Written by AbangNara | September 9th, 2012

Masihkah anda ingat tentang entri Mizz Nina tidak prihatin, terlibat dengan konsert sempena Arthur’s Day? Ingatkan tak adalah lagi artis beragama Islam  yang akan terlibat dengan perkara yang serupa tahun ini. Tup-tup poster di bawah menunjukkan Ning Baizura dan Mizz Nina bakal membuat persembahan sempena perayaan sambutan syarikat arak Guiness ini.
mizz nina ning

Sedikit wikipedia untuk anda yang tidak tahu mengenai sambutan Arthur’s Day:-

Arthur’s Day refers to a series of music events which were first organised in 2009 to celebrate the 250th anniversary of the Guinness brewing company by its owner Diageo plc, using Freud Communications as public relations co-ordinators

Kalau artis bukan Islam yang buat persembahan memang lantak dioranglah kan. Rasanya isu ini agak sensitif lagi-lagi kerana ianya berkaitan dengan arak. Masih sempat lagi rasanya untuk Ning Baizura dan Mizz Nina membatalkan persembahan ini supaya tidak dipandang serong oleh peminat mereka. Tak ke gitu?

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

102 responses to Ning Baizura Dan Mizz Nina Buat Persembahan Sempena Arthur’s Day

  1. pelikan says:

    pelik dengan artis melayu malaysia ni…kalau dah sangap xd job nyanyi pun tak kan yang haram pun nak sapu gak…tak ingat tuhan ker???

    0

    0
    • kakitangan says:

      bila akal jadi terlebih moden nila jadiny
      yang haram jadi halal…..yang halal jadi haram
      smoga ALLAH turunkan hiday pada mereka

      0

      0
      • Anonymous says:

        kalau hal2 yg sangat sensitif macam ni pun si nina n ning yg perasan artis kelas A ni sanggup tutup mata n telinga, apalagi lah hal2 lain kan..?
        mak bapak tak pernah ajar ke? sanggup berhabis duit pegi jauh2 sampai negara omputih konon sebab nak meng-upgrade-kan tahap ke-artis-annya.. tp hal2 agama; hukum hakam yg mudah pun tk tau..

        0

        0
      • AnakAyam says:

        herm…mungkin arak tuh dlm kehidupan mereka…jadi ape dieorg peduli psl kite yg bukan peminat mereka…..

        0

        0
      • ADOI X DE KER KONSERT TAJAAN VITEGEN KER, YAKULT KER?

        0

        0
      • chef wan abah ko says:

        subhanallah…itu la kite ni..tlalu kejar kemodenan..cube bt mcm ngara indon yg bt demonstrasi bantah konsert lady gaga…diorg bab2 tu diorg mmg bsatu hati..selagi xbuat mcm tu akn ade next artis yg akn bt bende mcm ni…akan ade rmai artis kaki mabuk,bukak baju sna sni bile mabuk.. pregnant luar nikah, lahir kn anak luar nikah..kan ker itu seme ckup lengkap dgn diorg ni seme..
        jauhkan malaysia dara bala n balasan dr semua ni…
        bangga kan jadi negara islam paling maju? bangga kan?

        0

        0
      • korang yang komen ni macam bagus sangat

        0

        0
      • Cik Nin says:

        Nara : Masih sempat lagi rasanya untuk Ning Baizura dan Mizz Nina membatalkan persembahan ini supaya tidak dipandang serong oleh peminat mereka. Tak ke gitu?

        Cik Nin : Masih sempat lagi rasanya untuk Ning Baizura dan Mizz Nina membatalkan persembahan ini supaya tidak dipandang serong oleh ALLAH SWT.

        Tak ke gitu?

        0

        0
      • Ahaks says:

        pakai serkup jala pun salah gak…rampas suami orang pun salah gak..macam Tok Tie.

        0

        0
    • Anonymous says:

      sanggup ketepi maruah agama semata2 nak gah pd nama.. tunggu bala bila Allah tarik nikmat hidup yg ada. ni lh akibatnya bila duit ada menimbun2 tp tk berkat. otak tk dapat pikir sbb karat.

