Written by AbangNara | July 19th, 2013

Setelah enggan membongkarkan punca penceraiannya selama ini, hari ini menerusi Kosmo, Sasha Saidin akhirnya berkongsi permasalah utama yang melanda perkahwinannya dengan Salyo. Untuk makluman, mereka berdua telah pun bercerai talak satu pada 10 Julai 2012.

sasha saidin

Rupa-rupanya punca utama perpisahan mereka ialah masalah kesempitan duit. Malah sehingga ke hari ini, bekas suami Sasha kadang kala tidak memberikan nafkah. Kata Sasha:-

Punca utamanya adalah disebabkan masalah kesempitan duit, malah kami juga sering berjauhan. Dia berada di Indonesia manakala saya di Malaysia. Pada mulanya saya rasa risau hidup sebagai ibu tunggal tetapi alhamdulillah, kini okey. Walaupun kadang-kadang bekas suami bagi nafkah, kadang-kadang tidak, saya masih boleh hidup dan tidak menghadapi masalah kewangan.

sasha saidin

Menariknya, Sasha masih ingin mahu berkahwin sekali lagi kerana mengimpikan anak perempuan. Namun begitu, salah satu syarat bakal suaminya ialah mesti mempunyai kewangan yang stabil.

Ada juga terfikir, malah kawan-kawan baik semua suruh saya cari orang kaya atau jadi isteri kedua kepada orang kaya dan sebagainya. Sebenarnya berkahwin dengan orang kaya itu tidak menjamin kehidupan yang sempurna.

Lagipun, saya tidak boleh berkongsi suami dengan orang lain. Jika duda saya tidak kisah. Saya juga pernah diminati lelaki semuda Zain (29 tahun) tetapi saya cakap pada mereka, mana mungkin saya terima lelaki sebaya adik saya.

Kalau ditakdirkan berkahwin sekali lagi, saya mahukan lelaki yang boleh membimbing saya – bukannya saya yang membimbing mereka pula. Kalau boleh dia juga harus stabil dari segi kewangan.

Sebenarnya menurut satu kajian yang Abang Nara baca, 50% pasangan suami isteri Islam bercerai dalam tempoh masa 3 tahun yang pertama. Salah satu puncanya ialah kesempitan wang. Dengan kos sara hidup yang makin meningkat di Malaysia, sememangnya suami isteri harus lebih bekerjasama dan bersikap tolak ansur terutama daripada segi kewangan. Apap pendapat anda?

P.S: Tempahan Proton Saga SV melebihi 12,000 unit.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

88 responses to Kesempitan Duit Punca Utama Penceraian Sasha Saidin & Salyo

  1. Mirai Suenaga says:

    Kalau dah jenis beli jenama Chanel, Coach semua, mana nak cukup?

    0

    0
    • Shhh says:

      Btul..yelah artis kalo da duit tk penah nak beringat..asik dgn brg berjenama sahaja…mmglah utk reward lepas kerja siang malam..tpi kan lbh baik disimpan buat msa tua…semua artis tak kira lelaki atau perempuan kena jga standard kalo pakai brg branded…Sasha pun salah sorg darinya..masaklah adik ko plak lepas ni..Che Ta itu high class orgnya (walaupun pelajaran tk seberapa)

      0

      0
      • miss ynwa says:

        rindunye khabar shasha..dulu kann mase aku blum disunting penuh dinding aku ngn poster2 elite ak rentap dri Media hiburan hahhaha…tapi aku pelik laaa zaman dulu megah taw kumpulan2 wanita cam elite, feminin…
        tapi skrg?hampehh….kumpulan gula-gula ??OMG!!

        chopp…aku keluar topic ke?

        0

        0
        • Sasha says:

          Abby Abadi Otak Lembu

          0

          0
        • Lembu Gemok says:

          Aii..nak perli Che Ta ker??? korang berdua samaaa jer laa.high maintenance…pastu salahkan suami takdapat bg nafkah…pakai suar dalam pon brand victoria station..ehhh..victoria secret, lagi nak kecoh..pakai brand scuba sudahhhh…ermm..ada ker brand scuba utk pompuan?wutever laa..harap ko dpt yang beriman, yang leh bimbing ko utk jadi wanita solehah!!!!!!in sha Allah..amin~

          0

          0
        • takpe. kawinkan saja zain tu dgn kak ita. nescaya shasha tak kesepitan sebab kak ita duta macam2 produk tau.

