Written by Bella | September 1st, 2016

Sekitar minggu lepas, berita mengenai kes pencabulan yang berlaku di Maahad Tahfiz Darul Barakah Ipoh milik seorang penceramah bebas terkenal telah mengejutkan rakyat Malaysia.

Ada yang berpendapat mengapakah kes berkenaan boleh berlaku didalam sekolah yang berlandaskan pegajian Islam.

Kes itu juga mendapat perhatian selebriti Wardina Safiyyah tentang kes pencabulan yang berlaku. Malah, seorang aktivis iaitu Syed Azmi turut menyokong beberapa kenyataan yang dikeluarkan oleh Wardina mengenai isu berkenaan.

Cukup lantang bersuara dalam beberapa coretan di akaun Facebooknya, Wardina sekali lagi dihimpit kontroversi kerana seakan menunding jari kepada penceramah Ustaz Kazim Elias. Ramai yang mengritik beliau dan merasakan Wardina agak keterlaluan.

Bagaimanapun, Wardina menegaskan orang ramai sepatutnya memberikan fokus terhadap aduan pencabulan di sekolah tahfiz berkenaan daripada mengkritik beliau.

Orang ramai juga janganlah cuba untuk menyusahkan dan menakut-nakutkan mereka yang mahu membuat aduan, lebih-lebih lagi apabila melibatkan kanak-kanak.

Ini bukan mengenai saya atau kamu, ini mengenai dakwaan yang dibuat. Kita hanya perlu ambil perhatian.

Sekiranya ada aduan serius seperti ini (lebih-lebih lagi melibatkan kanak-kanak) kita sepatutnya fokus ke atas aduan tersebut. Kita perlu memudahkan mereka yang ingin membuat aduan pencabulan bukan menghalang mereka dan menyerahkan kepada pihak polis menyiasat kredibiliti aduan mereka.

Amat menyedihkan kita mempunyai mentaliti menyusahkan dan menakutkan mereka yang mahu tampil membuat aduan.

Ustaz Kazim ketika membuat laporan polis terhadap Wardina dan Syed Azmi baru-baru ini.

Maaf segala salah silap. Kita ini niat hendak tolong orang sahaja. Saya juga seperti semua mahu kebenaran terungkai. Siapa yang menipu siapa yang tidak.

Ustaz Kazim sebelum ini dilaporkan membuat aduan polis terhadap seorang aktivis iaitu Syed Azmi dan Wardina berhubung dakwaan salah laku seks itu.

Aktivis Syed Azmi

Penceramah itu  mendakwa kenyataan Syed Azmi Alhabshi dan Wardina di media sosial  adalah berunsur fitnah sehingga menjejaskan reputasinya sebagai seorang penceramah agama.

Tambah beliau lagi , laporan polis itu dibuat kerana komen-komen di Facebook mereka “sangat memalukannya” dan Ustaz Kazim  ingin membersihkan namanya dan nama sekolahnya, walaupun Syed Azmi dan Wardina mengakui tidak pernah menamakan kedua-duanya.

Hmmph, tidak salah untuk membuat orang ramai sedar bahawa realitinya terdapat kes pencabulan kanak-kanak yang agak serius di negara ini, tetapi dalam memberi pendapat atau bersuara kalau boleh janganlah menimbulkan kontroversi apatah lagi ia melibatkan beberapa pihak lain.

Sumber Berita : THE MALAY MAIL ONLINE

100 responses to Isu Pencabulan Di Maahad Tahfiz : Wardina Mahu Orang Ramai Fokus Pada Aduan Dan Bukan Mengkritik Beliau Atau Mana-mana Pihak

  1. Pekerja Gomen says:

    Aku mmg dari dulu tak kenan ngan si Wardina ni yang mcm try very hard to get attention by raising up cheap issue in the name of religion. Tapi sesungguhnya aku melihat kita rakyat Malaysia menganggap perbuatan meletakkan anu di tengah kelopak punggung lelaki lain sebagai -kenakalan yang boleh dimaafkan- bagi kanak2 lelaki especially yang bergelar Tahfiz.

    Ada plak polan yang berkata – budak2 Tahfiz bukan maksum. Tp bukankah kita selayaknya menegur dan memperbetulkan keadaan yang kita tahu salah. Tidakkah perbuatan kita ini – yang lebih fokus menghentam wardina dan syed azmi berbanding menyelami trauma yang dialami budak itu akibat perilaku pelik kawan2nya sebagai tanda sokongan ke atas perbuatan2 seperti itu.

    Hakikatnya.. kejadian ini mmg berlaku. Cuma tidak ada kemasukan. Tidak ada liwat. Jadi tidak salah sebab tak ada kemasukan? Boleh diterima? Tutup kes. Begitu ye?

    2

    0
    • Wardina bekap gereja jd kes rogol says:

      Ingat lagi tak isu gereja haram Taman Medan? Gereja Wardina bekap dulu..]Gereja yg jd kes warga British rogol 200 kanak2 Richard Huckle

      Apabila orang-orang tempatan di situ melakukan bantahan atas operasi gerja haram tersebut kira-kira setahun lepas, ramai pula puak-puak acah-acah liberal yang condemn dan kutuk, kononnya orang-orang Melayu Islam yang membantah itu kolot, tak kuat iman, dengan gerja pun takut, bla bla bla.
      Walhal, isu mengapa ianya dibantah adalah kerana gereja itu beroperasi secara haram tanpa permit, di sebuah premis yang didaftarkan untuk kegunaan komersial, dan bukan untuk rumah ibadah. (Concerned Lawyers for Justice pernah ulas isu ini di sini: http://www.themalaymailonline.com/…/elizabeth-wong-is-wrong… )
      Baru-baru ini pecah pula berita berkenaan paedophile (pencabul kanak-kanak) yang selama bertahun-tahun mencabul kanak-kanak di Malaysia. Modus operandinya adalah dengan menjadi sukarelawan gerja di sini, dengan menjadi guru bahasa Inggeris kepada kanak-kanak.
      Geraja Taman Medan sekarang ini dah gabra habis. Cepat-cepat mereka buat penafian, mengatakan kononnya Richard Huckle sang paedophile jijik itu tidak pernah mencabul mana-mana kanak-kanak dalam jemaahnya,” walaupun pihak geerja Taman Medan mengakui bahawa Richard telah melawati gereja itu beberapa kali.
      Soalnya, macam mana pihak gereja boleh tahu dengan begitu cepat yang tak ada kanak-kanak dalam jemaah gerejanya telah dicabuli? Adakah pihak gereja telah meneliti dokumen-dokumen di Mahkamah di UK di mana Richard dituduh dan dibicarakan (dan dia juga telah membuat pengakuan bersalah)?
      You see, when you operate something without permit, something bad will inevitably happen.

      copypaste

      2

      0
  2. Anonymous says:

    Hello pengomen yg salah ok..dorang yang sebut nama ustaz kazim bukannya wardina or syed azmi..ustaz kazim yang sentap sendiri..

