Written by Bella | March 10th, 2017

Semalam, Datuk Aliff Syukri dikecam teruk oleh netizen yang menuduh beliau tidak bersyukur kerana memuat naik kapsyen seakan tidak selesa menetap di rumah ala kampung miliknya dengan 8 buah bilik.

Menurut Aliff, beliau bukan sengaja mahu menimbulkan kekecohan ataupun merasa riak seperti didakwa tetapi cuma ingin berkongsi perasaan beliau ketika itu kepada rakan media sosialnya.

Pada masa yang sama, Aliff tampil memohon maaf terhadap isu yang sudah viral itu dan turut menjelaskan maksud disebalik kapsyen yang mendapat perhatian ramai.

Nampaknya Datuk Aliff Syukri pun telah tampil memohon maaf seta menjelaskan perkara sebenar dan dalam masa yang sama mengakui kesilapannya. Harap netizen dapat bertenang la ye..

[jetpack-related-posts]

66 responses to Bukan Tidak Syukur Cuma Ingin Kongsikan Apa Saya Sedang Rasa Kepada Rakan Media Sosial – Datuk Aliff Syukri

  1. Anonymous says:

    Dato Aliff sorang je Jutawan Kosmetik yang ter’menunjuk’ then kena kecam netizen, lepastu sanggup buat permohonan maaf terbuka. Harap Dato Aliff learn from mistakes lah ye. Orang suka je Dato, cuma kurangkan perkongsian yg macam haritu tau. Semoga Dato lebih berjaya dan dimurahkan lagi rezeki!

    13

    4
    • Yekeni says:

      Takdenya istilah termenunjuk untuk deni. Termenunjuk ke?

      Termenunjuk jam2, cincin2, kasut2, beg2, baju2 branded ke? Tapi takde pulak tunjuk baju2 yg dia jual tu…. tak pakai ke? Sebab dia tau pronounce brand baju2 dia? Dia mcm suka benda2, brand2 yg dia tak tau pronounce aje…

      Pegi shopping cari barang2 limited edition lah, only 1 in Malaysia lah…

      And…..it seems that he never learn from mistakes… same mistakes everytime, cuma different situations aje… lepas tu menangis, melalak mintak maaf … fake sungguh…

      83

      -1
      • Salwati says:

        Rasa mcm satu penghinaan secara tidak langsung kepada org2 yg x mampu. Ada orang…rumah 2 bilik anak 4-5 pun tahu bersyukur. Sombong, angkuh atau ego bermakna membesarkan diri kerana hati merasakan diri mempunyai kelebihan, keistimewaan dan kehebatan. Ia merupakan sifat batin (mazmumah) yg paling keji. Bahkan ia adalah sifat batin yg sangat jahat. Dosa dan kesalahan pertama dilakukan oleh makhluk Allah terhadap Allah ialah sifat sombong. Iblis enggan sujud kpd Nabi Adam a.s. sewaktu Allah memerintahkannya…adalah contoh. Hentikanlah…

        52

        -1
        • Anonymous says:

          Antara punca utama segala sifat sombong, riak dan ujub ialah apabila hati kita sudah hilang sifat kehambaan kepada Allah swt. Sudah tidak merasai kewujudan Allah, LUPA… yang bahawasanya dari Allahlah segala yang kita miliki dan punyai selama ini. Segala-galanya hanya dipinjamkan sekejap oleh Allah kepada kita. Kalau kita lupa ini, habislah…

          42

          0
        • Kak Mah says:

          Alah, dia ni aku perati mmg selalulah buat camni. dalam setiap perbuatan mesti terselit agenda nk tunjuk dan show off. please, kau mmg la kaya tapi belum tahap berada. mana nama kau 10 individu terkaya di Malaysia? Hujung kuku Bung Moktar pun belum tentu. Bertuah Zetty dapat Bung.

          21

          0
        • Anonymous says:

          kak mah, zizie la..zetty mana pulak.
          bekas gabenor bank negara ke? lol

          21

          0
      • C Y says:

        HARITU DIA MINTA MAAF PASAL KES KOPIAH TU PUN MEMANG TAK BLA… TENGOK RIAKSI MUKA TAU MEMANG TAK BAPE IKHLAS.

