Written by Bella | November 24th, 2016

Penceramah, Ustaz Kazim Elias bakal mengemukakan saman terhadap selebriti Wardina Safiyyah atas dakwaan menyebar tuduhan berkaitan isu pencabulan seks di maahad tahfiz milik Kazim di Ipoh, Perak.

Wardina membuat dakwaan berkenaan menerusi sebuah status yang dimuat naik di akaun Facebook miliknya.

Menurut surat tuntutan berkeenan yang bertarikh 18 November, Kazim mendakwa coretan Wardina di Facebook itu pada 2 Ogos lepas memfitnah dirinya, maahad tahfiz miliknya dan menjejaskan reputasi kedua-duanya.

Meskipun Wardina tidak menyebut nama Kazim dan nama maahad tahfiz miliknya, namun jelas didalam status Wardina yang beliau seakan menunding jari terhadap Kazim.

Sebelum ini, Kazim menafikan wujud pencabulan seks terhadap pelajar pusat pendidikannya seperti tersebar di media-media sosial.

Pada 24 Ogos, polis mengesahkan aduan mengenai dakwaan pencabulan seks di situ dan mengambil keterangan 10 individu termasuk pelajar, pengadu dan sekolah terbabit.

Kazim juga telah membuat tuntutan RM8 juta kepada ibu murid yang didakwa menfitnah beliau berhubung isu pencabulan seks terhadap anaknya yang belajar di maahad tahfiz.

Sumber Berita : THE MALAY MAIL ONLINE

121 responses to Isu Maahad Tahfiz Dituduh Ada Kes Pencabulan : Ustaz Kazim Elias Bakal Saman Wardina

  1. Anonymous says:

    wardina ni suka buat hal lah…

    24

    40
    • Anonymous says:

      batu api sgt wardina poyo ni.
      semua nk masuk campur.

      55

      25
      • Mama says:

        puan wardina patutnya lebih berhati-hati sebelum menulis sesuatu. lebih2 membabitkn tokoh alim ulamak, maruah agama dan kredibiliti individu2 terbabit. facebook hanya mampu mewarwarkan isu. isu ni patut dibincang diluar social media. mcm kes ustaz don, kalau jumpa diluar kan lebih molek?

        54

        -1
      • Anonymous says:

        niat wardina ni ikhlas tapi kekadang menggelupor sikit mak cik ni. over..relaks2. ada saluran perbincangan. ko siap viral…pergi la duduk berbincang.

        48

        1
        • LOL says:

          wardina ni kekadang bermulut kak nam. bila dia jadi org tengah je mesti kecoh dgn kontroversi. apa2 yg diluah semuanya jdi kacau bilau. maybe you should change your approach sis. you menggelupor sgt la bila mengutarakn sesuatu isu. x berkenan sikit perangai you!

          40

          4
      • semangat dato' haron says:

        Ari tu wardina ckp nk berhijrah ke Australia. Nape ada lg kt Malaysia??? Mesti kena reject dgn kerajaan Australia mcm kes speaker Dewan Undangan Negeri Selangor Hannah Yeoh

        34

        1
      • kak nam disini says:

        ingatkn bulan november ni musim tengkujuh aje. rupa2nya musim saman menyaman juga. somi si nora pun nk saman jugak katanya. nharii ustaz kazim pulok. ayyooo. ni semua gara2 fesbuk. sbb tu malas nk masuk fesbuk dah. sibuk dgn berita viraldunia drp sibuk menyibarkn ilmu.

        25

        0
        • TT says:

          Ya betul tu… btw, cantik dan sweet je wardina ni kn. harap akal dan akhlak nya juga cantik. Bertuah suami dan ank2

          15

          2
      • wardina bekap gereja rogol 200 says:

        jgn tak tau wardina dulu bekap gereja taman medan yg akhirnya rogol 200 kanak2..dia ni putar alam..kes gereja haram yg sibuk gantung lambang salib kat kawasan melayu tu..dia dgn syed azmi agen nasrani ..bila kristian buat salah dorang diam dgn si penganjur touch dog tu

        4

        8
    • Anonymous says:

      biar polis siasat. mulut puaka mcm wardina tu hati2 ketika menulis. jgn masuk campur… tokok tambah. over lah…besok anak ko yg kena main belakang. rasa dah perfect sgt ke?

      30

      12
      • Bubur says:

        apabila fcebook status dijadikan medan meluahkan masaalah. jdi mcm ni lah. pergi jumpa ustaz kazim sendiri, duduk bersemuka dgn dia elok2. kamon la wardina, you are not 17 yo kid.

        24

        1
        • Lahaiii says:

          wardina ni kena dengar ceramah prf dr muhaya mohamad tu. kasi reset minda sket. asyik kepoh woiii.. hingga terbuka semua aib org!!

          6

          4
    • Ombak rindu says:

      Ust Don gak terbaik Hal kecik x diperbesarkan..

      38

      0
    • tuan says:

      alahai UKE, ceramah berdegar2 pasal islam, nihhh bru kne fitnahhh sikit (diuji) dahh saman menyaman.
      blom sepenuhnya islam.