    2

    1
    • Anonymous says:

      bila melibatkan org agama..berita begini tidak dihebahkan. konon takut penganut agama lain mencerca,. itulah sebabnya sekarang semakin banyak perkara busuk terjadi kat masyarakat melayu. konon2 semua yang pakai kopiah pakai tudung tu suci belaka..takkan terjadi perkara diingini,. HAKIKAT??? kakak boleh dera bunuh adik sendiri. yang pakai tudung pun dah tak malu berkhalwat ngan laki org, wahal anak sendiri ntah apa khabar. puihhhh!!!

      1

      0
    • Anonymous says:

      Yang mneyebut nama DUKE, Astro Awani dan laporan polis yang dibuat oleh ibu mangsa. Laporan tersebut diviralkan dan ramai yang telah melihat laporan tersebut. Saya amat menyokong Wardian Dan SA kerana membuat masyarakat sedar tentang gangguan seksual terhadap kanak-kanak. Kita hendak membela kanak-kanak dan juga keluarga mereka yang teraniaya tak kiranya dimana kejadian ini berlaku. Cuma kali ini ia mengaitkan dengan tokoh agama terkenal.

      2

      0
    • Anonymous says:

      kat msia ni org yg report kesalahan yg dicari, org yg buat kesalahan di lepas.

      2

      0
      • Anonymous says:

        Stuju. Aku adu pasal doktor n nurde kurang hajar, aku adu melalui saluran yg betul. Bukan viral. Sebaliknya akumyg disoal siasat mcm aku plak yg bersalah. Doktor n nurse mulut hangsuang tu ttp bermaharajalela.. buat aduan cara betul kita yang disalahkan. Bila org viralkan kesalahan di media social ckp plak rkyat tak kenang budi. Huhuhuhu

        2

        0
    • Anonymous says:

      orang2 yang comment macamni

      1. biarla ahli keluarga yg report kenapa WS dan SA menyibuk
      dan

      2. ustaz zaman skrg budak2 pun nak balun

      nampak sgt tak baca isi cerita dari mula sampai habis. malas membaca, baca tajuk je pastu sibuk nak comment. baca ni haa

      1. memang family budak tu yg report pun, bkn WS atau SA

      2. bkn uke yg dituduh mencabul, tapi pelajar dlm sekolah dia.

      kalau malas membaca jgn rajin mengomen please!

      1

      0
    • kutikura says:

      Tetapi siapa yang membuka jalan untuk fitnah? Dulu si wardina ni buat isu dengan ustaz don..sekarang ustaz kazim..apa masalah dia sebenarnya ni…

      1

      0
      • lynn says:

        Laaaa..jalan fitnah apanya?
        Memang benda betul2 jadi. Cuma sebagai menghormati siasatan, segala nama tidak didedahkan.
        Wardina takde masalah. Yangmasalah adalah masyarakat malaysia yang sanggup generasi dicabul hanya sebab nak pertahan maruah kononnya.

        1

        0
    • Biskut says:

      Br la kita tau UKE ni bknnya nk tegakkan kebenaran atau tegakkan islam tp lebih kpd nk jaga maruah diri dia n institusi dia sndiri jer. sebagai seorg yg kuat agama dan dihormati, dia ptt beri kerjasama dlm siasatan. ni dia pg plak report polis konon dia n institusi dia d fitnah. kompom dh ke bnda tu tak berlaku? siasatan polis dh selesai? kalau mcm ni la mentaliti org kita…maka mangsa2 yg akan dtg takkan berani dh nk buat pengakuan dia d liwat..dirogol d sbgnya. sbb bila lapor pun…yg dilaporkan tu senang2 lapor blk kat polis yg dia d fitnah. kalau tak da angin, takkan pokok bergoyang ustat….

      4

      0
  3. melati says:

    ni lagi Sekor Bodoh Wardina ni….!!! 2×5 dgn Dato Red cuma Dato Red rupa macam Katak skit..!!!!

    0

    2
  4. melati says:

    Skit2 Report Polis ..!!!! org2 yg suka buat Report ni jenis Binatang yg mengharapkan org..!!! kalau aper2 terjadi Kat Malaysia mereka ni lah yg tali Barut..!!! contoh terdekat Rani Kulop muka pun dh macam Katak…asyik2 Report..!! Kes2 kedai2 mesin judi tak plak nk Report..!!!! naper takut nk Report..!!! ..Hmmmmmh

    1

    0
  5. Not nara says:

    Nara copy paste pastu buat kesimpulan bodoh. Senang kerja ko. Macam mana nak elak konroversi kalau isu tu sendiri mmg kontroversi? Pencabulan kanak2 is a serious and controversial issue, man. You have kids too. Think before you write.

    0

    0
    • nektipah says:

      betul! sakit pulak hati kita baca dia simpulkan seolah2 wardina n SA yang sebut institusi DUKE tu.. sedangkan orang2 awam ni mmg terror bab2 viral dan skodeng sendiri apabila sesuatu dirahsiakan.. bagi siapa yang mengikuti kes ni dari awal di FB mereka tahu walaupun di pm atau dihubungi SA tidak sekali2 memberikan nama pusat tersebut.. tapi dah rakyat malaysia ni memang terkanl dengan bijaksana bijaksini.. terbongkarlah benda tu dengan sekejap sahaja..
      eh! sakit pulak hati dengan nara ni..

      1

      0
    • tupperwarepink says:

      Nara malas membaca, tak ikut kronologi, check your facts first!!

      0

      0
  6. haron says:

    Apa nak jadi dgn orang islam, budak kecik pun nak rogol? Ustaz2 sekarang ni semua di balunkan, tak cukup 4 bini, budak pun kena main. Macam ni punya orang pun ada. Pasal tu lah ramai melayu dah mula jadi extreme, sesat dan taksub dgn ajaran2 ustaz separuh masak. jauhi lah anak anda dgn ustaz2 yg berjanggut…..kuat seks

    0

    0
    • Anonymous says:

      just to clear the air, kat sini bukan ustaz kazim yg dituduh. student dan anak dia. in case awak tak tahu la. sbb awak mcm tujukan hinaan dkat uke je sbb awak kata ustaz tapi semua balun. org mcm awak ni la yg x baca cerita dari mula sampai habis tapi nak comment dan menyebabkan berlakunya fitnah.

