Written by Bella | November 21st, 2017

Susulan luahan kecewa Nabil Ahmad yang menyifatkan tindakan Chef Wan menegur cara beliau mengacara secara terbuka di akaun Instagram tidak profesional,  Chef Wan tampil lagi dengan kenyataan terbaru berhubung isu tersebut.

Menurut Chef Wan, beliau bukan mahu menanam benih kebencian dalam hati penonton terhadap Nabil tetapi hanya ingin menasihati pengacara tersebut. Pernah menjadi juri jemputan Gegar Vaganza 2017, Chef Wan mendedahkan setiap tahun pasti ada sahaja juri yang bengang dengan sikap Nabil.

Netizen yang membaca kenyataan Chef Wan bersetuju dengan tindakan beliau yang berani menyuarakan isu lawak Nabil yang dianggap keterlaluan.

Nampaknya isu ini semakin hangat dengan kedua-dua belah pihak yang saling berbalas kenyataan. Teguran pedas bukan bermakna ingin menjatuhkan seseorang dan tidak salah untuk dijadikan pengajaran agar tidak mengundang sebarang salah faham.

84 responses to Dia Persenda Orang Lain Boleh Pula, Kena Batang Hidung Sendiri Nak Sentap – Chef Wan

  1. Anonymous says:

    apalah bodoh sangat produksi tu, cakap lah kat nabil bila masa Juri buat comment, suruh diam aja, pasal itu lah screen time juri. pengacara ada dia punya screen time dia sendiri. produksi yang mengendali kan tu pun dari dulu dah bodoh sampai sekarang tak pernah tegur untuk mebahagi screen time.

    87

    0
    • kak nawi says:

      agree..segala kebodohan dan keceluparan nabil direstui pihak astro/gv.
      komplen pun buat penat je. so???

      76

      0
      • Mat Sahdo says:

        Yg mencacatkan GV ni adalah Tok Vida dengan gedik dan birahnya naik kepentas 5-6 kali semalam dan… Nabil dengan lawak yg x de pengisian. Suka mencelah dan tahap komedi selevel… Accapan.

        39

        1
        • Anonymous says:

          hahaha….. aku lagi kesian dgn pnonton2 yg sokong retis diorg. ye lah..juri2 x memberi apa2 erti pun. korang terpekik terlolong jerit mcm orgutan. dah boleh agak siapa bakal top 3. semuanya drama aje..semuanya propa. yg menentukn juara adalh “pihak atasan”. korang kena ludah sebijik-sebijik oleh astro kt muka. tahniah lah yer…gegarvaganza’s result is rigged to the maximum.

          53

          0
        • Miss Unibes says:

          Yg penting Nabil bodoh mcm muka dia.

          15

          2
        • Pontianak Meraung says:

          bukan apa, si nabil tu berpikir melalui telinganya yg besar. tu la fungsi telinga2 nabil.

          24

          1
        • kakikucinghitam says:

          omg why are u insulting accapan in this issue. Accapan if u ever met him, such a humble and wonderful person. u cannot put nabil in the same row as accapan.

          47

          0
        • Mat Sahdos says:

          No, you miss the point. I wasn’t talking about Accapan as a person. I’m talking about his jokes. Slapstick joke like him bores me to death.

          20

          3
        • Anonymous says:

          Dorang okay jadi pengacara dan menghiburkan tapi masalah dia ialah kenapalah masa juri comment asyikkk nak potong cakap dan kadang2 perasan jugak ada joke yang terlebih limit. Pandai2 la tengok situasi mana sesuai mana tidak.

          17

          0
        • THINK! says:

          KENAPA SUKA MENJAMPUK KO TANYA? SEBAB NABIL DAN JIHAN TU ADAB KURANG. WAKTU KECIK2 MAK BAPAK TAK AJAR DISIPLIN HORMATI TETAMU DAN ORANG LAIN. TU JENIS KECIK2 MASUK RUMAH ORANG BERKELIARAN PASTU JENIS TAK RETI DUDUK DIAM. BILA ORANG TUA2 CAKAP MENJAMPUK. KALAU AKU KECIK2 PERANGAI CAM DIAORANG, LAMA KENA TAMPAR. ITU LA… MANNERS! MELAYU2 SKRG YG JUDA2.. MANA ADA MANNERS???

          33

          0
        • Anonymous says:

          manner is important. i agree…
          budak2 muda skrg memang biadap. contoj nabil dan jihan tu lah. melawak sampai nampak kurang ajar.

