Written by AbangNara | July 27th, 2015

Jumaat lalu, kumpulan Kpop terkenal iaitu Big Bang telah pun selamat menghiburkan ribuan para peminatnya menerusi konsert big Bang 2015 WORLD TOUR ‘MADE’ di Stadium Putra Bukit Jalil. Kira-kira 16,000 peminat tegar kumpulan yang dianggotai oleh 5 orang jejaka kacak ini telah hadir. Rata-rata melahirkan rasa puas hati dengan showmanship yang ditunjukkan oleh Big Bang. Namun tahukah anda beberapa hari sebelum konsert Big Bang berlangsung, ada pihak yang telah mengajak seluruh rakyat Malaysia memboikot konsert ini?

big bang

Walaupun ajakan boikot itu dilakukan pada saat-saat akhir, ia telah berjaya mengumpulan ribuan sokongan daripada rakyat Malaysia yang pastinya bukan peminat Kpop. Tujuan utama pemboikotan ini sudah tentu mahu menghalang tragedi peluk memeluk yang telah berlaku ketika kumpulan B1A4 mengadakan fan-meeting di Malaysia. Saranan boikot ini telah dilakukan menerusi akaun Facebook Persatuan Belia Islam Nasional.

kpop boikot

Secara jujur kalau konsert memang kemungkinan untuk berlaku peluk cium tak akan adalah. Ia bukan seperti fan meeting di mana para peminat dapat berinteraksi di atas pentas bersama kumpulan Kpop kesayangan mereka. Saranan boikot ini telah membuatkan peminat Kpop tampil mempertahankan diri mereka. Salah satunya agak menarik hasil nukilan @justcircle untuk dikongsi buat tatapan pembaca BeautifulNara:-

Bila sebut KONSERT K-POP.. banyak betul kata2 negatif yang aku selalu baca dan dengar.

korg jangan risau.. dalam KONSERT KPOP ni x der sentuh2 peluk cium antara artis dan fans. Fans nak dpt naik pentas pun mmg x dpt la.. Korang bayangkan fans ni macam tengok persembahan muzik 3D. Sbb ni KONSERT.. bukan fanmeeting or showcase..

Dalam KONSERT KPOP juga~ mostly fans dorg ni ikut majoriti gender sama.. Mostly kalau artis KPOP tu jejanz~ makanya more than 50% fans selalunya pompuanlah fans dia.. kadang2 sampai 90%… Masalah campur laki pompuan? Masalah nak ngorat laki or pompuan? tu jgn risau. sbb mostly sebelah2 sama jantina. Dan x der masa fans tu nak kenal2 korang. dorg more pada retis di depan mata..

Part solat plak? Oh jgn risau.. tengok venue konsert. Mostly ada surau.. Stadium putra bukit jalil ada.. Stadium Negara ada.. Sepang circuit ada. KLCC ada masjid laik.. Semua tempat ada tempat sembahyang.. negara Islam wei.. bakper ko risaukan sgt.. Solat x solat seseorang itu lantak pi dia.. Asalkan dia tau solat. Jgn salahkan kpop kalau org tu x solat. sendiri mau ingat or tanggungjawab sebagai Islam..

Oh, off topic sat. Mintak pengusaha2 wayang, timing tayangan filem tu kalau leh elakkan yg start sebelum maghrib yg menyebabkan org confirm tertinggal maghrib. tp ni pun terpulang maa… dah tau nak kena solat maghrib. jangan la amik timing yg ko leh miss solat tu. tol x? Berbalik pada diri sendiri jugak..

Sebenarnya, sebagai fans KPOP mcm aku ni, aku x kisah pun kalau konsert KPOP nak kena banned kt Malaysia. Aku sebenarnya lagik suker. sbb x la dok pikir mana nak korek duit beli tiket konsert kan? Hahaha! Tapi, untuk nak ckp alasan banned or benci KPOP sbb part2 lagha maksiat bagai tu.. aku rasa x adil kalau dituduh hanya pada KPOP konsert jer. Sebab yg aku pasan dlm konsert2 lain (Bukan KPOP), ianya lebih teruk dari KPOP. Yg dtg konsert bukan semua jenis NAK TENGOK PERFORMANCE semata.. tapi more mcm nak buat konsert tu tempat nak JOGET2 HYPE dengan laki pompuan.. enjoy with the perf? or enjoy the music with org yg ko nak wat maksiat?