        PASTU TENGOK DIA BLAKON NG FASHA UTK MOVIE BARU. TU PUN MEMANG NAMPAK TAK OK. PENGARAH AMIK KO SEBAB KO KASI BAJET JE. PROF MADYA BENGANG DIA NI KERAS KPALA TAKLEH TEGUR MACAM2.

        10

        0
        • Anonymous says:

          Pasal kopiah??..sorry mak cik terlepas bas.

          2

          1
        • Zack says:

          i suke dgn lana nordin,even dulu banyak kontoversi and agak bitch Sikit,lepas kahwin die totally matured, live her own life happily, Dh xde kontoversi, walaupun sendu skrg, xde bukak kisah bodoh semata2 nak up kan diri…

          9

          0
        • Anonymous says:

          pasal kes kopiah tu..palsu sgt minta maaf. ko pegi kedai kopiah tu balik, ko minta maaf dengan dia, ko bayar ganti rugi kerugian dia selepas ko rakam video aritu, ko kene tayangkan ucapan owner keda kopiah tu kat rancangan ko, baru aku rasa orang boleh terima maaf ko. sangat plastik ko ek…. minta maaf bukan menangis kat video peribadi ko, tapi kat rancangan ko yang ko asik terkinja menjerit dengan kucing belaan ko tu.

          8

          0
      • minah jambu say no to DRUG says:

        kalau terrrrrrtunjok tu ada la hehehe..!

        3

        0
    • Bbycumil says:

      Aku dpt imagine mcmne keadaan rumah dia skrg..korang bygkanlah segala baju2 n brg2 dr rumah banglo besar dia dlu sume ade kt rumah yg dia duduk skrg ni..komfem padat n serabut gila..I think dia salah guna word mase tulis caption sebelum ni..mungkin dia nak ckp “xde space” @ “xcukup space” instead of “kecil”..brg dia lg,bini dia,anak2 dia, maid2 dia..mmg tersumbat la rumah tu..xde yg perfect guys kt dunia ni..yg penting blaja dr kesilapan..peace yo!

      33

      0
    • Kiah says:

      “Tidak akan masuk Syurga orang yang di dalam hatinya terdapat sebesar biji sawi dari kesombongan.”- Riwayat Muslim.
      Xkan masuk syurga, ertinya ke nerakalah jawabnya. Sebab itu sombong ini mesti dicabut sampai ke akar umbinya hingga tidak ada walaupun sebesar zarah, barulah kita selamat dunia dan akhirat. Walhal mengikut kata Imam Al Ghazali, sifat sombong ini hampir-hampir mustahil dapat dibuang. Nampak remeh tapi jangan buat main2. Sebab tu kita digalakkan merendah diri…

      21

      0
    • Anonymous says:

      Bapok coverina kalu x menunjuk..bukan bapuk lah!

      2

      1
    • Selamat pagi says:

      Mak dia down to earth sungguh… Naik axia jer. Sungguh kaya ni ujian jugak. Kdg2 yang iman kuat pun boleh terpeleot tak gitu. Apa2 pun aku suka dia tak melenting…. Cepat minta maaf. Good job abang terlajakkkkkk

      0

      1
    • Jeanne says:

      It’s great to find an expert who can exlpain things so well

      0

      0
    • Forgive me if you have already done this, but perhaps a good post would be how to make a template. What material do you use? What tools do you use to cut it? How do you stop paint from bleeding under it, etc.

      0

      0
    • polygon says:

      OMG Ellie. I would say that you've outdone yourself but me thinks you'll just go ahead and do something more spectacular later :)For the time being, this Bombe Alaska IS the bomb! (ha ha…)

      0

      0
    • Thank you for your podcast! It is great to have another quilty podcast. I listen in the car on my way to and from work, and it makes me feel that I can be in the quilting world even when I am not stitching. I just took a hand applique class on how to applique the old-fashioned way, by needle-turn. So far I really like it. You are right, applique is fun and so portable. I can now see what I will be taking to my son’s soccer practices this fall! Sincerely, Ann from Texas

      0

      0
    • I was born in South Shields in 1935. My parents were both born in So. Shields. My maternal ancestors were also born in and around North Shields and So.Shields and lived and worked around the River Tyne. I hope I can get to see what you have put together.

