Written by AbangNara | September 20th, 2011

Kecoh sebentar isu Zizan menghina Rasullah di dalam filem Hantu Bonceng. Salah satu babak yang dilakonkan secara jelas menghina Rasulullah SAW apabila Zizan menyebut “Ashaduanna Muhammadar Syaitan” yang membawa maksud “Aku naik saksi bahawa Muhammad itu Syaitan”

zizan

Di bawah ialah babak di atas yang dikatakan menghina Rasullah:-

Semoga selepas ini pihak penerbit filem akan lebih menjaga sensitivi umat Islam di Malaysia. Jangan dipandang enteng perkara-perkara seperti ini. Sebelum ini Abang Nara ada keluarkan entri tentang filem Hantu Bonceng yang dikatakan mempersendakan agama Islam.

Baca Yang Ini Pulak:-

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

126 responses to Zizan Mohon Maaf Isu Hina Rasulullah Dalam Filem Hantu Bonceng

  1. nano says:

    bagus la dia sedar dan minta maaf.. isu agama ini tak bole dibawa main2 walau dgn kata.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 26 Thumb down 2
    • cik len says:

      kagum la dengan zizan ni. bila bersalah cepat rasa insaf n minta maaf… bangga dengan artis yang macam ni. tak macam artis lain, biar dah terang2 salah, siap hanjing2 kan org lain. u all tau sapa saya maksudkan. kalau taktau jugak —–>GAMBIT!

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 55 Thumb down 8
      • rosh says:

        baguslah dh sedar kesilapan yg d buat..tp bg sya lah,mgkin ms Zizan menyebut “Ashaduanna Muhammadar Syaitan” dia sbut x abis..trus d samb ngan pkataan syaitan th…ibaratnya ms dia sbt Ashaduanna Muhammadar..dia npk syaitan..trus jd tersamb bgtu..

        wallahualam lah…itu bg pdpt sya lah..apapn slps nie baik dr artis ke..penerbit ke..@ sesiapa shj..kenalah prihatin..spt kata Ahmad Idham,lm penapisan filem ada 4 ulama…org2 yg paling arif bab2 agama…

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 21 Thumb down 4
        • Mat Sabung says:

          Mat Idham kalu buat filem nak bodek boss Cina dia tu je.

          Dah tak kisah dah pasal halal dan haram. Rempit lah, gangster la..tahyul lah. Menangguk diakhir yg keruh. Pikir lah kesa moral atas anak2 muda. Tak berkat nanti.

          Bila kena tegur bukan main pandai mengelak. Ingatlah balasan Allah hoi. Buat filem buleh buat jangan lah sampat bab2 agama dilacurkan demi ratings, box-office dan wang ringgit.

          8 juta tapi kau buat orang ketawa mempermainkan isu agama.

          Very low as a Muslim. Grow up, man!

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 79 Thumb down 0
        • Dummy says:

          It is all bout the money….dum dum dum dum dum..

          Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
        • David Teuh says:

          Haiya!!!! Apa mau mising2?

          Manyak susah lo..poket gua koyak nanti la. Modal besar. Tak mau rugi la meh. Pegi sane punggung tengok lamai-lamai. Beli tiket lagi. Gua untung. Bikin filem lagi. Sepuluh juta. Lai…la!

          Tak apa la fren…nanti sikit bulan buat pilem lagi. Hantu lagi..manyak syok ooooo….melayu2 itu budak2 juga sukak…olang tua pun sukak sama hantu. Jelit-jelit2..ketawa..happy happy senang hati.

          Gue untung besar nanti meh…Senang hati. Filem ganster mau ka, tai ko?

          Syok ooooo….

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 16 Thumb down 0
        • Belon Dah Pecah says:

          Pelik lah aku David Teoh, Ahmad Idham, Syamsul Yusof..tak teringin ke nak buat filem genre lain dan mertabatkan filem2 Malaysia?

          Merosakkan anak2 Melayu yg tengok filem diarong ada la.Kepala hotak tu asyik- asyik nak untung ingat duit jerrrrrrr.

          Ke mana hala -tuju filem2 Melayu?

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 24 Thumb down 0
      • Cermin Ajaib says:

        Boring betoi aku bila Melayu2 mempermainkan isu agama!

        Ni filem Ahmad Idham kan…Metrowealth ke? Siapa owner nyer pulak kan? Tak terkejut you’aalz

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 43 Thumb down 0
        • KES BERAT says:

          Sudah terlambat buat mereka…

          Dan jika kamu tanyakan kepada mereka (tentang apa yang mereka lakukan itu), tentu mereka akan menjawab: “Sesungguhnya kami hanya bersenda-gurau dan bermain-main saja”. Katakanlah: “Apakah dengan Allah, ayat-ayatNya dan RasulNya, kamu selalu berolok-olok?”. [At-Taubah: 65].

          Tidak usah kamu minta maaf, kerana kamu kafir sesudah beriman. Jika Kami memaafkan segolongan daripada kamu (lantaran mereka taubat), nescaya Kami akan mengazab golongan (yang lain) disebabkan mereka adalah orang-orang yang selalu berbuat dosa. [At-Taubah: 66].

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 40 Thumb down 0
        • Renungkan says:

          Ahmad Idham/ Zizan tu kena sembahyang taubat pembersihan jiwa.

          Azwan Ali pun patut juga..begitu juga ngan Nanu.

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 20 Thumb down 1
      • KES BERAT NI says:

        Dan jika kamu tanyakan kepada mereka (tentang apa yang mereka lakukan itu), tentu mereka akan menjawab: “Sesungguhnya kami hanya bersenda-gurau dan bermain-main saja”. Katakanlah: “Apakah dengan Allah, ayat-ayatNya dan RasulNya, kamu selalu berolok-olok?”. [At-Taubah: 65].

        Tidak usah kamu minta maaf, kerana kamu kafir sesudah beriman. Jika Kami memaafkan segolongan daripada kamu (lantaran mereka taubat), nescaya Kami akan mengazab golongan (yang lain) disebabkan mereka adalah orang-orang yang selalu berbuat dosa. [At-Taubah: 66].

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 0
      • Inilah BangsaKu Melayu says:

        1) Tidak cukup bangsatkah Melayu meihat Islam agamanya dihina… didunia dengan tidak berkata melakukan apa2?
        2) Tidak cukup bangsatkah si polan yang pernah mengina lagu NegaraKu di Youtube menjadi produser filem dan diagungkan-angungkan oleh pemimpin2 negara dan produser2 tanahair?
        3)Tidak cukup bangsatkan filem2 Malaysia yg kutipan berjutaan ringgit tapi membuatkan rakyat Malaysia lalai dan bangsaku ketinggalan berbanding dengan bangsa2 lain?
        4)Tidak cukup bangsatkah Melayu bila melakukan dosa dan segera berkata itu hahal?
        5)Tidak cukup bangsatkah orang Islam menghina Islam?

