Written by AbangNara | December 5th, 2012

Susulan panggilan “anak derhaka” yang ditujukan kepada Najwa Latif oleh ayahnya sendiri, tuan punya badan hari ini menggunakan medium twitter untuk memberikan reaksinya. Bagi Najwa, dia lebih rela berdiam diri daripada membuka aib ayahnya sendiri.
najwa latif
Ini satu langkah yang bijak daripada seorang anak. Kalau cakap lebih-lebih, kang terbukak segala cerita yang seharusnya diketahui oleh keluarga sahaja. Siapa yang malu? Najwa Latif dan keluarga mereka juga. Apa pun peminat Najwa Latif ternyata banyak memberikan sokongan kepadannya dan Najwa sangat berterima kasih di atas sokongan tersebut.

najwa latif

Semoga Najwa Latif dan kakaknya tabah menghadapi dugaan sebegini. Cubalah berbaik-baik semula dengan ayah anda. Sebaik, sejahat mana pun, Abdul Latif itu tetap ayah yang harus disayangi dan dihormati. Tak ke gitu? Apa kata anda?

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

164 responses to Berdiam Diri Tidak Semestinya Salah – Najwa Latif

  1. BUNGA says:

    bijak la jugak kptsn tuk diam 2..
    tp x jemput o hantar ayh g haji tu memg truk..
    lau ayh dy mengl katsane, x terkilan ker?

    0

    0
    • najajah says:

      saya sayang ayah saya. walaupun beliau pernah pijak badan saya dulu. kpeace.

      0

      0
      • Anonymous says:

        kesian si najwa ni terpaksa harungi kemelut ni dalam usia yg masih muda..
        org media ni sll cari peluang nak jd batu api.
        wartawan tak boleh ke fikir baik buruk sblm nak publish cerita apa2? klau ye pun nak untung jgn la smpai menjatuhkan org… najwa ni budak mentah lg.. klau yer pun dia buat salah bkn begini cara nak meghukum dia. menghukum dgn cara membuka aib dia adalah sgt kejam!

        0

        0
        • hola says:

          ala dah bapak die tergedik2 cari media nak luahkan perasaan sapa suruh.. thats mean bapak die mmg nak cerita tu kuar kat media.. so benda ni tak blh nak salah kan wartawan 100%.. xsepatut yer kot cerita2 mcm ni masuk media… settle kan sendiri sudah..

          0

          0
        • Anonymous says:

          tak kisah la walau ayah dia yg call pun tp still masih dlm bidang kuasa wartawan and editor jugak.. klau wartawan or editor tak suruh publish takkan cerita tu nak naik sendiri dlm akhbar. byk lg cerita dunia, cerita si budak kecik mentah ni jugak nye yg diorang nak publish pun..

          0

          0
        • supaya ingt len kali says:

          to hola..
          that means not thats mean..huhu…
          oh my english.

          0

          0
        • Anonymous says:

          betul..betul…betul….

          0

          0
      • Anonymous says:

        bercerai la lagii!!!

        0

        0
        • i'm not a monster says:

          najwa hargai lah ayah anda time dia ada ni, bila dia dah tak ada lagi kt dunia ni ko jgn menyesal plak tak sempat berbaik dgn ayah ko. jahat mana pun dia, maafkan lah dia

          0

          0
        • Anonymous says:

          Kita2 yang tak tau cerita ni better jgn cakap bukan2. Hal dalaman keluarga biar diorg selesaikan. Yang pasti dua2 pihak terluka.
          1. Ayah yang sedih hubungan dengan anak tak rapat.
          2. Anak yang sedih di cop derhaka. Sape tak sedih weh dicop gitu oleh bapa sendiri.

          Janganla kita orang luar tumpang mengeruhkan sangka macam2..

          0

          0
        • marie says:

          typical parents y tgglkn anak biler ank2 da berjy
          confirm mengaku anak…it’s common skg..dan mmg byk berlaku
          tuduh ank mcm2…ms ibu besarkn ank tnpa nfkh n ksh syg diam jer…
          for sure ank2 xkn jd rpt mne..mesti janggal pnye..kita x berada di tmpt najwa dn kite xth pn kisah sebenar..hnya sebelah pihak y gmbar gembur kn cerita..

          0

          0
        • all my love is for you SONES says:

          dah lah najwa tambah dosa..ayah kau terasa hati kau berdosa..kau nyanyi..tu pun dosa juga sebab lunakkan suara…kosong kosong oooo

          0

          0
      • Berdoa says:

        It’s her personal problem…biarkan saja dia. Kita manusia..tiada siapa yg perfect. Semoga dia tabah…jawapan yg matang.

        0

        0
      • kak leha says:

        dah lah, najwa mintak maaf je la, mintak restu kat bapak awak tu, tak kiralah sape salah pun, awak tu anak, tetap anak.. tak ke mana awak kalo terus macam ni, restu ibu bapa tu penting, bapak awak tu bukan nak duit ke, popular ke, awak tu pun najwa latiff bukan penyanyi yang berjaya kat msia, sekadar artis youtube jer, lebih hina dari artis mee segera program realiti.. sedar2 lah diri tu, mintak maaf kat bapak awak, lupakan sengketa lalu, bina hidup baru.. habis cerita..

        0

        0
        • Anonymous says:

          Nk bg nshat suh minta maaf kat ayah dia tp ko hina dia.ajar org suh buat baik tp ko hina dia.. Sape yg lbh hina skrg?

          0

          0
        • sayang semua orang says:

          kak leha nasihat awak di atas mmg baguslah…saya puji..tapi janganlah sampai menghina…tak baik…bila baca komen awak nampak best tapi last tgk awak menghina , mencaci bagai..pada saya tak perlulah mcm tu…nampak nasihat awak tidak begitu ikhlas…

          0

          0
        • Anonymous says:

          mulut ko ni mcm loji najis busuknya kak leha…biadap..

          0

          0
        • Anonymous says:

          amboi mulut si Leha ni nasihat org bkn main tapi mulut cam puaka…sian kat mak n ayah ko x cukup bg didikan..atleast msk gak tv,femes gak byk gak duit pd ko dahlah x femes tambah lagi mulut yg jahat tu…ko lg sian x cukup didikan…

          0

          0
      • abcdefg says:

        arwah ayah aku dulu seorang penagih. walau seburuk mana pun dia, aku tetap syg & hormatkan dia. Najwa, hargai lah dia sementara masih ada. sebab syurga kita ada pd mereka juga.

        0

        0
      • n says:

        Maybe Najwa patut pegi jumpa ayah dia..kita sebagai anak perlu hormat org tua..sejahat mana pun ibubapa kita,kalau mereka tak ada,sapa lah kita kt dunia ni..

        0

        0
    • Kuya says:

      Bunga, anda tidak berada di pihak najwa. saya bukan peminat najwa, tapi berikan najwa peluang untuk menjelaskan apa yang berlaku. Anda hanya membaca, anda tidak tahu situasi hal sebenar yang berlaku. Media pun kadang2 suka untuk menambah dan modified sesetengah. *peace*

      0

      0
      • BUNGA says:

        sy pernah berada di situasi itu..
        ketika usia meningkat,org tua memg b=perlukan lbh perhatian n sensetif..
        ape2 pon salah dorg,jgn la smpi pg n blik haji x tgk..
        nasihat sy ikhlas..
        rase menyesal di kemudian hari lg truk dr rase marah..
        kalu x percaya, try la…

        0

        0
        • Ko Kesah says:

          camne kalo ayah org tu masa kecik bagi mak dia jaga, makan pakai skolah semua atas mak dia, si ayah xambik tahu.
          jgn salahkan anak if benda jadi mcm ni, kita xtahu apa yg jadi n kenapa ayah najwa ni dipulaukan anak2..klu dia betul2 ayah yg baik dia xkan ckp aib anak dia kpd org lain..siap ckp kt media kot..klu najwa ni anak derhaka mcm yg ayah dia ckp rasanya dah lama najwa bukak aib ayah sendiri..

