Written by AbangNara | October 17th, 2013

Maafkan Abang Nara kerana masih bercerita mengenai Wawa Zainal dan Aeril Zafrel. Abang Nara bolehlah kiranya minggu ini kita namakan “minggu Wawa dan Aeril“. Memang cerita diorang je yang keluar kat BeautifulNara ini. Seperti yang anda ketahui, mereka berdua berkahwin secara rahsia kerana takutkan David Teo dan kontrak MIG yang melara ng artisnya bercinta atau berkahwin.
zed zaidiApabila ditanyakan pendapatnya mengenai perkara ini, Presiden SENIMAN iaitu Zed Zaidi menyifatkan kontrak MIG sebagai mengarut dan tak munasabah. Kata Zed Zaidi:-

Kontrak itu mengarut. Siapa mereka (MIG Production) untuk tidak membenarkan orang lain bercinta dan berkahwin, sedangkan itu fitrah Tuhan.

Dari dulu lagi saya memandang syarat produksi itu mengarut kerana siapa kita untuk menghalang perasaan orang lain (bercinta dan berkahwin)? Kontrak itu tidak munasabah dan perlu dimansuhkan kerana adalah tidak wajar mencampur-aduk antara kerjaya dan peribadi.

Kami (SENIMAN) tidak teragak-agak memanjangkan perkara ini kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) dan Lembaga Buruh Malaysia (LBM).

Kalau itu (bercinta dan berkahwin) pun mahu ditetapkan MIG, kenapa tidak adakan syarat setiap artis naungan mereka juga dihalang berjumpa keluarga masing-masing?

david teo

Dikhabarkan bahawa David Teo dan Zed Zaidi akan berjumpa dalam masa terdekat ini untuk membincangkan isu ini. Mungkin untuk mengelakkan perkara sebegini berlaku di masa hadapan, kontrak MIG turut sama perlu dirombak serba sedikit untuk memberi kelonggaran kepada artis naungannya. Apa pun, semoga jalan penyelesaian dapat dicari untuk kebaikan semua pihak.

P.S: Mercedez Benz CLA250 baru

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

153 responses to Kontrak MIG Mengarut – Zed Zaidi

  1. honey says:

    :)

    0

    0
    • hareeemmm says:

      pulak dah.. patutnya wawa mendalamkan dulu kontrak tu.. tu la dia.. dah nak berak baru nak gali lubang jamban.. keluar mulut david teoh masuk pulak mulut si aeril zafrel.. kesia ex tunang wawa.. jadi mangsa keadaan..

      0

      0
      • Wiwi Zainal says:

        1st time aku sokong Zed….MIG mengarut. Macam company Taliban.

        0

        0
        • Anak Desa says:

          biasalah syarikat cina. dulu aku pernah kerja dgn kompani cina. perkerja2 melayu tidak dibenarkan sembahyang asar dan zohor. memang cina2 (tak semua) tapi kebanyakkan suka menindas. itu dah memang cara mereka.

          0

          0
        • TUKIMAN says:

          MEMANG LA COMPANY TU DAVD TEOH PUNYA TAPI AT LEAST KENA LA ADA KELONGGARAN DAN BERETIKA. BANYAK COMPANY KAT MALAYSIA NI MELANGGAR HAK ASASI MANUSIA.

          0

          0
        • Harus Kena Carut says:

          ….& filem2 keluaran MIG pun mengarut gak !!!!!!

          0

          0
        • nikah 4kali pun halal per says:

          elehhh…kalau dah sendiri mengandung anak luar nikah tak payahlah nak salahkan cina ke, india ker..sendiri mau ingatlah..masa tengah syok buat maksiat ko ada minta kebenaran ngan cina berkenaan ker..

          0

          0
        • Mak jemah pemalu says:

          Pelik aku…bile bace komen semua nak ckp cine, kapir laknatullah lah..np kita xcube berdoa agar mereka tidak menjadi kapir laknaullah…apakah kita sebagai Islam tidak dilaknat oleh Allah sekiranya kita tidak mengiku ajaranNya..nape salahkan mereka..hidup mereka memang dh nak berlandaskan keuntungan dan kekayaan..itu dh diajar dalam agama mereka..kita ni yg beragama Islam masih lagi tak nak mengikut ajaran agama sendiri..yg diajar oleh Islam.sudah2 lah memburukkan wawa, aeril dan david teoh..mereka manusia, bukan maksum..setiap org pasti membuat silap.wawa n arl pun mesti dh minta pandangan majlis agama..jika tidak majlis agama tak akan benarkan mereka berkahwin kali kedua..sape yg penah berkahwin taulah kena minta kebenaran dulu…tutup2lah isu ni..biarkan mereka menjalani hidup mereka sendiri..

          0

          0
        • aku says:

          memang lah mengarut..sangat2 mengarut. tapi bukan kah seorang manusia yg waras boleh berfikir yang mana lebih penting untuk dihebahkan?undang2 manusia atau syariat yang digariskan oleh islam?bila timbulnya isu baru nak refer balik pada syarat2 yg dah ditandatangani..masa ambil keputusan tak boleh fikir mana yang lebih penting?dah cantik dah setiap yang Tuhan gariskan dalam undang2 islam.pasti bersebab..

          apa pun semoga bahagia.jadilah pengajaran.bertuhankan undang2 manusia atau patuh pada DIA..tq

          0

          0
        • CNN says:

          what??? ZZ copy paste ayat aku ker???

          0

          0
      • Aaron Aziz says:

        Dia ni sampai mati pun mengarut,,
        klik me pliss..

        0

        0
      • Lol says:

        aku x sebelah mana2..
        pusing2 david teo juga yang kena..
        sblum ni takkan dorang tak boleh bawak parents dorang bincang dgn dvid teo elok2kan,kalau si david teo ni X mahu benrkn dorg nikh khwin msti lpas dah bincang dgn parents dorang persetujuan brsama pun trcapai..
        david teo ni umpama parents kpd dorang,sungguhpun dorang dah bwt mcm2 burukkan dia,dia still mahu lawat family wawa kat sabah.Nilailah sndiri

        0

        0
        • anton says:

          Betul. masa tak jadi artis punya merayu. dah jadi artis mengada salahkan apek tu la, kakton la, fifi la. kesian dorang

          0

          0
        • vanilla says:

          tb2 rs cm poyo lak zed zaidi ni…np dr dulu lg xnk ambk tindakan..pdhl dr dl lagi dh tau dh MIG pny kontrak cmtu…xbg pelakon2 die kawen…
          aku bkn nk sokong DT ni tp bkn ke de dlm 1 artikal yg nara kuarkn b4 this DT de btau die bukan xbg lgsg utk pelakon2 die kawen…sp2 yg nk kawen leh je tp kene btau die…die bt kontrak cmtu kan utk jauhkan dr bt maksiat n tgkp khalwat…utk nama baik company tu..utk nama baik pelakon2 tu gak…tgk pelakon2 lain rilek je…diana amir tu bertunang pn xde hal pn ngn DT ni…

          0

          0
    • ada-ada aje says:

      yay!! finally zed zaidi muncul gak penyelamat seni tanah air….. sokong sokong sokong!!!!! (aku rasa zed zaidi ni muncul mcm superman pun ada… hahahaha)

      0

      0
    • wiwi says:

      klau dah tahu company si david tu buat contact yg bukan2 apesal la yg si islam2 melayu ni pun galak sgt nak jd artis bawah company dia? pergi la masuk company lain2.. pegi la jd artis yusof haslam ke or A.Aida ke..

      david bkn paksa korang masuk company dia pun.. sendiri yg serah diri pergi interview kan..

      nak lg selamat tak yah jd artis.. cari keje lain byk lg… kecoh jer..
      cina tu ambik kesempatan atas kebodohan dan kejahilan korang sendiri.. so jgn tunding pada org lain.. diri kita tanggungjawab sendiri..

      0

      0
      • gadis says:

        7-3=4

        Cina.. jangan di support.. aku bukan racist la.. tapi ini sikap dan attitude semula jadi nya cina bila dah duduk as a boss.. melayu kalau stakat jadi kuli2 mereka.. memang kuli lah selamanya di buat mereka.. kene ada melayu mcam Zed ni.. yang walaupun kdg2 mcm poyo2 an, tapi poyo2 die dia nk back up org melayu yg terbuli ni.. tapi cina muslim aku xtw la.. yang aku cakap ni cina kapir laknatullah la.. ni based on my experience..

