IWH Jalin Kerjasama Dengan Catcha Group Teroka Pembangunan Bandar Internet Bertaraf Dunia

Berita

IWH Jalin Kerjasama Dengan Catcha Group Teroka Pembangunan Bandar Internet Bertaraf Dunia

Iskandar Waterfront Holdings Sdn Bhd (IWH) umum kerjasama dengan Catcha Group Sdn Bhd bagi meneroka Pembangunan Bandar Internet dan hab perniagaan teknologi Asia Tenggara.

Pertumbuhan pesat sektor teknologi itu membuka mata IWH dan Catcha Group untuk menandatangi memorandum persefahaman (MOU) selepas menyedari terdapat peluang besar untuk meneroka dan memahami sektor berkenaan dengan lebih terperinci.

Advertisement

Menjadikan Johor dan Kuala Lumpur sebagai lokasi utama, pasukan khas akan menyelidik kemajuan Bandar internet berinspirasikan Hab Teknologi di Paris, Silicon Valley di California dan juga Shenzen China.

catcha group jalin hubungan dengan IWH

Menurut Pengerusi IWH, Tan Sri Shahril Ridza Ridzuan, kerjasama hebat ini dibuat di antara dua pemimpin yang mempunyai kepakaran di dalam bidang masing-masing.

Penglibatan Catcha sebagai syarikat teknologi memberi mereka peluang untuk meningkatkan lagi kajian bagi keperluan syarikat teknologi sesuai dengan kesesuaian pertumbuhan kemajuan masa kini.

 

IWH pula ialah pemaju induk utama di Johor dan kami berharap dapat mencipta pelan tindakan komprehensif untuk membina Bandar Internet bertaraf dunia bersama Catcha Group.

Bandar internet akan dibina sebagai sasaran pintu masuk perniagaan teknologi Asia Tenggara daripada teknologi global gergasi seperti Amerika Syarikat, China dan ekonomi utama lain.

Oleh itu, konsep “Bandaraya Internet Johor” bakal menjadi sebuah bandar internet yang mempunyai kos yang lebih efektif berbanding Singapura yang menghadapi peningkatan membabitkan kos hartanah dan kemahiran pakar.

Bukan itu sahaja, Sistem Transit Aliran (RTS) Johor Bahru – Singapura yang bakal siap dibina pada tahun 2026 dilihat mampu untuk merancakkan lagi cadangan hab teknologi ini.

Encik Patrick Grove yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif di Catcha berkata, inisiatif ini merupakan salah satu peluang untuk meneroka kemajuan pembangunan berasaskan internet dan teknologi.

catcha group jalin hubungan dengan IWH

Katanya, syarikat teknologi dan digital kini menjadi pelabur terbesar bagi memesatkan lagi perkembangan pembangunan komersial.

Walaubagaimanapun kami dapati kemajuan pembangunan pada hari ini masih lagi tidak dipenuhi oleh syarikat yang berasaskan internet dan teknologi.

Beliau turut teruja untuk bekerjasama dengan Iskandar Waterfront Holding (IWH) dalam usaha meningkatkan lagi sektor ini.

Catcha Digital Berhad Director, Patrick Grove
1 year lalu

REV Asia Berhad Tukar Nama Kepada Catcha Digital Berhad

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Loading...