          0

          0
        • Gogu says:

          Bgus njwa latif matangn tenang

          0

          0
        • Anonymous says:

          bunga, sila jangan reflect kisah hidup anda. Ini kisah najwa ok! Muahhh

          0

          0
      • Kambing kena rogol ayam says:

        setuju dengan kuya…..kalau org yg x pernah rasa apa yg keluarga Najwa ni lalui mg susah la nak faham…..sy sendiri penah ada penglaman….bapa sy kontraktor….selalu keje outstation….bila balik mak sy tu mcm bukan bini dia….pas tu pemabuk pula….kami 3 beradik dengan mak selalu kena sepak terajang……adik sy no 2 meninggal umur 9 tahun coz perangai ayah sy…i lost someone who i really love….and i don’t have a respect to my father afterwards.. sy jeles tgk mak bapa kt luar yg so happy in love…..but my father is shit…..so now i faham sgt apa yg najwa lalui even bapa najwa mungkin x seteruk ayah i…

        0

        0
        • Anonymous says:

          bile jadi perkara mcm ni hanya ank yg salah,dulu knp si bapa lupa tanggungjwb kat anak?anak dah besar,dah berjaya baru nk sibuktarik balik perhatian anak,mmg anak kena igt tanpa bapa x lahir la dia ke dunia tp bapa pun kena igt bile dahpandai buat anak tu,pandai2 la jln kan tanggungjwb pd anak bknya bile kecik malas nk jg letak beban tu kat bahu isteri bile anak dah besar dah berjaya dah kata tba2 nk dtg balik pastu siap mengaibkan anak lg…

          0

          0
      • Anonymous says:

        btl gak kadng2 media je yg lebih2.wrtwn 2 pun 1 hal gak, cite peribadi mcm ni yg libatkn maruah keluarga org x prlu lh nk disiarkn.dh lah bnda ni mengaibkan keluarga diaorg.elok2 just family je yg tau masalh ni, at the end 1 m’sia dh tau.lps ni mesti cite ni brpnjgan kat paper,even najwa ckp nk brdiam diri pn press mesti cari dia nk mntk pnjelasan lh..last2 kompeni paper 2 jgk yg untung.pas 2 ada pulak stesen tv amik kesempatan nk wat rncangan jejak kasih lh bagai..

        0

        0
    • Anonymous says:

      syukur la pak latif sbb anak anda yg derhaka itu masih sudi meletakkan nama anda di belakang nama dia.. masih berbangga membawa nama anda di dunia seni ini.. klau dia tak kenang budi mesti dia dh hilangkan nama anda. “NAJWA LATIF” tetap tak lupa membawa nama bapanye kemana2…

      ke pak latif nak mintak royalti dr si najwa ni sbb guna nama dia? hehehe..

      0

      0
      • Ratu minah jambu merah/ biru ori says:

        hahahahahahahahaha kelakar nye kau ni hahahahahahahaha minah jambu ketawa sampai tekencing hahahahahahahaha…..

        0

        0
      • Hawa says:

        Kita dapat dengan apa yg kita beri.
        Klu dah sedari kecil tak beri nafkah dan
        kasih sayang, macamana anak2 nak
        rasa sayang? Bila dah jd mcm ni nampak
        salah anak aja..macamana dgn bapa yg tak
        menunaikan tanggungjawab?

        0

        0
        • Hawa says:

          Sy cakap ni dr pengalaman sy sendiri.
          Hingga saat ni tak boleh nak rasa sayang, hormat kerana dia tetap ayah kita. Itu aja…

          0

          0
        • oya says:

          saye setuju,..bile kite yg merase ade pengalaman dgn org mcmni baru kite tahu,..org lain dapat ketue keluarge yg bertanggungjawab senang lah cakap,..ni kne yg curang ngan mak ko,..menyebut bg nafkh anak2,..berkire,..tak perng spend mase dgn anak2,..slalu cari pasal,..ckp takde duit tp bg betine lain,..cne kan?? just jgn jadi mcmtu lah,..effect negatif n trauma buat anak2,..effect sepanjg hidup k..tkot dpt suami cmtu

          0

          0
        • oya says:

          same lah,..bile kite yg dah ade pengalaman baru kite harap nasib die,..mcmane nak hormat ayah yg berkire dgn darah daging sendiri,..siap ade wat buku kire2 tuk setiap anak die,..yg curang ngan mak kite,..yg tak spend mase dgn anak2,..yg nak concuer everything,..pastu cakap pasal islam,..ckp duit takde but rupenyer bg pompuan lain,..jande n whatsoever,..pastu care hidup n pemikiran sejibik firaun plus ortodoks,..anak2 perempuan kawen pun tak tanggung,..takde bg tanggungjawab as father sedgkan mampu,..so? hrmat lg ke?? only she knew laaa

          0

          0
      • bapanajwa says:

        Kerana dia tak boleh buang takut peminat lari. Dia dapat khidmat dari pengurus dia yang menjadi punca segala-galanya. seronok dapat hantar najwa balik malam malam jam 3 pagi ke batu pahat….

        0

        0
        • Anonymous says:

          kenapa terasa ayah najwa ni makin selesa memburukkan anaknya sendiri (walaupun dengan bahasa yang benuh berhemah. Lakonan?)

          0

          0
        • Anonymous says:

          kenapa saya rasa ayah najwa makin selesa memburukkan anaknya? walaupun bahasa digunakan secara halus dan hemah, tapi tindakan langsung tak berhemah sebagai seorang bapa.

          0

          0
      • Anonymous says:

        sepatutnya xpatut beri komen mcm ni..mainkan isu nama lak..royalti bagai …ingat dalam situasi dorang skrg blh jd bhn lawak ke?? xda sensitiviti langsung.si ank tu suka ke xsuka ke kenang budi ke x mmg kena bawa nama bapa smpai dia mati yelaa dh dlm ic berbintikan nama bapakn..cuma bila mati nnt je akn dibintikan dgn nama ibu…so kita yg xtau apa2 nih lebih baik jgn nak tunjuk serba tahu hal keluarga dorang..jangan duk menambah perisa dalam masalah dorang nih..kalau rasa mampu bg komen ke arah menjernihkan masalah keluarga dorang teruskan kalau rasa xmampu nk beri komen yang baik.. lebih baik duduk diam-diam.kang xpasal-pasal tambah dosa yang sedia ada banyak tu..=)

        0

        0
        • Anonymous says:

          ye la dh katanye anak derhaka.. klau betul si najwa tu anak derhaka buat apa dia nak letak nama bapak dia utk nama komersial dia? cuba kira byk mn je artis yg letak nama bapak sekali utk nama komersial.
          ni bukan joke.. just nak bapak dia tahu yg najwa ni still ada rasa respek kt bapak dia tu…

          0

          0
      • Bapa najwa says:

        masa pilih nama still baik lg coz sy yg bw dia kemana2 show sblum popular…sekrg dh popular dh xperlukan sy coz dh ada duit sdiri..dulu xde duit suma dgn sy.dh ada duit sumu a dgn ibu nya

        0

        0
        • Anonymous says:

          standard la tu dh tugas bapa mmg bg duit kat anak.
          bapa I pun sama beli kereta, beli rumah, bawa I pergi jln2 kat overc, beli brg branded2, beli mcm2 lg lah. kiranye bapa I beri kemewahan pada I lebih dr apa yg dia beri pada wife dia (maksudnye my mom la tu).
          tp u know what uncle latif, bila skrg ni I dh berjaya, ada jawatan besar, I pun nak le balas budi dia I nak bg dia duit dr setiap bulan gaji yg I dpt. tp syg nye dia tak nak.. dia kata tak payah bg dkt dia. bg je dekat ur mom. ur mom punye pengorbanan nak lahirkan u sgt ssh.. kemewahan yg bapa I bg selama ni sbnrnye tanda cinta dia pd my mom.. Dia tak pernah mengungkit setiap pemberian dia.

          0

          0
        • Anonymous says:

          Betul tu..kalau encik latif ekhlas memberi jangan lah mengungkit…mmg tanggungjawab kita sebagai ayah untuk memberi yg terbaik untuk anak…kesianlah pada anak2…janganlah ungkit apa yg kita beri…cuba kita kalau mak kita atau ayah kita ungkit pasal apa yg di beri pada kita..kita kecewa dan melenting jugak…mpada pendapat saya mesti anak encik latif begitu sedih, kecewa, hilang semangat mereka atau mmg encik latif mmg nak tgk mrk jatuh kecewa ke sbb tu beri statement mcmni…doa adalah jalan terbaik…minta tolong dengan Allah…itu yg bagus..Mase pergi menunaikan haji ada tak doa untuk anak2. kalau ada doa baguslah encik latif….Allah akan makbulkan doanya cuma cepat atau lambat hanya Allah sahaja yang tahu…Jangan ikut nafsu iblis mmg sering mengoda…lepas ini bawa2lah bermaafan..pergilah jumpa anak2..kalau bolih gunakan orang tengah….saya percaya anak kamu jugak rindu kasih sayang kamu en latif…sbb kalau ikut cerita dari anak2 saya dulunya Najwa ini paling sayang kat kamu. Mgkn kamu terlalu garang jadi menakutkan dia…beri anak2 peluang membetulkan kesilapan mereka dan janganlah kesilapan mrk yg sedikit itu kamu canang bertahun lamanya..mrk pun mungkin dah insaf…ibu mrk pun dah marah agaknya…bak saya kata tadi mgkn mrk takut…Ibu melarang kamu jumpa anak dia pun mgkn ade sbb..seorang ibu yang tahu ex dia mcmana mesti ingin melindungi anaknya…Jgn main gertak segala anak2 ingat betul jadi mrk takut….

