputusan itu hanya akan diambil sekiranya Haqiem Rusli berhenti menyanyi. Malah As’ad juga menegaskan yang dia mahu para peminatnya menghargi ‘seni’ yang dihasilkan, bukan hanya rupa kacaknya.

as'ad motawh

Abang Nara perasan budak-budak muda yang menceburi bidang nyanyian sekarang ini cepat betul mengalah. Langsung tiada ketabahan. Bakat memang dah ada. Lagu-lagu yang dihasilkan juga boleh tahan sedap. Mungkin anda kena belajar daripada para senior cara-cara untuk bertahan lama di dalam industri ini. Janganlah hanya satu dua cabaran, terus nak give up. Tak macho lah camtue. Tak gitu?

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

38 responses to Kalau Haqiem Rusli Berhenti Menyanyi, Saya Pun Akan Berhenti – As’ad Motawh

  1. sukatiler says:

    aku tak hairan lah kalau dia nak berenti nyanyi. yang aku hairan level akak2 makcikpakcik pun sibuk nak menkritik jugak dah kenapa… kata budak2 maka biorlah sama budak2…

    17

    0
    • minah jambu say NO to drugs says:

      minah jambu suka asad motawh..dia memang budak remaja yg baru nak up n maseh lagi kena blaja..budak yg semacam gini yg kite nk kena sokong semoga dia Berjaya di masa hadapan…tk la jadi macm budak2 nakal yg suka merempet tongang tebalek kt tengah jalan…!! minah jambu percaya asad budak yg baik…tapi kenape kalau haqem rosli berenti nyanyi asad pon nak berenti jugak? kenape gitu suka ikot ikot? bis kalau haqem terjun klcc asad pon terjun jugak ke? kalau nak jadi penyanyi jadi lah penyanyi betol2 jangan separuh jalan !!! kalau tak jangan jadi penyanyi !!

      1

      2
  2. sudip says:

    tak kisah la nok nak berhenti nyanyi… budak2 wechat je kisah ko bhenti nyanyi..

    6

    0
    • Ya Auloh says:

      OMG dikkk… jangan la kau berhenti menyanyi. Jikalau kau berhenti menyanyi, maka kiamat la dunia ni dik. Jangannn… jangan sesekali kau berhenti menyanyi. Parah la sekalian umat di dunia ini nanti dik.

      4

      0
  3. cikupang says:

    nobody care la adik.

    16

    1
  4. Haqiem says:

    Dah habis fikir ke dia ni? Berhenti menyanyi lepas tu buat apa…kerja office?

    5

    1
  5. hjk says:

    tak beri kesan pon ko benti diknon. ko ni perasan hensem gak kan? sian tol laaa.. hahahaa..

    13

    1
  6. brunes says:

    This is what happen when you give attention to stupid people..

    16

    1
  7. Haluzzz says:

    Eloklah….dah pergi sambung kutip duit raya.

    23

    0
  8. benci_orang_hipokrit says:

    Errr…mungkin aku ketinggalan zaman sangat. Haqiem Rusli tu penyanyi eh? Kenapa aku langsung taktau. Asad Motawh ni pun penyanyi eh? Akak suka juga hiburan, tapi kalau akak tak kenal kau dik maknanya kau ni tak memberi impak yang besar kepada industri. Kalau gitu, sesuai sangatlah kalau kau undur diri.
    #maafkalaukomenmenggurishati

    10

    2
    • cik munah says:

      ko ni tggal dlm gua kot. aku pon x kenal artis baru yg suam2 kuku..tp melampau betol x kenal haqiem rusli. dia ni bg impak besar kot gak dlm industri nyanyian..artis muda yg boleh tembus ajl. hari2 kua lgu dia kt radio. lain la ko naik keta pasang radio klasik mmg la kakaka

      20

      0
      • sengal_punya_orang says:

        masalahnya ramai je org tak kenal diaorg ni. mesti kau ni munah kaki hiburan. otak tak berkembang.

