Written by AbangNara | October 24th, 2011

Siapa sini tengok MasterChef Malaysia di Astro Ria 104 yang bermula Sabtu lepas? Kalau anda tengok, sila angkat keyboard anda. Abang Nara baru-baru ini sempatlah tengok sebab teruja dengan kehebatan MasterChef Australia sebelum ini. Tengok punya tengok, Abang Nara boleh katakan not bad jugaklah. Cuma ada beberapa kelemahan yang boleh diperbaiki.

master chef wan

Kelemahan-kelemahan yang ingin Abang Nara katakan akhirnya telah pun diucapkan oleh Chef Wan di Facebooknya. Paling Abang Nara setuju sudah tentu kritikan mengenai drama-drama kehidupan yang tak sepatutnya ada. Terasa macam AF la pulak.

master chef wan

master chef wan
master chef wan

Tapi sebenarnya seronok jugak melayan MasterChef nie. Dapatlah jugak teknik mengopek bawang dengan betul. Apa pulak pendapat korang? Best ke tak best MasterChef Malaysia. Untuk makluman, MasterChef Malaysia ke udara setiap Sabtu sehingga Rabu jam 9 malam di Astro Ria.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

162 responses to Pendapat Chef Wan Tentang MasterChef Malaysia

  1. eijaja says:

    setuju dengan chef wan..mmg x best pon..

    0

    0
    • kamariah says:

      btl3…….

      0

      0
      • emmm says:

        masterchef australia terbaik..haha

        0

        0
        • Selitone Cold says:

          Kesilapan diaorang ialah tidak menjemput Chef Wan. Chef Wan ni pengalamannya dah luas. Tersohor di merata dunia. Pada aku, Chef Wan mampu menseimbangkan antara humor dan serius dalam pertandingan ini.

          0

          0
        • katak hitam says:

          rancangan nih mmg bosan. Aku bru tgk smalam. Yg aku tak puas ati sesangat nih sbb ketua judge tu yg perasan strict tak hengat dgn dier punye contestant. Lu hengat ni kelas nak ambek ujian math kew? Heloooo nih rancangan reality tv yg ada ramai viewers tau, jadi judges tuh kenalah tunjuk sifat sporting fun dan bukan mcm pensyarah kat kelas aku tuh. Rasanya astro lebih mementingkan status judges drp kualiti dan personaliti judges dier. Wa tak ambek kesah pon kalo dier punya judges tu ketua penasihat makan diraja ker,chef 7 bintang ke janji wa nak tengok keriangan dan kelucuan disamping stress peserta yg tlibat. Nih tak, aku tengok je judges tu aku dah stress tengok dorang nyer character, serius tak hengat mengalahkan aku nyer profesor yg pling dibenci. Aku try tengok lg mlm nih, kalo tak masyuk gak aku tanak tgk lg. Kecian makcik yg suami koma tuh. Tak gitu gayah?

          0

          0
        • cheftobe says:

          aku xsokong kata katak hitam..kalu nk jd chef,mmg kena blaja straight mcm nie..aku dulu pun chef aku penah baling kek yang aku wat xjd…dgn cara yg straight tu la kita leh cpt blaja..kalu nk lawak2,tgk macam2 aznil je la ye..xpon tgk je rancangan chef wan tu..ingat senang nk jd chef??masterchef lagi la…

          0

          0
        • Katak hitam says:

          Tak betol tuh cheftobe, yg hang keje tuh lain, nih rancangan tv. Mmg betul la kalo waktu hang keje hang kene baling ngan periok sbb hang mmg mangkok pon i ingat. Tapi kalo nak attract org tgk ko nyer tv show pendekatan kene berlainan. Cube hang tgk masterchef australia tak pon dier nyer chef itu mcm…

          0

          0
        • katak itam says:

          woi..nama aku lebih kurang ko. haha aku tak pena tgk lagi masterchef ni..tak best ke? apepun aku suke tengok top chef yg hollywod buat. best!judges klakar at d same time serius n bagi nasihat yg bagus. ;)

          0

          0
        • Suci says:

          Kalau nk bandingkan MC Msia ngan Aust n US mmg jauh beza .. tgk set pun dh hilang selera nk masak kecik nk mampus dh la ada 40 org duk sumbat2 mcm sardin. Pastu sibuk sngt dgn citer2 sedih bila nk mngadap judges sampai merembes air mata..pliss laa masak nye competition pn still nk pakai undi simpati kee ?? anyway gud luck tuk siti aishah budak n9 tu ak selalu beli lauk kt kedai kau bazar ramadhan ampangan lepas…

          0

          0
        • 666 says:

          setahu aku diorang jemput chefwan. cuma chefwan je kot reject sebab ada komitmen lain. kalau tak silap aku la.

          tp aku setuju dgn chefwan. they should take his opinions into consideration. mostly nampak kaku dan kekok and instead of tak sabar nak tgk mcm mastechef us, jadik tak sabar nak tukar channel lain. kalau chef wan join in the 1st place mesti jadik lg best. mmg tak semua chef hebat2 sesuai masuk tv.

          0

          0
        • NuReLLe says:

          agak lah…aku tgok dah macam mengajar kat tv pendidikan kat tv2 masa kecik2 dulu..xde semangat..erkkk

          0

          0
    • anon says:

      appedaa! promo kemain lagi. tengok jaguh kampung lagi bagus (alaaa…yg org kampung lawan masak-masak tu…host dia kak ogy)…harharhar

      0

      0
    • sy sokong chef wan says:

      sebab knp MC Msia ni xbest:
      1) all-scripted-ak rase tiga2 chef tu kaku je bile brcakap.mcm baca skrip.mmg la diakui,chef2 tu bukan celebrity chef mcm Chef Wan ke tp xkn nk serius sepanjang mase.naik stress ak tgk
      2)chef yg rambut belah tgh tu meniru lagak Gordon Ramsay(Masterchef US n Hells Kitchen).sbb ape ak ckp camni sbb die nk buat ala2 garang mcm Gordon.Kelakar pn ad ak tgk.Garang berskrip.
      -anyway,byk lg kelemahan.bukannye kite xsupport program malaysia,tp frust la bile alih2 tgk mcm ni end product die..Promo da bukan main lagi..excited ak tunggu nk tengok masterchef malaysia alih2 xbest langsung..pengacara kaku dan ibarat membaca skrip.adehhh potong stim betul.

      0

      0
    • masterchef best juga. chef wan pun best. mana yang tak betul kita perbaiki sama-sama :)

      0

      0
      • Dean says:

        Betul tu. ape2 pun mesti ade kelemahan..kan bru 1st time..sorry to say, chef wan mmg la bagus, tp aku pun nak remind gak la, kalo nak tegur ke ape ke..elok2 ckit..ni aku bace komen si chef wan tu keje nak hentam n kritik manjang..semua xkena..tau lah die tu dh popular (yelah tu..) tp jgn sampai kate2 tu boleh buat org hilang respect n kate awak tu diva! dgr kate die reject offer, so kenape kalo ko rase show ni kena mantap n sebagainye, ko reject offer n xnak tolong naikkan mutu show ni nape..??? musykil gak aku..ntah2 die ni bengang kot masterchef xoffer die..then canang kat org ko yg reject offer..come on lah..jgn ckp je berapi, tapi xde tindakan..hmm

        0

        0
        • Ziela says:

          Eh si Dean ni..tetiba plak dia yg tercirit.. kikiki I am darn agree with Chef Wan. I believe dia bercakap melalui experience dia. Most of the contestants manjang jer air mata. Boring giler. Sila follow masterchef negara lain.. two thumbs up aku kasi! Kita org mesia jer yg mellow. seriously they seems like full of drama. memang la kita not in their shoes but once they involve themselves dlm reality tv show, they shud know how to control or manage their emotions. dah namanyer competition. tak gitu cik jah???