          0

          0
    • MiiQii says:

      So kalau salah sikit jer , tp ayah kita ceritakan keburukkan kita kt family and org luar , then kita dicop anak derhaka ? sedangkan dia dh ada family baru , bende2 kecik pon dia ckp ” you’re no longer my son ” ~!! perlu kah kita mnta maaf ? – KISAH JIRAN MIQI

      0

      0
      • kamariah says:

        x kiralah sm ade kamu berada di tpmt yg benar @ tidak pd sye better kamu ambil keputusan utk berdiam diri…ini lbh baik krn cr sebegini adlh lbh baik krn sedikit sebyk ia tdk memanjangkan cerita dan bimbang byk lg salah fhm yg akan berlaku kelak….SIAPA KITA SKRG ADALAH SIAPA KITA SEBELUM…marilah kita sm beringat utk diri kita sndri…yg baik dijadikan tauladan yg buruk dijadikan sempadan…peace

        0

        0
      • Ratu minah jambu merah/ biru ori says:

        oh tk perlu tk perlu nk mintak maaffffff ye bapak yg tk mengaku anak n bukan anak yg tk mengaku bapak terima khaseh ye thank u…

        0

        0
      • mimi says:

        ayh dia x kwin lain la..nfkh ank pn bg, kete lg, even dh bcerai ngn mak dia..

        0

        0
        • sapa mimi says:

          ko sapa? bini baru bapak dia ke yg tau semua benda?

          0

          0
        • Bukan peminat najwa~ says:

          Ko bace oh bulan laaaaaa, bapak die bg komennn,semua pasal nafkah anak die bagi laaaaaa..ko ketinggLan zamnnnn..asal orang komen jek nk balas, ko bini baru ke anak baru ke, coiiiiiiii lembappppppppppp~

          0

          0
        • Mak gemok says:

          Eh mimi, bapak dia da kawen lain. Aku kenal bini baru bapak dia. Org batu pahat jgk. Kang aku sebut nama kang. Umo 32.

          0

          0
      • Anonymous says:

        mmg xde hak pun nak ungkit buat anak reti kenalah jaga anak tu dah mmg tanggungjwb bapa sara mkn pakai anak bg sek semua..kalo rs xnk kuarkan belanja utk anak lain kali jgn kawin la..

        0

        0
    • saya says:

      nak buat camne. kan mak ayah dia dah pisah. dan dia dok dgn emaknya. ayah dia pun dah ada kehidupan lain. masa gi haji doa la baik2. banyakkan muhasabah diri. kita pun taktau ape si ayah pernah buat kepada si emak.

      aku pernah pernah la jugak ada tak puas hati dgn bapak aku. gaduh dgn mak 24 jam tak kira depan org ke apa. pernah tumbuk mak aku. marah mak aku dpn org ramai. bayangkan selama aku sekolah menengah tak bercakap pun dgn bapak aku. ckp hal penting je. cuma bapak aku masih jalankan t/jwb la.

      tapi amik masa la nak baik balik. umo 20++ aku dah boleh fikir sikit tapi malas amik tau. bapak aku pun makin hilang baran dia. sekarang dah ok la. walau tak la mesra mana hormat tu ada. so jgn judge org kalau taktau hujung pangkal ye. hanya keluarga dia je yg tau.

      0

      0
      • mercury98 says:

        perghhh!! kena tumbuk tu..gila meroyan bapak kau wehh..mak kau masih boleh terima eh…hmmmm..kalau aku, dah lama aku angkat kaki..boleh blah la kepada jantan2 dayus kaki pukul bini ni..takde telur!

        0

        0
    • Anonymous says:

      berdiam diri maskudnya berdiam terus la
      bukan post dlm fb or twitter
      itu barulah dimaksudkan berdiam diri

      sometimes, some things are better left unsaid
      but as long as boleh bawak berbincang, berbincanglah utk kebaikan masa akan datang kelak.
      we can’t predict the things that He planned for us.
      but we can make it right
      buang rasa ego tu
      fikirlah, seburuk mana pun parents kita, kalau takde mereka, takdelah kita kat dunia ni.

      0

      0
      • Anonymous says:

        najwa trpaksa post kate die brdiam diri klu x org akn sentiasa tanya soalan yg sm. wlpn die artis baru, tp die dh public figure. kte sbgai org luar yg xtau pape jgn komen lebih2. klu ayah ade wat silap, kte doaknla ayah die berubah n doakn hati najwa tk lembut balik n terima ayah die seadanya…

        0

        0
    • Selitone says:

      Dear Najwa,

      Kemarahan orang tua sebenarnya adalah tanda kasih sayang mereka (Theheheh… yer memang korang pernah dengar dialog ini)

      Jika ayah memarahi anaknya, bukanlah bererti ayah membenci saudari. Sebaliknya, inilah tanda kasih sayang. Walaupun cara mereka (ayah) salah, tetapi selagi masih ayah, mereka tetap ayah. Walau sejahat manapun.

      Jika Najwa terasa ada melakukan kesalahan… mohonlah maaf… Kalaupun ayah anda yang melakukan kesalahan, jangan meminta ayah anda untuk memohon maaf tapi sebaliknya dalam hati… maafkan lah dia. Anak tetap anak, ayah akan tetap menjadi ayah.

      PS: Kemarahan orang tua jangan dibiarkan lama-lama… berdiam diri tidak akan menjadi penawar yang terbaik. Buat sesuatu K?

      0

      0
      • jiwa sufi says:

        Tp apakah motif ayah si najwa latif nie mengadu n menggembar gemburkan kat media? Walaupun dh brstatus HAJI pun, adakah dia berhak menceritakan masalah keluarga hingga sanggup menggelar anaknya derhaka pd media? Adakah itu contoh ayah yg baik? Tidakkah itu satu tindakan yg mengaibkan diri sendiri n anak2nya. Tringan kata2 dlm satu ceramah agama baru2 ini, “ibubapa jgn sewenang2 mggelarkan anak itu derhaka kerana bila anak itu susah maka ibubapa akan brtambah susah”..

        0

        0
    • LepatPisang says:

      Kenapa suka tulis perkataan yang tidak cukup sifat… dah macam orang tersedu-sedan…

      lau ? ayh ? = penat cikgu mengajar kat sekolah.

      Bahasa Menunjukkan Bangsa.

      0

      0
    • Anonymous says:

      bila anak da berjaya, baru nampak anak… dulu masa berpisah dengan ibunya langsung nak tengok anak pun tak ingin … semua ibu yang uruskan hal anak2. perkara begini banyak berlaku… ayah tetap ayah… tak terfikirkah beberapa tahun yang lalu ayah langsung tak pedulikan anak2…. sekarang baru nk mengaku itulah anakku….saya rasa Najwa dan keluarga tetap mengaku ayahnya… tapi ambil masa ..

      0

      0
    • echah says:

      tapi kita mana tahu konflik dalaman keluarga dia. mungkin ada sejarah yang menjarakkan hubungan sesama famili dia. kita pon tak tahu ayah dia org yg macam mana.

      0

      0
    • doa says:

      ada lah ………sesuatu yang dirahsiakan.
      semoga kita dan mereka bahagia bersama keluarga.
      Kalau marah baca doa ye.

      0

      0
    • KAK CHAM KUAT GOSIP & TIDO says:

      KENAPA NK CKP PASAL AIB2 NI SEMUA? BUKAN KE DIA JOININDUSTRI HIBURAN NI DH KIRA BUKA AIB DIRI & KELUARGA DIA? MENYANYI DEPAN BUKAN MAHRAM! TU BUKAN BUKA AIB DIRI KE? SO KALAU X NAK KENA KATA DGN ORG X PAYAH JD ARTIS2 NI! CUBA TGOK KAK CHAM NI! LIFE KAK CHAM KAT BLOG NARA NI! XDE KACAU HIDUP ORG. SO ORG PUN X KACAU HIDUP KAK CHAM! BAHAGIA SGT! THANKS NARA KRN TELAH MEWUJUDKAN BLOG YG DPT MEMERIAHKAN HIDUP WANITA YG KESUNYIAN SPT KAK CHAM!

