Written by Bella | March 9th, 2017

Datuk Aliff Syukri bukanlah satu nama yang perlu diperkenal lagi kepada rakyat Malaysia, slogan terlajak laris beliau sering menjadi bualan ramai. Umum mengetahui, Aliff sudah menjualkan rumah banglo mewah miliknya yang terletak di Kota Damansara kepada pengasas kosmetik, Nur Sajat dengan nilai RM 11 juta.

Sementara menunggu rumah agamnya yang memakan belanja  RM 20 juta berkonsepkan istana British siap sepenuhnya, Aliff kini menetap di rumah sementaranya yang berkonsepkan ala kampung.

Awal pagi tadi, Aliff ada memuat naik foto rumah ala kampungnya itu di Instagram beserta kapsyen yang mengundang pelbagai reaksi daripada netizen. Dalam kapsyen tersebut, ia menunjukkan Aliff merasa kurang selesa menetap di rumah berkenaan yang mempunyai 8 buah bilik.

Rata-rata netizen yang membaca kapsyen tersebut menganggap Aliff riak kerana tidak bersyukur dengan apa yang beliau ada sekarang. Iyalah, zaman sekarang ramai rakyat yang hidup susah dan ada yang tidak mempunyai tempat berteduh.

Berikut antara komen netizen :-

Kami tidak mahu komen lebih mengenai isu ini. Mungkin, Aliff patut fikir sebelum memuat naik kapsyen tersebut kerana ia mengundang pelbagai kritikan daripada mereka yang membacanya.

56 responses to Muat Naik Kapsyen Rumah 8 Bilik Kurang Selesa Dan Kecil – Datuk Aliff Syukri Dituduh Riak Oleh Netizen

  1. Anonymous says:

    Bersyukurlah Dato Aliff. Tu je nak cakap. Sebab hidup kita tak selama nya di atas. Saya suka Dato, adore dgn kejayaan Dato dalam perniagaan. Tapi, berpada pada lah dalam berkongsi. Mungkin ada yg akan terguris.

    36

    0
    • Anonymous says:

      pondan gay ni mmg x reti bersyukur. tergedik sana sini. nyampah tgok. guna islam ntuk lariskan barang dia jual. penunggang agama btul. jijik

      16

      0
      • Minah says:

        Dia ni perangai mcm che ta, suka takbur, riak, ujub..menghina org secara halus/x langsung. konon gaji 4 ribu x cukup. 8 bijik bilik x cukup. Inilah penyakit hati melayu2 jutawan kosmetik. Bila org ckp kaya tpi bodoh tau marah pulak. Semoga sesiapa yg jadi kaya besok jgn jadi mcm diaorang. Money can’t buy manners or class.

        32

        1
        • Kak Mah says:

          selagi ko x mampu naik private jet…jgn mimpi nk lawan kehebatan akak kau ni ye. sekian… jgn gaduh2. boikot produk dia.

          18

          1
      • Anonymous says:

        Padan muka korang, ikut IG dia siapa suruh kan? Che Ta tu pon sama…x teringin aku beli produk diaorang. Produk low class entah apa2…

        23

        0
        • Haikal Hanafiah says:

          Tu sume kaki stalker je bak kate bini dia. Beto x?
          Aritu bini ckp camni kena setepek dia trus senyap marah. Hahahaah.

          10

          0
      • lolito says:

        pelik juga.. sblm ni bukan dato’ selalu share ttg:
        1. g keje bawak bekal, anak2 pn bwk bekal
        2. jarang makan atas meja, sll makan bersila bentang tikar
        3. duit belanja sekolah anak RM2 je. Biar anak2 tahu rase susah nk cari duit
        4. bawa ank2 ke rumah ank yatim, tido sna utk rasai kehidupn susah

        tp perkongsian kali ni mmg x selari langsung dgn statement2 di atas.. bilik 8 buah x cukup, 3 buah utk baju shj.. maid pn smpi 4 org..dh tu tang mana anak2 nk rasa or blaja hidup susah?

        Jika bilik 8 buah di anggap “dugaan”, nikmat sebesar manakah baru boleh dianggap “rezeki”?

