Abby Abadi Tak Faham – Dr. Asri

Hiburan

Abby Abadi Tak Faham – Dr. Asri

Metro Ahad semalam berjaya mendapatkan ulasan panjang daripada bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri berkaitan tindakan Abby Abadi yang mempertikaikan persoalan hudud yang dikeluarkan olehnya menerusi Twitter baru-baru ini. Dr. Asri menyifatkan tindakan Abby Abadi mengkritiknya berhubung soal agama dalam Twitter sebagai kebudak-kebudakan selain tidak memahami secara mendalam maksud komennya itu.

asri abby abadi

Advertisement

Berikut ialah kata-kata Dr. Asri yang disiarkan menerusi Metro Ahad:-

Apabila seseorang itu tidak belajar banyak mengenai agama, dia tidak dapat membezakan orang yang mempertikai hukum Tuhan dengan pendapat manusia. Abby menganggap pendapat manusia itu adalah mempertikai hukum Tuhan. Apakah seseorang yang ingin menjadi ilmuwan dan ulama hanya mengambil masa sehari untuk belajar agama? Justeru, mereka yang berhijrah seperti artis dialu-alukan tetapi jangan lupa, ilmu agama bukan hanya pada semangat tetapi mendalaminya.

abby abadi
Sementara itu Abby Abadi turut dihubungi oleh pihak Metro Ahad untuk menjelaskan apa yang ditulisnya menerusi laman sosial Twitter itu. Kata Abby:-

Tidak payah cakap soal hudud tetapi dalam Islam, apa saja yang tertulis dalam al-Quran dan sunnah tidak boleh dibincang atau dipersoalkan. Saya akui tidak pandai agama, tetapi saya faham maksud dalam twitter dia. Sepatutnya, kena dengar suara jemaah apa yang perlu dibuat tanpa mempersoalkan hukum Tuhan. Saya faham komennya secara asas dan terdetik mengapa dia berpelajaran tinggi tetapi mempersoalkannya. Saya hormat dia kerana belajar tinggi dalam bidang agama tetapi saya tetap dengan pendirian saya, apa saja yang tertulis dalam al-Quran dan sunnah tidak boleh dipersoal.

Abang Nara rasa, Dr. Asri dan Abby Abadi patut berjumpa dan berbincang untuk membincangkan apa yang sebenarnya cuba disampaikan oleh diri masing-masing. Biasalah kalau pendapat menerusi dunia online ini memang sukar sedikit difahami. Lebih-lebih lagi kalau menerusi Twitter yang menghadkan kepada 140 aksara. Pasti apa yang cuba disampaikan sukar untuk difahami oleh semua pihak. Tak gitu?

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

299 Comments

  1. bungakembang

    September 29, 2012 at 12:17 pm

    Pada saya, kalo kite tak phm ssuatu prkara, better diam jerk. Tanya yg lebih arif. Mcm kes abby dgn dr. asri nih.

  2. Anonymous

    September 28, 2012 at 10:44 am

    tol..kawenkn je abby ngan dr Asri..br dia tau mn tol mn yg slh..hehe

  3. Lagubestbest

    September 26, 2012 at 7:30 pm

    Abby ni jenis bercakap byk. Kalo orang nak ajar dia pun, mesti dia menyampuk cepat2, nak bagi tambahan idea la, nak cakap dia sedikit sebanyak setuju, dia pun ada rasa camtu juga la.. Entahlah, apa manfaatnya nak jugak tunjuk pandai walaupun orang semua tau dia xpandai. Harga diri xjatuh pun kalo mengaku 100% tak berapa pandai, orang puji ada la sebab ada tanda ikhlas nak belajar agama.

  4. boy

    September 26, 2012 at 1:55 pm

    makan babi haram..tapi boleh makan kalau darurat..
    puasa wajib..tapi boleh berbuka jika musafir cukup syarat
    kawin 3 boleh jadi harus, wajib atau haram ..
    solat wajib..tapi kalau uzur(haid) boleh qada
    mengumpat itu berdosa tapi boleh jika mendedahkan pemimpin yang zalim
    syirik tak boleh diampunkan melainkan taubat nasuha
    membunuh pun tak boleh..tapi perang jihad dibolehkan
    berdebat boleh..tapi jgn dgn org yg bodoh..
    membantah kata ibu bapa tak boleh..tapi boleh tegur gunakan bahasa yang baik
    ikut cakap suami wajib..tapi bukan yg melanggar syarak

  5. airsireh

    September 19, 2012 at 5:18 pm

    Poorah…. Anonymous menyampah baca komen ko mcm bagus konon.boleh berhujah 10 org berilmu tapi tak boleh berhujah seorang yg jahil.Sebetulnya ko yang jahil..tapi rasa diri tu pandai.

Loading...