      0

      0
    • kak mah says:

      heloo…dier br abeh spm ok! kecik ag….xkn nk harapkan dier berpkir terbuka bagai..cmmon la…nnti bler dier dh ader ank sumer br dier akan pkir blek aper yg terbaik tuk dier dan ayahnye..kesiann…kecik2 ag kne handle bnde2 cmnie..digelar anak derhaka..ayooo…

      0

      0
  2. boooooooooo says:

    pegi jumpa ayah dulu…setelkan masalah

    0

    0
  3. BUNGA says:

    bawak2 la mtk maaf dgn ayh 2..

    0

    0
  4. boo says:

    Hargailah IBU BAPA anda selagi mereka masih BERNYAWA! Sekian terima kasih..

    0

    0
  5. amoi says:

    Betul lah tu…diam x semesti salah…Mebi ada kesalahan bapak ko smpkan ko terasa ati dgn dia..tipulah ibubapa xde buat salah dkt anak2..jangan pk apa yg ibubapa buat semua perkara tu sempurna dan betul 100%…anak2 pun ada betulnya jgk..cuma kdg2 sikap anak2 diluar kawalan utk menegur cara salah ibubapa lakukan..tmbh2 budak2 remaja darah tgh panas…tanggungjwp seorg bapak perlu berikan didikan yg elok utk anak2..kalau anak2 dikatakan kurang ajar, mebi didikan ibubapa belum sempurna…so tegur cara elok..bkn melalui media…

    utk Najwa plak, mrh cmne pun, dia bapak ko…sebelum tidur, kalau boleh, maafkanlah kesalahan bapak ko..walaupun x brp iklas, sedikit sebyk lama2 nnt rasa benci n marah kat bapak ko akan ilang…maafkan sesiapa pun setiap ari ok dik..

    kami x tahu punca n masalah family ko Najwa, n kami x perlu tahu pun sbb itu hak peribadi…yg pasti, sebagai yg lebih berusia dari ko, ko kene lebih berpkran matang ye Najwa…

    maaf salah n silap..

    0

    0
  6. anaie says:

    ayah dia bekas cikgu yang mengajar sy dulu.memg dia seorang yang tegas dan garang.tapi sy tahu hatinya baik.tapi kiter xtau keadaan sebenar yg terjd kpd cikgu dan anaknye,harap dapt la selesaikan masalah dengan baik.najwa, nanti kalu awak nak kawen, awak mesti cari ayah awak kan.so, sebagai anak beralah la demi kebaikan semua. ayah awak pun da tua dan mengharap anak2 tgk dia. sy doakan semua baik2x shj~~pandangan dr seorang bekas anak murid~~

    0

    0
  7. dari dok berbalas statement tak kira kuar kat paper @ twitter sekalipun.. tak kira la kuar statement tutup mulut sekalipun ada lagi baik hangpa pi jumpa pak hangpa tu bincang anak beranak. Kalau yg belah sana cakap ni.. yang belah sini cakap tu.. sampai sudah cerita tak abis. kan?? kan??

    0

    0
  8. lina says:

    ha’ah, pegi jumpa ayah kau tu dulu, selagi kau pakai nama ‘latif’ tu, selagi tu dia tu bapa kau. settle kn semua masalah family, okay?

    0

    0
  9. kakcu says:

    hargailah ibu bapa kita sementara mereka masih ada di dunia ini…jgn bila dah tiada baru nak menyesali..

    0

    0
  10. nanonano says:

    rendahkan diri mohon kemaafan…wawa nak yang baik kan?

    0

    0
  11. freedom says:

    apa lah hal dlm kain pun nak bg tahu kat media….ape2 pun settle kan je la sendri, secara face to face…bkn dgn cara mcm ni, ni kan maruah keluarga…..

    0

    0
  12. kimkardashian says:

    DAH CERAI… TQ… ADA REASON…

    0

    0
  13. maryam yusof says:

    Daripada Abu Hurairah r.a, sabda Rasulullah s.a.w, maksudnya: “Janganlah kamu membenci bapa-bapa kalian. Sesiapa yang membenci bapanya bererti ia kafir.”
    Najwa,lupakan dan maafkan ayahmu itu. InsyAllah besar balasanNya di sana nanti!

    0

    0
  14. roti kosong says:

    see you in court!!!

    0

    0
    • bapanajwa says:

      InsyaAllah. Kita pasti akan jumpa..berbohong kepada manusia tak mengapa tetapi berbohong kepada Allah swt besar balasannya. Najwa menipu peminatnya tentang kejadian 4 Julai 2012 , aku reda tapi aku tidak akan mengampunkan kamu semua.

      0

      0
      • pizza says:

        Sori la pakcik. Yg saya nampak kt sini, pakcik ni gila glamer. Nak ambil kesempatan. Cerita bagai kt mcm2 media. Toksah dok pandang salah anak2 sgt la, cer pandang diri pakcik, apa yang pakcik dah buat sampai anak2 sisihkan pakcik? Pakcik pun boleh sangkut gak kt akhirat nanti kalau anak2 charge pakcik x jalankan tanggungjawab sbg ayah.

        0

        0
      • Anonymous says:

        Patutlah mrk benci kamu…betapa egonya kamu….taknak mengampunkan anak mcm kamu yg melahirkan mereka…

        0

        0
      • Anonymous says:

        rasa mcm meluattt dan makin meluat membaca ‘luahan’ dia ni

        0

        0
  15. ha says:

    lebih baik kita org luar ni yg diamkan diri…xpayah memandai2..mereka tahu apa yg terbaik untuk mereka..kita ni pun kadang2 je ckp pandai tp bile kne kt hidung kita sendiri belum tentu kita mampu buat seperti yg kita ckp kan tu…

    jgn expect budak 17 tahun nk berfikir mcm org 27 tahun sedangkan kadang2 ade org umor 47 tahun sekalipun tidak mampu nk berfikir secara rasional… apa kita nk kata bile bile melibatkan perasaan dan hati org…xde sape tahu hanya mereka so kita jg rumahtangga kita ngan anak2 kita je ckup…dtg blog ni baca untuk suka2 je bukan memandai2… peace!

    0

    0
  16. Menyampah says:

    bagus juga ngan keputusan najwa latif tu…tpi seburuk2 pak latif dia ttp ayah awak najwa…tpi terkilan la sb pak latif boleh buka aib anak sendiri n bagi tahu kt semua org..dh tu cakap anak derhaka plk…

    0

    0
  17. boooooooooo says:

    berdiam diri mmg x salah najwa syg…tapi kamu berdiam diri sebab kamu salah jgk…x pyh lah nak pos ape2 dah sebab nak tunjuk kamu x salah…pergi jumpa dia terus…

    0

    0
  18. ariana says:

    nape harus menggunakn media untk menyelesaikan masalah anak beranak? pak latif baik bjmpa dengan anak pakcik sendiri.. mungkin ada masalah antara pakcik n anak pakcik sendiri,najwa pown tak sepatutnye dipersalahkan betul juga kata dier,lbh baik mendiamkn diri,nk lawan 2 pownn yang dikatakan tue ayah dier jugak… berbincang la ngan elok,salah menyalah bukan cara yang betul baru la ayah yang terbaik!!!

    0

    0
  19. lalala says:

    semoga hbgn mereka kembali rapat… marilah same2 pupukkan kasih sayang sesama keluarga… kalu kita xmulakan siape lagi…
    xkira siapa yg slah anak tetap kena taat kpd ibubapa slagi tidak melanggar syarak..
    tidak niat nak sebelahkan siape2.. cuma pndgn saya untuk semua.. peace!

