Written by AbangNara | December 19th, 2014

Nabil Ahmad dan AC Mizal merupakan pengacara yang semakin diminati sejak kebelakangan ini. Nabil dengan program MeLETOP sementara AC Mizal dengan program seperti Maharaja Lawak Mega serta Sembang Teh Tarik. Kedua-duanya mempunyai keistimewaan tersendiri dan sering berlawak untuk menggamatkan lagi suasana. Susulan kontroversi kenyataan Awal Ashaari mengenai nasib pengacara serius, Nabil dan AC Mizal tampil memberi pandangan mengenai isu ini.

ac mizal

Abang Nara tertarik dengan kata-kata yang diluahkan oleh Nabil. Memang bijak sungguh kenyataan yang dikeluarkan. Kata Nabil:-

Golongan pelawak bukannya merampas rezeki orang kerana rezeki itu diberikan oleh Allah. Saya bersyukur kerana golongan pelawak telah diangkat ke satu tahap yang lebih tinggi selain membuat orang ketawa sahaja. Harus diingat tugas pelawak bukan mudah.

Permintaan terhadap pengacara majlis cukup tinggi. Bayangkan, kadangkala saya terpaksa tolak tawaran kepada orang lain. Jadi, golongan pelawak bukanlah penutup periuk nasi golongan pengacara serius. Jika tidak mahu rasa ketinggalan, pengacara serius harus belajar membuat lawak.

Jangan mengeluarkan kenyataan yang mencerminkan kelemahan diri sendiri. Contoh pengacara serius yang berjaya, Datuk Mahadzir Lokman, beliau kekal bertahan walaupun beratus pengacara baharu yang muncul kerana beliau boleh bertutur banyak bahasa selain bahasa Melayu dan Inggeris.

Jika mahu jadi sepertinya, harus ada peningkatan dalam diri selain hanya tahu bercakap sahaja. Kami pelawak tidak terjejas dengan kenyataan dikeluarkan pengacara tersebut.

AC Mizal juga mengeluarkan pendapat yang agak bernas mengenai isu ini. Kata AC:-

Saya bukan pelawak tetapi saya pengacara yang sering membuat lawak apabila mengendalikan sesebuah program turut terasa tempias kenyataan tersebut. Tidak wajar untuk kita mempertikaikan rezeki orang lain. Ya, saya mengaku sekarang trend pelawak menjadi pengacara kerana itu kehendak pasaran semasa.

Pelawak yang tiada asas menjadi pengacara harus belajar bagaimana untuk mengendalikan sebuah majlis. Begitu juga dengan saya, untuk menghiburkan penonton, selain menjalankan tugas hakiki sebagai pengacara supaya majlis berjalan lancar, saya juga berlawak sekali-sekala supaya penonton tidak bosan dan tertarik dengan cara penyampaian saya.

Saya sudah berusia 42 tahun tetapi masih terkinja-kinja di atas pentas, bukan saya suka-suka tetapi itulah kehendak penonton program yang saya kendalikan. Saya bagi contoh, jika trend tahun depan meminta pengacara menangis sambil bercakap, saya akan menangis (ketawa).

ac mizal

Apa pun Abang Nara rasa kenyataan yang dikeluarkan oleh AC Mizal dan Nabil Ahmad ini adalah sebelum Awal Ashaari mengeluarkan penjelasan lanjut mengenai kontroversi ini. Rasanya selepas ini tak perlulah kita berbicara mengenai isu ini. Rezeki masing-masing. Bak kata Nabil, kerja sebagai pengacara memang banyak. Nak tak nak je kita ambil. So jangan gaduh-gaduh. Berusaha lebih keras. Insya Allah pasti akan berjaya. Amin. Sumber Kosmo.

P.S: Lelaki enggan lepaskan pelukan terhadap mayat isteri

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

32 responses to Pelawak Bukan Perampas Rezeki Orang – Nabil & AC Mizal

  1. Anon says:

    padan muka Awal poyos.

    0

    0
    • Bedah says:

      “Jangan mengeluarkan kenyataan yang mencerminkan kelemahan diri sendiri. ”
      2 thumbs up Nabil…

      0

      0
      • Riang Alana says:

        maka ber LARA lah awal..

        Saya cadangkan agar Awal try memohon sebagai pembaca berita pula.. setakat ini pembaca berita masih belum dikehandaki untuk membuat lawak sambil baca berita.
        mungkin itu lebih sesuai dengan Awal yg ke “konon” nye suka benda yg serius kan..

        Atau mungkin memohon sbg pengacara Bersama Mu or 999.. itu pun klau Awal ada krateria tersebut lah..
        masalahnye Awal ni nak kata lawak pun tidak, nak kata serius pun tidak..