        0

        0
        • Anonymous says:

          cina tak sembunyi ngandung sampai nikah 2 kali..sila ambil cermin dan tengok diri sendiri…apa pencapaian yang ada pada kamu??

          0

          0
        • Nek Joan Rivers says:

          Kepala hotak hang ko tak rascist. Nek rasa, kalau google definition rascist, gambar ko mesti terpacak kat situ. Kalau tak nak jadi kuli, belajar rajin2. Kerja kuat, jgn malas and pikir nak kawen aje. You, my dear are a rascist bitch. Religion has nothing to do with it. Org jahat, org baik ada kat semua religion. To all my Chinese and Indian friends, I would like to apologize on behalf of all rational Malays for her stupid comment above. Gadis, ko buat malu kaum ajer.

          0

          0
        • Nok-Nok-Nok says:

          Nek Joan Rivers…, Nok sokong uoalzz..!!!

          Hoi Gadis , kalau dari komen dah nampak kebodohan kita, macam mana nak komen keburukan org lain.??

          Komen ko bukan setakat menjatuhkan maruah Melayu, tapi juga Islam.. Orang melayu (org kita) suka jaga tepi kain org, ber Mak esah dan malas berusaha.. Your experienced seems like you been working with Chinese boss and you got some problem with that boss. Wahai gadis, Nok nasihat, fikir secara rasional, org yg ko tak suke tu tetap dah jadi Boss., ko hado..??

          Lg 1, Nok marah sgt kalo org Islam suka guna kafir laknatullah..!! Laknatullah tu bermaksud DILAKNAT ALLAH.. uoalzz., REMEMBER., ko skrg Islam belum tentu ko mati sebagai Islam.. Dan yg kafir tu bila2 masa Allah boleh bagi hidayah.. Allah menyayangi setiap makhluk yg Dia cipta.. Mengucap uoalz.

          0

          0
        • azam says:

          dulu pernah keje ngan company melayu, kedekut ya ampun..tempat solat pun dlm stor celah kotak jer.. bos asal cakap jer nak tinggi suara macam pekerja ni tak de maruah langsung..dah la berkira nak belanja staff mkn pun skrg aku kerja ngan comp cina.. bos sgt baik dan prihatin kebajikan pekerja..siap sediakan tempat solat khas yg ber aircond utk kami walaupun hanya kami berdua jer muslim.. pandai ambil hati staff..raya cina ker, raya india ker, raya melayu ker semua dpt duit raya. aku tak kisah pasal2 bangsa ni asal kan perangai dan akhlak baik..

          0

          0
        • Anak Melayu says:

          ni bukan soal rascist ke, nk beza melayu or cina ke kakak2 dan abang2 sekalian.. ni soal si david teo ni yg merepek2.. btol la xsemua cina yg jahat dan mmg diakui ada melayu yang xnk tolong melayu.. cume yg xberkenan pasal si david teo ni xkira la dia cina ke melayu ke or even india pon, sbb dia ske menggembar gemburkan cerita artis2 dia yg agak2 bermasalah.. diam2 saje sudah.. don’t judge a book by its cover.. itu saje..

          0

          0
        • saya says:

          GADIS ko ckp ape nie mcm org bodoh … ko kata bukan racist tapi cara ko ckp tu dh mmg racist…kalau lah muka ko ade kat sini kan bsk2 nampak ko kat luar aku tenyeh ko dgn cilipadi kat mulut ko…. buat malu org melayu jer ko ckp cam nie… ko mesti ingat sekeliling kita smua… bodoh binti stupig…

          0

          0
        • mango says:

          saudari gadis,
          cakap bukan racist.. tapi gaya penulisan ko dah terbukti.. aku setuju komen yg diatas ni.. office aku melayu kaum minoriti.. tapi surau aku siap ada aircond, ada sofa, semua lengkap.. sangat selesa…padahal dalam building aku ada aje surau.. tapi kat office dia sediakan satu bilik supaya kita orang tak payah nak turun bawah sembahyang..

          kalau puasa, berikan kelonggaran balik awal. aku rasa ade aje company melayu yg kat malaysia tak bagi orang islam dia balik awal. yg aku tahu cina ni kalau kita rajin bukan kaki bodek. tahu apa yg kita buat.. dia akan trust kita sampai biler2.. kalau kita malas.. suka bersembang.. suka memonteng.. sendiri mau ingat lah..pikirlah sendiri.. :P

          0

          0
      • wa wa wa wa says:

        klu kat luar ngara sana mmg ader kontrak yg melarang artis dorg berkahwin dlm tempoh tertntu. malah yg mengarut pon ada. tue smua terpulang pd tuan punya badanlah.. klu ko dah sign sendiri tanggunglah. bknnya org tue pksa ko sign pon. msti dia dah bg masa tok ko tgk kontrak tue..jd x yah lah nak salahkn org tue.

        0

        0
        • haarum says:

          biasalah retis malaysia…bila dah mengandung anak luar nikah … niat di hati nak g blajar ke luar negara..apakan daya..baju kurung pun stok lama.. maka timbullah ideaa bernikah 2 kali…bweeKK

          0

          0
        • pocong cantek says:

          alahai…kalo tengok kontrak artis korea lagi terok…x dibenarkan bercinta atau bercouple dlm tempoh kontrak tersebut…untuk apa??untuk mencapai kejayaan dahulu..kumpul duit byk2….kalo ade pon…dlm rancangan ‘we got married’ je……

          0

          0
      • mak c kina says:

        dorg masuk MIG sbb MIG je yg buat filem tiap2 bln!…job byk..xpenah putus..box office atau x,tu blkg cite…klu1 filem dpt 50k…klu tiap2 bln kuar cite dia,je maun xkayo…hjg tahun dah blh pakai X6…

        0

        0
    • Anonymous says:

      ehhh…poyo..kes dengki lah tu, tau engkau tak maju mcm david teo..apek nyer company sukati dia lah nak letak syarat apa..kau mampu? jual liur bolehlah. si wawa tu perempuan murahan.dah buncit sembunyi..pastu salahkan org lain. tak payah jadi artis lah. kerja kedai kopi jer engkau.

      0

      0
      • lynn says:

        jgnlah suke2 hati panggil org perempuan murahan. semua org buat silap. takde manusia yg sempurna. ni bukan nak backup tapi biarlah kita bersangka baik. dosa dengan Allah kita boleh mohon ampun padaNya dan sesungguhnya Allah tu Maha Pengampun. tapi kalau dosa dgn sesama manusia, selagi dia tak maafkan, selagi tu lah kita berdosa.

        alamak. TERceramah pulak aku kat sini hihihi

        0

        0
    • kak ton says:

      orang cina lg bijak tang agam dari org melayu.. mmg patut pon haramkan couple.. mmg dalam islam pon couple is haram..

      0

      0
    • Leo says:

      patut le dulu uqasha senrose dulu bercinta dengan pekin si david teoh tarak suka..
      kira nya untuk pelakun baru yang nak di naikkan nama oleh MIG di larang bercinta sebab takut retis tu tak boleh naik nanti, filem tarak laku… maka nya rugi la david teoh.. mau untong oo.. tak mau rugi ooo…;D

      http://beautifulnara.com/rugi-jika-bakat-dipersia-kerana-buta-dalam-percintaan-david-teo/

      0

      0
    • Anonymous says:

      1) you read before sign. u agree. proceed.any consequences are ur responsible. dun put blame on people.
      2) think positive, myb david teoh mmg nk tegok artis bwh die stable dlu dlm kerjaya bru fikir psl personal. that’s chinese way. aku rase itu bgus. aku rase that is one of the reason most of chinese success.stay focus and work hard.plus, ade je artis bwh MIG yg kawen or tunang mase dlm kontrak,ok je..any explanation? psl racist, sume org pon de racist pd kaum msing2..take note.. tp rasenye isu ni xde kene mngena dgn racist kot..ntah lar..sruh DT jwb lar..haha..
      3) stop questioning about their marriage. dosa or x dosa, itu antara mereka dan DIA. perkahwinan mereka sah. anak itu halal. mereka bahagia.ok?
      4) pd sape2 yg ckp ank mereka tu ank luar nikah tu, mcm mane skang?haha.. tu lar function hebahan..nk ngelak fitnah..huhu..tp rasenye kita pon kene lar fikir positive..kn kn kn..haha…ok peace~~hahaha…

      0

      0
    • minah jambu merah biru says:

      mr david teo bukan lah menghalang sape2 artis yg nk bercinta n berkahwin ..cuma dia tkot kalau atis bercinta sesame artis atau sebalek Nye nanti artis tu tk focus dengan kerja n tk focus pada lakonan n tk dapat bawak watak itu ngan betol …bukan Nye david teo tk kasi kawinnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn pahammmmmmmmmmmmm !! artis 2 ni semua gatalllllllllllllllllllllllllllllll bila dh buat salah pastu nk salah kn orang lain n seret kn semua orang yg tkde kena mengena dengan dia punye problem….wawa ngan laki dia ni problem punye orangggggg…cara tk langsong dia main kn david teo…ha skarang david teo dh kena main ngan si dua laki bini ni…or mungkin si dua ekor ni sengaja nk sabo david teo…mentang2 lah si david teo ni bangsa cina ..