          0

          0
  2. i love cooking says:

    agree dengan chef wan…. i dah tgk masterchef UK, masterchef America n junior masterchef… bila dinilai masterchef msia lgsg x berbakat dan x boleh tandingi junior masterchef Australia sekalipun… contestant kena igt mereka suma berdepan dengan pertandingan masakn bukannya nyanyian atau lakonan utk menangis.. over happy n sbgainya…. kalau Jamie Oliver tgk pon conpem gelak… it’s ok… ini first time show for msia… next year b prepare for da good impact….

    0

    0
    • infinity says:

      Haha…hari tuh bini aku kan main lagi excited nak tgk MC nih…tiap kali iklan mesti tanya bila siaran dia…bila dah tgk…kejap2 alih channel lain…last2 tak tgk langsung haha…aku pun teruja gak sbnrnya.. tapi bila tgk judges sentiasa serius…makin tak best jer…..Bini aku siap komplen peserta2 pun mcm tak jaga penampilan jerk…haha..ntah apa ntah… bagi aku patutnya diaorg letak seorg host yg mampu ambik suasana dan pakar dalam masakan…tu yg aku hairan nape tak letak Chef Wan je jadi host..Shiela Rusly ker…skurgnya diaorg leh buat suasana kelakar dan rileks..part masa serius leh ler serius..tapi takkan memanjang jer serius… Lagi satu ..biar jadi diri sendiri..jgn kontrol2..reality tv nih org leh jadi nyampah kontrol2 dan dibuat2…. Apa2 pun kita leh bagi peluang kat diaorg beberapa episod…jika tak berubah gak..adalah kes dapur terbakar ..org mengamuk menyampah tgk hahaha….Sian bini aku..

      0

      0
  3. TeruteruBozu says:

    tak best laa… syok lagi junior masterchef australia… walaupun bebudak yg masak…teruja jer aku tngok….

    0

    0
    • ijau says:

      setuju2!!! mmg very amazing tgk junior masterchef tu…even masih kanak2..tp hebat! aku sendirik plak yg rasa tercabar..hahaha

      0

      0
  4. letthem says:

    astro & all the drama.. mmg x dpt di pisahkan..
    stuju that it need a bit of humour.. errmm nape x carik pengacare lain je since the judges x menarik lgsg lah..

    0

    0
  5. tutti fruitti says:

    ish…aku mmg suka klu chef wan nie berhujah….mmg benar belaka…telus dan tepat…Salute kat DCW.Kitorg Malaysia dah bosan arr tgk realiti tv yg nanges2 nie,,,serius…mmg dah bosan….!.

    0

    0
    • Awang says:

      Aku follow Masterchef US dan Aussie, memang jauh ke belakang standard Masterchef Msia. Aku rasa judges nie dah disuruh utk jangan bertindak zalim dgn contestants mcm Gordon Ramsey dok buat tu. Satu lagi, kalau dah bawak nama “Masterchef” tu kan, make sure standard setaraf dgn yang lain, otherwise bagi je nama “Pertandingan Memasak Cik Kiah”.

      Paling tak tahan is all the drama air mata. Apsal every time when it comes to Asian contestants, adaaaaaaaaa je yang tarik diri sbb masalah peribadi. Kalau nak tarik diri, takyah participate at the first place, so that you don’t deprive others of the opportunity to compete. The same thing with “The Biggest Loser Asia” season berapa ntah… pun tarik diri jugak for whatever reason one can think of. Bukan aku nak puji Mat Salleh, semangat diaorang kental. Problem comes and goes tapi tetap gagahkan hati nak bertanding.

      I only manage to watch one episode of Masterchef M’sia, and I don’t think I’ll spare time for it again. I’d rather watch Junior Masterchef Australia, rerun pun rerun lah.

      Jgn pulak lepas nie ada yang kata aku nie tak sokong local industri bagai… If you want our support, ASTRO, you better step up to the plat. Otherwise your rancangan tu jadik program Masterchef Syok Sendiri.

      0

      0
  6. chef win says:

    chef wan xnak kawin lg kewww

    0

    0
  7. Kacang Soya says:

    tengok the kitchen musical lagi best kot?

    0

    0
  8. student bandung says:

    betol dowh..drama habis..masterchef luar negara pon rtakde drama cmni..even helss kitchen pon lagi best..tp takpe la..1st time..but seriously loose the drama..ni bukan pertandingan airmata..kalau nk menang, BE TOUGH!! ni sikit2 nangis penat aih nk nengok…

    0

    0
  9. reena says:

    masterchef malaysia bestt la weh…

    yg x bes nye bile contestants die wat drama…come on la..ni rancangan memasak..kenpa msti ade mcm ala2 AF plak..nangis2, sedih2, x faham………………………….

    astro mmg suke rancangan nangis2 ni…..

    0

    0
  10. Whadda F? says:

    I tengok the first episode. Lepas tu terus taknak tengok dah. Soo disappointing. Memalukan Malaysia. Judges takde karisma as a host, cakap melayu pun tak betul, mendatar ajer. terlalu terikat dgn skrip yg hancur. the script is like a bad TV subtitle. Habiskan makanan anda tu maksudnya makan sampai habis. Patotnye Siapkan masakan anda. Dan banyak lagi la error. Dahla judges bercakap macam robot. Contestant tak confident langsung stock meraih simpati Bersamamu. Down betul laaa…Langsung not at par with Masterchef US or Aussie. Frust giler berbulan-bulan menunggu. Itu ajer end product nyer….

    0

    0
  11. Sitty says:

    yup masterchef malaysia sgt boring. banyak babak lakonan dah mcm drama. ingatkan sonok cam masterchef luar upenye indah kabar dari rupa plak.

    0

    0
  12. sha says:

    yup..agreed tgn DCW. membosankan. punyela semangat nak tgk.. tp br 15 min tgk da rs bosan n xmenarik. judges lgsg xmenarik n xde talent lgsg utk act as a pengkritik. ntahla erk.. rs mcm malu je tgk compared to Junior masterchef lg bgs. contestants pon xpndi nk bcakap. n tlg hentikan drama2 mengarut!!

    0

    0
  13. Sophiea says:

    YG PLG KELAKAR PART KOPEK BAWANG….TOLONGGG LAH MALAYSIA, GET UR OWN IDEA LA..SBB KOPEK BWG TU SEBIJIK2 DIE TIRU MASTERCHEF YG 1ST EDITION TU..PASTU JUDGES PON NK TIRU CARA CAKAP SEMUA MCM JUDGES MASTERCHEF US..LG2 YG RAMBUT HTM BELAH TGH TU, DIE NK TIRU GAYA PRESENT SI GARDON RAMSAY..TLG LA ADA KAN IDENTITI N CARA TERSENDIRI..

    0

    0
    • cayang says:

      haish…korang ni..ada saja tak kena..sampai rambut org pun nk jadi bahan cite…masing2 ada cara masing2…so, respek je la..aku ni pun sgt minat dgn DCW..tapi kalau cara dia yg jenis melawak, sure dia nk org suka cara dia..tapi kalau dah judges tu bukan org yg humor,korang nk diorg tu melawak mcm mana??? mcm DCW nk komen aku terima la gak..ni yg lain2 ni..over sgt sampai rambut org pun nk komen,..apa2 ntah…mcm ni la org melayu…

      0

      0
      • vivi says:

        cayang darling… dier bukan komen about rambut tapi merujuk kepada orang tersebut… If u can, jgn keluarkan statement about bangsa sendiri boleh tak?… Mereka tegur ke arah kebaikan, furthermore, astro bukan kite dpt free.. kene bayar pun…. So, give us what we want to see…

        0

        0
        • cayang says:

          yg pasal rambut tu, point kat “pengkritik2” tambahan ni…apa2 pun, DCW is the best!

