Written by AbangNara | October 28th, 2011

Semalam Abang Nara menerima sepucuk email daripada seorang pembaca yang menyatakan rasa tidak puas hatinya tentang kenyataan Chef Wan berkaitan dengan MasterChef Malaysia baru-baru ini. Sedihlah plak Abang Nara baca email ini yang berkaitan dengan salah seorang peserta MasterChef Malaysia.

chef wan

Assalamualaikum… Abang Nara, tolonglah publish “open letter” dari saya kepada Chef Wan ini tentang komen kasar beliau terhadap Kak Emma Ibrahim, peserta MasterChef Malaysia; di mana beliau kata Kak Emma berdrama menangis bagai itu semua… Please!

Minta maaf ya Chef Wan… saya cuma nak clearkan sikit saja… bukan nak back-up Kak Emma Ibrahim pasal hight light suami coma or nak minta simpati.. no ya.. Kak Emma have to go thru all the hardship for The past 5 years. Never once any of us feel that she openly menagih simpati dengan sesiapa.

We contestants knew that. Malah dia anggap Chef Wan adalah idola in this culinary life yang baru dia nak venture since her hubby went into coma. Mungkin Chef Wan boleh comment about everything else but definitely not that harsh statement lah. I on behalf of her pun terkedu membacanya.

Adakah Chef Wan tahu masa shooting tu lah Kak Emma dapat berita yang husband dia was not well? And during the programme hati dia berdebar2? and right after the shooting dia ran back home and admitted husband dia kat ICU Putrajaya? Dan sedihnya meninggal dunia after 3 days in the hospital.

Yet Kak Emma still have to ran back to the set and do the next task? Dengan hati yang tidak tenteram. Betul Kak Emma menangis sambil memukul putih telur tu kerana tangan dia sakit sebab terseliuh kerana tersilap angkat hubby dia semasa di hospital sebelum itu?

Setahun Kak Emma menderita tidak boleh mengangkat barang berat or streneous job seperti memukul putih telor tu. Chef Wan tahu tak sampai sekarang, dah terkeluar ni tangan Kak Emma still swollen? There is definitely No DRAMA or saja2 menangis. Definitely no iintention of menagih simpati. Kak Emma do cry whenever she talked about her hubby because she LOVE HIM TOO MUCH.

Salahkah untuk menangis? Almost 5 years Kak Emma jaga husband dia yang brain-damaged due to doctors negligence. Not even once i merayu mana2 pihak to bersimpati. Dia Sangat sedih when a person yang dia adore so much, having all his books, looking forward to all his shows seumpama tiada hati perut diatas kesukaran orang lain.

Sorry for the harsh words but sincerely kata-kata Chef Wan buat Kak Emma totally depressed! Kak Emma is a tough woman. Dia jaga hubby dia for almost 5 yrs on her own tapi dia tetap seorang perempuan…

Jadi Chef Wan… saya minta maaf untuk mengatakan ini “tidak salah untuk Chef Wan meminta maaf atas statement di atas pada Kak Emma Ibrahim kan?”

Abang Nara rasa Chef Wan semestinya tidak tahu keadaan suami Kak Emma semasa menulis komennya. Lagi bagus kalau Chef Wan sendiri pergi melawat Kak Emma dan keluarga. Semoga segala salah faham dapat diselesaikan.

Baca Yang Ini Pulak:-

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

188 responses to Surat Terbuka Kepada Chef Wan

  1. notthereporter says:

    huby kak emma da meninggal la nara…nara yg terima email tp x memahami surat ni..pe la….ish2

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 61 Thumb down 4
    • cik kelsom says:

      hahaha LOL. yela.manusia selalu melakukan kesilapan, bila da kne tegor, even terpisat2 just say sorry and admit dat for future aje..kih3,.pemahaman kurang ni, asyik rush for publishing je nara ni..hik =.=

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 26 Thumb down 0
      • Pemerhati says:

        surat terbuka ni bukan pembace yg bagi tapi si nara sendiri… tapi penakut nak ckp takut kene blacklist ngan artis

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 35 Thumb down 17
        • S says:

          ” Not even once i merayu mana2 pihak to bersimpati.”

          i? asal pulak “i”? siapa punya surat ni? pembaca ke kak emma tu yg bg surat ni? huhu.. kalau aku bengap tak faham jalan cerita surat ni thumb down je la ehh…

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 70 Thumb down 7
        • Seronok tengok Iron Chef..drama2 tu biasa for ratings !!!!

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 98 Thumb down 3
        • dyba says:

          ni kan open letter..seseorang yg tulis surat ni untuk chef wan bg menerang kan keadaan sebenar kak emma…bukan kak emma yg tulis surat ni..

          Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
      • mak dara says:

        abg nara ni mamai kot..

        Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 2
      • Selitone Cold Steve Austin 3:17 says:

        * Menanggis melihat bahasa yang diguna pakai…

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 40 Thumb down 5
    • zack says:

      kenapa nak juga salahkan doktor????

      Hot debate. What do you think? Thumb up 16 Thumb down 7
      • chef says:

        logik jugak kalau kak emma nangis…
        yg perserta dik nangiskan chef botak bila c. botak mention dia akan berundur dari MC apa kejadahnya..
        lantak lah c.botak nak mampos ke hape.~~~

        Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 4
    • Wat Ever ... says:

      Ala kak emma tu ptutnya tarik diri jek duk sibuk nk main masak2 dlm tu jadah apa nyee aritu pun ada peserta yg tarik diri x der pn jadi isu..letih laa nk tgk realiti program ni manjang merembes air mata dh la nyanyi pn nk nangis yg program belakon pn nk nangis sampai masak pn nk nangis gak.. dia yg duk seksa diri wat pe dh tau awak tu sakit ngan husband yg br meninggal nk pi terkejar sana sini wat pe ?? itu bkn caranya nk tnjukkkan dia tu tabah..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 105 Thumb down 18
      • Nazyra says:

        Kau ni tk rty bce btul btul eh surt abg nara published. And one more thing, dia nk ubah hdup dia. Kau tktau life org jgn sibuk dok nk ckp mmcm.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 20 Thumb down 3
    • chef dapur says:

      ko tak baca btul2 ke surat ni NARA? bleh ko ckp ko tak tahu keadaan sebenarsuami dia….hmmmm

      Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 1
      • ....... says:

        maksud abg nara tu kak ema n family la.. ank2 die la kot. mmg la laki die dh meninggal tp die still ade family yg lain. so boleh la pegi jumpa tuk mintak maaf..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 22 Thumb down 0
    • shasha says:

      apa2 pun yg dah meninggal tetap meninggal. same2 la kite sedekahkan Al-fatihah kpd arwah. tp yg masih x puas hati nie chef wan x sepatutnya pertikai pasal org2 nangis nie bia la org nk nangis pun. ada ke patut ckp tu drama hmm dlm drama pun x sume artis berjaya bawak watak nangis la. mesti ade perkara yg tersentuh sampai dorg nangis so kte yg sebagai penonton x ada di tempat dorg tu x patut kata ape2 apatah lg mengutuk mcm yg dah chef wan buat. nk tgk tu tgk je la n ble rase benci, meluat, bosan n lain2 x payah tgk. boley??

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 25 Thumb down 7
    • Jemah Ronggeng says:

      Nak salahkn chef wan pn x boleh jugak..
      yg dia ckp tu ada btolnya..

      yg cik emma tu nak menangis pun x salah tapi cik emma kena paham la jugak,

      ni rancangan nk carik tukang msak handalan,bukannya rancangan bersamamu,etc..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 65 Thumb down 15
      • common sense says:

        bukannya entirely salah kak emma. sepatutnya kalau xnak drama drama ni, producer/director/sewaktu dgnnya lah yang kena cut scene scene yang berpatutan dan bukannya exploit emotional state kak emma.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 44 Thumb down 1
        • rin says:

          betul la.memang sengaja masukkan elemen2 drama ni..astro kan suke..chef wan kan tegur tu bukan pd yg menangis tp pihak produksi yg sengaja masukkan elemen drama2 nie..

          Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 1
    • Kak Nab says:

      abg nara sruh p melawat kak emma n family…xsemestinya dh meninggal kita xleh melawat saudaranya…mungkin itu maksud abg nara utk menjernihkan keadaan dan salah paham tu…ko yg xpaham isi email tu dik non oiii…

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 21 Thumb down 1
  2. yanazubir says:

    abg nara, semoga suami die cpat smbuh…suami die kn dh meninggal….kan?