      0

      0
  2. cantik says:

    errr kawen tu fitrah manusia, bkn Tuhan. -.- Apepon setuju dgn zed zaidi potpetpotpet

    0

    0
    • tudung part time says:

      wawa lepas ni terus pakai tudung ker?? atau sekadar topeng meraih simpati??

      0

      0
      • noona says:

        Kita fikir benda yang positif jela. Doakan supaya wawa istiqamah dalam pemakain tudung. :)

        0

        0
        • kain atas bahu says:

          kata nya suami org berilmu dlm agama..kalau bini masih bangga tayang body tak taulah,,..apakah david teo juga yang bersalah?? kih kih…

          0

          0
      • adnan semput says:

        wawa dapat hidayah masa nak press conf je uolls…meraih simpati katanye!

        0

        0
  3. ... says:

    kikikiki..2nd

    0

    0
  4. mokcik says:

    kalau tak, takkan la budak 2 ekor tu takut sgt nak kahwin… cuba cite sape yg tak suka buat majlis kawin pggil kawan2 and family..especially artis..mesti nak vogue bagai…tp dah contract keja kata tak boleh, takut la budak2 tu.. anyway, ni la nasib nak glemer…

    0

    0
    • Dark Angel says:

      memang sangat sokong contract david teoh mengarut.. pastu nk memekak2 aibkan sape2 saje artis bwh naungan dia yg buat perangai, memekak mcm dia tu bpk kepada artis2 tu.. then bajet2 fhm org melayu.. makin lama makin menyampah dgn david.. please la artis2 melayu.. wake up! jgn kejar sgt glamour if terseksa mcm ni..

      0

      0
      • John says:

        Asal kontrak mengarut plak? Ok je aku tgk.. Kontrak ptptn korg sendiri pon xbyr.. Kecoh.. Lg mngarut..
        Dua ekor tu.. Cm biasa ar.. Kacang lupekan kulit.. Baru nama naik sket.. Xreti pndg ke bwh..

        0

        0
  5. MINA says:

    Company dia kot.sukatila dia nk buat kontrak cemne pon..
    Sblm sign kontrak,bace dulu,klu setuju sign…
    Lgpon,walau da ttera kontrak camtu…kan dvidteo ckp shkan status aje..bgtau…ats budibicara.. takot beno wawzainal nie…

    Wartawan2, g le cr pej agma mntk pnjelasan knape minta wawa n aeril nikh kli kedua.. mgkin mrk nikah kali kedua ats nasiht pej agama tu..

    Kalau wawa n aeril sdiri iktiraf pnikahan ptama mrk, xkan ade pnikahan kedua kot.

    0

    0
    • noona says:

      mina ni tak faham2 eh? dorang nikah kali ke 2 sebab nak anak dorang ber “bin” kan si aeril ni. so kena r ikut prosedur undang2 malaysia. nikah yang pertama sah je

      0

      0
      • Anonymous says:

        oh…sungguh cerdik aeril dan wawa ni dalam bidang agama…sampai nikah 2 kali..hahahahaaa!!!

        0

        0
        • cik siti wan kembang says:

          Anonymous, kau tu cerdik sgt ke? UAI pun dah ada terangkan pasal kes ni. Silalah jenguk ke youtube. Jangan bukak youtube untuk tengok yang bukan2 je. Rajin2 lah dengar ceramah agama sekali. Sekarang dah mudah pun. Takde ilmu, lebih baik diam. Kalau tak, nampak sangat jahilnya -_-

          0

          0
        • Anonymous says:

          mesti engkau pun nikah 2 kali kan..

          0

          0
        • cik siti wan kembang says:

          Taklah. Tapi aku tengok kau dengan zubir si wartawan puaka tu takde beza pon.Jenis bising2, tapi satu hape pon tak tau sebenarnya.

          0

          0
      • MINA says:

        Noona…
        Awk clear x pnjelasan ust noh gadut?
        Xperlu nikah kali kedua la.. walaupon nk bin kan nama anak,,.
        Nk tggu prgnant baru nk dftr/rujuk pej agama?

        0

        0
  6. stokin says:

    betul betul betul!!!

    0

    0
  7. Mendapat ko Teoh. Itu abang besar sudah keluar.

    0

    0
  8. mamat says:

    betul3….saya sokong

    0

    0
  9. Anonymous says:

    Bagus abg zed.mengarut betul apek sorang ni.kalau movie ko tu box office tak pe gak.ni alahai tak layak masuk wayang kut. macam la ko tu bapak wawa zainal.tak kasi kawin.lantak la dia nak kawen pun macam wat dose besar.

    0

    0
  10. neelopeh says:

    Kontrak melanggar fitrah manusia – mengarut.

    Kalau melanggar hukum Allah macam mana pula ek?

    ZZ, sila ambil tindakan menyeluruh.

    Nota kaki :
    Fitrah manusia – bercinta, berkahwin, hubungan seks halal dan yang berkaitan
    Hukum Allah – tak tutup aurat, zina, pergaulan bebas, hiburan berleluasa, poligami dan yang berkaitan.

    0

    0
  11. nanu says:

    eleh poyo la zz. dah kecoh baru la nak muncul buat stetmen bajet bagus kate kontrak tak masuk akal la ape la. apesal tak dari dulu kau tak bangkitkan hal kontrak ni. dah kecoh baru nak tunjuk budiman bagai. dulu hang jugak yang tegedik gedik belakon filem cuti cuti cinta yang sengal tak hengat tu. kalau tak suka tak payah la belakon bawah MIG. tapi an mase kau belakon tu serius tak best. aku jadi sangat meluat tengok kau belakon jadi lelaki godok dalam movie tu

    0

    0
    • seni says:

      cian ko nanu.. dia kan presiden seniman, sbb sebelum ni xde org kecoh pasal kontrak MIG.. xde la ribut.. skrng br isu keluar.. dh keje dia jaga kebajikan artis.. nnti kata presiden x buat keje pulak.. susahkan nk puaskan hati semua pihak terutama org mcm nanu nih..

      0

      0
      • pelakon says:

        pada aku yg salah tetap pasangan laki bini 2.. dh tau ada kontrak baca dan fahamkan.. dh sah2 mereka bersua dok 1 production yg sama.. sedangkan pasangan laki bini 1 jabatan pon kene transfer.. lain la kalo ko artis berlainan produksi…
        kes ZZ plak dia kan presiden seniman, anggaplah dia tgh buat kerje dia.. dia kata kontrak melalut, piaq pi dia siasat.. tgok mengarut ke z. kene paham ni statement pertama dia(terkejut kot)
        mr david teo boleh je rasanya tolak ansur dlm kes membabitkan perkahwinan/percintaan.. si laki bini ni ada ke bincang dgn david? yg AZ sah2 langgar kontrak sbb lari dr MIG x plak kene saman kan?.. so bawak2 la berbincang….

        0

        0
  12. ezzah says:

    entahnye si david teo tu..jodoh tu ketentuan Allah..kalau kite tolak, maknenyer kite menidakkan takdir Allah..Allah..Allah…dia org cina, ape tahu tentang Islam??