          25

          0
      • melayu liberal says:

        aku pun pelik bila baca dlm twitter ada sesetengah tu yg konon2nya lah sampai keluar air mata ketawa dgn gelagat si nabil dlm gv. sampai situ je ke level korang? rendah sangat ke mentaliti penonton2 melayu? kesian…

        74

        0
        • done kecam says:

          sebab tu la malaysia ada pendidikan tinggi hingga ke menara gading dikkk. orang2 yg mentaliti mcm nabil tu je yg boleh hadam dan appreciate lawak dia. maaf…ini fakta.

          36

          0
        • Anonymous says:

          EXACTLY!!!!

          11

          1
        • Roti Jala says:

          Ya, ini membuktikan masyarakat Melayu belum sampai ke tahap golongan berpendapatan dan berpendidikan tinggi yg sering melayan rancangan2 bodoh yg x menjana dan mengasah sasiah peribadi minda dan juga IQ. Bila Melayu2 ketinggalan…salahkan mak bapak. Sebab mak bapak pun 2×5.

          28

          0
        • Penonton msia bodoh piang says:

          Mmg low la sbb tu boleh layan program bodoh dan artis tkde class

          0

          0
      • MAK MAH says:

        ASTRO KIRA APA BEB PASAL MENJANA OTAK2 MELAYU?
        ASALKAN UNTUNG DUIT2 IKLAN….DAPAT $$$.
        PEDULI APA ORG MELAYU NAK HANCUR KE..NAK KETINGGALAN KE…NAK ROSAK KE? YG PENTING RATINGS AND PROFITS.

        26

        0
      • boboboi says:

        teringat kata Dr. Fazilah Kamsah tak silap, dia kata bilamana ada org menegur kita, sebenarnya Allah sedang menegur kita…

        6

        0
    • Anonymous says:

      nabil dengan sifat kurang ajar tu mcm isi dan kuku. tapi kena juga paham.. level education dan background dia. mcm mana pulak kan. sebab tu i malas nak layan meletop. dah 2 tahun kot..sebab he is just annoying. simple as that.

      52

      0
      • Anonymous says:

        takat pmr je kot

        8

        0
      • senah gemenceh says:

        kan…melawak berpada-pada. jihan pun dah mula annoying. terjngkit ler tu…

        15

        1
      • Anonymous says:

        begitu juga dgn mentaliti penonton, komedi bodoh pun depa gelak, ada juga sokongan dari penonton2 yg level macam ni, maka pengacara macam ni tentulah diambil oleh astro utk naikkan rating

        8

        0
      • anony says:

        setuju. baru nk ckp benda yg sama.
        masa dia jadi peserta rajalawak aku suka je dgn lawak2 dia sbb nampak bijak. dia sorg tapi mampu buat lawak yg best dan lain dari lain.
        tapi sekarang, dia mendukacitakan. maaflah nabil. dgn pencapaian kau sblm ni hingga sekarang aku rasa kau kena sambung belajar lagi nampaknya. jangan ego sgt. dah byk duit tu pegi la sambung belajar. dah buat haji jugak kan… bawa2 muhasabah diri. Allah sedang menegur kau. tolonglah sedar. jangan rosakkan masa depan kau dgn perangai rempit kau tu… perangai rempit tu sila buang jauh2.

        0

        0
    • Rukyah says:

      Never argue with an idiot. They’ll drag you down to their level and beat you with experience. K bye…

      20

      0
    • kuis sikit says:

      xboleh nk salahkan si nabil. sebab chef wan punya level education dan pergaulan mcm mana pulak tu. mcm korang cuba bandingkan mutu lakonan fazura dan lopah. xkan sama.. lopah tu apa standard dan kelas nya..hahaha

      16

      3
    • aku says:

      ala..nabil tu level mat rempit jer pon…wajt do u xpect?? duit tak mamy beli IQ! huahahaha! bila sesorg tu buka mulut…kat situ dah tau level IQ diorang.

      9

      0
    • kak yong says:

      Kan..sepatutnya pihak produksi yang kena peka benda ini.
      Sudah banyak kali dah oraang bercakap pasal pengacara ini tapi masih tiada
      perubahan.

      5

      0
  2. Anonymous says:

    eh cerita basi laaa. chef wan jadi juri 4 minggu lebih dah kot. move on….