      3

      0
      • Michael Hane says:

        Hidup Haron!!! Aku sokong kau, anak bapak 2 x 5, memang tak boleh pakai. Kebanyakan orang beragama akan berselindung disebalik imej alim mereka untuk melaku dan menghalalkan perbuatan terkutuk seperti rogol, khalwat , sumbang mahram dan liwat. Ustaz pun ada nafsu, ustaz pun ada yg gay dan ustaz pun ada pedophilia sebab kita semua manusia. Bohong kalau tidak ada ustaz yg betul2 bersih daripada nafsu seks. Tepuk dada tanya apa selera ustaz…macam2 keinginan

        0

        0
    • ..... says:

      yg ckp ni mesti bukan org islam..

      0

      0
    • sha says:

      Encik Haron, tolong rajin sikit membaca isi kandungan. Jangan hanya komen berdasarkan tajuk atau apa yang anda faham.

      0

      0
    • Saper2 je la says:

      Bukan ustaz kazim la oiii..iihh baca la betoi2

      0

      0
  7. Qq says:

    Suka menyibuk hal orang, jaga studi , jaga kuluarga sudah la jangan nak jadi KEYBOD WORRIOR…kalau ustaz kazim salah sekalipun biar keluarga org yg berkenaan yg
    Buat lapiran dan pihak polis menyiasat ….yg lain buat kerja memasing plzz

    0

    0
    • nono says:

      memang keluarga mangsa yang membuat laporan, bukan orang lain, bukan wardina, bukan syed azmi. tapi kenapa report polis perlu dibuat atas nama wardina & syed azmi?
      ibarat jiran kita mengadu suami dia kaki pukul. kita cuma cerita pada umum yang kes suami kaki pukul ni wujud di kawasan perumahan tu TANPA sebut siapa pelakunya. biasanya untuk bg kesedaran kat orang lain yg mempunyai masalah yg sama bahawa mereka tak keseorangan utk hadapai masalah suami kaki pukul. tiba-tiba si suami jiran ni report polis kata kita aibkan dia. nampak apa masalahnya di sini?

      1

      0
    • Mumia says:

      Masyarakat kena ambil tahu. Bukan menyibuk hal org lain kerana isu yg ditimbulkan berkaitan anak2, maruah dan agama. Tapi caranyer biarlah berhemah.

      0

      0
    • paola bracho says:

      Sbb kena guna public figure barulah masyarakat sedar perkara ini ada terjadi dan diambil tindakan. kalau diam2 lama lagi menjadi dan tak terbendung.

      0

      0
    • Mumia says:

      Masyarakat perlu ambil tahu. Bukan kerana nak menyibuk hal org lain tetapi kerana hal ini berkaitan keselamatan anak2, maruah diri dan keluarga serta agama.

      Kalau nk komen pun secara berkhemah.
      Kita tunggu perkembangan kes ni.

      0

      0
  8. enot says:

    Bodoh punya ustaz, ceramah pasal kahwin tapi kat belakang huh budak kecik pun dia balun…apa nak jadi dgn ustaz kat malaysia, terkejar2 glamour, perangai macam setan

    0

    0
    • Anonymous says:

      sebab semua orang anggap mereka macam malaikat. pijak semut pun tak mati. walhal nafsu seks macam binatang!!!

      0

      0
    • Corse 848 says:

      Lain kali baca dulu kes ni apsal..yg buat tu pelajar dlm tu..suka2 tuduh ustaz yg buat..biasa la..dlm ribu2 pelajar..mesti ada perangai setan..walaupun didikan agama..yg didikan agama ni la syaitan lg suka dekat..itu sebab UKE report polis..kebanyakan pengomen mcm ko tuduh di FB wardina ni beliau yg buat..tanggung le ko di sana nanti..ingat..selagi tak mintak maaf selagi tu la ko tergantung..

      1

      0
      • Lara says:

        Tu yg aku pelik tu. Ni bukan kes ustaz yg cabul budak tapi pelajar2 tu sendiri la. Kesian… derang ni x baca abis nak tuduh ustaz pulak yg buat.

        0

        0
        • Mama says:

          Syed azmi…aktivis yg melancarkan kempen melayu cium anjing tu..padanlah beria2 sgt nak hentam UKE..sbb UKE ada beri komen semasa kempen cium anjing..Syed azmi ni mmg akti ulamak…

          0

          1
    • che ton says:

      ada bukti kukuh ke nk tuduh uke? mmg madrasah tu dia pengasasnya tp c perogol tu x semestinya uke kn? mungkin pekerja kt sana la.. kes ni kn dh jd kes polis, kta tunggu je la siasatan selesai…

      0

      0
    • Kak Eyra says:

      Kes ni , pelajar senior memaksa junior saling merangsang satu sama lain dgn meraba kemaluan dan paksa junior(lelaki semuanya) ciumolot…bukan ustat yg buat. Tapi bila buat aduan, ustat mcm ambik endah x endah dan kata “x de kejadian liwat berlaku pun…”

      Si nak tunggu senior saling meliwat junior baru nak ambil tindakan? Saya follow isu ni, wardina n syed azmi x pernah sebut ustaz mana, mahad mana… Kalau Duke x kecoh kecoh org pun x tau…huhu..

      1

      0
      • ibu yg risau says:

        setuju.. i pun mmg ikut cerita ni.. walaupun di paksa oleh orang ramai untuk bagi tahu di mana dan siapa, wardina dan syed azmi remain silent dan cakap ini bukan isu siapa dan dimana, tp ini adalah tentang masalah jenayah seks kanak-kanak.

        ini sebenarnya yg orang perlu ambil tahu, jenayah seks kanak2 is not a joke. its a serious matters. selamatkan masa depan anak2 kita.