        103

        0
        • Anonymous says:

          Org hipokrit nk tarik simpati biase lah…makan durian kt klia atas lantai lah. Tu semua propa! Dari dulu aku tahu siapa dia ni. Anak Rozita Ibrahim Sendayu Tinggi. Kejayaan bermula dari bawak. Kepala hotak. Dah mmg kau anak businesswoman. Produk mak dia dulu pemes pastu ada kontroversi..terus senyap.

          20

          0
        • Haikal Hanafiah says:

          Siyes duit rm2? Wahhh…beto ke?
          Tu zman aku mse 14 thn lps. Tu pn bese2 je.

          Dia ni mmg senang dr kecik. Kalu duk ng nenek dia pn…mak dah kaye xkanlah tak kasi duit byk2.

          Mak dia dlu kte kcantikan wanita letak pd otaknyer & dlm akaun de 8 juta tp bwk myvi. Tp tgk anak ko cmne ye?

          9

          0
        • Anonymous says:

          Mak dia rozita sendayu tinggi.i x percaya si alif ni susah mcm dia story kat y’all semua sebab I pernah baca article dia dlm majalah Remaja.that time dia tak kahwin lg dgn bini dia, umur dalam 18tahun,stay rumah besar mak dia dgn adik2 tiri dia, mak dia kawin lain masa tu,alif masa tu kerja pegawai pemasaran sendayu tinggi,da ada motor besar sebijik,kete pun banyak.org2 bodoh je percaya dia tu hidup susah,yg susah mak dia sebetul2nya.kaki propa alif ni

          30

          0
        • anne says:

          Lolito, saya sangat suka ayat awak yang baris akhir itu :)

          11

          0
      • Anonymous says:

        Sahih ke tuduhan tu dik??
        Kang x psl2 kena cr org tu d Padang Masyar…

        0

        1
    • DATO TERLAJAK PONDAN says:

      BIASALAH, KLO KAYA JE TP TAKDE EDUCATION MMG CM NI, RETI NAK RIAK AJE!!
      AKU DH PERASAN LAMA DIE MMG MINTA DIPUJI, TIAP2 MIN KLO BLH PONDAN NI NAK UPLOAD SEMUA BRG MAHAL2 DIE KAT IG!!
      KAU PATUT BERSYUKUR WAHAI DATO TERLAJAK PONDAN, AKU NI DH 7TAHUN NAK SIAPKN 1RUMAH 2BILIK PON TILL HARINI TAK SIAP2 LG, ADE JE DUIT KNE PKAI UTK BELANJA HAL2 LAIN!!
      DARI KAU ASIK RIAK TAYANG BRG2 MEWAH KAU TU, BAIK KAU PERBAIKI SIFAT KEJANTANAN KAU TU!!
      ALLAH TGH UJI KAU DGN KEMEWAHAN, TP KALAU BUAT RIAK CM NI, TAK LAMA DH TU ALLAH AMBIL BLK

      19

      0
      • C Y says:

        Dia ni de genetik pondan skit tp xnak ngaku…pondan de ngaku pondan? Hahaha. Mjurla lbh pd laki.

        Pe perasaaan ustaz2 ajor dia kt PONDOK dulu ye? Dye plak dgn relax je sentuh pempuan dgn kaler rmbut klabu tu…..pastu gaya emo blagak diva…sume ni de bukti dlm rncangan dia tu.

        Emak plak tudung labuh tutup muke. Gnila gye org kaye blagak tgedik bile dh gaye. Malu org mlayu cmni. Kalu aku kluaga dia lgla malu nyerr.

        5

        0
    • lol says:

      sudah la mamat closeted gay ni, kalau x kerana mak kau rozita pengasas sendayu tinggi tu…kau pun rasanya duduk rumah teres je. senang la ckp, ko belasan remaja lagi mak dah kasi kereta. konon ckp ko berniaga kt pasar malam. x perlu nk kelentong sgt, semua org tahu tu semua hasil titik peluh mak ko. ko hnya cedok je formula dia…ckp byk pulak. podah!