    0

    0
  20. milo air semalam says:

    ada ke najwa kata dia benci bapa nya. tak hantar pegi haji dan sambut balik haji, ntah ntah sebab mak najwa larang..or seribu satu kemungkinan…

    0

    0
  21. . says:

    mesti ayah dia ada wat KESILAPAN BESAR tu y anaknya x leh terima ayahnya…mesti membabitkan ibunya…kalau ibu dia x bercerai ngan ayahnya x apa la..tpi dia org dh bercerai…d situ la ada kemusykilanya…

    0

    0
  22. CHLOE KARDASHIAN says:

    WOI BAPAK CELAKE… LU DAH BERCERAI DGN MAMA… LU JANGAN LEBIH2…
    CELAKA NYA BAPAK… MAMA SABAR JE DGN LU….
    JGN SMPAI ABG BUKAK CERITA LU…

    0

    0
  23. Pelik says:

    AYAH – Buruk-burukan anak kat media…x malu ke mengaibkan keluarga sendiri…
    NAJWA – Buang ego awak tu n minta maaf ngan ayah awak walau awak x wat salah…

    0

    0
  24. nor says:

    sume ckp ELEH..TAKDE KT TEMPAT NAJWA BOLEH LAHHHH CKP……korg ni nak galakkan semua org kat dunia ni kuang ajar ke dgn ayah dorg? bapak aku dlu minum arak, judi, xsolat, pukul2 pn aku sedih2 jgk tapi takde lah nak kata bapak aku ade aib lah apelah kat semua org. itu ujian yg Allah nk bg pd kita. tak kira lah die darah daging atau ape2 pn. kita yg terima ujian tu lah kena handle dgn cara yg berhikmah. baru lah Allah bg ganjaran nye insha Allah. jgn buat benda ikut nafsu. sekarang bapak aku dah meninggal. dah takde. bersyukur lah selagi ada. sebusuk2 mana pun die, die ayah kita, sejahat mana pun die gak penyebab kita ade kat sini. JGN JD ANAK DERHAKA. JGN SESEKALI KATA ‘AIB’ SEBAB BENDA TU SECARA TAK LANGSUNG AKAN MENGATAKAN AYAH KO MMG ADE AIB. die tu ayah awak. bukan kawan sekelas yg leh wat statement2 bagai. die ayah. kita anak. ingat 2 darjat yg sgt berbeza. hargai selagi ada. peace.

    0

    0
    • Anonymous says:

      semoga tak ramai lelaki yg perangai mcm bapak ko di dunia ni..
      bkn nak galak kna cuma nak ingatkan kpd yg jd bapak dan bakal menjadi bapak supaya jlnkan tanggung jwb dan amanah kpd anak betul2.. bkn stakat buat anak lepas tu tindas anak2 and bila anak dh besar baru ingat nak dptkan kasih syg dr anak2 sdgkan masa diaorng memerlukan kasih syg dulu si bapak buat tak tahu je.

      0

      0
      • poyo nye anonymous atasni says:

        ceh..bajet lah…adeke ckp mcmtu…bodoh…
        bapak tu tetap bapak bodoh. ko tu ntah2 dpt ke tak jd parent yg bgus.
        satu jari telunjuk tunjuk org salah. ade lg 4 tnjuk balik diri ko. PUIII..org tu share je pon. bukan suruh ko HINA BAPAK DIE. B.O.D.O.H. cuba bapak ko die hina dan kata hrp xde bapak mcm bapak ko. sperma bapak ko jgk wjud kan ko kt dunia ni.

        0

        0
        • ting says:

          setuju,.bapak tetap bapak. takleh kata bapak org jht. pe prsn kte klu org hina2 mcmtu. Allah tarik nikmat bapak ko baru tahu. hahaa
          bapak salah
          anak pon salah.
          dua2 kena pk.

          0

          0
  25. CHOLE KARDASHIAN says:

    WOI BAPAK… LU DAH BERCERAI DGN MAMA… LU JANGAN LEBIH2…
    CELAKA NYA BAPAK… MAMA SABAR JE DGN LU….
    JGN SMPAI ABG BUKAK CERITA LU…

    0

    0
  26. ROB KARDASHIAN says:

    BAPAK… LU DAH BERCERAI DGN MAMA… LU JANGAN LEBIH2…
    HRAM NYA BAPAK… MAMA SABAR JE DGN LU….
    JGN SMPAI BUKAK CERITA LU…

    0

    0
    • bapa najwa says:

      Suatu hari nanti kamu akan menerima balasan dari Allah Yang Mahakuasa. Percayalah….Bapa kau ni lahh yang tatang kau macam minyak yang penuh ini balasan kau……Aku lebih malu dengan Allah dari malu dengan penghinaan

      0

      0
      • lofa says:

        sedih bc kisah pakcik anak beranak, apa kata p tanya ustat azhar idrus or drfadilah kamsah mintak nasihat dia

        0

        0
        • Anonymous says:

          betul tu mintak pandangan nasihat dari yang pakar.pakar kaunseling atau ust..ni mintak tolong wartawan memang tak dapatlah pakcik latip.lagi wat semak adalah.dah jadi bapak orang pun tak matang lagi.biasalah pakcik anak2 baru nak meningkat dewasa tak bleh la cop anak derhaka dia pun memerlukan pakcik sebagai dorongan dan panduan untuk hidup.habis kalau perangai pakcik macam ni macam mana nak bagi contoh yang baik tok anak2.

          0

          0
      • lofa says:

        maafkn sy pak latip

        ada betulnya bukan semua nye silap pak latip
        tp xbermakna tiada langsung kite ni berdosa
        yg memohon maaf itu lebih mulia tempatnya
        jd kalo kite mohon maaf dulu, baru anak2 dpt lihat contoh itu
        n semoga allah ampunkan kita n redha pd kita sbb rela rendahkan diri utk menjernihkan keadaan

        0

        0
  27. Kosong says:

    kosong…kosong…kosong…..
    AYAH NAJWA – kosong
    NAJWA – kosong
    so..berbaik la semula…..so sama-sama kosong

    0

    0
  28. Anonymous says:

    dulu i pon pernah ada sengkete ngan bapa i..perkara yg x pernah sya nak share dgn org lain..cuma sya je yg tau..rasa benci dlu memang ada,tapi bapa i x pena nak lupakan tanggungjawabnya..now dia da takde,betapa sya merinduinya..dan sempat minta ampun dan maaf..so,sejaat mana pun org tua kite,dia tetap darah daging kite..n kite pasti akn menyesal dgn sikap yg x sepatutnya kite pena lakukan kat dorang dlu..so sebelum terlambat jernihkan la keadaan…bapa angkat,bapa mertua takkan sma dgn bapa kandung sendiri :)

    0

    0
  29. aku anak abah aku says:

    bapak aku pun garang giler… sampai sekarang…. tapi kami masih hormat dan sayang ayah kami… tak kira lah walau buruk macamana pun seorang ayah tu, dia tetap ayah kita… penah satu saat ketika dia di ICU baru terasa giler sayang, takut, nyesal kalau2 tak sempat mintak maaf… tak salah kalau kita sebagai anak mengalah… tak rugi pun… sesamalah buang ego memasing ek… – sekadar pendapat seorang kakak je-

    0

    0
    • Anonymous says:

      klau garang tp bertanggung jawab tak pe tandanye nak mendidik..
      tp klau garang dan tak bertanggung jwb itu tandanye bapak tak gune

      0

      0
  30. pikir sendiri says:

    salam,
    sebagai seorang bapa x patut lah cakap ” anak derhaka” .buruk2 pun anak kita jugak..
    dan sepatutnya x perlu kowt nak cite 1 dunia hal keluarga pada orang luar..cukup kuarga aje sudah lah..neh smpi 1 dunia nak inform susah lah mcm tue..x semua bnda kita kna report..by da way sbgi seorg ayah dn telah mengerjakan haji sepatutnya tak akan gelar anak nya sebegitu..kita kan dh pergi HAJI…jd blh pikr mane yang patut dn x patut..kalu x sia2 lah kita dapat haji makbur…rite..???

    pada najwa, byk kan bersabar..kalau kamu ade wat salah mohon maaf..TQ

    0

    0
  31. Aku says:

    knpa ye seorang ayah leh cakap anak derhaka kepada anak dia…x blh ke settle kan cara baik ke…bukan ke tu mengaibkan namanya…sedih btl la…

    0

    0
  32. Siti says:

    Aku pon prnah derhaka pd ayah… Smua org marahkn aku knape aku x prnah tegur or hormat ayah utk brtahun2x… Tp x sorang pon tau sbb sbnr and aku x trgamak bgtau dorang. Biarla aku bwk rhsia ni smpai mati… Masa ayah aku tgh nazak, aku x sanggup nk pandang muka dia lps ape yg dia dh buat… Sampailah ayah aku meninggal dunia, time tu aku la org plg mnyesal… X sempat mntak maaf, x sempat bahagiakan dia, x sempat bg kasih syg… And aku x sangka dia pergi trlalu cpt… Aku faham kalau Najwa xnk crita sbb kadang2 ada bnda yg kita x patut cerita… Cuma aku xnk satu hari nnt dia akan mnyesal mcm aku… X berkat hidup walau kaya or brjaya mana seseorg tu tanpa restu dan redha ibu bapa… Baik buruk mana pun, dorang tetap ayah kita