    0

    0
    • nanu says:

      david teo buat kontrak ikut suka die la. die nak wat kontrak macam nama sekalipon kan itu company die. sapa nak sain silakan, sapa yang taknak tak payah sain, senang je critanya. itu bukan salah david teo pon. die tak paksa pon sape sape retis nak sain kontrak ngan die. pasal masuk akal ke tak ke lantak die la nak buat kontrak camne pon. takde lak undang undang kate tak boleh buat kontrak camtu. sedangkan malaysia pon penah dah buat kontrak gila ngan singapura: selagi ada bulan dan bintang, selagi tu malaysia akan bekalkan air untuk singapura.

      0

      0
      • meee says:

        Agree.. kalau perempuan yg jadi pilot atau flight attendant, antara syarat dalam contract ialah tak boleh conceive untuk certain period of time. Takde pulak orang nak marah airline company tu report suhakam bagai…

        0

        0
    • annonymus says:

      mmg dia cina…tp dia siap buat makan2 raya dan knduri kesyukuran. derma duit rumah anak yatim islam. ada korg kat sni pun buat ke

      0

      0
      • Anonymous says:

        Aku setuju….siap kasi shaeizy Sam ticket gi umrah lagi….it shows he menghargai his workers….so far tak pernah pon Aku tgk production melayu show their appreciation to their ppl to this extend….btw abt term in his contract..it’s up to him how he want to contract to be…to hak dier…artist is the one yg nak kena guna akal sebelum sign…Kalau betul David follow his contract strictly…Den y Liza surihani n farid kamil bole khawin…dis show David practice flexibility….artist jus need to be truthful n responsible for their action…

        0

        0
  13. Hantu Munta-muntah says:

    Hai abg zed,

    dah jadi kontoroversi baru abg nak munculkan? konon nak jadi hero la ni?
    abg x payah susah nk usulkan pasal kontrak tu. abg usulkanla cadangan buat kelas bagaimana membaca & memahami kontrak untuk artis2 baru.. kan lagi bagus… tak ke cenggitu?

    lagipun kan, abg berlakon pun cam haram jadah gak.. abg buat jugak kelas lakonan untuk artis yg x berapa lama. tapi jgn lupa, abg kena join kelas tu sekali ye.

    oh ye, kena buat juga kelas motivasi utk artis yg x berapa laku dlm industri, tapi nak berkuasa dlm politik plak.. tu abg kena fikirkan setiap sebelum tidur. tq..

    0

    0
  14. Hantu Muntah-Muntah says:

    Hai abg zed,

    dah jadi kontoroversi baru abg nak munculkan? konon nak jadi hero la ni?
    abg x payah susah nk usulkan pasal kontrak tu. abg usulkanla cadangan buat kelas bagaimana membaca & memahami kontrak untuk artis2 baru.. kan lagi bagus… tak ke cenggitu?

    lagipun kan, abg berlakon pun cam haram jadah gak.. abg buat jugak kelas lakonan untuk artis yg x berapa lama. tapi jgn lupa, abg kena join kelas tu sekali ye.

    oh ye, kena buat juga kelas motivasi utk artis yg x berapa laku dlm industri, tapi nak berkuasa dlm politik plak.. tu abg kena fikirkan setiap sebelum tidur. tq..

    0

    0
  15. piirahhhh says:

    nak salahkan kontrak.. sendiri yang dah bertunang kan

    0

    0
  16. Anonymous says:

    memang mengarut pun..nak wat apa takut ngan david teo dia bukan Tuhan..yg perlu kita takut ialah Tuhan elok kawen dari wat masiat..ingat klo wat maksia dosa david teo tanggung ke…bodah je sape yg takutkan david teo tu…

    0

    0
  17. cleopatra says:

    bagus ZZ..i sokong u..

    0

    0
  18. […] Aeril Memang cerita diorang je yang keluar kat BeautifulNara ini Seperti yang anda ketahui mereka Read More This entry was posted in Entertainment and tagged Kontrak, Mengarut, Zaidi. Bookmark the […]

    0

    0
  19. Anonymous says:

    bnyk jer artis kawin di bawan naugan MIG xder pun nak sorok bagai..ini mesti kes dah t…….. br nak kecoh2 nikah..pas tu nak nafikan lg,pas tu buat alasan itu ini..takan la nikah pun kat rumah PA.. pelik bin ajaib la 2 org retis nie..

    0

    0
  20. Presiden Kontrak2 Semalaysia says:

    len kali baca betul2 kontrak sebelum sain…skarang sapa susah…desperate sangat nak jadi retis kan?? ni la risikonya, ada faham?? jgn nak salahkan kontrak yaa…masuk skolah balik kalo tak boleh faham isi kontrakkk!!! mood: hilang mood :-(

    0

    0
  21. damai says:

    apa yg zz tiba2 keluar statement begini. dari dulu knp tak, why must blame david teo. artis yg dahulu bawah naungan MIG tak ada problem pun. kahwin juga. company dia dia punya pasal lah nak buat contrak mcm 2. david ever asked wawa many times btl ker dia bercinta dgn aeril, if btl just ngaku dan dia akan uruskan dgn media announce for this. Mmg ada company ada that type of contract, org yg berkerja dalam sama department tak blh berkahwin if nak berkahwin salah satu dari mrk kena g apartment lain atau berhenti. so u just choose you want your career or love. ada itu client saya bercinta sampai skg tak kahwin2 kerana ke2nya holding a high post in the company, CEO & Manager so mrk tak nak berhenti keje cos of love. So morale of the story read your contract and if think you can fullfill the contract dont sign it, simple. dah terjadi mcm ini nak salahkan org lain pula, org yg telah naikkan nama dia dalam industri. Ini semua POYO. Dan sesiapa yg blm pernah keje dgn big company jgn main sedap mulut hentam yg contract DT merepek, you go BIG company and see their contract and some of them have these clause,

    0

    0
  22. jubir says:

    memanglah david teo halang artis naungan dia bercinta tp kalo dah kemaruk nak kawin dia x halang pun…david teo dh explain pun..buktinya lisa dpt kawin ngan yusri…zed zaidi sila baca penjelasan david teo sebelum ni….x kn x update ….arggghhhhh or saja nak cari glemer konon nak membantu artis…kl gangster kana cetak rompak x der plak zed zaidi bagi komen…..

    0

    0
    • Presiden Kontrak2 Semalaysia says:

      coz reporter x cari ZZ bagi komennn…:-)

      0

      0
    • jed jedi says:

      ko caye ke dgn smua yg david teo ckp? kalau aeril ngn wawa bg penjelasan 10 mukasurat pun lom tentu ko caye. org blh cakap apa je la utk cover diri sendiri. kat media mungkin david teo cakap dia tak halang. kat blkg kau tau ke? nk crita pasal lisa n yusry…dorg mmg dh sedia berduit pun. takda masalah sgt kalau dorg d minta byr pampasan sbb melanggar kontrak. si aeril dan wawa ni pula masih br dlm industri..mana sgt la dorg nk cr duit ribu2 utk byr saman dr david teo

      0

      0
      • Anonymous says:

        nikah pun sampai 2 kali…sapa yang cover line sebenarnya…david teo takda pulak ckp putar belit mcm engkau…

        0

        0
    • Nina says:

      Betul! Setuju sgttt dgn jubir!

      0

      0
  23. keykey says:

    mmg certain company ade rules mcm tu.mcm company sy skrg ni.normal.sbb xsume org leh jd professional bile bab2 personal ni.so company restrict mcm tu utk elakkan hal2 yg xdi ingini terjadi.so before nk sign contract tu fikirlah msak2 yea.

    0

    0
  24. annonymus says:

    Kontrak tu normal la..kadang2 nk keja atau pinjaman belajar pun tanya kawin ke x..artis2 korea yg lg bebas bergaul pun ada kontrak xleh bercinta. tp kalau nak kawin sgt bukan xboleh bawak berbincang. kontrak tu nak pasti kan artis2 x buat maksiat atau kontroversi murahan. tp artis msih boleh jumpa family. family kn lg penting dr gf/bf. zed zaidi please think before you speak

    0

    0
  25. mrs crook says:

    sy sokong apa saja yg baik untuk agama, bangsa n negara..

    0

    0
  26. Anonymous says:

    David teo org business. Sukati dia ler nak buat contract apa. Tak setuju tak yah sign contract. Tapi respect kat wawa ngan aeril, utk mengelak maksiat cepat nikah walau tak merasa bersanding.