    6

    1
  3. Anonymous says:

    Jihan pun patut ditegur, dia ingat dia lawak ke LOL Anyway, aku lebih suka nabil than jihan ^^

    2

    6
  4. ryna says:

    padan muker Nabil

    5

    1
  5. Kak Jun says:

    alah semua ni drama nk naikkan rating je. tiap2 tahun ada je drama2. dah paham sangat dgn format astro ni. drama lebih, mutu persembahan tak kemana pun.

    16

    0
  6. Shhh says:

    lelaki zaman skrg ni mmg pengecut ke..gi lah jumpa depan2..ni asik berbalas je smpi bila pun tak hbis..panggil sekali, Meletop, Melodi, 999..aduhai..

    2

    0
  7. Anonymous says:

    its true…walaupun nak memeriahkan suasana cuma jgn sampai penonton boo kat pentas baru tauuu

    3

    0
  8. nok gebuzzz says:

    mcm budak sek pulak..nak kena tegur byk kali…kan dah berulang kali benda yg sama org pertikai tapi deorg buat bodoh jer…tu DRMS ckp kalau sek pon bodoh!kuang ajaq!!

    7

    0
  9. zzz says:

    tiap2 tahun isu sama je..tiada perubahan pun. astro kira apa asalkan rating naik nak jual produk2 vida tu je. pengacara tak berkualiti di acara yg ditaja penaja x berkualiti.

    13

    0
  10. Reen says:

    alah nabil apa susah mggu depan cuba kau buat bodoh je takyah buat lawak. aku gerenti teros turun rating GV ni. sejujurnya aku mula2 start tgok GV ni sbb nabil n jihan bukan sbb nak tgok artis tua nyanyi. tapi lama2 aku jadi minat sbb terhibur dgn pengacara n DSV sendiri. Rancangan ni utk hiburan so chill da ah. kalau sume nak condemn sume nak ikot protokol bukan rancangan hiburan namanya

    8

    21
    • cantik says:

      totally agree dgn u reen. sebenarnya celoteh diaorang ni yg menceriakan suasana. lagipun rancangan hiburan kot. takan diorang kluar pastu terus ckp ” assalammualaikum, saya nabil dan ini jihan, sekarang artis pertama kita K.E. dengar ye” tak ke nmpk bodo kat situ.abihtu yg cef wan tu lagi la teruk. sanggup jd khadam tua angkat kasut datovida… lepas tu tergedik-gedik nak suap dato vida mkn… ape kes.

      5

      6
    • Anonymous says:

      Tukar jer terussss pengacara yg kurang ajar ni. Lawak x bertempat. Kalau chef wan tegur tu maknanye ada lah yg x kena. Chef wan pun pengacara jugak so he knows the dos and don’ts. Kat Meletop pun mcm tu jugak. Annoying betul

      2

      1
  11. Anonymous says:

    silap orang la kan….mendapat la ko panjang lebar kena ceramah dengan chef wan
    benda kalau da terang2 salah orang tegur tu say sorry je dah la
    dan sila improve bukan say sorry je tapi sampai ke sudah peel cenggitu jugak

    7

    2
  12. Anonymous says:

    aku paling sian dorang permainkan DRMS
    berpada2 la

    9

    0
  13. Anonymous says:

    BETUL.. SAMA MCM JOHAN

    7

    0
  14. Anonymous says:

    setuju dgn pendapat chef wan nie. actually dia nak menegur yg cara nabil selalu menyampuk apabila juri memberi komen adalah sangat annoying. belum lagi juri habis beri komen, nabil dah buat jokes yang gila gila. kadang kadang juri pun sampai terlupa apa yang nak dikomen bila nabil menyampuk. so, bergurau tu ada had nya. kalau saya pun tak suka bila saya belum habis ckp, org potong ckp saya.

    19

    0
    • Anonymous says:

      Dh taukn juri tu x penting..tu sb nabil suka potong ckp juri..buang masa je juri ckp..apa class juri chef wan utk GV..hrmmm..semua dh tau kn format astro..nabil tetap dihati astro..alahai..Marahkn astro bg laluan nabil lawak mcmtu..

      2

      0
  15. Anonymous says:

    annoying…mmg betul.