          0

          0
        • cayang says:

          takpe la, kita ni nk kritik, biar yg logik n berasas…bab judges tak melawak ke apa ke, tu semua subjektif…kalau dah itu DIRI dia, apa la salah dia…kita boleh kritik, tapi jgn la terlalu mengkritik…apa2 yg jadi, mesti ada kebaikan keburukan..apa2 pun, pk positif je..tak salah kan bg peluang kat sesuatu…chill..

          0

          0
    • myra3320 says:

      fyi, diorang punya basic tests mmg kena ikut format Masterchef kut… nama pun francais program..

      baru 3 episod pun.. kita bagi peluang la sikit…

      0

      0
    • Misterchief says:

      Eyh.. Part kopek bawang adalah sesuatu yg sgt sgt basic utk jadi chef.. Kalau x lepas, baik x payah berangan jd chef apatah lagi masterchef (tajuk je pun sy dh x setuju, patutnya golongan chef/mereka yg dr bidang kulinari yg masuk).. Pergila mana2 tmpt belajar, potong bawang tu la basic nya.. :)

      Tapi sy sendiri pun naik bosan tgk masterchef ni.. 1st time tgk aritu, bosannyaaaa host!! Skema giler.. Nmpk sgt hafal skrip.. Juri jemputan mcm chef zubir & kenny tu ok plak nmpk natural sikit..
      Kalau nk jd chef kene tough/kuat..jgn nk nangis je..muka nk simpatiii je.. Tgk muka wan ahmad ke apa ntah namanya yg pkai kopiah tu, asyik nk nangis sedihhh je.. Dah la lelaki.. Apa lelaki melayu ni mudah nangis ke??
      Hmm.. Lps tgk 3episod ni, agak boring la.. Tp harap2 lps ni judges tu jd lebih natural dan yg lain2 pun nmpk lebih semangt.. Kalau tak, buhbye.. Tgk cinta elysa lg best.. :p

      0

      0
  14. cik tiniey says:

    Saya pun setuju dengan chef wan…

    0

    0
  15. whatever says:

    penuntun dan menuntun?

    0

    0
    • hunny bunny says:

      tulah, chef wan TERsalah eja atau dia memang TAK TAHU eja ‘menonton’ yang sebenar?

      0

      0
      • belian says:

        penuntun kan bahasa dulu2….dia org lama…cam chawan ejaan zaman dulu…zaman skang cawan…:)

        0

        0
        • pink says:

          yeap..stuju..my mom pon kalau spelling masih mantain ejaan cara lama..no big deal..:)

          0

          0
        • cici says:

          kalau mmg dah salah eja tu,salah je la. takkan chef wan tak boleh kena tegur kot…dia je yang boleh kritik orang

          0

          0
        • cicit cicit says:

          cici, habiskan spm dulu baru menyibuk kat sini,fikirn langsung x matang. ke baru nak amik upsr??

          0

          0
      • battygnie says:

        Hahaha.. At least it’s better than the “sms” language yang berleluasa kat sini. Kalau sepatah dua jer takpe ni whole sentence org tulis dlm “sms” format & caps lock plak tu. Pening lah wei nak paham.

        0

        0
  16. amyna says:

    dorg nk tiru style host masterchef lua negara,tp xjadi.. n masa tgk program tu,memang rs cam buang masa je berebut tv dgn hubby…

    0

    0
  17. chek kiah says:

    x berbakat.amek owg lembik mcm kentang lenyek.siap nanges.klu muka hodoh aku trime lg ni ngan perangai buruk.yg bdk penang tu
    jauh lg trbaik junior masterchef.
    hentikan le masterchef msia bangang ni
    ada muka min malik?pasan aku kot

    0

    0
  18. chef two says:

    diorang ni buat program MC ni utk cari chef terbaik @ nak buat kelas memasak? byk slot ‘kelas’ memasak yang basic. asingkan putih telur la, pukul telur putih la… weh, itu aku pun reti……….

    MC : plissss.. i expect more than this!

    0

    0
    • kiwi says:

      mesti la dorg kena wat cmtu mcm potong bawang, asingkan telur sume coz itula basic..if basic dh teror for sure dorg tau memasak.
      tu sebab kena belajar kulinari..
      pape pon kena la sokong Masterchef Malaysia kan? ni kan yg pertama..

      p/s: sedara mara aku xde yg masuk pon dlm MC ni :D

      0

      0
    • sally says:

      yg benda2 gitu acceptable, sbb benda2 basic gitu dlm Masterchef US/Aussie pun ada…my sister-in-law tgh buat culinary degree pun kena belajar kopek bawang etc tu . chef2 yg bertanding ni bkn semua ada degree/dip culinary so mmg kena test la benda2 basic ni, takut nnti dah tgh2 program pun masih ada yg salah cara.

      Pukul2 telur tu pun ada sains dia if im not mistaken, there’s a lot of science behind the basics so i dont really mind if they include that in the show. penonton dpt belajar sama.

      0

      0
  19. cheftobe says:

    tp tu la realiti keje sbgai chef…semua kene tough..mana leh melawak2 kt lam kitchen..even bckp pun xleh sbb kita nk sediakan dish utk org..bkn nk sediakan dish cmpur air liur kita…& the 3 chef tu mmg btul2 chef,bkn selebriti chef yg kena byk bcakap n make humor..tgk la hells kitchen ke,iron chef ke,ade ke dorg lawak2??kemon la..

    0

    0
    • Frinses says:

      Absolutely right.. Memasak kena serious i think dlu chef wan masa blajar pn serious jgk kan..lgpn yg i dgr diorang ni suma bkn ada pengalaman mcm chef2 terpelajar so kna la tegas..kalau msia buat apa2 show pn mesti nk mengata.. Cer kasi sokongan skit. Bangga ngan buatan msia..klu omputih buat show hampas pn korang kata bagus..i think Masterchef Malaysia serious nk mencari chef yg berkualiti..
      Sekian

      0

      0
      • cici says:

        Ya, bagilah sokongan sikit. Kata orang Malaysia. Aku tengok ok je. Jadi sesiapa yang rasa boring whatever, tak payah lah tengok. Banyak lagi siaran lain. Nak lawak tengoklah maharaja lawak mega….tak gitu chef one tu tree?

        0

        0
  20. oren says:

    yups, masukkan ckit humor dalam rancangan MC..tp chef tu kan bkn celebrity, dorg pon ckap ikot skrip..hope episod malam ni best..pape pon, yg layak mmg patot stay, yg xlayak mmg patot kuar..
    yg aku xbole blah, adik beradik dr penang tu…ckp pon cm pelat..sori to say la..huhuhu…

    0

    0
  21. mamee says:

    jgn la nk bnding2kn ngn org luar…!! ngn jaguh kmpong pn kalah!!! ni kn international….. huh!! lupekn je la

    0

    0
  22. yang says:

    tak best…aku cuma tengok 1 episod je…masterchef usa banyak kuarkan F bom tapi takda plak kuar drama camni ari2….judge memang boring n kaku lah….boring..

    0

    0
  23. poru says:

    huhuhu … nice komen but be careful with the words … no one perfect

    0

    0
  24. cik kiah says:

    it’s LOSE not loose.

    0

    0
  25. Suri says:

    Yg US tu Ada gak humor time bile dia ckp, time siyes seme org jd berdebar…tp paling best junior master chef Australia..best apa, lawak pun byk…ok jer, and 1 more..bkn diaorg x jemput DCW tp dia tolak sbb x bole komitmen…

    0

    0
  26. sepah says:

    Macam barwa complaint org nyer show..ko ingt ko nyer show bagus sgt ker chef pondan?