      0

      0
    • Please keep writing work advise, they are often helpful. Sometimes when work frustrates me I browse through my reader and stumble upon your old posts about navigating work and I always learn something new. Thanks for that. This post, in particular, is very helpful to me. I have given poor answers to the weakness question before. Unfortunately, based on your advise, if I go by my personality’s strengths and weaknesses, then I have to admit that my choice of profession is wrong at the moment.

      0

      0
  2. Mak Becok says:

    Sekoq lagi si lembik bongkak nak mampos! Tak habis2 cakap besaq!

    Dahlah haritu si mamat lembik bongkak ni punya dok kutuk K’jaan kita kononnya ekonomi mundur; tak mcm. Australia tu! Si bangang ni tak sedaq diri; kalau kat Australia,berjuta Bumiputera kulit hitam (Aboriginal Australians) kat sana telah dibunuh/dirompak/dirogol dlm. Genosid dulu & sekrg. masih didiskriminasi/ditindas oleh penjajah omputih bangsat!

    35

    0
  3. Jojo says:

    Just your common garden village idiof. Same mistakes over and over = idiot!

    8

    0
  4. JIMBO says:

    Did he ever learn from mistakes? Dato’ ni sakai betul la. Tolong la hidup dengan penuh gaya. Ni tak classy langsung. Perangai macam budak rempit yg tetiba dpt harta berjuta2.

    46

    0
  5. kau says:

    mohon maaf dgn segera….tu yg terbaik

    1

    1
  6. sentap says:

    dato aliff ni bagus…cpt je dia mengaku & minta maaf…paling meluat tgk komen2 yg minta topup la…nak minta tlg itu ini…bantuan pengajian mesir la…citer sedih takda duit…malu la wei…usaha la sendiri…sampai yg puji bodek melambung2…tp sian x dilayan…kbanyakkan kat IG dato aliff…DSV…safiey…

    0

    4
  7. mama danish says:

    saya dah tak berapa suka dgn dato alif ni..menunjuk tanpa ter’sengaja

    20

    0
  8. kreuk says:

    mana ada org tak bersyukur cakap “aku memang tak bersyukur bla bla bla..” biasanya tersembunyi dari ayat2 mcm yg dia post sebelum ni la. alah, member2 sekeliling korang yg biasa2 nk tunjuk2 pun guna style mcm tu. apa2 pun harapnya pihak dia dan kita dapat berubah jadi lebih baik. pihak dia agar tak menunjuk2 atau tak besyukur, pihak kita agar tak cepat berprasangka dan mengata. jom ubah sama2.

    5

    0
  9. lim guan says:

    jangan risau kami tak terainggung pun.

    1

    0
  10. Ohyeah.. says:

    Ramai manusia yg kaya harta tapi miskin akal .
    Dah tau asset bertimbun kenapa tk disewa gudang menyimpan segala benda yg tidak diperlukan segera? Tidak lah ko ” bersempit sempit” dlm rumah 8 bilik.

    Mohon maaf memang senang. Bak kata otg puteh ” the damage has been done”. Selama lamanya org akan ingat.

    20

    0
  11. CPS says:

    dia dah biasa duduk rumah agam berbelas bilik tetiba downgrade rumah tak bertingkat-tingkat mesti lah rasa tak selesa.. Bagi dia yang kaya raya itu ayat biasa bukan riak.. tapi untuk netizen yang duduk rumah setinggan, flat and teres kos rendah mestilah korang rasa dia riak.. cara pemikiran dua golongan ni takkan pernah sama. bukan isu besar pun..

    13

    11
  12. sepaun says:

    secara peribadi la sy katakan bahawa, rasanya tiada satu manusia pun yg x akan ada rasa riak walau sedikit pun.. rasanya itu la dugaan ujian yg kena kita tangani dengan bijak apabila kita ‘KAYA’ ‘MEWAH’ ‘BERDUIT’ ‘BERHARTA’

    7

    2
  13. Anonymous says:

    Ramai manusia yg kaya harta tapi miskin akal .
    Dah tau asset bertimbun kenapa tk disewa gudang menyimpan segala benda yg tidak diperlukan segera? Tidak lah ko ” bersempit sempit” dlm rumah 8 bilik.