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 28 Thumb down 0
    • effie says:

      ye la nara, kan dh ckp 3 hari admit pastu meninggal.. nmpak sgt u ni terima je letter org tuh and tak baca smpai abis..hiks..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 42 Thumb down 0
      • bengang says:

        nara ni kadang2 mcm xtau menahu. tp nak bergosip….sedih tgk.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 65 Thumb down 0
        • cikkiah says:

          dah nak kejar nuffnang.. nak buat camner kan?? kene laaa up entry tiap2 hari.. kang viewers biding n larriikk

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 45 Thumb down 2
    • eii..apadahhh... says:

      chef wan ni..kalu makin laser n ckp lepas lg pas ni..aku rase boleh jd geng ngan “AZWANi ALIia” tue…kita kalu nk brckp pon dek non!jgn pakai lepas jer….tgk dulu..apa..ko hingat org sume suke berdrama ke?xbaik tau main tuduh org mcm tue tnpa asal usu periksa..aku rase..ko ptt mntk maaf ngan dia jemah oiiii…..ko igt ko bgs sgt ke, keje dok nk komplen je…itu xok…itu terok!!!!ko igt sume ko wat bgs sgt???ko pon manusia…sume perfect..so mind ur words!!!sila jaga ati dan perasaan org…..even mulut ko 2 mmg bechok…p jgn la org ketegori kn ko 2..bechok ala2 pngacara amboi3 tue..plssssssss

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 58 Thumb down 28
      • Rayy says:

        yup.. makin laser.. ke takot nnti kemunculan master chef menenggelamkn reputasi kau..? jgn risau la chef wan.. kau kan chef terbaik Malaysia.. jgn smpai keceluparan mlut kau wt org nympah..

        Hot debate. What do you think? Thumb up 25 Thumb down 20
        • keropka says:

          Hidden due to low comment rating. Click here to see.

          Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 18
        • hensem says:

          chef wan jeles sbb die x kne pilih jd juri masterchef…haha

          Hot debate. What do you think? Thumb up 14 Thumb down 21
        • chep ramsey says:

          pe kejadahnye master chef m’sia ni..lg best layan hell’s kitchen ke…iron chef ke.. tak bleh kena tegur skit sentap lebih sgt…kat overseas klu masak tak sedap chef kena panggil siap kena bambu lg..m’sia ni dah kire bgus bnda camtu x dipraktikan kat sini.. msk mcm muntah kucing pon org telan je tak berani nk sound..yg aku pelik tu nk mintak dato’ chef wan jgn melaser org…korg yg tegur dia tu berhemah sgt..hurm mulut korg pon longkang kumbahan lah..

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 16 Thumb down 2
      • drama queen says:

        ko tak suka chef wan tu ko punya pasal lah!!!…rmai lg org sygkn dia dan jdkn dia idola..dia rugi pe klu ko tak suka dia..dia mmg bgus klu tak..takkan dia being da top of world lg dia tetap icon n one of the best celebrity chef in the world..ko mampu?? hahahaha dunia takkan bertambah baik klu takde kritikan…fikiran jumud betul ko ni..

        Hot debate. What do you think? Thumb up 12 Thumb down 3
    • ....... says:

      nape aku xde nmpk pon statement tu? nara dah edit ke? huhu

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  3. nono says:

    kan surat tu ckp suami kak emma dah meninggal.. “Dan sedihnya meninggal dunia after 3 days in the hospital” kenape a.nara punye statement “semoga suami Kak Emma cepat sembuh”?

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 23 Thumb down 0
  4. baby says:

    abang nara bukan ke hubby kak emma tu da pass away…. to kak emma moga tabah hadapi ujian..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 0
  5. nobody says:

    err bkn dlm tu dia ckp “meninggal dunia after 3 days in the hospital.” nk cepat sembuh mendenye nara nih… cer baca btol2…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 0
    • cik cun says:

      takziah utk keluarga arwah… abg nara… bace la lek lok email tu ea….

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  6. ana says:

    abg nara, rasanya suami kak emma tu dah meninggal dunia tu……cuba baca balik surat :)

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
  7. jee says:

    suami kak emma dh meninggal dunia… kan dh tertulis dlm email tu kalaupun abg nara x tgk masterchef.. ni ending minta doakan suami kak emma sembuh??? bkn patutnya tulis jom sedekahkan al-fatihah??

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 10 Thumb down 0
  8. KK vogue says:

    laaa… dah tau laki sakit dok sebok cari glamor wat pe?? chef wan dekat fb die pun da ckp..nk jd peserta kene kuat semangat..bkn takat nak leleh2 jer..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 51 Thumb down 26
    • sheila says:

      ko ni baca surat je tapi tak paham maksud yang tersirat la…

      ko ngn si chef wan sama je baiiiiiiiiii

      cuba baca balik surat.. adakah dia cari glamor??? adakah dia tidak cukup kuat dengan keadaan dia..

      bonggok ko ni

      Hot debate. What do you think? Thumb up 15 Thumb down 24
      • FATIHATULQURAN says:

        MMG BETUL DIA CAKAP
        CHEF WAN CAKAP TU ADA BENARNYA… INI ADALAH PERTANDINGAN UTK MENENTUKAN CHEF YANG TERBAIK BUKAN RANCANGAN BERSAMAMU..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 80 Thumb down 9
        • dia says:

          ayat KK vogue : laaa… dah tau laki sakit dok sebok cari glamor wat pe??

          ayat saya : BIADAP KO NI ..

          Hot debate. What do you think? Thumb up 19 Thumb down 11
    • succi says:

      hoiiii ko ni nape….

      pakai otak boleh x…

      ko baca balik surat tu…n ko pahamkan maksud surat tu..

      bagi ko lah kan adakah dengan keadaan dia sekarang dia nk glamor??? banggang ko ni…

      n bagi ko kan apakah dia tidak cukup kuat semangat dengan ketiadaan SUAMI dia ..dan masih meneruskan pertandingan ni…

      BIADAP MU NI

      Hot debate. What do you think? Thumb up 17 Thumb down 15
      • KK vogue says:

        aku ke ko yg x bace surat 2?
        Malah dia anggap Chef Wan adalah idola in this culinary life yang baru dia nak venture since her hubby went into coma.Almost 5 years Kak Emma jaga husband dia yang brain-damaged due to doctors negligence. da tau laki 2 sakit.. cari la keje laen.. x payah masuk realiti show……………………………… addoooiiii

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 36 Thumb down 12
        • ada hati perut says:

          mungkin itu je skill dia ada utk cari rezki dgn menyertai program realiti ni,dgn harapan dpt peluang.kita yg tak tahu masalah org lain jgn sedap2 nak kondem..kata mcm2.esok kena batang hidung sendiri.tuhan balas cash!ingat!

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 34 Thumb down 8
        • naila says:

          ayat xpertapis…

          masuk reality show nk glamor je ke …

          hak dia lah nk masuk MASTERCHEF…

          Hot debate. What do you think? Thumb up 13 Thumb down 7
        • wiwi says:

          KK vogue, bes ko nk kak emma tu masuk AF ke?
          die masuk MC sbb die minat + anak2 die pon setuju n sokong die utk join..ko kalu xtgk MC xpyh nk judge org berdasarkan surat ni..
          tgk MC, bace surat then baru ko faham…
          ntah pape la ko ni!!

          Hot debate. What do you think? Thumb up 13 Thumb down 8
        • izah says:

          harap2 kak emma dpt check larangan bg wanita yg bercerai kematian suami.
          bg saya kak emma tak blh masu pertandingan ni sbb kak emma masih dlm edah. lain la kalu kak emma bekerja, itu dh jatuh hukum harus. tp utk meneruskan pertandingan ni rasanya kak emma dh ta boleh. kan ke skrg dh byk menimbulkan fitnah. org dh kata mcm2 kt kak emma… hukum tetap hukum, jgn diketepikan agama….

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 1
        • me says:

          tima kasih izzah sy pon tak tau tu…sy dapat ilmu agama sbb bc komen awk..
          kalau betul mcm penulis surat ni ckp kak emma sygkn suami sanggup buat itu ini..lebih baik buat sementara ni kak emma tu berkabung sedekahkan byk2 bacaan ayat suci pd arwah suami dia..buat majlis tahlil utk arwah bukan ke lg elok..bukan sibuk menggejar hal dunia..

          Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1
  9. jaja says:

    untuk nara, lenkali wt statement bace betol2..hahaha…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 1
  10. xx says:

    pengajaran…~jgn suka ati comment org
    x tentu pasal….jgn anggap klu diri dh popular n kaya raya smua ckp kiter je betul n terbaik…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 27 Thumb down 15
    • geramngnchefwan23 says:

      betul3 xx…chef wan ne dh ketagih comment x tntu pasal…gian dr kawen memey tuh…insaf la chef wan oii..tuhan x pandang harta n popular kite…smua Dia yg beri…

      Hot debate. What do you think? Thumb up 17 Thumb down 15
  11. Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 23
    • cikkiah says:

      muka peserta buruk?? iskk ayat.. guna better words laaa.. tak make up ker.. tak siap ker.. tak grooming ker?? buruk?? eloklaaaa.. buruk cam muka ko jugak!!!

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 3
    • ntah pape says:

      muka peserta nape buruk2? awk tu cntik sgt ke smpai ckp muka org buruk? watch ur words la. xkn smua yg cntik, hensem je nk masuk tv? masterchef utk memasak. bkn nk jd model tnjuk muka. ade fhm?

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 2
    • ntah pape says:

      mak aiiii. awk tu cntik sgt ke smpai ckp muka dorg buruk? ni pertandingan memasak okkk. MEMASAK. bkn pertandingan model ke nyanyi ke berlakon ke. ape laaa ko ni. maybe muka ko kot yg buruk. sbb tu mgata org. kn? haha

      Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 1
    • ntah amende ntah says:

      tak baik ‘memBURUKkan’ kejadian Allah..

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  12. pasha sendat says:

    Husband dia dah meninggal la..

    tu laaaa.. nak jadi blogger tapi x nak buat research.. ape punye blogger la mcm ni.. cari dosa jer…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 16 Thumb down 1
  13. Jabun says:

    masterchef malaysia

    tahap cap ayam!!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 22 Thumb down 9
    • min says:

      betul..ade ke masak lempeng? atau cucur, x berkembang lagsung dunia masakantgk junior masterchef australia pon lg best

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  14. Mylo says:

    Sorry la yek..memang sedih la atas apa yg jadi pada peserta tu.
    Tapi itu pertandingan, kalau nk sedih2 balik dok rumah diam2..jangan masuk rancangan tu yek..
    setiap kali pertandingan mcm ni mesti ada jek yg nk buat airmata, sebab nk raih publisiti kan.
    Pertandingan masakan ye, bukan pertandingan airmata.
    Be profesional la sket..kalau sedih sekalipun simpan jela..xpayah nk show kat orang ramai..
    Memang patut pun chef wan tegur..supaya nanti xdela semua peserta nk buat crita airmata.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 57 Thumb down 22
    • succi says:

      KITA TAK TAHU APA YANG DIRASA.. SEKURANG2NYA

      HORMATI PERASAAN MANUSIA LAIN

      JANGAN KATA PERTANDINGAN NI PERTANDINGAN AIRMATA K

      KALAU KO TGK SEMUA PERTANDINGAN KAT MALAYSIA NI SEMUA AIR MATA PE

      USTAZAH PILIHAN PUN AIR MATA PE,,,,

      SO RESPEK PERASAAN KAK EMMA

      KEHILANGAN SUAMI
      DIA BUKAN TAGIH SIMPATI

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 31 Thumb down 16
  15. hafiz says:

    lately ni, chef wan giler kontroversi.. drpd kes memey ari tu, ni kes MCM plak.. ape hal org tua ni? meroyan x tentu pasal? mulut tu jaga sikit blh x? da tua, spatutnye, mulut tu elok sikit.. bukannye nk men sedap je nk cakap sume yg die pk.. benci lak aq kat chef wan ni…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 30 Thumb down 24
    • nuri says:

      tu la.. aku pun ada add fb chef wan.. kadang2 aku rasa dia ni melebih2..sume benda dia nak komen… rasa mcm dah ilang respek kat dia gara2 mulut dia … nak cakap tu biar la lapik2 sikit walau awak tu org ternama, org terpelajar, org berpangkat tapi gara2 mulut awk rasanya takde ertinyer sume tu.. cube contohi Datuk Siti walau tinggi melangit tapi butir bicara dia tetap merendah diri… masyaAllah bagusnyer…

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 23 Thumb down 12
    • apara says:

      betoi la chef wan.. cer cuba sopan-santun sket cakap tuh.. jangan ikut sesedap rasa jer.. kot nak taruh garam dalam masakan tu buleh la sesedap rasa.. he he.. ntah hapa2 la chef wan nie..

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 4
  16. sofizan says:

    bang nara…dalam surat tu ada cakap suami ka emma dah meninggal kan..harap dibetulkan kalau saya salah

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  17. “Not even once i merayu mana2 pihak to bersimpati” sape sbnrnye post email ni?? ade lak terlepas penggunaan ‘I’

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 21 Thumb down 1
    • kak jah says:

      @selipar hijau, tu ler yang aku nak comment. sapa punya statement ni? Kak emma ke, nara ke, chef wan ke? Terlepas cakap “i”.

      kak emma ke?

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 0
    • tepun says:

      yes2 aku pon perasan. kan dah kantoi kat situ…. why not gtau sendiri yg tulis kan kan.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 1
  18. hana says:

    aku rase nak dislike 10 juta kali je komen si KK vouge nih. mulut longkang mcm chef wan jugakkk. sekutu la tuuuu. cakap ikut sedapp molotttt jek. huhhhhhhh

    nara pon, bace surat orang betul2. nampakk sgttt uolls.

    * be strong kak emma :)

    Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 9
  19. xx says:

    pengajaran: jgn suka comment org ikut sedap jer…
    jgn anggap bliler dh kaya raya n popular bleh ckp sesuka ati…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 10
  20. succi says:

    abg nara oitt takkan publish je surat ni baca ke tak ni??

    bukan hubby kak emma dah meninggal dunia ke… hadoiiiiii

    tolong la peka sikit…

    dan untuk RAJA DAPUR MALAYSIA renung2kan lah…

    thty orang ckp jangan CELUPAR N LONGKANG sgt mulut tu

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
  21. A reader says:

    Bro Nara terlupa la tu, kesilapan teknikal.. cepat edit balik, hehe..

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  22. duda says:

    kk vogue
    ko mengarut ape ni?? kalo die xkeje nk mkn ape? mgkin die try mane taw ade rezeki dlm bidang 2.. ko ni ske hati je ckp mcm 2. mgkin kelebihan die memasak je..ayat lu mcm syial!!

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 2
  23. pasha sendat says:

    ok ayat dah dibetulkan..

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  24. han says:

    watch your words.
    kuat semangat x semesti nye x menangis la.
    cakap macam org x berfikir.
    banyakkan bukak buku.
    jgn keje online bace gossipp je kau ! -,-

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 10 Thumb down 0
  25. ed shokolath says:

    bak kata orang tua-tua.. cakap siang pandang – pandang… cakap malam… bisik- bisik…
    ngeee :)

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  26. iman ana says:

    nara buat lawak…
    takpelah,boleh dimaafkan…manusia ini tak terlepas dari melakukan silap…

    dari sini NARA sendiri boleh lihat dan sedar,setiap tulisan dan paparan Nara DISINI selalu dan banyak mengaibkan orang lain,terutama mereka2 yang dalam bidang serba glemerama ini…

    pantang artis itu ini silap,mula dipaparkan..alasan laman ini sebagai ruang gosip…

    tidak terlintas menasihati Nara,DIRI sendiri ini masih banyak lompong disana sini..cuma sebagai sesama islam wajar untuk tegur menegur,ingat mengingati…

    mungkin ada yg akan kata,saya pandai cakap atau if ak suka jgn baca/jgn datang laman ini…

    terpulang…

    mudah2an setiap ucapan yang terluah dibibir/dari hati kita diredhai Allah…

    assalamualaikum.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 21 Thumb down 4
  27. intruders says:

    nara ni lps post ader dyer bc komen korg x? haha

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
    • hana says:

      banyak plak mase die.
      die keje post je, lantak la sesape nak comment.
      die x bertanggungjawab :D

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  28. Hana says:

    It is a reality show, people!! Bila namanya reality show, apa saja yg berkaitan dengan emosi akan dirakam. Tengok ajelah program2 realiti yg lain…survivor, the apprentice, amazing race (sekadar menyebut beberapa nama). Sama je kekdahnye..