      51

      3
      • TT says:

        Ustaz…jaga le kesihatan tu. Kang bertambah sakit plak pikirkan hal saman menyaman ni. Nak ssh2 kn hati watpe? Reputasi dgn Allah lgi penting. Harap ustaz sabar dan move on

        18

        -1
      • Anonymous says:

        Fitnah melibatkan maruah n kredibiliti dia as ustaz. Bukan benda remeh temeh kot. Dia ada hak nak defend maruah dia. Apa masalah bukan islam sepenuhnya kalau dia nak saman pulak. Adoi

        31

        3
    • plus says:

      Duke ni politik kuat. Si ibu dah cuba ikut saluran yg btol..tp disuruh tutup kes. Sbb tu la dia trpksa bwk ke media social. Wrdina pulak dpilih sbb dia berani n lntang esp hal wanita n knk2..mcm syed azmi.
      seriously ak hlg rspect kat duke. Knk2 xakan mnipu. Dah tu duke boleh ckp bnda tu gurau.bukan liwat. Acceptable ka gurau mcm tu d sbuah maahad? Cuba kalo kna kat ank or ank sdara korg…

      122

      0
      • Kazim ala kazam says:

        Kazim ni mmg banyak isu kan. Sampai kena ban bagi ceramah sebab sebarkan hadis palsu. Mufti sendiri kot yg ban dia… Pastu kes liwat ni lagi… tak termasuk kes dia fitnah org (boleh google sendiri or tanya2 lah org). Korang jgn percaya je bulat2 apa yg korang tgk dlm TV. Dia ni kuat politik, mmg lah suci murni je kat TV. Kalau nak tau, yg dedahkan maahad tahfiz dia ada kes liwat sebenarnya bukan Wardina tapi ASTRO AWANI. Tapi mmg tak la dia nak sama Astro, kang mana dia nak cari makan. Kang ada kaki back up dia kutuk komen aku padahal korang tu kena rajin sikit membaca, bukan takat tengok Buletin 3 suku je.

        85

        0
      • Anonymous says:

        Mmg btul ak pernah jd ra pd sorg pnsyarah bidang m3,sc n tek. yg pndai berceramah ttg kaitan islam n tekno.umur 50 an. Klu org yg xkeja ngn dia xtau yg dia sebenarnya gatal.

        9

        0
      • Anonymous says:

        saya setuju dengan akak. kanak kanak tidak menipu. DUKE patut mengambil pendekatan lain selain dari saman, dan menunjukkan contoh yang baik sebagai seorang ustaz

        18

        0
      • Anonymous says:

        kanak2 bawah 10 tahun mungkin lah x menipu…..tapi kalau dah masuk belasan tahun diaoranglah yang kuat menipu. dan masa umur ni mereka dah tau pasal seks.

        10

        1
    • semangat dato' haron says:

      Syed Azmi yg bersekongkol dgn Wardina dlm kes ini adalah penganjur program “I want touch a dog” tak lama dahulu. Lihat sahaja track record mereka…hati2 juga di Beautiful Nara juga byk red bean Army milik DAP akan muncul utk mengelirukan umat islam. Hati2 kerana di akhir zaman fitnah dajjal amatlah dahsyat. Ingatlah juga Wardina juga adalah individu yg memfitnah Ustaz Don mengguna hadis palsu. Hati2 lah dgn wanita bernama Wardina Safiyyah.

      6

      36
    • Anonymous says:

      saya tak tau sapa benar sapa salah..

      tapi , bila wardina buat kenyataan sendiri tanpa usul periksa mcm kes ustaz don dulu tu.. saya rasa hilang hormat pada wardina..

      cara dia berlagak pintar..tapi dalam bab menegur orang dia salah.. dia guna kuasa viral..yang mana orang yg gila kuasa viral ni hanya suka kepada “popular” sahaja. suka perhatian.

      ada cara yang lebih baik tanpa menimbulkan prasangka buruk dr orang awam.

      tapi..pilihan di tangan sendiri.. mgkn dia suka cara yang seperti itu.. bila beranggapan diri terlalu baik..maka apa yang dia buat mestila selalu betul..

      19

      -1
      • Anonymous says:

        Tak jugaklah..dia menegur utk kebaikan pasal ustaz don dulu..memang pun ustz don buat silap..memandai mandai dgn ajaran dia..tak salah di tegur.

        18

        1
      • karipapayam says:

        rasanya dia xde buat kenyataan ape2.. maksud nya takdak pon reveal nama UKE ke apa, dia just paste ape yang mak budak tu tulis.. SAMAN lagi penting dari psychology budak tunanti nak hidup macam mana bila dah besarrr.. kalau anak sendiri, jgn kata UKE, dr.M pon sure ko saman kannn..

        6

        0
    • minah jambu say no to DRUG says:

      hensem nye uuuuuuuuuuuuuu ustaz kazimmmmm eeeeee geram minah jambu la….!

      1

      5
  2. Misha says:

    Ustaz akhir zaman camni la… parah bila hidup berlandaskan duit sokmo.. Benda yg batil disorokkan..phuiiiii

    18

    18
    • Betty says:

      jangan tuduh ..buat fitnah…kita x tahu siapa yg bersalah.

      12

      4
      • Anonymous says:

        Teringat kes arwah prof. izzy yg kena fitnah konon kes cabul student..pengakhiran dia baik sgt dari situ dh tahu fitnah akhir zaman ni menakutkan kesian arwah..hanya Allah mengetahui..