        9

        1
  9. kakikucinghitam says:

    faiz roselannnnn lg glamerrr dr kau dua org yg langsung aku x kenal… tiberrrrr nk benti nyanyi… bile kau nyanyi dik kisahnyaaaaa

    13

    1
  10. cik munah says:

    ko ni tggal dlm gua kot. aku pon x kenal artis baru yg suam2 kuku..tp melampau betol x kenal haqiem rusli. dia ni bg impak besar kot gak dlm industri nyanyian..artis muda yg boleh tembus ajl. hari2 kua lgu dia kt radio. lain la ko naik keta pasang radio klasik mmg la kakaka

    3

    10
  11. la la land says:

    ko sambung belajar la dik oii… dapat ilmu, bebas kutukan… hati pn senang… score giler2 pastu mintak keje best2…

    3

    1
  12. Anonymous says:

    HAHAHAHHAHHHHA bajet kalau dia kata mcm tu org akan heran.

    omg atttention seekers.

    kata penyanyi penghibur la suruh hargai keje seni kau. then buat la apa patut kau buat bukan create drama! dh la perasan hensem.

    HAHAHAHAHAHHAHAHAH!!!

    7

    3
  13. Anonymous says:

    Berhentilah bdk2 x tahan mental nanti susah jadi mcm retis lain2 menyemak je x ada kualiti….. minta puji saja… ditegur terus mengelupur… bagus berhenti

    8

    2
  14. STOP SINGING.. YOUR SONGS ARE RUBBISH

    5

    3
  15. pemerhati dari kejauhan says:

    whats ur name again? as’ad eh? if u want to quit as so called ur profession as a singer. just quit then.. dont think anyone cares.. dont be attention seekers boleh tak? if u ask me, u shud quit dik because the way u respond to public mmg tk smpi ke mana la so called career ko as singer ne…

    4

    1
  16. Anonymous says:

    negatifnya kau ni nara. kemurungan tu adalah satu penyakit.

    mungkin kau kne rasa dulu. baru kau akan padam post rubbish kau ni

    one day i hope

    6

    0
  17. kawan SAJAT says:

    kah kah kah…bdk2 x cukup matang………skit2 merajuk…..sape suruh ko jadi penyanyi……tu org2 tua cakao…abis kan belajar dulu….ni idak…cbuk2 nk jadi artis…..kan dah jadi bangang abadi….tolol la ko ni dik

    3

    1
  18. Maleficent says:

    Bukan nak cakap apalah kan…… tapi……………………

    I tell u what boys, di Korea training dia lagi gila². Every morning they need to wake up & jogging 1 padang sambil menyanyi. Reason : supaya x semput time perform. Lepas jogging, sambung masuk dance studio..practise pulak menari sambil menyanyi… No rest to be the best. Dorg kena saling buktikan kemampuan diri masing² in order to survive dalam dunia seni.

    In korea, u have to CREATE your own talent. Paham? Jauh beza artis dia kalau banding dengan kita. I quote 2 contoh.
    Dorg sekurang²nye boleh communicate dalam 3 bahasa & sekurang²nye boleh bermain 2 alat muzik.

    Kau? Yang aku tengok kebolehan kau..pakai spek mata 24/7 x kira siang malam. X tau apa function dia. Yang sorg lagi ni ye² main gitar tapi main chord² basic je.

    Haih.

    Di Korea, Kalau setakat spek mata hitam, main gitar chord basic, menyanyi suara kejap dengar kejap x dengar, pas tu menari sikit terus semut, kau ingat Management dorg nak simpan? They will kick you out with no mercy.

    ini kau, syukur la da dpt jadi artis. Da blh rasa duit poket sendiri. baru cubaan macam ni da mengalah. Depression apa kau hadap dik oooiiii? Setakat kene maki dengan haters, itu lumrah bergelar anak seni. Tidak semua org dalam dunia ni akan puja kau, terima kenyataan. Alahailah… ni budak² baru nak up ni kalau agaknye d suruh training kt Korea mau bunuh diri terus.

    Sebab tu la industry muzik kita x kemana. Amende ntah.