    0

    0
  33. Aina says:

    Sayangilah ibu apa anda. Selagi kita tak bergelar ibu atau bapa mungkin kita kurang memahami kenapa ibu atau bapa menegur kesilapan yg kita rasa betul buat diri kita. Perbalahan antara suami isteri tidak perlu melibatkan anak2. Hubungan suami isteri boleh terputus tapi hubungan darah antara anak dan ibubapa tak mungkin terputus. Selagi mereka masih bernyawa hargailah mereka, sebab bila mereka telah pergi menyesal pun tiada gunanya. Tak mungkin kita melupakan belaian kasih sayang mereka sewaktu kita kecil begitu saja. Fikir2kanlah…

    0

    0
  34. hamba allah says:

    ya allah bapak najwa latifff tu pn xperlu nk hebohkan sampai srt kbr.. bt malu family jer.. kalo iyer pn ada mslh settle sndri dah la.. ni smpai nk heboh2 1 dunia kta anak dia derhaka.. kalo iyer pn dia derhaka mgkin sbb bapak jga xbg didikan.. papapn ni mslh family xperlu la nk heboh2.. malu wei.. kesian najwa latiff, nsb dah abis exam.. biasa la bdak2.. mgkin ada apa2 yg bapak dia bt kt mak dia smpai najwa n kakak2 dia marah sgt..kalo x mak bapak dia xkn bercerai..

    0

    0
  35. Ratu minah jambu merah/ biru ori says:

    betol tu najwa tk semesti nye berdiam diri tu kite anak derhaka n tk semesti nye bila bapak kite cakap kite anak derhaka bermakna kite betol2 derhaka tol tk…..najwa sabar aje ok biar kan ape yg bapak naj nk cakap kn ngan semua orang asal kan kite tk derhaka ngan bapak kite ok …yg penting najwa teros kn kerjaya naj dlm seni ok ….

    0

    0
  36. wan says:

    saya sangat2 bersyukur mempunyai abah yang sangat baik . Semoga abah diberikan kesihatan yang baik dan umur yang panjang..Amin
    Saya sayang abah saya..

    0

    0
  37. melah says:

    tak minat minah ni… sejak rancangan pe ntah yang tayang kat ASTRO.. tgk minah ni nasihat adik dia tu bukan main… pastu tgk lak kakak dia jadi pengurus dia tu yang poyo ….

    fahamlah sekarang rupanya keluarga berbalah.. jadi penyanyi le…

    fikir skit ye.. kalau takde ayah .. kamu tu tak keluar kot… segala kata cacian membuat .. rasa KOSONG/… KOSONG

    0

    0
  38. hamba ALLAH says:

    Kpd semua yg komen, secara tak langsung kita telahpun mendengar kpd fitnah ataupun pembohongan, sama ada drpd tertuduh atau ygdituduh, oleh itu biar lah ALLAH saja yg mengadili mereka, bkn kita manusia yg bnyk berdosa … kpd tuan yg membuka ruangan ini, diminta hentikan kan lah propanganza ini semua kerana ianya menambahkan dosa dari pahala, ALLAH HU ALAM….

    0

    0
  39. mayumulya says:

    Baik Buruk ayah kita..jgk kan..selagi kita berbinti kan nama ayah kita..terima je..even salah kita pun..dia tetap ayh kita..nnt nk kawin kena cari gak kan ? tak gitew?? huhuhu..love our parents ok!!! :)

    0

    0
  40. kak eton says:

    akak sokong ko dek
    kita diam demi nak jaga hati sume pihak
    biarlah org nak mengata apa janji tuhan maha mengetahui niat suci kita

    mcm kak eton ni family sendiri pun pernah maki kutuk fitnah aniaya tapi biar je la diorang dgn perasaan busuk hati dengki tak boleh tgk org senang yelah manusia busuk ni bila org senang dia nak jatuhkan bila org susah lagi dia nak pijak bila kita ramah diorang mengata bila diam lagi sedap mengata so yg penting kita buat je keje kita dgn ikhlas dan amik yg elok2 je yg busuk tu kita jauhkan

    gud luck dek!

    0

    0
  41. Anonymous says:

    media ni mmg suke bukak aib orang ek? sampai hal rumah tangga pon nak heboh. buat tambah dosa je

    0

    0
  42. Bukan peminat najwa says:

    Terkilan xhantar n jemput mase balik haji..tp pakcik xterkilan ke x amek n hantar ank ke sekolah….pakcik lagi buat ank pkcik jauh dr pkcik sendiri…. Kesian kat budak bawah umur nie…

    0

    0
  43. cokolat says:

    lau parents dah cerai it’s normal lau x rapat dgn ayah
    tp x brmakna ank2 pinggirkn ayah
    si ayah kene faham sayang tetap sayang
    tp lau dh x rapat x bole pakse

    0

    0
  44. hanis says:

    Dalam dunia sekarang (sekarang bukan dulu) bila bapak kawen dua, banyak kesan negatif..lagi2 klu ada ramai ank perempuan..harini kau buat bini kau, esok esok orang buat kat anak perempuan kau bru ku tahu..aku just share berdasarkan pengalaman aku….yg sama nasibnya dgn najwa..yg sam kuntitinadik beradik perempuan dgn najwa..1 daerah 1 negeri dan saling mengenali..

    0

    0
  45. azian says:

    Najwa adik beradik pergilah jumpa ayah, mohon maaf atas semua salah silap. Besar natijahnya jika ayah dah labelkan kita anak derhaka. Takdir Allah rahsia-Nya, andai Allah ambil nyawa Najwa dalam waktu terdekat ini…

    0

    0
  46. achunurul says:

    bagus la najwa bagi ayat yg padat camni. tak guna berperang antara family sampai org luar tau. kita pon tatau apa yg sebenarnya berlaku antara mereka anak-beranak. nanti dah macam melaga2kan diorg anak-beranak. doakan yang terbaik jer utk mereka sekluarga. takde ayah, takkan dapat anak2 melihat dunia.

    #sayabukananggotakluarganajwatapisebagaisesamasaudaraIslamdoakanmerekasupayaeratsemulaamin

    0

    0
  47. oya says:

    emm cane kalo ayah pervert..pukul mak ke,..curang ke..nk hormat ke?

    0

    0
  48. bukan fan najwa kosong says:

    aku pun pernah terasa hati, terkilan, sedih bila kena tegur dengan parents. tapi diorg tegur untuk benda yg betul. mereka dah tua. tak dapat nak bayangkan bila parents dah tiada nanti. to najwa kosong, maafkan la ayah ko even dia pernah mengabaikan tanggungjawab dia kat atas ko adik beradik. jangan menyesal bila tak sempat nak minta maaf dgn ayah ko bila dia dah tiada nanti. dulu dalam youtube ko siap dedicate lagu untuk ayah ko. alahai, macamni la bila dah popular..

    0

    0
  49. zzzzzzzzzzzz says:

    Saya kenal ayah najwa dan saya kenal siap a najwa…Najwa bkn anak derhaka….kamu semua tak tahu hal keluarga mereka dan jgn sekali jatuhkan hukum terhadap Najwa…sedih baca….kenapalah si latif ni tak habis-habis bikin ribut….sepatutnya kalau rase sgt bertanggungjawab bkn mengaibkan ank awk mcmni. Fikir sendiri knape mengapa…jgn slah menyalah…kesian Najwa..sepatutnya bg sokongan bkn menjatuhkan….untuk pengomen disini Najwa bkn anak derhaka….kesian sedih….lagu kosong tu kalau yg tahu cerita najwa bsgaikan luahan hati Najwa…

    0

    0
    • hanis says:

      betul betul..bukan media sebagai medium pakcik latif ni tau tak..semua orang kat batu pahat tahu perangai dia..sebab tu orang tak terkejut..kalau anak dia dah jadi artis, media ke tempat dia luahkan perasaan dan cari sebab untuk anak dia pulang pada dia?..dia buat anak2 dia rasa lagi jauh dari dia…jauh sangat2..memang tindakan dia ni silap!

      0

      0
  50. sape says:

    saya suka najwa latif atas reaksi dia yang matang dan kesian dengan dia ada ayah yang kebudak-budakan.

    0

    0
  51. ibu alaf baru says:

    masing2 ada kesilapan…mungkin dulu .si ayah panas baran memperlakukan sesuatu kpd ibunya ( 2008) n anak2 dah besar melihat dan boleh menilai ( bukan kecil boleh dipoisoning) TAPI sejahat mana pun dia tetap ayah….buang yg keruh.ambil yang jernih..berbaiklah….walaupun its easy to forgive but hard to forget…blajarlah melupakan… sentiasa memaafkan….

