Written by Bella | May 2nd, 2019

Pelakon Zizie Ezette dan suaminya Datuk Seri Bung Moktar Radin ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam. Perkara itu disahkan sendiri oleh Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Azam Baki.

Pasangan ini ditahan selepas tampil memberikan keterangan kepada SPRM disyaki berhubung kes rasuah Felcra melibatkan nilai RM 3 juta.

Bagaimanapun, Bung Moktar yang merupakan bekas Pengerusi Bukan Eksekutif FELCRA Berhad dan isterinya itu dibebaskan dengan jaminan SPRM selepas memberi keterangan selama 8 jam.

Mereka akan didakwa di mahkamah pada Jumaat ini mengikut Seksyen 17 (a) dan Seksyen 28 (1)(c) Akta SPRM 2009.

Sumber Berita : mStar Online & Sinar Harian

Kredit Foto : Aqo Imran

101 responses to Zizie Ezette Dan Bung Moktar Ditahan SPRM Atas Tuduhan Rasuah RM 3 Juta

  1. niras says:

    abislah legacy neng yatimah…punah

    • Anonymous says:

      tgk laa ig zizie ni…tiap bulan travel overseas… aritu sebulan kt overseas… bwk serumah sume bercuti overseas PA 3x, org gaji 3 4x… anak2 dia jer 4org…
      toke balak pun tak bercuti overseas tiap bulan oiii…

      • Datin Sally says:

        Siasat hingga ke akar umbi. Rasuah bukan budaya kita. Tapi mana lebai2 yg konon nak menegakan syiar Islam tu? Takkan pondan2 dan kes retis2 bukak tudung je yg harus ditegur. Pelik betul Islam di Malaysia. Babi haram, rasuah ok pulak kan?

      • faraj says:

        malaysia ni rasuah ok… maklumlah…jeritan keramat ‘hidup melayu dan umno terus maju”. wakakakaka

        • Padan Muka Ko says:

          Dialah paling kuat menyalak di Parlimen, berlagak semua benda dia tahu, dan pantang dicabar. Mulut dan hati snggt busuk suka mengeluarkan kata² kesat dan lucah..Padan muka..

        • Anonymous says:

          SEBAB DAH BANYAK KANTOI ke mana perginya duit RM42 juta itu dikerjakan oleh Najib dlm perbicaraan mahkamah, maka nak perbodohkan rakyat dgn menunjukkan imej Najib bersih maka ditonjolkan semua laporan tahunan KWAP & etc.. kononnya KWAP takder tanggung rugi apa2..

          MAHKAMAH BUKAN NAK AMBIL TAHU UNTUNG RUGI KWAP.

          MAHKAMAH NAK TAHU KE MANA PERGINYA RM42 JUTA ITU DIBELANJAKAN DIKERJAKAN NAJIB !!

          ITULAH ADALAH FAKTA YANG DIBICARAKAN DI MAHKAMAH..
          Kes skrg kes SRC RM42 juta, bukannya kes KWAP RM4 bilion.
          #PembangangTetapBangang #1MDB #Scandal #Corruption #MoneyLaundering #NajibRazak #NajibTrial #NajibSRC #Ambank #SCAM #Crooks #Thief #TrialWatch #PenjaraSungaiBuloh

        • Anonymous says:

          BELUM START YANG SATU LAGI…PENYELEWANGAN BESAR BESARAN OLEH BN…

        • Timah says:

          Geng DUMBNO-BN ibarat hantu raya tak bertuan..eee malu la. Dengar cerita ada demo..mempertahankan islam..jom kita tengok siapa golongan yg nak pertahankan islam nih..
          1. Pelingkup Tabung Haji
          2. Perompak Felda (cilake pengerusi dia nak pakai bentley je)
          3. Mereka yg menaikkan semula perompak
          4. Duit pencen dikebasnya
          5. Mereka yg berpuas hati dgn rompakan TH
          6. Yang ex menteri agama dia suka main golf
          7. Yg penunggang agama bincang secara sulit dgn perompak
          8. Yg sakau duit jakim
          9. Golongan ustaz yg kata islam ditindas masih memberi kuliah kt masjid
          10. Mereka yg suka kafirkan org islam yg lain
          Ini golongan pembela islam..kahkahkah

        • Anonymous says:

          kalau nk korek, biar korek semua. Dlm BN ada..UMNO, MCA, MIC dan lain2, sila siasat juga yg bukan muslim, walaupun MCA dah keluar dri BN. Sbb dulu dlm parti BN. Jgn triple standard.