    14

    0
    • mcmladiasorgjefollowkoreannews says:

      aku peminat korea jugak tapi xdela nk bias towards korean sgt. ada pro and con. mgkin ko xkenal haqiem rusli. aku pon xkenal juga pada mulanya sebab aku sejenis xtgok tv xbukak radio, xbeli paper dan xde nk baca magazine kecuali beautifulnara atau roti kaya. and u know what kalau ade berita diorg aku skip. but aku kenal dia melalui utube sebab bile aku keje aku just play je utube and just dgr ape je lagu yg utube suggest. dan dari situ aku kenal haqiem rusli. and u know what kalau nk kpop dgn haqiem rusli jauh benor. haqim bukan boy band. ko kena comparekan dgn artis2 ballad kat sana. artis ballad kat sana xdela praktis tahap gaban macam ko cakap. owh lupe nk btau, my life and everyday my news sume korea. dari movie lagu and so on.

      straight to the point, ko salah org yg ko compare. boy band and ballad
      secondly, korea bersepah penyanyi satu group je minimum berapa. opcos diorg kena compete each other.
      thirdly, kalau ko nk compare cuba jangan bias. be fair
      forth, lemme highlight haqiemrusli punya kelebihan. dia pandai main alat music, gubah lagu, lirik, dia pandai tukar tone lagu ikot dia tanpa perlu effort banyak, dia tau nk bawak diri, dia belajar menari walaupon dia xperlu sbb dia penyanyi ballad. dia pakai spek itam identity walaupon aku xsuke, tp respect jela. artis xkn survive kalau xde identity sndiri.

      nk tekankan lagi, ko salah org nk compare, penyanyi korea yg ko compare tu adalah boy band. yg dalam satu group je lebih dari 3 org. ko nk compare dgn penyanyi ballad. wasting time….

      0

      0
  19. benci budak hingusan says:

    kalau org follow ko dik, tak bermaksud dorang fan ko dik oiii, mesti dia orang follow untuk kondem ko je haha tunggu masa, ko wat statement bodo nak hentam ko je

    be mature will u brat?!

    4

    1
  20. benci budak hingusan says:

    kalau org follow ko dik, tak bermaksud dorang fan ko dik oiii, mesti dia orang follow untuk kondem ko je haha tunggu masa, ko wat statement bodo nak hentam ko je

    be mature will u brat?!

    0

    1
  21. wawa says:

    errr…mcm mana nak sebut nama budak ni?

    4

    0
  22. spongebob says:

    aku penah jumpa face to face budak ni…..gigi jarang kot…dpn tgh2….
    mcm spongebob nye gigi…..”saye dh sedie, saye dh sedie” (ayat semangat spongebob)
    “saye dh sedie nk benti” hahahah

    4

    0
  23. Anonymous says:

    Laaaa….berenti sj la dik ooiii..buat semak industry jer. Ni la masalah bila terlalu ramai budak2 baru nk up ni muncul. Semua lembik je…sikit2 nk cari publisiti.

    0

    1
  24. BAWANGAN says:

    TAHNIAH..
    KEPUTUSAN YANG TEPAT SEKALI ASAD

    0

    0
  25. Anonymous says:

    Masa nynyi suara ikti kat indon tu patutnya dah berhenti terus dari menyanyi.malu siott.balik rumah selubong dlm bilik malu beb..

    1

    0
  26. Anonymous says:

    kesian dia kena buli dengan makcik pakcik bawang yg perasan bagus nak kritik orang. patut la haqiem kena depression?

    0

    0
  27. mak enon says:

    berenti jelah dik, orang tak perasan pun kalo ko takde kat industri ni…hahahaha

    1

    0
  28. Kuyun says:

    Aq rasa baik dia teruskan… Sekurang kurangnya, hidup dia terurus sikit, ada gaji sendiri, tak susahkan mak bapak. Daripada jadi budak budak kat luor sana tu? Dengan motor tunggang tebalik. Acah gangster! Seluar dalam pon mak bapak yang belikan!!! ???

    2

    0
  29. Anonymous says:

    Hai.. Nnti kene kat btng hidung sendiri .. Allh uji die biar LA die yg ko sbok sngt apsl jangan Jaga tepi kain orng .. Sdngkn diri sendiri mk bpk yg jage…. Hai lah ..nnti allh bls blik ape yg kite Kate
    .. Kat dorng baru tau lngi ngan bumi tinggi ka rendh..bknye bagi komen negative ka APA pasl dedepa pasl in
    Ingt dorng mencube ko ade x pernh kn .. Sblum kate kat orng cermin dulu muke….

    0

    0
  30. cinta says:

    punyalah aku ni outdated, dua2 penyanyi ni aku tak kenal

    0

    0

Leave a Comment

Optional