          0

          0
        • bukan jodoh dia tapi tak perlulah dipanjangkan

          0

          0
        • Olga says:

          kalian tahu ngak, Jakarta itu ibu kota untuk negara2 ASEAN yg lain, kasihan deh sama Kuala Lumpur, katanya modern city kok ngak jadi ibu kota untuk negara2 ASEAN yang lain, Jakarta sudah modern..Kuala Berlumpur udah lah jelik ..ketinggalan jaman lagi, kampungan semua

          0

          0
      • Fakka says:

        Kalau pasal poligami…semua wanita bersatu padu, berdiri rapat 1 saf, berganding bahu, saling bantu membantu seperti aur dengan tebing… hentam aku kaw-kaw punya. Tapi, ini ler contohnya… Amboiboiboi… KOraaanggggg kalau waktu senang semua indah… waktu susah…????? YOYO’ O jer… baru diuji susah skit, dah melatah. Ellehhh…

        kami lelaki yang macho perkasa pun ada perasaan dan suara hati kecil… Taauuuu!!!

        0

        0
        • tyra says:

          fakka, wanita bersatu padu bukan sebab poligami tapi sebab cara awak komen dalam kes nukilan puisi dayana untuk ashraf tu tak betul. Cuba baca balik apa yang awak komen. Kita manusia ni senang, kalau rasa nak komen negativ baik tak payah komen. Buat orang lain sakit hati je. Jadi, awak jangan marah la bila orang reply negativ dekat komen awak. Saya rasa, kalau awak komen positif, orang takkan banned awak.
          Lagi satu encik fakka, bukan perempuan je tau yang susah sikit terus melatah. awak tu pun sama. sebab? sebab kita manusia biasa. Lain orang, lain kesusahan yang dia tak boleh tanggung. Tolong faham.
          Terima kasih.

          0

          0
        • KeraniNyanyukSukaMainGameBola says:

          Fakka…ko ni xabis2 lg ke psl poligami ko tu? Puas la hati Provoke2 psl poligami ni ye.. Wanita tak menentang Poligami tapi biarla kena cara.
          Cara xbtol perlu ditegur xkan jd tiang lampu, ingt Kaum Wanita ni utk di pijak2 ke? Kalo x btol cara dia, xbtol la ape yg ko nk tegak kan???

          0

          0
        • Mak jemah pemalu says:

          Peratusan yang tinggi dalam kes perceraian di kalangan orang Islam juga adalah disebabkan pasangan tidak menjaga solat…nauzubillah…

          0

          0
        • fakkafrust says:

          ko macho sangat lah. Puki mau tapi tanggung tak mau pulak suruh cari sendiri. Podah lah. Hipokerit. Nak join geng kumpolnonok tapi tak berkemampuan…frust jadi macam ni benci ppoan . Ko ni patut sua kat LBGT punya group aje baru nak faham how the world works.

          0

          0
        • itu bukanlah wanita. tapi arbok kegersangan yang tak mendapat layanan lelaki, kerana well, lelaki mahukan wanita sejati. cara sebut “PERAMPAS!” “SUNDAL!” tu pun dah nyata kearbokannya.

          0

          0
        • Mi Bom says:

          Well said Mr Fakka!

          0

          0
        • teruskan perjuangan mu Fakka. jangan balik indo, tinggallah di Malaysia, boleh jadi buruh kontrak kerja di tapak pembinaan. ramai rakan. lumayan pak!!!! bulan depan boleh tengok Metallica.