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 35 Thumb down 2
        • Donz says:

          biasalah orang2 Melayu kalau dah berjaya cam ni kanj..bila tamak dan tanda $ wang Rm ..menguasai iman dan diri !

          Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
      • KAN..insyaallah, dia dan kita sama2 memperbaiki diri :D

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
    • Kurang Ajar La Weii says:

      Salah satu babak dilakonkan jelas menghina Rasulullah s.a.w. apabila Zizan menyebut ‘Asyhadu anna Muhammadar Syaitan’ yang membawa maksud ‘aku naik saksi bahawa Muhammad itu syaitan.

      Selisih la. Ini dah masuk kes…Hina Kalimah Islam. Siapa yang patut dipersalahkan?

      1)FINAS
      2)Ahamd Idham dan Excellent Pictures Sdn. Bhd
      3)Penulis Skrip
      4)Zizan RL
      5)semua diatas sebab kebanyakan orang2 Islam

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 53 Thumb down 1
      • Terkantoi says:

        cakap kata ada 4 ulama luluskan filem ni. Tunjuk bukti mereka tengok/kaji skrip filem ni sampai habis.

        mana?

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 33 Thumb down 0
        • Astafirullah @ dasyat sungguh melayu2 sekarang.

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 31 Thumb down 1
        • Drop Terus Akak says:

          buat malu org Islam/melayu je lah filem ni

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 0
        • zach says:

          tu la pasal..ulama tu…

          buat idham, ada perbezaan tau antara wali, ulama, ustaz, ustaz komersial, penceramah, pelajar yang belajar agama…beza besar tau…sure ke yg tengok tu ulama?

          sedangkan ustaz sekarang pun byk yg ‘betul-betul’ ustaz…bukan semua ye…maksud di sini ustaz komersial…yg mengajar tapi tak belajar dgn cara yg betul..malah ada yg tak tahu bahasa arab pun…habis macamana diorang ajar org klu org suruh tafsir ayat quran? yg lebih memalukan bila sanggup caj rm500 sejam utk kelas diorang…

          korang tak pelik ke, bile ade ustazah kat tv bermekap2, cantik2, berhias2..sedangkan kita tahu seorang isteri hanya boleh berhias utk suami?

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 1
        • sila baca says:

          Mungkin Ahmad Idham, Zizan & team lupa ini kes sudah jatuh Syahadah mereka.

          Syahadah juga merupakan Rukun Pertama Islam yang diamalkan oleh Nabi Muhammad(saw) dan para sahabat di Mekah sebelum datang perintah atau Rukun Islam kedua iaitu Solat. Perkara-perkara yang membatalkan Syahadah.

          *Biadap terhadap Rasulullah s.a.w.

          *Memberikan sokongan dalam menentang Islam.

          *Mengkafirkan orang-orang yang mengucap kalimah syahadah dan tidak mengkafirkan orang engkarkannya.

          *Melaksanakan hukum yang bukan Islam serta tidak merujuk kepada hukum Islam.

          *Benci atau menentang perkara-perkara di dalam Islam.

          *Taat kepada yang selain Allah.

          *Menjadikan dunia matlamat utama bagi kehidupan dan bukan akhirat.

          *Menghalalkan apa yang diharamkan Allah atau sebaliknya.

          *Menghina sesuatu dari Al Quran atau sunnahnya atau menghina orang-orang yang ingin menegakkannya.

          *Takut dalam menegakkan kalimah Allah dan riang dalam menegakkan maksiat.

          *Menafikan sifat-sifat terpuji Rasulullah s.a.w. dan tidak mengakuinya sebagai contoh terbaik.

          *Iktikad bahawa tidak salah keluar dari syariat Islam.

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 28 Thumb down 1
    • Gorgon says:

      Hantu Bonceng adalah satu cerita LAKNATULLAH!

      banyak adengan mempermain dan mempersendakan agama.

      Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
    • Ganu Kiter says:

      ZIZAN,
      PERTAMA SEKALI MINTA AMPUN DENGAN ALLAH LAH, BARU DENGAN MANUSIA, BUKAN AHMAD IDHAM YANG BAGI REZEKI TAPI ALLAH, BUAT LAWAK BODOH TU PUN DIKIRA DOSA DAH, INIKAN PULA PERKATAAN YANG TERANG2 MENGHINA AGAMA SENDIRI. INGAT SETINGGI MANA KEJAYAAN YANG DI CAPAI HARI INI ADAKAH ITU KEPUASAN DAN KEJAYAAN DALAM ISLAM, JANGAN MALUKAN ORANG TERENGGANU.

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
    • hani says:

      kadang2 kita sendiri pun tak perasan jugak tersalah sebut sampai jadi isu sensitif,,,,,salah zizan sebab zizan pun sebut dlm keadaan tak sengaja,,sepatutnya pengarah or produksi yg ada masa shooting tu sepatutnya perasan benda tu and ulang je la balik scene tu,,,takkan 10-20 org yg ada masa shooting tu x perasan zizan tercakap mcm tu,,
      apa2 pon hantu bonceng tak best,,ahmd idham tak panday wat filem lawak,,mana ada filem lawak dia yg best,,,

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. Fantaghiro says:

    hantu kak limah balik rumah jugak best and superb. Tak perlu nk guna modal kait2 ngan agama tp tetap lawak yg sempoi!~

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 82 Thumb down 6
    • Adak Otak Pikir says:

      betoi..boring aku bila ade filem2 melayu hina agama. Tak tak ade idea lain ke nak buat lawak?

      spm gred 3 ke atau SAP ? Memualkan!

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
  3. zara says:

    sedar akan kesilapan sbb pintu taubat masih terbuka utk zizan ni. lepas ni buat lawak jgn la over sgt…lama2 org menyampah
    Ahmad idham ni pun masalah jugak…dlm maharja lawak, komen mcm2..buat filem mcm sampah..guna populariti je. aku tgk filem ni pun kt youtube. bosan!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 32 Thumb down 3
  4. Dr. Fazeley says:

    Dh minta maaf ok la.. xpyh nk dipnjngkan lg citer nih.. :)

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 6
  5. isMe says:

    Kebanyakan manusia tidak sedar ape yang mereka katakan, no human is perfect. So termasuk la zizan sendiri. Alhamdulillah die terima teguran ni dah meminta maaf.

    Hanya sekadar peringatan ada juga mereka yang berkata ‘laila’ juga bermaksud tiada tuhan, kalo boleh cube lah praktikkan menyebut penuh seperti ‘lailahaillallah’ bermaksud tiada tuhan melainkan Allah.

    Sekadar teguran, maaf silap jika tersalah. Amin..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 32 Thumb down 0
  6. piyanz says:

    to abg nara:
    perkataan tajuk entry sedikit tersilap bg perkataan “Rasullah”…sebetulnya adalah ”Rasulullah”..sekadar perkongsian…(^^)

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 36 Thumb down 0
  7. basshunter says:

    think before u act!

