Written by Bella | April 7th, 2016

Sejak mula bersiaran, rancangan Clever Girl Malaysia mendapat kecaman dan kritikan hebat daripada penonton. Ramai menyifatkan gadis-gadis didalam program berkenaan tidak mampu menunjukkan kepintaran mereka meskipun diajukan dengan soalan yang agak mudah.

Buat peserta Clever Girl yang berasal daripada Sabah iaitu Sarah, beliau sama sekali tidak menyalahkan mereka yang mengkritik program berkenaan, malah Sarah sangat terbuka menerima komen daripada orang ramai kerana beliau menganggap cara itu dapat membuatkan peserta memperbaiki diri masing-masing.

Saya tidak boleh menghalang orang ramai untuk berkata perkara negatif mengenai program ini. Namun, sebagai peserta kami mengalami tekanan apabila ada yang tidak dapat membiasakan diri berdepan dengan program yang disiarkan secara langsung.

Saya yakin semua peserta gementar sehingga ada yang hilang fokus dan tersalah menjawab soalan walaupun soalan yang diberikan kadang-kadang mudah.

Untuk makluman semua, Sarah antara peserta paling menyerlah apabila menjadi pemenang mingguan selama tiga minggu berturut-turut.

Menerusi kemenangan itu Sarah menerima RM1,000 dan satu imuniti yang melayakkannya kekal pada minggu depan biarpun gagal menjawab soalan.

Sumber Berita : Harian Metro

37 responses to Sarah Clever Girl Malaysia Terbuka Dengan Teguran Netizen

  1. bvbcmzxm,jsd says:

    OKAY BAH KALAU KAU!

    0

    0
    • kak nam says:

      dia ni nampak betul2 cleber gurl. yg lain…sendu. tekan buzzer pun terhegeh-hegeh. lembap nya ….rasa mcm nk tampar.

      0

      0
  2. Anonymous says:

    Ntah la saraa.. Aku tgk clever girl ni episod pertama je.. Dh mcm cite pop kuiz dulu2.. Terus aku x tgk dh.. Bosan..

    0

    0
  3. gadis sarawak says:

    this girl mmg clever…like sarah from sabah..we are 1borneo

    0

    0
  4. gadis sarawak says:

    this girl mmg clever..like sarah from sabah..we are 1borneo

    0

    0
  5. Muak says:

    Nak jadi clever girl mmg kena tahulah biasakan,sesuaikan diri kat tempat mana pun awak diletak. Walau kat dalam hutan sekalipun, bukan setakat dr buku dan pengetahuan am saja kena tau utk jd clever girl. Cara nak survived pun kena cekap juga.dah tahu siaran langsung, kena pandai2 la utk biasakan diri sendiri. Tlgla jangan kasi alasan bodoh.

    0

    0
  6. Anonymous says:

    kisah clever girl yg tak clever langsung…ngarut je..Dik baik kau tunjuk bakat kelas baca quran atas tu…ni ngan aurat tak tutup,dengan gedik gediknya,ngan soalan mudah pun tak dapat jawap,ni rancangan yg cuba menonjolkan kebodohan wanita akhir zaman sebenarnya dik.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Kalau x suka tgk org x tutup aura, apa kata awak tutup tv, tutup semua akaun sosial media, kurung dalam bilik, baca la Quran. Ok? :)

      0

      0
    • Anonymous says:

      bajet ustat/ustajah celup mulut busuk mengata orang lepas tu selit ayat ugama?

      sudahlah dik, org dah tau spesis2 mcm kau ni…

      0

      0
  7. cikyah says:

    dah la markah lain2 . apa jadah. dr awl x jwb pape. tiba2 ada soklan markah 100. kbtln ko cpt tekan buzzer, ko jwb btl. dpt la ko 100. yg lain jwb smpai 5,6 soklan tp markah 1 soklan 10 je. haha. tu pn dh ckp clever. so stupid la sape bt format program ni. sama gak ngan peserta. bimbo je sume

    0

    0
    • akulah aku says:

      Setuju dengan komen cikyah. Mula-mula sarah ni dapat 5 je. lepas jawab soalan markah bonus, terus dapat 105. Sedangkan peserta lain, gigih kumpul markah. macam tak fair je format macam ni.

      0

      0
  8. clever says:

    bikin malu je ikut rcgn mcm ni..teserlah ketidakpintaran..

    0

    0
  9. hasya says:

    yeke…ak rase mcm susah je soalan dia….cuba komenter2 ats tlong jwb soalan2 kuiz tu….entah2 terkecing dlm kain

    0

    0
    • Anonymous says:

      Aku rasa yg betul episode 1 je. Lps teruk kena bash episode 1 yg gugurlnya semua tak clevee, episode lain semua scripted. Berlakon je. Dah siap2 tahu jawapan. Biasalah… Nak jaga hati org borneo. Bagi la Sabahan wins. Mcm reality shows yg lain. Nasib baik aku tgk 1st episode je… Bosan habis. Semua kontrol gincu.

      0

      1
  10. miss kanye east says:

    rasanya program ni tak perlu guna nama negeri2 dalam Malaysia…. seolah2 negeri tu pulak yang failed padahal benda ni atas peserta tu sendiri . Much better lah kalau guna nama peserta jer… x perlu guna nama negeri bagai .