          0

          0
        • Olga says:

          kalian tahu ngak, Jakarta itu ibu kota untuk negara2 ASEAN yg lain, kasihan deh sama Kuala Lumpur, katanya modern city kok ngak jadi ibu kota untuk negara2 ASEAN yang lain, Jakarta sudah modern..Kuala Berlumpur udah lah jelik ..ketinggalan jaman lagi, kampungan semua

          0

          0
      • ddd says:

        senang je… kalau dari awal mmg betul2 sanggup susah senang same2 isu ni tak timbul yg jadi timbul bile niat nk kawen tu mngharapkan suami beri kesenangan lebih drp keperluan..kadang2 suami ni kalau ari ni die senang die kaya esok blom tentu die takkan susah… kawen ngan org kaya bukan penyelesaian..mungkin ari ni die businesman, hartawan, lepas 5tahun kalau laki tu bankrap? pun kne mintak cerai jugak lah kan? mcm laki die ni ok jugak lah muda lg..tp kalau btol org kaya tu tua ade bini plak mcm ni, pada sap lah org muflis tu nak pegi..

        bagi aku bile jadi org pompuan..laki bg nafkah da ok lah walaupun tak mewah,,kalau nk bermewah2 cari duit sendiri,,kerja or meniaga..

        0

        0
        • bunga sakura says:

          mmg time sblom kawin, janji susah senang same-same! tp lelaki sekarang ni suke ambik kesempatan! mentang2 bini keje, tlg support family, dier mcm lupe dh tanggungjawab! kalau sebulan dua, maybe la bini tu boleh tlg support! tp kalau dah bertahun, phm2 sendiri je la!

          #ini bkn cerite kes sasha & salyo ok!

          0

          0
        • ddd says:

          pun aku setuju jgak ngan kau.. nasib baik duit aku utk aku sorg je..

          0

          0
        • sh says:

          Memang mudah kata hidup susah senang sama2, tapi realitinya bila keluarga tu ada masalah kewangan akan timbul tension yang akhirnya leads to pergaduhan. Bila kerap gaduh, kasih sayang pun kurang la. Dekat mana2 negara pun kalo nak tau kebanyakan punca penceraian adalah sebab masalah kewangan, sebab dunia skrg semuanya perlu duit. So kalo sape2 yang belum kawin tu, elok la kumpul duit and berbelanja dengan bijak. Yang perempuan jgn harapkan suami tanggung, mesti bantu juga.

          Ehm, Sasha ni dah lama cerai, kenapa skrg baru timbul cerita kenapa dia bercerai? Elok2 orang tak nak tau, boleh pulak dia bukak cerita. Malu la ex dia, orang dapat tau dia tak mampu tanggung bini. Ke sebab wartawan bengong mana tiba2 tanya Sasha and bukak cerita? Tak baik la..

          4 -__ = 0

          Mudah sangat.. Nara set la bagi soalan susah sikit, algebra ke.. baru la yang komen kt sini semua dari orang yang bijak2 sikit. Haha

          0

          0
        • cari la duit sama2, ini KL bai, bukan New York.

          0

          0
    • Shhh says:

      Btul..yelah artis kalo da duit tk penah nak beringat..asik dgn brg berjenama sahaja…mmglah utk reward lepas kerja siang malam..tpi kan lbh baik disimpan buat msa tua…semua artis tak kira lelaki atau perempuan kena jga standard kalo pakai brg branded…Sasha pun salah sorg darinya..masaklah adik ko plak lepas ni..Che Ta itu high class orgnya ….

      0

      0
    • Anonymous says:

      nape lepas setahun baru buka aib ek?

      0

      0
    • gulahati says:

      tu lah, nak high maintenance sangat jadi manusia. mmg tak cukup. kenapa kejar duit, kenapa tak kejar akhirat kakak oi?????

      0

      0
    • ayam jepun says:

      KAN AKU DAH CAKAP , MONEY IS VERY IMPORTANT !!!! SETAKAT CINTA ,,, BOLEH KE DAPAT BAG CHANNEL LIMITED EDITION ??? LAIN LAH KALO HUBBY JUTAWAN KAYA RAYO BERKEPUK2 ! BARU BOLEH CAKAP ” HIM MY SOUL MATE ! LOVE IS VERY IMPORTANT !!!!!