    0

    0
    • khaix19a says:

      dia lmbut jer bkan pondan, lembut2 pun ko ade body mcm dia hahaha

      0

      0
      • sayasukemasak says:

        Kalo pondan, xde kluar 2 org anak siap dah bercucu.. Stupid punya comment.. Bg org yg suke memasak, mmg dcw adalah chef terbaik bg. kami2 yg amatur…

        0

        0
  27. ina says:

    yup…i mmg setuju dgn chef wan..im very excited to wait masterchef malaysia..but, in 10 minit dah bosan..i penah bet dengan husband mesti chef wan yang akan jd one of the judges..tapi x sangka..org lain plk…terlalu serius n bosan…lagi seronok tgk masterchef US n Australia..

    0

    0
  28. minah kepoh says:

    ak tgk masterchef australia diorg sgt enjoy..tp bile tgk masterchef malaysia apesal sedih sangat?? uhuhu..judges very the straight…npe chef wan x jadi judges ek?

    0

    0
  29. Cik Ah says:

    bestlah weyh…cuma bila mai tang babak melodramatik nangis2 bagai nih yang tak berapa nak gemar..so far tak adelah boring sangat..mungkin episod pertama je kot yang nampak boring mgkin sebab chef2 pengacara tuh baru nak menyesuaikan diri..yela..sebelum ni tak penah jadi host…so tak berapa tahu la cmna nak buat humor bagai..releks arr..baru 1,2 episod~

    0

    0
  30. mrs. carlos says:

    mmg tertungu2 masterchef msia. agak dissappointing…cara chef ckp cam control…and kdg2 cam tak clear cara berckp tu…kitchen layout plan ….OUTTTT…especially the color tak vibrant….

    0

    0
  31. zaree wan mohamad says:

    adik beradik penang tu baik sesangat dan tahu menghormati semua orang

    0

    0
  32. Stranger says:

    Chef Wan duduk senyap2 sudahla. Kenapa agresif sgt mengkritik. Merajuk dan kecewa sbb tak jadi juri rancangan ini ke?

    0

    0
    • hotel says:

      ISH KO NI NK MENGOMEN SILA SEMAK FAKTA DULU. KALO KO NK TAU DIELA 1AT CHEF YG DIORANG OFFER UTK JD JURI.. TP SBB DIE DH TERIA JOB JD 1 OF THE JURI UTK RANCANGAN NXT CELEB CHEFF KAT CHANEL AFC KO.. LAGI LUMAYAN KO BAIK DIE TERIMA JOB 2 DARI HANYA BERSIARAN DI ASTRO RIA.. KO TAU X!…

      0

      0
  33. prove it says:

    paling tak ley blah biler ader chef yang menangis? aku ingat drama or audition jer ader scene menangis neh alahai lomah den nengok

    0

    0
  34. Budget says:

    wei kawan ini Malaysia laaa

    0

    0
  35. gordan ramsiy says:

    Tgk Masterchef US & Hell’s Kitchen lagi best. Gordon Ramsay, you’re the man! HEHEHEHE #justsayin

    0

    0
  36. WIFI says:

    Kenapa Chef Wan tu rasa cam bagus je

    0

    0
    • vivi says:

      Sebab dier memang bagus… Kalau dia tak bagus dan tak ada pengalaman he would not say a word abt it…. He gained experience around the world sweetie… Even foreigners recognize his talents…

      0

      0
      • viva says:

        bagus2 die pon ade kelemahannye vivi…bkn die terus naik…die start pon dr zero…beri la peluang pd mereka yg baru belaja….xde org yg dilahirkan terus sempurna…pd cehf wan,jgn riak sgt…bkn sume org suke ngn awk..igt…

        0

        0
  37. nthlaaahh says:

    aku tgk MC td.. ade kelebihan ade kekurangan.. aku peminat chef wan.. tp bg aku chef wan kalau nak kritik pon agak2 la ye.. ade nmpk sikit riak kat situ.. hati2.. itu je nk ckp.. hati2 sbb da nk ke arah riak sikit..

    0

    0
    • chef memen says:

      sokong pdpt nthlaaah..aku rasa ok je MC ni..xdela terok mana..chef wan pon bkn best sgt pn…org melayu ni..suka sgt kritik..padahal diri sendiri pon byk kekurangan..baik layan MC drpd layan progrm realiti nyanyian..apapn,xsbar tunggu Maharaja lwk mega

      0

      0
      • wellss says:

        haha..kinda agree with chef memen..enough with the critics..enough with the drama..its not even can make anyone better..bawa orang buat dosa ada la..we cannot always expect the best..
        ~just enjoy the show..i bet none of you guys here can cook better than those in masterchef malaysia..perhaps chef wan is not even better than the judges??
        ~stop criticize people.ukur baju di badan sendiri..takkan nak bandingkan dgn masterchf australia and masterchef us..
        theres a big difference, of course but be supportive..sebab banyak komen tidak membina lah kita, orang maalysia tidak dapat maju..
        ~no offend though..

        0

        0
  38. chef memen says:

    menyampah gila aku dgn chef wan..bajet pawa sgt la…nasihat aku pd chef wan..da tua2 tu..ubah la perangai skit..suda2 la bmulot longkang..xyah bangga sgt dgn mulot longkang wlpn ati baik..kena ingat..akhirat nnti..nabi kata..ramai org masuk neraka sbb mulutnya….. so pikir2knla…

    0

    0
  39. kuali leper says:

    komen aku….MASTER CHEF TAK BEST…sekian terima kasih

    0

    0
  40. Lagubestbest says:

    Ala.. bia la. Lain program laen caranya. Xkan semua hal masak nak letak chef wan. Hal chef wan.. Bosan juga asyik2 chef wan je kan? Variasi meh. Tapi bab drama tu buanglah sikit, orang dah bosan drama macam AF. kalo nk tgok drama orang tgok soffiya tv3. Kalo xnak tengok masterchef malaysia, icip-icip anis nabilah dalam AFC pun best juga. hehe

    0

    0
  41. Encik K says:

    chef memen slah sorang dari juri kot..rileks la…point yang bagus ambik la..yg tak bagus tak pyh la ambik..

    0

    0
  42. senduk says:

    Judge : Saya rasa kamu perlu…err, tgk skrip jap terlupa..

    0

    0
  43. meeradriana says:

    for information..
    apa yg aq tau..
    org astro bgtahu..
    masterchef just for utk org yg bkn dr chef tetapi org yg minat memasak..
    lain lah topchef..itu untuk chef²..

    0

    0
  44. chefwanlongkang says:

    support la cket rancangan malaysia..yg nk bangga2kan sgt negara omputih 2 watpe..baru bape episod kot da nak hentam abes2…mcm 2 mcm ni pon korg tgk gak…jgn terpengaruh sgt ngn kritikan2 org…yg kritik 2 biaq pi la die kritik,sbb die pk die bgs sgt..kite yg x bgs ni,yg belom tntu pndai msk dok diam2 je tgk..xpyh nk komplen bagai..APTB!

    0

    0
    • insan says:

      Betul tu..tak baik asyik nak cari kesalahan program orang je..mungkin cemburu tak dapat jadi juri..Sudah2 la chef wan..tak baik asyik nak mengata je..kalau rasakan program tu tak berapa bagus atau sebagainya..simpan je atau cakap je di rumah sesaper yg boleh mendegnar. Tak perlu nak publish pada orang ramai..

      0

      0
      • vivi violet vesten says:

        wahai insan yg dikasihi… chef wan bukan cemburu coz tak dipilih sebagai juri,,, he was 1st one that they had offered to become the judge, but due to other commitment he declined… To be honest with u, i’m looking forward for his comment about masterchef Malaysia.. By the way, its just my point of view… no offence…

        0

        0
  45. chafwan says:

    die x dpt kritik kat tv..kat fb pon jadik la..hahaha…ai ai..perasan bagos sgt nk kondem org giler2…xpyh la nk agung2kn sgt negara omputih 2…ko pon dok kat m’sia…baru 1,2 episod nk hentam bagai….