      0

      0
    • Zai says:

      setakat nyanyi kat arthur’s day apala sgt untuk ning tu…dia ada restoran, siap ada kaunter arak lagi…so nyanyi ni xde benda sgt la u ollls…

      0

      0
    • sMaShEd says:

      tak heran…diorang nih memang dah tak macam islam…dari ujung rambut ke kaki…so..agakagak diorang sensitif ke bende camnih…tunggu je la berita diorang lak hijrah…berhijab lak…

      soalan aku le kan kat artis artis korang bukan tak tau kan yang korang buat nih salah dan haram lagi mendatngkan dosa…but sebab korang rase dekat nak mati nanti masih leh tobat so korang keruk dulu duit haram atas dunia nih…an an an…betul la tu kot..

      0

      0
    • gedik says:

      ptt la ning mrh bebenor org ckp msk pas.. nt x dpt job mcm ni

      0

      0
    • Vina says:

      ala.. benda2 mcm ni dorang tutup sebelah mata je sebab penganjur bayar 5 angka! harga keislaman dorang ni sangat murah! serendah 5 angka! kesian umat islam akhir zaman!

      0

      0
    • Anonymous says:

      aku sanggup jadi miskin yg mensyukuri nikmat ALLAH dari kaya raya yang KUFUR. nauzubillah… namun aku berdoa semoga aku menjadi hartawan mukmin.. amiinnn

      0

      0
    • I comment coz i care~ says:

      Faizal tahir bukak baju atas stage je dihukum cam dia da buat dosa besar giler.tp yg si perempuan berdua ni buat konsert organized by syarikat arak xsalah pulak..xberdosa pulak..huhu..ape nk jadi dah ngan dunia ni.yg halal jadi haram,yg haram jd halal.tahniah malaysia..pas ni if ade konsert parti buih pun mungkin dihalalkn..:)

      0

      0
    • Selitone says:

      Apa lagi nak aku ulaskan…

      Semua telah dikomen oleh saudara saudari dan saudarari sekalian… dan saya menyokong komen komen sekalian.

      Semoga mereka peroleh hidayah…

      0

      0
    • minah celop says:

      Diaorg menyanyi bukannya minum pon. Yg korg nih yg dok mgata tuh baik sgt le yew? Yg main dok fitnah2 org minum arak bagai tuh hamboih hang tak hengat dosa ker? Nah kalo takut sgt terjebak ngan benda2kafir nih hang jgn pakai facebook. Totop teros sbb fb anda tuh dicipta oleh org yahudi. Muahhhh

      0

      0
      • minah celop bangang says:

        ala minah celop ni… bodoh bukan main… orang semue marah sebab die join konsert tok syarikat arak.. dah sah2 diorang baya artis2 ni gune duit jual arak.. x kan duit jual tempe pulak.

        0

        0
      • ANON says:

        minah celop yg dah mengaku diri tu celop..ko taw tak bia pun kalo si ning n nina ni tak minum arak tapi dah join event yg ada arak macam ni dah confirm lah berdosa..cuba2 lah ko baca terjemahan al-quran..baru lah ko tahu kenapa ramai kondem..

        0

        0
    • zifi says:

      cuba cari persamaan ning n mizz nina dlm gmbar kat atas? :D

      0

      0
    • izara zandra says:

      omputeh la sangat!!!

      0

      0
    • Anonymous says:

      artis x sedar ke diri.. pasal tudang aritu kecoh satu malaya.. sdngkan itu bagus kalu terjadi penghijrahan.. ini gak yg dibangga empunya diri, bersubahat dgn air =x%%7.. yg sorang lagi bagus laki p umrah.. bininya

      0

      0
  2. Anonymous says:

    tak ke gitu…ape pendapat anda…?