      0

      0
    • debah debab says:

      dia beli yg borong dekat China tu kot

      0

      0
    • thewannababe says:

      yeke? sbb masa tu jumpa dia agak selekeh juga… tak tahulah tapi memang dia. Dia pakai t-shirt dengan jeans je. Rambut pun lepaskan

      0

      0
  2. Anonymous says:

    Apap??? apam balik sedap di makan ketika berbuka puasa

    0

    0
  3. lulu lala lili says:

    ayat die y paling best “Saya juga pernah diminati lelaki semuda Zain (29 tahun) tetapi saya cakap pada mereka, mana mungkin saya terima lelaki sebaya adik saya.”
    rase2…ape eyh perasaan Che Ta kala bace….hehehe….

    0

    0
  4. she ma sakura says:

    Betul .. selepas kahwin antara 1 hingga 3 tahun tempoh toleransi perlu ada. Walau tak sekaya mana pun jika kita pandai mengurus Insyaallah wang akan digunakan dengan cara yang betul dan bijaksana.

    0

    0
  5. dah terbiasa shopping kt Pavi, beli barangan excluv. mana nak cukup duit kalau setakat 2 3 ribu. tambah lagi duk KL. yang penting berserderhana dan mengharap kebaikan dari allah.

    0

    0
  6. bell says:

    mirai suenaga.. xpatot ckp mcm tu.. kite xtahu status dorg mcm mana.. cube kalau awak di tempat dorg. org ckp mcm tuh kat awak camne?! best x rasanye?!

    0

    0
  7. xmo3 says:

    sian bekas suami dibulan ramadhan yg mulia bekas isteri membuka pekung bekas suaminye… eeee aku pulak yg malu

    0

    0
  8. ikan says:

    ala stended la duit.. sape nak idop susah?? jangan la kome semua berpurak2.. klu ade laki kaya nak, muke ok, perangai ok sape x mau?

    0

    0
  9. deheart says:

    betul-betul! y penting kena btolak ansur,saling membantu diantara satu sama lain.i.Allah,semua akan mudah..biasalah tu kalau awal2 pkahwinan ada maslah kewangan..mna xnya..masa nak kahwin pun dah berpuluh ribu habis,nak kumpul balik pun tentu2lah ambik masa..blum lagi dkira y terpaksa berhtag smata2 nak buat majls pkahwinan mereka..sama2lah fikirkan :)

    0

    0
    • she ma sakura says:

      yup .. sy setuju .. mula2 kahwin mesti aturkan kewangan dulu. Macam saya 4 tahun kahwin baru rasa kehidupan dah selesa sikit … dapatlah beli kereta 1 biji hehehehe …

      0

      0
  10. Anonymous says:

    memg btol.. duit bkn segalanya.. tp segalanya perlukan duit jgk.. :3
    kalau boleh pegi la kurus khwin awl2, xkisah la thun bile pn nk kawin agr terbukk sikit minda 2 tentg perkhwinn..ambil manfaat & boleh rncang buat persiapan diri, org sekeliling, pasangn & sbgainye…byk bende kne tau sbb kite bkn bhgie pd hari perkhwinn yg gilang gemilang 2 aje. ramai yg pergi sbb 2 3 mnggu lg nk kawin pnye pasl.. penghayatan xade.. sory la kalau tersasrsikit ye komen ni.

    0

    0
  11. gulahati says:

    ada satu kisah rumahtangga, baru bape bulan kawin, belum sempat merasa raya sama-sama datang seorang pempuan jadi orang tengah. kesian isteri tu, merana. laki dia macam gila bayang. laki dia kaya, banyak duit. tapi tulah, ada pempuan lain. pempuan mana yang tahan?
    tolong beritahu saya, cara macam mana nak elakkan semua ni terjadi..

    0

    0
  12. wintergurl says:

    cantiknya sasha ….money is everything …semua naik cuma gaji tak naik

    0

    0
  13. pemerhati dr jauh says:

    YG 1st nye….suami den laie mudo dr adik laki den..sonang cito bezo umo kami 6 taun la kn..ok yo..xdo la nk ghaso malu ko..sogan kek org keliling ko..so xjd mslh kot klu kawen laki mudo..(jodoh ketentuan Allah)..kok yg mudo laie baguih dr yg tuo la kn..mano kito tau kn..Alhamdulillah la kito maso tu..hehehehe..