        43

        0
      • semah says:

        ustaz ni pun malaikat.. klau ye pun nak pertahankan maahad dia ke sek agama dia ke… knp nak saman smpai 8juta
        nabi ampunkan takde nak minta2 duit pun… kata pewaris nabi

        35

        9
        • Ahmad says:

          Ustaz ni ada reputasi. Bukan macam ko. Ko kalau tengah menonggeng pon orang tak heran mak

          15

          6
        • Zack says:

          ustaz kasim ustaz ambil langkah bijak. dia ada hak..jaga reputasi pekerja2 dia. senang2 je ko nk jatukn reputasi org yg byk ilmu dan berkhidmat pd masyarakat. saluran facebook je ke dlm dunia ni utk selesaikan masaalah?

          20

          5
      • mari berpantun says:

        @misha

        pagi2 makan buah
        sila belah.

        4

        0
    • WTF says:

      ade bukti ke UKE mmg penipu?dh ready nk merangkak?

      5

      5
      • otak letak mane says:

        Ada bukti ke pulak Wardina sebar fitnah? aku baca status wardina dan syed azmi aku tak terpikir lansung nama ustaz kazim. pastu terus keluar berita cakap maahad tu DUKE punya. dan anak DUKE antara yg kena list dalam pesalah kan? aku bukan fans wardina (oh please), tapi ni pendapat aku seorang yg baca benda2 viral di internet tu. mak budak tu dah report dekat sekolah tp sekolah suruh drop kes. so mak bawak ke polis lah ape lagi. dan dia infrom wardina dan syed untuk awareness. dalam status wardina dan syed takde plak mention negeri ke nama maahad ke. Berita astro yang keluar kan nama maahad tu. so aku x paham kenapa org marah wardina sgt pastu ungkit benda takde kaitan dengan hal. DUKE tu pon bukan lah malaikat

        54

        0
    • appaaaraaaa says:

      tuduhan besar macam tu kau kata berlandaskan duit sokmo!!??

      5

      1
    • Anonymous says:

      melayu mcm ni le belum apa2 dah jatuh hukum. dosa wei apa2 kau dah buat konklusi sendiri. pikir la..

      6

      0
    • Anonymous says:

      Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui setiap perbuatan manusia.. kita yg tidak pasti adakah sesuatu hal itu betul atau salah… silalah berdiam diri ..itu adalah lebih baik drp menjadi fitnah dan akan menjadi perkara yg akan dihisab di hari pembalasan..

      0

      0
  3. Anonymous says:

    Haaa..ni bru btl2 kna…buku bertemu ruas..lantak ko org le..stu lgi nk saman smpi 8 jutaaaaaa…hmmmmmm..no komen la..mgkn maruah ustaz akn selesai ngan 8 juta tu kot…may be..fikir2 kn sambil tangan d bahu mata d ats…

    5

    5
  4. Anonymous says:

    pd aku la
    wardian ni memg suka menyibuk..kn dh kna..
    ustaz kazim…x sangka plk hati dia keras hek…

    7

    13
  5. dina says:

    sokong sgt!! sb wardina ni suke post bnda yg dia sndri pon xpasti tp bile org kecam dia nti dia akn ckp dia x mentioned sape2 pon…eh pelissss wardina…your pengikut rmai dorg pon pndai menilai sape yg ko mksudkn..hrp leps wardina sedar slh sndri…

    14

    16
    • Anonymous says:

      setuju. wardina ni aku perasan suka sgt post/ komen mcm bijak pandai wapon dia sebenarnya tak pasti isu tu. p la dok aussie tu diam2. semak la dia ni.

      17

      5
  6. war d ina says:

    Ada bukti pasti berlaku pencabulan seks di sekolah itu? Polis dah panggil lebih sepuluh saksi termasuklah keluarga yg membuat aduan itu. Apa hasil? Tiada bukti?
    Wardina selalu buat kontroversi bom bom orang di facebook bedasarkan dia terima cerita, haa.. yg ini memang pasti !!!
    Timbang timbangkan..
    Tiada bukti, tidaklah bermakna tak pernah berlaku.
    Ada dakwaan, perlu pula pembuktian.
    Menerima cerita, tak semestinya cerita itu betul.
    Peranan kita? Hentikan cerita yg tidak pasti.

    27

    5
  7. effa says:

    moga kebenaran di pengakhiran cerita…..moga pengadilan yg sebaiknya buat keluarga yg terlibat……kami tahu wardina hanya ingin menolong……manusia lebih suka mencerca dari membantu menegakkan yg batil
    lihat saja di sekeliling kita – si pencuri terlepas org yg merepot di berkas

    40

    0
    • akulah perempuan itu says:

      sampai 10 orang saksi termasuk yang mengadu tu pun dipanggil, kau kata “si pencuri terlepas?”.. habis kau sokong orang yang memfitnah la, dan Ustaz Kazim tu plak pihak yang batil la…?? hmmm…dunia memang nak kiamat dah la…

      5

      4
      • kesian says:

        dek.. lain kali sila ikuti kisah ini dari awal… pihak yang terlibat adalah Syed Azmi dan Wardina…baru kamu tahu siapa yang menggunakan kedudukan untuk tutup kesalahan.. tidak mengapa.. Allah itu MAHA Adil.. kebenaran akan terbukti tidak di sini .. di sana.. Semoga Allah berikan yang terbaik buat pihak yang terlibat.. kasihan keluarga yang tidak dapat tegakkan hak mereka.. yang dah keluar pun ramai.. malas memanjangkan isu yang x mungkin nampak jalan akhirnya.. ;)