Niat kena betul.. ko nak tengok perf artis kan? bukan ko nak jadik artis..

Konsert Linkin Park aku pernah pi.. seat aku jauh.. sekadar leh tengok screen ngn dengar live performance jer la.. But, sebelum masuk konsert, melambak aku tengok tin2 beer bergelimpangan sepah2 di luar stadium. Why? sendiri tau la.. aku x tau.. maybe dorg yg minum tu tau..

One of gig performance (Local artist) masa X-games dlu.. aku pi Bukit Jalil nak tengok X-games sahaja. Sebab nak balik ke LRT aku kena lalu situ..ada gig perf. Alang2 dah lalu.. try la tengok sekejap.. Aku tengok dr jauh.. Fans yg mai meloncat2 siap bukak baju.. walopun dok jauh belakang. ada gak mamat jahanam meraba2.. LOCAL yer.. LOCAL artis punya perf. artis yg ala2 urban gitu..

MTV World Stage yang ada artis luar negara, local dan kpop juga. Yang tu sbb terdiri byk fans.. ada fans kpop, ada fans retis omputeh, ada fans local artis.. Ada group lelaki nak kacau2 group aku.. kitorg dtg nak tengok artis kitorg. Plz jgn nak flirt2 kitorg.. ko dtg dah la merokok.. x hormat fans sekeliling.. pastu ada hati igt nak menari2 ngn kitorg mcm ko igt ko masuk kelab..ni masa kat I-city.. ada BEAST. aku rasa ada kawan2 dr zone lain nampak group aku kena kacau dengan mamat2 yang bukan kpop fans tu. Maybe dia dtg nak tengok po shuvit kot masa tu.

Konsert aper tah tahun lepas tu yg beberapa org mati sbb terlebih dadah ngn arak tu. Yg dekat2 dengan kes MH370 berlaku tu. Hah yg tu konsert dr negara mana? Aku pun x tau. KPOP tidak terlibat sama sekali.

Aku pi ngn pakcik makcik aku kat konsert Jom Heboh. Pernah satu ketika manusia x bertamadun buat hal main baling2 botol mineral. Sorang kena, dia pun balas random. kena org lain. bersambung balas membalas dan terkena org yg tak bersalah. lelama mcm hujan botol mineral. saper kena. mmg kesian. Sakit kot. Sampai host masa tu (x silap Elly Iskandar ke saper tah) siap suh org stop baling2.. saper yg buat tu? org kita. malaysian sendiri buat perangai kasi kecoh kat konsert. Cederakan org x dikenali tanpa sebab. Wayar otak dia tercabut agaknya.

Kesimpulannya, aku bukan nak back up konsert KPOP ni.. aku just nak cakap, tahap keselamatan dan pergaulan pi konsert2 LAGHA ni.. bagi aku.. KPOP konsert la paling selamat tok mak bapak nak lepaskan anak2 dia. sebab tengok fans KPOP jenis camner.. mostly pompuan!! Kalau lelaki ada pun, fans kpop lelaki aku tengok.. baik2 orgnyer.. bukan jenis ganas2 nak tunjuk macho poyo2 ni. bukan jenis kacau2 anak dara org..Mostly pi konsert nak tengok artis dorg beraksi kat pentas jer.. x der masa nak toleh kiri kanan tengok org lain. Tiada minum arak sebelum dan selepas konsert ~ tiada dadah juga.. sebab dorg dah sibuk nak kejor artis ke airport/hotel lagi selepas tu. Hahaha!

Tapi part melalaikan mmg aku sendiri akui. Nama pun hiburan kan.. mmg lalai.. konsert ker.. tv ker.. drama ker.. tarian ke.. game ke.. facebook ker.. mmg melalaikan.. kalau dah tercongok depan tv even azan dah kumandang.. itu mmg lalai namanya..

Dont too judgement KPOP is the worst entertainment.. Maksud aku jgn double standard. Ko pi layan BOLA kat stadium.. ko pi layan konsert Bon Jovi.. Ko pi layan drama TV ala2 laki bini peluk cium dok sekatil padahal dorg bukan mahram pun sebenarnya.. Tapi ko dok ckp KPOP teruk itu ini.. x patut lor.. Adil ke ko rasa dengan kenyataan tu? Ko pandang rendah org yg minat KPOP sebab ko rasa standard x sama ngn minat ko.