    YG 2nd nye…artis kono la blaja2 lotak an diri 2 kek tompek susah kadang2…sobab ea..kito xtau laie cano pejalanan maso dpan x gtu??nnt jd cam ni la..bopisah sobab ea x ckup duit je..sdgkn duit 2 kito kno pandai2 cri n pndai2 smpn utk maso tuo..cam lagu HIJJAZ la..”hidup x selalunya indah,langit x selalu cerah”..hehehehe…

    0

    0
  14. mak itik says:

    patut la mak dengar2 rita rudaini bising nafkah 2k je sebulan, mulut yg tak paham tu pla cakap 2k tu lebih dari cukup la ape la, kalau tinggal luar bandar lain le cerita, lebih dari cukup. ni harga ayam naik pon dah kecoh, solution nya, tak payah makan ayam. sume makan hati!

    0

    0
  15. ummu adhaa says:

    move on shasha! mudah2an bertemu jodoh yg lebik baik dari semalam semalam.. InsyaAllah!

    0

    0
  16. lisya says:

    tu gambar pakai hoodie dekat kedai mamak ke apa? O_o

    0

    0
  17. pah bedah says:

    by the way bukn dulu dia bertudung ke?..

    0

    0
  18. Anonymous says:

    Duit indon lh ktakn..

    0

    0
  19. Anonymous says:

    laaa…cite ni si shasha kan dh cite kt media pas dia cerai dlu….dh zaman tok kadok pn cite ni….dh basi…apa la abng nara ni…lain kali tu peka la sikit….

    0

    0
  20. kamil says:

    ramainya artis bercerai.. kenapa ye?

    0

    0
  21. :) says:

    abg nara, update la cerita abby abadi kawen..

    0

    0
  22. siti says:

    abg nara, update la crita abby dh kawen..blh thn gak hasben dia..

    0

    0
  23. kembang says:

    okei. perhatian isteri orang-orang kaya. bersedia untuk bertinju. shasha dah bagi hint tu. anda mungkin akan menjadi mangsa seterusnya.

    0

    0
  24. Sebenarnya ABBY dah kawen 12hari!! says:

    ABg NaRa….update citer ABBY ABADI plsssssss……

    0

    0
  25. sasha sengal says:

    sasha ni memang sengal…brg semua nk branded…mkn nk mahal2.pooodahh

    0

    0
  26. minah jambu tukar kaler merah biru says:

    betol tu shasha cari jantan yg ada duit n ada perjaan tetap ada rumah ada kereta puas hati !!! jangan cari jantan yg rabakkkkkkkkkk !! tkde duit !!! makan hati nanti !!! last last becerai pasal laki sengkek tkde duit !!! sabar ye shashaaaaa u tu maseh jambu lagi cantek n cuteeeeeee jangan buang masa ngan kejambuan u tu ok ! lov uuuuu !! 2+3=5 huh !! bwekkkkkkkkkk !!

    0

    0
  27. cilikering says:

    Sasha, jgn bgantung sgt dgn ex husband u tu. Skrg laki bini semua keje masing2 utk survive, x kira kaya ke, sederhana kaya ke, yg kuli2 ke dan yg di kpg2. You punya education takkan sampai form 5/form 6 je. Since u dh kesempitan duit, cuba u cari keje kat luar tuh. Kalau tpaksa tinggalkan this entertainment industry, pls bid your last farewell. Yg I observe this msian industry, only yg ada exceptional talent & amik bidang yg die rasa confident & make use of his/her profit to generate side income je yg akan survive dlm entertainment industry. Even the giant figure, Mawi pun dh lingkup in entertainment. So, Sasha, if u nak maintain famous/x nak keje biasa2 je, jd pa emcee/pengacara/dj radio, bknnya haram pun melainkan u nak stripped down n 3k dtg ke tangan u tiap2 mlm.

    0

    0
  28. fida says:

    Ape kata kite kanenkan shasa dgn fahrin ahmad, secocok jgk tue!

    0

    0
  29. Begitulah delima golongan artis, kebanyakannya akan bercerai disebabkan masalah kewangan. Yang dikejar bukan kebahagian tetapi kemewahan. Maka tidak hairanlah artis mudah bercerai dalam masa yang singkat.

