Kajian Buktikan Orang Korea Tidak Ada Masalah Bau Badan

Dunia

Kajian Buktikan Orang Korea Tidak Ada Masalah Bau Badan

Masalah bau badan sering kali dikaitkan dengan anggota tubuh yang berpeluh. Peluh yang dikeluarkan kadang kala menghasilkan bau ketiak yang kurang disenangi. Ada juga yang mengaitkan bau peluh ini dengan masalah kebersihan dan kesihatan.

6 years lalu

Badan Anda Penuh Toksin Berbahaya Jika Ada 7 Tanda Ini, Cuba "Check"!

Advertisement

Oleh itu, orang ramai disarankan memakai penyahbau atau deodoran untuk mengurangkan bau apabila tubuh sedang bergerak aktif. Kalau tidak boleh pengsan dibuatnya tau!

Hal ini berbeza dengan orang Korea apabila kajian mendapati mereka dilahirkan tanpa bau badan. Kajian dibuat apabila ramai yang bimbang akan masalah bau ketiak yang berpeluh apabila tiba musim panas.

orang Korea

Ramai tidak tahu rupa-rupanya orang Korea telah ‘bermutasi secara genetik’ di mana mereka kurang berpeluh dibandingkan dengan manusia di tempat lain.

Advertisement

Menurut kajian University of Bristol, hanya 0.006 peratus daripada populasi Korea mempunyai gen ABCC11 iaitu punca utama berlakunya masalah bau badan.

bau ketiak

Dapatan kajian ini adalah berdasarkan Allel Frequency Database (ALFRED) iaitu sebuah pangkalan data gen yang diasaskan oleh Universiti Yale. Menurut hasil kajian itu juga, pengkaji mengesahkan orang Korea mempunyai nisbah terendah yang mempunyai gen ABCC11.

Jelas pengkaji Ian Day, gen ABCC11 menentukan sama ada seseorang mengeluarkan bau ketiak atau pun tidak.

Kajian menunjukkan hanya 2 peratus daripada orang Eropah kekurangan gen berbau. Sementara, orang Asia Timur dan hampir kesemua orang Korea mempunyai gen berbau yang sangat rendah.

Ian Day merupakan seorang penyelidik genetik daripada Universiti Bristol. Dia telah menerbitkan hasil kajian mengenai gen ABCC11 di laman Livescience iaitu sebuah laman web mengenai sains.

Pendapat anda? Kongsi bersama kami di Facebook dan Telegram AmazingNara

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Loading...