And yes! aku sokong kalau nak haramkan konsert kpop ni. No hal maa.. BUT! haramkan sekali konsert2 lain.. sbb tujuannya bukankah nak menghalang KEMAKSIATAN. Seeloknya halang semua konsert sekali. Bukan takat konsert artis dari luar negara. tapi HARAMKAN sekali konsert/performance artis dalam negara juga..

Konsert hari merdeka ke, 1Malaysia ker, tahun baru ke, jom heboh ke, Sepang F1 Showcase ke, MTV World Stage ke.. semua tu!! Oh, x lupa juga konsert kecil di mana2 daerah termasuk event2 konvokesyen di mana2 IPT Malaysia. kan bercampur lelaki pompuan.. x bagus.. x bagus..

Well, bila terlalu sempit sangat pemikiran tu.. dengan alasan nak menjaga agama.. pastu menyalahkan sesuatu perkara tu jer. Padahal sendiri yg kena tau kawal diri dan pilih nak wat dosa tu ke dak..bukan sebab kita x leh kawal, kita suh org tu stop. Kan kelakar tu?

Secara tak langsung, orang2 itu membuatkan Islam nampak begitu rumit.. begitu mengharapkan org lain menjaga dosa pahala mereka.. dalam masa sama, susahlah non-muslim nak tertarik dengan Islam. Sebab kita seolah2 menyusahkan banyak benda yang sepatutnya kita boleh atasi sendiri dengan mudah.

Sekian nukilan aku ari ni.. eh? terpanjang plak penulisannya..

big bang

Abang Nara memang jarang pergi konsert-konsert ini. Paling kuat pun pergi tengok show di Istana Budaya. Jadi tak tahulah suasana sebenar di konsert. Sebenarnya setiap konsert ada negatif dan positifnya Tak kisahlah konsert Kpop ke, konsert local ke, konsert omputih ke. Mengenali peminat Kpop dan mengetahui budaya Korea sepanjang belajar di sana, Abang Nara bersetuju dengan kata-kata “konsert Kpop paling selamat” kerana ia memang benar. Bab lain Abang Nara tak tahu. Apa pula kata anda?

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

63 responses to Teruk Sangat Ke Konsert Kpop Nie? Baca Luahan Hati & Perkongsian Pengalaman Seorang Peminat

  1. aku says:

    aku penah g konsert linkin park je..tu pun sbb teman member. kalau bola tu memang selalu. tapi apa2 pun bergantung pada niat. kalau kau pergi sekadar nak tengok bola, ko akan dapat laa apa yg ko nak. kalau ko pergi sebab nak merosakkan diri, maka rosaklah yg ko dpt… just my 2 cent…

    0

    0
    • roti panggang says:

      kepada Persatuan Belia Islam Nasional….. tahukah anda:-
      1) kpop group ni datang Malaysia x salam pun dgn muslim, sebaliknya hanya senyum & tunduk hormat.
      2) backup dancer pun pakai sopan cover apa yang patut sebab dorang tahu Malaysia negara islam x boleh pakai seksi.

      0

      0
      • iqram says:

        eh bodoh lah siapa yang boikot tu tanpa usul periksa, kau ingat kpop tu datang sini nak mengedik ?
        entah2 adik kakak perempuan kau sibuk mengedik bergesal dgn jantan dekat FB.

        0

        0
        • Nek Jemah Vogue says:

          kawan-kawan Nek Jemah yang layan kpop….. semuanya baik-baik belaka. kawan-kawan Nek Jemah layan kpop pun nak release tension assignment, thesis… Nek Jemah pun kdang2 join sekali.

          0

          0
    • what ?? says:

      konsert ni tak ada apa2 pun, just datang menyanyi hiburkan peminat .
      fans pulak bukan malay jer tapi bangsa lain pun ada. yang datang dari negara jiran pun ada.

      0

      0
      • Anonymous says:

        ape pekdah tengok konsert neh?

        punyelah backing kpop abes sume disumpah seranah artis malaysia.
        sampai buat fitnah buat dagu la itu la ini la..haih..

        banyaknye pemunat kpop, jgn sampai yg haram dihalalkan. minat2 jugak ye.