    0

    0
    • KAK CHAM KUAT GOSIP & TIDO KAT TADIKA says:

      ala… benda2 mcm ni hujung jari je la bg dorang.. ini yg kita nampak. yg kita tak nampak? wallahualam…. pastu duit hasil show diguna utk sedekah kat anak2 yatim uols.. katanya amal jariah! lg keji buat g umrah! sebab tu balik umrah still dgn perangai keji!
      wahai Noh sila la bimbing isteri mu ini!
      yg c ning tu laki dah mast salleh.. mmg x leh kata apa la.

      0

      0
  3. chicky says:

    org kita ni pandai ckp je.. Kalu suh komen mmg laju..

    0

    0
    • Olga says:

      ALA MENYANYI & TAK TUTUP AURAT TU PUN DH HARAM DI SISI AGAMA! SO XDE BEZANYA PUN BG DORANG!

      0

      0
    • gedebuih says:

      orang2 kita pandai cakap sebab diorang PEKA pasal halal dan haram, bukan mcm lu buat2 PEKAK, halal ngan haram pun lu tibai sama ja..hahaha!!

      0

      0
  4. Ayu says:

    Blerghhhh

    0

    0
  5. Prince Noob says:

    sorry tak berminat… buat la apa kau nak buat wahai perempuan2 melayu islam… nak cakap pasal hukum dosa pahala, korang tu bukannya budak kecik lagi… dah besar panjang dah jadi bini orang dah pun…

    0

    0
    • solley solley says:

      masalahnyo ape yg manusia2 mcm ni buat, manusia2 lain jgk yg menanggung bala nye samo….. ya allah berilah hidayah kepada kami semuaaaa aminnnnn

      0

      0
    • aku terbangun dapat sms pluang bisnes ntah aper2 says:

      Lakiloh yg kna tanggungjawab menjawab diakhirat kelak..klu sygkan suami..jgnlah mengheretnyer samer ke neraka dgn tindakan kiter. Sekadar ingatan. Terpulang nk ikut atau tidak.

      0

      0
  6. Masalahnya bayaran dia terima hasil dari persembahan bersempena hari Arthur tu halal ke? Agak2 la kan..

    0

    0
    • Anonymous says:

      dh biasa buat yg haram, mana nk tau halal ke tk.. lepas tu, duit2 haram tu jadikn aset & wariskan pada anak cucu. beranak pinak dosa nak kena tanggung.. Na’uzubillahiminzalik..!! kita yg dok komen ni, sentiasalah berdoa supaya jangan sampai Allah tarik hidayah setelah Dia memberikannya pd kita.

      0

      0
    • jas says:

      mizz nina asal dr keluarga yg tiap2 thn masuk senarai salah seorg terkaya di m’sia kalu x ambik job ni pun xde masalah..pelik aku masih x cukup2 lagi ker duit..aku tengok laki dia noh tu dah berapa kali gi umrah..ning pulak rasanya laki dia masih x mampu nak sara hidup pasal tu terpaksa ambik job ni :-(..tapi aku pernah baca artikel kalu sumber pendptn x berkat asyik x cukup aje..kalu nak kata menyanyi & berlakon 100% berkat kurang tepat..pergaulan bebas, berpeluk2an, bersentuhan antara 1 sama lain..nauzubillah..

      0

      0
  7. unta says:

    Adoyayayyyy korang kecoh, ni kecik aje ni, tak amek pusing plak pasal anak tun mahathir pegang share besar kat company arak made in filipina???

    0

    0
  8. cik adik says:

    “Masih sempat lagi rasanya untuk Ning Baizura dan Mizz Nina membatalkan persembahan ini supaya tidak dipandang serong oleh peminat mereka. Tak ke gitu”

    Salah tu abg nara oi. bukan sbb takut dipandang serong peminat. kalau nak tarik diri tu, sepatutnya takut kepada Tuhan kita…

    0

    0
  9. Kiah says:

    Ada beza ke Yuna menyanyi kat Lolapalooza? Di situ dihidangkan arak juga. Keuntungan dari festival itu sumbernya pasti dari jualan arak juga. Cuma tak terang-terang menyambut hari lahir arak, tetapi suasana lebih kurang sama sahaja.

    Ada beza ke menyanyi kat hard rock cafe? Di situ pun ada guinness.