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 2
  29. Bukan Chef Wan says:

    kenapa kena buka cerita sedih dalam rancangan realiti. tak boleh ke buka cerita tuh time da abes rancangan atau time da menang nanti. series menagih simpati. standard peserta semua rancangan realiti.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 20 Thumb down 2
    • zizie says:

      Tau xpe..
      Dah tu bila Chef wan komen xbole trima.
      Sbb tu la org ssh nk maju. Vote sbb rating tinggi, bkn psl mmg ada bakat.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 2
      • ashley says:

        aq setuju. bg aq komen C.W tak ada unsur hina/tidak peka/bermaksud x menghormati perasaan emma tu pun. ce la bace balik ape yg CW tulis/komen tu sblm menghentam orang. fahamkan..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 2
  30. dia says:

    alah biase lah…

    CHEF WAN KAN…

    dah tua mulut mcm loji la

    Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 7
  31. Mango says:

    We contestants knew that~
    Maknanya penulis emel ni contestant Masterchef jgk la kan???

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
    • rose says:

      Ye la tu..Silap- silap peserta yg kena komen tu sendiri tulis sendiri hantar..haha

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  32. hatikering says:

    membosankan..blom apa2 da nk meraung bagai..selama 5 tahun buleh tahan apahal skang nk terhegeh meluahkan perasaan..mmg nk simpati..hello..skang buleh la..esk2 org pun nyampah..sepatutnya da tau gitu tkpayah terhegeh-hegeh nk masuk dari awal..pastu bnyk ragam plak..mengada lebeh

    Hot debate. What do you think? Thumb up 19 Thumb down 14
  33. dada didi says:

    sila betulkan if sy silap…

    dalam open letter tu cakap….

    Adakah Chef Wan tahu masa shooting tu lah Kak Emma dapat berita yang husband dia was not well? And during the programme hati dia berdebar2? and right after the shooting dia ran back home and admitted husband dia kat ICU Putrajaya? Dan sedihnya meninggal dunia after 3 days in the hospital.

    so, kenapa kat bawah tu bang nara boleh cakap….

    Abang Nara rasa Chef Wan semestinya tidak tahu keadaan suami Kak Emma semasa menulis komennya. Apa-apa pun, semoga suami Kak Emma cepat sembuh. Lagi bagus kalau Chef Wan sendiri pergi melawat Kak Emma dan keluarga.

    bang nara, tak baca ke setiap material yang dihantar kpd bang nara dgn teliti sebelum publish?

    bang nara tak kompemkan balik ke dgn pengirim email, siapa diri dia yg sebenar?

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 2
    • lala says:

      abg nara sebenarnye x tgk MC..sbb tu die men tulis je kt blog die ni..publish pasal MC to nara sendiri x tgk..
      ni la blogger..

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  34. pisang putar says:

    chef wan kene bersikap profesional ah… dah buat salah…mintak maaf je lah…jgn sampai org ramai chop che wan jd mcm azwan ali… org mulut busuk, peminat@penonton benci tau… buang ego dan pohon je maaf…mudahkan..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 3 Thumb down 7
  35. chigusa says:

    byknye org nak jd cikgu bm si nara nih……..ok la.yg betul di dikongsikan, yg salah ditegur tegurkan :)

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  36. missyolla says:

    ERM nak kata chef wan ni masak sedap.sumpah x.
    cara dia msk ngan mulot mcm ppuan nye nmpk sedap.
    reality nye hancus
    biasa nye klu species mcm chef wan ala2 azwan ni
    mulot agak longkang.ckp main sedap mulot
    macam dia seowg sahaja btol.walhal idop jauh simpang kubur kata mari bumi kata pegi.
    hidup cara cik GAYah mmg mcm tu.

    Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 8
  37. mummy says:

    sebagai manusia, jgn mudah kita mengata seseorang itu ini tanpa kita tahu jalan cerita sebenarnya..tahap hidup kita tidak sama. ada yg kaya, ada yg miskin, ada yg berjaya, ada yg susah dsbgnya. sebagai manusia, bersimpatilah sesama manusia lebih2 lg dia adalah ibu tunggal @ janda yg kehilangan tmpt bergantung. moga org yg bnyk memberi kutukan itu, mohon maaflah kepadanya.. moga hatinya kembali pulih dr segala kegurisan

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 2
  38. armandlestat says:

    haaa…hamik kao!!!!!!!dengan cefwan…ngan nara….suma kena bambu…tak pasal- pasal…inilah yang dikatakan a world without border….bantai selagi suker…

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1
  39. xoxo says:

    manusia2…
    korang semua ni jangan la jadi bengap sangat ok…
    chef komen camtu mesti ada sebb nyer…
    lagipun kalau dah tau laki tu sakit bagai yang g masuk masterchef tu ngape..x ke menyusahkan diri sendiri…
    cheff cakap camtu sebb dia dah lama dalam industries in…ramai artis etc yang wat camtu..tu lah DRAMA namanyer…xtau tangan sakit..laki sakit…just duk jaga laki sudah la…lagipun orang x tau cerita peribadi dan xperlu rasdenye nk publish kat orang cerita tu….tapi di sebbkan kak emma masuk tb..so dengan cara macam tu x langsung dia dapat publisiti dan perhatian la..so penonton kompom simpati..dan terus lah undi..x caya kita tgk nnt..ranting sape paling tinggi..ada berani?

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 16 Thumb down 2
  40. fairnsquare... says:

    hurm..sebenarnye klu korg tgk betul2..komen chef wan tu more penerbit rancangan…klu ade sesi nangis2 pon msti la penerbit yg tntukan benda tu nk disiarkan ke x…ape yg chef wan ckp tu betul…die bukan nk bangga diri…tp as profesional chef..die dh lalui macam2…tp nowadays…org nk glamer n cpt naik..masuk je realiti tv..cepat la glamer…so xleh nk slh 100% pd chef wan…and also contestant…for me penerbit rancangan la yg patut kena blame..bwat story sekadar nk untungkn diri sendiri..;)) ini cuma pendapat sy jer…peace no war…bukan nk myokong chef wan.. tp cuba la bpk out of box ckit…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 37 Thumb down 3
    • billie says:

      betul tu…kalau baca yg chef wan komen,dia mcm tujukan kepada penerbit rancangan. fokus kepada tujuan rancangan iaitu nk cari masterchef jadi kisah peribadi xperlu ditonjokan berlebihan lebih2 lg cerita2 sedih berairmata mcm kisah kak emma nih. tegur supaya kisah mcm tu xperu ditonjokan x bermakna hati kering n xbersimpati dengan keadaan kak emma.
      lagipun..ada betulnya juga. kalau dh keadaan suami dia xmengizinkan, xperlu la rasanya masuk pertandingan realiti show mcm tu..kan banyak komitmen yg kena bg

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 2
      • laboost says:

        btol2…mksd chef wan dlm komen die xyah la nk cter2 psl hal peribadi…preview keadaan kt umah…xpayah sume 2…org nk tgk masterchef…cter psl msk je la..hal peribadi ke,family peserta ke…xpayah nk citer

        Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 1
    • miow says:

      masa chef wan komen lagi aku da paham yang dia tujukan kat penerbit, yang belakang tabir la yang tugas edit2 sebelum siarkan MC tu..

      chef wan komen suruh kurangkan drama, pastu bagi lagi menarik tak la keras kejong je ..supaya tak bosan dan rating tak lari.. bukan dia cakap kak emma tu mengada2 menangis…

      korang ni ke tak paham komen chef wan yang dalam english tuuuu???

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
      • Mr X says:

        erm, betul kate korang sume….kekadang manusia ni susah nak paham dgn komen org lain, suke menghentam tak bertempat, x tau/x paham maksud tersirat bagai….nampak yg tersurat jek…cam fairnsquare kate, “bpk out of box ckit”…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  41. chef wok says:

    chef wan ni pn satu kdg2 laser x btempat…mngata org no 1…tp bila org comment psl dia 3 4 bln xabis lg dok jaja crita org xpuas ati dgn dia…dia je yg betul,org lain smua xbtl & buruk je…tgk la mcm mn dia jwb srt tbuka ni nnti..smuanya dia la yg betul…akn ditegakkan sekeras2nya kenyataan dia je yg benar…kn chef wan kan….