        0

        0
        • pink says:

          peminat… hehehe

          0

          0
        • Anonymous says:

          sengaja eja pemunat..perli je..
          mcm paham ape dorg nyanyi.
          dgn ekonomi teruk skrg neh, gst lagi..baek simpan duit..buang duit je..
          stok org2 banyak duit utk menda lagha neh

          0

          0
    • lili says:

      panjang sgt statement..malas nak bace..pendek kate jgn halalkan benda yg haram.hukum tetap hukum!

      0

      0
      • kimsohyun says:

        itu la jan mlas mbaca, tau nak kondem jer. ada otak xnak gna.

        0

        0
      • yandevass says:

        baca la dulu. baru paham apa yang nak disampaikan..
        dia x cakap konsert tu halal. dia cuma nak cakap, dlm byk2 konsert.. kpop konsert antara paling safe.. kalau nak gi gak.. elok la pi konsert kpop dr konsert yg disebutkan tu..

        paham dok? malas baca, mmg la x paham apa niat si penulis. jap, terus terang.. saya penulisnyer. *larikkkk*

        0

        0
    • ntahnya says:

      ntahnya…. artis luar nak dtg malaysia pon hormat.
      klu nak tegur…please tegur artis malaysia yg melayu ISLAM yg kain terdedah sana sini? yg berlakon peluk2 bagai…!!

      Yg tu korang patut TEGUR!!!..

      0

      0
  2. keisha says:

    Aku setuju!!!! Yg anti-kpop dok tgk cerita mengarut pkul 7 mlm tu blh plak? Tu blom kira yg dok mengedik dgn pakcik tua zul arifin tu

    0

    0
  3. Anonymous says:

    Ya. Saya sokong pendapat itu.

    0

    0
  4. anononon says:

    pernah pegi concert kpop. selalu jugak la. mmg betol yg dia cakap. xde nye dah nak pandang sebelah meramah mesra. xde masa sbb kau dah bayar memahal nak tgk artis kpop tu, kan? haha. kiri kanan depan belakang kau suma pompuan. bab solat, xde hal bro. stadium tu ade je surau nyo. nak g ke x tu masalah dorang. and pas habis concert, terus balik, xde lepak2. so what’s the real problem here? ape ntah yg condemn sgt pun xtau la. pelik2 malaysian skrg ni.

    0

    0
    • gendut says:

      Berapa ramai yang stop pergi semayang maghrib..meh cek cctv kat surau…..

      0

      0
      • Anonymous says:

        Sebab tu OP kata. Itu masing2 lah tanggung. Tuhan takde CCTV pon.

        0

        0
      • lol says:

        girls kalau hujung bulan datang bendera merah lah.
        plus yang pergi tu mostly girls dari pelbagai bangsa.

        0

        0
      • kimsohyun says:

        mmg itu sbb sdri xnak sembahyang. klau dia nak sembahyang baik xpyah p konsert. klau melayu xmnt kpop xpyah la nak boikot, ingt kat malaysia ni smua agama islam, smua org me-layu ke? kat skolah xbljar ke brapa byk kaum kat malaysia.

        0

        0
      • yandevass says:

        Saya rasa itu adalah cadangan yg baik.. sbb selalu x der cctv kt surau.. saya rasa apa kata kalau ada konsert kpop, awak pi konsert tu. then tunggu depan pintu surau. leh tengok.. kot awak nak kira pun boleh.. x kisah berapa yg pi surau.. sekurang2nya awak namak ada fans yg masih jaga solat dan agamanya walaupun minat KPOP.. tol x? pi la.. mana tau survey awak berjaya membuka mata.. maklumler.. dosa pahala kan di tangan manusia itu sendiri kan nak tentukan?

        0

        0
      • Joyah Pok Pek says:

        Alah tak payah ckp g konsert kpop.ko yang duk di rumah tu pun solat cukup tak tinggl ke tk..islam ni mudah..

        0

        0
  5. anon says:

    Ni blog gosip artis malaysia kan, kenapa bawak cerita psl grup gay boy plastik surgery ni. Menyemak je….

    0

    0
    • Anonymous says:

      Group gay boy plastic surgery??hahahahaha
      Aku tau ko mesti peminat kumpulan….kumpulan….mm…kump ape yg femes kt malaysia ni ea…alahai…xde cth la plak….hahahahaha

      0

      0
    • Anonymous says:

      Jangan lupa ye dik non, meh hakak tolong ingatkan. Kenal erry putra tak? yg buat pembedahan kat dagu? Ada je artis lain yg yes mungkin aku lupa nama dia, tapi aku still ingat ada yg buat pembedahan kt hidung lah pe lah. Jangan ingat artis kat malaysia ni sumenye helok. Tak bedah muka, tapi bedah bahagian kat muka. Oh please lah

      0

      0
      • ada aku kesah says:

        zahida rafik, ifa raziah, umie aida, kila fairy, pian cepupak, ifa raziah, lana nordin, rohana jalil etc.
        sila google sendiri harap maklum.