        40

        1
      • effa says:

        m not siding with anyone……dlm isu ni m not referring UKE tu batil……
        kes liwat & rogol bukan perkara main2…..ada ke org senang2 nak mengaku diri di liwat/ di rogol?
        zaman sekarang yg salah di junjung yg benar di sembunyikan (not only referring ti this issue tapi lihatlah di sekeliling kita)

        27

        0
        • maria says:

          couldnt agree more sis..people, just look around us..open yr eyes, open yr mind and look at our everyday issues..if this kinda thing happen to u @ yr kids @ yr family members, THEN U’LL KNOW WHAT IT’S LIKE TO BE VICTIMIZE SIMPLY BECAUSE YOU ARE NOT INTO POLITICS AND/OR U R NOT A POLITICIAN..
          * UKE is all politics politics politics..
          kita tgk aje la apa jadi lepas ni..

          7

          0
  8. loyalmalaysian says:

    Lain kali siasat dulu……kang x pasal2 bankrupt …skrg org nak menyaman je..

    3

    7
    • Mina says:

      Setuju… Kalau takda duit setakat makan gaji jangan sibuk nak tegur orang kaya… Nanti kena saman.Tolong dengan cara menutup aib orang dan selebihnya serahkan pada Allah.

      0

      1
  9. Anonymous says:

    Saya berase tersinggung apabila admin tidak membahasakan sebagai ‘Ustaz Kazim’
    kenapa eh ?? …please la respect…

    2

    14
  10. pikapika pongpong says:

    kesian aku dekat wardina. aku follow kes ni kat pafe FB wardina dengan syed azmi. diaorang cuma nak fight for the right untuk parents mangsa..

    aku nak tanya, kalau anak korang kena camni nanti korang akan kata tak..
    “biar je lah polis buat kerja..” sedangkan polis sendiri tangkap orang yang mendedahkan bukti penyelewengan..
    ” padan muka wardina..” sedangkan wardina memperjuangkan nasib mereka yang tak berani memperjuangkan hak mereka..

    nasihat aku, diam sahajalah kalau korang tak mengikuti kes ini..

    ustaz, memang kalau takda saksi, tak berlaku penetration memang tak disabitkan.. tapi kalau dah mendekati, bermain kat celah2 kemaluan walau takde tusukan pada kemaluan itu apa yer..?

    113

    0
  11. melati says:

    Wardina memang meroyan, dulu dia ingat kawin gan Arkitek , konon Teguh lah kewangan..!!! last2 Arkitek biasa jeww tk boleh sign..!!! Azhar Sulaiman & Aflin Shauki pun Arkitek gak..!! Fikir sendiri lah.., Dulu ader Syarikat Papar Wajah Wardina kt Papan Biilboard , org sepatut nya bangga lah cam Yuna ,tapi Wardina siap nk Saman Syarikat tu… sebab tk dpt aper2 imbuhan .( Aper punya Spesis th Wardina ni)..C .Ronaldo pun tk kisah Wajah dia kt Billboard….. jadi anda Nilai ler sendiri si Wardina tu.. Saya sanggup cium Babi dr bersalam dgn Wardina ni…hmmm..

    0

    43
    • Anonymous says:

      ekh jap..bukan sebab papan billboard tu papar gambar dia masih xpakai tudung ker masa tu?

      6

      0
    • Jiji says:

      Dia niat baik sbgi seorang ibu nak menolong ibu yg lain..btw…suaminya da dpt title Ar.boleh sign ye…adlin n azhar..belajar akitek je bukan practice pun..masalah la hang ni.. dia sama je kes macam pm ko…najib..org da x tau nak report kat sape penyelewengan dia..so …

      4

      0
    • Anonymous says:

      org citer kes besar,psl liwat,cubaan rogol.ko pg citer psl org yg mereport tu… twisted mind ko ni…sila mereput..

      1

      0
  12. QQQQ says:

    Just because you adalah selebriti dan ada pengikut tak bermakna boleh sesuka hati buat tuduhan di media social. Nak buat kerja polis tapi separuh jalan. Nak kongsi apa2 untuk dijadikan pengajaran boleh tapi kena berlandaskan bukti. Kalau orang sebut sejarah hitam kau dengan kekasih lama dulu dan gambar2 aib kau dulu tahu plak kau marah. Ni aib baru yang kau bagi pada orang sedangkan tak pasti, siapa yang nak tanggung??

    5

    11
  13. Anonymous says:

    kes belum pasti dh payah la upload status. apalah punya lorat. pergi bersemuka..kalau nk jadi org tengah.

    10

    3
  14. bunga says:

    . ce pk dlu…kes ni melibatkan pencabulan anak mangsa. ko ingt mak budak tu suka2 ati nk bukak pekung ke? nk hadap mahkamah sume. dgn anak tu trauma lagi. Kot xde kes, xde maknanya mak dea nk report. ko ingt anak dea tak trauma ke masa kene soal siasat. come on la..ustaz bukannye maksum. yg bersalah nye budak dlm pusat pengajian tu,. jadi ustaz tak boleh nk melenting. bia polis siasat dlu..ni tetibe nak saman.. pahal????ko ghase kot wardina ngn syed azmi tak upload status tu..org aware keeE???jgn jadi kt anak korang, baru ternganga…

    71

    0
    • Anonymous says:

      sgt setuju,tak tau ape benefitnye kpd mak bpk ni kalo palsukan kes ni..org sedap je slhkan wardina,tak fhm aku. org tahu ke kes ni kalo jiran nenek ko je yg tlg viral.