        0

        0
        • Mira says:

          Aku memang minat Nabil sebagai pelawak dan Pengacara dalam Meletop… Tapi bila dia mengacarakan Gegar Vaganza, sorry to say, Nabil you sangat tidak profesional apabila acapkali memotong cakap juri Datuk Ramli, Datuk Katty,

          Bukan setakat juri je kadang2 peserta Gegar Vaganza pon kena… baru je nak cakap, kau dah potong line, kalau tak silap aku waktu Minggu 4 kau potong cakap Adilla sampai si Adilla tu jadi lupa benda yang dia nak cakap… Potong cakap sampai melalut jadinya…

          Mula2 pada aku mmg la kelakar.. tapi lama kelamaan bila dah makin kerap kau buat mcm tu, aku nampak kau mcm biadap pulak… STOP doing that Nabil!!! Aku harap sgt2 mana2 Pengacara Senior mcm Aznil tegur2 la si Nabil kalau dia ni nak duk lama dalam dunia pengacaraan…

          0

          0
        • mutiara says:

          bernas !!! paknil takde ke bagi ulasan..
          suka ayat nabil..
          Jika tidak mahu rasa ketinggalan, pengacara serius harus belajar membuat lawak.
          Jangan mengeluarkan kenyataan yang mencerminkan kelemahan diri sendiri.
          kwang kwang kwang

          0

          0
        • Baby AA says:

          pengacara yg bagus adalah pengacara yg versatile. sekian.

          0

          0
        • Anonymous says:

          Income kurang
          Anak tak comel…
          Perasan diri femes…
          + Poyo
          ——————————————————
          HASAD DENGKI
          _________________________________

          0

          0
        • lawak la ko ni says:

          haha..kelakar komen kau…aku suka aku suka..mwahahahaha

          0

          0
        • Ayu says:

          Betul Mira.. semalam aku pun perasan gak waktu ac mizal mengacarakan Maharajalwak , memang tak terkiralah mamat tu potong juri bercakap… tu tak campur lagi peserta2 yang bajet bagus menjawab bila juri bagi komen… Bagi aku lah kan… masa pengacara nak bercakap dah memang banyak sgt start dari rancangan tu bermula, so tolong la stop sekejap bila juri sedang bagi komen.. dah la yg jadi juri tu 2 org dari luar, Farah Quin dan Taufik Batisah … nanti lama2 ko buat mcm tu, org2 luar akan cop perangai org2 Malaysia mmg suka menyampuk bila org tgh bercakap…!!!

          0

          0
      • wki-wki says:

        Salah satu faktor aku tengok maharaja lawak dan meletop sebab ada Ac dan Nabil dan salah satu faktor aku malas tengok melodi sebab ada Awal. kadang2 manusia ni menonton rancangan hiburan bukan kerana content nya sahaja.. tapi cara penyampaian jugak. kalau content bagus cara penyampaiannya hambar. tak jalan nyer. zzzzzz

        Hidup ini kena ada unsur humor. Barulah meriah…

        0

        0
        • Datin Semah says:

          Awal ni sebenarnya bagus, cuma kekadang cara dressing dia tu terlalu over. “easy on the eyes” please. relaks2 la bro. baju warna warni, seluar kuning kasut hijau. dah nampak mcm badut la pulok. cuma x pakai wig afro je.

          0

          0
    • AWAL THE NEXT GAYAHHHH says:

      MAMPOS KO AWAL GILA BABY !!!
      DAH JD BAPAK BABY , TP PERANGAI MAKIN HARI MAKIN MACM MAK NYAHHH !!!
      NASIB KO LA SCHA ,,, DULU DPT LAKI SADO CM FAHRIN , KO GI JOLI SAKAN KAT PUB NGN GAYAH NI ,
      TAKPE DH JODOH !!!
      BTW , FASHA SANDA DH KEHILANGAN 200K FOLLOWER DIA !!! PAKAI APP NAIKAN FOLLOWER KE DIA ???
      NORA DENIS JUGA YG BERFOLLOWER ASLI !!!

      0

      0
      • peminat Fahrin Ahmad & Zara Zya says:

        taste Fahrin sekarang ni ialah Zara Zya. I setuju sangat kalau Fahrin kahwin dengan Zara Zya. Zara Zya pandai memasak.

        0

        0
        • anon says:

          Tak padan langsung fahrin kawin dgn zara sb fahrin hensem, zara tu plain jane je…..Mcm jugak linda onn dgn fahrin dulu pun tak padan. Hudoh2 linda, dpt laki hensem. Tapi org yg terlebih lawa(mcm laki linda onn tu) selalunya dpt pasangan yg terlebih tak lawa, mcm si linda tu. Dah jumpe dia kat curve 2,3 thn dulu, wlpn berambut karat tapi rupa dia tetap jgk tak lawa…

          0

          0
      • kak hazab says:

        ooiitt…jemah pekasam..ada org ckp nora ni cepatla cerca jemal oitt..cepat la jemahhhh

        0

        0
        • anony says:

          Jemah perkasam tu sebenarnya hatijah teh man, tu yg duk ngutuk nora sampai lupa dunia & backup fasya habis2. Kan mak dia ni samseng sikit, suka hentam or sindir org…..kan eja sandha??? Puuiii….Org tua sepatutnya tak campur hal anak2…. Tijah, baik kau gih belajar mengaji Quran lagi bagus.

