Written by AbangNara | December 30th, 2014

Busuk hati, dengki, cemburu, keyboard warriors dan suka menghentam orang semacam sudah menjadi norma masyarakat Malaysia. Pelik juga apabila usaha murni orang ramai membantu mangsa banjir pun dijadikan isu, dikritik serta dihentam habis-habisan. Sepatutnya selaku rakyat Malaysia yang prihatin, kita harus memuji usaha dan pengorbanan mereka yang sanggup meninggalkan anak bini seperti yang dilakukan oleh Fizo Omar semata-mata untuk meringankan beban mangsa banjir.

fizo omar

Semata-mata hanya kerana berkongsi gambar dan video dirinya sedang ber’selfie’ di atas kenderaan, Fizo Omar telah menerima pelbagai kecaman daripada banyak pihak. Ada yang menyatakan Fizo tak pergi menolong sebaliknya sibuk bergambar sahaja. Ada yang siap cakap Fizo tak ikhlas dan nak tunjuk baik je. Kalau Abang Nara jadi Fizo, memang pedih dan sakit hati membaca tohmahan tak masuk akal itu. Luahan hati Fizo Omar ini harus dijadikan iktibar untuk mereka yang suka mengutuk.

fizo omar

Secara jujur, Abang Nara pun tak mampu nak berkorban seperti yang dilakukan oleh Fizo Omar dan ramai lagi rakyat Malaysia iaitu dengan turun padang di tempat bencana banjir. Apa yang mampu Abang Nara lakukan hanyalah sumbangan daripada segi keperluan asas dan kewangan. Tapi tak adalah Abang Nara nak condemn mereka yang pergi membantu. Sebaliknya Abang Nara terharu dengan pengorbanan mereka. Jadi kalau kita yang tak sampai tahap nak berkorban tinggalkan anak bini, tak perlulah nak cakap lebih-lebih. Cuma hormati, respek dan doakan agar keselamatan sukarelawan ini terjamin dan usaha membantu dapat dijalankan dengan lancar. Tak gitu?

P.S: Lukisan kasut daripada ballpen yang amat menakjubkan

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

60 responses to Fizo Omar Kecewa Ramai Manusia Busuk Hati

  1. aku says:

    kurr..kurrr

    0

    0
    • kaka says:

      lantak la dia org nak cakap apa fizo oii…
      aku nak tolong pergi sana nak redah banjir
      serius cakap x mampu..
      aku hanya mampu utuskan doa buat mangsa banjir
      buat mangsa banjir shj..

      0

      0
      • mutiara says:

        harusss la org hentam sebab tunjuk nak puji je..
        aku rase kalau ko buat dek je tak perlu selfie, mesti ada org laen amek gambar ko dan post. camtu baru org puji yg betul2 puji..bukan mintak puji

        0

        0
        • Tipah Kurma says:

          motip? sempat berselfie…??

          okay.. for those yg nak jadi sukarelawan:
          Tarikh: 3/1 – 5/1/2015
          Tempat: Kementrian Belia & Sukan Putrajaya
          Tugas: membantu membersihkan kawasan banjir serta menyampaikan bantuan makanan kepada mangsa.

          Jumlah diperlukan: 700 orang
          Bergerak ke lokasi bencana bila air surut.

          boleh daftar nama utk jadi sukarelawan
          docs.google.com/forms/d/1SfaFWy4jNHsY3_UYtxtev-wT50hPXQlxxENlxcx-Ycw/viewform

          0

          0
        • izzy says:

          aku bab selfie tu x heran sgt…
          bab bermonopod tu yg x tahan!!

          0

          0
        • K.A.A says:

          ikut niat ko la fizo… kalo niat ko bgs kenapa nak bising lagi?? dah tau2 mmg mulut org x leh nak tutup.. nak gelabah kenapa lagi?? macam la baru semalam jadi artis… ceh..

