Written by Bella | December 23rd, 2017

Tanggal 18 Disember lalu, peminat KPOP seluruh dunia dikejutkan dengan berita pemergian penyanyi  utama Shinee, Jonghyun yang mati bunuh diri kerana mengalami masalah depresi yang teruk. Jonghyun disahkan meninggal dunia di hospital akibat keracunan karbon monoksida kerana menghidu asap arang yang dibakar dalam kuali di apartment beliau.

Demi meratapi dan memberikan penghormatan terakhir kepada bintang kesayangan mereka itu, lebih 100 orang rakyat Malaysia terdiri daripada pelbagai bangsa dan kaum berkumpul di tepi Sungai Klang berhampiran kawasan Masjid Jamek  bagi memperingati pemergian Jonghyun.

Suasana ketika itu agak memilukan dan kebanyakan peminat  tidak dapat menahan rasa sebak serta mengalirkan air mata saat mereka menyalakan lilin dan memegang belon simbolik “melepaskan” Jonghyun buat selama-lamanya dengan harapan “jiwa” mendiang lebih tenang disana dengan meletakkan bunga pada potret Jonghyun.

Berikut kami sertakan video serta beberapa lagi foto pada majlis penghormatan terakhir Jonghyun :-

Sumber Berita & Foto : Malaysia Kini

31 responses to (FOTO & VIDEO) Peminat Malaysia Ratapi Pemergian Jonghyun

  1. Makcik2 says:

    Apa yg ko buat ni????

    27

    0
    • Miss Unibes says:

      Mmm bila kritik/tegur, melenting macam kena bom. Geli tengok! Lol. Aku tak geli si mati tapi ni minah tudong. Kalau yg non muslim buat mcmni takpe lah takde hal. Ni yg Islam ni dah kenapa? Korang patut di-RIP-kan.

      21

      1
  2. benci betine over says:

    betine melayu bangang pakai tudung wat malu je! terajang sekor2 baru tau, binawe punya betina, tak payah over lebih dari kapir pulak engko ni

    10

    1
  3. lol says:

    abis rosak melayu pakai tudung,ikot sangat cara kapir,sedarlah org tu bukan islam,mati lak bunuh diri,roh takkan diterima..tapi kita doa dia masuk syurga bagai,haramjadah.anak palestin dgn rohingya kena bunuh tak de lak mcm ni,rosak rosak.pergi bawak taubat..apa Artis tu boleh bawa syafaat ke bila awak semua mati esok..Ada akal tapi …..

    37

    0
  4. nasihat je says:

    Rasulullah SAW memperingati umat Islam dgn sabda baginda: “Akan muncul di akhir zaman satu kaum yg muda umurnya (para pemuda) yg bodoh akalnya.”

    (Riwayat al-Bukhari)

    35

    1
  5. Anonymous says:

    Aku pun nak tau jugak dia ni tengah buat..

    3

    0
  6. faezatul says:

    hm… tak tahu la nak cakap apa. RIP for the guys and for the fans, do not too obsess with ur idols

    21

    1
  7. Anonymous says:

    Ini semua salah cikgu cikgi yg x betul ajar. Mak bapak teruskan buat anak deret2 then serah pada cikgu cikgi utk didik jadi manusia. Bila ikut kata hati….mati. Bila semua ambik mudah, semua boleh terjah. Ada apa pada agama?

    0

    12
    • Anonymous says:

      Byklah kau punya salah cikgu cikgi..asal rosak salahkan cikgu cikgi…mana tgjwab ibu bapa…tgjwab diri sendiri…dah bangka semuanya…itupun xbleh pikir

      9

      0
  8. Anonymous says:

    uish. biaq btoi.

    0

    1
  9. Grace Sophia says:

    Alahai uolls yg kutuk adik adik dlm video tu mcm diri sendiri serba maksum. Nak tegur ade batas. Kalau setakat nak maki hamun, tu sekadar mencerminkan hati uolls yg hitam legam tu. Tahu cari salah org je.
    Pls be noted, these kids need some closure. Their idol just killed himself without any warning and the whole kpop world was in shock. At least adik adik ni bukan berzikir nama dia pun, sekadar berkongsi kesedihan bersama and want to let go of their idol in their own way. I doubt any of that ‘ritual’ would shaken their faith to Allah. They’re sad. Let them grieve. Talking trash and insulting them wont do any good and I bet Islam dont encourage that. Pls spread positivity and if you think u dont have anything nice to say, keep it to yourself and pray that Allah would soften your heart. Tq

    1

    2
  10. Anonymous says:

    Aku pon minat gk kpop tp alhamdulillah takde la smpai terjebak dgn bnda2 lagho ni.
    Please.. Dont be too fanatic..