        • bukan biasher2 bosshhkurrr says:

          nak buat mcmaner rakyat malaysia mudah lupa..

      • Anonymous says:

        blum lagi disabitkan, tunggu je, kalau btoi, baru ko sediakn popcorn depan komputer or hp..taiplah sampai burit lengoh..

        • Anonymous says:

          buktikanlah kalau x bersalah yg ko sibok pehal???

        • anti UMNGOK says:

          Ni la satu satu peninggalan harta pesaka umno kt Sabah….ranapppp

        • Anonymous says:

          biar sprm buat siasatan dgn teliti, itu cuma cerita skrg, tunggu je, kalau tak salah, apa yg korang nak buat, suruh zizie tayang b…t ke kepada korang…nk ke ..bagi korang ketumbit ..kakakakka..

        • Anonymous says:

          Siapa terlibat tu elok lah keluar melangcung puas puas nanti kat dalam tu dah tentu makan masa bertahun duduk Bertapa

        • Anonymous says:

          no wonder mca keluar awal2…mereka dulu tu dlm BN jugak..siasat juga.

      • Lock Them All says:

        Very good news, these bn/umno thieves, hope they would be charged, investigate all former BN ministers, MPs, & deputy ministers, branch leaders.

        • Anonymous says:

          Dlm BN ada- UMNO, MCA, MIC dan lain2, maka siasat juga yg bkn islam. Walaupun MCA dah keluar skrg, dulukn dlm BN. Jgn islam je yg disiasat ye.

    • Anonymous says:

      dedak dah habis….siasat je semua. anak2 menteri pun sama. jgn kasi lepas!

    • Siti says:

      Bukan sikit… main juta2… Elok lah tu.. bagi pergabis semua yg rasuah2 tu. Jangan tinggal satu pun. Orang susah2 cari duit… dia hidup senang lenang dgn duit rasuah. Sumbatkan semua semua nya dlm penjara.

      • Anonymous says:

        bkn penerima je kena, siapa yg memberi tu wajib di lihat dulu. Org apa, syrkt apa dan utk apa?

        • Anonymous says:

          BN adalah bangsat negara,…..parti penyangak,penyamun,pencuri,penipu rakyat bertahun2,penrasuah no 1 negara,pengkhianat negara,zalim,hanya kayakan bini dan kuncunya saja.UMNO parti cilaka negara. Khinzir haram…telan rasuah ok je kan?

        • Anonymous says:

          Dlm BN ada…UMNO, MIC, MCA, tmbhkan lagi list, semua kaum kena siasat walaupun MCA dah keluar skrg. Jgn melayu je disiasat.

      • Neng says:

        emimpin UMNO dgn rasuah mmg tak dapat dipisahkan..tengok lah boss dia brapa banyak kaut..anak buah apatah lagi. Kita tunggu siapa lagi lepas niiii….NEXT!

      • Jangan Lariiiiiiii says:

        Ramai lagi tu menunggu giliran. Yg dh terasa bahang nye sunyi senyap membisu

        • Anonymous says:

          Dlm BN ada..UMNO, MCA, MIC dan lain2, siasat juga ahli2, walaupun MCA dah keluar, tpi dulu bersama BN. Jgn yg beragama islam je di siasat.

    • Noname says:

      nape suka mainkan nama org yg x de salah dgn kita..dn dh arwah…stop la komen hina ini

  2. cikebom says:

    anda mewah berbelanja smga duit yg dbelanjakan dr sumber yg halal ..tu je nk ckp..sekian ceramh ari kamis mlm jumaat .

    • naras says:

      haritu neng yatimah dermakan harta dia sikit kepada bung muktar, tp bang bung tolak…sekarang rasakan!

      • jah says:

        apa kaitan neng yatimah dgn bung muktar ni???

      • Anonymous says:

        Oh mereka kah? MASIH INGAT, org kuat UMNO di Sabah tersebut sebelum ini dah dipanggil SPRM utk siasatan kes rasuah yang berjumlah berjuta-juta ringgit. Kali ini beliau & isterinya ditahan di Sabah oleh SPRM.
        Pasangan itu dijangka didakwa mengikut Akta SPRM di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada Jumaat. “Ahli parlimen itu akan menghadapi tiga kes rasuah, sementara isterinya akan menghadapi tuduhan bersubahat,” kata sumber.

  3. biutipol says:

    Whaaaaa, ok im not suprised

    • Kelab Neng Yatemah BTS says:

      Yup…Felcra, Tabung Haji, Malaysia Airlines….semua jahanam. Yang berjaya..1MDB sebab ada Tok Arab dok masok duit kata ‘Bosskur’.