    0

    0
  10. qazer says:

    mizz nina anak orang kaya….tak perlulah menyanyi utk cari duit. nyanyilah untuk suka2 sahaja . kalau nak nyanyipun, pergilah nyanyi untuk event koporat atau di tv saja. kalau saya kaya spr mizz nina, saya akan buat kerja amal, urus rumahtangga dan habiskan masa saya dgn hobi saya spr melancong, membaca dll.
    Ning mungkin terdesak nak cari duit hingga x kesah event apapun..

    0

    0
  11. Lagubestbest says:

    Laa.. ada lagi spesis MALAYu kat Malaysia ni rupanya. Husband siap “Umrah Kita” bagai, bini party “Arthurs Day” :)

    0

    0
  12. dh mlm sngt ni..ngantuklh....arhhhh..... says:

    Entahlhkn….mngkin dia dh mnta izin dgn tuhan kot…tu yg dia rasa tk brsalah tu..agaknyalh dia fikir tu semua satu krja yg harus dibereskn bila diberi oleh sesiapa pn tk kira yg melibatkn larangan agama..asalkn dia fikir tk tegok air tu sudah kot….entahlh tk thulhkn…nk ckp bnyk pn tk bleh…dia pn thulh dosa ke tk..kita doa je yg trbaik untuk mreka..semoga tuhan lindungi mreka dr prkara2 tk elok ya..amin…

    0

    0
  13. kalu ning baizura ni mmg nmpak sgt kobodohan dia..dh la x lawa lgsung….geli aku tgok….dua2 ni mmg x dpt dh nk kata apa…mat sallleh u olls

    0

    0
  14. Anti zed zaidi says:

    Zed zaidi ko diam lak isu nie??? Kalau isu artis luar ko nyalak sakan… Puiiiii

    0

    0
  15. Legend says:

    Miss Nina ketiak basah. (Top post beautifulnara suatu ketika dulu)

    0

    0
  16. siti sitot says:

    come to d basic… pegangan agama…
    x gune hidup urban sgt smpi lupe dr mne kte dtg..
    ade je org yg urban, tp still ade pgangan agama..
    jgn mletakkan agama anda terlalu murah di pndgn mata org lain…
    berfikir, muhasabah & berubahla kpd yg lbh baik..

    0

    0
  17. lemankati says:

    aku dari dulu lagi tak gemor si nina ni ha.bajet omputeh sgt, setakat arak ni ha apa ada hal untuk dia,kekayaan ni pon sebenarnya dugaan besar Allah kasi. Kita la sendiri yang kena ingat berkenaan nikmat ALLAh beri ni

    0

    0
  18. Enim says:

    Mizz nina biasalah. Bkn tak tau !!

    0

    0
  19. Bukan ustazah abby says:

    Wei,
    Kalau dah retis kena urban, sekadar nyanyi kat situ alah bisa bg mereka..mcm jugak org perlekehkan isu tudung…..
    Jgn kata siti norhalijoh tak nyanyi tempat2 camtu alim,baik, sopan pulak…

    Akhir zamannnnnnn

    0

    0
  20. bel says:

    patutlah ning mati2an nk saman Pas lps isu khabar angin dia nk join parti bulan tuh.rupanya dia takut imej terjejas n kampeni arak ni tanak amik dia menyanyi…tak gitu puan ning???

    0

    0
  21. dari jauh... says:

    suami saya yg baru setahun jagung masuk Islam selalu tanya, kata takleh minum arak, kenapa ada org melayu yg minum alkohol kat pub, bar etc? saya tak tahu apa nak jawab… jadi, setiap kali dia bertanya, saya jawab je, “its between them and Allah… they know they’re not suppose to do that. God might not punish them now, but they will have a hard time during judgement day…” susah la, dia baru masuk Islam, bila dia nampak benda2 macam ni, dia jadi confuse, bila dia confuse, saya yang pening nak menjawab soalan2 dia yang mencabar minda tu… iisshhh!!