    8

    -1
  11. ChanteQ says:

    kahkahkah
    klu anak aku or anak sdara aku or suku sakat aku mcm ni… akan aku sepak sampai pengsan…
    haishhhhhhh apa nk jd……

    8

    1
  12. cilimanis says:

    dah lebih2 diorang ni…takde sape nak marah pun kalau korang sedih tapi tak perlulah nak buat upacara bagai…

    5

    1
  13. Morning says:

    Hmmmm .. Sedih tengok sebab perempuan bertudung tiga empat ketul yg pie abis korang yang anti kpop bash semua … Ouh ye .. Anti Kpop mana kenal “Sesetengah” atau “Segelintir” .. Nampak tu , Semua la jawapnya kena hentam kaw-kaw punya .

    Boleh jadi 98% yg pergi terdiri daripada non muslim laa , 2% lagi ada berketul-ketul muslim yang pie !

    0

    1
  14. sa says:

    diorang ni klu artis kpop diorang ajak masuk neraka sama-sama pun diorang sanggup.demi oppa la katakan

    2

    2
  15. Saper2 aje says:

    Bdk2 bodoh..rip la sgt…tak tau hukum ke? Bagai nak rak nangih si kepop ni mati…esok2 si kepop ni yg tolong dema kt akhirat kot. Dunia nk kiamat pn dok gila sawan lg dgn kepop bodoh ni. Ade yg smp maki mufti weh …hebatttt…demi kepop ye dik, tambah bebal la kome

    4

    1
  16. palabana says:

    BANGANG.. tu je aku nak cakap.

    3

    1
  17. ???? says:

    Maaf nak bertanya,
    Apa fungsi dan maksud disebalik penggunaan lilin yg dibakar tu? Bkn ke ia termasuk aktiviti keagamaan sesuatu agama?
    Sbb pd pemerhatian sy lilin/api akan digunakan masa aktiviti keagamaan selain dr islam.
    Contoh: buddha guna colok, hindu pun guna api masa sembahyang, Kristian pun pasang lilin.
    Kalau dlm kitab golongan majusi pun sembah api.
    Dlm islam api sinonim dgn neraka dan syaitan (diciptab dr api). Sbb tu kita yh islam jgn pasang lilin pd kek hr jadi kemudian kita berdoa dpn lilin/api sebelum meniupnya. Spt kita sembah api tu. Bukan berfikir sempit tapi yg sebenarnya org yg berfikiran luas dan jauh dia akan ambil tahu sebab musababnya dan kesannya pd akidah

    11

    0
  18. Butterfly says:

    kematian bukn utk dratapi..kita sesame islam pun xleok nk mengis bagai..
    sbb 1 ari nnt kita akan mati gak…apalh nk jd gn dunia zmn skg…

    0

    2
  19. Kamal_yat says:

    Ini lah die….dunia akhir zaman…ni pon boleh dikatakan tande kiamat…. diingatkan agar cepat² bertaubat…. Allahuakbar…

    1

    0
  20. Anonymous says:

    Gosh you people here are so heartless. Religious(?), but heartless.

    2

    2
  21. Anonymous says:

    Alahai …. dpt apa buat semua ni? ? Ragam manusia akhur zaman ?

    0

    0
  22. Nor says:

    Alahai …. dpt apa buat semua ni? ? Ragam manusia akhir zaman ?

    0

    0
  23. Grace Sophia says:

    Alahai uolls yg kutuk adik adik dlm video tu mcm diri sendiri serba maksum. Nak tegur ade batas. Kalau setakat nak maki hamun, tu sekadar mencerminkan hati uolls je.
    Pls be noted, these kids need closure. Their idol just killed himself and the whole kpop world was in shock. At least adik adik ni bukan berzikir nama dia pun, sekadar berkongsi kesedihan bersama and want to let go of their idol in their own way. I doubt any of that ‘ritual'(?) would shaken their faith to Allah. They’re sad. Let them grieve. Talking trash and insulting them wont do any good and I bet Islam dont encourage that. Pls spread positivity and if you think u dont have anything nice to say, keep it to yourself. Tq

    1

    4
  24. Noi says:

    Alahai…. bdk2 skrang ni

    0

    0
  25. ikan says:

    ok satu je. takde kaitan dengan tudung. tudung tidak berdosa.

    0

    0
  26. Anonymous says:

    kpop ni si muka pondan pun dok meratap….group ni ada nyanyi lagu lucifer aka iblis kan…penyokong lgbt…end up mati bunuh diri….mesti dah jual jiwa kat syaitan utk jadi popular…lepas tu tertekan……..aku pun minat gak sikit2 tapi xder bangang cam bebudak sekarang…

    0

    0

Leave a Comment

Optional