    Hot debate. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 10
  42. ana says:

    chef 1 x tau keadan keluarga org tersebut la..n sa rasa bukan chef one sahaja y berfikir ianya lakonan smata2 ..jika hya melihat mlalui tv smua org pun aka rasa bg2…jd sbgi seorg chef y berjaya ..chef one mybe brasa progrm masakan biarlah sepnuhnya menceritakan pasal makanan..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 1
  43. aku rasa maksud chef wan tu bkn nk tujukn pada k.long tu or nak hentam k.long tu..tp die tegur produksi MC tu sbb diorg yg dok fokus sgt kat k.long tu..bkn k.long tu yg nk pun..aku rasa ada betulnya la kata chef wan tu..xyah la dok fokus hal personal program tu..dah mcm cite bersamamu dah..lari konsep la..tumpang simpati la gan nasib k.long tu..peace..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 26 Thumb down 0
  44. thequestion says:

    sbb tu chef wan tak kawin2 lagi..die xde sensitif!
    bkn slh contestant tu nak nangis..die ade perasaan..tpi producer la yang ambil kesempatan supaya ade drama. producer pon kne hormat perasaan org.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 8
  45. lin says:

    So emo. -.-”

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  46. town_house says:

    gua tengok semakin ramai jantan jantan yg dalam bidang entertainment ni semakin ramai yg macam mak nyah plak..lembut pastu mulut mengalahkan betina..sebab tu gua benci betul tengok mat mat lembut ni…nara ni pun gua tgk macam lembut jugak ni…so esok lusa dah tua bangka mesti jadi camni jugak…asik nak laser sana sini..ni pendapat gua la..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 4
  47. abe norme says:

    mana dia taw yer hati kak emma berdebar2?i rayau2 tu????sape la tuan pye surat ni…masuk bersamamu pun lg bgus..kurang2 ramai org doa kesjhtraan arwah suami makcikkkk oiii…xpyh nk berdrama2,nk glemermasak2 ni…jge arwah pun dh ckup mulia disisi Allah…

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
  48. lailatarabas says:

    “Abang Nara rasa Chef Wan semestinya tidak tahu keadaan suami Kak Emma semasa menulis komennya. Lagi bagus kalau Chef Wan sendiri pergi melawat Kak Emma dan keluarga. Semoga segala salah faham dapat diselesaikan.”

    c.wan mmg xpatut laser je bila bercakap..sebelum nk laser, pikir 1000x pon xpe..jangan ingat diri 2 da cukup sempurna…tanpa izinNYA..kau xkan berjaya la redzuan!!!

    Hot debate. What do you think? Thumb up 3 Thumb down 7
  49. ally says:

    MOTIF LAKI SAKIT TENAT TAPI MASUK PROGRAM REALITI??????? PLEASE LA JANGAN MENGADA BUAT DRAMA SGT!!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 21 Thumb down 2
  50. lolok says:

    ni kalau rasa diri tu tak kuat mana jangalah masuk program berprofile tggi macam MASTER CHEF ni kak oi. yang org backup tu pun guna otak sikitlah. orang nak tgk skill masak.bukan drama lah..kelemahan perasaan yang tak terkawallah. apa tu??? masuk prgram bersamamu saja la.sebab orang2 macam dorang nilah program macam ni dapat kritikan macam2. yang juri pun ambik buat apa orang macam ni ya. hairanlah. drama2.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 16 Thumb down 2
  51. HUMMER69 says:

    SILA AMBIL PERHATIAN……

    ADA YG TAK KENA DGN SURAT EMAIL NI:

    “Salahkah untuk menangis? Almost 5 years Kak Emma jaga husband dia yang brain-damaged due to doctors negligence. Not even once i merayu mana2 pihak to bersimpati. Dia Sangat sedih when a person yang dia adore so much, having all his books, looking forward to all his shows seumpama tiada hati perut diatas kesukaran orang lain.”

    SEKARANG SOALAN NYER ADALAH….

    EMAIL NI DI TULIS OLEH PEMBACA KE?
    KAK EMMA IBRAHIM KE?
    *I doubt emma will do that*
    ATAU………

    NARA SENDIRI YG REKA UNTUK NAIK RATING?

    BERGOSSIP:
    IBARAT MAKAN DAGING SAUDARA SENDIRI..

    TAPI KALO FITNAH….?
    FITNAH… SAMA DGN MEMBUNUH TAU..
    :-)))

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  52. HUMMER69 says:

    SILA AMBIL PERHATIAN……

    ADA YG TAK KENA DGN SURAT EMAIL NI:

    “Salahkah untuk menangis? Almost 5 years Kak Emma jaga husband dia yang brain-damaged due to doctors negligence. Not even once i merayu mana2 pihak to bersimpati. Dia Sangat sedih when a person yang dia adore so much, having all his books, looking forward to all his shows seumpama tiada hati perut diatas kesukaran orang lain.”

    SEKARANG SOALAN NYER ADALAH….

    EMAIL NI DI TULIS OLEH PEMBACA KE?
    KAK EMMA IBRAHIM KE?
    *I doubt emma will do that*
    ATAU………

    NARA SENDIRI YG REKA UNTUK NAIK RATING?

    bergossip… ibarat makan daging saudara sendiri…
    tapi kalo FITNAH… SAMA DGN MEMBUNUH TAU…

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
  53. chef wan hater says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 17
    • mama hayam says:

      dia ada 2 anak….jantan uolllsss……ko hadeeerr???????????????????? kheeeeeeeeeeeeeeeeeeeeennnnnnnnnnnnnnnnn!!!!!!!!!!!!

      Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 2
  54. tengkorak says:

    Al-fatihah utk arwah.
    Kita yg hidup dok pot pet ni pon satu hari akan pergi jua~

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  55. snow says:

    nak salah chef wan x boleh jugak, dia pun x tahu apasal kak emma menangis beria2.. spatutnya aktiviti memasak dijadikan perkara yang mengembirakan.. sikit2 menangis dah jadi program AF pulak, eisyyyhh x sesuai!

    dan sepatutnya bila dah tahu suami baru meninggal dunia, stoplah dulu sementara segala aktiviti dunia.. ni masih lg boleh memukul telur, maknanya apa???

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 21 Thumb down 0
  56. zbm says:

    dunia realiti ni mmg kejam. mungkin maksud chef wan tu kna tough kalu menghadapi apa2 mslh……bla dah menangis mcm gitu….mmg akan memberi bad impression kepada para juri……bkn takat pertandingan memasak….untuk apa2 pertandingan sekalipun….

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
    • theanswer says:

      bukan dunia realiti..tpi dunia kulinary. aku bru sethn jagung dlm bidang kulinari pon dah tau bende ni tough. mostly peserta2 ni x mendapat ilmu kulinary scr formal..jadi diorg x expect mende ni tough. korang tgk chef wan tu sorg laser..korg belum lagi kerje dgn chef yang kalau jerkah kite silap2 boleh melayang periuk!
      kebanyakkn chef ni ade exp dlm bidang servis..dlm servis kite bukan mcm keje pejabat gomen boleh duduk kt meja ade aircond..diorg bekerja 8jam tanpa henti..berdiri. *ade la rehat sejam* ;p

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
      • R says:

        hahahaha…..betul2….aku sokong kate2 theanswer nih….cube tgk gordon ramsey etc tu sume, mulut lg longkang, F word sume kuar….yg chef2 baling/buang masakan yg tak sedap pon ade….reality show kat sini je yg tak buat camtu….org2 Mesia masih lg bersopan…org2 yg kutuk2 DCW tu kat sini nampak mulut longkang chef wan tu je….mmg dunia culinary camtu la….kalu tak kena tegur/jerkah, camana nak sediakan masakan yg terbaik utk org ramai/customer?….coz manusia/customer ni taunye nak hasil masakan tu sedap je….kalau tak nanti komplen/membebel…ape laaaaaa u all ni sume….kalo x tau pasal dunia culinary, dok diam2, jgn komen ape2 kat sini….or gi selidik dulu, tgk dunia culinary ni camana…..