          0

          0
        • Catwoman says:

          Bnyk2 komen i sokong komen KAA ni … Niat tu antra Fizo dngn Tuhan … Tak yahlah masuk campur … Betul kata KAA tu … Fizo ni emolah …
          Nape Fizo ni slalu sentap … Gelabahlah dia ni mcm tak profsnal jee …
          Mulut org patutnya Fizo ni mmg dah jangka … Klu tak jangka pun …
          Kan dah lama jd artis … takkanlah tak paham2 lg …
          Klu dia riak pun bkn pahala kita luak … Pahala dia jer kerin tp klu niat dia baik mcm mana ya ???? … Wowwww … Rkyat msia ni mmg canggih
          Ada Mesen Scanner blh Scan Hati org .. Kalah catwmn mcm ni … Meoww

          0

          0
        • Baby AA says:

          Tutuplah kebaikan yang kamu lakukan sebagaimana kamu tutupkan keburukan-keburukan kamu. Kebaikan tidak perlu diceritakan kepada manusia lain. Dikhuatiri riyak dan ujub. Cukuplah Allah saja yang tahu. Sebagaimana kita mampu tutup segala keburukan diri kita agar tidak diketahui orang lain, begitulah kebaikan yg kita lakukan.

          0

          0
        • Anonymous says:

          Ikhlas itu ibarat semut hitam yang berjalan di atas batu yang hitam pada malam yang gelap, kan lebih .

          Pinjam monopod bleh?

          0

          0
        • Yahudi says:

          Ikhlas tu, diri sendiri pon tak taw okey, ikhlas tu ibarat taik kucing kat luar rumah, kucing yg mana satu yg berak ? kita pon tak taw !

          0

          0
    • tolong menolong satu sama lain bagus! – kedaionlinemy.com

      0

      0
  2. Orang Cerdik says:

    Oh Rozana

    Entah kumulai dari mana
    Semua bisjut & royi begitu saja
    Engkau datang dengan seribu alasan
    Membuatku jejaka bangla bingung

    Saat engkau mengenangkan jejaka bangla
    Aku berusaha mencari bisjut & royi
    Karena jejaka bangla menghargaimu
    Walaupun dibalik senyummu tersimpan RM10K

    Mungkin bangla tak seperti yang kau inginkan
    Membuat bisjut seperti royi
    Tapi itu yang membuatku tau
    Bahwa RM10K disitu
    Pantas saja engkau selalu menanyakan

    “Nak bisjut? Nak 10K?

    0

    0
  3. nok gebuzzz says:

    biasa la org melayu..suka menghentam jer kat laman sosial,tapi bila suh cakap depan2 menghilangkan diri…tak turun padang pun tak pe…doakan byk2 semoga mereka selamat

    0

    0
    • anon says:

      kalau dah upload gambar masa membantu tu mestilah org hentam. For once takleh ke wat bende2 dlm diam & dgn ikhlas. Ni mcm menunjuk2 pulak. mestilah org naik menyampah…

      0

      0
  4. saya says:

    betul 2.. sy nk pegi dan tlg mcm 2 xmampu. sy bleh tlg doa dan sumbg ckit2 jer.. kalau diorg xletak gmbr mana kita tau apa yg jadi. sy xsalahkan sape2 nk wat mcm 2. 2 untuk simpanan sendr dan tunjuk kt org ramai apa yg bleh kita wat kt sna

    0

    0
  5. nok gebuzzz says:

    betul tu…kalau saya mampu saya pun nak tolong mcm 2,tapi hanya mampu berdoa supaya mereka selamat semuanya…org kita hanya tau menghentam sesama sendiri sahaja.

