Beautifulnara – Gosip Artis Malaysia Terkini

Hiburan

Haram Ada Tatu Sementara Di Badan Walaupun Daripada Inai – Da’i Wan

Baru-baru ini, tindakan pelakon Syafie Naswip yang memuat naik foto dirinya dengan imej bertatu di bahagian lengan dan dada mencetuskan perdebatan dikalangan netizen meskipun tatu tersebut diperbuat daripada inai serta bersifat sementara.

Isu tersebut turut mendapat perhatian pendakwah, Da’i Wan yang memberitahu haram hukumnya untuk seseorang muslim mencacah tatu di badan walaupun ia hanya tatu sementara .

Advertisement

Menurut Bukhari dan Muslim, Allah melaknat wanita-wanita yang mentatu dan meminta untuk ditatu. Manakala, Al Imam Ibnu Hajar pula berkata, hal ini sama sahaja lelaki dengan perempuan. Maksudnya, dua-dua tak boleh pakai tatu (tatu kekal) sebab perbuatan tersebut dilaknat Allah SWT.

Untuk penggunaan inai pula, Da’i Wan berkata ia tidak menjadi masalah untuk wanita kerana ia dianggap sebagai hiasan asalkan ia tidak  berbentuk seperti foto lucah ataupun binatang.

Walaubagaimanapun, lelaki diharamkan untuk mengenakan sebarang corak lukisan di badan termasuklah dengan menggunakan inai.

Perempuan dibenarkan  mengenakan inai dengan corak bunga yang sea-akan bertatu dan hukumnya harus selagi tidak ada gambar binatang dan tanda ke arah kemaksiatan atau lucah. Tetapi lelaki pula, ulama terdahulu hingga kini cenderung mengharamkan lelaki untuk mengenakan sebarang corak lukisan pada badan.

Ada pendapat daripada Mufti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di dalam Bayyan Linnas: Irsyad Fatwa ke 157- ‘Hukum lelaki memakai inai’, beliau berpendapat seperti semua ulama yang terdahulu juga iaitu ia tidak dibenarkan.

Harapnya dengan penjelasan ini, netizen akan lebih faham mengenai isu tatu sementara serta penggunaan inai sebagai tatu.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

31 Comments

  1. Anonymous

    February 1, 2018 at 11:45 am

    geli betul aku tgk mamat tu. eghhh

  2. Mamammama

    February 1, 2018 at 11:45 am

    Im just too liberal sometimes i donno how to brain religion anymore. Like is being liberal a bad thing? Parents are religious so i kinda try to control n surpress my liberalism.
    Growin up i try to liberalize all this religion teachings ,moderately…

    • Random

      February 1, 2018 at 4:34 pm

      LIBERAL is a word created by westerns. There is no such thing as Liberal in Islam. LIBERAL is used when someone is too lazy to learn more about Islam.period.

    • nurul

      February 1, 2018 at 8:34 pm

      we are same.. im liberal too..i believe in moderation.. my parents and family all alim ulamak.. i hope not to teach my next generation that way.. so lets embrace our liberation :)

    • Lol

      February 3, 2018 at 2:15 pm

      Kesian

  3. Bob Barli

    February 1, 2018 at 9:58 am

    Bagus lah dah ada yang tegur. Dunia akhir zaman ni disebabkan terlalu liberal, orang dh confuse mana halal haram.

  4. fishball

    February 1, 2018 at 9:40 am

    sikit sikit haram.. sikit sikit haram.. APA YANG TAK HARAM????????????????
    Biar lah Allah saje yang menghukum. Kita sebagai manusia jangan lah nak sibok menghukum orang. Diri sendiri pon bukan sempurna… SOOOO JUST FARK OFF OK!

    • beyya

      February 1, 2018 at 9:49 am

      Sebab tu ada nya golongan para ilmuan agama ni untuk ingatkan kita ni golongan yang kadang kadang lalai dan terlupa. Kalau semua nak fuck off, ha nanti meninggal kau fuck off la golek golek sendiri masuk dalam kubur, golek golek sendiri mandi jenazah.

    • Anonymous

      February 1, 2018 at 1:49 pm

      Golongan agama pun hauk. Semua nak jadi selebriti je skrg ni.

    • Kick buttowski

      February 3, 2018 at 2:13 pm

      Very betul!!! Asai jd famous, konon apa ckp semua btul

    • uyun

      February 1, 2018 at 10:01 am

      kalau dah hukum.halal tetap halal.haram tetap haram.kena la dibagitau supaya orang yang tak tau macam kita ni,amik tau.then lain kali tak buat lagi.ni bukan konsep menghukum.ni konsep kongsi ilmu.kalau menghukum dia akan cakap.hah ni masok syurga.ni masok neraka.hah tuuuu baru menghukum

      ada paham?

    • miss A

      February 1, 2018 at 11:47 am

      ni antara manusia yg bodoh sombong.. ulamak dah tegur terimela ngan hati terbuka..

  5. dear khan

    February 1, 2018 at 9:16 am

    haram…halal…haram…halal..kalau bergossip haram atau halal? kalau haram nara kena tutup beautifulnara, nanti nara n bini n anak2 masuk neraka…niat tak menghalalkan cara tau….duit hasil bergossip tau…

    • dear shah rukh

      February 1, 2018 at 9:27 am

      so y are you here?

    • dear khan

      February 1, 2018 at 9:30 am

      Sebab nak mengingatkankan orang macam kau

    • Anonymous

      February 1, 2018 at 9:31 am

      kecam nara lah..tak kan lah artis saja nak di kecam? pembuat gossip ni perlu di kecam juga..

    • Anonymous

      February 1, 2018 at 9:29 am

      ha ah..nara ni sudah masuk dalam list dalam golongan tu.. nak keluar list? tutup blog gossip ni. hahahaha

    • Anonymous

      February 1, 2018 at 9:50 am

      eh jangan ..nara amik keuntungan dengan blog ni..ni la cara dia nak sara hidupp…jangan x tahu pulak ..huhuh betulkan aku kalo aku silap ..nara g la buat business lain..rasanya blog gosip mcm hare kalo nak cari makan..

    • Chohkri Yulis.

      February 2, 2018 at 3:09 am

      Aku pn de pkir menda ni dlu lg….hehehe..dia buat kerja yg xde hormat…bg anak bini mkn plak….tagline dah ‘marilah bgosip scara bhemah’ tp ko aku tgk je yg komen mcarut bagai lps je klua….pastu cerita de berat sebelah.
      Lg 1 dlm islam yg ko nak baca bhan untuk saja2 bleh2….lg2 cerita mcm ni..Janji ko x sebarkan cerita tu dgn cara fitnah atau tukar isi cerita. Tp mcm cerita lucah xleh baca sbb takut mjerumus buat pkara2 x betul.

    • un

      February 1, 2018 at 11:38 am

      ok noted….

      Dear DAI’ kindly comment or review about the current malaysia economic & implementation to people.

      Thanks

Loading...
To Top