    0

    0
    • Anonymous says:

      mana ada duit nak bersanding…ko tak baca ke bapa wawa marah kat rashid tak bagi nafkah kat anak daranya yg dah ditebuk tupai artis..si aeril kan sibuk belajar agama..mana nak cari duit lebih..

      0

      0
  27. saya says:

    niat david teo tu dia nak komitmen artis bawah naungan mig. yela rumah kompeni sediakan, management artis tu pun kompeni tu buatkan, job pun kompeni yg bagi. mesti la dia nak artis dia fokus kat karier je sebab kompeni dia dah uruskan semua. artis lain yg tak terikat kena la fikir rumah sendiri, kalau tak reti urus karier kena cari PA plak tolong handle, job pun pandai2 le cari sendiri. banyak juga $$$ keluar. kalau baru nak bertapak dalam dunia seni kalau org biasa ni mmg susah. lain la kalau pama boleh bagi dana. kalau artis solo kan senang mig nak suruh keje sampai kul bape sekalipun. nak shooting pun boleh ceruk mana sekalipun. kalau kawen kan ada komitmen suami/isteri & anak. byk yg tak boleh daripada boleh. mig taknak alasan family dlm hal keje. anak demam la, bini sakit la, pengasuh taknak bela anak waktu malam la, pengasuh balik kg la, mcm2 lagi.

    tapi lama sangat kontrak 5 tahun tu. mcm2 boleh jadi dlm tempoh tu. rasanya 2 tahun dah memadai. lepas tu renew je tiap tahun. tapi david pun bijak juga. mesti la dia nak artis dia jana $$$ utk kompeni dia. kalau baru 2 tahun dah pandai selok belok dunia seni pastu cabut, bape sen sangat dia boleh dapat =P

    intan ladyana & kamal adli tu bercinta pun diorg professional. takde kepit 24 jam. sebab tu david tak marah pun. sebab cinta diorg tak kacau fokus kerja. gosip liar pun takde. kalau tak sanggup dilanda ombak, jgn berumah di tepi pantai.

    0

    0
    • neelopeh says:

      Bagus pemikiran ko ni. Business minded dan far views in some aspect.. Kadang2 aku tak paham orang dok blame orang lain tanpa pk relevennya satu perkara yang dibuat tu.. syabbas bette.. heheheheeh

      0

      0
  28. Anonymous says:

    jemu plk aku tengok si mawar ni ngan tudung fareeda dia…

    0

    0
  29. Anonymous says:

    bio le si ZZ tu nk masuk campur..kang kalau dia x masuk campur katannya x menjaga kebajikan retis n hnya tahu bsrkn telo j….

    0

    0
  30. Invisible Me says:

    Apa nak dikata~

    0

    0
  31. jiji says:

    sape yg ada copy kontrak mig?nak tengok betol2 la macam mana ek kontrak dia sebenor2nya. bukan apa, kekadang pening ni cakap lain tu ckp lain…ckp org ni boleh dipertikai tapi kalau dalam kontrak, memang sahih kan…

    0

    0
  32. thejudgingcat says:

    da tentu2 ko kene baca dulu kontrak tu weh . agak2 nk kawen awal takyah la sain weh . agak2 nak berdating takyah la sain weh .. g cari tempat lain . lain la kalau dia yang paksa . takyah nak salahkan bangsa ape la . ada otak boleh fikir kan..

    0

    0
  33. Orang_penting says:

    Suka ati david teo aaaa….coy dia kan…hahaha…saper suruh sign membuta tuli…..adoiyaiii….nk glamer punya psl jd pelakon gamaknya, walaupun join coy yg filem2 yg dikuarkan tk leh semenggah sgt….btw….saper suruh tk persoalkan masa nk sign contract bagai? Sian aku ngn pelakon2 sumer…vongok…ooppsss! :p

    0

    0
  34. LadySakura says:

    Saya pernah ditawarkan position as PR Officer di MIG. Tapi bila minta surat confirmation dari MIG, mereka minta saya untuk resign dengan company dulu, datang ke pejabat mereka pada tarikh yang ditetapkan, then baru mereka suruh sign surat. Terus tak jadi. Sebab takut…

    0

    0
    • nanu says:

      kau nak takut watpe. betul la ape yang dieorg buat tu. takut tak kene tempat. ramai je yang berjaya dlm MIG. yang sendu sendu tu semua carik masalah sendri adalah.

      0

      0
  35. Enter Your Name says:

    7 – 2 = 5

    Apesal plak nak blame MIG or David Teo?

    Zed ZAIDI ni makin mengarut plak aku nengok. Engko tu pun retis juga. Kan mmg dah tahu apa isi kandungan sebelum sign contract kan? Kalau 1st-1st nengok dah satu mcm, sapa suruh manusia bengap tahap cipan yang bernama Wawa tu sign contract tu awal2?

    Seperti David Teo katakan sebelum ini, kalau dah nikah bagai bgtau jer la ngan bos. Takkan la nak kawin pun nak kena bantah. Paling2 tidak pun company akan ingatkan terms & condition masa sign agreement nak jadi retis dulu. Tengok Lisa Surihani dan Farid Kamil tu … boleh gak nikah baik2 kan? Wawa dan ntah sape lakinya tu mmg kalau dah tak tahan … alasan cuma bole blame David Teo aje la… kesian la ko David Teo… pas ni kalau ko convert kompom teda org yang berani blame sama ko. Nasip ko la.

    0

    0
  36. aku says:

    Bukan ke MIG letak syarat untuk menjaga nama baik artis naungan dia… rasanya ada je artis bawah naungan dia yg dah berkahwin cthnya mcm Lisa Surihani, Pierrre Andre, Farid Kamil…rasanya takde issue.. issuenyer sekarang 2 artis baru tu la.. nak cover line sendiri yg dah terlanjur bg alasan & salahkan org lain… skrg ZZ datang nak jadi hero… apa motif nak jadi hero keruhkan lagi keadaan pun tak tau la… lu sendiri ada akal lu sendiri fikir…

    0

    0
  37. eca says:

    Korang ni ckp mcm bgus sgt..dia nikah dua kali pun dah bg ayat mcm nk pndang serong. Allah je tau apa yg jadi kt diorg, kite ni org luar..jgn ckp lebih2, nk ckp dosa org, dosa sendiri tak tertanggung. Apa yg kita ckp nanti semuanya akan berbalik dkt diri kite sendiri, baik atau buruk. Hari ni kite kutuk org lebih2, esok ntah2 benda yg sama jadi kt kite or mungkin lg teruk. Semua ckp nk tunjuk pandai sedangkan xde kat kedudukan diorg, x rasa apa yg diorg rasa. Xpernah pun jadi artis, or sign kontrak dgn mig..klu kene kt diri sendiri ntah mcmana. Malu la dkt diri sendiri cket wei yg duk kutuk lebih2 ni. Menyedihkan.

    0

    0
  38. Anonymous says:

    Ye kontrak MIG mengarot tapi tiada sebarang paksaan pon untuk menandatangani kontrak tersebut. Wawa keluar statement cakap pihak pengurusan MIG marah kalau dapat tahu bercinta dan buat macam ni sebab menghormati kontrak? dah langgar kontrak celah mana pulak hormat nye? lagi satu wawa tu bukan budak form 13 yang kena marah sebab bercinta. tak paham dengan industri malaysia. sendiri cetus kontroversi then salahkan pihak lain sebab nak raih simpati tak bersalah.

    0

    0
  39. kawin kontrak says:

    kontrak kawin ke tak tu memang dah lumrah.

    even biasiswa jpa pun tak kasi kawin sampai habis belajar, kat certain companies pun kadang kadang macam tu.

    jangan nak salahkan kontrak tu pulak.

    yang penting sebelum kau sign tu, baca habis habis. kalau tak paham, hire lawyer.

    bukan bila dah jadi macam ni barunak sibuk berkokok.

    apa apa hal, anak AZ dan WZ sangat comel *walaupun tengok dari tepi je*
    sudah sudahlah tu, mereka pun dah kawin dengan sah.
    yang lepas tu lepas. doakan yang baik baik je lepas ni.