    0

    0
    • setuju says:

      Betul3….tak puas hati la tu tak dpat jadi juri..so kena komen kat fb je la..

      0

      0
    • mia says:

      mgkin dgn kritikan chef wan MC msia akan jd lebih baik, siapa tau? :)

      0

      0
    • At0m~ says:

      Neh la puak2 yg xreti manilai kritikan dr sudut p0sitif.. Ape sempit sgt la pemikiran hang… Bukan mengagung-agungkan.. Yg x elok jgn la ikot. Contohi la perkara yg baik.. Sementara 1,2 episod neh la baek hentam, so sempat la nk improve mane yg kurang.. x kan da terlajak bru nk sedor.. SENGAL!!

      0

      0
    • khaix19a says:

      chef wan bkan nk agung2kan negara omputih…dia just nak MC tu lebih seronok ditonton, dia pun ader pengalaman buat bnda mcm tu kot…ni kna kutuk skit touching baik x pyah buat show. sepatutnya terima kutukan tu untuk jadi lebih baik

      0

      0
      • chafwan says:

        ko la yg sengal atom..positif kejadah 2 kalo nk hentam abes2..kalo nk komen +ve 2 biarla dgn teguran yg elok2..base yg seswai…bkn semcm nk kondem je..siap ckp mulot sy mmg longkang..atas niat ape 2??kalo nk sume perfect g la wat rncngn sndiri.tgk cmne lak ko kene kutok..manela org2 kite x lemah…dek sik kene kutuk je…nk tego biar care yg berhemah….nk cite pasal die je yg bagos…len pdg len belalang la beb..len org len carenye..mane bole sume nk ikot die…

        0

        0
  46. honey says:

    suka tgk top chef kt astro diva 702,baru ade persaingan yang mantop..judge2 depa pun tegas..
    tang sini baru tau sape lawan n kawan masa memasak..

    0

    0
  47. duri.mcm says:

    korang tak tgk lg bnyk lg drama n kejutan y korang xsangka..actually xnk wat drama sebenarnya, but all the xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx y nk make drama utk trik perhatian audience…such a freak kn..becus australia punye xmcm ni pon..kata tiru betol2 dr australia..but horrible da skang… and bile mcm ni, out of this show..so da bole tarik nafas lega… on set n off set sama je..
    F/N: to all the contestant n all the productions team teruskan drama anda semua…tahniah!

    0

    0
  48. pisau belati says:

    hahaha..bnyk lg drama n kejutan. teruskan lg tgk…chilex dulu…judges jng dipersalahkan, becus character n all the way judges punye opinion is frm production team.. n contestant sememangnya pndai berdrama on set or x same je.. tp xsume, ade gk y betol2 jujur dlm masakan… ini bru permulaan, anda harus lihat bnyk lg episod y akan buat anda loya? atau buat anda tutp tv? or sama2 nangis? teruskan la support…

    sebetulnya flow mcm follow tru mca but such a freak bile all the team make decision nk make drama cus nk tarik perhatian audience.. tp to content n production team anda sume silap sbb org da muak…

    F/N: syuhhh! mcm ne xdrama bile sume org on the set mmg saling berdrama antara satu sama laen… tarik nafas lega becus i’m out of this show! bye!

    0

    0
  49. Idi says:

    hari tu Norman ngan Memey kena, ni Masterchef plak…pasni nak komen ape lagi ek? Ustazah pilihan?

    0

    0
  50. ain says:

    yup..betoi kate chef wan…memang masterchef malaysia membosankan…pengacara keras…semua betul2 ikot skrip…ske lagi junior masterchef..

    0

    0
  51. bintanghati says:

    Masterchef membosankan..host cari la yg muda n commercial ckit..judges lg la serious giler nk senyum pun susah..walaupun memasak kena betul n sedap tapi kadang2 perlukan sedikit humor..baru la penonton tak boring..

    0

    0
  52. sayasukamasak says:

    I baru tgk semalam, dan rasa rancangan ni terlalu byk perlu diperbaki. Mmg jumlah penonton pun akan berkurangan sbb sgt dry and no humor… Mana2 MC around the world ade skit humor tp malaysia punya terlampau stiff. Apa yg dcw cakap mmg betul, ini rancangam realiti, diulang REALITI, bukan kelas memasak. Tak perlulah masuk hal peribadi sgt, fokus untuk buat hidangan dan keluarkan talent masing2. Bila dah rancangan ni difracaiskan dr MC yg lan2, maka people tend to compare it with the other version. So kalo org comment, terima je lah.. Kalo tidak, takkan ke manalah rating MC ni.. Btw, dcw mmg ade dioffer utk jadi one of the juri tp dia ade comitment lain, and dia juga pernah jd judge utk afc punya contest dulu.. He’s not rial, he’s telling the truth and sharing his experinces.. Samada nak terima ke tidak jek.. Btw, rancangan ni boleh diteruskan dan boleh diperbaiki l.. Astro, plz take note!

    0

    0
  53. Q says:

    TQ Chef Wan kerana menyuarakan pendapat yang saya pun ingin suarakan. Bagi saya Masterchef Malaysia is too scripted. everything terlalu kaku. As if semua lakonan je. Common la. Its too stiff. When become too stiff its boring. I’m 1000% agree with Chef Wan.

    0

    0
  54. Yana says:

    Saya tak kesah sangat kalau judges tu kaku ke, takda humor ke. bagi saya dorg tu cuma accessories MC. drama bagai tu pun cuma accessory. saya akan terus menonton MC sbb nak tengok kemampuan org2 biasa memasak masakan ala ala chef. teruja sangat. ni, jugdes pulak kena judge!

    0

    0
  55. one more thing, banyak sgt iklan time rancangan tu. sket2 iklan. omg, kan ni astro. kitorg byr tau. asal la nak banyak sgt iklan. lain la kalau free. untuk ASTRO, please la kurangkan iklan tu. kalau tak pun, kurangkan bil ASTRO buley?? :p

    0

    0
    • Larilarulara says:

      Part iklan ni aku sangat2 setuju! Baru tayang 5 minit, dah iklan 10 minit. Aku rasa sebenarnya rancangan tu tak sampai 40 minit pun. Asik2 iklan, asik2 iklan. Spoil je.

      0

      0
  56. AlamHati says:

    salam…

    masterchef memang xbest pun…tgk 1st episod pun bosan…tp very proud tgk keberaniaan rakyat malaysia yang menyertai masterchef…salute dengan diorang punya keberanian untuk serlahkan bakat dan mencabar diri sendiri…

    0

    0
  57. Sy x tau masak says:

    Aku bukan nak cakap ape lah….pertandingan masak baba’s kat tv1 tu lg best…ms tu aku tgk chef zubir pengacara dia…mmg kelakar,sume org kutip tepi jalan je…sume x tau masak…tapi chef zubir mmg ada personality,patutnya amik dia jd judge…or maybe chef ismail ke,chef florence ke….byk apa chef kita yg berpersonaliti hebat2….ni cakap macam ikut skrip je…x tau nak improvise skrip bg menarik….

    0

    0
  58. Lila says:

    betul..saya setuju dgn chef wan..agak membosankan..judges a bit tight and agak bongkak..seolah2 pandai sangat…just be humble, no need to show i-know-it-all face when trying the food. judges memang tak best langsung! tp contestants ..wow! i am in awe…pandai semua masak cuma hiasan kureng la…bravo, keep it up!

    0

    0
  59. dark choc says:

    Couldn’t agree more Awang,

    I’ve stopped watching it. Ckup lah 1 episode aje tgk and rase agak membazir mase and menyampah pon ade. Bukan tanak support local industry, but our local industry nyer standards agak menyedihkan. To me, it’s just not up to Masterchef’s standards..blom lagi masuk pertandingan Vokal yang juga menyedihkan kalau nak compare dengan The Voice.