    0

    0
  6. Anonymous says:

    xslh nk amik gmbr tp bw monopod siap wat video bagai pastu tgn pegang hp kejap2 tgk kat hp smbl merakam..motif??…kang ttb terjatuh sia2 je fizo oii…xyah amik gmbr pun xpe..kami tau camne keadaan di sana…rmai dh wartawan bertauliah y boleh tlg amik gmbr upload kat fb,paper,twitter..kami tak perlukan wartawan tak bertauliah seperti kamu2 semua…hahaha…

    0

    0
  7. sue says:

    Berterima kasihlah kat Fizo kerana sanggup turun padang membantu mangsa banjir. Nasihat saya, Fizo patut kurangkan berselfie apabila membuat kerja amal macam ni. Bukan apa, ia boleh mengundang persepsi buruk di mata orang. Niat kita baik tapi tak semua punya pandangan yang sama. Lebih elok dan sesuai kalau Fizo paparkan keadaan di sana daripada meletakkan gambar sendiri. Itu pendapat saya je ok.

    0

    0
  8. jamal says:

    fizo pun ada silapnya jugak klau nak buat ambik gmbar buat thg buat amal tu simpan je utk kenangan sendiri dan kalu nak kongsi ngan peminat pun cari dan buat la post yg bersesuaian….ni nmpak mcm hepi x kena tmpat buat gaya mcm budak2 seronok sebelum acara bersunat…….

    0

    0
  9. mak jemah says:

    silap ko fizo oii.. siti nurhaliza pn tolong mangsa banjir jgk.. tp xde mcm ko sikit2 duk berselfie.. cara ko memang mcm nk menunjuk ko tlg mangsa banjir.. nk selfie x salah.cume better utk simpanan sndr..

    0

    0
    • anon says:

      tahun lepas siti siap panggil fotografer lagi masa bagi beg bantuan. Laki dia wat masjid kat kedah pun sama jugak, heboh satu malaysia. lngatkan dia org menolong dgn ikhlas, rupa2nya nak publisiti…

      0

      0
  10. unknown says:

    ak pun menyampah!! siap monopod bagai.. xde ny la org nak busuk hati kat ko.. buang masa.. ramai je artis yg tolong.. xde la poyo cam ko! pathetic

    0

    0
  11. nurcahaya says:

    oh come on…now berselfie ni kan dah jd trend…if not fizo yg post berlambak lg org dok post gmbar2 selfie…ikhlas or not..hanya dia ngn Allah…anggap aje dia berkongsi aktiviti seminit berselfie..selebihnya ikhlas membantu mangsa2 banjir..dia sanggup turun padang tu pun dah rahmat buat mangsa2 yg dlm kesusahan…kita doa aje yg terbaik tuk semua mangsa2 banjir..panjat kan doa agar semua rakyat n khususnya Malaysia dilindungi dari semua musibah2 and semoga Malaysia makmur dan sejahtera dirahmati Allah SWT. aminn

    0

    0
  12. ida says:

    nk tunjuk gamba keadaan banjir kt kelantan ko ambik gamba banjir past tu post je la xyahla selfie bagai..xdela plak aku tgk retis lain selfie bagai nk rak cam ko.

    0

    0
    • Catwoman says:

      Tok Ti ambik gambar ats buldozer lg tp bkn selpi lah …
      Org ambikkan … adalah posing2 skkit … Tak jd hal pon …
      Aper2 pun Sultan Kelantan juga mnjd Pojaan hati Hamba … Luv U Sultan …
      Tngk Sultan Klantan … sejuk mata memandang .. rasa nak tercopot hati ini ….
      Patik risaulah Sultan … lain kali pakailah kasut Puah Chukang utk keselamatan ..
      Bahayalah Sultan … banjir2 ni … Tngk gmbr Sultan pakai Sandal jer masa tolong warga emas kluar dr bot … itu pun bot kecil nelayan tnpa ditemani bodygurd2.
      Moga Sultan di Rahmati dn di Berkati Allah swt hendaknya. Aameen.