    Mohon maaf memang senang. Bak kata otg puteh ” the damage has been done”. Selama lamanya org akan ingat.secara peribadi la sy katakan bahawa, rasanya tiada satu manusia pun yg x akan ada rasa riak walau sedikit pun.. rasanya itu la dugaan ujian yg kena kita tangani dengan bijak apabila kita ‘KAYA’ ‘MEWAH’ ‘BERDUIT’ ‘BERHARTA’

    5

    0
  14. Anonymous says:

    semua tu pinjaman je Dato oii… tolongla bersyukur.. pikir sikit orang yang gaji 1k dok menyewa anak ramai tu.. khufur nikmat namanya tu.. duit banyak pegi kelas agama banyak sikit

    7

    0
  15. Anonymous says:

    statement dia ni selalu rasa mcm nk meng kaki kan saja…

    8

    0
  16. Anonymous says:

    standard la tu ‘jutawan kosmatik’ di mesia ni memang bodoh bisnes mlm cam ni memang ‘kepakaran’ diorang

    9

    0
  17. mak jemahh says:

    janji die kayoooo netizen ade ape????sembang jelah lebih..puiiiii

    0

    5
  18. Anonymous says:

    aku x kisah…sbb org kaya mmg perspektif hidup dh lain drpd org2 lain…tu yg buat dia berjaya in the first place…kau org miskin kecam dia sbb sentap sendiri pahal?

    0

    4
    • Senjakala says:

      Perspektif hidup apanyer weh?guna perkataan besar tapi tau tk apa maknanya?

      Mana ko tau org yg tukang komen semuanyer miskin? Entah2 ada rumah kt London 2 bijik dan banglo mewah kt bangsar.

      5

      0
  19. Eva says:

    cukup2 lah dato
    x yah lah selalu live video bagai
    pakai towel , dalam bilik tido , sembelih ayam las tu meloncat2
    kaya , zuhud , educated
    vs
    kaya , pura2 zuhud , uneducated
    nampak beza
    zuhud lagi kalau senyap dan tak perlu bagitau satu dunia awak lah pembayar no 1 zakat di msia

    Allahuakbar

    9

    0
  20. Apaapajela says:

    Sorry to say pendapat saya dia ni jenis mcm nk try market. Upload dulu but kalau ada netizen sentap baru la nk mintak maaf. Kalau tkde yg sentap akan buat lagi. Jadi dgn tu orng ttap acknowledge dia. Kira market diri sndiri n sngaja nk kite tau la his products. Otak peniaga. Kalau fikirkn kalau tk sponsor astro, kenal tk orng ngan dia? I hope astro will stop taking him in future. Astro pon bukan la miskin sngt asyik di sponsor? Rasa2 kebagikan yg buat pn motif nk showoff. Maaf la ye.. his wife tk perna sound dia ke? Or tkkn sound sebab dia kaya? Tengokla nnti bila rumah baru da jadi apa yg dia nk expose kn lagi…cerita akan bersambong..

    1

    1
  21. Anonymous says:

    suka lagi cara Syed Mokhtar

    6

    0
  22. Anonymous says:

    Kaya tapi bodoh. Bapuk menggelenyar. Tunjuk semua selagi boleh. Sikit aku x respek..setakat kaya hasil mak Rozita Ibrahim x pyh nk tunjuk bahawa kau tu gah. Mmg dibesarkn dgn kemewahan.

    6

    0
  23. anon says:

    Bila kene kritik baru nak mintak maaf. Pd hal dia dah bangga sb semua org tau psl rumah dia tu. Kalau duit tu rase banyak sngt, gihlah sedekah. Ramai org2 susah kat M’sia ni. Hidup kita ni ibarat roda, masa senang tu beringat2 lah sikit, jgn terlalu riak, nanti tuhan amik balek kesenangan tu, baru padan muka. Wonder sapelah yg bodoh sngt duk produk2 dia org ni….Alif, Sajat…

    13

    0
  24. Anonymous says:

    siapa yang terkena ngan dia ni,korang saman je dia ni.itu ari rugi abang jual kopiah tu, kalau aku,dah lama dah saman si lembut sekor ni.sesuka hati nak prank orang,lepas tu fitnah lagi orang yg dah kena prank.

    2

    0
  25. Anna says:

    Products yang I takkan pakai… Dherbs… Ku putih … RCW… Pasai semua owners mcm uneducated fools. Riak.