    0

    0
  52. Tak Sangka says:

    Aku paling x sangka yg bapa najwa boleh tinggalkan komen2 kat blog2 mcm ohbulan dgn beautifulnara ni semata2 nak kata yg dia betul dan najwa penipu. Bapak najwa cerita segalanya tnpa berselindung, hanya utk mmbuktikan yg dia benar tnpa memikirkan perasaan org lain (mak, anak2 lain, adik beradik, bapak sedara, mak sedara, sepupu.. Malu la ckit weh dah bukak pekung keluaga sndiri). Siap mention lagi apa yg dia beri pd anak2 dia. Kalau ko ikhlas, ko xkan ckp mcm tu. Walaupun najwa bersalah tpi ko sbg bapak patut jaga aib dia. Sebab tu la kau ‘ayah’.

    atau tanggungjwab mcm ni tak termasuk dlm list ko?

    0

    0
  53. kak leha says:

    mana boleh diam jer.. kenelah cepat selesaikan masalah keluarga tu.. sampai bila nak berdiam, org da tahu cerita kuarga awak yang tonggang terbalik tu.. dah lah awak tu najwa tgh exam spm skrang, patutnya awak kene segera mintak maaf kat bapak awak tu, minta restu die, tak kemana awaklah dalam dunia ni kalo nak berdendam bagai, die tu bapak awak bukan kawan atau kekasih yang boleh dibiarkan sesuka hati.. hal ibu bapa awak, itu antara mereka.. awak sebagai anak tak bolehlah nak berdendam ke apa ke.. jalan terbaik bersemuka dgn bapak awak mintak maaf, lupakan sengketa lalu, kalo awak terus macam ni, awak mmg takkan kemana la dalam hidup ni, awak tu pun bukan pandai sgt myanyi..

    0

    0
  54. ntahpape says:

    Rata2 comment2 kt cni salahkan pak cik latif tu. Bg ak, ini la cara terakhir die utk berhbg dgn ank2 yg berthn2 x jgk die wlpn rumah msg2 takat 5 min je jauhnye. At least, dgn cara ni, dpt jgk tarik perhatian ank2 die! Xkan sbb die mrh ko ponteng, ko nk mrh2 die smpi xnak berckp lgsg? Dh la hari tu die dtg rmh ko srh g skola, ko report polis utk halau die! N lg satu, kalo die bkn ayh yg bertanggungjwb, dpt ke ko jd penyanyi yg popular mcm skrg? Nie nk tanye, sape yg beli 7 biji gitar ko yg harga beribu2 tiap satu tu? Sape yg hntr ko g kls muzik? Yg provide kete n mcm2 lg sblm ko jd penyanyi tu? Yg bersggh2 support ko utk jd penyanyi? Bkn ayh ko ke? N don’t deny it sbb ko sendiri tls dlm blog kau dulu! & ad jgk yg tuduh die kahwin 2! Puhhlezz! Bape lama die menduda sblm die kahwin baru? At least, ad jgk org yg nk jaga mkn minum die. Die pun dh tua. Kalau nk harapkan korg, ad ke korg kisah? Jenguk pun x, apatah lg nk jaga! Pikir dulu sblm tunding jari!

    0

    0
    • Anonymous says:

      amboi2!!! sedara ke en./cik ntahpape? mcm tau sgt je kn? emo terlebih pulak!

      0

      0
      • anz says:

        sy sokong sesangat ntahpape….org luar yg xtau cite sebenar patut nye xpyh la nk lebih sudu dr kuah….nie sibuk komen xtau pasal cm korg la yg tau cite sebenar…

        0

        0
  55. cerita saya :) says:

    Assalam…saja nak berkongsi cerita, nak kurangkan tekanan diri..huhu..saya pon sedang mengalami masalah dengan ayah saya….ayh seorang panas baran,terlalu cemburu x bertempat, suka main “ekor”..jarang puasa…malas bekerja..fikir semua org nak cari masalh dgn dia, suka percaya org guna bomoh nak buat keluarga kami huru hara…etc..around 2 bln yg lepas, kami bergaduh besar…ayah ada masalah dgn mak tiri ( mak dan ayah saya bercerai masa sya kecik lg n saya tinggal dgn nenek)..my step mom nak pi mahkamah minta cerai, sbb sikap2 ayh saya yg mcm tu + ada yg lebih teruk x sy ceritakan kat sini…I love my step mom, and she deserve to be happy, sy sokong apa keputusan dia..and i love my dad too, of course, who doesnt? saya x rapat sgt dgn dia, sbb nenek yg besarkan sy…but sy x tau mcmana nak tlg dia kalau sikap dia tetap x berubah…no lesson learned..:( kami gaduh besar sbb dia nak ceritakan perkara bukan2 (as he always did) dan nak org percaya dia …come one, kami adik beradik bukan kecik lg, yang dgr dan angguk…tuduh mak tiri curang and ada bf lain ( umur dah dekat 60 dah pon)..nak paksa saya and adik2 (anak emak tiri and ayah) percaya ..even la betul, x perlu nak ckp bende2 mcm tu kat anak, selesaikan suami isteri,takkan nak suruh anak benci mak?? mak tiri x pernah nak ckp hal2 mcm tu nak suruh anak2 benci ayah…dia dah bertahan dgn perangai ayah dkt 20 taun kot..kalau bahagia, dia takkan nak saja2 nak mintak cerai takkala umur dah senja ni..masa kami gaduh tu, ayah ckp saya “anak derhaka” sbb menjawab dan x percaya ckp dia..dah berjaya semua kurang ajar ngan dia..siapa x sedih kan…siap nak pukul saya lg…honestly, sy mmg nak sgt selalu balik jenguk dia , tp sbb perangai dia, semalaman kalau boleh saya bertahan kat kg tu kira ok la..saja tak nak jadi gaduh duk lama2..sekarang perasaan mmg marah dgn apa yg dia buat, and dia masih x berubah..rasa jauh sgt ngan dia..bukan x nak call dia, tapi bila call, 5 minit jer ok kot(kalau sampai 5 min), kemudia dia start ckp pasal keburukan org(even family sdiri)..org khianat dia la..blablabla…kecik dulu boleh tahan telinga dgr, sekarang dah mmg x boleh dah dgr bende camtu…mmg sedih bila digelar anak derhaka…padahal kita planning banyak bende untuk dia..:(
    Hopefully my father will change to a better person, and also hoping my step mom will accept him again if he really change…amin..sekarang ayah duk sorang (kesian tgk dia), tp dia masih dgn sikap lama dia…xder org akan dekat kalau sikap dia masih mcm tu..:(

    thanks to read my story (try to make it short :) ).. Please help me to pray my dad will change his attitude and berubah ke arah lebih baik…

    thanks sekali lagi…

    Abu Hurairah (radi Allahu anhu) reported that a person came to the Messenger of Allah (sal Allahu alaihi wa sallam) and asked: “Who among people is the most deserving of my fine treatment?” He (sal Allahu alaihi wa sallam) replied: “Your mother.” He then asked, “Who next?” The Prophet (sal Allahu alaihi wa sallam) replied: “Your mother.” He asked again: “Who next?” He (sal Allahu alaihi wa sallam) said again, “Your mother.” He again asked, “Then who?” He (sal Allahu alaihi wa sallam) said: “Your father.” [Sahih Bukhari]

    ps: jangan mudah menghakimi krn kita x tahu kisah hidup seseorang…

    0

    0
  56. lily says:

    Dia bukan derhaka, tp hatinya terluka..merajuk bawak diri..
    Walau ayah dia kata dia anak derhaka, kita tak tau, mungkin hari2 anak2nya sentiasa mendoakan kesejahteraannya, Allah je yg tahu.. luka yg terlalu lama dipendam, perlu masa utk diubati.. tak salah klu si ayah mulakan jumpa anak2.. takkan jatuh ego dan maruah.. awak sendiri jgk yg tersalah corakkan cara pada anak. Bahana luka yg diberi pd bekas isteri, anak2 turut merasa.. luka di badan boleh diubati, luka di hati dibawa mati..