    0

    0
    • Anonymous says:

      yup kwn aku pn kawin senyap2 ms laki die tgh student. tp pndi2 jg diri la. adakah kwn aku pn prlu marah kt kerajaan sbb xbenarkn student die kawin? padahal laki die sndr yg sign nk kn jpa. org bkn marah diorang kawin, tp org marah die meyalahkan org lain bila buat slah. samada sah atau x anak tu, biarla diorang antara Allah. bila buat sesuatu pkr panjang2 dl. kalau kawin senyap2, personally jumpe david teoh ape yg brlaku. xpyh nk komen kate nk saman bagai. aku xrase hal ni akan besar mcm ni.

      0

      0
  40. arjuna junaidi says:

    komen komen jugak tapi jgn la sampai nak fitnah orang..hanya Allah je tahu tu anak halal atau haram…jangan nak menuduh orang yang xtentu pasal..xpasal2 dpt dosa percuma,tah2 korang yang fitnah ni lg teruk dpt dosa drp mereka berdua nie..diorang dh nikah kan,terima jela,xpayah nak cari kesalahan orang lagi..cermin diri masing2 udah la…
    peace!!

    0

    0
  41. cinta says:

    confius kejap… knape bnda ni di kaitkan dgn kontrak DT…? bg aku, yg salah adalh artis 2 sndri… masa nk kejar glamor, sibuk nk sain ngan MIG…sblm sin xbc dulu ke kontrak…?ke sibuk sgt nk glam…? bg aku DT punye sbb knape letak syarat tersebut…lgpun, aku rasa, xde masalah pun nk bercinta n kawen… intan n kamal, ok je bercinta… DT xde masalah pun dgn dorg… Diana Amir pun da selamat bertunang…xde pun masalah ngan MIG… kalo da xdpt tahan nafsu, jgn slahkan org… aku pelik sgt bile bnda ni menyalahkan MIG dan DT…kalo da buat silap, cube muhasabah diri..jgn menunding jri pd org lain…kalo wawa n aeril berada di landasan yg benar, knape harus takut ngan DT..?knape terus terusan menipu…? pelik ngan manusia yg hanya tau nk menyalahkan org lain diatas kesalahan sendiri…..

    0

    0
  42. Anonymous says:

    kesian kat bekas tunang wawa si rashid tu…. wawa siap tepon plak tu soh adik dia tutup mulut sbb kawin sorok2 ketika masih jd tunang org…. dh nikah dr feb 2012 si bapak si wawa tak pong nk putuskan tunang…. sesiapa lelaki pon atau ahli keluarga ade tunang perangai mcm wawa ni rase di tipu…. tipu sume org lagi ckp blom kawin… dh pecah ruyung baru nk mengaku pastu tukar imej muslimah trus…

    mase tergedik nk jd artis si rashid tu yg berkorban bwk ke hulu ke hilir casting… dpt jd artis MIG cepat2 sign dh meroyan nk sgt famos…. pastu salah kan majikan… majikan tu lah yg kasi dia peluang famos dlm industri ni… hati2 stat tu nk salah kan org lain… bila2 rezeki tu dpt bebila juge rezeki tu di tarik balik… x mau kene condemn dgn peminat… elok duk diam2 kt sabah jd tukang kering kan rumpai laut ke…. bila2 bole kawin buat anak sukahati….

    0

    0
  43. Gadis says:

    hello ZZ. masalh skg nie bkn pasal kontrak MIG mengarot . kalau c wawa tuu ta berie sangadd na keja glemer na jd retis na tyg body takn jd mcm nie . b4 sign agreement sure DT soh dy bce tol-2 agreement tuu kn . if dy phm dy dy takan wt cmtu. wawa bole gtw y dy na kawen . takan laa DT y pndai tuu na halang if dorg na kwen kn cp dy na halang DT bkn tuhan . sbb DT wt kontrak cm tuu tana jejaskn nme cmpny if ad pape jd antra couple etc tgkp bsh. pk +ve ap y DT wt mmg tuk kebaikan pelakon dy agpn dy kn boss msty dy tw ap y bole n dy takn halang if sesape na kawen etc diana amir gtw sume na tng gtw na kawen DT tamara coz y ?? . dy gtw DT y dy na kawen . if rse tol na nikah gtw DT as a boss jgn men sembunyi-2 alasan takot DT . c wawa takot DT na wt pe ?? . da rmy artis bawah MIG kawen gtw tol-2 terang kn status DT takn mara if wt bnde tol . nie ta da jd cm nie na salah kn DT . mse kw blakon byk-2 under dy tapulak kw ckp mcm-2 yerr . DT pn tw laa kawen n bcnta tuu ftrah mnsia so cp dy na halang . na tana dy bg pelakon dy kawen. PIERE ANDRE pn kwen gtw DT xd kecoh pn coz PA xd kwen sembunyi-2 cm wawa nie . now kw na salah kn kontrak pulak yerr . nie laa mnsia da bg betis na peha . mse susa dlu kw msk MIG DT amek kw now ble da kwen sume tw pndy na cr ayt ckp salh DT sala MIG sala KONTRAK . kw y sign kontrak tuu kn . ak tarse DT pkse kw sign . trpulg pd kw sndr kn . kw sign sbb na kjr glemer tayah pusing ayt laa wawa . lg 1 kn xd dlm undang-2 or al quran pn nikah 2x . ckp j laa 1st kw nikah at siam p t dftr ble na preggy na nikah ikt prosedur laa kate nye . yerr laa sangadd kn . da npk da permainan nye . ak bkn tasuke kw . ak tasuke dgn cara kw na salah kn sume org dgn ap kw da wt .takn laa mse sign kw ta pk kn 5 taon kw tabole kwen . if na kwen b4 kontrak abes pn gtw laa status . nie laa org kate BODO SOMBONG . jgn ckp sbb na glemer kw tanmpk ap y dtulis at kontrak tuu kn . geram sbb kw na salh kn byk pihak . sndr salah tgk dlu jgn na tuding jari at org jerr .

    0

    0
    • neelopeh says:

      Teruk sangat lah bahasa ko ni… short form pun tak macam tak short form. Ejaan ko macam haram.. Sorry la.. aku sensitif sikit tentang ejaan gedik melampau ni tambah2 lagi aku nak ambil kertas BM SPM lagi 2++ minggu dari skang..

      0

      0
  44. Yurinz says:

    Yg problem dkt sini it’s wawa and ariel..artis lain mcm diana amir ok je siap boleh pki tudung lagi..david teo ok je..lisa dan farid kamil boleh je kawen..intan dgn kamal boleh je bercinta,,da nmpk kn di sini siapa yg salah..kain sendiri koyak x pyh nk salahkn org lain

    0

    0
  45. aini says:

    masih terbyng lg mereka berdua didlm cerita klik terutama part di mana si wawa dajalkan si ariel. x sangka mereka berdua blh berkahwin. itulah jodoh yg ditentukan oleh Allah.

    0

    0
  46. Bella says:

    Excuse me! Dalam kes ni memang si wawa tu preggy dulu then keluar kan topic sebegini… if ZZ nak jumpa DT untuk discuss further tentang kontrak silakan but jangan babitkan kes si wawa dan lakinya ni sungguh berbeza… and talking abt ex tunang tu ckp dah 4 tahun x berhubung jadi kenape ask ex tunang to tutup mulut and menangis??? sdhlah wawa ko ngan laki kau sama saja sandiwara berterusan…

    0

    0
  47. Nurul says:

    Admit je lah salah sendiri Wawa Aeril lembab oi, tutup buku. Public ni bukan bodoh. Buat kena gelak je, jadi bahan kedai kopi. Berbakul-bakul dapat bangang hari-hari. Jangan tuding jari sana-sini, masuk pulak hero sendu nak selamatkan dunia. Buat filem, 3000 episod pun tak habis.

    0

    0
  48. Zed Zaidi Mengarut Lagi! says:

    Sebagai manusia yang dikurniakan otak untuk berfikir, saya rasa ZZ lebih mengarut apabila ingin membesarkan perkara ini sehingga ingin melaporkan kepada Jabatan Buruh dan SUHAKAM.

    ZZ juga seorang artis. Sebelum menjadi seorang artis dibawah naungan syarikat mana pun, kontrak akan dibuat dan dibagi kepada seseorang untuk ditandatangani. Sebelum menandatangan kontrack tersebut, takkan la seseorang itu tidak membaca dengan betul? Atau dalam kes begini, seseorang itu tidak tahu membaca kah?