    6

    0
  26. Anonymous says:

    Dia suka buat2 susah tapi sebenarnya dlm tu ada kiasan nk tunjuk kata. Contoh beli kucing hutan 8 ribu. Padahal kucing tu bukan kucing peliharaan dlm rumah.

    5

    0
  27. Anonymous says:

    palsu…besok buat lagi. mcm kes kopiah tu hari. nangis nmpk sgt buat2.

    1

    0
  28. Siti Tersejat says:

    lubang kubur nnti pown kasi meriah skit. Siap ada garden2x, wterfall bagai.. Nk tnjuk beza kbur org kya dgn org biasa..

    4

    0
  29. istri kedua terlajak laris says:

    dulu dia ok, tapi sejak rapat dgn sajat perangai dato shukri dah byk berubah kearah yg negative :( Dulu sy suka dia…..sekarang tak lagi :(

    0

    1
  30. Anonymous says:

    dulu dia ok, tapi sejak rapat dgn sajat perangai dato shukri dah byk berubah kearah yg negative :( Dulu sy suka dia…..sekarang tak lagi :(

    1

    0
  31. melati says:

    Kesian saya dgn Dato ni…!!! nk show off, dia tk perasan kew Mizz Nina ketawa kan dia…!! hmmmm

    0

    0
  32. makdara says:

    mmg ngam la dgn taraf pendidikannya. kaya tu bukan blh bg org jadi high class.

    0

    0
  33. boo showoff says:

    kalau kaya tu jgn share semua bnda dlm media social.Dh tau org akan judge ko elakkanla lg2 takut keselamatan anak2 x terjamin.Jd humble mcm miss nina kan bagus.bapa dia top 20 kata kat msia kot.tapi ig dia x de tunjuk kereta mewah lifestyle mewah bagai padahal kalau nk tunjuk tu ig dato aliff sajat cheta dan founder2 tokey jubah tokey pakaian lain punya lifestyle takat celah gigi miss nina je.

    0

    1
  34. Jjay says:

    2×5 dgn che ta

    1

    0
  35. anon says:

    sudah2 lah dia ni buat drama
    ko nak meniaga ke nak jadi pelakon???

    0

    0
  36. kak mah kebabom says:

    Bukan tak syukur..riak sikit jerr si dato pon pon nii..kalau dah siap rumah 20 juta tu nanti..hmm tak tahu lah…

    0

    0
  37. pembenci Bella says:

    Budget hensem lah dia ni..dia ingat badan kurus kering tu ada kelas? Dgn quote2 d kat i.g. yg merepek2 tu? Tak tahan aku. Cukup 1 bulan aku terus unfollow.

    0

    0
  38. Anonymous says:

    kampung sikit…x teringin nk follow IG dia.

    1

    0
  39. greenfingers says:

    Maapkanla dia, mungkin betol dia xda perasaan nk ujub riak, sb dia dh biasa idup mewah, jd bg dia benda2 yg dia up hari2 tu small matter. Sb tu org2 yg ada harta byk ni ujian dia sbnrnya sgt hebat, sb Allah nk tgk mcm mana dia deal dgn kekayaan dia. Toksah ckp bykla, org biasa pon duk ada show off kat fesbuk n ig masing2. Cth td aku br ja nmpk sorang kwn aku duk buh pic gmbr rumah dia br beli. Cantik la, rumah lot tepi n design pon cantik. Dia state situ “Alhamdulillah, walaupun rumah biasa je, tp syukur..Suami taknak beli rumah apartment, rumah bwh anak2 blh main, n xnk duduk rumah mcm rumah burung, xdpt hirup udara segar” Kat komen tu penuh la kwn2 dia komen cantikla, bertuah la, bla2. N dia pon komen jugak kat situ, rumah dia biasa je, rege 410k”. Nmpkan kat situ, org biasa pon blh show off jugak mcm Dato Aliff ni. Klu org yg mampu beli rumah flat je, kecik ati dia tgk kwn dia show off mcm ni. Bkn tu je, mcm2 ragam org show off kat fesbuk. Tp nti adalah org ckp “ko tu dengki, hati busuk, aku cuma nk share happiness aku, suka ati la fesbuk aku, bla2.” Its up to you la nk upload apa2, tp igt, tkut sgt show off tu mendorong pada hati riak dan ujub. Pendek kata berpadalah nk upload apa2 kat media sosial

    2

    0

Leave a Comment

Optional