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
  8. otomen zero says:

    btol tu nano..kkdg tanpa sedar aqidah kita bleh tgelincir dgn mempermainkan perkara2 macam ni walaupn xde niat…so btaubat la..
    kpd pgarah,perlu lebih sensitif dgn agama sendiri..jgn ingat nk untung je..ada ke komen kata setan tu dituju pd kunyit..benaweh btol,xde dialog lawak lain ke nk selet?syahadah jugak yg ko nk pmain2kn!bro,syahadah tu..rukun Islam!berani korang main2kn rukun islam ek?
    kpd ulama yg tapis filem ni..jgn jadi ulama carik makan aje tau!!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 0
  9. CMRatu says:

    ok la tu dah minta maaf.. patut kalau nak salahkan orang yg membuat tapisan.. kalau dah boleh lepas tapisan kira ok la tu.. org lain plak sibuk… :p

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 7
    • otomen zero says:

      mintamaaf tu mmg bagus..cuma rasa xpuashati je ngan komen ahmad idham..rasa dia perlu lebih sensitif lg pasni..lgpn byk dialog yg mngarot dlm filem ni..
      lg satu..bkn nk myibuk..tapi xkn korang x terasa ke kalu org main2kn rukun islam?

      Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
  10. student bandung says:

    buat la cerita yg bermanfaat utk generasi muda..tak payah dok hantu n rempit je..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 20 Thumb down 0
  11. Anys says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 44
    • aemin says:

      maaf yer.. Sebagai seorang islam wajiblah awak mengetahui bahawa Rasulullah itu bersifat MAKSUM iaitu tidak pernah melakukan dosa. Sila baca sirah Rasulullah jangan cakap ikut sedap mulut yer.. salaam.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 31 Thumb down 2
      • Hackers_1978 says:

        Begitu juga Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam. Banyak terdapat hadits dari yang menunjukkan bahwa beliau tidak lepas dari kesalahan. Sebagaimana hadits:

        ???? ????? ?? ???? ??? ???? ?? ???? ???? ??? ???? ???? ???? . ????? : ??? ???? ” ????? ! ??? ???? ?? ?? ?? ?? ???? ? ??? ?? ?? ???? ” . ??? ????? : ” ??? ?? ?? ?? ????

        “Aisyah ditanya tentang doa yang biasa diamalkan oleh Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam. Ia menjawab: ‘Beliau sering berdoa: ‘Ya Allah, aku berlindung dari keburukan yang telah aku perbuat dan keburukan yang belum aku perbuat’. Dalam riwayat lain: ‘Dari keburukan yang aku belum tahu’‘” (HR. Muslim no.2716)

        Oleh karena itu beliau tidak pernah bosan bertaubat. Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam bersabda:

        ??? ???????? ???????? ??????? ????? ??????? ???????? ??????? ??? ????????? ???????? ??????? ???????

        “Wahai manusia, bertaubatlah kepada Allah. Sungguh aku biasa bertaubat kepada Allah seratus kali dalam sehari” (HR. Muslim no.7034)

        Sehingga pendapat yang kuat adalah sebagaimana yang dijelaskan oleh Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah:

        ??? ????? ??? ???????? ??????? ?? ??????? ??? ??????? ?? ??? ???? ????? ??????? ????? ??????? ??? ??? ??? ???? ??? ??????

        “Pendapat yang menyatakan bahwa para Nabi itu ma’shum dari dosa besar namun tidak ma’shum dari dosa kecil adalah pendapat mayoritas ulama dan seluruh aliran-aliran Islam yang ada, bahkan sampai-sampai ini pun merupakan pendapat mayoritas ahlul kalam” (Majmu’ Fatawa, 319/4)

        Kesimpulan: pendapat yang benar -wallahu’alam-, para Nabi dan Rasul ma’shum dari dosa besar dan ma’shum dari terus-menerus melakukan dosa kecil. Mereka pernah berbuat kesalahan yang tergolong dosa kecil namun segera bertaubat dan pasti diampuni oleh Allah Ta’ala. Dengan demikian akan selaras dengan sabda Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam:

        ????? ????? ????? ???????? ???????? ?????????????? ??????????????

        “Setiap manusia pasti banyak berbuat salah, dan sebaik-baik orang yang berbuat salah adalah orang yang sering bertaubat” (HR. Tirmidzi no.2687. At Tirmidzi berkata: “Hadits ini gharib”. Di-hasan-kan Al Albani dalam Al Jami Ash Shaghir, 291/18)

        Wallahu Ta’ala A’lam

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Hackers_1978 says:

          Nabi dan Rasul adalah manusia dan manusia adalah pasti akan melakukan kesalahan…Namun begitu para Nabi dan Rasul segera bertaubat atas kesalahan mereka…

          Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • NBH says:

      Anys, setahu sy Rasulullah tu maksum. Xde dosa.. Statement Anys ckp Rasulullah ada jugak buat salah tu bila ye? Sekadar bertanya sbb sy hanya tau Rasulullah tu mmg xde dosa..

      Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
      • azfaariza says:

        xkn korang xleh nk beza kn ayat 2…..
        xkn la zizan nk *“Ashaduanna Muhammadar tnda koma Syaitan* kot….
        sorry la klu terslh ckp

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 4
      • pizza says:

        Rasulullah manusia biasa, cuma darjatnya diangkat ALLAH ke makam tertinggi. Sbg manusia biasa, baginda juga pernah terkhilaf, iaitu mengabaikan permintaan dari seorang daif, dan mendapat teguran secara direct dari ALLAH Taala. Kekhilafan ini tidaklah sehingga membawa kepada dosa, kerana dibetulkan that very instant oleh Rasulullah selepas ditegur. Kisah ini terakam dlm Al-Quran, cuma aku lupa surah apa. Yang dimaksudkan maksum is, bagina tiada niat utk melakukan dosa walau sepicin, dosa besar jauh sekali.

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
      • budak botak says:

        Tolong fikirkan perbezaan antara kesalahan dan dosa.. setiap dosa mmg sah satu kesalahan, tapi bukan semua kesalahan adalah dosa.. Semua manusia pernah wt silap.. tapi golongan rasul itu maksum iaitu bebas dari menanggung dosa.. Kalu Nabi wt salah, Allah segera akan menegur khilaf mereka tu..Jadi Nabi akan bertaubat dengan segera.. Kesalahan tu pon biasanya nabi tak sedar merupakan satu kesalahan. bila di tegur baru tahu.. maknanya Nabi tak de niat melakukan khilaf. contohnya mcm ketika bapa saudara rasulullah, Abu Talib meninggal dunia dalam keadaan kafir dan x mahu memeluk islam, Rasulullah berdoa agar dosa pakciknya itu diampunkan. Tapi segera Allah menegur, janganlah berdoa kepada mereka yg kafir.. walaubagaimana pon, Abu Talib di janjikan hukuman paling ringan dalam neraka sbb membela islam walaupon kafir iaitu hanya tahap menggelegak otak~ Di situ menunjukkan kita dilarang berdoa utk org kafir melainkan supaya mereka terbuka hati utk memeluk Islam.

        Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
    • sedap mulut je ko ckp nabi penah wat silap?mana hadis ko amek?nabi muhammad 2 maksum.mn ade dose.jgn sbb nk pertahankn manusia cmnie ko nak kaitkan dgn rasul s.a.w

      Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 4
      • minah jambu 24jam mengadap computer says:

        oi ! pesal kau marah2 ni ha merpati kentot ! tk baca ke yg zizan ni dak mintak maaf ngan manusia2 semua yg dia dh buat silap ! tau baca ke tk tau baca? jangan nk remeh temeh kn perkara….jangan buat cerita yg panjang2 reti !!!!! dh zizan tu dh mintak maaf ha sudah lah !!!! kau ni mesti momok kn ??

        Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 7
    • peace no war says:

      salam. Maaf kalau saya terilap. Tapi bukan ke Rasulullah itu MAKSUM? Dipelihara oleh Allah dari melakukan kesalahan?

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
      • Hackers_1978 says:

        Begitu juga Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam. Banyak terdapat hadits dari yang menunjukkan bahwa beliau tidak lepas dari kesalahan. Sebagaimana hadits:

        ???? ????? ?? ???? ??? ???? ?? ???? ???? ??? ???? ???? ???? . ????? : ??? ???? ” ????? ! ??? ???? ?? ?? ?? ?? ???? ? ??? ?? ?? ???? ” . ??? ????? : ” ??? ?? ?? ?? ????

        “Aisyah ditanya tentang doa yang biasa diamalkan oleh Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam. Ia menjawab: ‘Beliau sering berdoa: ‘Ya Allah, aku berlindung dari keburukan yang telah aku perbuat dan keburukan yang belum aku perbuat’. Dalam riwayat lain: ‘Dari keburukan yang aku belum tahu’‘” (HR. Muslim no.2716)

        Oleh karena itu beliau tidak pernah bosan bertaubat. Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam bersabda:

        ??? ???????? ???????? ??????? ????? ??????? ???????? ??????? ??? ????????? ???????? ??????? ???????

        “Wahai manusia, bertaubatlah kepada Allah. Sungguh aku biasa bertaubat kepada Allah seratus kali dalam sehari” (HR. Muslim no.7034)

        Sehingga pendapat yang kuat adalah sebagaimana yang dijelaskan oleh Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah:

        ??? ????? ??? ???????? ??????? ?? ??????? ??? ??????? ?? ??? ???? ????? ??????? ????? ??????? ??? ??? ??? ???? ??? ??????

        “Pendapat yang menyatakan bahwa para Nabi itu ma’shum dari dosa besar namun tidak ma’shum dari dosa kecil adalah pendapat mayoritas ulama dan seluruh aliran-aliran Islam yang ada, bahkan sampai-sampai ini pun merupakan pendapat mayoritas ahlul kalam” (Majmu’ Fatawa, 319/4)

        Kesimpulan: pendapat yang benar -wallahu’alam-, para Nabi dan Rasul ma’shum dari dosa besar dan ma’shum dari terus-menerus melakukan dosa kecil. Mereka pernah berbuat kesalahan yang tergolong dosa kecil namun segera bertaubat dan pasti diampuni oleh Allah Ta’ala. Dengan demikian akan selaras dengan sabda Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam:

        ????? ????? ????? ???????? ???????? ?????????????? ??????????????

        “Setiap manusia pasti banyak berbuat salah, dan sebaik-baik orang yang berbuat salah adalah orang yang sering bertaubat” (HR. Tirmidzi no.2687. At Tirmidzi berkata: “Hadits ini gharib”. Di-hasan-kan Al Albani dalam Al Jami Ash Shaghir, 291/18)

        Wallahu Ta’ala A’lam

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  12. budak botak says:

    baguslah zizan dah mintak maaf.. walaupon perkara tu x disengajakan, tp makna ayat yang disebut tu jelas satu penghinaan kepada Rasulullah s.a.w.. lain kali kena sensitif skit kalu nak menggunakan imej agama.. contohi Mamat Khalid.. beliau pernah kata, x perlu nak gunakan ayat2 Quran dan kalimah2 suci utk berlakon filem hantu.. selain nampak seperti menyalahgunakan kalimah2 suci, beliau jgk takut jadi isu mcm zizan ni.. kan naya kalu kena kutuk sebab mempersendakan agama.. Ahmad Idham pulak mcm mana??? bila nak bertindak mcm zizan? walaupon pihak penapisan ada 4 ulama, mungkin diorang terlepas pandang benda ni..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 0
  13. Melatah says:

    Alaaa…. cerita Hantu tu bukan menghina islam gak ehh> tapi kita tak marah sebab kita suka tengok… zzzzzzzz.

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  14. faezil says:

    tahniah zizan kerana berani mengaku silap

    kepada ahmad idham…..mmmmm….. no komen

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  15. aacik says:

    mustahil xperasan….sengaja cipta kontrovesi yg menyentuh sensetiviti org islam…otak letak kat lutut gamaknya…nak salah seorang pun xboleh….boikot cite nie lagi bagus…gila

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 2
    • otomen zero says:

      nk boikot apa nya aacik..da bjuta2 da pon dia kaut..haha.. cuma berkat ke bjuta2 tu?

      Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
  16. ina says:

    #retis minta maaf then ingat settle gitu je kot.
    Pengarah n Finas pun, yg tapis filem ni, takkan TERlepas pandang jugak?

    lepas ni org lain buat, minta maaf juga lah.. settle

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  17. Criticizer says:

    Bgs la zizan minta maaf… apepon ianya hanya terjadi time lakonan filem… bukan mcm si gameet saiFOOLah tuh.. dh maki2 org (bukan dlm filem, real life) pastu bule minta maaf (x ikhlas). tgk apa jd kpd filem karipap cinta??? kutipan yg….
    http://www.finas.gov.my/index.php?mod=industry&sub=cereka

    p/s: lu brani buat, lu brani tanggung!!!

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
    • dodolll says:

      karipap cinta fail sebab amik mamat yang perasan bagus tu berlakon.. disebabkan oleh kelakuan dia, semua orang yang terlibat untuk filem tanggung akibat..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  18. fiza says:

    AK X PAHAM AR… AR BERLAKON TUH SUME ORG ISLAM… TP STILL X SENSITIF NGAN BENDA2 NI.. ALASAN2 KORANG2 NI SUME X MASUK AKAL AR.. KORANG BKN NYE BR MASUK ISLAM..X KAN X SEDAR2 GI KOT..MINTAK MAAF KT ALLAH.. SALAH TEMPAT KO MINTAK MAAF TUH… KESIMPUALAN NYE -DUNIA AKHIR ZAMAN..!!