      17

      0
      • Anonymous says:

        Betul.dia keje dgn company mak dia masa belasan tahun sebagai marketing exec.ade masuk dlm majalah remaja.da kaya masa tu.apa yg susah tak tau la.

        5

        1
    • Anonymous says:

      Kalau kita rasa diri kita pandai, ada lagi org yg pandai dari kita. Kalau kita pikir kita cantik, ramai lagi org2 yg cantik2 dr kita. Kalau kita kata kita kaya, ada lagi org2 yg lebih kaya raya dari kita. Ini semua subjektif dan sementara…dan yang penting tiada apa yang kekal dan pasti di bumi kecuali..hari mati. Kalau ingat tu..insya allah kita xkn jatuh riak.

      9

      0
    • Terlajakghey says:

      Kalau ada mak jutawan kosmetik sesendu tinggi tapi anak fefeeling susahnyaaaa hidup berniaga ‘dari bawah’ kenkunun bajet humble and syumul memangla 8 bilik tak cukup uols. Serupa batak perangai. Tak nampak lak bill gates ke warren buffett ke memondan tayang duit kan. But then diorang takla jual barang pprt

      9

      0
    • Mat Terengganu suka nasi ayam says:

      Aku x heran dgn rumah ko ..sebaliknya aku rasa ko ni bodoh . Statement ko ni memang tarik perhatian segala BAPAK PENCURI PENYAMUN .
      Kalau kat kawasan rumah aku buat statement bodo cam ni … memang x lama lah ni pencuri bangsat tu mesti datang pukul 2,3 pagi time org tido .

      6

      0
    • Tak gitu says:

      Atas dunia ni mcm2 komplen.
      Dlm kubur nnti bole jgk nk bilik besar, rajin2 baca dan amalkn ayat Al-Quran….insyaAllah selamat!

      1

      0
    • minah jambu say no to DRUG says:

      ape tak 8bilek rasa macm kecik tengok la pakaian datuk alif dua tiga kapal ..belom termasok pakaian bini dn anak2 lagi ..minah jambu yakin datuk alif dia bukan riak dia cuma nak kongsi pengalaman stay kt rumah sementara dia aje ngan peminat2…tk salah kan ????

      0

      0
  2. Rinaktakriak says:

    kat Malaysia ni dia antara 5 orang ter riak kat malaysia ni. Tapi jatuh tempat kedua, sebab tempat pertama goes to Chek ta..

    20

    0
  3. Hamoshi says:

    Controversi
    Rita rudaini kawan Fasha Sandha kawan aliffsyukri kawan sajat..

    Betol lah kawan2 sekufu

    4

    0
  4. ikin says:

    bangga org melayu kaya raya…

    0

    6
  5. nur says:

    bila baca statement dia,,,dia cakap jujur…tkda riak pun…

    0

    9
    • Julia Julai says:

      XYAH WAT KENYATAAN KT IG PN AKU MMG TAHU DIA MMG XLEH BLA.

      KO TGK RANCANGAN CTE DIA BLEH TAHU DIA BLAGAK & RIAK KE X.

      MMG BLAGAK & RIAK.

      LAGI2 MASA DIA BCAKAP DGN KONTRAKTOR TU SUME. TAK RETI JAGA HATI ORANG. KO KALU NAK BTEGAS KE PE DE CARA LAGI OK.
      BKN TGEDIK2.

      Aku cuma respet cara dia nak bjaya dlm bisnes tapi bkn sume carala. TU JE.

      6

      0
  6. Aku says:

    Statement orang kaya takde class ni pun korang nak ambil port. Buat taktau je sudaa.

    9

    0
  7. Shhh says:

    Aku rasa org melayu paling kuat menunjuk, paling kuat lupa diri…Pakai keta saga pun dah berlagak….Kalo dh kaya tu…Dh
    Iupa asal usul ..Kejap dah jdi Mat Salleh….