        1

        0
      • Nur says:

        Entahlah….org2 Melayu Islam di Malaysia ni, esp. yg buka Tahfiz…apalah dalam kepala otak dorg ni…bab2 mengaji Quran je kot yg dorg nampak penting dalam Islam ni. Bab2 didik ahlak mulia hancur sehancurnya…Saya hantar anak 2 org ke satu transit tahfiz ni lepas sekolah. Anak2 asyik kena buli fizikal dan dipanggil lembu, bodoh depan cikgu agama pun, cikgu buat tak kisah, malah tak tegur langsung perbuatan budak2 tu…tak padan langsung dengan imej Islam depa. Bila ditegur beberapa kali, ustaz ustazah (kononnya lah pandai agama) ni kata biasalah budak2 nak bersosial, dan kata saya ni selalu halang pergaulan sosial budak2 kat situ. Padahal Islam ni satu cara hidup…saya duduk luar negara 6 tahun pun, tak pernah anak2 kena buli mcm tu…lagi baiklah akhlak non-muslim dari yg Melayu Islam ni.

        1

        0
    • Saper2 je la says:

      Bukan ustaz kazim la oiii..iihh baca la betoi2…ko ni phm ke idak? X pepasal wat dosa kt ustaz tu

      0

      0
    • Smart reader says:

      Bodoh, ko tau baca x? Dh, p baca dulu leklok apa kes sbnrnya! Gigih sgt nk mengomen tp xphm jln cite!!
      Badigol!!&@$€£#%¥|]{

      0

      0
  9. loyalmalaysian says:

    biar polis membuat siasaran dulu…siapakah yang melakukan perbuatan terkutuk ini sebenarnya…kemudian barulah kita membuat komen….biar polis menyoal semua yang terlibat dahulu…diharap pihak polis dpt membuat siasatan dengan cepat untuk kebaikan semua pihak…

    0

    0
  10. Hati rapuh says:

    Masalah nya bukan diorang yg sebut nama sekolah dan ustaz kazim tu. Tapi say lah mmg diorang buat, kenapa ustaz kazim sentap sgt? Org just cakap sekolah milik ustaz kan? Bukan cakap ustaz yg mencabul. Instead of reporting apa salah nya kalau dia cakap something like “we’ll look into this matter dan akan ambil tindakan sewajarnya etc” jangan lah ego sgt nak jaga nama baik konon, ini isu budak kena cabul kot. Kalau jadi dekat anak ke saudara mara sendiri macam mana.
    Kalau tak percaya pun tak jadi dekat sekolah sendiri, buat je lah siasatan to erase all doubts. Sampai hati buat tak endah dekat mangsa, dah lah diorang budak lagi. Kesian sgt

    2

    0
    • makjemah says:

      betul betul betul

      0

      0
    • fit says:

      nk wt camne.. UKE tu yg sentap lebih. tngok UAI, kne fitnah dgn video lg, x de pun nk naik saman bagai..
      rileks la klau x buat..

      0

      0
    • akhir zaman says:

      BAGUS COMMENT YANG NI..TERBAIK..DEMI NAMA BAIK..BENDA YANG MACAM NI SANGGUP NAK DITUTUP..KONON AIB..KESIAN KAT MANGSA..BUDAK LAGI..APA LA DIA FAHAM DENGAN DUNIA YANG PENUH MANUSIA BERPURA2 BERTOPENG SYAITAN NI..DUKE PATUT SIASAT HABIS HABISAN..TAK MUDAH MELATAH BILA KENE TUDUH MACAM NI..INI NAK SAMAN JE KEJE NYA..

      1

      0
  11. huh says:

    inilah masalah org2 kita…
    iye…kita tahu tidak semestinya yg berkopiah yg bertudung itu semuanya baik2 belakang..(sekali lagi kupiah & tudung disalahkan sedangkan 2 benda ini bukanlah yg bernyawa,..tetapi si pemakainya..so kita juga tidak berakal bila bercakap)
    iye..wardina apabila berkata sesuatu perkara dia bnyak mngunakan keyboard ternyata dia aktif dlm laman sosial. pernah dia mempertikaikan ayat2 ustaz don…laman sosial juga dijadikan hamparannya…berkatalah ustaz don kenapa wardina tidak cuba utk menghubungi dia sendiri..sedangkn ustaz don dapat tahu dari laman sosial juga bahawa wardina mengkritik beliau…tidak pasti selepas itu..ianya terus diam.
    iye…setiap kali apa2 berlaku…dgn pantasnya laporan polis dibuat. jika benar di pusat-pusat yg menimba ilmu ilmiah begitu ada melakukan pencabulan…kenapa ibu tersebut tidak buat shja laporan polis…knpa perlu meluahkan perasaan yg pjg lebar dilaman fb wardina.
    wardina atau ibu tersebut tidak mengaitkan mana2 pihak…tetapi mungkin ada mulut2 yg berbisa telah menunding jari kpda pusat maahad tahfiz darul barakah…
    jika benar aduan ibu itu…wardina sepatutnya menasihati ibu itu supaya membuat aduan disaluran yg betul.
    jika ianya ditujukan kepada individu yg dikenali..sure ianya memburukkn lgi keadaan dan org tdak akan percaya lgi.
    hope wardina juga berhati2 dgn setiap artikel yg hendak dikeluarkn.
    kpda ustaz kazim,..harap ustaz dicepat melatah, sperti yg lain..siasat trlebih dahulu,..kemudian baharulh buat laporan polis. apa2 pun anda semua org yg berpelajaran.

    oh ya..kepada MELATI YG TAK BERAPA NAK SIHAT ITU..bawa2lah mengucap..
    bnyakkan ISTIQFAR…mngingati Allah. saya tdak tahu adakah awak mngalami kemurungan atau sakit jiwa yg menyebabkn setiap patah perkataan awak tidak mngambar sekuntum bunga melati.
    sedih..saya yg bernama MELATI turut sedih dgn setiap ayat2 awak. papa & mama maafkan aku..seolah2 aku mahu nama itu dihapuskn dlm hidup aku..tapi apakah daya..nama itu anugerah yg telah kalian berikan pada ku.

    0

    0
    • ala....nak says:

      Aduh..duh..duh…!!
      ingatkan cerpen..