    0

    0
    • Zai says:

      saya cadang puan ikut dia pi kelas2 agama…bole absorb sikit2 mcm mana nak tackle questions dari mualaf…tp, kalo dah tamat kelas2 agama tu, maybe join any agama classes untuk tambah ilmu dan minta panduan mcmmana nak jawab soalan2 dari suami puan tu…sy ikhlas ni, bukan perli tau..kalo sy pun, sure xtau mcmmana nak jawab…

      0

      0
    • Anonymous says:

      Mungkin dari jauh boleh jawab, islam is perfect muslim are not. Tak kira lah bangsa apa. Apa yg ditulis dalam Al-Quran kalau larangan wajib jangan buat. Kalau buat berdosa. Dia juga boleh ke Perkim atau Ikim atau berguru dgn mana2 ustaz untuk lebih tahu

      0

      0
  22. haiss says:

    rmai org unlike comment2 berbaur nasihat sbb kbnyakan org skrg cam dierg..”we live in moden world” bak kata lana..so ape ade hal?kan u olsss~

    0

    0
    • dari jauh says:

      Takpe lah kalau yg unlike tu tak boleh terima nasihat dan teguran untuk kebaikan… Ingat aje lah, api neraka tu panas, nak taknak, like unlike, kena TERIMA jugak… Bila ditegur, diberi nasihat sepatutnya rasa bertuah sebab masih ada yg ambil berat…

      0

      0
  23. Pulut says:

    dear Abby Abadi, what say you on dis issue? :-p

    0

    0
  24. Zed Zaidi Maneeeee???? says:

    zed zaidi mane? xmasok campor ke?

    0

    0
  25. zed zaidiiii ohhhh zed zaidi says:

    time ni aku nak zed zaidi bising. Mane dia???

    0

    0
  26. Anonymous says:

    Zed zaidi boikot mereka2 ni. pelik la zed zaidi ni. kalau hal2 yang melampaui batas senyap je. hal2 yg x penting laju la pulak. kepada artis2 berkenaaan ingatlah…..dunia sementara….azab Allah amat pedih.

    0

    0
  27. dingdong says:

    Senangnye, menyanyi pun dah haram

    0

    0
  28. Zed Zaidi says:

    Zed Zaidi!
    Tolong balun 2 ekor ni.
    Menyampah la aku, 2 ekoq artis ni.
    Kulit gelap, tapi perasan cam org putih!
    Sangkak sangat, sampai job haram pun kedarah.??

    0

    0
    • Hambik Kau Jah says:

      hahaha….wei ZZ, ko tak tau ker dorang kulit itam cenggini ni actually verangan Beyonce n si ning tue verangan JLO?

      0

      0
  29. Menjoyah says:

    Benda2 mcm nie yg wat bangsa len tak hormat org melayu sbb perbuatan sebegini nampak org melayu takda pendirian. Secara tak langsung mencalarkan maruah agama Islam sbb bg dorang melayu tue mesti Islam. Saya da sorang kwn dari Australia yg baru menetap di negara kita atas urusan kerja, di negara dia, Malaysia digambar sbg sebuah negara Islam yg maju. Malah, sebelum dia hendak dtg ke negara kita, dia sungguh2 nak belajar tentang Islam sbg ilmu tambahan. Tapi malangnya, sebaik dia dok kat Malaysia selama berbulan2, dia rasa ralat sbb takda satu perkara yg melambangkan kita sebagai sebuah negara Islam sbb di mana2 dia pergi, dia nampak org islam pakai pakaian seksi, org islam makan di bulan puasa, suka berparti n mabuk di kelab malam.
    Saya sbg Islam agak malu bila ditanya, “mana konsep aurat yg selalu ditekankan dlm Islam?” Bila artis cam ning n misz nina nie ikut pesta arak, saya boleh agak dah apa pandangan org luar sana.

    0

    0
  30. jogets says:

    tula korang, bila si abby tu berubah jadi baik gila korang dengi kata dia bajet baguih. dahtu ni macamna ni.