      2

      0
  15. Anonymous says:

    saman je lah..bukan aku yg dapat duit. tunggu brim je..

    4

    1
  16. melati says:

    Berani ko menuduh Ustaz Kazim ..!! Neraka Jahanam nanti ko Wardina….wakakkakakakakakakaka

    0

    22
  17. Anonymous says:

    admin… pls show some respect… pgl la ustaz kazim jgn pgl nama…

    0

    17
  18. Anonymous says:

    hati2 ketika mengomen…kita x tahu yg mana benar. biar settle cara damai. jg pandai2 nk buat konklusi sendiri.

    5

    0
  19. Anonymous says:

    tutup la aib orang woi. isu ni pun samar2 lagi.

    2

    1
  20. Cik green says:

    Huhu. Aku org kg ustaz kazim .. terasa malu dgn perangai ustaz kazim ni.. sendiri buka pekong dada sendiri.. sendiri menunjukkan sikap negative diri dia.. before ni walau ramai yg bercakap perkara negatif pasal ustaz ni aku berfikiran positif je sbb bukannya herlaku dpn mata aku.. la ni dgn apa yg dia buat menyebabkan aku berfikiran negatif dgn dia.. apa la…..

    16

    3
  21. Anonymous says:

    8 Juta dia nak saman…Perghhh…x pe Wardina boleh bayar punya…jomla kita berhuhuhu

    2

    0
    • aini says:

      Kasi saman je wardina lepas ni dah xberani campur dah hal org….lain kali guna saluran yg betul duduk berbincang dan dengar kenyataan kedua2 pihak…

      0

      1
  22. Kiki says:

    Selagi x berlaku penetration..selagi tu x berlaku gangguan seksual…pegi mahkamah pon x jd kes..kna berlaku penetration dulu br boleh amik kira kes…apa nk jd ngan msia wei…pleasse ….

    25

    2
    • Anonymous says:

      Bodohnya statement.siapa kata ganggu an seksual tu hy kena ada penetrasi.sila rujuk penal code sblm becakap.klaua tak anda akan nmpak seperti org bodoh shj.gangguan seksual bkn shj melibatkan sentuhan fizikal tau.tapi percakapan yg ada unsur2 seksual pun dh dikira ganggu an seksual.menunjukkan perbuatan lucah pun dh dikira ganggu an seksual.bodoh punya org.

      6

      0
    • Yekeni says:

      Bila berlaku sexual penetration, that’s a rape.

      Sexual harrassments may involve sexual suggestions, advances, etc.

      This, as reported is pencabulan, bukan rogol.

      Pls understand eh, kalau anak anda naik bus, kena raba dgn jantan yg diri kat belakang, pls make a police report. Jangan tunggu anak anda kena penetrate baru nak report.

      Jangan cakap dgn anak anda, “oh, lelaki itu raba kat bawah eh? Dia ada penetrate tak? Takde? So tak salah lah tu.”

      Gedegak betol

      20

      0
  23. Anonymous says:

    pencabulan tak semestinya ada penetration ke menda tu,pencabulan tu termasuklah,orang tu suka raba raba,bawa budak tu dok atas paha,usap usap bahaigian atas atau bahagian bawah budak tu walaupun budak tu berpakaian dan sebagainya.Skrg ni dah banyak kes yg nampak alim tapi tangan tak reti diam.Tak kiralah alim atau tak alim,selagi kamu punya jasad dan bernafas,selagi itu nafsu nafsi ni akan ada pada diri kamu.

    24

    1
  24. Noura says:

    Tunggu kalau anak korang/sedara korang kena cabul. Respect the patents for standing up for their son. Dunia akhir zaman the rich & famous can do anything.

    31

    0
  25. Lina says:

    8 juta tu saman mak budak tu la. Ni la masalahnya baca tak habis pastu sibuk nk hentam orang. Wardina dan Syed Azmi belum tahu lg kena saman apa dan berapa. Lain kali baca berita boleh tak jangan rely on gosip je.

    Korang ni kalau isu macam ni pun xboleh nak heboh sape nk bela nasib kanak2 yang kena cabul? Takkanlah budak tu saja2 nk fitnah kena cabul. Apa faedah dia? bukan dia saman pon tahfiz tu kalau kata motif adalah duit. Dia hanya mengadu dan buat laporan polis sebab tu la timbul isu siasatan pada 10 orang tu.

    Bagi akula, kalau UKE ni orang yang bijak. tak perlu la saman. Just buat sidang akhbar cakap tahfiz dia dah di clear by polis after investigation. Sekarang ni repot polis pon xtau ape keputusan yang sebenar. Bagi aku status dia tak terjejas pun, sebab dia pun bkn tahu hati manusia yang ada kt tahfiz dia tu. mungkin luar nampak baik, dalam Allah sahaja tahu. Antara staff2 @ pelajar tak mustahil ade yang bertopengkan binatang. Takkan la xbiasa dengar benda ni kat skolah asrama? cuma pelajar tak berani nak cerita hal sebenar sebab malu. Bila dah jadi macam ni lagi la takde sape nk cakap hal sebenar. Sepatutnya orang alimla pembela pelajar dari binatang2 ni tapi sayangnya, status dia yang lebih dipentingkan dari tolong pelajar2 ini. Sedih

    10

    0
  26. Radin says:

    Ek eleh, the preacher does not practice what he preach.