    12

    0
  8. Insan Biasa says:

    Bersyukur la dato’. Antara kami ni ada family yg ramai anak tinggal rumah flat 2 bilik je dato’. X cukup bilik tido la kat ruang tamu yg juga tempat mkn. Biarpun tak selesa mana tp itu je la yg termampu. Belum kira lg mereka2 yg tido kt kaki lima, bawah jambatan… ????????????

    13

    0
  9. Insan Biasa says:

    Bersyukur la dato’. Antara kami ni ada family yg ramai anak tinggal rumah flat 2 bilik je dato’. X cukup bilik tido la kat ruang tamu yg juga tempat mkn. Biarpun tak selesa mana tp itu je la yg termampu. Belum kira lg mereka2 yg tido kt kaki lima, bawah jambatan… ????????????

    5

    0
  10. Saper2 je la says:

    Huuuu at lastttt ade gak yg rasa mamat ni riak…aku nk ckp tak berani, simpan aje dlm hati…rimas tgk dok muncui kt explore ig last2 aku block ig dato ni…haaaa kau, tak pepasei org kaya ni kena block dgn aku yg sengkek ni hahaa…amaaaannn…

    6

    0
    • Nuridiah says:

      Hahahahahahaha.
      Aku pn sme pdpt. Dr dlu lggggggggg.
      Gaya dia ckp pn dh thu.
      Aku ske lg dato vido wlopn mnyampah gk ng slalu tageline dia tu sume.

      Ko klu dh riak blagak bckground ko agama baik byk mderma ke pe…TETAP ORANG TAK SUKA.

      3

      0
  11. Mak Becok says:

    Sekoq lagi si lembik bongkak nak mampos! Tak habis2 cakap besaq! Dahlah haritu si mamat lembik bongkak ni punya dok kutuk K’jaan kita kononnya ekonomi mundur; tak mcm. Australia tu! Si bangan ni tak sedaq diri; kalau kat Australia, Bumiputera kulit hitam kat sana telah dibunuh/dirompak/dirogol dlm. Genosid oleh penjajah omputih bangsat!

    4

    0
    • Yekeni says:

      Dia pronounce Australia pun tak betul. Tahu ke dia pasal Australia? Haha!

      Mungkin maksud dia Ostoliya tak? Katne tu eh? Sebelah rumah kampung kecik 8 bilik eh?

      0

      0
  12. Anonymous says:

    kalau dah bapok cam ni la perangai…kecoh x bertempat. show off x kena gaya. nak tunjuk ko kaya ko pergi berentap dgn kak mah je.

    8

    0
  13. Anonymous says:

    Dia..Dato Vida dan Che Ta…kalau tak menunjuk-nunjuk ..rasanya tak bernafas mati mcm ikan x cukup oksigen!

    10

    0
  14. Anonymous says:

    Bapok ni leka dgn kemewahan..jgn takbur sgt bang…besok sekejap je tuhan tarik nilmat turun musibah. Mulut tu jaga..tengok apa jdi dgn chef wan!

    1

    0
  15. aku says:

    yg korang terasa sangat ni kenapa…………………………….lantak la dia

    2

    1
  16. Anonymous says:

    Betul ke mak dia owner sendayu tinggi? kenapa dalam cite oh abang kosmetik dia kata mak dia jual ayam dari dulu??

    3

    0
    • Anonymous says:

      Betul la 100% rozita sendayu tinggi tu mak dia

      1

      0
    • Anonymous says:

      Dalam Abg Kosmetik kan ada tunjuk mak dia si Rozita Sendayu tinggi tu. Episod main kejar kejar tangkap ayam then jual ayam tu kat pasar. Episod tu ada tunjuk mak dia.

      0

      0
  17. Mak Labu says:

    memang x reti bersyukur nya orang, ye la dah biasa dari kecik hidup senang..yang susah tu mak dia. Dia ni dari remaja dah terbiasa apa nak semua boleh dapat kan. mak dia ni dulu pengasas produk sendayu tinggi, lepas tu tetiba menghilang..sekarang kakak alif lak amik alih..si yati tu..tu pun kayooooooooooooo..mak dia sekarang dah ada rumah kebun, ya rabbi cantiknya..tapi nak tanya gak kenapa produk mak dia yg terbaru ni royal v xde kkm

    3

    0
  18. mak kuntum says:

    sendayu tinggi kakak di yang handle sekarang ni, Yati. mak dia keluar kn produk berasaskan keislaman macam muntasir tapi yang paling laku royal V

    1

    0
  19. meleis says:

    rasanya bini dia pun tension hari2 ngadap dia ni. kaya tapi bodoh. stresss!!