    0

    0
  31. Hamba Allah says:

    “Manusia istidraj – Manusia yang lupa daratan. Walaupun berbuat maksiat, dia merasa Allah menyayanginya. Mereka memandang hina kepada orang yang beramal. “Dia tu siang malam ke masjid, basikal pun tak mampu beli, sedangkan aku ke kelab malam pun dengan kereta mewah. Tak payah beribadat pun, rezeki datang mencurah-curah. Kalau dia tu sikit ibadat tentu boleh kaya macam aku, katanya sombong.” Sebenarnya, kadang-kadang Allah memberikan nikmat yang banyak dengan tujuan untuk menghancurkannya.”
    * nasihat buat diri saya sendiri….Subhana’Allah

    0

    0
  32. insan_khilaf says:

    itu urusan mereka dengan pencipta-NYA. Memberi nasihat itu wajib bagi mereka yang cetek ilmu barangkali tetapi janganlah sampai menghukum. Ia adalah menjadi satu ketidakadilan -menghukum orang sedangkan kita pun tidak tahu amal kita setakat mana. Ingat ALLAH itu MAHA ADIL.

    0

    0
  33. acap says:

    takpa akak ning suka dgn program2 mcm tuu…cuma bila dikaitkan dgn PAS ja betina tu meroyan bagai

    0

    0
  34. ieda says:

    kerajaan @ kementerian pun senyap ja…buat tak kisah… ban saja artis2 tak bermoral macam ni…

    0

    0
  35. Pak Mat says:

    Nama je Islam, akai kt lutut, time bln posa je br npk islam nye

    0

    0
  36. kerek says:

    waa beautifulnara keluar UTUSAN ..
    Blog Beautiful Nara (beautifulnara.com) pula berkata, ia tidak menjadi masalah jika artis bukan Islam yang membuat persembahan pada acara tersebut tetapi ia boleh mencetuskan kontroversi jika melibatkan artis beragama Islam.
    ?Masih sempat lagi rasanya untuk Ning Baizura dan Mizz Nina membatalkan persembahan ini supaya tidak dipandang serong oleh peminat mereka,” kata blog hiburan tersebut. – UTUSAN ONLINE

    0

    0
  37. kerek says:

    Blog Beautiful Nara (beautifulnara.com) pula berkata, ia tidak menjadi masalah jika artis bukan Islam yang membuat persembahan pada acara tersebut tetapi ia boleh mencetuskan kontroversi jika melibatkan artis beragama Islam.
    ?Masih sempat lagi rasanya untuk Ning Baizura dan Mizz Nina membatalkan persembahan ini supaya tidak dipandang serong oleh peminat mereka,” kata blog hiburan tersebut. – UTUSAN ONLINE

    0

    0
  38. nana says:

    Soo Wincci kan adaaa

    0

    0
  39. Malaysiaku..boleh? says:

    Ini malaysia beb..kononnya mengaku negara islam..artis yg mengaku islam patutnya tolak job2 yg terang2 haram mcm ni..fikirkan sensitiviti peminat korang yang terang2 beragama islam..kalau ON jugak kita boikot 2 artis nih!!!!

    0

    0
  40. zarasyi says:

    to: yang komen2 ckp pengomen mcm bgus sgt tu!
    ans: mmg kami x de la bgus sgt tp solat 5 waktu kami buat,arak kami x amik..jd kat situ of kos dah nampk kami lebey baik drpd c ning n nina..
    p/s: kalo aku ckp mcm ni mst rmi kt,eh ko namgk ke nina n ning tu x solat or minum arak ke x?if diorg x amik arak n if diorg solat pun still bdosa jgak cos mgagung2kn arak,org y jd waiter pgg botol arak pun dosa inikan plak y minum!