      0

      0
  13. ainwardina says:

    Orang yang tak mengalami keadaan ini pasti kata yang bukan2.. cuba letak diri dalam keadaan saya disana.. baru awak semua tahu betapa takut dan gerun keadaan kami yang tidak mempunyai makanan yang cukup, air dan elektrik terputus hanya menggunakan air bukit saja untuk mandi. Bayangkan saya yang beranak kecil terpaksa mengharungi keadaan ini. So, pada yang tak mengalami TOLONGGG LAHH Faham keadaan kami disini. Apa yang Fizo lakukan sekarang ni adalah tujuan untuk memberitahu keadaan sebenar disana.. saya hargai pertolongan beliau dan sukarelawan disana yang membantu. Ketika ini saya dalam perjalanan ke KL kerana air sudah surut di Kuala Krai, Alhamdulillah walaupun takut kami sekeluarga tekad meredah banjir disamping itu sedih dan sayu melihat keadaan rumah yang tidak lagi Nampak sepanjang perjalanan kami dari Kuala Krai hingga ke Gua Musang.. sedih..teramat sedih..

    0

    0
  14. ainwardina says:

    Orang yang tak mengalami keadaan macam saya sekeluarga di Kuala Krai akan mengatakan yang bukan2 pada pihak yang ingin membantu macam Fizo Omar ni.. betapa busuknya hati korang..sekurang2nya dia berani datang ke tempat kami yang dah macam tsunami ni.. Korang yang mengata BERANI KE?!! so jangan pandai komen kalau tak berani amik risiko.. kami disini dengan kekurangan sumber makanan, air dan elektrik sememangnya menunggu bantuan org seperti fizo ni..terima kasih pada semua yg membantu, terutama saya yang ada anak kecil berusia 4 bulan ini..tk semua..

    0

    0
    • brader says:

      mcm tsunami ye?tp smpt pla awk on9 pg msuk dlm blog gosip ne..huhhuu….

      0

      0
      • ainwardina says:

        sebab saya kini berada di kuala lumpur untuk mendapatkan rawatan anak saya (baby) yg demam panas (38.5darjah) sejak dari 27/12.. harap maklum..

        0

        0
        • ainwardina says:

          takkan saya pun nak berselfie ketika anak sy dapatkan rawatan?? betapa bodohnya awak.. saya hanya mempertahankan fizo omar kerana sudi membantu mangsa macam kami ni.. bukan macam anda yg gemar mencari kesalahan org lain dari mengirimkan bantuan dan doa ..

          0

          0
        • mutiara says:

          anak sakit tak risau ke sempat lagi ber bn huhuhu

          0

          0
      • zarra says:

        Sedapp jugak brader keta hentam. Brader kalau depan mate mau penampor jer lelaju. Ko ape ko tolong selain ko ngutuk Fizo?
        Podahhhh keyboard warrior cam kau mmg gampang!

        kepada Kak ainwardina, bertabah lah. Semoga baby cepat sembuh yer akak.

        0

        0
        • mummy77 says:

          Mutiara…. kesiann.. tak baca ke kat atas tu.. mesti ko spesis Brader tu jugak… org tu mungkin secara kebetulan membaca riaksi org ramai mengenai fizo yang giat membantu.. yang awak pulak memilih untuk menjadi Penghuni Neraka kenapa?? buat ainwardina..abaikan kata2 bisikkan syaitan kecil itu yang penting anda sekeluarga selamat..aminn

          0

          0
      • melati says:

        BRADER ni mmg bangang abadi.nampak sangat hati kau busuk kan.sebok cari salah org lain.kau pergi mampos je bagus

        0

        0
  15. intanku says:

    mmg la org menyampah .. tak perlu la kot nk monopod bagai.. nk bt baik diam2 je sudahla. kalau org lain yang tangkap gambar utk ko tu lain la cerita nya. caption pasti berbeza dr ko syok sendiri tangkap gambar ko sendiri..
    sekian terima kasih.