    0

    0
  57. islam is the way of my life says:

    walau macam mane sekalipon..die tetap ayah kamu…tetp kene hormat dkt die…..hurm…kalau dia x de..tentu kamu pon x de kt dunia nie……ingt lah Allah murka dan x redhai orang yg x hormat pada ibu dan ayah nye…. =)

    0

    0
  58. per2 je lah says:

    korang ni jangan lah nak menuduh macam2 sbb xdgr dr sebelah pihak si najwa..jgn memandai2 uat kenyataan yg xberotak..mgkin de cite disebalik kehidupan mereka…yg kita xtau…korang kalu bab kutuk,caci org mmg meroyan nk amk tahu

    0

    0
  59. cute says:

    jgn la kita nak tuduh najwa tu tnpa usul periksa..sape yg tau psal kisah keluarga dia je tau nape sume ni berlaku..yg ayah dia pon x patut nak buka aib anak sendiri…

    0

    0
  60. zzz says:

    sebagai anak beralahlah dengan ayah…mungkin si ayah pernah buat silap manusia itukn tak sempurna,cubalah maafkan…..buat si ayah janganlah cakap ikut emosi…cubalah cara terbaik untuk mengambil hati anak…..apa2 pn kembalilah kpd cara penyelesaian yg dianjurkan islam….

    0

    0
  61. saya tak perna kuasa nak comment2 kat nara nye blog ni walau pun da 2 tahun menjadi pembaca setia, tapi pat ni nak komen sikit tak yah lah nak campur urusan org kalau dia tak nak baik ngan bapak dia tu dia punya pasal maybe ada yang bapak dis buat yg membuat kan mereka merana sebb tu dia tak nak baik ngn bapak dia yang nara pun nak publish kan bapak dia nye kisah buat apa kalau tak di publish kan tentu tak de orang nak layan dia ,

    0

    0
  62. nena says:

    saya sayang ayah saya, dia baik..tapi Allah lebih sayangkan dia…

    0

    0
  63. Sayang Ayah says:

    walau apun aku tak berapa suka cara ayah dia bagi kenyataan kat suratkhabar tapi ia membuka mata kerana mungkin banyak kes macam ni sekarang.
    Walaupun sejahat mana seorang ayah, dia tetap ayah dan perlu dihormati oleh anak. Apatah lagi kalau dia dah pergi haji.. mungkin dia dah bertaubat dan dah berubah. Mana manusia yang tak lakukan kesilapan. Kalau najwa berjumpa dengan dia mungkin dia akan jadi manusia yang lagi baik. Bukannya nak suruh mengadap muka bapak dia tiap hari.. cukup jumpa tanya khabar sudah membuat seorang ayah gembira dan rasa dihargai. Kisah dulu cuba lupakanlah … Nabi pun ampunkan umatnya.. Wassalam

    0

    0
  64. damai says:

    Kisah seperti Nasha Aziz. Ingat bapak kandung Nasha pun pernah bawa kes yg sama kemahkamah kerana kononnya Nasha tak mengaku dia bapak. tapi apa kesudahaannya, kebenaraan dia terjawap. skg turn najwa pula. i ever experienced this situation. after berpisah sy dibesarkan oleh mak tiri yg penyayang, ibu kandung tak pernah jengok tanya khabar padahal tinggal sama dearah. bila sy dah besar dan hidup berjaya ibu kandung dtg sy, ingin tunjuk kasih sayang tapi sy rasa kaku sgt2. sy cuma ada perasaan hormat sahaja tapi perasaan sayang mmg susah sgt. watever parents do all this to you kids from small, it will effect the feeling of the kids. so org luar yg tak tahu apa terjadi pada najwa adik beradik dan mak dia, dont come to conclusion. org yg pernah alami ini sahaja yg faham dan mengerti.

    0

    0
  65. iela says:

    salam..buat yg terbaik najwa.sedangkn nabi ampun kn umat.ni kn ayah kandung.igt najwa sebesar kuman sekali pn dosa ayh pd najwa die ttp ayh najwa.tanpa die anda x dpt liht bulan dn matahari.maaf kn ayh tiada rugi nya najwa…maaf kn die…buang yg keruh ambil yg jernih mn tau mngkin berkat bermaaf-maafan ni najwa lbh sukses,sape tau kn.restu org tua jg penting…

    0

    0
  66. reeza says:

    Najwa…U are good girl. so always be good..Siapalah kita sebagai anak untuk menghukum. ALLAH maha pengampun, siapa kita untuk terus menghukum dik….Fikir-fikirkan lah……

    0

    0
  67. Blogger says:

    Sepatutnya status twitter tu tak perlu nak state “Tapi lebih baik berdiam diri dari MENGAIBKAN ORANG LAIN”…Statement tu seolah2 nak tunjukkan yang ayah dia banyak aib kat family dia. Kalau ada pun, better diam je. Jangan sengaja nak buat orang buat buruk sangka. Statement berdiam diri dah cukup baik dah. Takpun diam je terus tak payah cakap apa2 atau tweet apa2..lebih baik.

    0

    0
  68. Najwa latif says:

    Latif.. Ko saje jer nak duit anak kan? Najwa.. Ko bkn glamour sgt pon, takyah la jadi kacang lupekan kulit. Korang sume ni batu api aphal?

    0

    0
  69. bodoh punya artis meleis says:

    pompuan ni mesti si TANGGANG versi alaf baru

    0

    0
  70. pendapat says:

    actually najwa sebagai manusia biasa yg baru nak naik dlm industri dan dia juga baru habis azab spm.sebenarnya mendiamkan diri adalah lebih baik drp mengempar gempurkan masalah keluarga kerana ia bukan sahaja akan mengaibkan dia dia sendiri malah ahli keluarga yang lain.wahai si ayah najwa,walaupun anda ingin anak anda kembali kpd anda bukan begini caranya.ia akan mengeruhkan lgi keadaan dan public akan memandang serong kepada najwa.scara tidak langsung si ayak bakal menhancurkan cita cita si anak.perkara seperti ini haruslah dibawa berbincang sesama sendiri bukan nya memberitahu 1 malaysia.MasyaAllah.doakan yg terbaik buat najwa

    0

    0
  71. Azlan says:

    Setiap masalah ada jalan penyelesaiannya. Kita tak tahu cerita sebenar dan hanya membaca melalui media. Jadi biarkan mereka selesaikan perkara ini dengan cara sendiri. Tak perlu nak jadi kaunselor atau penasihat tidak bertauliah jika tak tahu cerita sebenar yer.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Tak perlu nak jadi kaunselor atau penasihat tidak bertauliah jika tak tahu cerita sebenar yer>>> yg ko sibuk jd kaunselor kt sini buat pe… ape la

      0

      0
  72. org msiaa niii kannn says:

    ei semua nak suh si najwa ni p mintak maap.die pom taula dosa pahala baik buruk tp bende2 sensitif famili ni kene amek mase..kalo masing2 dah bersedia nnti, taula setel.bknnye sbb media push then kene p mintak maaf.. berlagak nak bagi nasihat bagai…haisyyyy..

    0

    0
  73. nana says:

    tah ler..ssh kalu kluarge becerai berai ni..ank2 jd mangse..tp nk wat cm ne da xde jdoh kn.
    actually mmg x ptot la najwa x mik kesah kat ayah dy..w/pn famili ak becerai berai n hubungan ak n ayah ak x bape bek lpas mak n ayh ak bepisah..ak ttp syg ayah ak..n pada pakcik latif tu pn mmg x ptot la nk cite mslh kluarge kat media.. kalu dy syg ank dy..dy xkn wat cm tu..seorg ayh spatotnye melindungi ank nye dr ditindas & diaibkn..ni x..dy lak aibkn ank dy..mmmmmmmmmm

    0

    0
  74. reeza says:

    Berdiam diri tak semestinya salah….betul, memandangkan keadan sekarang tengah panas..dan bermacam cerita ditokok tambah hingga sesedap rasa orang pun mengkritik tak berhenti…Bila keadaan reda nanti dan hati pun dah tenang, fikiran pun dah waras barulah boleh berfikir dengan akal bukan perasaan.. Astagfirullahhala’zim……sebut banyak kali. Penawar untuk hati gundah….

    0

    0
  75. pariparibiru says:

    salam. pada saya, macam mana sekalipun, ayah tetap seorang ayah… sbg anak, sewajarnya tdk mengabaikan perasaan seorang ayag sebegitu rupa… apapun mesti ada jalan penyelesaiannya… betullah kata orang.. “seorang ayah mampu menjaga 10 orang anak, tapi seorang anak belum tentu mampu menjaga seorang ayah”… Bagi saya setiap orang lakukan kesilapan… ambilla tahun 2013 sebagai suatu permulaan yang baik… saya sayang ayah saya hingga ujung nafas saya…

    0

    0
  76. Anonymous says:

    nanti ko dh tua tau la ko bile anak2 x hormat ko…

    0

    0