    0

    0
  41. Islam Agamaku says:

    Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: Arak ialah setiap yang merosakkan akal fikiran.
    Huraian Hadith:
    1. Ijmak ulama’ telah menetapkan bahawa meminum arak adalah haram sama ada dengan kuantiti yang sedikit atau pun banyak.
    2. Islam juga mengharamkan daripada menjual, membeli, ataupun memperniagakan arak meskipun dengan orang yang bukan Islam. Hal ini tidak terkecuali dengan mengangkut atau membawa serta membuat arak. Hukumnya juga haram.
    3. Demikian juga Islam mengharamkan seseorang Muslim menjual anggur kepada orang yang mahu memprosesnya menjadi arak.
    4. —-> Majlis-majlis yang berunsur arak juga hendaklah diboikot dan kita dilarang mendampingi peminum arak.
    5. Menggunakan arak semata-mata sebagai ubat juga adalah haram dan berdosa. Lain halnya dengan campuran ubat dengan kadar tertentu dari alkohol- contohnya kerana darurat-seperti untuk memelihara sesuatu supaya tidak rosak. Tetapi ia hendaklah memenuhi syarat-syarat berikut:
    i) Terdapat bahaya yang sebenar ke atas kesihatan manusia jika tidak meminum ubat tersebut.
    ii) Tiada ubat lain yang halal untuk menggantikannya.
    iii) Ia hendaklah dengan nasihat seorang doktor Muslim yang dipercayai dalam profesionnya dan juga dari segi agamanya. Hal ini kerana prinsip Islam itu berdiri di atas dasar kemudahan, menghindarkan bahaya dan melaksnakan maslahah berdasarkan firman Allah S.W.T yang bermaksud: Sesiapa yang terpaksa (memakannya) tanpa mengingininya dan tanpa mengulanginya maka tiada dosa atasnya. (al-Baqarah: 173).
    Sumber:http://www.islam.gov.my/e-hadith/sekitar-hukum-berkenaan-arak

    0

    0
  42. hmmmmmmmmmmmm??? says:

    mencari rezeki yang halal bukan dengan cara bersekongkol dgn yang haram. arak itu haram. oleh itu, syarikat yg menjual arak juga haram untuk didekati, apatah lagi untuk bekerja sama, semestinya haram. byk lagi cara untuk meraih yg halal. kenapa yg haram juga menjadi antara pilihan untuk mencari rezeki. dan janganlah mereka ini munggunakan niat (nawaitu) sebagai alasan. kerana kalau benar niat kita baik untuk mencari rezeki, bukan dengan cara bersetuju untuk menerima pelawaan dari syarikat yg haram. semoga mereka ini diberi hidayah oleh Allah S.W.T. ameen.

    0

    0
  43. apxb~~~~ says:

    baik yuna, minah 2 org ni n retis2 lain yg ada job kt pub2 n club2 x kira ler btudung ke x ‘saham’ diaorang sama jer…. x kira la niat tu cmne yer… mudah2an Allah bukak pintu hati diaorg ke arah keinsafan… amin….

    0

    0
  44. Azroy says:

    Huhhh..nama jer artis..agama jer islam tapi memalukan..dah tak tau halal haram ker adoooiiiiiiiiiiiii…kalau macam ni, ntah2 tak lama lagi makan babi la tu..kesian aku tengok..

    0

    0
  45. Mak joyah says:

    Buat kalian semua.. Mmg lh salah di sisi islam.. Kalau di nyanyi ke atau apa ke.. Dia still kt mana.. X kan nk nyanyii kt sana pakai baju kurung kot..artis malaysia dh melampau.. X ada batas agama pun.. Nama dlm ic je islam.. Tp kt luar.. Ermm hanya allah je th..bertaubat sebelum terlambat.. Kita bukan org putih..

    0

    0
  46. Anonymous says:

    Drpd buat psembahan utk arthurs day tu, baik la korang menyanyi nasyid ke marhaban ke utk sambutan maulidur rasul, awal muharam ke…kan ke lebih afdholl…

    0

    0
  47. Anonymous says:

    Dimana suara2 menegakkan islam?…kalau sekalipun artis ini menegaskan bhw mereka tidak minum, tetapi sekadar menghiburkan..sedarkan mereka..berhibur itu juga berdosa apatah lg terlibat dgn yg HARAM..nyata sekali artis ini telah lalai dan yg mengetahui akan dosa ini juga turut berdosa sekiranya tidak menghalang.