      0

      0
    • lynn says:

      Ibu tu mmg dahbuat laporan polis.
      Apa yg wardina buat, bukan suruh fokus pada maahad tu tapi fokus pada isu iaitu gejala seksual songsang macam ni yang semakin menular dalam masyarakat
      Tu je, tapi ada plak rakyat malaysia yg suka menghentam berjemaah, langsung jd lain. Sbb org kita suka sgt tgk org lain jatuh dan bergaduh2

      0

      0
  12. Apanakjadi says:

    Orang bajet islamik ni suka justify gila seks dorg dgn salahkan pompuan masalahnya ,

    ”Saya berhak rogol pmpuan sbb pmpuan tu freehair takpun sbb pompuan tu bertudung tp muka cantik x tutup ngn purdah . Bukan salah saya , dah saya lelaki ada nafsu ”

    Masyarakat pun be like ” betullah tu , dah lelaki mmg dilahirkan untk jadi perogol gila seks jd x salahlah ni smua salah pompuan ahli neraka . ”

    Meanwhile india cina kristian lepak dgn family kawan pki singlet skirt hari hari xde plak kita dgr dorg nk merogol maki org ugut nak cabul ke ape

    Melayu je bajet islamik tapi sangap gile seks

    1

    0
  13. Anonymous says:

    X kata DUKE betul & x kata Wardina salah… Ramai yg komen tp sbnrnya x tahu ujung pangkal cerita. If ada masa, cari lah kronologi peristiwa;

    1) Cerita asal yg melibatkan report polis berkenaan kes cabul
    2) Statement2 Wardina
    3) Statement awal DUKE pasal kes cabul
    4) Sbb pe DUKE wat report pasal Wardina & Syed

    Kita sblm nak bg pendapat, carilah fakta baru x berat sebelah.

    0

    0
  14. Ibu says:

    Sepatutnya, ibu pelajar tu kena terus buat aduan polis unt buat siasatan. Tp dia direct mengadu pd wardina n SA. Ini bila dah kecoh2 kat internet, br ibu pelajar tu nak buat aduan polis.. br nak srh siasat kes. Buat nye anak dia dah tak berminat nak sek tahfiz coz kena paksa dgn parents, dah tu reka2 ceta unt escape… kita x tahu kebenarannya. Klu dah siasat n dah buat pemeriksaan fizikal n ternyata dia di cabul, then br hebahkan unt siasatan lanjut. Klu setakat dr 1 sumber aje (ibu pelajar), bias nama nye tu. Imagine anak2 lain yg belajar dlm sek tahfiz tu, teraniaya mrk… mst parents dah blacklist sek tahfiz tu wlpn belom tahu lg kesahihan kes ni… Anak2 i klu mengadu psl cikgu n sek, i terus tanya cikgu n xde nak percaya bulat2, n klu x dpt jawapan yg memuaskan, i akan direct jumpa pengetua unt berbincang. Cikgu2 skrg ni open for discussion k.

    0

    0
    • alahai says:

      ni pun tak baca kronologi dari awal…. ibubapa pegi mengadu di pihak sekolah dulu, tapi dbuat tak endah dan direndah2kan oleh pihak sekolah tahfiz tersebut. DIA DAH BUAT DAH MACAM KO CAKAP TU. BUKAN KO SORANG JA YG PANDAI.

      Lepas dibuat tak endah oleh pihak sekolah, dan confirm ada pelajar lain yg terlibat (MACAM YG KO CAKAP GAK), baru ibubapa tu pegi share cerita ngan wardina dan syed azmi dan pegi report polis.

      LAIN KALI BACA…..

      1

      0
      • Tema Camelia says:

        sokong komen ‘ALAHAI’

        Dan nak tambah, macam mana budak berumur 10 tahun mampu cerita secara detail cara dia dicabul kalau bukan dia & kawan2 dia alami sendiri. DETAIL ye, ‘ibu’. Detail tahap besau macam aku ni pun baru tau macam tu rupanya budak dicabul.

        Luka kes ni akan berbekas dekat hati budak & ibunya sampai mati. Harap lebih hati-hati bagi pendapat.

        0

        0
    • Momo says:

      Duduk gua mane ni cik kak? Tgk blog nara ni sempat, cari info kes ni tak kan tak sempat pulak..dah tunjuk pandai pulak..

      0

      0
  15. vebebt says:

    sebok jaga maruah diri sendiri.budak2 yg tak bersalah tu macam mana?benda ni boleh dielakkan kalau sekolah buat tindakan yang sepatutnya.walau betul tak betul.tp diri sendiri ego.semua masih in deniable yg benda ni jadi dekat sekolah negara kita.tak kisahlah maahad ke,mrsm ke. tindakan tu mesti ada. ingt yg ddk tahfiz tu tak lari dari nafsu dan dosa ke

    0

    0
  16. aku says:

    sedih bila DUKE ckp sbb ada cctv mustahil jenayah seksual nak terjadi
    as if ko letak cctv kat seluruh pelusuk asrama tu, as if org nak buat jenayah dia buat depan2.
    at least empathy sikit kat mangsa, bela la dieorg sikit. cakapla akan buat siasatan, akan bg 100% cooperation

    unlikely sgt budak2 tu nak buat cerita,bukan sorang 2 yg mengadu

    duke2

    0

    0
  17. karipap comel says:

    Ksian kt mgsa..skang perlu fokus kpd isu yg perlu dtndatgani…bukan isu report mereport..ustaz kazim perlu telus hal ni wlopon mlibatkan famili sndiri…takut akan ada mangsa yg lebih dasat dikemudian hari..x kn nk tggu dah diliwat br nk ambik tindakan…betui la ckp org…iman x dpt diwarisi….

    0

    0
  18. effa says:

    Salam…..betul apa yang dikatakan oleh wardina…..fokus pada isu pokok “PENCABULAN KANAK-KANAK”
    polis kena siasat samada benar2 berlaku atau tidak…..dan rasanya tidak mustahil jika ianya berlaku….sbb ada segelintir yg hanya menggunakan agama sebagai menghalalkan cara…..mungkin tindakan ustaz kazim hanya mahu mengalihkan perhatian polis dan orang ramai…..BIG ISSUE sebab kanak-kanak insan yang patut kita/masyarakat lindungi kerana mereka insan yang lemah….masa depan mereka di tangan kita….bayangkan kalu kita & anak2 kita diperlakukan demikian….nauzubillah

    0

    0
  19. zabedah zabit says:

    masalahnya wardina perbesarkan isu..

    dulu masa kes budak yang lapar tu di tinggalkan mak dia..dia duk sibuk salahkan kerajaan..

    kalau betul ramai yang mengadu di FB wardina..kenapa dia tak panjangkan perkara seperti itu kepada pihak berkenaan..ni menyalak kat FB aje…

    0

    0
    • lili says:

      ‘salakan’ wardina samalah macam ‘salakan’ ustaz ustazah alam maya zaman sekarang ni iaitu melalui social media. apa kesalahan ‘salakan’ di social media? i quote you ‘masalahnya wardina perbesarkan isu’ oi zabedah zabit isu pencabulan ni dah memang sangat besar pun jadi takdak istilah ‘perbesarkan’. orang mcm kau ni lah yang megalihkan isu ‘BESAR’ ke isu ciput seperti menghentam wardina. wardina salahkan kerajaan, mestilah kalau rakyat daif sampai kelaparan kau nak salahkan siapa? sistem pentadbiran masyarakat yang ditadbir oleh pihak kerajaan. ada jabatan KEBAJIKAN MASYARAKAT tanggungjawab jaga kebajikan masyarakat, kalau dah sampai kelaparan maknanya kebajikan tak terjaga. apasal ko bodoh sangat ha zabedah zabit? why? masya Allah kebodohan manusia memang tiada batasan dan kau adalah contohnya. sila sentap dan cerca aku untuk memperlihatkan segala sisi kebodohan kau. silakan dengan izin Allah.