    0

    0
  30. orang nogori says:

    sasha kawin lah dgn waghih.. duit dio botingkek-tingkek

    0

    0
  31. khairul says:

    Pasal duit? Ade je orang gaji kecik tapi boleh survive. Ni masalah x tau nak kawal perbelanjaan duit. Kalo gaji seribu belanja macam gaji seribu. Jangan nak tiru kawan/jiran yang gaji tiga ribu. Sambil tu usaha la untuk cari rezeki lebih sambil doa dan tawakkal.

    Kewangan stabil? Sapa boleh kasi guarantee yg orang kaya akan still kaya sampai bile2? Dah nama suami isteri same2 la susah senang hidup. Abis tu kalo dah kawen ngan orang kaya bile kewangan dah x stabil cerai balik ke?

    0

    0
    • didigaga says:

      nak bermewah mewah tu ok kalu mampu
      walaupun sebenarnya boleh jadi berdosa balik sebab membazir/bangga diri
      berjimat pun ok tapi kalu sampai tahap kedekut bakhil pun berdosa jugak
      jadi kena bersederhana la
      aku bukanla jeles ke apa bila ada terbaca komen artis pasal cara hidup mewah depa tu
      cuma beringat la di masa depan
      dari duk beli bebenda mewah tu baik beli rumah ka habiskan payment loan ka simpan untuk anak sambung belajar ka simpan ASB ka invest la
      memangla buat semua tu pun belum garanti apa apa
      tapi takkanla sebab tu nak joli tak ingat
      langit tak selalu cerah

      0

      0
  32. The apprentice asia says:

    Depa punya suka la nak cerai pasai apa pon. Jantan zaman lani memang ramai yg tak boleh pakai, blajaq pon tak pandai, keja pon malaih, patotla kena tinggai

    0

    0
  33. BUNKFACE NO.1 says:

    kalau dah tahu taste barang branded, buat apa cari mat indon jawa Solyo tu, pergi cari org Malaysia ramai yg kaya-kaya, tgk Asyraf Muslim smpai 2 bini kaya lah tu

    0

    0
  34. Anonymous says:

    Jangan suka komen hal rumahtangga orang lain dengan sesuka hati, nanti kena muka sendiri baru padan muka. Dok sibuk jaga tepi kain orang lain, sedangkan kain sendiri terlondeh tak sedar diri. Selamat berpuasa.

    0

    0
  35. Rara says:

    Hm. Perlu ke dedahkan keaiban suami? Sedih.

    0

    0
  36. yang says:

    selamat berpuasa semuanya

    0

    0
  37. cikgukolahrendah says:

    aku cikgu kolah rendah je tp alhamdullilah mmpu bli umah semi d naik keta vios
    jnji bersyukur….

    0

    0
  38. Anonymous says:

    tak salah memiliki suami yang stabil kewangan kerna mereka bertanggungjawab dalam rumahtangga tapi kita kalau sudah berumahtangga, perlulah munasabah diri dan renungkan apakah tujuan sebenar dalam mendirikan tangga. kalau kita hidup mewah, cuba2 lah belajar hidup sederhana dan bertolak ansur apabila dalam kesusahan . kerna bersederhana itu dituntut oleh islam.

    0

    0
  39. tora dtg lagi says:

    Kalu keja kerani jng la nk begaya mcm ceo mmng kesempitan ler

    0

    0
  40. peminat sakinah says:

    ada sesiapa yg sudi memperisterikan shasha nie………..dipersilakan boleh berbesan dgn che ta

    0

    0
  41. yoansudibyo says:

    harta dan materi tidak akan di bawa mati

    0

    0
  42. nurin says:

    skrg ni, mmg isteri yg menanggung keluarga…
    so, drpd ade suami.. baik bercerai klu mcm ni..

    0

    0
  43. Anonymous says:

    PADAN MUKO.DH LA KAWIN DGN INDON.

    0

    0
  44. sasha sardin says:

    alaaaaa melacur je la sasha kalau tak ada duit..apa daaa. sekali hisao rm30, jilat kelentit rm80, korek pepek rm200, hisap zakar rm70, jolok dalam pepet rm800. kan setel masalah masyukkkkkkkk..

    0

    0