    16

    0
  27. Ros says:

    Sekiranya kamu pengikut syariat, inilah hasilnya, lahirlah ustaz2 akhir zaman golongan fasik yg tak boleh dicontohi macam ni. Tahniah.

    9

    0
  28. Fidot says:

    X tau side siapa yg benar… Hal pencabulan ni bukan hal remeh, x kisah la siapa yg buat wpun dia ustaz ke ape sbb dah nama pun manusia. Tggu keputusan akhirat baru paling adil dan saksama.

    5

    0
  29. Anonymous says:

    ya, ak pun follow kes ni pertamanya melalui FB Syed Azmi kemudian Wardina.. sangat beza cara penulisan SA & W.. SA lebih lembut berbanding W.. W terlalu lantang.. ya, ak dapat clue tentang pemilik maahad melalui penulisan W but bukan SA.

    ak x sebelahkan memana pihak.. yg penting bagi aku adalah budak2 tersebut..W x belajar dari pengalaman yg melibatkan dia & Ustaz Don.. media sosial bukanlah tempat yg sesuai untuk kes2 seperti ini.. apa salahnya W all out dengan cara yg lebih halus tanpa di wawarkan pada masyarakat.. ini melibatkan agama, orang agama, institusi agama..

    kesian parents tu.. out of d blue dia plak yg disaman 8 juta di atas kelantangan orang lain..

    0

    0
  30. Anonymous says:

    ya, ak pun follow kes ni pertamanya melalui FB Syed Azmi kemudian Wardina.. sangat beza cara penulisan SA & W.. SA lebih lembut berbanding W.. W terlalu lantang.. ya, ak dapat clue tentang pemilik maahad melalui penulisan W but bukan SA.

    ak x sebelahkan memana pihak.. yg penting bagi aku adalah budak2 tersebut..W x belajar dari pengalaman yg melibatkan dia & Ustaz Don.. media sosial bukanlah tempat yg sesuai untuk kes2 seperti ini.. apa salahnya W all out dengan cara yg lebih halus tanpa di wawarkan pada masyarakat.. ini melibatkan agama, orang agama, institusi agama.. lastly, apa yg parents & budak2 tu dapat? adakah mereka terbela? tidak.. siapa yg rugi? i’m sure kalau issue ni ditangani dengan lebih bijak pasti ada penyelesaian..

    kesian parents tu.. out of d blue dia plak yg disaman 8 juta di atas kelantangan orang lain..

    semoga menjadi iktibar pada kita suma.. ngat x semestinya kita berpelajaran tinggi, pemegang ijazah, doktor kita sentiasa betul

    4

    0
  31. ding dong says:

    kalau x ikut kisah ni dr mula org akn back up DUKE. if baca fb wardina, she didnt mention nama sapa3..tp si DUKE ni yg terasa and nak saman2..erm..Wardina & Syed Azmi fight untuk hak kanak2 yg dh dcabul..tu pon salah ke..dia nak kita bukak mata..sbb kes2 cmni mmg berlaku..

    28

    0
  32. seri says:

    i follow case ni, Wardina/Syed Azmi x penah pon mention nama pusat tahfiz tu.Isu pencabulan kat asrama bukan kes baru.Kalau x betul, baguslah. Tapi mcm mana pula kalau benda tu betul betul terjadi?Kena cabul mungkin bukti susah sikit..kalau kena sondol at least ada terkoyak mana mana.

    I sokong Wardina/SA.Yg diperjuang kan adalah isu nye. RM8 juta bukan sikit, tapi i am sure ramai org nak contribute kat mak budak tu.

    23

    0
  33. Aku insan biasa says:

    Statement ni ditulis oleh non-muslim ke? Aku tau ustaz kazim tu tak la setinggi wali, tapi utk aku bahasakan kazim je nmpak benar aku elok mati dari dlm perut lg je sbb tak tau hormat org yg ilmunya lebih tnggi dari aku. Itu pendapat aku.

    1

    12
  34. dina says:

    masing2 rasa diri sendiri betul…..biar lah uke saman….dia ada hak…kita tengok nanti siapa yang benar.
    wardina ni pun memang suka sangat berbalah…asik nak menang tanpa consider pihak satu lagi…dia mcm dah close off kan diri dia dengan kawan2 lain….. tgk mizz nina…neelofa….dah berhijrah …aman2 saja…sentiasa berbaik dengan semua orang.

    1

    6
  35. Anonymous says:

    susah kalau minah terlebeih alim…

    0

    2
  36. Yes chief says:

    Dia mention ke tak mention ke, mention sipi2 ke, tunggu je la keputusan mahkamah. Kadang org yg lantang dan lancang ni kena jgk dapat habuan dan imbuhan yg setimpal supaya tak terus jadi lipas yg suka terbang kat muka aku bila buka lampu..hehe

    1

    2
    • Yekeni says:

      Tak faham sangatlah ayat ni. Habuan, taulah – reward.