    0

    0
  60. sokong chef wan says:

    betul ckp chef wan…….x terasa nak nengok masterchefmalaysia….huhuhuhu…:p

    0

    0
  61. Dilakochan says:

    Bukan nk membezakan. Tapi dh terbiasa tgk masterchef australia, us! Bila tgk masterchef msia, terlalu DRAMA sgt! :'( And apa yg dikatakan chefwan tu saya setuju jugak! :D

    0

    0
  62. fnd says:

    Ade sorg judge tu dah mcm prof. agasa (det. conan). pas tu diorg bleh tunjuk contestant tu masak smpi berpeluh2. cam geli je.

    0

    0
  63. tak reti masak says:

    sy tak ada niat nak mengkritik cuma ramai orang salah faham program masterchef ni..

    yang utama, contestants bukan chef hatta tukang masak kat kedai tomyam pun.. dorang tak ada ilmu atau kelayakan untuk jadi chef, cuma yang ada ialah passion dan kreativiti untuk memasak.. sebab itu dorang diuji dari basic..

    tapi sy setuju dengan pendapat beberapa orang.. judges terlalu skema.. bercakap macam ikut skrip.. jadinya dorang nampak macam bagus-bagus je.. sama juga dgn contestants.. cuba berinteraksi macam biasa.. relax jer.. mesti tak kaku.. kalau berbahasa pasar pun apa salahnya.. ada garis panduan ke kena bercakap bahasa baku siap dgn tatabahasa perfect?

    dari segi rancangan, astro tak boleh kedekut nak belanja.. cuba tgk masterchef US.. dia punya bahan-bahan masak kat pantry.. superb.. mana ada maggie cukup rasa.. kalau pakai maggie cukup rasa baik tak payah.. tabur je banyak-banyak abis cerita.. macam mana nak uji dorang punya taste skill cam tu.. pastu siap kena kemas cook station lepas masak? serious? patutnya masa yang diberi untuk masak, means untuk masak la.. kena kemas? memang kelakar..

    hopefully astro teliti balik konsep dorang..

    0

    0
  64. lucifer says:

    chef wan… stfu…!!!

    0

    0
  65. cikin says:

    Dah betol la judges semua tu.. judges dari negara luar pun mang serius time masak.. diorang kalau tak suke memang diorang cakap tak suke.. Maybe kekurangannya just pada Bahasa yang diorang cakap. nampak sangat kekokknya. Mungkin sebab judges dah biasa cakap Bahasa Inggeris masa kerja. bile jadi host/jugde terpaksa pulak cakap bahasa melayu sebab rancangan Malaysia kene guna bahasa kebangsaan. Rasa nya kalau profesional punye Chef kerja kat Dapur yang High Standard memang tak guna Bahasa Melayu. Sebab tu Bahasa Melayu diorang pelik sikit. sepatut nya Judger semua guna je la Bahasa harian biasa macam Masterchef US or Uk or Aus, diorang bukan pakai proper english ponn kan? Nanti biarkan je ada subtitle english tu orang lain boleh baca ape yg diorang cakap.

    0

    0
  66. baby says:

    haahahhaa… mmg kelakar btol lah show nie… yg chef rmbt belah tgh tue mmg sebijik tiru gaya chef Gordon Ramsay.. ape lah… xkan tak de cara tersendiri kot.. sume nk tiru outsider… ape2 pun, masterchef Australia n US terbaikkk!!!

    0

    0
  67. yume says:

    betul tu.. aku ngan mmber naik menyampah bila mak cik tu dok nak sebut gak pasal suami dia yang koma… bukan tak bersimpati tapi agak2 lah… pastu ketua juri pun entah apa-apa je.. semalam tengok dia macam memerli je peserta dari kelantan tu.. alhamdulillah lah… sedangkan dgn peserta Melayu lain x pulak dia sebut mcm tu.. dari gaya bahasa tu dah dpt rasa dia memerli.. pastu nak tegas semacam.. yg masuk tu amatur layanlah macam amatur…ke nak tiru chef ramsay? bukan nak menangkan chef barat tapi chef ramsay tu ada stail dia… ni kaku pastu nak berlagak tegas semacam. ketua juri m/chef australia tu lagi bagus…tegas tapi lembut je menegur peserta.

    dan pada peserta tak perlulah berdrama sangat.. sikit2 cukup. lama2 penonton muaklah tgk.

    pada aku, aku akan terus tengok untuk bg sokongan dan buat2 tak dengar jer ketua juri tu.. bila bab drama2 alih je siaran lain sekejap…hahaha

    p/s: aku dengar chef wan memang dapat offer jadi judge masterchef malaysia ni tapi sebab dia ada komitmen lain dia terpaksa tolak.

    0

    0
  68. aku kesah? says:

    kesian aku xpnh tgk…umah aku xde astro..sape nk sponsor??xlepas duit elaun nk byr astro..lepas byr umah sewa je…sape nk sponsor2?????waaaaaaaaaa

    0

    0
  69. saya dh tgk masterchef malaysia semalam… judges dia mmg spoil .. it’s not that tkleh nk gelak langsung ..tp , mmg boring bila contestant tgh stress and judges plak buat muka toya bertambah2 panas rancangan tuh .. biarlah ade sense of humour sket baru org rasa nk tgk.. nih looks tense jer .. kesian kt contestant .. diaorg tuh bukannya pakar masak .. tp semangat and minat diaorg sgt kuat jadi, tkleh kata diaorg akan main2 bila judges tk serius .. kalu mcm tuh buat ape masuk rancangan nih kan .. bila diaorg msk sesuatu rancangan mcm nih, mksdnya diaorg pun serius tuk berjaya nk jadi seorg tkg masak…

    judges kena lah firm but at the same time kenalah kelakar jugak … astro kena titik beratkan benda2 mcm nih if not penonton cpt busan .. saya tgk smlm judges dia berckp pun skema btl .. mmg nmpk dia hafal skrip .. ckp mcm robot.. haishhh .. tp tkpelah, baru beberapa episode so bglah masa diaorg improve..maybe diaorg pun tk biasa kuar tv… apepun, astro need to do sumthing to make this shows more interesting … coz it is malaysian people yg masak … sgt bangga …

    Whatever pun, all da best to all contestant yg bertanding .. good luck!

    0

    0
  70. Dauspozi says:

    Kalau aku jadi contestant dalam MasterChef tu.. Sumpah rasa stress… Dengan mimik muka Juri bajet garang.. puii.. *tukar channel*

    0

    0
  71. makjemah says:

    okla tu… so far MCM xde la boring sgt..wlpn dh tbiase tgk MC mat saleh punyer, MCM xlah mengecewakan sgt..kredit sbb guna bahasa malaysia sepenuhyer..walaupn judge mmg kaku tp mgk blh dibaiki di masa2 hdpn..

    0

    0
  72. makjemah says:

    okla tu… so far MCM xde la boring sgt..wlpn dh tbiase tgk MC mat saleh punyer, MCM xlah mengecewakan sgt..kredit sbb guna bahasa malaysia sepenuhyer..