          0

          0
  2. poyos la says:

    tula awal & scha dpt ank show off sume bnda ..majlis sume nk grand bila org len dpt rezki jd pengacara awal da mggelabah takut xde job la tu..hidup scara bsederhana da ler xpyh nk bmegah2 sgt kt dunia ni..

    0

    0
  3. Anonymous says:

    rasenye awal dah buat statement kt FB dia.. ramai yg salah faham dgn statement awal sebelum ni..

    0

    0
    • Anon says:

      wlupun dia dah keluarkn statement pnjang lebar, tpi statement dia tetap angkuh n penuh penyindiran..no respect utk org yg sntiasa hidung tinggi n igt dia je btol mcm Awal ni.

      0

      0
    • mutiara says:

      takde orang kesah dengan statement die..sape suruh nyalakan api

      0

      0
  4. Anonymous says:

    Rezeki masing2. Kena tengok pada keadaan la. Kebanyakan rancangan hiburan memerlukan seseorang yang ceria. Maka sesuai sangatla ambil pelawak. Awal tak boleh cemburu. Kalau nak lebih job kenala belajar melawak pulak. Mungkin lebih banyak dapat job. Jangan jadi macam pengara yg satu ni , asyik nak merungut je…Semuanya tak kena.

    0

    0
  5. Anonymous says:

    pegi buat bisnes online je lah awal ashaari.. hahahaha

    0

    0
  6. sentap says:

    aku suke je AC mengacare MLM. memang kelakor, memang mencuit aty. tapi statement ni lagi kelakor “Saya bagi contoh, jika trend tahun depan meminta pengacara menangis sambil bercakap, saya akan menangis (ketawa).” kahkahkah.. juri MLM pon ckp AC ade bru org gelak. time tu mase psembahan WALA yg AC ckp bukan buat persembahan dlm library

    0

    0
  7. Anonymous says:

    Betul kata nabil tu
    Dr nk mempertikaikan org baik perbaiki diri tu lg
    Betulkan apa yg xbetul….tambah apa yg kurang

    0

    0
  8. Mirai Suenaga says:

    Padan muka kau. Bising lagi pasal rezeki org.

    0

    0
  9. kekek says:

    ketawa dpt melegakan tekanan.. xyah la asik nak serius memanjang.. lg tension ler jadinyer.

    0

    0
  10. hannah says:

    Pelawak lebih matang/ “serious” dari pengacara yang perasan diri dia “serious”.

    0

    0
  11. kk says:

    Sekarang da tak tengok melodi sebab cara awal mengacara tak best, kalau dulu partner dengan zizan still ok lagi, tapi sekarang as awal da jd pengacara senior terus jadi tak best. Dengan dress up yang agak over pun yer. Cepatlaa tamatkn kontrak melodi dengan awal, tukar pengacara yang best sikit.

    0

    0
  12. anon says:

    Aku ni tak minat langsung dgn awal or nabil ni, tapi wat ape lah kau org duk mengutuk2 dia, sampai anak dia pun kau org kata tak lawa. Honestly aku rase anak dia lawa cute mute. Kalau tak suka kat awal or scha sekalipun, jgn lah libat or kutuk anak dia org yg tak berdosa tu.

    0

    0
  13. Aku says:

    sokong ayt nabil kepada awal..tp aku tetap xminat lawak nabil…over dan bajet bgs

    0

    0
  14. aku says:

    Tiada boleh menandingi Dato Hj. Aznil Nawawi setakat ini. Serba boleh! Nak tgk JoZan jd pengacara! Msti happening gila! ????????????

    0

    0
  15. pening says:

    dalam hal ni bukan nak salahkan pelawak…sebab diorg dioffer…yg salah nye kenape production pilih pelawak utk mengacara?boleh pilih kalau pelawak tu boleh mengacara.mcm ac mizal okla.die dh ade experience. nabil pn ok sebab die leh I.Q tinggi gak.ni ade stgh2 pelawak mengacarekan anugerah smpai nmpk low class anugerah tu…contoh klu ade winner yg speaking mase bg ucapan nnti pengacara tu buat2 nk speaking2 gk…pastu mcm melawak2 kan..c’mon la weh.english tu bkn bahase utk ko lawak2 kan..klu bahase lawak xde la kite kne blaja dr kecik smpai besa kt sekolah.klu x pandai belajar..jgn tnjuk malaysia ni low class sgt…aritu tgk maharaja lawak jury farah quinn tu speaking sket time komen…then si AC wat2 nk perli peserta tu sbb x paham.terangkan je la…jgn smpai org indo pn nmpk kite ni hampeh.

    0

    0