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  57. Will.My.Name.Concern.You.Lot? says:

    Korang nak cerita panjang dari Kak Emma ke?
    Mana tahu dia masuk MCM dengan izin anak2 juga?
    Mana tahu, kalau ada rezeki Allah bagi, kalau dia menang, duit tu boleh biayai perubatan arwah laki dia, perbelanjaan ubat2an, tampung kos sara hidup?
    Pun mana kau tahu mungkin sebelum arwah suami dia jatuh sakit, diorang pernah berborak bergurau senda si arwah nak si isteri masuk pertandingan memasak kalau ada peluang?
    Ishhhh… sama longkang korang (yang tak paham and dok kata Kak Emma tu nak cari glamour) dengan Chef Wan piang tu…

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 4
  58. Will.My.Name.Concern.You.Lot? says:

    Korang nak cerita panjang dari Kak Emma ke? Manalah korang tahu mungkin dia masuk MCM dengan izin anak2 juga?
    Manalah korang tahu, kalau ada rezeki Allah bagi, kalau dia menang, duit tu boleh biayai perubatan arwah laki dia, perbelanjaan ubat2an, tampung kos sara hidup?
    Pun mana kau tahu mungkin sebelum arwah suami dia jatuh sakit, diorang pernah berborak bergurau senda si arwah nak si isteri masuk pertandingan memasak kalau ada peluang?
    Ishhhh… sama longkang korang (yang ingat Kak Emma nak cari glamer) dengan Chef Wan piang tu…
    Chef Wan tak tahu? Dia boleh tanya dulu kat anak dia yang jadi one of the judges dalam MCM sebelum taip komen celaka dia tu apa? Selfish…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 3 Thumb down 11
  59. wakaka says:

    all reality shows suck..xpnh ak minat nk tgok..ntah pape la..5thun jg, xkn dpt call husband not well then shocked..?supposed da leh expect da pown pe jd..haih..

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 2
    • Pikah says:

      Habis tu, kalau dah expect orang akan meninggal, salah untuk menangis bila orang yang diexpect itu meninggal? gitu? Gila hati kering….

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  60. Will.My.Name.Concern.You.Lot? says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 19
    • jessy says:

      ishh tak baik cakap cam tu,kerja mati mati ni Allah yang Maha Mengetahui dan Maha berkuasa..Kata Chef wan tu betul kalau nak jadi MAsterChef jiwa mesti kental!kalau asyik emo macam mana nak fokus ke masakan yang nak di masak,etc..tengok lah masterchef junior mereka lagi berdisplin dan mempunyai sikap untuk melakukan terbaik,mereka cuma sedih bila kalah ..sebab mereka nak jadi yang terbaik…bukan senang nak pegang title MAsterchef…teguran yg positif kadang kadang pahit dan sakit untuk di telan tapi itu teguran membina..Bila nak masuk pertandingan yang sebesar ini,awal awal peserta patut dah bersedia dari segi mental..kerana apa apa yang akan di lalui memerlukan seseorang peserta itu lebih kental dan bersedia untuk menerima teguran ,kritikan dan pujian..janganlah kita mendoakan yang tak baik…ni ikut emo je…tak takut ke doa tak baik tu menempias kat awak atau sesiapa yang awak sayangi??apa apa pun everyone is entitled to their own opinions..

      Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
    • hehe sebok says:

      btllaaaa

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  61. zaiful says:

    nak melawat pe jadahnye..!
    husband die dlm kubor nun..
    aiy0o bace la leklok abg nara sayang..men tulis jer..
    dah mcm af ak tgok nanges..nanges..nanges..!
    masak pon nak nangis..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  62. anoymous says:

    betol tu, chef wan actually commented on the programme itself. Dea x sebot pun or mengutok directly, by mentioning any name on the comment pun. lgpun takkan la astro x offer chef wan jd judge?dah tentu dea mention kat situ, dea pernah buat rancangan dgn concept yg sama, tp rancangan x mencabar keupayaan dirinya. Semua org patut baca comment dgn pelbagai persekptif, bkn dok rasa, chef yg glamour di tempat sendiri, nk mengutok rancangan yg boleh promote chef tempatan. klakar la korunk suma nie. haha. sampai nk doa mencabut2 nyawa org. x ingat dosa ke? sbelum nk slahkn org, baek baca and paham apa yg org 2 cuba ckp. buat dosa free je buat apa? baek korunk tgk masterchef version america, mulut gordon ramsay lg mcm pukimak dr azwan ali. haha. cuba la bukakn hati 2 skit. dah mmg masterchef version america ke australia, ke malaysia, emotion sell in reality show. Chef Wan ade hak nk comment , sbb benda berlaku around the world. bkn kat Malaysia je oi. tolong la stop buat drama melayu kat sini. kelakar la korunk nie. ALLAH je berhak nk mengadili, jd jgn nk pandai2 ya buat mcm korunk nie tau semua benda. hahaha

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 0
  63. Chef Malaysia says:

    ni lagi 1 yg buat aku terpanggil nak komen…x kesah la sape pun yg hantar surat tu,sape yg mati,sape yg hidup..ko dah tau laki ko sakit gi la jaga die..yg sibuk nak glamour x tentu pasal jadah pulak?..ko ingat ko hebat sgt ke memasak boleh menang ribu2 nak tanggung hidup ko sampai mati?..kemon la weh…dah laki ko sakit duduk la diam2 jaga dia…pastu ko nak berdrama pulak dlm tv..mana letak ko punya kesetiaan sgt laki ko baru mati ko dah sibuk nak glamour dlm tv tu?…bullshit la people cmni…aku setuju sgt dgn chef wan tu..n x sia2 kami dri kalangan profesional2 chef ni tarik diri dri rancangan lahanat ni..sial punya astro..korang siap la nanti..kami tgh tggu green light je dri persatuan..korang akan lingkup terus astro…chef johari nasib baik ko dgr nasihat kami…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 5
    • nasib says:

      nasib baek hang tak bagitau nama hang chef, manala tau kan, kalu aku pi termakan kat restorannn hang nanti malang nasib aku. sebab mesti hang masak asyik dok meyumpah seranah ja. glupppp :/

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  64. anonymous says:

    aku rasa la kn, will my name concern you lot ni geng2 kak emma kot? emo semacam je..haha.
    one more thing, ade doubt sket kt surat tu..btol ke contestant yg tulis, or actually kak emma tu sndiri yg tulis? sbb cara ckp mcm tau everything je…and kantoi plak dh tang ayat, “Not even once i merayu mana2 pihak to bersimpati.”. i?? haaa..
    lastly, reality show mmg cmni.xsah if xde babak air mata.biasela.

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
  65. dfghjkl; says:

    SATEMENT YANG KAT ATAS TUKAN..takpayahlah nak cakap “On behalf of her” atau blabalbal. terang2 hang yang pegi POST kat BN cik Emma oi.atau di copy paste .semuanya ada di FB awak. apapun yalah. jagnlah melenting sangat. org yang critic awak tu adalah CUSTOMER ASTRO . mereka BAYAR utk tgk benda berkualiti bukan RESEPI AIR MATA mereka ada hak so do am i la ya.rasanya awak mungkin nak troll chef wan, dan berharap agar org akan troll dia jugak, fail kah?ok, yang tu letak tepi dulu. yang saya tau, saya pun boring gak tgk awk camtu. cuba kuat sikit .nak nagis pegi belakang pentaslah.macam sayur layu si pagi hari lah plakk.comeonlah,org bayar nak tgk benda kualiti ni apa ni… tahi.. astro goodbye ye.esok saya potong lu. ^_^

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 0
    • anonymous says:

      kan? tulaa aku pn perasan mcm die sndiri yg tulis surat ni..

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
      • mamabagus says:

        dia tulisleeeetu benci astro nak tiru tapi tak jd lg terukkkkk habis duit kiteee baya dorng.huh

        Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
        • chix says:

          tu la pasal….aku perasan dah perkataan “i” tu….aku terpikir gak, sape yg tulis ni sebenarnye??…..heheheheheheh

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  66. gilo says:

    korang ta penah rasa kehilangan kot .. sbb tu korang komen yg buruk2 psl kak emma .. dia kehilangan org yg plg die syg .. die msuk MC tu mybe nk cuba naseb .. kot2 ade rezeki .. ta payah la ‘bullshit’ kan orang len yer .. klu kne kt btg idong ang, bru ang rs cmner .. takdir idop kita nie berbeza2 .. tak semuanyer manis ..

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 6
    • ker says:

      bukan nak cakap teruk2 pasal diala.. cuma yala takpuas hatilah dia asyik nangis ja. bukan sebab nagis atau nak layan persaan, org nak tgk MASTERCHEF bukan MASTERCRY

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 1
      • ghjk says:

        haha btol tu ker..aku sokong..xkesahla yg pnting xperlu kot tulis surat sndiri, tp ckp on behalf of her..kn senang if kak emma ckp je ni surat utk meluahkan ketakpuasan hati die sndiri.jujur je la.lg bagos. org boleh beza kot surat tulis sndiri dgn org @contestant tuliskan.

        Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
    • sara says:

      helloooo emma tue yang drama..suami meninggal apa jadahnya dok g pukol telor lagi???? apa xde otak ke apa??desprate sgt kah??

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1
  67. beLLa says:

    demmit! asal aku lak nanges bce cite dia neh? haha. aku taktau cite apepon pasal kes ni. ;p

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  68. Jojo says:

    Minta maaf la ye. Ape yang dimaksudkan Chef Wan adalah Rancangan Masterchef Malaysia ni dah mcm Akademi Fantasia. Nak masak, masak je. Tak payah nak buat slot tunjuk cerita sedih ke, ape ke. Just cerita pasal background diri contestant cukup! Ade korg nampak dalam Masterchef US/Australia yang dorg dok tunjuk cerita sedih, cerita laki bini dorg sakit ke, mak bapak dorg sakit ke..Ade?? Takde kan. Rancangan tu fokus untuk cungkil bakat utk menjadi tukang masak. Chef Wan juga bermaksud yang contestant perlu kuat semangat, tak payah la nak bukak cerita laki sakit kat umah. tak perlu utk rancangan tu. Rata2 contestant Masterchef US/Australia menangis kerana dimarahi atau masakan mereka tidak memuaskan, bukan kerana masalah peribadi. And one more thing, kalo dia sayang arwah suami dia, dia tak masuk MCM. Renung-renungkanlah. Kau masuk rancangan MCM sedangkan laki kau sakit teruk, TERUK. Tidakkah kau rasa saat2 sebelum suami kau menghembuskan nafas terakhir adalah bermakna. Hari2 sebelum perginya suami kau, kau pergi mana?

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 20 Thumb down 2
    • mia says:

      kalo boleh aku nak click ‘like’ 100 kali komen ko ni, jojo…..mmg betul ape yg ko komen nih…..dan lg satu, mmg berbeza betul bile tgk reality show mat salleh dgn Mesia punye…..Mesia punye dah byk campur aduk dgn elemen drama Melayu (kes tgk byk sgt drama2 Melayu yg stereotype)….

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  69. maya says:

    xkire la citer pasal kak emma ke,ape kew…tapi chef wan nih bagi komen melampau sgt..die jek la pandai masak..die jek la yang pandai bagi komen…semue pasal org nak komen…pastuh panjang berjela…anak die masak tuh xnak plak komen..belom tentu ape yg anak die ade,xde pade peserta master chef…jangan rendahkan kemampuan org lain okeh…aku xckp psl kak emma jek..tapi komen die pasal rancangan nih…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
    • zara says:

      kata demokrasi..freedom to speach and give idea..so chef wan dah bagi idea dia and what he said is totally TRUE!! drama drama drama..sila masuk bersamamu bukan tempat masak

      Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1
  70. achik says:

    Salam,

    Memang tak salah utk Kak Emma nak menangis… dan rasanya bukan Chef Wan nak menafikan apa yang terjadi pada kak Emma..

    Cuma rasanya, chef wan mengharapkan pihak produksi tak perlulah nak highlight sgt cerita pasal kak Ema.. sebab ini rancangan Masterchef, so banyakkan lah cerita pasal memasak, dan bukannya cerita hal peribadi peserta..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 2
    • ummi says:

      Betul2! aku setuju. Kak emma tak salah, tapi Astro tak payahla tonjolkan sangat cerita tu berulang2.

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  71. Irine says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 13
    • anti org bodoh says:

      pe ke bengap sgt ko ni irine..pe susah ko tak penah guna teknologi ke??? skg nk check org de degree ke master ke suma boleh lah…plg bangsat pon goggle je…ko igt chef wan tu bongok mcm ko suka2 nk ckp dia graduan mana? gile pe nk kena saman..skg suma leh check..mcm kes fazley tu semua leh check btl ke dia dpt title doctor tu..jgn la baghal sgt irine!!!!

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1
      • chix says:

        LOL LOL….kan dah kena kondem si irine nih….tah, mmg sengal pon dia ni….pe jadahnye dia nak sibok2 letak gamba dia kat paris ke etc tu semua….suke ati DCW la nak letak gamba ape pon…..ape yg ko dok sebok sgt tu, irine oiiii……

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
        • Irine says:

          sebab aku dah check le bangang! aku belajar pastry kat paris sekarang aku bukak kilang gelato (ice cream)kat tolousse masa aku intern kat ritz carlton 2003, aku tanya kat HR

          Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  72. no one special says:

    yg pg ttp pg…tp compius, yg anta surat ni sape??? sorry if org jelas kn kt comment atas2.. tk lart nk bce rmai sgt….sb ade 1 part die mention

    “never once i merayu….”

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  73. dre says:

    mmg die sndiri pn yg tulis surat ni kot..nmpk mcm surat tulis sndiri..pastu kantoi part yg ‘never once i merayu’

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  74. aku stuju sgt komen chef wan…bkn psl aku x de ati perut…tp psl ni prgrm MC..x pyh la kisah2 lain nk d tonjolkn…klu nk crita psl mslh dri,ssh pyh n sgl pngorbann….esk2 je la tgu abis prgrm…astro pun x pyh la nk drama sgt..knkdg nyampah jgk dgn pserta yg dok wat ayat mrepek2…bla task x mnjd bnyk sgt alasn..logik ke klu org yg x blh BAU aroma ayam msuk MC…dh tntu2 sbg seorg chef…lbih dr ayam dia kna hadap….ingt sng2 je nk jd chef…ke lupa nk ukur bju d bdn sndri…klu agak2 lum sdia x pyh la joint…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 10 Thumb down 0
  75. ngkoo tuuu says:

    c.wan tu jeles n tercabar, tu yg dok kritik sna cni nk gtaw nye yg dia tu tersisih dan nk perhatian,wlupn dia kaya raya tp xdek mknenye klo org nyampah dgn molot ngko tu c.wan,,,jgnla nk memburukkn lg persepsi org tntg spises2 mcm ngkorg ngn AA amboi2 tu..(fhm2 jele) …klu nk sgt terlibat dgn rncgn n rse diri tu hebat sgt msk offer je diri sndi jgn dok ngate org smpi yg melibatkn nyawe pn kritik smpi x berhati perooot jgk…mcmla sempurna sgt…

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 7
  76. uui says:

    AKU RASA ADA BETUL NYA KOMEN CHEF WAN TU….INI PERTANDINGAN MEMASAK, FOKUS KAT MASAKAN TU YANG PENTING……..MEMANG LA SEDIH KEMATIAN ORANG YANG PALING KITA SAYANG,TETAPI TOLONG LA BERSIKAP PROFESIONAL SIKIT WAHAI PESERTA2 MASTER CHEF M’SIA……

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
  77. kubarabit says:

    Aku tgk tengok pun x best….asyik sok sek sok sek nangis…Kalau dah tahu suami koma, x payah la masuk program ni…Jaga suami lagi dapat pahala besar kak ooii…Potong stimm toll..Apa pun Al fatihah utk yang mati tu…

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 2
  78. kubarabit says:

    Baik jaga suami jerr…La banyak pahala…

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2
  79. serai says:

    dh thu suami sakit knp mesti masuk master chef…pelik tul..sanggup lak dia tinggal laki dia..pastu wak drama kat master chef..ape motif..kalau mati mengejut tu lain la sbb x sakit tetiba x ada..ni laki dh 5 thun sakit..tp si bini ada hati nk masuk tv lagi…
    pikir2 dan renung2 kan lah..semoga arwah dicucuri rahmat..aminnn

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  80. bukan nama sebenar says:

    org dah meninggal.. sedekahkan je la Al-Fatihah

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  81. blakecarrington says:

    komen2 chef wan tu hanya sekadar teguran kpd penerbit so that rncgn tu bole pergi lebih jauh.. die x de pun kutuk2 Kak Emma and her late husband.. cuma yg chef wan kata isu Kak Emma ni was highlighted over and over again.. which is not good utk imej Masterchef coz rncgn ni adalah franchise international.. kalo tgk versi US and Australia, x de pn.. tu je.. x de pun die kutuk2 kak emma tu pasal suka nangis or what.. cuma pndpt sy rncgn kt malaysia ni esp program reality suka sgt nak involve and highlight hal peribadi peserta.. apa dh x de benda lain ke nak highlight semata2 nak naikkan rating?

    for example, cuba tgk the biggest loser asia, x de pn die highlight hal peribadi peserta2.. itu jelah pendapat sy..
    so to all malaysians, kalau nak komen tu biarlah beralas, dan main sedap hati je nak komen itu ini..

