Written by serenity | January 8th, 2018

Sikap pelik Iqram Dinzly sejak kebelakangan ini menimbulkan persoalan pada ramai pihak. Berkelakuan lucah, bercakap pelik sewaktu membuat siaran langsung di Instagram Live, dan terbaru, Iqram telah menggelar Nabi Muhammad SAW sebagai ‘Che Mat’ ketika ditemubual di rancangan Melodi secara langsung. Iqram telah meminta maaf, mendakwa tidak sedar ketika ungkapan itu keluar dari mulutnya.

Perbuatan Iqram menyebabkan dia dikecam Netizen malah Ustaz Abu Syafiq Al-Asy’ary mempersoalkan mengapa dia boleh berkata begitu dalam program yang ditonton oleh masyarakat serta menggelarnya ‘sampah’.

Penyanyi Rap, Caprice, berkata Iqram sebenarnya tidak sihat dan memerlukan rawatan dalam satu video viral di Instagram:

Iqram Dinzly telah menjadi viral–dia menari di depan kamera, bercakap bukan-bukan di depan kamera, dan saya melihat dia sebagai seorang yang tidak sihat.  Dia sebenarnya sedang meminta pertolongan.

Pihak media telah menemubualnya, dan terbaru, dia muncul di Melodi dan memanggil baginda Rasulullah ‘Che Mat’. Kini masyarakat yang kuat agama menyerangnya.

Sekiranya anda menyerang dan menimbulkan provokasi terhadapnya di media sosial, andalah sebahagian dari masalah ini  (kurang kesedaran mengenai penyakit kemurungan).

Sekiranya anda ialah pihak media yang membenarkan dia bercakap pelik-pelik di televisyen, sekiranya anda seorang ustaz dan anda kini menyerangnya, anda juga adalah sebahagian dari masalah ini. Kenapa?

Anda sepatutnya tidak menyerang dan memprovokasi seorang yang seorang yang ‘tidak sihat’. Anda boleh lihat semua ini. Memang jelas dia tidak sihat. Sepatutnya anda tidak mempersendakan dia. Tidak perlu tanya dia apa-apa soalan, dia perlukan pertolongan .

Sekiranya anda kumpulkan semua orang gila di KL, biarkan mereka muncul di televisyen, berikan mereka mikrofon seorang satu, dan mereka bercakap benda-benda yang pelik, adakah anda salahkan mereka kerana cakap benda pelik, atau salahkan stesen TV yang menjemput mereka?

Dia hanya perlukan pertolongan dan rawatan.

Sebelum ini, terdapat pakar perubatan yang meminta Iqram mendapatkan rawatan klinikal kerana mempunyai ciri-ciri individu yang sedang mengalami kemurungan.

Bagaimanapun, rakan-rakan artis, ibu dan mungkin juga Iqram sendiri menyangkal dakwaan tersebut.

Caprice mungkin merujuk keadaan ini sebagai ‘sebahagian dari masalah tersebut’ iaitu stigma dan kurang kesedaran mengenai masalah kesihatan mental yang memerlukan rawatan dan preskripsi ubatan.

Sekiranya perkara ini terus dibiarkan, tidak mustahil keadaan Iqram akan menjadi lebih serius dan memberi kesan negatif kepadanya suatu hari nanti. Apa pendapat anda?. – beautifulnara.com

 

50 responses to Iqram Dinzly Tidak Sihat, Dia Perlukan Pertolongan, Bukan Provokasi – Caprice

  1. Sai don says:

    Alahai dah banyak yg membantu even dato dr kazim elias…dato pun cakap takde apa2..or mungkin tak nak cakap yg sebenarnya ..tak nak buka aib kot…
    Betul kawan2 artis…ibu mamat ne menyangkal mamag ne sakit mental…
    So nak buat camne…
    Saya syorkn jabatan agama islam ambil tindakan tegas…
    Makin dibiarkn makin parah & boleh beri impak yg negatif pada masyarakat…

    5

    4
    • Miss Unibes says:

      Whatever lah. Aku tetap suka lakonan ID. Tapi apakan daya. Kayu Cendana jugak pilihan peminat biol dan mereng yg eksaited tengok behind the scene hero bermanja mesra dgn heroin. Habislah kalau penjilat pelakon itewww baca komen aku ni. Mesti diorang ingat aku penjilat Lopak The Taliban.
      Jom picit hidung dan nyanyi lagu Wanita Terakhir…
      MENENANG NGAREY NGAREY MAHANGIA NGINA. NGU MAYANG WANNAH INNAH NU MEHAMA NGU. NI HIHI NGU NGAU UNGIR NENUM MANEH NU. NGAU MAHIH MUNGAN MINNI NGU NANGI. NAMMUT NAH NINNA NGU NUWAI NAYANG. NINNA NGINA UNNU NENAMA NA. MIAU NGU NENNUH HANI NI INI NENAMA NA. OHHHHHHH NAYANGGGG… Lol.

      5

      5
      • Anonymous says:

        Hari tu mufti ajak jumpa mcm2 alasan dia bagi.. Tapi bila melodi ajak sanggup pulk dia p tayar pecah pun gagah p set melodi. Podahhh..Islam pun x ajar umat nmpk kotor dan busok hidup berkelana!

        55

        0
        • Anonymous says:

          Yasss…it shows he is attention seeker! I dont buy his stories.

          31

          0
        • Minah ke do says:

          Kan..ms mufti ajk jumpe kte die kne jge mk diela apela..abih melodi ajk jmpe leh plak tggalkn mk die yg msh dlm iddah tu..attention seeker..stop cte psl die..

          33

          0
      • What A Dumbass Rhetoric says:

        Ikram Dinzly is not our responsible. He needs a professional help. #STFU

        17

        0
    • Lol says:

      If you want to help him go ahead, dont blame others, Caprice. Not need to be a preacher. Walk the talk asshat!!!

      10

      12
      • Anonymous says:

        Gila publisiti sebab tu rela pergi TV3 drp jumpa mufti. Wayang hebat.

        21

        0
      • Anonymous says:

        mufti pon die xnak jumpe inikan caprice. die nak masuk melodi je. bak kate michael ang, “biase laa artis malaysia propa je lebih mcm korg x tau, lepas ni ade lah tu bende nak dijual” hahaha btullll sekali.

        10

        0
    • Anonymous says:

      Sorry..i dont buy he is having depression. I think he is a drug addict trapped in his own habit!

      30

      0
    • libra says:

      pendapat sy..iqram ni x gila..x sakit mental..cuma ilmu makrifat yg dia blajar tu da tlampau tinggi…smpai tahap dia dh terlampau mengenal allah swt dan siapa aku dlm diri aku…sbab tu dia jd cmtu..org step by step..bila dia trus ke atas…tu yg jd cmni…huhu skdr pendapat sy..wallahualam…

      12

      1
  2. Nomy says:

    Saya setuju dengan apa yang Caprice katakan.. Well said Caprice.. Baik kita menolong mengurangkan beban seseorang itu daripada asyik menjatuhkan hukuman kepada perkara yang kita sendiri tidak pasti.. Dunia ni sementara.. Dan kita pun dah banyak dosa2 yang terkumpul.. Jangan di tambah lagi dosa2 yang sedia ada..

    32

    2
  3. bo says:

    caprice..u totally earn my respect..finally someone bckap mggunakan akal..well said boss

    27

    0
    • Anonymous says:

      Podah la..ckp siapa pon boleh bro. Caprice pun 5×2 gak la. Gebang je kuat!!

      7

      5
      • Anonymous jugak. says:

        if caprice tak cakap netizen tak akan aware sampai bila-bila. we never know what caprice did out of public eye(he could be helping him as well).*again* we never know. at least what he’s trying to convey is… stop putting unnecessary pressure on iqram. sometime orang yang under pressure ni, die sendiri tak sedar die pressure. the least ppl can do for him is.. stop giving him unnecessary pressure. tu je message caprice.