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
    • adeeq says:

      hissh ko nie..x kan dia nak bagitau dia dah minta maaf dgn ALLAH kot….x kan yg tu pun dia nak tweet…itu antara zizan dgn ALLAH SWT la….

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
  19. HoNeY bEe says:

    sedih sbb byk yg mempersendakan baginda Rasullullah SAW…

    Ya Allah, lindungilah Nabi Muhammad SAW dan keluarga baginda daripada segala fitnah, kecaman, buruk sangka, kejahatan dan sewaktu dgnnya…

    I Love Nabi SAW…

    “Allahuma Soli A’la Saiyidina Muhammad…”

    Amin, Amin Ya Robbal A’lamin…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 41 Thumb down 1
  20. lintut says:

    yg ckp xsuke atau bosam dgn citer ni msti sah2 mat rempit la 2…bengang la 2 sbb kne pangil sampah masyrakat..hahaha…

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 5
  21. edi says:

    dulu ade sorang pelakon kena gam kejap sebab menghina Rasullullah (sebab kes menyamakan taraf dengan bini Rasullullah) takkan kes hina Rasullullah macam ni takde pihak berkuasa yang nak ambil tindakan? kalu amek tindakan plak kena la ambil skali tindakan pada pelakon, pengarah dan 4 ulama yang tapis tu.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 21 Thumb down 0
  22. Badri says:

    baguslah dia dah minta maaf
    tapi rasanya lagi bagus kalau die bertaubat juga

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
    • minah jambu 24jam mengadap computer says:

      bertaubat yg macmana? nk suroh dia jangan berlakon dn berlawak lagi? tu kn sumber rezeki dia ! ape jahat yg dia dh buat sampai kau suroh dia bertaubat ? kalau untok bertaubat jangan menghina nabi lagi maybe,………….mungkin zizan pn dh bertaubat tk akan mengulangi perkataan2 yg sebegini lagi……………. jadi jangan marah2 n be coollllllllllllllllllllllllllllllll bebeh ………

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 5
  23. mn says:

    Terbaca dari fb ustaz zaharuddin yang ditujukan utk hantu bonceng.

    Seorang hamba yg bercakap sesuatu kalimah @ ayat tanpa mengetahui implikasi & hukum percakapannya, maka perkataan itu akan mencampakkannya ke dlm Neraka sejauh antara timur dan barat” (Riwayat Al-Bukhari). Justeru, perkataan yg diucapkan di dalam filem ini boleh termasuk dlm kategori hadis di atas walau ia dibuat tanpa maksud & kejahilan. Taubatlah wahai pelawak, jgn berlawak dgn kalimah2 suci, kelak menangis!.

    http://www.facebook.com/pages/Zaharuddinnet/226669856575

    dan terbaca komen menarik,

    “perkataan yang mengugurkan akidah perlu TAUBAT NASUHA.
    bukan mohon maaf..sebagaimana kesalahan sesama manusia..”

    Harap2 bila dah berlaku hal ni kita semua akan lebih prihatin dan InsyAllah sempat lagi nak memperbaiki diri..

    Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 1
  24. shahrul says:

    pelakon mcm ni la yg kita nak. Tak malu mengaku kesilapan. Bukan mcm Ahmad Idham tu dgn angkuh mendakwa kononnya dah ditapis pakar agama. Dedahkan siapa pakar agama tu.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 0
    • mayramo says:

      Kalau dia berani dedahkan siapa pakar agama tu. Tak kan dorang xperasan…. Buat zizan minta ampunpada Allah dan solat taubat bukan minta ampun pada manusia

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  25. hamba Allah says:

    Syaitan yang sehina-hina makhluk pun x brani nak menghina Rasulullah SAW…malah syaitan pun respek kt Rasulullah SAW…ni kan plak manusia yang KONONnya tau serba serbi…taubatlah sebelum terlambat wahai manusia yang berfikir!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 0
  26. lady says:

    seriously sy bukan amhir sgt soal agama, sy yakin masih byk jgk yg kita semua perlu belajar jd tak perlu menghukum org cuma harap zizan berubah dgn lawak2 sampah dia
    1st-kes memainkan nama bapa aznil
    2nd-Rasullulah S.A.W.
    harap maaf kali ini benar2 drpd hati yg ikhlas dan ingin berubah…amin

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  27. lady says:

    seriously sy bukan mahir sgt soal agama, sy yakin masih byk jgk yg kita semua perlu belajar jd tak perlu menghukum org cuma harap zizan berubah dgn lawak2 sampah dia
    1st-kes memainkan nama bapa aznil
    2nd-Rasullulah S.A.W.
    harap maaf kali ini benar2 drpd hati yg ikhlas dan ingin berubah…amin

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • peace says:

      stuju..dlu pn pernah dgr yg die nyanyi lagu insyaallah tp dlm nada seolah olah mengejek

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  28. sliz says:

    ok lah dah mtk maaf…tapi haramkan tayangan dimana2 pun kecuali dah dipotong babak2 yg x betul…tq

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  29. dia patot belajar ilmu agama mcm watak dia dlm filem tu gak…bkn main cakap lepas ja…aku rasa adnan sempit lagi best dari filem ni.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  30. fatimah says:

    dulu saya masih ingat dalam melodi..zizan menyanyikan lagu insyaAllah maher zain dalam nada yang seolah-olah mengejek..masalahnya tak suka maher zain tak ape..tapi bait-bait kata dalam lagu tu melibatkan lafaz insyaALLAH dan perkataan2 yang baik…masyaAllah…….insaflah

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
  31. HantuBonceng says:

    seharusnya Zizan meminta Maaf dan bertaubat kepada Allah SWT bukan hanya kepada penonton..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 1
  32. Rabiah Rosdi says:

    Dan jika kamu tanyakan kepada mereka (tentang apa yang mereka lakukan itu), tentu mereka akan menjawab: “Sesungguhnya kami hanya bersenda-gurau dan bermain-main saja”. Katakanlah: “Apakah dengan Allah, ayat-ayatNya dan RasulNya, kamu selalu berolok-olok?”. [At-Taubah: 65].

    Tidak usah kamu minta maaf, kerana kamu kafir sesudah beriman. Jika Kami memaafkan segolongan daripada kamu (lantaran mereka taubat), nescaya Kami akan mengazab golongan (yang lain) disebabkan mereka adalah orang-orang yang selalu berbuat dosa. [At-Taubah: 66].

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 0
    • black caiman says:

      Jawapan yang tepat dan bernas lagi cerdik :)
      Sapa yang dislike, hmm tak tau la..