        0

        0
        • Anonymous says:

          kalau tak betol..fitnah. dosa fitnah tak takot eh

          0

          0
        • ada aku kesah says:

          the truth okay. boleh yahoo google search sendiri silakan.
          apa aq dapat klu fitnah wey. bkn pahala pun.
          tmbh dosa lg ada la. aq menaip berdasarkan fakta.
          ngek.

          0

          0
  6. Miss A says:

    Totally agreed! Aku pun byk kali gi tgk konsert..time wakyu solat pergi je solat..xde masalah pun..yg x nak solat sendiri mau ingt la..hiburan tu x salah asalka jgb melampaui batas sampai blh merosakkan akidah

    0

    0
  7. mira says:

    tu ahh lately aku tgk orng melayu terlalu sensitive pasal certain isu sampai menampakkan islam tu susah…selalunyer yg melibatkan kaum lain atau agama lain…
    biasenyer kite dilabel pemalas atau kaki dengki..skang lagi satu …manje….

    0

    0
  8. Enot says:

    Been to kpop concert and western artist concert, and tbh, Audience retis western ni minum beers, main cemolot2 peluk2 sakan boyfriends/gf diorang (ni baru perangai yg meleis yg suka membenci sgt ni, bkn yg lain lagi). Fans kat kpop con pulak busy cheers oppars/unnirs diorang atas stage. Takde masa nak menggeletis dgn org sekeliling yg majoritinya mmg perempuan.

    0

    0
  9. Dr. says:

    betul apa dia cakap. soal solat xde isu sebenarnya. negara islam. saya pukul 3 dah terpacak luar stadium. tho concert started at 6. tp solat je. maghrib xjumpa surau fsal xde org utk saya tanya, saya solat je luar pintu entrance. kelengkapan semua bawak. nak seribu daya. kiri kanan saya perempuan. wuduk pun terjaga. habis concert terus balik. xde isu pun bab2 solat segala benda ni.

    0

    0
  10. nnn says:

    last friday was my first concert.
    memang minat kpop tapi kpop punya concert bukan spesies concert mat salleh yg siap pegang2 cawan merah bawak air.boleh angkat awek ko kat bahu. even botol air pun kena buang,bukan nak back up.tapi itu the truth.
    siapa rasa dia islam, pergi solat bila masuk waktu.bukan benda susah.antara nak dengan tak nak. lps kes hari tu, mostly kpop group atau artis korea ni dah sedar sensitiviti kaum islam dekat malaysia. jangan nak risau pasal sentuh2.dorang pun tak nak usik kita yang dahi berminyak ni

    0

    0
  11. anon15 says:

    Air botol mineral pon x lepas nk bwk masuk stadium,inikan pula benda lain. Harga tiket dah mahal baik fokus dekat performance.rugi rugi. Habis konsert pula nak kejar public transport. Kalau yang ada kenderaan sendiri pula nak pergi airport.tolong hantar balik la konon. Tak tau situasi sebenar jangan tuduh semua salah. Yang peluk peluk tu even yang orang ada dekat tempat tu pon x terfikir akan jadi macam tu. So dah tau, balik reflect diri tu. Untuk penganjur: Concert-ok. Fanmeeting-think carefully before you decide the game or related.

    0

    0
  12. MAMA LIZA says:

    Akak bukan peminat KPOP. Tapi Korean artis ni sgt sopan santun, menghormati peminat berbanding artis Msia, biarpun bertaraf superstar. Jgnlah kita tuduh tanpa usul periksa, sedangkan kesalahan ada pd kita. Lihat diri sendiri sblm lihat kesalahan org lain. #sukaBigBang.
    Ambil yang baik2 sudah.