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  82. kak temah ratu skandal says:

    chef wan kekadang terlampau longkang..kalau tak suka pun x yah lah nak hiperbola sangat statement..jaga ler skit hati manusia lain..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  83. saja menyinggah says:

    ermm..inilah harga yg terpaksa seorg selebriti byr bl dia memberi kritikan n x semua org boleh terima. rsnya bkn chef wan sorg kot yg x suka bl ada drama2 menangis nih dlm MC… dan bkn dia sorg yg rasa siri MC ni boring. sy pun kdg2 rasa boring. huhu.. tp ni kan 1st siri. biasalah tu bl ada weaknessnyer.

    sy x rs chef wan slh bl dia komen k’emma berdrama menangis. sbb dia x tau keadaan k’emma ms tuh. tp klau ada yg menangis sbb kena kritik kuat sbb hasil masakannya x menepati piawaian, mmg x patut. patut kena kritik. mgkn lps ni chef wan leh pi ziarah famili k’emma beri kata2 sokongan memndangkan chef wan adalah idola k’emma. boleh jer say sorry kalau komennya membuatkan famili k’emma terasa. x salah say sorry wlaupun kita x rasa itu salah kita andai kata sorry tuh leh rungkaikan segala salah faham. kena ingat, kata2 kita x sume org akan fikir makna yg sama. apa yg kita fikir, x sama cam org lain. cam kes ni lah jugak. mungkin chef wan maksud lain, tapi org lain ingat lain maksudnya. xde hasilnya kalu chef wan nak jeles, dia dlm dunia chef ni dh lama. namanya pun terkenal. mmg pun dia suka ckp lepas, tp mgkn itu cara dier utk tunjukkan keikhlasan.

    cuma, sy konfius camnelah k’emma leh join jugak siri mc ni wlaupun husband sakit. lak tuh ditakdirkan meninggal tapi leh dtg lagi ke lokasi MC. biasanya slps tuh akan ada tahlil arwah dan sebagainya selama 7 hari berturut2 @ 40 hari. tp, kita fikir positifnya, mgkn ia juga permintaan dari arwah suaminya spy meneruskan juga cabaran dlm MC sebab arwah tau itu cita2 isterinya dan arwah juga ingin melihat isterinya berjaya. kita x duduk sebumbung ngan k’erma. so, fikir jelah yg positifnya krn ini mgkn dari permintaan arwah suaminya. Al-Fatihah utk arwah suami k’erma.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  84. mamadee says:

    Rasanya chef wan tak bermaksud nak komen akak tu personally..kalau korang suma penah tgk masterchef us/australia, takde pun citer pasal personal background about the contestant. so mungkin komen chef wan sebenarnya ditujukan untuk penerbit rancangan tu supaya tak perlu masukkan element ‘drama’ sepertinya dlm rancangan tu…peserta boleh menangis, bercerita atau buat apa saja, tp terpulang pada penerbit nak tayang ke tak..

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  85. AbangNara says:

    test komen

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 5
  86. sleek says:

    dlm kes ni, saya rasa dua dua pihak takde yang salah dan betul. tapi saya rasa pihak penerbit yang saje nak exploit keadaan. kalau tak payah tunjuk langsung, kan senang. benda peribadi kot tu. kau pun taknak orang tayang benda personal kau kat tv kan? biase la nak kasi up rating. go watch kitchen nightmares. same je ade nangis2 gak. my 2cents..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • raulf says:

      Aku tak tengok tv series chef ni. Aku setuju dgn komen nko ni. Ini TV realiti. Apa yang keluar tv dan tak dua-dua adalah realiti. Jadi macam2 boleh jadi.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  87. chef riz says:

    mcm babi la,kalu nak nanges,bukan dpan kamera..yg tulis surat ni pon mcm biol lahanat..bodoh tul,tu nampak benor menagih simpati…da lapuk la taktik tu..nak jd c chef yang bagus harus profesional,pribadi letak tepi..xperlu langsung cerita n nanges depan kamera nk tunjuk sumer org..ni bukan akademi fantasia..wadahelll..i salute u chef wan!! i respect u,btol n sokong 100% dgn chef wan!

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  88. minah jambu mengadap komputer 24 jam says:

    btul gok tu..aku wase dia mang nok menang free2,die masak sutir habuk dok pandai perasang nok menang..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  89. amelia says:

    nak tau hidup chef……tanye la si chef wan tu ape die x rase..dari muda sampai dah ade nama neh..kawan aku bertahun jd chef….kena maki….kena hamun….makanan kena campak lantai…..setakat kena marah, dah jadi makanan..xde maknenye ko nk berair mata bagai…ade aku kisah ape jd kat rumah ko…..janji ko masak sedap…..ko masak xsedap…pastu wat drama air mata….mau ko kena buang kerja pas tu…….life xkan accomodate orang….orang yang kena adapt dgn life tu sendri……

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  90. Adoyaiiii ko jahhh... says:

    Alahai k.emma oiii…. Mtk maap dlu yer…. Bkn nk ngata o ngutuk, maap lg sekali yer, klu da tau condition arwah huby mcm 2, nape nk gigih sgt msuk reality show… Bkn ker lbh baik menjaga huby d saat2 ahkir… Mmg bgus niat murni k.emma 2 tp mcm xsesuwei jer la sbb bole tinggalkan huby terlantar sakit then g masak2, nangis2 lak tu… Org tgk pn mcm meluat la…. Sme mcm lain2 reality show yg lain, nie sedutan ayat2 yg selalu kte dgr klu seseorg msuk reality show, “sy sedih berpisah dgn keluarga”, “sedih tinggalkn ank yg masih kecil, suami sy di rumah”, sy rindu ank n suami sy”, “sedih tinggalkn tunang sy, isteri sy, ank sy, mak bapak sy, suami sy” bagai…. Rerase xleh tinggal jgn msuk reality show, jujur org nyampah nk nengok…. Pape pn maap lg sekali yer k.emma, semoga akak tabah….. ahakssssssssss….

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1
  91. gigi kayu says:

    dalam kes ni bukan kak emma yang salah…korang ni bodo…yang salah pihak production la…yang sama sebok dok tayang benda t apa hal…tu yang chef wan bagtau…bukan salah peserta atau juri….yang bodo skrg adalah production yang tak pandai menjadikan rancangan ni menarik…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  92. ezi suhaini says:

    nasib baik chef wan..kalau chef ramsey? reality show kan? so that’s the reality to be watched…

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2
    • R says:

      kalo si ramsey tu, kak emma dah kena hempok dgn kuali oleh si ramsey tu…..ramsey tu lg dasat….

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • Anonymous says:

      hmm..u punya mulut pun same je ezi suhaini..ape bezanya pun. cakap je mcm baik..deeds u mcm evil ezi. pretender.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  93. AN says:

    apa malang sungguh nasib chef one nie..sekarang anaknya menipu profile untuk menjadi juri masterchief..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  94. suspicous. says:

    what does she/he is trying to say? And please don’t write in english language if you’re unsure about it, cause, everything revealed when you say it, i mean, when you actually said ‘not even once i merayu2′ what does it mean? Frankly, i dont get it.. Seriously, i dont understand, Is this letter is from you? Or kak emma or whatever? My advice is, dont write something in different language if you actually aren’t sure about it or otherwise everyone will know the truth. Anyways, im not malaysian, i can’t speak malaysia language but i could easily understand it, but this letter, seriously, it took a long time for me to understand it.. Cause the language was mixed and there’s lot of mistakes in its english, that’s why, its hard to understand..

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  95. anonono says:

    sebenar nya surat ni dari kak emma tu sendiri..sbb aku ada baca benda yg sama jugak ditulis oleh kak emma tu sendiri dlm satu group dlm facebook…kantoi disitu

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  96. Senyum says:

    Serius!pd aku Chef Wan ni terlalu bz body orgnya.Lantakla org nak menangis ke apa!Yg dia sbk sgt knp??Kdg2 berckp tu fkrla hati n perasaan org ckit!Klu ye pun dia menangis,dia ada sshkan korg ke??Ingat dgn mengata n mengutuk org tu blh msk syurga ek.Bila kita kehlgn seseorg yg pentg dlm hdp,rs kehlgn n sedih tu akan kekal sampai bila2.Patutnya kita mendoakan yg baik2.Drpd sbk jg tepi kain org,baik tgk kain sendr tu koyak ke tak.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0