Written by Bella | April 4th, 2017

Sekitar tahun lepas, kita mendengar khabar yang agak baik dimana pelakon Sara Ali mengakui beliau sudah berhijab sepenuhnya tanpa paksaan mana-mana pihak dan bersyukur kerana diberi hidayah oleh Allah SWT untuk menutup aurat.

Namun, hari ini kami agak terkejut adakah mungkin Sara bakal mengikuti jejak langkah Uqasha Senrose yang membuka tudungnya, selepas foto Sara tidak bertudung viral di internet selepas dimuat naik oleh seorang lelaki menerusi akaun Instagramnya . Khabarnya, foto itu diambil ketika beliau bercuti  di Shanghai, China baru-baru ini.

Walaubagaimanapun, Sara tidak mahu memberikan sebarang komen mengenai perkara ini.

Saya tiada komen hal ini. Tak ada apa yang nak saya diperkatakan dan orang di luar sana takkan faham.

Erm, sekarang ini pelbagai persoalan yang bermain di minda peminat dan netizen. Harapnya Sara satu hari nanti dapat tampil menjelaskan perkara sebenar agar tiada spekulasi liar yang tercetus.Wallahualam..

Sumber Berita : BH ONLINE

56 responses to Pelakon Sara Ali Buka Tudung?

  1. Nis says:

    Inilah akibatnya bila agama dipermainkan.Asal tudung bukan untuk berfesyen.Tujuan utama untuk menutup aurat.Kalau awak rasa dah tak mampu untuk bertudung gunalah medium apa pun selagi mampu menutup aurat.Kalau ada la..Jangan mempermainkan hal agama tolong la selebriti -selebriti yang beragama islam.Fikir sedalamnya dahulu sebelum buat keputusan.

    51

    0
    • Rahaman says:

      Yesszaaaaa, bila satu artis pakai tudung and the rest semua nak ikut TREND.
      At least i tak sakit hati tgk retis free hair such as tiz zaqyah / sazzy / nabila huda / ramona zamzam dan seangkatannya pakai sexy2!

      23

      0
      • getah rambut says:

        itulah akibatnya bila blogger n makcik2 kepam obviously memuji memuja artis yang pakai tudung.. org pompuan aka artis ni majoriti nya sangap minta puji,.. kembang hidung kembang segala..bila manis pujian dah habis, tudung pun melayang. tu hajah princess wannabe pun dah boleh nampak dia punya rimas pakai tudung. dlm hati rasa menyesal pakai tudung. nak buka takut kena kecam pula.ehhh terlebih sudah…

        8

        0
    • Hajah Muslimah says:

      Rambut bukan aurat dan langsung tidak tertera dalam quran. Hijab dalam bahasa arab bukan bermaksud tudung, ia bermaksud pemisah atau barrier dalam bahasa inggeris. Cuma ada dua ayat dalam quran yg ada perkataan hijab dan kedua-dua tidak bermaksud tudung. Kalau kita tak mengikuti ajaran quran maka anda memperduakan allah kerana ia dianggap “extra quranic”. Tolong buat research dan baca article yg memdalami ilmu anda. Tetapi kesemuanye dalam bahasa inggeris maka kukuh lah ilmu membaca dan percakapan bahasa inggeris. Kenapa “mereka” tak nak orang melayu perkasa bahasa inggeris ialah supaya anda sentiasa bodoh dan telan bulat2 apa yg mereka hendak anda dengar. Ajar anak anda supaya mahir dan belajar untuk menyoal “mereka”, banyak yg kita buat sekarang salah disisi agama

      3

      38
      • makcik says:

        hotak ang. rambut bukan aurat. habih apa yang aurat nya? ang bagi aku ayat quran mana ang folo ni

        10

        0
      • Anonymous says:

        memanglah dalam qur an xsuruh pakai tudung tapi di suruh tutup aurat. aurat perempuan adalah seluruh tubuh kecuali muka dan telapak tangan..

        25

        0
      • mmmm says:

        Walaupun dalam alquran xde sebut ttg pkai hijab. Tapi dinyatakan pkai khimar. Khimar yg u fhm is not what khimar looks like nowaday. Rasa nya sis perlu rujuk Islamic scholar hal ini. Language is not a barier. The real barier is a knowledge.

        7

        0
      • ghadisk says:

        abes tu ko solat tayang rambut la? solat tu wajib de dlm Quran..ke ko xsolat? sekadar bertanya..