      0

      0
    • Tema Camelia says:

      ni yg wardina cakap ni, fokus pada isu. aku pun tak gemar wardina ni,tapi itu bukan isunya…

      0

      0
    • Ashuko says:

      Apa masalah awak ni ya cik zabedah zabit, kalau isu yang besar macam ini pun awak boleh katakan masalah kecil, jadi masalah bagaimana yang boleh diperbesarkan. Saya tak nampak sebarang kesilapan pun atas apa yang Wardina dan Syed Azmi lakukan. Mereka ketengahkan isu ini selepas aduan ibu mangsa tidak diendahkan oleh institusi itu sendiri. Tanggungjawab dan ihsan sesama masyarakat menyebabkan dua insan yang tidak mempunyai pertalian sedikit pun dengan keluarga mangsa bertindak. Benda tak kena batang hidung memang senang bercakap wahai cik zabedah budiman. Malaysia sekarang ni dah macam filem Tamil, puak atasan sogok menyogok untuk sorok benda yang terang terangan salah. Terus terang memang hilang hormat dengan Ustaz Kazim, buat laporan polis untuk apa? untuk tutup isu yang lebih besar yang mana bakal mencemarkan nama baik maahad dia. Disebabkan perangai “i don’t bother” macam cik ni lah yang membuatkan jenayah buli, rogol, culik malah dera makin berleluasa kat negara ni.

      0

      0
  20. Anonymous says:

    sapa gila sangat menuduh ustaz cabul anak murid ? bongok dan bodoh sesangat otak manusia tu. Pemikiran tahap apakah itu? wardina ini pun satu hal cuba lah selidik betul betul dulu..itulah keje nye nak sibuk hal itu ini.Dah tak laku buat cara tak laku lah. Jenis muka tak malu dan tak berjenis. Jangan jadi kurang ajar pulak ..kalau berani face to face lah dengan Ustaz Kazim tu. kalau berani? Dia takkan berani punyer tapi berani nak tulis je..ituler Wardina..jangan hangpa tak tauuu.. ok sekian..

    0

    0
    • Minah says:

      Bila pulak org tuduh ustaz tu yg cabul?? Kau baca tak apa Wardina and SA tulis sebelum ni? Sekarang isu dia DUKE tu sentap lebih, org cuma cakap benda ni jadi dekat sekolah dia. Takde siapa cakap dia yg buat

      0

      0
    • Momo says:

      Ni lagi sorang..tak reti2 cari maklumat betul, orang mcm ni la yg kelirukan org lain..x tahu cerita malas pulak nak cari, kemudian bal menggila tak tentu hala.

      0

      0
  21. Anonymous says:

    aku ikut kes ni dari mula lagi melalui fb syed azmi.. ak sokong syed azmi.. memang nampak keikhlasan dalam memperjuangkan sesuatu isu.. hes so humble man.. i’m with him but not wardina.. wardina lebey kepada emosi & kebencian.. till now shes trying so hard utk buktikan bla bla bla bla while syed azmi dah move on.. pity her..cane dia boley amek sikologi ehh.. confuse

    0

    0
    • lili says:

      ni lagi satu, lantaklah kau suka atau tidak dengan wardina. kan dia dah cakap ini bukan isu dia ke syed azmi ke atau ustaz ni ke tapi isu nya kes cabul tu. so komen fokus kes cabul tu bukan peribadi wardina atau syed azmi.

      0

      0
      • Anonymous says:

        lantak aku la nak komen ape pon.. cara penyampaian tu penting.. punca dari diri dia sendiri kenapa orang more focus dekat dia bukan kes ni..

        0

        0
        • lili says:

          komen kau menimbulkan fitnah sial! lantak kau ke apa pulak? punca dari Wardina ke bongok? ustaz tu sama wardina itu lah punca fokus terarah ke wardina. bahalol. mana aku boleh biar kau melantak komen ikut suka sedap punggung kau sebab komen kau bertanggungjawab terhadap pemikiran makhluk lain.

          0

          0
        • Anonymous says:

          Sbnrnya awal2 mmg fokus isu, tp Wardina bila bukak citer, bg hint2 ustaz terkenal… kwn2 ngan parti politik… bila org teka or tny dia wat senyap jer…
          Opkoz bila hint2 timbul fitnah. Polis x habis siasat. Ada yg sentap.

          X salah nak jd juara sesuatu isu.. tp bila dah jd mcm ni, jgn sembunyi tgn yg membaling batu.. walau baling tu ikut suka merata. Jgn jd nasi tambah… itu org x suka…

          # Fakta – ada screenshot offical page Wardina on the hint2 tu ya…

          0

          0
  22. sha says:

    Nara, tolong kaji balik isu ni, bukan hanya sekadar bagi komen tidak bernas semata-mata nak naikkan traffic blog anda. Saya kecewa sebagai seorang yang boleh dianggap berpelajaran, fikiran anda sangat sempit. Cuba tengok isu yang lebih besar di sini. Cukup2 la hanya copy and paste cerita dan buat kesimpulan yang kurang bernas. Shame on you Nara!!

    0

    0
  23. Dia tak cakap ko, ko yg sentap says:

    Ustaz kazim jgn ingat org melayu semua pengecut dan hanya tahu makan rasuah sahaja ya, si wardina nie nmpk mcm kecik tapi impak yg dia bagi sgt besar utk bantu masyarakat yg ditindas…bagi lah berjuta duit dekat dia seringgit pun dia tak hadap, janji pihak yg benar dapat keadilan,

    Ibu mana tak sedih dan berkecamuk emosi bila ank yg disayang dijaga telah dicabul berkali-kali, selain menganggu emosi si ibu tentu sekali telah memberi trauma pada kanak-kanak tersebut…dlm banyak-banyak trauma, trauma seksual lah paling sukar nk diubati tau tak,

    Jgn hanya pandai bagi ceramah tapi sendiri buat tak endah tentang hukum Allah, kalau dh betul cara anda menangani kes tersebut, kenapa si ibu susah-susah pergi mengadu ke Wardina…ingat utk suka-suka menulis shj ke?