      Yang ‘imbuhan’ tu, tak faham maknanya…

      Imbuhan, to my limited knowledge is ‘me’ ‘ber’ ‘an’ ‘di’ dll to be added to kata dasar agar ia menjadi kata kerja dan sebagainya…

      Habuan dan Imbuhan?

      0

      0
  37. Mak Becok says:

    Si Betina PENYAMAQ tu memang asyik kurang ajaq pd. para ulama; ini jenis betina liberal geng HOMO! Apa motif dia asyik nak memburukkan pemimpin/ulama Islam termasuk Ustaz Kazim tercinta kita?! Pi mampos balik Australia lu tu; menyemak aja kat Malaysia ni!

    0

    13
  38. gagagigigugu says:

    tak payah nak back up sangat la orang2 yg so-called agama ni. aku skola agama dari kecik aku tau sgt peel org2 mcm ni.
    at least 40% je yg betul2 ok.
    n penah jugak ada celaka ex senior aku dlu yg brkopiah brjanggut study kt madinah kononya, list2 pasal agama kt FB, then tetiba carik aku but then slalu phonesex siap mintk blojob bila2 dia balik msia nnt. n same goes to fews so-called budak2 alim(yg most sama sekolah n uni) prangai mmg hamjad.
    *don’t judge a book by its cover :) *

    5

    1
    • Anonymous says:

      x semua lah kannnnn…
      apasal x report jer senior tu?

      0

      0
      • gagagigigugu says:

        mmg nk report tp kesian kt family dia. mak brpurdah bapak alim2 gitu adik2 brtudung labuh. kesian makayah dia slalu sakit2. in the end, bila dia melampau sgt aku maki jela. bukti screenshot messenger ada. terus mencirit dia.

        1

        0
  39. Anonymous says:

    Bkn memburukkan bkn membuka aib tpi 1 kisah benar…org alim jgk manusia biasa x d beri mukjizad seperti nabi2 dan rasul yg x melaku dosa ( selawat ke atas mereka) sbb sya pernah tahu…seorang imam di sngka baik..sbnarnyaa syaitan d blakang makmum…anak sendri pn hampir d “MAKANNYA” xda org percaya..sbb dia IMAM/ORANG ALIM..sya harap kes ini tidak la begitu..

    4

    0
  40. Ok says:

    Ustaz kazim dari awal melenting isu cabul ni. Apakah dia memang tahu anaknya ada tabiat homo?

    5

    0
  41. Anonymous says:

    Astaqfirullahalazim….
    Kembalilah kita di jalan Allah
    Gunalah media sosiak ini…utk kita sama sama ke syurga Allah
    Jom….tinggalkan saham ke neraka…dan melabur ke syurga Allah…
    Jumpa di sana…..

    0

    0
  42. umat nabi Muhamad S.A.W says:

    Astaqfirullahalazim….
    Kembalilah kita di jalan Allah
    Gunalah media sosial ini…utk kita sama sama ke syurga Allah
    Jom….tinggalkan saham ke neraka…dan melabur ke syurga Allah…
    Jumpa di sana…..

    0

    1
  43. Yekeni says:

    Wardina masih selebriti? Ohhhh…

    0

    0
  44. The end product will be monotonous and boring when these important videos are constructed by
    the inexperienced amateurs in video production. This group had
    been performing for 30 years to capacity crowds. Mark Shapiro has been writing
    about, and promoting, consumer, broadcast and Internet Video for over 20 years.

    0

    0
  45. Anonymous says:

    Wardina ni mengada2..nk tunjuk.alim tapi bodo. nk tegur ustaz2.tapi x tau cara.nak viralkan cerita yg bodo.bodo bangang bangang buat aper.kan dh kene saman.gunalah otak beb jgn letak kat pungung.

    0

    2
  46. AKU says:

    8 juta fuhhhh

    0

    1
  47. Anonymous says:

    “”Kazim juga telah membuat tuntutan RM8 juta kepada ibu murid yang didakwa menfitnah beliau””… sape kata dia saman wardina??korang x bace kazim saman sape ke??hahaha lawak la korang ni..
    Kes mcm ni susah nk saman orang ikut sedap je 8juta ko letak kazim oii,mlainkan ko ade KABEL lain cite la..
    Nape saman 8juta?? Nape x saman malu?? Kalau betol ko x salah,cukup sekadar saman malu jela,minta “ibu mangsa” tu minta maaf atau pn ko tuntut duit kos guaman ko tu kt “ibu mangsa”.. Ni sampai 8juta ape bende?? x seksa & menyusahkan si “ibu mangsa”??Hukumnye duit tu halal atau haram??
    Ohh aku lupa ZAMAN SEKARANG MONEY IS KING

    8

    0
    • noon says:

      x kisah lah berapa juta. uke bukannye mata duitan.dia pun tau mak budak tu mmg tak mampu. ni hanya satu pengajaran supaya selidik dulu dan jauhkan dari fitnah dan jaga aib orang. orang yang tak faham memang akan maki dia sebab x affect diaorang.

      0

      3
    • moshi2 san says:

      saman 8 juta ke 200 juta ke even 2.6 billion tu just numbers laa..IN REAL LITIGATION WORLD, korang ingat dia boleh dapat ke amaun tu??? TAKKAN DPT PUN..semuanya hanyalah atas kertas sahaja..