    0

    0
  73. ad_hoc says:

    xtau kenapa. maaflah…. tgk kebanyakan muka peserta terlalu ‘berlakon’… sampai menyampah tengok

    0

    0
  74. nuna says:

    malaysia punya tv kalo nak copycat dari oversea nya show mmg mcm hampeh la…tu la kalo aku tgk show dr luar tiba2 tv malaysia pun nk wt mcm tu, aku malas layan…bknnya nk kodem show negara sendiri, tp agak2 la..sorry ya

    0

    0
    • masmono says:

      biasala..boleh katakan semua program realiti kat malaysia ni copypaste dari luar..so nk harapkn lebih2 xleh la kn..tapi ok jgk la MC ni daripada Vokal kat tv3..nk tgelak je aku tgk..keh3

      0

      0
  75. papejelah says:

    ala..papejelah…tak reti kopek bawang tapi masak sedap pun org jamah juga…yg penting sedapppppppp…

    0

    0
  76. yaya says:

    bosan tahap maximum! Promo lebih-lebih. Amek la chef selebriti, ni amek chef tak pernah masuk tv. Memang la hambaaarrr…..

    skrip malam direct translate from skrip mc US & oz aje. Sudahnye canggung…

    0

    0
    • yaya says:

      oh ya, contestants kenapala serabai macam kucing baru beranakkkk!!!! omak aihhhhh….muka minyak2 semua. Eiiiii…

      0

      0
  77. simple as that says:

    sepatutnya chef wan yang jadi juri ..
    baru gempak …
    biarlah chef wan mulut ‘berbisa’ lau bagi kritikan lagi bagus ..
    biar contestants boleh improve lagi …

    0

    0
  78. Chef Won says:

    Best aje aku tengok Masterchef Malaysia, x bosan pun… memang ada kelemahan sana sini, tapi x de ar sampai x boleh blah mcm ramai kat sini yg kata……Ntah2 tengok pun tidak diaorg ni….orang Malaysia sejak dulu ada sindrom/mentaliti ‘Imperialisme’/terjajah— pandang rendah pada semua benda buatan tempatan/ MADE IN MALAYSIA…Sokong ar sikit org tempatan, x suka apa susah alih jek saluran.

    0

    0
    • lebilebu says:

      aku pun follow masterchef – us, australia, junior masterchef australia, selain tu topchef- hells kitchen dan segala yang berkaitan yang masak-masak tu la, pada aku masterchef malaysia ok la jugak, tp kalau nak di bandingkan dengan masterchef dan rancangan yang lain memang agak jauh ketinggalan ada kelemahan. tapi ape-ape pun macam chef won ckp tu aku memang sokong sangat. sesekali kita ni kena la sokong produk tempatan. kalau tak kita yang sokong sape lagi nak sokong produk kita kan, orang kita memang selalu sangat nak kutuk/kritik dan segala yang berkaitan sedangkan cuba kalau korang buat ada ke sampai tahap macam tu..? kalau asyik fikiran negatif je memang kita tak dapat nak maju…peace no war

      0

      0
  79. botak says:

    Best je, suka dengan juri juri yang tak merapu ataupun aik asik nak kutuk orang lain tax bagus….

    0

    0
  80. akupenonton says:

    betul apa yg chef wan cakap. masterchef malaysia a lil boring. pastu juri2 dia mcm awkward sangt. rasa nak tergelak pun ada. bgi kita yg menuntun ni.

    0

    0
  81. chef wan laser says:

    ala biase la ngn chef yg sorg ni..ade je yg xkene pd die…2 x btol,ni xbtol…da x laku kot,xde org nk pnggl da,2 yg meroyan semcm 2…mase memey ngn c norman 2 kawin pon die sebok nk kondem,walhal xde pon pkai duit die 1 sen pon,ni rncngn ni plak..pasni tah pape lg la yg die nk komplen..mcm la bgos sgt…jg je la diri ko ngn ank2 ko 2…kang kalo ank ko wat malu baru tau…x abes2 nk kondem org…ustazah pilihan ko x n kondem?

    0

    0
    • Kelaaaaas Kau Yah says:

      Apa rasa kita kalau
      Jemput tetamu dtg kenduri anak kita
      Tetiba tetamu yg kita jemput
      Dok mengutuk, mengata, menghina
      Kenduri perkahwinan anak2 kita
      ApA rasa

      0

      0
  82. Sy bkn juri MC says:

    ye betol…bole nak bg pendapat..tp ape slhnye chef wan tegur dgn care yg betol dan tak perlu bandingkan diri die dgn org lain…bg peluang pd mereka yg baru nk belajar 2..

    0

    0
  83. Cik Lala says:

    Copy dari comment salah satu status chef wan ni.. For those yang meng-iyakan tanpa berfikir panjang, lepas tu bagi tomahan yang menyakitkan, so bad, tanggung dosa kering ye? Ini comment dari ANAK YANG MAKCIK YANG KORANG SANGKA BERDRAMA NI.. I give +Infinity untuk comment ini..

    ***
    oh my, Chef Wan?! seriously? xsangka you would post something like this. ‘drama2 suami coma?’ fyi, THAT IS MY MOM you are talking about. and dia bukan nak menagih simpati but just want to share her story of her family. for 5 years since my dad was in coma xpernah sekali pun die mintak simpati from anybody. you think die buat mcmtu nak biar orang kesian kat die and let her win MCM? that is where you are WRONG ! she is very talented when it comes to food. might be more talented than you i might say. just imagine if you were in my mum’s place and people (like you) say that to you. what would you feel then? seriously, i respect you as a professional chef. watch your show, bought your books. but sad….. never thought you would post something like this in public. Dont crush other people’s dream. maybe 1 day if it happens to you, i would say ‘DRAMA JE TU’. Sad…….. to all those yg agree dgn chef wan, well fyi, my mum tarik diri because while she was still in MCM, my dad was very ill. she was by his side till my dad passed away. and then she decide to quit MCM. is tht wht you cll drama? Well whatever then. thnks fr posting this anyway. sorry to say ….i am very sad……. thnk you Chef Wan. :)

    p/s ; to people yg comment2 ni, kalau xsuka MCM xpyah la buang masa anda tgk rancangan ni cause anda cuma dapat dosa mengata orang. kalau nak bg pndangan pun cakap la elok2 so tht you xmenyakitkn hati org lain expecially mereka yg terlibat dgn rancangan ni. peace people.

    && to LV HNY, mmg la bukan af ni rancangan masak for amatures. buat ape nk compare. tsk tsk.
    to SITI HAJAR FATIMAH ; whatvever okay? :)
    & lastly to NURUL AIN ; anda xde suami ke? if you do, if suami you yg coma what would you feel. very sad right knowing someone would say something like this.
    sorry people but since you can say that to my mum, guess i pun blh cakap whtever i wnt right? have some RESPECT people. my father baru passed away. what a terrible thing to say. thnks and have a nice day ! to those people yg nk hentam i after this well, i dont care. please think again. if you suffer what my family hv gone through all these years, you might know how i feel.

    0

    0
    • Kelaaaaas Kau Yah says:

      Padan muka Chef Wan
      Menjak akhir ini cam bagus je
      Suka komen dan kutuk org lain
      Mulut laser

      0

      0
    • Chef Won says:

      Aku bangga anak tempatan mcm Chef Wan yg berjaya dlm bidang dia sampai tersohor kat luar negara & x malu mengaku mmg aku peminat dia…tapi aku x berbangga sangat dengan cara Chef Wan akhir2 ni yg paparkan kritikan/pendapat melampau dia kat laman sosial secara terbuka. Chef Wan mmg bagus, hebat & terkenal tapi itu bukan lesen bagi dia perlekehkan sesiapa yg dia rasa nak komen sesuka hati, apalagi nak kritik brlebihan mengatakan itu x berbakat, itu x berguna, ini bosan, ini x bagus—dan lepas tu nak bandingkan pula dengan pengalaman2 hebat & kehandalan dia— rasa mcm dia nak berbangga ngan diri sndiri& menunjuk2 jek kehebatan—Kelakuan dia sedikit sebanyak jejaskan reputasi dia sndiri atau kata mudah X COOL langsung. Chef Wan x perlu gimik murahan ini semua,…mmg ar fb page dia sekati ar dia nak buat ape pun dia suka,…tapi kalo dia lebih rileks jek dngan beri pandangan lebih berhemah, kritikan bukan bersifat peribadi/bias, teguran membina bukan mengutuk atau paling tidak tips/nasihat bkan ke org ramai mcm kita ni lebih respect & segan dgn kredibiliti Chef Wan dan x de ar org bace terasa hati especially family members yg disentuh. Terbuka/ Freedom of speech kena ada had & batasan, kalo x jadi ar macam kat US, lukis presiden jadi kartun anjing letak dlm paper/fb pun org x marah & ketawa suka.