        1

        0
    • minah jambu suka sahara yaakop says:

      gatal sangat ..suka sangat nak jadi ikot2an..orang pakai tudung dia pon nk pakai tudung..jangan nak eksen baik la ! kalau nak jadi baik tu ha baik aje la ! dh tk laku ha orang tk pangil berlakon bukak tudung ! lain kali kalau jadi manusia jangan hipokrittt faham !!

      0

      0
  2. vroom says:

    hey sara ali, kenapa ko pakai seksi2 ni? dah solat maghrib ke belum? kalau cuti, kenapa ko pakai tasbih? assalamualaikum ahli neraka..

    0

    20
  3. yehaa says:

    tak yah la pakai tudung…free hair je..bosan tgk ramai sangat bertudung tapi perangai fake gile..lagipun bertudung ni trend je …kalau tgk pun bukan semua pandai bertudung pun seksi kemain jugak bertudung apa camtu..baik freehair

    19

    2
  4. buttercup says:

    apa kau orang nak sibuk-sibuk? Pakaian adalah pilihan masing-masing. Kau orang semua ingat kau oarng baik sangat ke? cermin diri dulu sebelum kutuk orang lain. Hanya Tuhan yang menentukan siapa masuk syurga. Bukan kamu.

    9

    5
  5. Gigi emas says:

    Bukalah tudng ia bukan satu kehendak dlm quran pun. Tolong google True Islam dan baca sepenuhnye. Malang sekali kebnayakan artcle hanya dalam english dan orang melayu tak reti bertutur dan memahami bahasa tersebut. Oleh kerana itu mereka sentiasa ditipu oleh orang2 yg mengambil kesempatan seperti ustaz2 , mufti2 dan perompak umno / pas.

    Bukak je tudung, dosa sebab meyimpang dari apa yg tertera dalam quran

    1

    48
    • Babe says:

      Da sesat kau ni. Bawak2 la bertaubat. Cepat betol terpengaruh ngan media barat. Pity on u

      24

      0
      • Hajah Muslimah says:

        Saya rasa awak yg dah sesat, tolong buat research betul-betul dan fahami concept “extra-quranic”. Oh sorrry, do you even understand english? Then you might have a problem understanding the the body of works on this subject. Yg sesat kebanyakan adalah orang yang tidak mempersoalkan agama sendiri. Ingat “if you religion does not allow you to question, then your religion has something to hide from you”

        3

        29
        • vroom says:

          setuju.. jom ramai2 kita ikut ajaran islam versi siti kassim!

          1

          17
        • Suaikenalal says:

          Quran dtg dlm bahasa Arab. Apa kata kau belajar bahasa Arab dulu baru faham quran. Setakat english tahap terjemahan ramai yg faham hajah.. Kami bukan bodoh sgt nak faham. Kau yg buat2 bodoh sebab cari alasan x nak berhijab. Sudahlah… Kau pergi cari garfu cucuk dada… Hati mati

          6

          0
    • Anonymous says:

      komunis ni ayat pun kenal..gaya ayat cinapek rba…nak troll melayu bm tunggang langgang

      7

      0
    • anon anon says:

      I’ve heard the same thing from an acquaintance some time ago but didnt bother to explore.

      Do you mind providing links that I could read? Thanks!

      0

      4
    • Anonymous says:

      syiah ni

      6

      0
    • Gigi berlian says:

      Diam la . Kalo nk buka mulut jgn buat statemen nk mnyesatkan org. Boleh?

      3

      2
    • senjakala says:

      abaikan saja pandangan gigi emas! kafir laknat cuba masuk jarum.

      5

      0
    • saye says:

      Sila selidik sumber dan latar belakang penulis artikel yang dibaca.

      Al-Quran diturunkan dalam bahasa Arab, bukan bahasa melayu atau bahasa inggeris. Belajar sedalam-dalamnya bahasa Arab supaya tidak diperbodohkan “penterjemah” yang tidak diketahui agendanya.
      Tiada manusia yang sempurna di zaman kita ni. Alangkan ustaz dan alim ulamak yang berpuluh tahun belajar agama pun kadang kala ada silapnya, apatah lagi penulis2 yang cuma buat research hanya beberapa tahun dan hanya mengikut logik akal yang tak tahu berapa jengkalnya.