        6

        0
  4. Sisturnina says:

    Caprice ni good good jer…

    3

    4
    • Anonymous says:

      Dia mmg good good pon.. byk buat apps yg senangkan org islam etc. Kau bayangkan berapa pahala dia dpt wehh?? hanya Allah je tahu berapa byk kebaikan yg caprice ni buat tau.. lagi ok dia ni dr artis2 kita.. i admire him as a businessmen n as a muslim..

      26

      1
    • Anonymous says:

      Sbb semua org2 gila yg kemaruk nk mintak perhatian netizen ni buang masa sbb tu org gelak buat main2 je. Caprice pun bodoh gak.

      3

      4
  5. Anonymous says:

    Manusia macm nilah yg aku respect..bukan seperti separuh rakyat malaysia yg tk berapa nk pandai tk tahu menangani masalah..

    14

    0
  6. Anonymous says:

    Well said caprice, tapi tulah yg masyarakat kite suke, mempersenda n cetek ilmu yg diorg tau amek kesempatan atas kekurangan yg terjadi pd org tu. Masing2 nak meraih keuntungan drpd situasi yg berlaku. Si iqram ni pun satu, mufti invite dgn cara baik x nak dtg sbb mak sedang edah, tp bile melodi panggil boleh pulak dtg siap dpt keizinan mak. Takkan mak pun layan melodi drpd berjumpe dgn mufti. N lagi satu, mak mane yg nak ngaku or terima anak die kurang sehat dr segi mental. Sbb tu lah mak die ckp ok aje. Ustaz kazim bukan pakar psychiatris, so mmg ler die ckp iqram ni ok aje. Jumpa lah pakar dlu bru tau mcmane.

    17

    0
  7. Anonymous says:

    Caprise pun ckp je pandai. Habok pun tarak!

    3

    8
  8. Anonymous says:

    Artis Malaysia byk xleh pakai.

    1

    1
  9. Renongkan says:

    says:

    Sbb tu dlm beribu2 video yg jd viral di media social x smpai 5 video pun yg aku beri perhatian! Sbb semua org2 gila yg kemaruk nk mintak perhatian netizen ni buang masa. Teknologi ni manusia cipta dan manusia juga yg terperangkap oleh teknologi yg membakar diri…

    3

    0
  10. Anonymous says:

    Caprice is also asshole…he (ID) started it and since when he is our problem?! He has a mother and stop being his mommy!

    3

    4
  11. Anonymous says:

    tiada siapa yg letak pisau kt leher paksa dia suruh buat kerja2 gila dlm IG..
    caprice pun budget bagos pulak dah.

    5

    1
  12. Pikir... says:

    Aku tak tertipu. Kalau boleh hadir ke Melodi takkan Tanjung Rambutan ko tak leh pergi? Hentikanlah sandiwara bodoh ni.

    3

    2
  13. Anonymous says:

    ikram ni gila perhatian. maaf, drp pergi melodi baik ko jumpa ustaz kalu ko betul2 x sihat.

    bodoh lah yg kena game sama mamat ni. k bye..malas dah nk layan!!!!

    5

    0
  14. Lahaiii says:

    Pelakon..byk tkleh percaya! Bermuka-muka tarik simpati..kuat propa!

    3

    1
  15. ... says:

    Melodi ko boleh pulak tak murung apa ponnnnnn. Puihhhh!!!!

    0

    2
  16. Qeram says:

    Bodohnya yg komen pasal Iqram taknjumpa ustaz byk2 ni. Org sama je semua. Dia tak nak jumpa psikiatris sbb dia in denial la bodo. Sepatutnya dia dpt medical help tp dia in denial dan org sekeliling dia pun tak membantu.

    8

    1
  17. benci orang hipokrit says:

    Haish…Iqram ni dia sepatutnya sedar dia tak sihat dan dapatkan la rawatan dalam bentuk apa cara sekalipun. Ini bila orang cakap dia tak sihat, dia deny, mak dia sendiri kata anak dia sihat. Jadi bantuan macam mana yang diperlukan? Rasanya bantuan dalam bentuk tawaran berlakon dan sebagainya kot. Ingatlah, susah senang, mohon la petunjuk dan bantuan daripada Allah. LAgi kau buat benda-benda merepek ni lagi orang kecam, lagi orang langsung tak simpati. Lukis2 nama Allah kat dahi etc, kalau orang tu mental dia stabil, takkan buat benda-benda mengarut macam tu.