    0

    0
  16. Anonymous says:

    plastik

    0

    0
  17. Becareful says:

    Rilek brader………. Jgn peduli apa org kata psl itu semua. Janji ikhlas. Ko jual saja monopod n mobile masa ko gunakan berselfie tue. Duitnya ko masukkan dlm tabung mangsa banjir. Abis ceta………

    0

    0
  18. amboi amboi says:

    igt tak kes hari raya aritu yang budak selfie ngan monopod dekat kubur, tujuan apa die nak selfie kat kubur??
    mcm kes ni tujuan apa si fizo ni nak selfie tengah banjir? if nak tunjuk keadaan banjir snap and upload jelah, perlu ke muka dia ada sekali, itulah sbb die kena bawa monopod.
    Aku rasa isu orang marah bukan sebab busuk hati atau apa, orang ramai punya concern is banjir tu malapetaka besar, banyak rumah musnah, ada famili yang hilang baby lagi pastu ko datang nak tolong bawa sekali monopod sbb nak selfie2. Mesti orang pikir die nak menunjuk2 atau nak suka2 walapun itu bukan niat die.
    Apa pun die datang juga tolong itu pun sepatutnya bagi la kredit juge.

    0

    0
  19. mummy77 says:

    baik kita beristifar dari mencari kesalahan orang lain… maka sama2lah kita beringat mungkin ini dugaan mereka..mana tahu suatu hari nanti kita pulak menjadi mangsa..wallahhualammm…

    0

    0
  20. jama pak tongko says:

    fizo sorang je yang hati suci murni bau sabun top dalam malaysia ni..
    nmpk sgt bodoh tahap cecah lantai sekolah.tujuan ko pergi membantu..kemudian selfie pakai monopod..upload kat media sosial.bkn patut ko pergi tolong tu senyap2..kalau ikhlas..tak payah ko nak heboh orang lain pun boleh tlog hebohkan.

    contohi sultan kelantan, sampai orang tak sedar baginda membantu..punyalah baik..

    0

    0
  21. yo lah tu says:

    Nak berselfie pun tak boleh
    Kalau tunjuk gambar tengah membantu mangsa banjir pun kena kutuk juga.
    Kata nak menunjuk lah
    Ish ish , memang suka cari kesalahan orang je

    0

    0
  22. abang askar says:

    Fizo Omar ni 2×5 ngan Azwan Ali….maafkan saya ya Fizo…

    0

    0
    • drama queen says:

      Omg. Sebenarnya fizo kalahkan azwan ali. Helo diva AA. U kalah dengan fizo hokehhhh. Sorryyy

      0

      0
  23. saya suka type says:

    elokla korang yang FITNAH dia RIAK tu dah tak pasal2 dapat dosa kering..org membantu pon korg fitnah fitnah…lepasni suruh jela Malaysia ni HARAMKAN pengunaan MONOPOD..amik gambar selpie semua pon kasi haram….susah dpt mentaliti mcmni…korg memaksudkan ikut sukahati korang jela bila org bergambar…siap tahu niat org tu bergambar sebab RIAK nk belagak tolong mangsa banjir….pakai tudung kasi comment “fizo ni riak…takbur…belagak sebab tolong mangsa banjir”…oi cik kak ko sesedap minum milo sambil menaip! org tu meredah banjir kot amik gambo tunjuk kalau nak redah boleh guna jentolak saje kawasan ni…lori tak boleh masuk…dia nak menunjukkan keadaan banjir kat kawasan tu…bezanya dia pakai monopod…bukan dia senyum tunjuk peace ke melompat gembira ke bergambar?…tu Pm xdtg korang bising2 mcm monyet xdpt pisang…pm dah datang kata pm poyo saje la tuh nak tunjuk prihatin…mana nik aziz?..xnmpk muka dia…pilihan raya kemain berkempen..banjir xnampak muka…rupanya org tua tu tengah terlantar kat hospital sakit…nauzubillah la mulut puaka btul..main type je aci boleh tekan keyboard tu…kang kata bodoh marah tapi otak tu fikir dulu pro and cont nya before menaip…bukan uihhh xsabo menghentam org…seronokkkk hentam hentammm org…dulu kes puji pemain bola thailand tu kutuk bagai gf org tu huduh bagai…yg tukang komen mcm lawa sgt..pakai tudung beriya..balut sana sini kepala tu…tp hati kau yaallah busuk yarrabbiii kutuk gf org wlpon org tu kafirun…smp player thai tu sdn kata perempuan malaysia xde adab…nauzubillahiminzalik mulut puaka korang ni…bikin malu laaa…TANGAN LEBIH LAJU DARI OTAK….bawak bawak la bertaubat…kalau xnak booking nama siap siap kt daftar pintu masuk neraka jahanam……