    0

    0
  11. cikikaka says:

    sarah ni mmg nampak clever nk compare lain. cara dia jawab tu mmg tak nampak hentam & nampak mmg dia tau jawapan tu. soalan mase mggu 1st tu kira senang lagi. mggu lepas dah start susah soalan dia. aku yg kat umah pun x leh nak jawab. huhu.

    #akubukanorangsabah

    0

    0
    • zan says:

      dia jawab satu soalan ja minggu lepas.. terus menang..aiyoo bodoh nya…

      0

      0
      • cikia says:

        cuba ko tgk blk mggu lepas punye. byk soalan dia jawab. soalan yg markah 100 tu mmg la dia jawab. tak campur lg sebelum2 tu. klu dah hati tu dengki dgn org mmg dengki lah smpai bile2.

        0

        0
  12. Meroyan.... says:

    Hi uolz…
    Ntah kenapa tiba2 petang ni teringat semua saat2 manis
    Jejariruncing dan Apek….Semoga mereka bahagia…
    Suka tengok diorg bersama dulu…

    0

    0
  13. Anonymous says:

    Minggu lepas tentang soalan sila berikan Nombor Perdana yang betul mengikut turutan. Salah seorang peserta memberikan jawapan yang tepat iaitu bermula no. “2” dan seterusnya. Pengacara mengumumkan jawapannya salah walhal
    1.Nombor Perdana nombor positif
    2.lebih besar daripada 1
    3.hanya boleh dibahagi dengan nombor 1
    4.hanya boleh dibahagi dengan nombornya sendiri sahaja.

    Sebagai info tambahan, terdapat 25 nombor perdana dari nombor 1 hingga 100. Nombor-nombor tersebut adalah :

    2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 53, 59, 61, 67, 71, 73, 79, 83, 89 dan 97

    Diharap penganjur program Clever Girl perlu membuat semakan bagi setiap soalan dan jawapan agar tidak memberikan kemusykilan kepada sesiapa yang menonton program berkenaan.

    0

    0
  14. periuk says:

    program ni terlalu hambar. semua pon kayu/kaku.

    Bagi soklan xglobal. program ni lebih pentingkan rupe. sebb tu soklan sume senang2. tu pon derang xleh jawab.

    kecantikan berkadar tidak langsung dengan kepintaran.

    0

    0
  15. Anonymous says:

    susah jugak soalan nya. ada byk yg aku sendiri x pasti. tapi peserta dr sabah ni mmg laju tangan dia. memang x memalukan. tahniahhhhh.

    0

    0
  16. Rasdam Mewangi says:

    Terbaik Sarah! Keep it up Sarah!

    0

    0
  17. Ibu says:

    kami ingat kot masa episode awal2 je yg jawab2 soklan lepas tu kot ada buat konsep lain uji kepandaian masing2, macam settlekan puzzle ka, buat apa2 test/presentation in group ka etc ka, sbb kalau takat jawab soalan mcm rancangan kuiz biasa ja

    0

    0
  18. Omegakatapilamuamuataiii says:

    Daripada mau cakap baik buruk lebih baik jaga hal masing2..bukan duit kamu juga yg keluar bayar dorang ni..
    Orang zaman sekarang semua kalah ustaz dan ustaza lah..Tuhan marah kamu mengadili..orang menang pun mau sibuk..kalau x suka jgn tgklah..berdosa tau membebel2, yg tiada2..
    Kalau kamu clever sgt sampai x puas hatilah apalah..sy tanya kamurang..tanah asal dari mana?na..jangan sibuk membebel cakap itu ni semua x betul.x baik..diri sendiri tu pun bknnya baik sgt..blm tentu masuk syurgalah oii..

    0

    0
  19. Bdk kl says:

    Sgt class komen awk omega..haha..program ni actually really good..atleast blh tmbh knowledge audiens. But sometimes x masuk akal bila soalan yg too easy..ada yg x leh jwb..

    0

    0
  20. Abcde says:

    Clever Girl ni bagus. Sebab yang tgk pun boleh uji kepintaran masing-masing. Tapi biasalah, kita duduk depan TV, diorg lak kat atas pentas tu punyalah nerves. Macam masuk bilik peksa, kita tahu benda tu, tapi sebab nerves kkdg kita terlupa terus. Org kita bila ada cerita hiburan ngamuk, bila ada cerita pendidikan mcm ni pun nk kecam. Puiii…

    0

    0
  21. KelateSays says:

    that why la klu nk msuk program realiti tv kena siap sedia spya x nervous. Dh tau cpt nervous jgn la masok..

    0

    0
  22. j says:

    sorry to say sarah dari sabah ni sombong dan berlagak..klu mng clever girl ni x bermaksud kamu tu clever ya..

    0

    0
    • Eh kau! says:

      Macam mana kau tau di sombong berlagak?Eh kau ni mcm pernah duduk bawak ketiak dia je. Kau ni la spesis judgemental keyboard warrior yg hny tahu menilai luaran.

      0

      0
  23. qar says:

    Iye mcm kau tau sarah Sabah ni sombong??

    0

    0
  24. jeffry says:

    hye sarah…sya harap ko kena serap blik clever girl

    0

    0
  25. Much thanks! It is definitely an astonishing internet site!.

    0

    0