    Daripada ZZ busy body dengan kes Wawa ni, baik Zed Zaidi check balik kemasukan artis2 luar Negara yang dibayar berjuta-juta sedangkan artis tempatan … nduk ba, kesian. Dapat bayaran RM 500 untuk satu performance pun suda happy. Cuba tolong siasat benda tu, bukan nak jadi hero untuk perkara yang bukan2.

    0

    0
  49. cicak tokek says:

    sengal la cina tu..buat syarat tah apa2 tah…aku sokong zed zaidi…

    0

    0
  50. Nok-Nok-Nok says:

    Buat Dato’ Zed Zaidi (well., dah join politik lg cepat dia dpt Dato kan.??)..,

    Kenyataan anda mencermin kan anda tak layak untuk menjadi bos di Seniman.. Dah ko ckp dari DULU ko perasan syarat2 MIG tu tapi ko dah jd bos seniman., apsal langsung xde tindakan..?? dah ada kes mcm ni baru nak bg statement kurang cerdik.? Clearly anda hanya mahu raih populariti..

    Jangan anda berlagak pandai, bila penerbit bwk artis Indon, Satu malaya ko carot kan., kerajaan bwk artis KPop byr 1.6Juta., apsal tak keluar muke ko bg statement..???
    ermmm., POLITIK dan SENI adalah dua dunia yg sgt berbeza..

    0

    0
    • nanu says:

      ya aku setuju banyak ngan kaunye stetmen meletops

      0

      0
    • nonok says:

      hhahaha ko ingat keje dia ke nk periksa syarat2 jd artis residen…. ada isu br abg zz ni muncul daa..
      okla lepas ni aku nk bukak production house sendiri n aku submit terms kt abg zz ye..
      pokoknya.. sukehati akula nk buat terms mcmner kan..
      n pelakon sila berfikiran cerdik ok…

      0

      0
  51. hidup DT ! says:

    kenapa salahkan kontrak pulak? ramai jerk artis MIG yang dah kawin dan bercinta. DT siap bagi hadiah lagi kat artis dia yang kawin. wawa jerk yang takot sangat dengan DT. macam takde tuhan pulak nak takot. ZZ patut tengok dulu kontrak baru nak bagi komen! phuihhh.

    0

    0
    • bobo says:

      dia ikut kepopularan artis tu jugak lah…david sndri ckp wawa adalah taruhan terbaru dia slepas lisa surihani mnurun kepopularan dia and kawin..dia tak kisah lisa n farid kawin sb dorang tu dah lama..nama dh kurang hot…diana amir pulak mmg bukan plakon popular..wawa tu dia nk jdkan mcm lisa once upon a time.kan dulu lisa popular n digelar malaysian sweetheart tanpa ada kisah cinta walaupun blakon tak hebat mana..yg ada gosip2 je.tup2 kawin ngan yusri, tp ada dulu dlm paper ckp, david tak benarkan lisa mngandung dlu for about 2,3 tahun…kontrak tu ikut masa la..wawa tu baru lagi..thats why tak dibnarkan kapel or kawin

      0

      0
  52. Anonymous says:

    Bila tgk video sidang media dorg…Aeril ada tanya wartawan…”awak takut hukum Allah ke manusia?”..bila wartawan pertikaikan pernikahan dua kali tuh.Time tuh pandai plak pikir takut Allah xyah takut manusia.Abih tu..naper wat alasan takut ngan DT lak? Ckp jgnlah berbelit,dah jd mcm ni jgnlah menuding jari kat org lain plak.Menikah bkn bende salah pun..berlaku jujur dr awalkan bagus.
    aku rasa xde apa masalah ngan status pernikahan diorg…isunya ialah naper bende bende mcm ni mcm dijadikan mainan.Sorok,nafi,tuding jari kat org lain.
    Apapun dorg mesti lega skang.Takyah susah hati nak berkepit atau nak share gambar anak kat media sosial.Mak mana yg tanak tayang anak…isteri mana yg tanak suami pimpin tgn di khalayak.Amik pengajaran..ada hikmah sumer ni jadi.
    Cuma jgnlah duk bambu DT…tak pasal pasal jer kene.Lenkali,fahamkan kontrak dulu baru sain.Masuk court pun blm tentu menang.

    0

    0
  53. Hanies says:

    x perlu nk tambah2 lg panas kisah ni…dan x perlu nk salahkan sesiapa…to david teo mayb boleh la rombak sikit kontrak tu,mayb ke 3 thn ke kan…to wawa n ariel, semoga jodoh berpanjangan..sudah-sudahlah dok mgata org sna sni..dosa kita pn xtau banyak mana..Wallahualam

    0

    0
  54. Anonymous says:

    kontrak david teoh tak mengarut. org yg nak sign jd artis die yg ptt pikir panjang sblm sign kontrak. salah tetap salah. jgn tuding jari kt org lain. semua bnd blh bwk bincang. byk bidang yg mengamalkan kontrak mcm ni. mcm aku sndr. kontrak 3 thn xblh kawin. tp phm2 la ade yg kawin senyap2. sbnrnye pengurusan bg je tp xwar2kn tkt org mpermainkn kontrak. pengurusan nk org yg mereka latih ni brkualiti. xnk main2. sbb ramai lg yg brpusu2 nk msk. kalau dr awal xtau, mgkn blh fight, saman sbb dipermainkn. sape2 yg mrh psl kontrak ni, cube letak diri dlm bidang pengurusan. igt senang nk maintain anak2 buah ni xmain2 ngan keje. david teoh wlupn cina pn, die tetap cr mkn. klu xske, boikot xyah jd artis die. bkn die paksa pn.

    0

    0
  55. ske tukar2 nama tp org sme je says:

    hareeemmm,nikah 4kali pun halal per,wiwi,anon ivek joan rivers, nok-nok-nok, azam, haarum, tudung part time, kain atas bahu,…,mokcik,MINA, ustaz azhar idrus kawin 4, mamat, seni, pelakon, ezzah… KO NI ORG YG SAMA KAN???SENDIRI KOMEN SENDIRI SOKONG.. KO IGT AKU TAK DPT DETECT KE??? TUKAR LA NAMA KO SERIBU KALI PON, KALAU KO ORG YG SAMA, TETAP SMA JUGAK.. PUIH..

    0

    0
    • ske tukar2 nama tp org sme je says:

      hanies dan anon 2.20 pm.. KO PN ORG SMA GAK.. UDAH LA KOMEN KAT CNI.. TAKDE KIJO KE MU NI???

      0

      0
    • Nok-Nok-Nok says:

      ko ni giler ke sewel..??

      0

      0
      • aku comel says:

        tgk la corak aku tu,warna oren kan?? so mmg org yg sme sbb gne email sme.. so sah2 la ko org yg sme sbb corak ko sama.. aku tak gila, aku tak gila, aku tak gila.

        0

        0
  56. alahaiiiiiiiiiii says:

    asal da konflik je c mamat jedi ni nak gakkkk? DT pnya company sukati makbapak dier ler nk bagi syarat die suka..ko ni baik g nasihat c penipu 2 hekor tu takyah nk salah2kan orglen klu sendirik dh gatal batang n lubang, dh tbunting terberanak terrr segala kantoi las2 salahkan DT. tme mengatal tu tak plak takut Tuhan..apalaaa..nyampah tul ngn c jed jedi-jadian nih..ska menangguk kat air keruh!

    0

    0
  57. Mat Romeo says:

    Sangat-sangat unconstitutional.. Sesuatu perjanjian atau undang-undang tidak boleh melanggar Perlembagaan Malaysia. Perkahwinan adalah suatu hak dan kebebasan yang dijamin di bawah perlembagaan.

    0

    0
  58. Anonymous says:

    zz ni nk jd hero malaya laa konon…… artis MIG lain nk kawin elok jer nikah sanding meriah majlis siap dtg bagi hadiah mewah lagi…. bukan dh ter ter ngandung baru nk nikah cara yg elok… tu pon masih menipu sane sini pastu salah kan DT…. baik wawa ni pulangkan cincin & duit hantaran bekas tunang tu…. tunang dgn org lain bunting dgn org lain…. tak halal guna duit ex-tunang tu…. xyah ckp anak tu halal konon… tuhan jer yg tahu anak tu halal atau tidak.. even wali & saksi & mereka sendiri tak confident nikah 1st tu sah… pejabat agama soh laa nikah lagi kasi sah… len kali nikah kt thailand lagi sah carenyer….