    7

    0
  18. Saipulmashitah says:

    Jangan cakap dia tak ok, sana cakap tak ok, sini cakap tak ok, last2 dia tak ok sebab tertekan dengan semua tu. Hadap dia dengan cara reverse psikologi, terutama oleh rakan2. Bagi job, undang ke setiap acara artis, dan berikan seorang pengurus supaya dia tidak bersendirian.

    0

    0
  19. Anonymous says:

    tu yg sembang kencang je mcm die lagi arif n x heran jemputan mufti. pegi melodi time mak dlm edah boleh pulak siap dpt sokongan emak. ishh x paham aku!! patot diignorekan aje org mcm ni, bukan org sekeliling x nasihat x amek berat, tp die yg bodoh sombong so lantakkan aje lah. org yg depression kalau boleh lg suke kalau ade pakar or doktor yg nak tolong n dgr masalah die. ini die pungpang sembang kencang.

    2

    1
  20. Nazeeya says:

    Bila masyarakat menyatakan Iqram Dinzly ini tak sehat semua sahabat2 dan seorang tokoh ugama menyatakan beliau tidak gila.
    Bila Iqram Dinzly menyerlahkan sifat dan sikap beliau sebenar sehingga menyatakan Rasulallah sebagai “Che Mat”, tup tup ada hamba Allah menyatakan Iqram Dinzly tidak sehat dan mengapa tokoh ugama menyerang beliau.
    Agak agaklah bila bercakap, buat homework dulu.

    0

    0
  21. Nd says:

    Dia ambik batu kot tu yg jadik cmtu… Polis polis cer ambik urine dia tgk.. Kot ambik batu kew… Elok2 x ada kes artis gila x pasai2 plak dah ada…

    1

    0
  22. MakJemah says:

    Dah tau dia gila yg wartawan2yg bangang ni gi interview dia tu dah kenapa? Wartawan pun sama bangang. Klu gitu baik korang wartawan ni gi interview org2 gila yg dok tepi jejantas tanya pendapat diorg psl ekonomi negara. Aku setuju dgn Caprice. Dia ckp byk logiknya

    3

    0
  23. Anonymous says:

    Well said Caprice

    0

    0
  24. wtfish says:

    geng2 safiey ilias..bila netizen komen pastu jawab guna agama & hadith.hmm diorang je lah yang betul!

    1

    0
  25. anonym says:

    why still nk ckp dia x sihat..why..dia sedar tindakan dia..dia tahu halal haram..dia tahu hukum hakam..dia masih waras berfikir..dia sedar dia dlm kecaman netizen..and why still he doing that..this is not depression..i mean..urghhhh..maybe dia nk perhatian sb dia dh sendu..

    1

    0
  26. anonym says:

    why still nk ckp dia x sihat..why..dia sedar tindakan dia..dia tahu halal haram..dia tahu hukum hakam..dia masih waras berfikir..dia sedar dia dlm kecaman netizen..and why still he doing that..this is not depression..i mean..urghhhh..maybe dia nk perhatian sb dia dh sendu..just why la hg jd mcm ni..whyyy

    0

    2
  27. siti pun terdesak says:

    ramai kesian kan dia tapi ramai tak kesian dgn Islam diperkotak katik…nabi dihina…lihat je komen2 kat fmt….mcm perangai sebenar puak liberal puak2 cina komunis yang depan je baik belakang macam celaka…

    korang kena ingat retis malaysia ni sanggup buat apa asal jadi perhatian…sedangkan siti nurhaliza pun terpaksa mintak radio era putar lagu dia yang tak berapa sedap dah sekarang ni apatah lagi artis2 lain yang bukan kaki monopoli industri…

    0

    0

Leave a Comment

Optional