    3

    0
  20. anon says:

    Org melayu selalunya mcm ni, bila senang sikit dah jadi riak & takbur. Mcm jgk si rozita & si vida tu. Pd hal dlm islam dilarang riak. Bila beli rumah je, siap bagi tau harga, haritu si makcik rozita, ni mamat gedik ni pulak. Org2 mcm ni biar tuhan tarek balek kemewahan & biar dia rasa mcm mana duk kat flat yg sempit. Menyampah..

    1

    0
  21. massa says:

    Ya Allah, pernah kah bersyukur atas apa yang ada? orang kata simpan2lah apa yang ada x payah tunjuk2. kita hanya hamba yang x tahu apa yang ada dimasa depan kita. kalau dah rasa kaya sangat bantu2lah yang susah. x payah hina orang yang x ada apa. walaupun Dato ni tak terang2an nak tunjuk dia kaya, orang yang bodoh saja yang tak tahu apa yang sebenarnya di hati dia. kita tengok sampai kemana …… jgn sombong bila dah kaya. kita semua ni sama saja… bersyukurlah…

    0

    0
  22. Mime says:

    Kayo tu rezeki dia..kena hati2 la nk kluar statement…mmg riak mcm rozita che wan…tapi rozita ratu jamu malaya mmg down to earth..

    0

    0
  23. Anonymous says:

    Belum rasa duduk rumah flat lagi.Cer tgk berapa banyak rumah flat kat KL,Selangor nie.Tengok kain baju bersidai kat tingkap.Kau orang gaji je 4 orang.Bangsat riak biawak!

    0

    0
  24. Nazeeya says:

    Pening kepala, semua tak kena. asyik itulah, inilah, bersyukur apa yang Allah beri, ada orang dudok bawah jembatan.
    Elakan cerita yang tak memberi faedah kepada ugama dan bangsa.

    0

    0
  25. Anonymous says:

    nur sujat pondan ke?

    1

    0
  26. Anonymous says:

    X pa lah Allah sedang uji dia..kita pwon Allah sedang uji juga baik2 nak nasihat pwon…jgan smpai Allah tunju kat kita dlu..

    0

    0
  27. Jjay says:

    Aku dlu 1 bilik trpaksa kongsi dgn 3 org housemates aku.
    Dia ni rumah agam tukar2 tak tau brsyukur ke ?
    Ada 8 bilik sempit dduk sementara je pun..

    0

    0
  28. Bidin says:

    Excuse diorang yang kaya raya bila nak menunjuk…” sekadar mahu memberi inspirasi untuk yang ingin menjadi seperti saya..” tapi yg sebenarnya nak buat org miskin meleleh air liur je.

    3

    0
  29. Kami tau kau dah kaya, cakap apa pun semuanya betoi, x semestinya kau berkata begitu, apa rasa orang-orang yang x mampu. Fikir ler dulu hidup kau macamana sebelum kau kaya.

    0

    0
    • aaakulahhh says:

      masalahnya mak dia dah suap pakai sudu emas pn..
      mak jutawan..
      poyo jek die miskin berusaha dr bawah..ala2 Trump la ni..
      cakap business start sendiri…tp mesti gunakan kabel mak, kenalan2 mak..modal awal pn mak..pastu barang pn amik dr kilang sama ngan mak dia…tp TAMPAL la jenama kompeni dia..guna botol bentuk lain skit…tup2 ngaku la dia cipta …

      itu lah gaya business RnD x bertauliah produk2 kosmetik malaysia yg cap ayam..

      yg SimplySiti pn camtu..tp ok skit sbb amik dr Korea…tp x tau la kilang korea yg high class ke cap ayam dia amik..skali RnD copy2 org jugak jek

      0

      0