    0

    0
  13. mimi says:

    Salalu tgok concert dulu2 muda2 hihi.. MJ,Kump. Nelson,Alanis M,Scorpion siap borak lg dgn depa kt lobby concord, Def Lepard, UB 40, M Nasir, Zainal Abidin, Dave Koz, masa tu K pop xde lg..ni minat gak tp dh agak tua dahh…udah2 la tu..masa muda dh berlalu bgi cam kat yg muda2 plak hihi… just have fun je xlah smpai buat yg bukan2…

    0

    0
  14. doodle says:

    Come on, K-pop je.. Husband aku yg dulu band metal pun sekali sekala dengar Big Bang. Pokok pangkal hati, bang akak uii. Ini tak, isu tanda salib kat gereja PJ tu pun disuruhnya turun sebab takut goyah iman.. Adehh.. *facepalm*

    0

    0
  15. orked ungu says:

    hujung2 pix bigbang.. :)
    sabtu ritu baru jek p konsert die.. dan setiap konsert kpop kat malaysia ni.. semua den p.. kecuali runningman.. xdan beli tiket.. cepat puler habis.. nak kata fanatik sampai gila babeng tu idakla.. tp den ni suke lagu2 die.. xtaw nak kata.. tp kadang denga lagu bes.. translate lirik tergolek rasa.. punya la lawak lirik2 depa ni..
    tp tp.. apa pon semuanya bgantung kepada niat..
    sabtu ritu konsert bb start pkul 6… dan nak taw apa??? time magrib surau punya la penoh.. atas bawah.. walaupon bb tu rileks jek dok nyanyi.. kipas susah mati ni semua pakat selesaikan tugasan magrib..
    jadi kesimpulannya.. janganlah cepat memandang serong pada seseorg..

    0

    0
  16. abg gagah says:

    Aku memang x suka KPOP. tapi just nak share masa aku gi stadium merdeka 2 tahun lepas. Concert METALLICA lagi tu. aku siap datang stadium awal dlm kol 6. tp sebab show x start lagi, aku gi masjid tepi jalan tu nak semayang maghrib, sekali tu ramai betul umat islam semayang jemaah maghrib time tu. Siap sebelum start semayang imam masjid pandang belakang tgk ramai nye makmum, majority pakai baju hitam. haha. lps solat imam tu sempat berpesan, dia kata sebagai hiburan takpe, janji jangan lagha. And mostly yang datang concert Metallica tu ramai dah berumur, so kita datang sekadar berhibur, takde la sampai nak minum arak la, hisap dadah la.

    Dont judge a book by its cover yall…cewahhh

    0

    0
  17. maybes says:

    Yg complaint tu iman dia bgitu luhur & suci huhu..mudah sgt terpesong..
    Kalau mmg nak buat maksiat mana2 pun bole, kat konsert sempat ke?
    Kalau rase x tahan sgt jgn tngok konsert..trus je pegi hotel, inn, taman bunga,
    bas stand ataupun di lorong2 gelap..haha
    Heran dgn mentality org m’sia skrg ni.. otak letak kat lutut kot..M’sia ni bukan
    ada satu agama je..jgn krn hal remeh, org yg bagama lain x bole nak b’hibur..
    ok bye..

    0

    0
  18. Cik Minah says:

    Setelah sekian lama aku tak komen dekat blog abg nara ni, tp kali ni aku komen sebab AKU SETUJU DENGAN KENYATAAN DIATAS!!!

    0

    0
  19. Tppa lebih beban dr gst says:

    Ciri-ciri TPPA

    1. Semua perbincangan dibuat secara RAHSIA dan semua TEKS perbincangan adalah
    RAHSIA.

    2. Ia akan TERUS MENJADI RAHSIA selama 4 tahun selepas perjanjian dimeterai. Kita hanya akan tahu RUPA & BENTUK perjanjian ini hanya selepas 4 tahun, iaitu dalam tahun 2017, WALAUPUN TELAH DIMETERAI pada tahun 2013.

    Sesuatu perjanjian yang yang bakal mempunyai impak yang tersangat besar kepada rakyat dan Negara, tanpa mengambil pandangan daripada rakyat.

    3 kesan besar TTPA kepada kita semua, jika dimeterai:

    1. Hampir 80% jenis ubat di klinik, farmasi dan hospital akan menjadi mahal, sehingga mencecah 1,000% kali ganda harga sekarang . Ini kerana Malaysia tidak lagi boleh menggunakan ubat generik. Wajib menggunakan ubat “patented” (asli/”orginal”). Rentetannya kos perubatan untuk semua pesakit meningkat dan perlu ditanggung oleh pesakit atau subsidi ditanggung kerajaan. Pada masa yang sama, bayaran polisi insuran premium akan juga meningkat.