      0

      0
      • Ziela says:

        oh dear.. for this part. you shud think profesionally.. kalau kat ofis cenggini.. sure dah kene sound dgn boss agaknyer.. aku rasa bukan chef wan tak simpati but hey.. u shud be profesional. ini adalah competition n thats unfair for others. let by gone be by gone. jgn asyik nak menghentam org. blh jadi kaya ker? blh naik pangkat ker? tambah dosa aku rasa ada la. -my 2 cents opi-

        0

        0
  84. loli says:

    alahai si chef wan ni sjak bilelah pndai jadi penggosip..lately mulut tu terlalu pedas..sume nk di kritik cm dh perfect sgt… patot support bkn dok hentam org je..umor dh bape dh tu? kalah azwan ali dah… ckp jela tercabar sb die pon chef jugak..haiyooo….

    0

    0
  85. kunfayakun says:

    apebenda la ko ni chef wan… wat la mengucap sikit… asik nak mengritik je… mcm ko perfect sgt…..

    0

    0
  86. KUYOM says:

    1) PESERTA MACAM BARU NAK BELAJAR MEMASAK….INIKAN PERTANDINGAN MASTER CHEF MESTILAH SEKURANG KURANGNYA DAN ADA BASIC..

    2) JURI TERLALU SANTAI DAN MEMBOSANKAN..PATUT LANTIK CELEBRITY CHEF SEPERTI CHEF ZAM,CHEF ISMAIL,CHEF WAN MUNGKIN TERLALU SIBUK DAN BAYARAN PUN MUNGKIN TERLALU TINGGI.

    0

    0
  87. jaja says:

    Show yg sngt2 booriing. first episod tngok 10 minit da tukar channel lain.

    0

    0
  88. esha says:

    i tgk masterchef dr ahad smpai smlm nye episod. tu pun jap2 tukar channel, jap2 tukar channel sbb sgt2 dull la.. mcm xde sesuatu yg menarik utk kite trus tgk rncangan tu.. i lagi suke layan junior masterchef.. kecik2 lg tp talented.. yg kat MC m’sia ni, alahai.. mmg la MC ni hanye utk org yg xde background psl kulinari, memasak bagai secara professional tp xkan dlm rmai2 yg pg audition, ni je yg layak? bkn nk compare MC US, Aussie & UK dgn MC M’sia, tp t’lalu obvious yg kite jauh ketinggalan ke blkg.. pastu psl penampilan contestant, mmg mcm tu ke korg pkai ble kat dapur?.. mmg la tau kuar tv tp cube la pkai sesuatu yg sesuai utk memasak.. bkn sume la yg mcm tu tp rs ada yg dress up melebih2.. drama tu tok sah ckp la.. cket2 nanges.. kot la si ramsey gordon tu yg jd judge kat MC msia ni, igt dia heran kalo korg menanges?.. hmm.. awal2 lg la dihalaunye kluar.. mmg dah kate keje chef ni mesti tough & kuat semangat, jgn la sket2 nk meleleh je.. nk tgk pun menyampah.. judge pun jgn la ikut skrip sgt.. letih nk tggu korg abis ckap.. t’lalu stereotype.. buat rileks dah.. that’s my opinion la..

    0

    0
  89. kiki pemalu says:

    too scripted.. might be the chefs tak biasa lagi dengan kamera kot.. hopefully, lepas n they will be more santai n can gain more interest from the audience.. harap2nya la…
    kenapa chef wan tak dijemput? kalau melihat kepada siri masterchef overseas.. chef yang hebat2 akan dijemput untuk menjadi chef jemputan.. chef2 n akan menilai masakan chef yang amatur n.. rasa2 nyer, chef wan n akan djemput kendian, juga sebagai chef jemputan as dia je yang buat masa n chef yang terkenal kat m’sia n..

    0

    0
  90. FIEDODIDO says:

    hahahaha… so boringgggggggggggg rancgn ne.. aku pnye a tggu2 nk tgk.. last2 cam shit!!!!!!!!!!. boring gler tgk judge n cntestnt die… personaliti xde lgsung… klu kat rstoran tau chef2 mcm 2 msak..mau ada yg xnk mkn kot… lg satu asyk nk nangs je… ak elah…ne bukn AF la nk nangs2…
    mmg mggu lpas for d last time a aku tgk..
    tgk junior MC ausie lg better!!!!!!!!!

    0

    0
  91. Laila says:

    Komen Chef Wan memang sangat membina dan betul. Junior Master Chef Australia is much much better than Master Chef Malaysia. The 3 judges/host tu sangat boring ok!

    0

    0
  92. cempaka says:

    oh please la dearest chef wan..although you have been all around the world, your English still sucks..i can understand if your grammar sucks but your spelling sucks even more!gosh!what an embarrassment…anyhow, he cannot simply judge the contestant just by watching the show..he should try putting himself in the shoes of kak emma..YEAH, we understand that you are a professional chef, but please have some humanity in yourself..that’s all =)

    0

    0
  93. green says:

    yg xsuke tu xpyhlaa tgok..kecoh btol

    0

    0
  94. meena says:

    mmg kesian jg ngan contestant ni tu tapi astro yang patut d salahkan sb masukkan cerita peribadi..chef wan giving opinion n kalo org x bleh terima suka hati korang laaa..it true no humor mcm mana nak tarik org tgk..keras jer citernyer.

    0

    0
  95. MIE says:

    letak lar sorg pngacara~~~ kn best skit.. sbb yg chef2 uh keras sgt kot… then btol larh chef1 ckap.. bosan skit.. cos rsenye phak astro tuh sndri kne bt somthing creative lor..

    0

    0
  96. XYZ says:

    Nothing is perfect..first time programme ni dibuat diMalaysia…pastinya tidak akan sebagus MC luar negara..Malaysia MC still learning and i think they will try to improving..we should give support not just complaining..give them chance..this just beginner.. Bukan kita sahaja yang membaca komen2 ni malah mereka yang terlibat and ahli keluarga mereka mungkin ini akan menyentuh perasaan mereka…come on la..macam mane nak maju jika asik dihina bukan dipuji..at least they try to do something new for us..i know we pay for it..but we must give them chance,,”isn’t its weird how people talk shit about u,when the only thing they actually know about u is ur name..”

    0

    0
  97. aini says:

    ape lah korang ni nk mangutuk program MC m’sia ni..nk banding2kan plak ngan MC luar..ni kan 1st time rancangan ni kluar,mmg la ada kekurangan dan kelebihannye..yg duk kutuk judges 2,diri sendiri perfect sgt ke..cuba klu korang yg kene ntah2 lg kaku..diorg 2 bukannye biasa duk depan kamera cam chef wan 2..

    0

    0
  98. adoyai says:

    tak jemput chef wan lagi bagus! kepala korok macam tu, it’s a god damn professional contest, bukan contest RAJA LAWAK. kau tak kerja kat dapur restoran apa kau tau? ada chef kat restoran masa kelam kabut peak time sumbat carrot dalam hidung to ‘break the ice’?

    ada tengok bourdain, ramsey, ripert or even boulud buat lawak masa tengah masak? witty comments yes, macam chef yahya, tapi takdelah terkinja2. bourdain pun cakap menyampah dengan chef wan bila dijemput join episod no reservation.

    suka tak suka, itu hak kau. aku suka, aku tak rasa bosan. suruh chef wan raja lawak tu tengok masterchef negara lain dulu baru nak komen2.

    dia nak keluar episod kalau ‘cannot be himself’? keluarla..acara memasak dia kat MPH dulu pun aku tengok jadi angin. masak berdiva sangat.

    0

    0