    0

    0
  24. anon says:

    tuhan dah turunkan bala pd negeri kamu fizo, negeri serambi mekah konon2. Negeri nilah yg paling ramai hiv, paling banyak jenayah seksual…. Haa…skrg dah diturunkan bala. Tulah pemimpin kelantan ni angkuh sngt melabel bangsa se agama sebagai kafir, sedangkan bersekongkol dgn parti kominis dap yg sememangnya kafir laknat & bukan melayu. Terimalah padahnya. Selama ni org pas cepat sngt menuding jari kata tuhan turun bala biila ade satu2 kejadian di malaysia. Skrg dah terjadi pd batang hidung sendiri… Bala lah ni, nik aziz !!!

    0

    0
  25. josh says:

    Org2 PAS senyap je, kalau tak dia org bukan main sebok lagi menuding jari mengatakan bala diturunkan tuhan bila ade sesuatu kejadian. Ni kalau bukan bala diturunkan di kelantan, kita nak panggil ape ye, nik aziz or ulama2 pas?????????????????

    0

    0
  26. minah jambu rambut kerinting says:

    sape yg nk busok hati ngan u fizooooooo tkde sape yg nk busok hati ngan u uuuuu tkde faedah nyeeeee…lain kali jangan nk berselfie selfie di tengah2 banjirrrr..kalau nk selfie tolong mangsa banjir ape yg patut dulu kalau dh selesai baru lah leh berselfieeeee tkde sape yg nk marah nye ponnn…tadi minah jambu bukak tin sardin luka minah jambu pnye jari pedih pulak tu !

    0

    0
  27. tak dengki pun says:

    Kalau nak tunjuk gmbr banjir tu tunjuk je la.. x perlu la tunjuk dgn muka ko sekali… naik jelak tgk muka ko tuu..

    0

    0
  28. wak doyok says:

    bile bini ko nak salurkan tudong2 pareeda kat mangsa banjir itewwww

    0

    0
  29. aleh fizo says:

    Selfie nak tunjuk keadaan banjir siap tunjuk muka sengih sengih? sensitip la skit fizo..ko bole uplod gambo keadaan banjir pun boleh…apasal nak masuk muka ko sekali..pastu nak marah pulak..

    macam baru semalam jadi retis!

    0

    0
  30. Anonymous says:

    Tak bolehkah kita sebagai orang Islam bersangka baik. mengata orang itu dosa, sedar x? klu orang buat x betul nasihat dan doakan dia supaya berubah ke arah kebaikan. bukan kutuk dan hina. kalau benci dia suka di puji, X payahlah puji, bukan dia minta pun. Ada ka, dia letak caption kat gambar tu “marila puji beramai-ramai.’ Kauorg yang suka mengata orang ni, cuba p tya ustaz balasan dosa sbb mengata orang.

    0

    0
  31. Anonymous says:

    Pelik betul dgn org yang suka mengata orang ni, sibuk tentukan dosa pahala org mengalahkan ustaz tp yang diri sendiri dok mengata orang tu, x berdosa ka?

    0

    0
  32. Narcissism says:

    Bila si Fizo ni menjawap, terserlah narcissism dalam diri beliau. Go get some help.

    0

    0
  33. pak teh says:

    biasalah tu Fizo…alangkan PM DS Najib kita pun tak abis2 dikutuk…itu mmg dah kerja pelakon2 watak antagonis…macam dlm filem jga lah…spatutnya banjir terburuk dlm sejarah ni patut jadi iktibar bahawasanya kita tak bleh bersikap sombong bongkak dan memburuk fitnahkan orang lain kerana kekadang Allah sekelip mata boleh turunkan bencana yg kita sendiri tak percaya bleh berlaku…sbg pengajaran kita sesama insan!

    0

    0