    2.Peruntukan Hakcipta (Copyright) kepada bahan-bahan rujukan akan dilanjutkan dari 50 tahun selepas kematian penerbit kepada 120 tahun. Ini bermakna segala bahan-bahan rujukan yang kini percuma dan telah di-digital-kan, yakni yang berada sekolah, universiti, kolej, pusat penyelidikan, Internet dan perpustakaan, akan menjadi terhad kepada pengguna. Ini bermakna semua bahan rujukan wajib dibeli atau wajib dibayar sewa. Penguatkuasaan dan saman akan diperkuatkan. Ini akan menghadkan kemudahan ilmu kepada pengguna yang kurang kemampuan.

    3. Semua pelabur asing boleh menyaman KERAJAAN di Mahkamah Tribunal Antarabangsa untuk gantirugi jika KERAJAAN mengambil tindakan mengazetkan undang-undang yang dilihat mengancam keuntungan mereka. Pelabur Asing juga bebas dan menerima imuniti daripada semua bentuk PERUNDANGAN PERSEKUTUAN dan NEGERI. Ini termasuklah tindakan-tindakan KERAJAAN untuk melindungi kesihatan pengguna, tindakan yang meningkatkan kesedaran rakyat terhadap apa-apa jua dan tindakan melindungi alam sekitar.

    Perlu tahu bahawa panel HAKIM dan PETUGAS Mahkamah Tribunal Antarabangsa TPPA adalah perogatif pilihan pelabur asing dari kalangan peguam SEKTOR SWASTA yang pro-pelabur TPPA.

    0

    0
  20. Mat K says:

    kpop? haha, buat bahan gelak je

    0

    0
  21. zass says:

    YESS indeed it is true… semua jenis genre konsert saya dah penah pi, bola pun pi, badminton pun pi, festival konsert pun pi hahahah insyaAllah saya masih saya dengan agama saya… nothing change… and daripada pengalaman memang KPOP paling selamat, pergi konsert que je dah lama borak2 pun ngan member sebelah ja, pastu msk konsert layan konsert xder masa aih nak gi flirt2 ngan org sebelah menyebelah, flirt ngan retis atas stage tu jer lah tu pun kalu dia nmpk dalam ribu2 org tu hahahah. Yang penting NIAT.

    0

    0
  22. zzzZZZzzz says:

    “tiada minum arak sebelum dan selepas konsert ~ tiada dadah juga” betul pon statement ni, time pergi concert super junior ni, org jual jagung dlm cup ade lah. hahaahhaa

    0

    0
  23. Tsh says:

    Ak bknlah peminat fanatik, aku x pernah pun pegi konsert2 ni semua. Tp aku sokong kenyataan yg dia tulis even panjang. Orang korea pada aku sangat sopan, and they’re always trying to respect us. Nak kata lagha, yes. Tp bergantung kat seseorg tu sendiri la. Mentality orang kita mmg macam ni eh? Kenapa KPOP je kena bash? Sebab diorg kristian? Ada je orang korea Islam kat sana. Plastic surgery? I admit yes. Almost all. Tak kacau korang sikit pun anti kpop oi. Drama n variety shows? Saaaangat suka tapi pandai2 la bila masuk waktu solat. Plus, aku lagi suka drama diorang sbb x pernah cliche. That’s all. TQ
    #justmyfiftycents #xpyhbashakupulak #pendapatsahaja #imeannoharm #akumasihsygIslam

    0

    0
  24. dotdot says:

    i xmint any concert but agree r,kpop bersih dr konsert len,gurl2 yg obses je xreti pk..rsenye baik phak berwjib haramkn trs pemakaian artis wanita@model2 islam yg sgt trk..drama melayu yg mengrut n melalaikn

    0

    0
  25. Anonymous says:

    omg, you people should go for brain checkup, i think got shit inside.

    0

    0
  26. daisy says:

    SOKONG SANGAT SAMPAI RASA NAK NANGIS

    0

    0
  27. tingkap tepi says:

    k pop poyo..jantan2 nya muka mcm pompuan..amcm zwan ali aje aku tgk muka sorg2..itu yg korg suka? haha poyo!!!

    0

    0
  28. anonymous says:

    .

    0

    0