    Boleh bincang pergi bt report dekat wardina buat apa, Nabi ajar mcm itu ke? Time ceramah pandai cakap suruh bincang jika ada masalah, sendiri kena… terus report, takut jatuh kreadibiliti, kalau anda tak salah tak kan terasa sikit pun dgn pendedahan kes nie, kantoi salah .

    0

    0
  24. seri says:

    For me, ia lebih kepada isu..ye benda ni mmg ada tapi di diamkan saja…yg kesian psikologi budak budak tu bila dah dewasa.I ikut dari awal, Syed Azmi dgn Wardina mmg x pernah mention nama walau diasak.
    They are targeted for being the voice for those who cannot speak.

    0

    0
  25. Anonymous says:

    DUKE tu kan pernah kena serangan jantung…tu sentap lebih..haha

    0

    0
  26. mas says:

    biar polis siasat. mulut puaka mcm wardina tu, jgn masuk campur. tokok tambah.

    0

    0
  27. Anonymous says:

    Aku tgk ramai yg tak baca btl2 kes ni dari awal…jari jadi juri…

    0

    0
  28. anon says:

    Laa….makcik sebok ustazah celop ni muncul lagi utk publisiti murahan??? Attention seeker betol. Dia ingat di ni pandai ke ape, dahlah tak sekolah tinggi.

    0

    0
  29. johnny bravo says:

    Senang je makcik, kalau tak nak dikritik, jgn menyebok dlm hal yg tak ada kena mengena dgn kamu. Kes2 mcm ni dah lama berlaku, berzaman2 dulu lagi dah..Just stay out of this, ok ustazah gedik?

    0

    0
    • Aishah says:

      Ya Allah! jahilnya hati kamu. x boleh menyibuk hal ‘JENAYAH’ yang takdak kena mengena dengan kita? apa tugas kamu sebagai kahlifah Allah di muka bumi ini? Masya Allah dugaan Allah untuk kamu maha hebat.

      0

      0
    • johny not bravo says:

      dah mak mangsa mengadu kat dia, tak kan dok berdiam. kalo ko, nk diam pdahal org mngadu kat ko, trust ko, xde hati perut ke xnk tolong ?

      0

      0
  30. Panas says:

    Aku pelik??? Yang komen2 jumud ni hentam ustaz kazim, betul ke ustaz ni yg mencabul?? Ustaz ni pendiri sekolah anak2 terbuang, terbiar, melarat. Aku rasa student sesama student kot. Naluri manusia biasa la aku pun duk asrama. 2000 lebih student, kau nak tibai ustaz??. Korang yg puaka2 pun berkepit kemut dgn boypren yg bukan mahram. Sebab korang tak sekolah agama jd tak boleh hentam??.. Dah nama remaja biasala baru tgh up. Kes ni dah jadi kes polis tak payah rasa diri hebat sgt nak maki orang. Tu la orang tua2 selalu kata, bela lembu sekandang lebih senang dari nak bela sekor manusia. Yang Namewee hina agama bertahun2 korang jadi lembu pulak terkuci mulut terkancing gigi. Wardina pun senyap???

    0

    0
    • bengang aku says:

      Hahahaha nampak sgt ko sendiri pun x baca kan. BUKAN USTAZ KAZIM BUAT. PELAJAR SEKOLAH USTAZ TU YANG BUAT. Org bengang ngan ustaz kazim sebab dia macam nak deny benda ni jadi dekat sekolah dia dan terus report polis kata org fitnah bagai. Ini kes budak kena cabul! Homoseksual pulak tu.

      Tepikan lah ego dan ‘nama baik’ tu dulu dan fokus dekat isu pencabulan budak. Apa salahnya bagi kerjasama dan biarkan dulu polis siasat. Ni pentingkan sgt nama baik sekolah and diri sendiri sampai sanggup nak report org. Takde hati perut ke apa? Patut berterima kasih ada voice yg speak out highlightkan benda tak senonoh ni!

      0

      0
  31. sam says:

    walaupun syed azmi dan wardina x tulis nama uke atau nama sekolah tapi sebagai owner kpd fb account tu diaorang responsible terhadap komen2 yg keluar yg dah memalukan dan menjejaskan nama uke dan sekolah maahad tersebut. xperlu lah wardina melenting…baik u tgk balik komen2 di account fb u. takkan nak lepas tangan. ada yg tuduh seolah2 uke yg buat. as for syed azmi…hmm…setahu saya dia ni cepat betul nak kondem institusi Islam mcm masjid n sekolah maahad. dia ni yg organise touch a dog campaign. dia suka bila non Muslim kondem pasal Islam. sila baca komen2 dlm fb account dia.

    0

    0
    • Ibu prihatin says:

      Eh kenapa dia kena bertanggungjawab kalau org lain yg malas baca lepastu terus komen suka hati. Boleh pulak dia kontrol org nak komen apa ye. Media sosial ni luas. Orang nak komen merapu pun takde sape boleh halang. Siapa yg komen dia laah bertanggungjawab dgn komen dia. Siapa yg buat tuduhan melulu tu dia lah salah so tolonglah fikir sebelum mengomen apa2.
      Dia tak pernah sebut nama maahad dan nama ustaz walaupun didesak sbb tahu itu di bawah kes siasatan polis. Tak faham apa yg korang tak puas hati sgt. At least ada isu besar masyarakat yg perlu dan boleh kita ambil berat sbb mereka tolong bawakan isu ini. Kes sexual abuse kanak2 bukan isu kecil . tolonglah faham. Asyik nak cari salah org je.

      0

      0
    • lynn says:

      Ehem.. Dia bukan buat satu program tu je.. and apa masalah dgn program tu?
      Syed Azmi buat mcm2 program, tapi manusia biasalah, yg khilaf je dia ingat.
      And kenapa kita sentap bila non muslim komen psl kita? Kalau kondem melulu ok la, kalau komen tu mmg betul, apa kita tulikan je semata-mata sebab itu dari non muslim? Come on..
      Isu sini bukan DUKE or Wardina or Syed Azmi. Masyarakat kita ni masalahnya. Suka tuding jari and laga2 antara satu sama lain.
      Instead of cari penyelesaian, kita suka cari salah org tu.