    5

    0
  16. Anonymous says:

    nabil kutuk…perli-perli fatah fazura ..peminat dia org lawan dia perli peminat artis ni plak.kena tegur dgn peminat hazami dia perli hazami dgn peminat.kena dgn siapa je dia lawan.sbb dah terbiasa melawan x boleh di tegur salah. ni chef wan tegur dia plak buat hal.astro dah warning tapi dia buat juga.dia sendiri keluar kenyataan astro ada bagi teguran dekat dia..agaknya astro dah x tahan tu pakai chef wan plak…

    13

    0
  17. Mak esah says:

    Dah2 la tu chef wan…pls move on wit ur life..jaga anak2 n cucu2 tu..takyah la nak meroyan psl si nabil tu..rasanya baik nabil bg chef wan jd mc gv tu, agak2 leh rating tinggi tak??? Si nabil saje buat gitu biar gv tak boring wehhhh!!!! So innoyingla u chef wan…ada nampak mummy senyum????masuk je pitching jahanam semua!!!!

    3

    15
  18. anon says:

    kenyataan dari chef wan ni boleh di ambil sebagai panduan yang berguna serta cerdik dalam diri seorang pelawak yang dikata profesioanal
    1. JOHAN
    2. ZIZAN
    ni jenis2 pelawak yg sukaaa sgt menyampokkkk ….bila juri komen

    8

    0
  19. bontot ayam says:

    Ala hiburan je kot..harap nabil ambil perhatian dan ubahlh sikit gaya pengacaraan yg lbh sopan..sb rakyat msia byk yg bersopan..x payah lyn sgt chef wan tu yg mmg tetkenal mulut x geti diam mcm dia bagus sgt..cara menegur chef wan pun x ikut etika peneguran.
    Yg penting nabil muhasabah diri..jgn panjangkn isu nnti nmkp 2 2 mcm badut

    4

    5
  20. nana says:

    lol.. orang2 yang konon2nya high education tapi layan beautifulnara.. aku ada degree, tapi tak jumpa apa2 yg sentap pun dalam lawak nabil.. sebab minda tu kena bukak la sikit.. jgn tau nak kecam orang je..

    2

    10
    • bro m says:

      xde anak ok bro.. wa tgk GV tp wa tak bagi anak2 tgk.. takut percakapan jadi ikutan..

      5

      1
      • Anonymous says:

        Nak didik anak.. tapi mak bpk boleh tgk plak rancangan mcm tu.
        ayah layan bigo..tapi nak anak jdk baik.
        ayah layan bn..tp nak anak baik. hahahhaha

        1

        2
      • Anonymous says:

        hek eleh takat gv ape lah sangat…gv ni ibarat kudis kecik2 je…nun kudis2 besar yg ko patut elak…tak payah aku cakap kot ape benda kudis2 besar tu, ko kan bapak org kan, patut lebih tau la kannnnn bro luls hahah poyo betul

        0

        1
  21. Anonymous says:

    Haah. Hiburan ja kot. X payah la nak kecam level pendidikan org lain. Aku pon ada master layan je gv dgn nabil & jihan. hilang Kan stress ja. nak lawak pandai yg mcm mana? Dah tau drama gv ja semua. Lagi nak bising.

    3

    5
  22. Poyo lah says:

    Haah. Hiburan ja kot. X payah la nak kecam level pendidikan org lain. Aku pon ada master layan je gv dgn nabil & jihan. hilang Kan stress ja. nak lawak pandai yg mcm mana? Dah tau drama gv ja semua. Lagi nak bising.

    1

    5
  23. iamme says:

    rumah aku tak ada astro. jadi akan akan download dulu di internet & tengok bersama suami. korang yang tengok tv ni tak ada rasa fedap ke mengadap GV untuk 3 jam? aku ni nak habiskan 3 jam omaigod lama giler. dengan ada 2 orang lagi emcee belakang tabir tuh..jadi emcee terjerit2 & gelak annoying. dengan sikap si nabil yang boleh kata anoying jugak. tak profesional langsung sebagai emcee. korang pon dah komen kat sini camane anoying dia. tak seperti dato aznil, alif satar, fafau, awal, sherry dan banyak lagi. profesional & selingan lawak perlu high class, mentality high class. serius GV banyak drama. tahun lepas drama GV lebih pada penyanyi yang suka berdrama murahan. tahun ni drama lebih emcee. dengan DSV & DCW yang drama cintan cintun murahan kat bawah stage. aku just nak tengok pertandingan nyanyian yang berkualiti je. bukan program sampah 3 jam ni..grrr

    0

    0
  24. ida says:

    pelawak spm..apa yg korang harapkan???

    11

    -1
  25. Anonymous says:

    ini membuktikan penonto2 melayu golongan pendapatan rendah sama mcm nabil.