      Jangan kerana kita nak melanggar perintah Allah, kita cari sumber & artikel yang menyokong kita. Bukan setakat tu, kita tarik orang pulak untuk sama2 berada di pihak kita. Na’uzubillah..

      6

      0
    • Erma says:

      Berhijab la yg membezakan antara wanita Islam dan bukan Islam.

      5

      0
    • ohyeah.. says:

      gigi emas contoh terbaik org yg belajar mengenai agama melalui internet sahaja. mangsa tipu dan akan menipu. nk belajar agama apa bahasa pun boleh.

      2

      0
    • Kaulah ni says:

      Dajjal pun dah pandai comment kat internet sekarang, dahsyatlah.

      0

      0
    • Kaulah ni says:

      Jangan nak jd dajjal.

      0

      0
  6. tina fazlita says:

    sara oiiii sara….lein kali pikir baik baik sebelum buat apa keputusan….hang kata orang tak paham tapi hang ingat minah oiiii ALLAH paham. pakai tudung buka tudung macam bukak seluaq dalam pulak betina oiiiii

    1

    2
  7. monkey man says:

    Hari tu dia pakai tudung sebab nak cover rambut dia yg makin kerap gugur ke? Ni bila rambut lebat balik, dia buka tudung balik. Langsung tak pandai bersyukur. Kang Allah suruh rambut gugur habis tak tumbuh tumbuh balik baru kau tahu. Nampak sangat fake nak bertudung

    1

    1
  8. Anonymous says:

    wujud lagi ke dia nie..

    5

    2
  9. Anonymous says:

    artis ni cam babi jer dahla bkk tutup pastu tak malu pulak post kat laman sosial…

    0

    0
  10. a says:

    xpe…sebab dia artis

    0

    1
  11. chinta says:

    dalam telemovie sabtu ni, Beringin, dia xpakai tudungkan…? ke tu telemovie lama..? kalo xsilap tu Astro Citra Eksklusif Telemovie 2017…

    0

    0
  12. Seri says:

    Masa i start pakai tudung 2 thn lepas,ada sorang HOD i non muslim kata kat i..once u wear tudung,don’t ever take it off’
    Betapa sorg non muslim anggap tudung tu sacred..i was blown away.
    Tapi i akui dugaan nk istiqamah tu mmg berat,bukan hanya part tudung je..solat dll pon sama..semoga sesiapa pon yg berhijrah atau nak berhijrah dikurniakan ketetapan hati…

    30

    0
  13. ramaramamerah says:

    kalo betol lah…ko ingat paki tudung ni mcm paki helmet ke??? rasa ko nak paki..ko paki…rasa ko nak tangal… ko tangal… mcm2 perangai

    3

    0
  14. akak akak sangat says:

    Dia tahu hukum hakam, halal haram. cuma masa tu dia belum betul2 istiqamah dan dia tak mahu menipu diri sendiri. Kita tegur cara elok2 dan moga dia kembali berhijab.Amin.insyaAllah.

    4

    0
  15. Anonymous says:

    doakan yg baik2, dan malaikat akn mendoakan yg terbaik jgk utk kita.

    2

    0
  16. mama says:

    Tegurlah dengan bahasa lembut.. ni siap maki sekali.. org bukan muslim/islam suka tengok kita sesama islam bertelagah. Doakan yg terbaik untuk dia..

    3

    0
  17. makcik tak isap gam says:

    sedangkan pelacur pun masuk syurga. takyah la layan retis sendu ni. nama tgh merundum. ni je taktik nak naikkan nama.

    2

    0
  18. Akulah says:

    Aku tengok dulu biasa2 je sara ali ni. Tp bl bertudung entahlah mcm ditumpah gula wajahnya cukup manis kalau dpt makan memang kencing manis sampai aku jatuh hati.
    Tapi kenapalah buka tudung semula.
    Kalau sara ali baca ni, sebenarnya keputusan pakai tudung tu bukan kesilapan, yang silapnya bila tak pakai tudung. Menutup aurat tu kan wajib utk seorg wanita muslim. Tak kisah ke terpaksa pakai tudung tutup aurat, yang penting aurat wajib tutup sbb tak ada pilihan pun boleh dedah aurat yang ada cuma wajib tutup aurat.
    Apa pun didoakan sara ali diberi hidayah dan dibanyakkan rezeki. Setiap sesuatu kebaikan yang dilakukan pasti ada cabaran.

    0

    0

Leave a Comment

Optional