    0

    0
    • bobo says:

      pandai pulak ckap hanya tuhan yang tahu anak tu halal ke tidak…dah tu knapa pengomen2 kat sini mcm tau2 je anak tu halal ke haram?entah2 mmg halal?kan dah dosa bsar..jd kalu tak tahu baik duduk diam, takpayah nk mlut longkang sgt….

      0

      0
      • Anonymous says:

        dh bodo bangang plak peminat fanatik mcm wawa jgk….. xreti baca stat ‘tuhan jer yg tahu’… ade ke pengomen tu tulis anak tu haram… diri sendiri mulut longkang mata letak lutut… time keje buat anak haram baca pon xreti dah…

        0

        0
        • bobo says:

          aku cakap “pengomen2 kat sini”, sekali lagi “pengomen2 kat sini”..sekali lagi “pengomen2 kat sini”…bila masanya aku cakap pengomen tu. bangang abadi.

          0

          0
    • tengok says:

      dekat setahun tak berlakon… ade ke duit nk pulangkan…
      kalu duit tu tak salah guna tentu dh pulangkan putus cara elok sebab nikah dah lama

      0

      0
  59. maya says:

    ZZ poyo. dari dulu x pla nak komen kontrak MIG mengarut.

    0

    0
  60. Nara botak says:

    Saje je nak ckp nara makin la tak handsome rambut dah menipis. Hahaha apa2 pun sokong ZZ la…

    0

    0
  61. Boleh je kalau nak.. says:

    Adik ipar aq pun masih blaja under jpa..
    Mmg dlm contract x boleh kawin selagi x habis belajar..
    Tapi masa nak kawin, adik ipar hantar surat kebenaran untuk berkahwin..
    Alhamdullilah jpa approve..
    Semua benda boleh settle kalau betul caranye..

    0

    0
  62. wawawazaiinal says:

    Napa lisa , diana amir, farid kamil, elok je nak kwen ea..xde plak david teo marah

    0

    0
  63. Anonymous says:

    think positive people… sape yg sblom nih kate ank wawa tu ank luar nikah? skang mcm mne?haha..lesson to be learn..=)

    0

    0
  64. derrr.... says:

    Korang semua ni, nikah 2 kali x bermaksud dia dah terlanjur atau lahirkan anak luar nikah, kan dieorang dah ckp, dieorang dah nikah, saksi dan wali semua cukup, cukup syarat nikah dlm islam kahwin jewla, tapi dekat malaysia kena ada sijil nikah sebab tue dieorang nikah dua kali, jangan la cetek akal dan berperansangka buruk sgt…
    Kepada yg ckp die lahir anak luar nikah or terlanjur bawak2 la mengucap, kalu dieorang x buat dan hubungan mereka halal, korang tanggung la azab akhirat sebab menfitnah, bukan x di beritahu pun cerita sebenar tp mulut tue masing2 gatal nak fitnah gak kan… Kita doakan la die bahagia, Baby tue x bersalah pun, dan baby tue dr hubungan yg halal… Berfikiran baik yea semua org MELAYU yg beragama ISLAM, jgn nak menfitnah org jew kerja….. Chill~~~

    0

    0
    • Anonymous says:

      xyah ckp belit nk jdik die hard fans pong…
      pejabat agama nyer prosedur dh clear.. bukti dh nikah bwk sume wali saksi… g register jer… xyah nikah 2x…

      0

      0
  65. layann aje la.. says:

    contract MIG = contract JPA sbb nk mission penyain contract accomplish.. tu je..

    0

    0
  66. Lavender Sweet says:

    Kenapa masa nak tandatangan kontrak, tak baca betul2.Kalo rasa x boleh bagi komitmen pada perjanjian, x yah tandatangan. Jadi artis residen kat company lain. Bukan DT je satu- satunya yang bikin filem kt Malaysia ni. Ni bila dah terdesak, baru nak tuding2 jari salahkan orang.Kalo DT teruk, artis lain elok je bertunang & bernikah. X jd masalah pon. Semua masalah boleh dibawa berbincang pe

    0

    0
  67. Anonymous says:

    terpeknen trus biol xde modal buat alasan… salahkan DT ler… senang crite

    0

    0
  68. heran says:

    Nora Danish boleh jer bercinta…..dulu Uqasha SEnrose bercinta terus keluar MIG..sebab pawe Nora anak menteri ker?

    0

    0
  69. syukur says:

    guys, yg korang lebih2 ni ngape? kalau si aeril dgn wawa tu betul ke salah ke, itu hidup diorg..kalau salah sekalipun, sekurang2nya diorang dah nikah..dah ada anak pun..mesti rasa insaf tu dah timbul kalau betul2 salah..lagipun sesama Islam kita kena doakan yg baik sesama umat Islam..kenapa lah nak bergossip bagai utk perkara yg tak pasti betul/salah dan kalau pun salah telah diperbetulkan?? come on laa..tak perlu lebih2 sgt..org lain punya hal, yg korang nak carik dosa buat apa?

    0

    0
  70. manusia biasa jerr says:

    boa aku cina . masa mula2 start kerja sini dia mmg ada tegah kamii yg kerja ni bercintaa..sebab nya, x nak kamii x fokus pada kerja and nanti if ada masalah sosial mcm wawa n aerill ni ngandung tibe2 ke, terlalu bersosial dgn pasangan smpai abaikan kerjaa, or mslh2 lain . tapii then after we all dh lame kerjaa, mcm aku ni, dh dua tahun kerja then smpai masa nk brtunang..aku ckp terus trg pada bos, die ok je ! sebab dia ckp aku dah matang untuk kahwin n kerja pun bagus . dia siap kasi hadiah n support sikit tok majlis lagii . siap nasihat aku lagii,dont be notty.. tunang bukan passport untuk buat sesuka hatii macam dah kahwin . see ! they more undestanding .

    the point David Teo or other Chinese company larang bcintaa tu sbb x nak pekerja dia mabuk dgn cintaa smpai lupa kerja ..nnti company dia rugii . dalam case wawa n aerill ni, stop laaa tuduh2 orang lain.. awak dh buat salah sbb terlanjur..bertaubat laa.. jgn tambah dosaa menipuu bagai2.. buat kan orang makin meluat je… :P

    0

    0
  71. Alwayz beautiful says:

    Lawak tul la zz ni…belum baca kontrak da bg komen ala bodoh-bodoh alang gitu…..nampak sangat tak study habis..nak jadi hero konon..!!!.teringin nak jadi hero la tu…sebenarnya banyak benda yang empunya badan nak sembunyi…si wawa tu dah bertunang…mesti la dia nak sembunyi dari tunang dia pasal benda ni…pastu ngandung lagi….ehmm….kontrak2 tu…alasan nak bg nampak logik jer tindakan diaorg tu….!!!!haiya…tu pon x reti2 ker..!!!!

    0

    0
  72. azjoney says:

    Komen la apepun x kn berkesan kt dorg… dri dulu smpi skrg cm 2 la stail kebnykn kompeni org2 cina…menindas n terus menindas…yg pelakon mcm wawa n aeril ni lak knapa x teliti btul2 kontrak yg ditawarkan? Kan akhirnya dh mnyusahkan diri…bnyk lgi syarikat penerbitan org melayu terutamanya kru studios…ambik dorg masuk jd artis naungan…

    0

    0
  73. Azjuney says:

    Komen la apepun x kn berkesan kt dorg… dri dulu smpi skrg cm 2 la stail kebnykn kompeni org2 cina…menindas n terus menindas…yg pelakon mcm wawa n aeril ni lak knapa x teliti btul2 kontrak yg ditawarkan? Kan akhirnya dh mnyusahkan diri…bnyk lgi syarikat penerbitan org melayu terutamanya kru studios…ambik dorg masuk jd artis naungan…abis crita…

    0

    0
  74. cik_oren says:

    zed zaidi ni suka tumpang sekaki kat mende yg dah kecoh je. saje nak org nmpk dialah presiden terbaik, yg jga kebajikan artis. tp klu betul jga, knp x jga artis2 yg baru nak naik, tp dah buat hal mcm2 tu? melentur buluh biar r dr rebung, ni buluh dah jd lemang, bru cbuk nak jga? nak bela? propa je lebey…

    0

    0
  75. […] Kontrak MIG Mengarut – Zed Zaidi (152) […]

    0

    0