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2
      • otomen zero says:

        mmg tepat dan padat…kan nabi kata,org yg suka sgt bgurau ni masok neraka..ni la cth nya…

        Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  33. HantuBonceng says:

    Sharusnye Zizan Memohon Maaf Dan bertaubat kepade Allah SWT bukan hanye pd penonton…

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  34. hantuboncengceng says:

    pendapat aku tentang cerita nih..

    Banyak lawak melibatkan agama.. macam2 nak main2 kan agame pon ade.. tp sebelom cite nih pn.. zizan nih lawak die mesti nak gune ayat2 berkaitan agame.. zizan modal xde ke bro?.. aku pon xde baik mane.. tapi nak main ayat2 nih xde la kan.. takot silap sebot bole membawe keburukan pade kite sendiri…

    moga dirahmati Allah..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 0
  35. zaia says:

    bagus la tu dh sedar n minta maaf…
    tp lain kali pihak2 yg terlibat sensitif la ckt..ada prkara yg boleh d buat lawak dn ada yg tak..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  36. sinar menjelma says:

    dah tengok cite ni…memg tak best sebb zizan tak kelakor sangat…pas lawak dia tu bnyak sangat mempersenda agama.tahlil,takbir dan tahmid bukn sesuatu yg hndak dipermain mainkan…tp bgusla dah mintak maaf…yg mengongnya pengarah dia….yg dah berpengalaman wat filem tp mcm dungu sangat….

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  37. budi says:

    itu pun masih ahmad idham nk backup kesalahan dia…ceh..
    yg duk tapis filem ni pun tak peka,,

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  38. hehehe says:

    btl kata sinar menjelma…filem nie tak best pun…promo je lbh…yg harus diperslhkan ialah penulis skrip n pegarah…artis pun blh memberi nsht…tp tgk kalo terlampau mengikut skrip ape dah jd…ape2 pun zizan bgslah istifar byk2…pd pengarah sensitif la pasal2 agama nie…kalo msh jahil dptkan alim ulama sbg pembimbing…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  39. entah says:

    harap zizan betul2 insaf dgn kejadian ini & tak mainkan isu2 agama lagi pasni..

    kita yg dah besar ni boleh fikir tapi budak kecik2 yg datang tengok tu? as a public figure, seharusnya zizan menilai dialog yg akan digunakan sbb tak mustahil ada pengikut2 cilik dia yg akan ikut..

    taw la yg zizan tu berlakon tapi takkan la tak pandai nak bezakan mane 1 betul mane 1 salah.. dah jadi kes camni baru la cepat2 nak mintak maaf.. pastu ape?

    jadilah pelakon yg alert banyak tentang isu2 agama camni. ni tak, main telan je.. kenape harus jadi mcm tu?

    tolonglah.. see it carefully, agama kita dihina..!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  40. sama-sama fikir says:

    Cuma satu lagilah, benda ni Syahadah. Walaupun tanpa niat, tetap gugur syahadah tu. Kwn2 tlg pesan kat Zizan (sy tak tau cmne nak contact dia), kena perbaharui syahadah dia.

    TQ. Wallahua’lam..

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  41. cikgu ain says:

    ni semua dh mabuk dgn keasyikkan dunia la ni…xlama mana nya dia akan stay mcm ni…skjap sj nnt terbalik la dunia die…masa tu br tau nk berhijrah la..bila dpt nikmat dunia..dipermainkan sj Agama…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  42. Mariam m says:

    Kerana duit, org yg mengaku diri muslim sanggup mengina Rasullullah ? Itu kufr ! Murtadeen! ,habiskan masa pergi belajar asas agama. Mintak maaf kat org buat apa ? Maaf yg patut dimintak kepada Tuhan, kembali ke jalan islam yg sebenar. Yg si Ahmad nie betul ke tak. Ulama mana yg dia ambil itu mintak lulus script ? cerita dah lah usur usur kufr, selit pulak hina rasullah sallaho alaihe wasalam….ulama mana yg kasi.ok ? nie lah cetek agama jadi blind follower, fatwa shopping.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
  43. jaja says:

    minta maaf dgn Allah.. bukan dgn manusia.. huhu

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
    • minah jambu 24jam mengadap computer says:

      itu antara dia ngan allah lah nk mintak ampon ! tkan dia nk heboh ngan korang semua yg dia mintak ampon ngan allah ! allah je yg maha berkuasa nk ampon kn dosa dia ke tk ! tu pn nk kena ajar ke !

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1
      • pizza says:

        Kalau aku jumpa kau depan2 ckp mcm ni, aku tampar mulut sial kau minah!

        Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 3
        • ROONEY MAKAN BELACAN says:

          DRPD KORANG TAMPAR SI MINAH BEBER NI BAIK KORANG TAMPAR SI ROONEY TU LAGI BAGUSSS…

          MULUT DIA CAM HARAM JEK…

          Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
  44. mamam says:

    apa2 pon zizan minta maaf dgn ikhlas atas lakonan filem dia… bukan mcm si gambeet saiFOOLah tuh…kutuk org babi/anjing (real life pulak tu!!), pastu sedap2 nk minta maaf kerana kesilapan yg xnmpk (wtf?!!) dan jgk nk naikkan kutipan filem karipap cinta.. last2 apa jd?? lu tgk kutipan karipap2 cinta = http://www.finas.gov.my/index.php?mod=industry&sub=cereka
    Fuk off saiFOOLah!!!! U SUCK!!!

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
  45. anis says:

    Terdapat juga golongan pelawak dan pelukis gambar makhluk bernyawa yang dihumban ke dalam neraka.

    Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: “Tidaklah hasil tuaian lidah manusia itulah yang telah menghumbankan muka mereka ke dalam neraka?” (Hadis Riwayat At-Tarmizi, An-Nasai, Ibn Majah dan Ahmad)

    Diriwayatkan daripada Ibnu Abbas r.a katanya : Aku pernah mendengar Rasulullah s.a.w bersabda : “Setiap tukang gambar akan di masukkan ke dalam Neraka. Allah akan menjadikan baginya dengan setiap gambar yang dibuatnya nafas yang menyiksanya di Neraka Jahannam.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  46. mitmit says:

    amboihhh sumaa..dan2 lah habeh2 nak kutuk zizan niy kan..dah mtk mf n menyesal tue dah lah..xpyh lah nak pjg lebar berhujah..agama Islam bukan agama yg nak tnjuk kita niy pandai sgt tp saling menasihat..bwk betenang lah ye semua.. =)

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  47. tukul says:

    Pk dulu sebelum bercakap,artis nie kena pg kelas fardu ain kat sek rendah la aku rasa…..baru boleh bercakap

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  48. mitmit says:

    tak baik menghukum org sesuka hati..kne ingat agama Islam bknlah agama yg suka menghukum org..tp agama yg menggalakkan kte saling menasihat..zizan dah meminta maaf dan menyesal pun..tue yg sebaik2 nye..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 4
    • Shut Up says:

      Hey, ini kes sudah dikira jatuh Syadah diaorang. Terbatal syahadah.