      • Anonymous says:

        Dlm BN ada…UMNO, MIC, MCA, tmbhkan lagi list, semua kaum kena siasat walaupun MCA dah keluar skrg. Jgn melayu je disiasat.

        0

        0

  4. Anonymous says:

    drop it like it hot.. drop it like it hot

  5. faraj says:

    sahih ke? kena hukum apa dorang berdua ni? bayar denda je ke? tak simpan dalam lokap???

  6. Yes Bos says:

    erm…takde taktik lain ke? biasalah bila sesuatu tempat tu jika berlaku PRK pastinya akan muncul hal mcm ni…yelah nak buat modal tuk berkempenkan… Kes Tokmat apa citak? da sonyap…sekarang semua tertumpu ke kawasan Sandakan pula. Jom makan popcorn

    • Anonymous says:

      mmg biasa..ada je story, nk pancing gula2 dh x mau rakyat dh byk kena kencing manis..sbb kena kencing.
      kalau betoi, penjarakn je, atau byr denda sebyk itu juga, kalau x salah, maka itu rezeki anak2nyer le.

      • Anonymous says:

        …..kata penyokong2 pelahap dedak, kaki rasuah, korupsi dan BR1M.

        • Anonymous says:

          ko ingat brim tu melayu je lahap, aku penah isikan asso punya tau, asso tu dh 60an umur, dia selalu ckp, ini bn x guna, tpi nk juga suruh aku printkn form dan isikan.

        • nenen says:

          60 tahun memerintah, melayu yg mengjahanamkan melayu. Tapi DAP jugak dipersalahkan. Lagi shialll bila lebai join back up dgn dalil2 ketum.

          Syabas PH. Teruskan membasmi semua penyangak2 ini.

        • Anonymous says:

          Syabas, syabas juga,
          kalau nk korek, biar korek semua. Dlm BN ada..UMNO, MCA, MIC dan lain2, sila siasat juga yg bukan muslim, walaupun MCA dah keluar dri BN. Sbb dulu dlm parti BN. Jgn triple standard.

      • Macam Ko Lah says:

        Patutlah UMNO BN bermatian2 mempertahan untuk memerintah Malaysia salama2nya .rupanya ada sasuatu yang disembunyikan .dari big boss sehingga abng kawasan rupanya bersubahat sama. ..yang bawah bodoh mcm lembu…lapar BR1M!

        • Anonymous says:

          semenjak ada hp pintar dpt jatuhkan yg dulu tu, tapi yg dulu tu siap ada galeri, terkedu aku tgok tahun 1990, dn penah ckp, makan biar jgn sampai kenyang, berhenti sebelum sendawa kuat..fhm ke ertinya..

        • Bukan Pelahap Dedak Mcm Ko!!! says:

          inilh nikmat apabila kesatuan umnocilaka & kuncu2 pnyangak negara kita rkyat klh kan pd pru14 lalu.! krna mreka psti akn d siasat dgn telus lg1 yg paling best..sgala hrta2 & wang mreka akn d rmpas sluruhnya..ini t’msuk wang & hrta yg ada pd ahli2 kluarga mreka yg d miliki dr hasil mnyangak & rasuah..alhamdulillah..PH terbaik..

        • Anonymous says:

          kalau nk korek, biar korek semua. Dlm BN ada..UMNO, MCA, MIC dan lain2, sila siasat juga yg bukan muslim, walaupun MCA dah keluar dri BN. Sbb dulu dlm parti BN. Jgn triple standard.

    • haha says:

      ni sebab tak join Bersatu la,kalau masuk terus suci ibarat anwar yg diangkat tilam dahulu

  7. madey says:

    Ini sume taktaik madey

  8. Anonymous says:

    MARI SEMUA KE KL SABTU NI BANTAH STATUT ROME, PERTAHANKAN RAJA-RAJA KITA.

  9. sos says:

    cina kt malaysia ni ramai yg kaya… tp pandai simpan.. org melayu kaya majoriti nak tunjuk kaya kt media social…
    tu lah zizie show off lagi bercuti sakan overseas setahun 10 destinasi… kan kantoiiii rupanye bersubahat dgn bung amik rasuah…

    • Anonymous says:

      kalau nk korek, biar korek semua. Dlm BN ada..UMNO, MCA, MIC dan lain2, sila siasat juga yg bukan muslim, walaupun MCA dah keluar dri BN. Sbb dulu dlm parti BN. Jgn triple standard.