      2

      0
  48. aku says:

    gangguan sexual mcmni sgt susah nak buktikan. obviously jenayah akan dibuat ditempat tertutup, xde saksi, bukti air mani etc of course dh hilang, xde penetration lagila. yang ada hanyala aduan budak2 yg kena tu

    korang ckp wardina ni menyibuk? salahke dia nak sampaikan apa yg mak budakni ckp? mak nya dh report polis tp xjd pa pe. so dia adu dkt wardina sbb wardina ni child’s right advocate. wardina xtuduh UKE ni buat, wardian xsebut maahad UKE pun. people yg assumed for wte reason

    bagusla wardina and syed azmi ni nak tolong. skrg terlampau byk kes gangguan sexual kat kanak2. and kebanyakkannya dr melayu muslim. ape nk jadii
    kesianla kat budak2 ni,ape lah salah dieorg smapi dibuat mcmni

    3

    0
  49. Cadbury says:

    Disebabkan DUKE begini, aku dah haramkan dalam rumah benda berkaitan dia termasuk ceramah dekat tv alhijrah time maghrib. Cannot brain this man. You should follow what you preach!

    4

    0
  50. ABC123 says:

    personally, saya tak pernah suka dgn UKE..pertamanya dari segi syarahannya yg seolah2 menyimpang, dgn nyanyi2 la, dgn tah apa2 la..nak beri ceramah boleh je sesekali buat lawak, tapi bukan all the time nak cakap2 kosong mcm kat kedai kopi tu..Kedua, sy perasan connectionnya dgn politician di Msia dan bagaimana dia mempolitickan segala2nya..org2 yg pernah terlibat kerjasama dgn dia akan faham apa maksud saya..Ketiganya untuk issue Liwat ni, STUDENT YG DITUDUH MENGETUAI GROUP LIWAT TERSEBUT ADALAH ANAK LELAKI UKE SENDIRI..tapi, pernah tak tgk tulisan wardina dan syed azmi? Pernah ke mereka menyebut it was UKE/his pusat tahfis/anak UKE/ bla bla? TAK PERNAH pun disebut..tulisan wardina n syed azmi dikaitkan netizen dgn Berita yg keluar di TV yg terang2 menamakan UKE dan pusat tahfisnya..SEWAJARNYA UKE SAMAN SYARIKAT TV TU KALAU IANYA BERUNSUR FITNAH..kalau pun nak tarik wardina n syed azmi, boleh je dinamakan as 3rd party dalam saman..TAPI APA UKE BUAT NAMPAK SGT POLITIK LEBIH DARI MENEGAKKAN HAK (itupun kalau betul dia difitnah laa)..dgn kuasa politic dan cara dia mempolitikkan semua benda selama ni, ada kemungkinan perkara ni disenyapkan @ diputar belitkan..sekalipun sy bukan peminat wardina atau syed azmi ni, tapi sebagai org waras yg melihat pada apa yg telah berlaku sebelum2 ini dan keseriusan isu tuduhan, pihak berwajib wajib ambil tindakan menyiasat tanpa fear or favour..seorg emak akan berbuat apa sahaja apabila anaknya sendiri mengaku diliwat oleh budak2 lelaki di sekolah tahfis walaupun yg meliwat tu somebody atau anak2 somebody..sebab ia perlu dihalusi dan disiasat..tuduhan ini bukan tuduhan ringan..jika anak UKE terlibat dan UKE sekadar menutup aib dan maruah dirinya walaupun sedar ianya benar2 berlaku, mohon dipernampakkan di dunia lagi..begitu juga dgn ibu budak itu, wardina mahupun syed azmi..

    11

    0
  51. Nana says:

    Yg nk disaman keluarga budak lelaki 10 tahun tu…yg komen2 ni baca hadam habes ke..ermm…pandai ke budak2 10 tahun ckp menipu benda2 tuuttt ni…semoga Allah memberi petunjuk…semoga yg benar akan terbongkar…Aminn…

    1

    0
  52. Raa says:

    regarding this case, only Allah knows who’s wrong and who’s right. I applaud syed azmi and wardina for their bravery in fighting for the weak. Not many people can do what they did. However, I do believe that there is some truth to this case. A child is known for his/her honesty. If you have children of your own, or even siblings, you would have noticed this trait in them. Kanak-kanak itu bersifat jujur. Not to say that they would not know how to make up a lie. But a BIG lie such as being ‘touched’ by a person is really not up to a child’s capability to lie. Small lies, like pretending not to know who broke mom’s vase, or who ate kakak’s cake and pretended not to know about it the next day. Those are the kinds of lies that kids know how to come up with. It’s sad to read majority of the comments condemning wardina and syed azmi, instead of focusing on the REAL issue, which is the kid and his emotional/mental state. Seriously, pedophilia is starting to become a rampant issue but not many are willing to speak up because it is embarrassing. Try to become a society that protects children, instead of a society that tries to find even the littlest faults in others. And to DUKE, I hope you will realise how big of an impact you have made to many people, especially those who have put their trust in you. Amanah jangan dibuat main.You are an alim ulama, you of all people should know that. I really hope the truth will prevail. Please, open your eyes, take care of our children, let’s keep them safe from these pedophile beasts.

    0

    0
  53. Mumia says:

    Berita dlm Malay mail , emak budak dlm kes di mahaad UKE itu kata ‘ bring it on’. Dia bersedia menghadapi kes saman malu drp UKE.

    0

    0