    5

    0
  26. Sabahan Lady says:

    Belum pernah saya nampak pengacara the voice menyampuk bila judges bagi komen. Belum pernah saya nmpak pengacara asia’s got talent menyampuk time judges bagi komen. Belum pernah saya nmpak Dato Aznil menyampuk time judges bagi komen peserta akademi fantasia. Nabil?? Sigh, orang sabah bilang; “izou noh tii.” Kena kritik makan hati tapi kritik orang lain noikot noh.

    14

    0
  27. Anonymous says:

    rancangan kampung…yg layan pun tengok la muka2 dlm dewan.
    semua muka2 karipap malas…hidup segan mati xmau.

    10

    0
  28. Anonymous says:

    it is all bout manners!!! and he is lacking.

    10

    0
  29. Anonymous says:

    Kalau nak ikutkan CW semua tak kena pada dia.Cer tgk dia mengedik ka DSV.sumpah kalah Pak Maun.Tgk masa perjumpaan lepas konsert pertama masa CW jadi juri.Pastu dtg lagi dgn bibir juihnya buat kecoh.Boleh pulak.Sama2la bak kata Singh jaga.Dia punya rezeki dia makan.Sosmed tempat nak dapat like,dan nampak pandai..hakikatnya tak flush tandas pun nak meroyan.

    2

    4
  30. XXX says:

    saya rasa x perlu komen haji nabil ni…. sebab he can get away with murder when it comes to rancangan astro…. nothing will happen to him…. macam mana kutuk pun dia kan tetap jadi host GV. Jadi apa dia nak kisah. mungkin what we should do is…. buat ta tahu dan jgn sebut langsung pasal haji nabil lepas ni seolah2 rancangan tuu x ada host!

    1

    0
  31. mak cute says:

    dah lama meluat dengan nabil ni…still buat bodoh dengan joke dia yg menjatuhkan air muka org…lawak bodoh…terminate la dia jd pengacara GV…sekor lagi jihan blh thn mulut…sedar2 awak tu ngandung…

    2

    0
  32. Anonymous says:

    Memang sgt annoying dgn nabil..tgah syok nk dgr juri bg komen..sibuk dia mncelah…nabil..please respect org tgh bckp…mk bpk xajar ke jgn myampuk org bckp…spoil nk tgok gv sbb pgacara lah

    0

    0
  33. Mrs n says:

    Memang sgt annoying dgn nabil..tgah syok nk dgr juri bg komen..sibuk dia mncelah…nabil..please respect org tgh bckp…mk bpk xajar ke jgn myampuk org bckp…spoil nk tgok gv sbb pgacara lah

    3

    0
  34. melati says:

    REST IN PEACE …” NABIL “..

    2

    0
  35. Anonymous says:

    Aritu dgr chef wan ckp Aishah takde leher..

    0

    0
  36. lol says:

    Agree with Datuk. He is annoying, terus masuk simpang tanpa signal, menyampah. Its NOT FUNNY Nabil! and please be professional. No offense but, I still prefer Abg Aznil to host any reality program mcm ni..

    2

    0
  37. rara says:

    Lucky me sebab x penah tgk gv sekali pun seumur hidupku. Rancangan sampah i suppose. Aku tgk entertainment show jugak tp bkn tahap gv. Cant stand for even 1 minute. Mcmana korang boleh hadap show tu? Musykil

    0

    0
  38. rara says:

    Aku terhibur je tgk discovery channel yg berbagai2 tu..cer korang stop tgk gv, start tgk discovery chnnel (ataupun yg swangkatan).korang akan tau betapa byk benda menrik yf korang terlepas dek sebab nk melayan gv n jenis2 cam tu. Confirm xkan ada lawak bodoh, annoying cam nabil jihan vida

    0

    0
  39. ada ku kesah says:

    Next Gv suruh nabil dgn mas idayu jd host. Agak2 apa akan jadi yer? Hihihih

    0

    0
  40. Penonton msia bodoh piang says:

    Jangan la kita hina level education or background seseorg. Yg penting adap tu. Adab mmg tkde pada host. Jgn ingat diri tu tahap hollywood boleh buat suka hati. Hollywood pun tau nk jaga mulut bila melawak

    0

    0
  41. anonymous says:

    betul tu dato cw cakap dah byk sgat si bengong ni mnjatuhkan airmuka org secara live lagi kalau nak iku ramai org boleh saman kau ni lah bodoh tak usul periksa trus nak melinting akhirnya kau bukak sendiri pekong kau ..baguss astro sila tukar host pls

    0

    0

Leave a Comment

Optional