      • Anonymous says:

        Ko ni bodoh ke ape????y byk jd menteri tu MELAYU….Y RASUAH TU MELAYU….melayu bg cina…cina amik je…y bodoh dan bangang melayu…melayu umno p jual tanah kat cina,kontrak2 sume bg kat cina..lps tu mark up gile2…cina je y ske…melayu nk untung ats angin je….bl dh kantoi nk slhkan bangsa lain???melayu islam spttnye lg tau halal,haram…ni x melayu islam y plg teruk rasuah…cina amik kesempatan je…dia pn pelik tgk org melayu kaki rasuah ni…nk projek sggp tabur duit juta2…malu laaa…lps tu ade hati nk mempertahankan islam…dri sndri pn islam ke laut…umno pas penunggang agama paling berjaya sekali…lps tu hasut rakyat suh benci dap…macai2 pn sme bangang…

        • Anonymous says:

          inilah salah satu bangsa melayu yg guna kata2 kesat demi mempertahankan parti sokongan dia.

          Melayu bgi cina atau india, JIKA TAHU itu adalah rasuah, kenapa terima. Penerima pun salah ye. Melainkan si penerima tidak tahu itu adalah rasuah, maka penerima x salah, sbb di tipu oleh pemberi rasuah.

          Mcm kes zizie ni, suami dpt wang, pasti isteri nak tahu, dri mana dpt, melainkan jika si suami bung ni menipu, maka si isteri tidak bersalah. Demi utk mempertahankn rumhtangga, jdi senyap jelah bini. Jika bini tahu itu rasuah, maka dia pun dikira subahat.

          Samalah juga dlm politik, jika si pemberi tu merasuah, dan menerima tu tahu itu rasuah, maka salahlah. Jika si penerima itu tidak tahu itu rasuah, dia x salah. Sbb tak tahu.

          Jadi mmg patut melayu, cina, india dan kaum2 juga disiasat walaupun dah keluar dri BN.

          Skrg BN kesusahan, semua lari..yg lari tu kena selidik juga, siapa yg masuk parti lain. Bukan senyap je atau islam je disiasat.
          Sbb tu lah aku kata, korek semua org YG PERNAH ADA DALAM ZAMAN NAJIB SEBELUM PH MENANG.

  10. faraj says:

    kalau x salah x perlu takut. jgn jadi najib…asyik minta tangguh je…wakakaka

    • faraj says:

      kau faraj hitam ke putih?

      • Anonymous says:

        faraj mana ada hitam or putih, ,rupanya mcm gamat..

      • faraj says:

        Rasakan ..Org bersalah patut di hukum.
        Kalau nak kaya raya era UMNO lah lihat sahaja para pemimpin UMNO semua kaya raya…Orang miskin tambah miskin. wakakakak….dedak dah kering. :(((

        • Anonymous says:

          oklah tu, lama2 “hak” di sini terhakis sikit demi sikit, ..di sbbkn yg skrg “dapat”.

  11. huhu says:

    diaorng ni ke yang g obeses ta hengat sampai 10 tempat tu ye..satu skluarga pulak tu kan..banyaknye duit..kalu ditanya ada business katenye..apa2 pun gud luck ye.

  12. Anonymous says:

    Nie pembela melayu dri amno yg diagong2kn oleh macai walaun2 serban…sekor2 akn jmpa sprm kikiki…

  13. Anonymous says:

    Felcra dilingkupkan tp ada juga yg puji sukong geng penunggang agama mcm ini…..hairan!

  14. Anonymous says:

    Facebook Najib hanya untuk macai bodoh makan. Dah soap sedia Ban mereka2 yang bukan macai bodoh. Senang je Najib buat bising. UMNO upah geng ketum jadi keyboard warrior sebab takut kena ke Sg Buloh. Dlm Harian Metro tempat diaorang la.

  15. bong cit says:

    x mustahil la…tgk hidup mewah…bini dok travel oversea manjang…

    • Anonymous says:

      Patut lah geng2 umno beria anti PH…Nk kumpul kekayaan dgn menyamun…takut le tu!!!a

      • Anonymous says:

        kalau nk korek, biar korek semua. Dlm BN ada..UMNO, MCA, MIC dan lain2, sila siasat juga yg bukan muslim, walaupun MCA dah keluar dri BN. Sbb dulu dlm parti BN. Jgn triple standard.

  16. Anonymous says:

    Umno melingkop kerana pengikutnya terus mempertahankan penyamun hingga jd BOSS mereka, seharusnya menyingkirkan bkn harapkan

  17. Anonymous says:

    UMNO dan PAS sama2 jdi pengkhianat kpd Islam dan Melayu.