    0

    0
  48. amy says:

    tgk miss nina ni buat show hari tu kt luar negara pun pakaian mcm hapa jee….ni nak buat show kt pesta arak pulak dh terang2 arak tu kan haram….x kn x tahu lg atau buat2 x tahu..kat akhirat nanti jawaplah……..

    0

    0
  49. fiona says:

    astaghfirullah..sdhla,bila dpt tahu artis mlyu islam buat bgini,tiada pegangan agama ka mizz nina ngan ning baizura,tlgla jgn jatuhkan lg maruah mlyu,mruah agama kita ,dilahirkan sbg islam tetapi melayari kehidupan bukan sbg islam,nauzubillah..

    0

    0
  50. Anonymous says:

    kepada mizznina dan ning (jika mereka membaca blog ini); matlamat tidak menghalalkan cara~~

    0

    0
  51. Anonymous says:

    Rasanya mereka mengejar populariti bukan wang. Tentu lah majlis macam tu akan dihadiri oleh kaum2 dan orang asing lain selain org melayu. Mungkin nak melangakh jauh lagi ke luar negara. Kalau andaian saya ni salah Mizz Nina & Ning maafkan saya tapi saya nampak begitu. Pulanglah ke pangkal jalan. Allahuakbar

    0

    0
  52. anon says:

    yg thumb down tuh org kafir kot..

    0

    0
  53. MIZZ NANA says:

    ZED ZAIDI A.K.A TUAN PRESIDEN SENIMAN :: HAAAA YG KES2 SENSITIF MCM NI KO XNAK SAMAN KE?TOLONG AMBIL TINDAKAN YE!INI SGT MEMALUKAN INDUSTRI SENI TANAHAIR DAN AGAMA!

    0

    0
  54. Anonymous says:

    ape korang nk kecoh sgt..dh selame ni pn negara kite memang TAK pernah pn amalkan undang-undang ISLAM yang sebenar, mmg inilah hasilnye…

    0

    0
  55. Anonymous says:

    kalau yang ini xde plak org2 melayu nak kuar fatwa masing2 dalam fb!sibuk dengan oppa gangnam style tuh..adoii..aku xpaham la..yang ni lagi sah2 haram..

    0

    0
  56. anis says:

    2ekor ni perasan 1st class artis…nk jadi org putih tk sedar kulit gelap…rambut dh colour tunggu nk cat kulit pulak….bkn bagus pun suara mcm opera rosak aje..ning dh kahwin mat saleh dah mcm org putih lah konon….yg bini si hujan tu rasa mcm bagus sgt…sbb bapak byk duit blh buat album..laki dh tk blh bsuara …mak bapak buat mcm tak ada apa2 aje…aku mmg meluat tgk 2 org ni…

    0

    0
  57. muslimah concern says:

    kalau dh penganjur pn syarikat arak, rasenye bayaran mereka xke haram?? nauzubillah..semoga mereka insaf

    0

    0
  58. Anonymous says:

    Teringat pesan tuan2 guru…tak perlu banyak komen pd org sebegini sbb diri sendiri dah tahu tp buat2 tak tahu… apa2 yg berkait dgn arak adalah haram… buat begini menunjukkan respon positif dan menyokong perbuatan org bukan Islam…walya’uzzubillahi min zalik….

    0

    0
  59. MIZZ NANA says:

    haha husband mizz nina pun takut nk tegur die agaknye..yelaa kawen dgn anak load..terpaksa la turut kn aje..malas nk tgk ‘umrah kita’ lagi..nmpak noo berlakon nyee..

    0

    0
  60. what u waiting for says:

    haha noh takut nk tegur gamaknye…dh kawen dgn naak load..kuturutkan aje lahh..zed zaidi pun tak brani tegur gak..kang kena saman dgn am bank mane nk cekau duit…kuikuikui

    0

    0
  61. Anonymous says:

    ada gak yang bebal kata dorang ni cari rezki halal.sbb tak jual diri. dah sah sah lah haram. mmg org yg ckp tu xda akal.baik sedekah kat kucing aku heh!dh nama pun tajaan dari arak. bangang nak mampuih!

    0

    0