“JPN Kena Jawab” – Data Peribadi Rakyat Malaysia Didakwa ‘Bocor’, Dijual Pada Harga RM43k?

Berita

“JPN Kena Jawab” – Data Peribadi Rakyat Malaysia Didakwa ‘Bocor’, Dijual Pada Harga RM43k?

Menerusi perbincangan di Forum Lowyat, difahamkan data peribadi rakyat Malaysia yang dilahirkan dari tahun 1940 sehingga tahun 2004 yang dimiliki Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) telah dijual secara dalam talian pada harga US$10,000 ataupun sekitar RM43,885.

Data peribadi yang pada mulanya dijual di pasaran gelap ini telah disenaraikan di forum pengkalan data yang lebih mudah diakses dan diperolehi.

Advertisement

Selain itu, penjual yang memperdagangkan data peribadi itu mendakwa myIDENTITY API iaitu sebuah pentas perkongsian data yang direka untuk pihak kerajaan dan agensi awam mendapatkan butiran peribadi adalah sama seperti yang dijual dan disenaraikan pada tahun lepas.

Dilaporkan juga sebanyak 104 agensi kerajaan kini sedang menggunakan platform tersebut.
hamzah data leakLowyat.net

Sekadar info, penjualan data ini meliputi senarai penuh maklumat peribadi individu seperti nama, nombor kad pengenalan, jantina, bangsa, agama dan juga foto peribadi.

Malah, penjual tersebut turut menyiarkan maklumat peribadi milik Hamzah Zainudin kepada umum sebagai ‘contoh’ ketulenan data yang dijual.

Dan sehingga ke saat artikel ini ditulis, tiada sebarang kenyataan rasmi dikeluarkan oleh pihak Jabatan Pendaftaran Negara.

Dai syed
2 years ago

Pengadu Tarik Balik Laporan Polis Kes Gangguan S*ksual, Nasib Da'i Syed Diketahui 31 Mei Ini

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...