      0

      0
  32. my2cents says:

    memang la malaun dua hekor ni tak sebut nama tapi cukup dah dgn ‘mensensasikan’ cerita ni sudah cukup utk membawa org ramai kepada DUKE…ada paham ka….lagi satu malaun dua hekor ni sebenarnya bukan nak tolong mangsa tpi lebih pada nak attention utk diri memasing,cuba korang scroll balik sejarah pembabitan dua hekor ni dlm usaha ‘menyibuk jga tepi kain org'(si betina) dan menyibuk ‘promosi menghalalkan benda yg haram’ (kurang pasti nafsunya pd apa) …..terbukti dua hekor ni ATTENTION SEEKER sebenarnya! siapa pun tak tahu benar atau tidk kejadian di maahad tersebut,biarlah tuan punya sekolah tahfiz dan ibubapa pelajar terlibat yg selesaikan..

    0

    0
    • Siaaaa says:

      Wey budak kena cabul kot.at least dia viralkan.Parents boleh siasat anak2 dekat asrama sendiri.pasal benda kalau ada jugak yang senasib macam mana?memang betul benda ni jadi dekat sekolah dia.habis kenapa tak boleh kaitkan dia?sekolah dia tanggujawab dia la kan?bukaan tuduh dia yg buat.but at least kalau dia bagi kerjasama pun orng tak akan cakap mcm2.ni dia deny benda tu.kau boleh faham tak.bayangkan trauma nya mcm mana.psikologi dia macam mana.kau pergi baca la statement mak mangsa macam mana.wey kau baca pun boleh muntah la wey

      0

      0
  33. aku tk tau siapa betul siapa slh.yg aku tau [email protected] duniawi bkn ikhls sgt pn bdakwh.lebh ke arah mcri nama,pengaruh dn wang ringgt.ini slh satu tanda akhirzamn.pkir2 kn la..

    0

    0
  34. Bukan peminat duke says:

    Xtahu kenapa aku x berapa berkenan dengan DUKE. Sbb tgk duke cam asik nak sentap je. Haitu tgk die sentap dalam rancangan DA’I. Start dari ctu xminat die dah. Aku prefer UAI. Kbai.

    0

    0
  35. Anonymous says:

    My2cents ni bodoh betul, mak budak tu yang post kat wardina kes tu , knp nak cakap attention seekers, …semua ni Qada n Qadar tuhan … x boleh nak sorok atau sembunyikan…

    0

    0
  36. maisarah says:

    wei nara, ko study tak flow kes ni? sesedap ckp gitu. eeeeiiii sakit ati plak aku

    0

    0
  37. Tgk je says:

    Mase aku dok baca laporan ibu tu aku x tpikir pon nama ustaz kazim elias. Alih2 ustaz kazim elias sentap. Aik, sape mkm cli die terasa pedasnya.. byk kejadian liwat,buli, dll di thfiz tp semua x nak fokus pd masalah tu. Semua kes buat2 x nampak je. Sbb anak korang tak kena.. korg bygkan ank korg yg kene buli secara seksual mcm tu, korg buat laporan, pihak sekolah tu x layan. Sakit hati kan? Skrg bila wrdina dn syed azmi bongkarkan kes2 yg berlaku, panas punggung plak…

    0

    0
  38. Anonymous says:

    mmg wardina x bolh pakai punyer.tak ingat ke diri sendiri tu masa bujang bujang dulu?kalau org cete kamu pun akan sentap dan mesti nk jaga maruahkn?mana ada manusia ni tak nk jaga maruah?jadi pikir pikirlah..sendiri mau ingat jgn asyik dok mengata ustaz je.jgn asyik nk menyibuk.jgn asyik dan menyibuk hal org.dok lah buat keje sendiri.Itu hal emak bapak hal anak hal sekolah tahfiz..so dont ever think that u are really great.

    0

    0
  39. Anonymous says:

    ustaz kazim memang kuat sentap….

    0

    0
  40. Manusia says:

    Nara kau ni gila ke apa? Part last tu kesimpulan bodoh la nara. Kau ada anak kan? Kalau jadi dekat anak kau macam mana? Bukan ke kau pun akan bersuara? Ustaz kazim patut sedar ada berlaku peristiwa macam ni dalam sekolah dia. Siasat betul2 dan bukan nak buat report polis je. Kesian anak2 kecil yang diperlaku sedemikian. Saya sokong wardina dan syed azmi!

    0

    0
  41. Wardina bekap gereja jd kes rogol says:

    Ingat lagi tak isu gereja haram Taman Medan?

    Apabila orang-orang tempatan di situ melakukan bantahan atas operasi gerja haram tersebut kira-kira setahun lepas, ramai pula puak-puak acah-acah liberal yang condemn dan kutuk, kononnya orang-orang Melayu Islam yang membantah itu kolot, tak kuat iman, dengan gerja pun takut, bla bla bla.
    Walhal, isu mengapa ianya dibantah adalah kerana gereja itu beroperasi secara haram tanpa permit, di sebuah premis yang didaftarkan untuk kegunaan komersial, dan bukan untuk rumah ibadah. (Concerned Lawyers for Justice pernah ulas isu ini di sini: http://www.themalaymailonline.com/…/elizabeth-wong-is-wrong… )
    Baru-baru ini pecah pula berita berkenaan paedophile (pencabul kanak-kanak) yang selama bertahun-tahun mencabul kanak-kanak di Malaysia. Modus operandinya adalah dengan menjadi sukarelawan gerja di sini, dengan menjadi guru bahasa Inggeris kepada kanak-kanak.
    Geraja Taman Medan sekarang ini dah gabra habis. Cepat-cepat mereka buat penafian, mengatakan kononnya Richard Huckle sang paedophile jijik itu tidak pernah mencabul mana-mana kanak-kanak dalam jemaahnya,” walaupun pihak geerja Taman Medan mengakui bahawa Richard telah melawati gereja itu beberapa kali.
    Soalnya, macam mana pihak gereja boleh tahu dengan begitu cepat yang tak ada kanak-kanak dalam jemaah gerejanya telah dicabuli? Adakah pihak gereja telah meneliti dokumen-dokumen di Mahkamah di UK di mana Richard dituduh dan dibicarakan (dan dia juga telah membuat pengakuan bersalah)?
    You see, when you operate something without permit, something bad will inevitably happen.

    0

    0