  18. puki says:

    puki kelantit kamu bau bacin x?

  19. puki says:

    kamu rasa puku zizie bau bacin x? atau puki dia sejenis harum?

  20. haha says:

    tu lah bung,kenapa tak join Bersatu atau Warisan,kan dah kene,tgk shafie apdal tu,kes rasuah hari tu senyap

    • Anonymous says:

      itulah pasal, kenapa lompat parti terlalu cepat, dan kenapa keluar parti BN trlalu cepat.
      Dlm BN ada…UMNO, MIC, MCA, tmbhkan lagi list, semua kaum kena siasat walaupun MCA dah keluar skrg. Sbb dulu dlm BN. Jgn melayu je disiasat.

      • Anonymous says:

        ko ni copy paste ayat ni merata plak…. seyyybokkkkk
        sume macai2 BN nih tunggu giliran lah… sok lusa pasti kene tgh panas punggung diorg skrg…. tgk laa skrg tiba2 makin byk fake identiti kt fb ig jd cyber-troopers… di upah oleh org dlm BN kutuk PH… yg bongok tu ade jgk yg percaya…

        • Anonymous says:

          tulah pasal, kenapa lompat parti terlalu cepat, dan kenapa keluar parti BN trlalu cepat.
          Dlm BN ada…UMNO, MIC, MCA, tmbhkan lagi list, semua kaum kena siasat walaupun MCA dah keluar skrg. Sbb dulu dlm BN. Jgn melayu je disiasat.

  21. Anonymous says:

    tulah pasal, kenapa lompat parti terlalu cepat, dan kenapa keluar parti BN trlalu cepat.
    Dlm BN ada…UMNO, MIC, MCA, tmbhkan lagi list, semua kaum kena siasat walaupun MCA dah keluar skrg. Sbb dulu dlm BN. Jgn melayu je disiasat.

  22. wan says:

    pu syed yg ni nak panggil apa?
    tolog lah ulas isu ni.
    jelas2 orng islam ambil rasuh. xkan diam je kot.
    yg bukan islam kau sebuk dok bising…
    harap adil dn saksama.

  23. Anonymous says:

    setuju………………
    hahahahahaha

  24. naza says:

    Tengok gaya bercuti yg fancy pon dah tau ade sesuatu yg tak kena ngan bung ni. Pastu upload gamba banyak2 tanpa rasa bersalah

  25. K says:

    itu BN..skg sabah kerajaan baru ‘WARISAN’..fikir dorang telus sangat..lagi teruk..kalau GLC, tnyala mana2 di sabah skg..naik pangkat setinggi langit..buang kroni BN lepastu ganti kroni Warisan..time BN teruk? SEKARANG LAGI TERUK..bakal2 lingkup, bakal2 dibuang kerja, bakal2 jenazah..ingatkan MALAYSIA UBAH jadi baik..VAVI..

    • Anonymous says:

      jom ke KL dataran sabtu ni, bantah statut rome, pertahankn raja-raja kita dn items2 lain2 yg terbabit

  26. joe says:

    rasuah ni mcm komisyen….
    sya tolong luluskan loan or project, bgi sya 5% dri total value project or loan
    cth kalau project value 50,000,000 x 5% dpt lah 2.5m
    cth laki atau bini ada kuasa buat keputusan, teramat senang lah
    tup2 duit msk account 2.5m bila project dah lulus
    dri sekecill2 hingga ke besar2ran, ambik komisyen mcm ni mmg amalan
    pegawai2 yg lulus LO, even pegawai bwahan pun ambik komisyen
    dia takde surat menyurat, bukan mcm salesmen keta dpt komisyen
    tu sbb tak berniaga, tpi duit berjuta, melainkan kena jackpot toto, itu pun ada resit tiket

    • Anonymous says:

      nk tanya awak, sebelum saya komen seterusnya, 50,000,000.00 tu x 5% ke atau – (tolak) 5%. Nk tanya,
      sbb ia melibatkan insuran projek?..

  27. saka says:

    tulah heran,.. berkurun dah tak berlakon.. tapi idup mewah yaaa amat.. travel obercee saja.. celah bedah semua negara pegi..apooo!!
    harapkan duit rasuah laki je kot…tp kesian muka laki dia tak banyak dalam IG… hahaha

  28. nani says:

    yang business memang masyuklah
    so BN dah kalah ni, yang selama ni mewah dah x dapat komisen memanglah cari salah kerajaan sekarang dan lompat2.Cuba masa diorang pimpin..semua diorang sapu jugak.