      Nak tahu apa hukumnya? Taubat nasuha! Please la, kalau nak comment/backing pun pun biar betul la.

      Ini dah masuk kes hina Nabi Muhammad. Lebih berat dari kes Rosnah Mat Aris dulu.

      Rukun pertama Islam la weiiii. Nampak sangat Islam tak tahu Islam..kau pun pun same.

      Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1
      • derr says:

        he’eh awk niy.awk tau ke dye ada buat taubat nasuha ke x?duduk satu rumah ea?emo2 x tentu pasal..bagus lah mcm tue..org bukan Islam tgk pun tkt tau..ish3.pandai2 menghukum org tp nampak kekurangan diri sendiri.. so pathetic.. =)

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 6
        • Shut Up says:

          Bila pulak aku hina Islam dan nabi ????? Aku masih waras tau. Bukan macam kau….nak backing orang jahilliah lak..

          Protttttt..! Ambik kau…

          Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 2
  49. abu says:

    tolong lah…u kata u org bijak pandai buat filem, tapi hal2 agama u jadikan “lawak BODOH” utk filem u….why??? oooooo…nak dpt RM juta2…..!! bagus la tu….semoga rezeki u lagi berlimpah ruah. kpd penonton2 yg berkejar2 tgk filem ni sampai dpt RM5 juta dlm 5 hari….tahniah….rupa2 nya cerita2 mcm ni yg u all suka…..tahniah semua.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
    • Kitaro Jr says:

      Perli ye..

      Nasib baik I pun tak teringin you. Tak terbukak hati seperti selalu. Ada rahmat…Hmnnn….

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  50. aku heran says:

    Aku heranla ms drg(pelakon,pengarah,penerbit) dpt skrip xkan drg xbc dulu..atau cume nk kaut untung dan populariti sampai lupe ayat2 yg menhina Rasul & islam..pleaselah..kalau kt beriman kt pasti marah jika ayat Al-Quran dipergunakan untuk gelak ketawa..TAMAK DH MENGUASAI DIRI..SEHINGGA LUPA TENTANG KEMUNGKARAN ALLAH.

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  51. akim says:

    sebenarnya perkataan syaitan itu diajukan kepada kunyit….sebelum filem ini keluar…telah ditapis oleh 4 ulama..x kan ulama tak perasan…kita ni orang biasa,,
    ilmu agama pun sikit,,jadi tak payah nak salahkan orang,,
    nak beri komen sangat..4 ulama yang menapis filem ini
    pun tak cakap apa..lagi kita orang biasa ni,,ambil pengajaran di balik cerita ini

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 3
  52. Piston Pecah says:

    kalau tak sengaja, tak apa cuma cuba kaji dahulu skrip tu sebelum diluluskan untuk tayangan

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  53. zuzun says:

    Anyway x minat ngan zizan ni lawak poyos!!menggelabah semcm je lwk die mcm org kena sawan!!nk compare johan lg bgs johan.kalau kat tv n filem byk producer suka amik johan.zizan ni setakat astro je lah.tak bkembg!!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
  54. padam says:

    tau la tak sengaja, tau maksud kalimah tu, tau tuju kat kunyit..masalahnya cerita tu bukannya siaran secara langsung ke apa…takkan sebelum tayang pada org depa tak tengok dulu..4 org ulama tak kaji dulu skrip ke apa..org buat filem bertahun wat kajian..kita buat filem sebulan leh siap pastu nak box office…untung juta-juta,,rasanya dalam citer tue bleh bilang ngan jari jer lokasi penggambaran..nampak sangat buat cerita segera..pastu marah org cetak rompak..tknak sokong industrilah..mcm2..cuba tengok tv alhijrah..rasanya banyak ditayangkan filem luar( korea , iran,dll) kerana lebih banyak pengajaran dan impak dari filem tue..filem tempatan jgn harap….lawak, hantu, berebut harta, gaya hidup atasan,dato datin, ntahapantah..kalau wat drama lak….background muzik berjela-jela…jap2 jap bground muzik…dialognya takde..apa cerita ntah…mana perginya karyawan yang dibanggakan sangat tue..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  55. idayu says:

    lain kali nak buat lawak tu pikir seribu kali..memang la bukan niat nak menghina rasul tapi yg xsengaja tu la bleh jd betul2 ..mcm dah xde benda lain bahan nak yg nak dijadikan lawak..ni la yg menjadi masalh para pelawak ni..kadang2 boleh jd buat lawak yg menampakkan kebodohan diri sendiri!!!!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • GANU KITER says:

      ZIZAN,
      PERTAMA SEKALI MINTA AMPUN DENGAN ALLAH LAH, BARU DENGAN MANUSIA, BUKAN AHMAD IDHAM YANG BAGI REZEKI TAPI ALLAH, BUAT LAWAK BODOH TU PUN DIKIRA DOSA DAH, INIKAN PULA PERKATAAN YANG TERANG2 MENGHINA AGAMA SENDIRI. INGAT SETINGGI MANA KEJAYAAN YANG DI CAPAI HARI INI ADAKAH ITU KEPUASAN DAN KEJAYAAN DALAM ISLAM, JANGAN MALUKAN ORANG TERENGGANU GOK…

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  56. fiza says:

    buat skrip x guna otak ker..??? semua yg terlibat ni majoriti melayu islam.. agam sendiri pun sanggup kau hina2…. apa la nak jd manusia zaman sekrg…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  57. student bandung says:

    artis malaysia please la lebih pandai pilih skrip and dialog..jangan la duk ikut je tanpa berfikir..mentang2 almost semua drpd korg ni tak berjaya dlm pelajaran tak bermaksud kena bodoh dlm agama~

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  58. nazzuha says:

    benda ni rasanye tak dirancang. tak boleh la salahkan Zizan. syaitan ni kalau nak sesatkan atau bg dosa kat anak adam memang byk cara. dan kita doakan supaya benda ni takkan berlaku lagi. berharap juga supaya Zizan mohon ampun pada Allah walaupun dia tidak berniat atau tidak sengaja utk lakukan penghinaan ni.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Irfan says:

      Itu lah..ketawa berdekah-dekat..terhegeh-hegah….asyik nak buat lawak bodoh…sampai akal diketepikan. Agama dicmpak keluar gara2 mau popular.

      dunia akhir zaman, Bila tiada iman dalam diri…Islam di jadikan mainan…Rasulullah SAW di persendakan…

      mana suara org yg bertanggunjwb?

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  59. Hamba Allah says:

    Kita sebagai manusia yang beragama Islam harus peka dengan perkataan yang kita cakapkan samaada dengan senghaja atau tidak kerana kita dikurniakan akal untuk memikirkan samaada apa yang dikatakan itu betul atau tidak. jangan disebabkan skrip kita ikut saja walaupun tanpa niat. Dari ayat tersebut lebih menghampiri kepada menghina Nabi. Diharap kepada pihak-pihak tertentu yang beragama Islam bertaubat dan beristighafar, bukan hanya tahu meminta ma’af. Jangan ditunggu bala yang datang disebabkan perkara yang dianggap adalah jenaka. Kepada pihak penafisan filem sila sensitif dengan Isu agama.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  60. irwan says:

    irwan says:
    Your comment is awaiting moderation.

    23/09/2011 at 12:13 AM

    DLM FILEM TU PUN ADA SCENE LAIN YG BKN SETAKAT HINA ISLAM, TP HINA ALLAH SECARA TIDAK LANGSUNG. YG MANA SI DOKTOR TU BOLEH CKP PD ZIZAN YG KEMALANGAN LEBIH KURANG GINI “AKU PUN TAK TAHULA, KENAPA SUSAH SGT TUHAN NAK AMBIL NYAWA KAU”. BUKAN KE BODOH JAHIL NAMANYA TERUTAMA AYAT “SUSAH” TU.

    LG SATU, DITUNJUKKAN SELAMBANYA ORG ISLAM ZAMAN SKRG YG TANPA SEGAN SILU BOLEH DUDUK SERUMAH TP BERLAINAN BILIK.

    NTAHLA, YG PEMBUAT SKRIP DAN PELAKON TU MUNGKINLA JAHIL, TP LPF PUN NMPKNYA SAMA JE TAHAP JAHILNYA. NO WONDER CERITA2 TAHYUL MAHYUL, PENUH ADEGAN SYAHWAT BERMAHARAJALELA. BETUL KE ADA ULAMA (BISU???) DLM LPF.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  61. Amier says:

    Lawak serupa kamjat al musibat! Apa lu ingat ini perkara main-main ka.
    Apasal buta perut sangat direktor filem ini, tak revise semula ke filem ini sebelum nak ditayangkan, tak cukup orang barat menghina Nabi mulia Muhammad, ada pulak dikalangan Islam menghina Nabi SAW manusia paling mulia dikalangan manusia dengan ucapan seperti itu.Menurut hadis, sekiranya Allah tidak mencipta Muhammad, Allah tidak akan mencipta sesuatu pun walau alam ini dan kita pun tak ujud.Seluruh alam ini berselawat keatasnya. Allah humma salle ala Muhammad wa ala Aali hi Muhammad.
    Eloklah tu! Duduk sebaris dengan Salman Rusdie pengarang Satanic verses dan Taslima Nasrin dari Bangladesh yang dok hina Islam.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  62. Aku Hanya Seorang Manusia says:

    Jgn la terlalu taksub sgt mmpersalahkan org.. mcm la ko org semua suci dan tak pernah buat dosa.. korang sure ke akan msuk SYURGA.. belum tentu kn..
    yang mmbezakn di antara mnsia dn haiwan adalah akal fikiran.. so klau tengok filem tu.. explore le minda tu sikit.. mungkin mesej yg cuba di sampaikan ialah.. mungkin masih ada org skrg yg tak tahu mengucap 2 kalimah SYAHADAH.. apalagi nak berzikir dn brjanzi.. maka ternganga la jwbnya.. hu3
    lg pun siapa lah kita nak mghukum org tu jatuh SYAHADAH la… rosak aqidah la.. korang Guru Agama yang Bertauliah ke.. pandai2 je mempertikaikn status ulama yg buat penilaian pd filem ni.. sedarlah diri dulu sblm kritik org..
    menjadi seorg islam ni bkn je kna berilmu tentang hukum-hakam dan tahu berkata-kata mcm korg ni.. tp hati dan jiwa kna bersih dn ikhlas.. klau korg cintai ISLAM korg tahu bgaimana cara sebaiknya membuat teguran yang berhemah.. bkannya kecoh2 mcm skrg ni.. sbb ALLAH S.W.T tdk mnyuruh umatnya mghina sesama ISLAM mahupn brlainan agama biar sebesar mnapn kesalahan mrka.. lg pun klau kita asyik berckp psl ksalahan org lain.. nak2 lain kat public mcm ni.. saya rasa ni dah dikira mengaibkn org lain.. lps tu akan jd mngadu domba.. dan dosanya sama jg mcm mmfitnah.. kesian korg pn mgkin dah buat dosa x disedari.. so sabaiknya kita semua yg harus sama2 bertaubat dn memohon kempunan kepada ALLAH S.W.T.. Sesungguhnya ALLAH itu maha pengampun…maha pengasih dan penyayang terhadap hamba2nya.. maha mengetahui di atas segalanya..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
    • aku says:

      ko pon dua kali lima.. haha.. cikit punya panjang bg nasihat kat org.. ko perlu baca utk diri ko sendiri.. macam bagus2 je.. bcakap macam ahli syurga plak…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  63. Human says:

    Uols, dah la tu. Zizan mintak maaf dgn Allah ke tak tu antara dia dgn Allah la. Perlu ke dia nk bgtau peminat dia sume dia dah mintak maaf dgn Allah? Kalau mcm tu, tak ikhlas namanya. Jgn la asyik nak salahkan Zizan je. Korang yg dok comment2 negative psl dia ni pun berdosa jugak tau. Manusia kan sentiasa membuat kesilapan. Nobodys perfect aite? Chill la. Doakan dia berubah jd lebih baik je, Kesian tau Zizan ni kene face sume ni. Jgn terlalu underistemate kt Zizan ni. Tak baik tau. Only Allah can judge him. :)

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  64. maat says:

    jatuh nya melayu kerana bangsa sendiri..hasad dengki.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  65. aku says:

    dengar zizan sakit skrg.. balasan la tu.. x lama dah tu..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
  66. watever says:

    wah syokny mmpersndakn idup owg yg aku pelik tu yg commnt x ske tu tgk lak cter ni dr mle smpi abiskn… kalau da tau berdosa watpe tgk kn… sok2 diowg taubat dtrma allah kang yg mghina sesama islam ni kang yg xtau apa nk jd… stiap inci dan pkataan dlm crta tu mmg kowg xmiss kn… bmkna owg yg mgutuk tu lg over… mcm bgus mcm da cnfrm msk syurga.. kan owg da mtk maaf so kowg nk ap lg xkn la dia mntk ampun pd allah pon nk bgtau kowg… subhanaallah.. zaman skrg kje nk complain je klau cter mlayu mmbawa kmksiatan jgn tgk ble xtgk xdela yg skt mata skt ati…. so dok diam2 wat amalan yg baek2… (aku pon tgk just amek pngajaran je yg lain doakn smge allah mngampuni mrka spt gak aku yg menonton…)

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0